Hyönteiset lahopuulla
Suomen hyönteisistä jopa 3000 on lahopuusta riippuvaisia. Metsäkovakuoriaislajeista noin kolmannes eli noin 800 lajia on lahopuusta riippuvaisia ja lahopuun väheneminen on merkittävin yksittäinen kovakuoriaisten uhanalaisuuden syy. Kuollut puu asuttaa ja elättää myös monia muita hyönteisiä, kuten pistiäisiä, luteita ja muurahaisia.
Hyönteiset ja niiden toukat käyttävät ravinnokseen lahoavaa puuainesta. Lahopuiden kolot ovat toukkien ja aikuistenkin kasvu- ja turvapaikkoja. Lajiston koostumus ja lajien lukumäärä vaihtelee mm. puulajin sekä rungon lahoasteen, koon ja kuorellisuuden mukaan. Vuosikymmenten kuluessa hyönteislajisto muuttuu vähitellen. Erityisen tärkeitä ovat suurikokoiset, kuolleet lehtipuut. Kuolleesta haavasta on tavattu lähes 120 kovakuoriaislajia, tammesta jopa 520.
Hyönteiset toimivat tärkeinä hajottajina eli ne ovat mukana palauttamassa kuolleen eloperäisen aineen sisältämiä ravinteita takaisin eläville kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Ne ovat myös tärkeä osa lukuisten isompien eläinten ravintoketjua, ovathan ne esimerkiksi lintujen ravintoa.
Kuvia hyönteisistä ja hyönteisten toukkien jäljistä lahopuulla Haaviston luonnonsuojelualueella:
Lähteet:
Sirke Kajava ja Timo Silver 2016: Lahopuun merkitys ja tuottaminen sekä sen aiheuttama tuhoriski talousmetsälle. https://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/lahopuuhanke.pdf
Maj ja Tor Nessling säätiö 2015: Neljä syytä miksi lahopuiden katoaminen olisi suuri katastrofi. http://www.nessling.fi/blogi/nelja-syyta-miksi-lahopuiden-katoaminen-olisi-suuri-katastrofi-blogi/.
Suomen luonnonsuojeluliitto: Perusta lahopuutarha. https://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/omalla-pihalla/lahopuutarha
Luonnontila.fi 2015: Lahopuun määrä. https://www.luonnontila.fi/fi/elinymparistot/metsat/me6-lahopuun-maara
Pertti Renvall: Lahopuu on elämää. http://www.kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi/pdf/kont_lahopuu_1_net.pdf
Kaikki lähteet luettu 15.8.2017
Kuvat: Janina Hyytiäinen, Maaret Korpi, Anu Virkki