Keramiikka ja lasi
- Keramiikka ja lasi kestävät hyvin, siksi niitä käytetään astioiden lisäksi myös talonrakennusmateriaalina.
- Keramiikka ja lasi eivät johda hyvin lämpöä ja sähköä, siksi kierrätetystä lasista onkin tehty lämmöneristysmateriaaleja,kuten lasivillaa ja vaahtolasia.
- Lasi eikä keramiikka ei maadu, mutta lasia voidaan kierrättää. Mutta suuria lämpötilaeroja kestävää boorilasia ja lyijyä sisältävää kristallilasia ei voida kierrättää.
Keramiikka

- Savesta tehdään keramiikkaa. Sitä on maaperässä ja se on uusiutumaton luonnonvara.
- Nykyisissä keramiikkalaaduissa on muitakin aineita sekoitettu saven kanssa, kuten kaoliinia, maasälpää ja kvartsia.
- Keramiikkaa saadaan, kun saviesine poltetaan korkeassa lämpötilassa. Poltettaessa sen mukana vapautuu haitallisia rikin oksideja, kloori- ja fluorikaasua, häkää ja metalliyhdistekaasuja. Keramiikkaa poltetaan joko useasti tai kertapolttona, kertapoltto säästää uunia, energiaa ja aikaa.
- Keramiikkaesineitä saatetaan lasittaa. Siinä vaiheessa lasite saattaa olla myrkyllistä. Lasitettua keramiikkaa on esim. valkoinen keramiikka eli posliini, joista ruokalautaiset ja seinäkaakelit on tehty.
- Keramiikkoja koristellaan koneellisesti, käsin tai käyttämällä siirtokuvaa. On koristemaaleja, jotka ovat yleensä haitallisia, esim. kadmium-, kromi- ja lyijyoksidit.
- Lasitteen krakeloituminen = Vaurioituminen, jossa ruoka-aineet ja rasva ovat imeytyneet ja värjänneet keramiikan.
Lasi

- Lasi on kiinteää ainetta, jonka rakenteessa on samanlaista epäjärjestystä niin kuin neisteissä, amorfinen aine. Siinä atomien väliset sidokset ovat eripituisia.
- Lasi on läpinäkyvää, vedenpitävää ja monia kemikaaleja kestävää.
- Lasin valmistukseen tarvitaan kvartsi- eli piioksidipitoista hiekkaa, natriumkarbonaattia ja kalsiumkarbonaattia. Ne kuumennetaan 1000 celsiusasteessa -> muodostuu lasimassaa. Kuumennettaessa muodostuu myös pöly- ja metallihiukkasia, sekä ilmakehään vapautuu rikki- ja hiilidioksidia ja typen oksideja. Sulatuksen lasi muotoillaan halutun muotoiseksi ja annetaan jäähtyä hitaasti.
- Lasista saadaan lämpötilanvaihteluja ja kuumuutta kestävää siten, että kvartsin sijasta laitetaan boori- tai alumiinioksidia. Esim. Pyrex ja Duran ovat boorilasia.
- Piilopeili on lasia, joka mahdollistaa lasin läpinäkemisen vain toiselta puolelta.
- Kristalli on painavempaa ja kirkkaampaa kuin tavallinen lasi. Se sisältää lyijyä. Jos kristalliastiassa säilytetään liian kauan jotai hapanta liuosta, lyijy alkaa liueta, ja se on myrkyllistä.
https://www.youtube.com/watch?v=dIKetIWmzzs
Lasipullon valmistus
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin