Esseen laatimisen yleinen ohjeistus

VALMISTAUTUMINEN
  • Esseen laatiminen alkaa kauan ennen varsinaista tehtävää.
  • Essee on tekstilaji, jossa voit hyödyntää yleistietojasi ja ajatuksiasi mahdollisimman kattavasti.

1. Tarkkaile, seuraa ja havainnoi maailman tapahtumia ja yleistä yhteiskunnallista keskustelua.

2. Perehdy ja etsi tietoa oletetusta tai annetusta aihepiiristä: Tee valmistavat tehtävät, etsi aiheesta lisää tietoa.

SUUNNITTELU
  • Lue tarkkaan ohjeistus ja otsikko! Tehtävänannon noudattaminen on tärkeää. Jos kehotetaan pohtimaan, esseen pitää myös sisältää pohtimista. Jos kysymyksessä on aineistoessee, niin aineistoon tulee myös viitata. Tekstin pitää kuitenkin olla niin ehyt, että sen ymmärtää myös aineistoa näkemättä.
  • Otsikon vierestä kirjoittaminen, sen unohtaminen tai ohittaminen on yleensä pisteiden kannalta kohtalokasta.

3. Miellekartan tai luettelon tekeminen auttaa jäsentämään aihetta. Kirjoita ylös, mitä ikinä aiheesta mieleesi tuleekaan, mitä kysymyksiä se herättää, kannattaako käsitellä menneisyyttä/tulevaisuutta/muuta maailmaa. Sopiiko mukaan kenties omia ajatuksia tai kokemuksia? Ota huomioon myös omille ajatuksillesi vastakkaiset näkemykset.

4. Valitse näkökulma ja rajaa kokoamasi ajatukset sen mukaan. Ei kannata haalia mukaan kaikkea mahdollista aiheeseen liittyvää. Hyvässä tekstissä on yleensä mainittava vähintään kymmenen aiheeseen liittyvää ajatusta, faktaa tai ilmiötä. Kiitettävässä tekstissä niitä on yleensä jonkin verran enemmän. Oleellista on, että tekstistä käy ilmi, että olet pohtinut käsittelemääsi asiaa monelta eri puolelta.

5. Ryhmittele ja järjestä ajatuksesi: Mieti 4 - 6 väliotsikkoa, joiden avulla pystyt ryhmittelemään kokoamasi miellekartan tai luettelon sisällön. Varsinaiseen tekstiin ei väliotsikkoja tule, mutta näin pystyt hahmottamaan kappalejaon jo ennen lopullista kirjoitustyötä. Jo tässä vaiheessa on hyvä pohtia, missä järjestyksessä keksimäsi ajatukset on paras esittää.

KIRJOITUSTYÖ
  • Perustele huolella.
  • Kirjoita huolellisesti. Vaikka ajattelu ja ajatukset ovat tietysti tekstin ydin, on tekstin oltava myös kieliasultaan hyvä.

6. Pidä kiinni suunnitelmastasi, älä rönsyile!

7. Varo pilaamasta hyviä ajatuksia kurjalla ulkoasulla. Kirjoita rauhallisesti ja selkeästi. Omaperäiset ilmaisut, ironinen sävy - jopa erilaisten tekstilajien hyödyntäminen tekstin osana - ovat ok. Mutta sinun on huolehdittava, ettei lukijalle jää sellainen olo, että tekemäsi valinnat ovat vahinko tai seurausta välinpitämättömyydestä. Epäselvä ulkoasu, kompuroiva kappalejako, irralliset tekstikappaleet ja hallitsematon välimerkkien käyttö hankaloittavat lukemista - ja sen myötä vaikuttavat alentavasti arvosanaan.
Nyrkkisääntönä voi pitää, että hyvin perustellussa ja kirjoitetussa tekstissä yksi konseptiarkki (n. 150 sanaa) sisältää 4 - 6 ajatusta. Alle kahden sivun tekstissä on näin ollen lähes aina kosolti puutteita joko ilmaisutavassa, ajatusten monipuolisuudessa tai molemmissa. Ihannepituus on 3 - 4 käsinkirjoitettua sivua tai n. 450 - 500 sanaa.

8. Pidä tauko. Ota etäisyyttä tekstiin.

9. Lue teksti ja tee tarvittavat korjaukset. Kiinnitä huomiota perusasioihin (yhdyssanat, alkukirjaimet, välimerkit).

10. Nauti valmiista tekstistä!