Omat rahat ja budjetti

Omat rahat ja budjetti

1. Käydään läpi rahankäyttöä ja sen suunnittelua, erilaisia maksutapoja, kortin käyttöä, laskujen maksua, säästövinkkejä.

2. Oppilastyönä suunnitellaan oman talouden hallintaa tulevaisuutta varten, kun ollaan opiskelijoita: tehdään kuukausibudjetti, eli lasketaan tulot ja menot siten, että tullaan toimeen.
Tee menoista ja tuloista taulukko Exceliin/Google Sheetsiin. Siirrä se lopuksi Google Slidesiin.
- Päätä opinahjosi ja opiskelupaikkakuntasi. Hae paikkakunnalta opiskelija-asunto itsellesi, laita sen tiedot (osoite ja hinta, vuokranantaja) ylös dioille.
- hae Kelan sivuilta laskuri, josta voit katsoa tulevan opiskelupaikkasi mukaisen opintotuen eli opintorahan ja asumislisän ja mahdollisen opintolainan valtiontakauksen. Saat näistä tulosi. Tee sen jälkeen menoarvio ja katso, riittävätkö rahat vai tarviiko karsia jostain menoista - vai mennä töihin jo opiskeluaikana?

2 b) Jos ehdit, keksi itse hyviä säästövinkkejä tunnilla esille tulleiden lisäksi muille jaettavaksi. Laita vinkkejä edellä luodun budjettitiedostosi jatkeeksi.

3. Maksuhäiriöt ja niiden seuraamukset. Tehdään maksuhäiriöihin liittyvä tehtävä. Teksti oikealla laatikossa. Kopioi kysymykset, luo uusi Docs-tiedosto, johon liität kysymykset ja kirjoittele vastaukset sinne.

4. Käy lukemassa oikealla linkissä oleva Marttojen säästövinkit ovat vaarallisia -blogiteksti. Mistä siinä puhutaan, miksi kirjoittaja kritisoi käyttämäämme yksityistalouden opasta? Kirjoita nämä kysymykset ja vastaukset budjetti-tiedostoosi.


5. Jos aikaa jää... etsi netistä joku rahaan liittyvä peli ja ota kierros (esim. tabletilla Money Flow Challenge -peli).

____________________________________________________________________________________________________

Maksuhäiriöihin liittyviä linkkejä:
http://viestivippi.easypage.fi/maksuviivastysten-seuraamukset.html
http://maksumyohassa.fi/