Wilma-ohje huoltajille

Wilman käytön toimintakulttuuri - OHJE HUOLTAJILLE

Wilman käytön toimintakulttuuri - OHJE HUOLTAJILLE

Wilman käyttöönotto ja asetukset

Uusien oppilaiden huoltajille lähetetään koulusta suljetussa kirjekuoressa postitse käyttäjätunnus ja ohje henkilökohtaisen tunnuksen luomiseen. Wilman internetosoite on forssa.inschool.fi (eteen ei mitään). Wilmaa avatessa selain saattaa ilmoittaa tietoturvariskistä. Useimmiten kyse ei ole varsinaisesta tietoturvariskistä vaan siitä, että selain ei tunnista kunnan/koulun itse tekemää varmennetta. Wilmaa voi tästä huolimatta käyttää normaalisti. Wilman ja selaimen välinen yhteys on salattu, kun osoiterivillä Wilman osoitteen alkuosa on "https".

Sähköpostia voit käyttää salasanan palauttamiseen ja Wilman sisällä saatujen viestien ilmoituksiin. Jos unohdat salasanasi, etusivulla on linkki, josta voit pyytää uuden.

Kun kirjaudut ensimmäistä kertaa Wilmaan, käy laittamassa omat asetukset kuntoon. Oikeassa yläkulmassa on jakoavaimen kuva, josta pääset muokkaamaan omia tietojasi. Käyttäjätilin asetuksista pääset muuttamaan salasanaasi. Ilmoitusasetuksista voit määritellä itsellesi, kuinka usein saat sähköpostimuistutuksia Wilmasta, kun sinne tulee jotain uutta.

Pääset muuttamaan näitä asetuksia etusivulta klikkaamalla ilmoitusasetukset. "Välitön" ilmoitus tarkoittaa, että sähköposti lähtee heti, kun uutta ilmaantuu. "Koottu" ilmoitus niputtaa kaikki ilmoitukset ja lähettää ne päivän pääteeksi klo 16 valitsemanasi päivänä. Tämä toiminto on hyvä ottaa käyttöön, jotta varmistat uusien tietojen huomaamisen. Ilmoitusasetuksissa voit myös laittaa rastin kohtaan haluan viestejä - "tuntimerkinnöistä ja kurinpitomerkinnöistä", jolloin saat niistäkin ilmoituksen. Forssassa on käytössä pelkästään sähköpostiviestit. Muistathan tallentaa lopuksi tehdyt muutokset klikkaamalla Tallenna tiedot.

Vaikka saatkin ilmoitukset myös sähköpostiin, toivomme, että kävisit ainakin Wilma-viestit myös Wilmasta lukemassa, koska tällöin viestin lähettäjä näkee huoltajan lukeneen viestin ja ei uudelleen yritä tavoittaa huoltajia.

Wilmaa varten on saatavilla myös sovellus kännykkään. Se löytyy Android, iPhone tai Windows phonen kaupasta hakusanalla ”Wilma” (julkaisija Starsoft). Se on varsin näppärä pikaviesteihin, ja niille jotka haluavat vastata heti.

Sähköisen tunnistautumisen väline

Wilman salasanaa EI SAA antaa oppilaan käyttöön. Salasana on sähköisen tunnistautumisen väline ja siten henkilökohtainen. Oppilas itse ei saa päästä esim. kuittaamaan poissaolojaan. Yläkoulun oppilailla on Wilmaan omat käyttäjätunnuksensa ja salasanansa. Alakoulun oppilaiden kohdalta Wilman käyttöönottoa vielä pohditaan.

Saman perheen lapset saman tunnuksen alle Kirjaudu tunnuksellasi Wilmaan, klikkaa oikealla ylhäällä käyttöoikeudet. Valitse alhaalta lisää rooli, sen jälkeen etene ohjeiden mukaisesti. Älä kirjoita tunnustasi vasemmalle, koodin lisääminen oikealle puolelle riittää.

Kun huoltajan sähköpostiosoite muuttuu

Ilmoitusasetukset-sivulla on linkki osoitteen muuttamiseksi.

Huoltajalla ei ole konetta/nettiyhteyttä käytössä Huoltajia kannustetaan Wilman käyttöön, mutta jos se ei ole mahdollista, huoltajan kanssa sovitaan, miten usein luokanvalvoja/ -opettaja tulostaa kotiin Wilmasta tietoja.

Viestit ja tiedotteet

Viestit-osiossa voit lähettää (ja vastaanottaa) viestejä opettajille ja henkilökunnalle, tiedotteet-osiossa voit lukea heidän laatimiaan tiedotteita.

Huoneentaulu ongelmasta viestimiseen

1. Ongelmasta viestiminen

Kerro ongelmasta selkeästi ja tiiviisti [Ongelma]
Kerro, miten toivot asialle tehtävän [Toive]
Pyydä opettajalta tarvittaessa apua ja/tai neuvoa tilanteessa [Apua]

2. Tuohtuneena viestiminen - älä lähetä Wilma-viestiä vihaisena

Wilma mahdollistaa tunteenpurkausten välittämisen opettajalle reaaliajassa. Kannattaa kuitenkin hetki harkita ennen viestin lähettämistä. Jos tunnekuohu on ylitsevoipa, niin kirjoita asiasi ylös ja tallenna luonnoksena. Jos vielä seuraavana päivänä viestisi lähettäminen tuntuu hyvältä idealta, lähetä se – aika antaa mahdollisuuden vielä muokata uudelleen lähetettävää viestiä.

Jos asia on kuitenkin kiireellinen ja tunnekuohu on voimakas, niin auttaa, jos kuvittelet itsesi pois tilanteesta, sivusta tarkkailijan rooliin. Pyri ottamaan etäisyyttä mahdollisesti raivoa aiheuttavaan asiaan ja tarkastelemaan sitä ulkopuolisesta näkökulmasta – kuin olisit kärpäsenä katossa; näin et uppoudu vihaisiin ajatuksiin. Älä keskity siihen, miltä sinusta tuntuu.

Muista kuohuttavassakin tilanteessa, että opettajat tekevät päivittäin parhaansa mukaan kaiken auttaakseen oppilaita heidän koulutyössään sekä välittävät oppilaittensa hyvinvoinnista ja menestymisestä. Vältä opettajan arvostelemista oppilaan kuullen. Yhteistyössä kodin ja koulun kanssa päästään aina oppilaan kannalta parhaaseen tulokseen.

Miten nopeasti viesteihin vastataan

Opettaja vastaa huoltajilta tulleisiin viesteihin viimeistään seuraavan koulupäivän aikana, jos ei ole virkavapaalla. Huoltajan tulee seurata Wilmaa vähintään viikoittain, ja koulusta tulleisiin viesteihin tulee vastata viikon kuluessa, tietysti mahdollisimman nopeasti.

Tuntimerkinnät sekä poissaolojen ilmoittaminen ja kuittaus

Tuntimerkinnät-osiossa tarkastellaan ja selvitetään oppilaan poissaoloja. Tarkastele tuntimerkintöjä -välilehdellä näet tuntimerkinnät jaksoittain tai lukukausittain. Ilmoita poissaolosta -välilehdellä ilmoitat kuluvan päivän sairauspoissaolosta. Oppilaan sairastuminen tulee ilmoittaa heti ensimmäisenä sairauspäivänä, mielellään aamulla.

Jos esim. oppilas on poissa koko päivän sairauden takia, klikataan oppilaan nimeä, ja valitaan luokitus kohdasta terveyssyy. Sen jälkeen klikataan kohtaa tee merkinnät tunneille. Jos oppilas on pois vain muutaman tunnin eikä koko päivää, klikataan ensin oppilaan nimen kohdaltaja sitten yksittäisen tunnin kohdalle tehdään merkintä. Opettajalle olisi hyvä myös selittää poissaolon syy tarkemmin.

Punaisella merkityt tunnit pitää huoltajan käydä kuittaamassa merkinnällä terveyssyy tai luvaton poissaolo. Tällöin Wilman etusivulla on ilmoitus ...on saanut tuntimerkinnän joka on selvitettävä. Tätä klikkaamalla näkee tarkemmin, minkä päivän ja tunnin merkintä/merkinnät on kyseessä. Nämä selvitetään valitsemalla pudotusvalikosta syyksi joko terveyssyy tai lintsaus ja klikataan tallenna selvitys. Lisätietoja -kohtaan kirjataan poissaololle syy (esim. kuumetta).

Oppilaan poissaolon voi ilmoittaa Wilmassa jo ennen koulunalkua ja klo 12.00 jälkeen seuraavan päivän sairauspoissaolon valitsemalla Tuntimerkinnät ja ilmoita poissaolosta. Tällöin valitaan poissaololle syyksi terveyssyy ja syy-kohtaan selvitys poissaolosta.

Jos kyseessä on muu kuin sairauspoissaolo, lupa on anottava etukäteen kirjallisesti (esim. Wilma-viestillä) luokanvalvojalta/-opettajalta tai yli kolme päivää kestävissä poissaoloissa rehtorilta/koulunjohtajalta. Tällöin poissaolomerkintä tehdään Wilmaan koululla.

Kokeet

Tästä osiosta näet arvosanat.

Oppilaan uusista koearvosanoista tulee ilmoitus Wilman etusivulle. Tätä klikkaamalla tai ylävalikosta valitsemalla Kokeet ja avautuvasta sivulta valitsemalla Menneet pääsee tarkastelemaan koearvosanoja. Kokeet merkitään nähdyksi rastittamalla koetietojen edestä Nähnyt-ruutu ja klikkaamalla sivun alhaalta Merkitse nähdyksi. Tällöin rastitetun ruudun tilalle tulee kyseinen päivämäärä. Kokeen Wilmaan kirjannut opettaja näkee omassa Wilmassaan, että koe on kuitattu.

Tukiosio Tuki-välilehdeltä löytyvät merkinnät tukiopetuksesta ja eriyttämisestä sekä oppilaan pedagogiset asiakirjat. Täällä käyt kirjaamassa omat kommenttisi oppilaan opiskelusuunnitelmaan ja kuittaamassa sen, sekä tarvittaessa kuittaamassa pedagogisen arvion.

Kurinpitotoimenpiteet ja niiden kuittaus

Tuki-välilehdellä näkyvät mahdolliset jälki-istunto- ja kasvatuskeskustelukaavakkeet, jotka huoltaja käy Wilmassa kuittaamassa. Mene oppilaan Tuki-välilehdelle ja sieltä alaosassa toimenpiteet-otsikon alta löydät mahdolliset jälki-istunnot tai kasvatuskeskustelut. Klikkaa jälki-istunto/kasvatuskeskustelu sanaa, sen jälkeen luo/muokkaa -painiketta, jolloin pääset kuittaamaan kaavakkeen nähdyksi huoltajan kuittaus -kohdassa.

Muista laittaa ilmoitusasetuksissa haluan viestejä -rasti kohtaan tuntimerkinnöistä ja kurinpitomerkinnöistä, jotta huomaat helpommin, kun jotain uusia kirjauksia tulee.

Tuntipäiväkirja

Tunnin aihe -ruutuun opettaja voi kirjoittaa muistiinpanoja tunnista: Mitä opiskeltu, mitä tehtäviä tehty jne. Näin poissaolijat saavat myös tiedot.

Kotitehtävät-ruutuun kirjataan läksyt. Sen sisältö näkyy sekä oppilaille että huoltajille.

Jos jokin muu asia tuottaa ongelmia, ole rohkeasti yhteydessä koululle.