Word- tyylikästä jälkeä

Kirjoitelma: Minä itse. 1. Tekstin tuottaminen.

Ohjeet - Minä itse

1. Avaa tekstinkäsittelyohjelmassa uusi asiakirja.

2. Tallenna asiakirja kotihakemistoosi nimellä mina_itse_oma_nimi. Muista tallentaa työsi säännöllisin väliajoin ettei työsi koneen mahdollisesti kaatuessa mene hukkaan!

3. Kopioi alla oleva teksti "Pohja - kirjoituksen otsikot" ja valitse Wordissa 'Liitä määräten' ... 'Muotoilematon teksti'. Kirjoita jokaisen otsikon mahdollisimman paljon tekstiä, vähintään 5 riviä jokaisen otsikon alle. 

4. Lisää jokaisen otsikaon alle ainakin yksi kuva (itse ottamia tai netistä).


HUOM! KAIKKI MUOTOILUT TAPAHTUVAT VIIMEISENÄ! Älä tee mitään muotoiluja! Kaikki muotoilut tehdään viimeisenä yhdellä kertaa!

"Pohja - kirjoituksen otsikot"

Minä ja läheiseni


Harrastukset

Matkustaminen

Vapaa-aika

Tulevaisuuden suunnitelmat

”Oma otsikko", keksi itse

 



Kirjoitelma: Minä itse. 2. Tekstin muotoilu.

Ohjeet - Minä itse

1. Avaa uusi asiakirja

2. Tallenna asiakirja kotihakemistoosi nimellä mina_itse_oma_nimi. Muista tallentaa työsi säännöllisin väliajoin ettei työsi koneen mahdollisesti kaatuessa mene hukkaan!

3. Kopioi alla oleva teksti "Pohja - kirjoituksen otsikot" ja valitse Wordissa 'Liitä määräten' ... 'Muotoilematon teksti'. Kirjoita jokaisen otsikon alle useita lauseita.

HUOM! KAIKKI MUOTOILUT TAPAHTUVAT VIIMEISENÄ!. Huolehdi ainoastaan, että isoilla kirjaimilla kirjoitetut otsikot on kirjoitettu isoilla kirjaimilla.

4. Lisää työhösi vähintään kolme kuvaa (itse ottamia tai netistä).

5. Tasaa teksti molempiin reunoihin.

6. Muuta tekstin riviväliksi 1,5.

7. Tee kansilehti otsikkona 'Minä itse'. Laita kansilehteen nimesi ja luokkasi.

8. Lisää sivunumerot. HUOM. Ei sivunumeroa kansilehdelle!

9. Muotoile pääotsikot otsikkotyylillä 1 ja kaikki muut otsikot otsikkotyylillä 2. Poista otsikoista otsikkotyyliselitteet (Otsikko 1 ja Otsikko 2).

10. Numeroi otsikot. Käytä Wordin automaattista numerointia!

11. Luo (anna Wordin luoda! Älä kirjoita itse käsin!) sisällysluettelo omalle sivulleen kansilehden jälkeen. Kirjoita sisällysluettelon alapuolelle kohta 'Lähteet'.

12. Muuta sisällysluettelon riviväliksi 1,5.

13. Varmista, että kaikki ohjeen kohdat löytyvät työstäsi.

14. Tallenna kotihakemistoosi nimellä mina_itse_oma_nimi.docx. Siirrä työsi myös peda.nettiin omaan mappiisi.

15. Onnittele itseäsi hienosta työstä. Taputa itsellesi!

BONUS: Lisää työhösi aliotsikoita ja niiden alle tekstiä. Tee samat muotoilut kuin muillekin otsikkotyyleille ja tekstille.

DVD-kirjoitus


Pohja - DVD-kirjoitus

DVD (Työn nimi)

HISTORIAA (Otsikko1)

1990-luvun alussa oli uudeksi optiseksi massamuististandardiksi kaksi kilpailevaa ehdokasta. Ensimmäinen oli Multimedia Compact Disc (MMCD), jota tukivat Philips ja Sony, toinen oli Super Disc (SD), jolla oli takanaan kahdeksan teollisuusjätin tuki (ml. Toshiba ja Time-Warner). IBM johti yritystä saada kaikki yhtiöt yhden standardin alle, jotta VHS:n ja Betamaxin kaltaiselta formaattisodalta vältyttäisiin. Lopputuloksena oli syyskuussa 1995 julkistettu DVD-formaatti. Virallista määrittelyä valvoo DVD Forum, johon kuuluvat edellä mainitut 10 perustajayhtiötä sekä yli 220 muuta jäsentä.
Yhdysvalloissa DVD-soittimen hinnat putosivat keväällä 1999 300 dollarin rajapyykin alle, jolloin Wal-Mart alkoi tarjota soittimia liikkeissään. Tällöin VHS muodosti vielä suurimman osan myynnistä, ja DVD oli pelkkä marginaalituote. Vuoteen 2004 mennessä tilanne oli kääntynyt päälaelleen. Useimmat kauppaketjut tarjoavat myynti-DVD:itä, kun taas kasettien myynti on romahtanut. Euroopassa (Suomi mukaan lukien) tilanne on ollut parin vuoden viiveellä sama; suurin osa elokuvavuokrauksista oli DVD-formaatissa jo vuonna 2005.
"DVD" oli alun perin tarkoitettu lyhenteeksi sanoille "digital video disc", mutta jotkut DVD Forumin jäsenet halusivat sen tulevan sanoista "digital versatile disc" (digitaalinen monikäyttölevy), jotta formaatin muut käyttömahdollisuudet tulisivat paremmin esiin. DVD Forum ei koskaan päässyt asiasta yksimielisyyteen, ja nykyisin formaatin virallinen nimi on yksinkertaisesti "DVD" ilman virallista selitettä.

DVD-VIDEO (Otsikko 1)

Yleistä (Otsikko 2)

DVD (alk. digital video/versatile disc, digitaalinen video/monikäyttölevy) on optinen datan tallennusväline. DVD:n yleisimmät käyttötavat ovat videokuvan ja tiedon tallennus. DVD muistuttaa ulkoisesti CD-levyä.

DVD-Video (Otsikko 2)

DVD-Video-levy on tarkoitettu videokuvan ja -äänen tallentamiseen. Kuva tallennetaan levylle MPEG-2-muodossa. Levyjen toistoon tarvitaan DVD-asema ja MPEG-2-dekooderi, toisin sanoen DVD-soitin tai tietokoneeseen kytketty DVD-ROM-asema tarvittavine ohjelmineen. Ääniraita voidaan tallentaa MPEG-, PCM-, DTS-, MP2- tai Dolby Digital -muodossa, joista Dolby Digital on selvästi yleisin. Huomionarvoista on lisäksi se, että ainoastaan eurooppalainen DVD-Video-standardi tukee monikanavaista MPEG-ääntä (jopa 7.1 kanavaa) – joskin sen tuki on lopetettu käytännössä myös Euroopassa – sekä MP2-ääntä.

Kopiointisuojaus (Otsikko 2)

Useimmilla elokuvalevyillä on käytössä CSS-suojaus, jonka vuoksi levyä voi soittaa vain lisensoidulla soittimella, eikä siltä voi kopioida MPEG2-tiedostoja ulos. Suojaus osoittautui heikoksi ja 15-vuotias norjalainen Jon Lech Johansen ("DVD Jon") julkaisi sen murtavan ohjelman vuonna 1999. Nykyisten elokuvien levyjä on alettu suojata lisäämällä niille virheellisiä sektoreita, mutta nämäkin "suojaukset" on kierretty yleensä nopeasti, jopa ennen kuin ensimmäistäkään suojausta käyttävää levyä on ilmestynyt.

Hyvitysmaksu (Otsikko 2)

Kuluttajille myytävien kirjoitettavien DVD:iden hinnassa on Suomessa 0,60 euron suuruinen tekijänoikeuden hyvitysmaksu (1–10:n Gt:n levyt).

Aluekoodit (Otsikko 2)

Elokuvia julkaisevat yhtiöt suojelevat markkinoitaan julkaisemalla DVD-elokuvia eri maissa eri aikaan ja eri hintaisina. Tämän vuoksi maapallo on jaettu eri alueisiin aluekoodeilla. Eri alueilla myydään pääasiassa vain kyseisen alueen soittimia ja levyjä. Aluekoodijako ja sen ohittaminen on ollut tekijänoikeuslainsäädännön keskustelunaiheena ympäri maailmaa.
Aluekoodia 0 ei ole olemassa, mutta R0-lyhennettä käytetään ilmaisemaan, että levy on tarkoitettu toistettavaksi kaikissa soittimissa; tällöin kaikki alueet on kytketty päälle. Alkuaikoina laitevalmistajat saattoivat kytkeä laitteen aluekoodin nollaksi, jolloin toiselta alueelta tuotu levy toistui ongelmitta. Jakeluyhtiöt tukkivat tämän porsaanreiän varsin nopeasti RCE-laajennuksella. Joissain maissa, mm. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa aluekoodien käyttö on kielletty laittomana. Suomen näkemyksen mukaan aluekoodin murtaminen ei ole laitonta, koska kyse ei ole suoranaisesta kopioinnin estämiseen ja siten tekijäinoikeuksien suojaamiseen tarkoitetusta tekniikasta.[1] Kiinalla on oma aluekoodinsa sen omasta vaatimuksesta: painottaakseen vaatimustaan Kiina uhkasi ottaa käyttöön kilpailevan elokuvalevyn, joka olisi kiistatta loukannut DVD:tä koskevia patentteja. Kiinan motivaationa uskotaan olevan sensuuri: se haluaa kontrolloida DVD-elokuvien tarjonnan sisältöä.

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Dvd [Viitattu 04.04.2009]


Ohjeet

1. Avaa uusi asiakirja

2. Tallenna asiakirja kotihakemistoosi nimellä DVD_word_muotoilu_oma_nimi.doc. Muista tallentaa työsi säännöllisin väliajoin ettei työsi koneen mahdollisesti kaatuessa mene hukkaan!

3. Kopioi viereinen teksti ja valitse Wordissa 'Muokkaa' ... 'Liitä määräten' ... 'Muotoilematon teksti'. HUOM! KAIKKI MUOTOILUT TAPAHTUVAT VIIMEISENÄ!. Älä paina Enter lauseen lopussa. Huolehdi ainoastaan, että isoilla kirjaimilla kirjoitetut otsikot on kirjoitettu isoilla kirjaimilla.

4. Lisää työhösi vähintään kolme kuvaa (itse ottamia tai netistä).

5. Tasaa teksti molempiin reunoihin.

6. Muuta tekstin riviväliksi 1,5.

7. Vie kursori aivan työsi alkuun ja tee sinne tyhjä sivu kansilehdelle.

8. Tee tyylikäs kansilehti otsikkona 'DVD'. Laita kansilehteen nimesi ja luokkasi.

9. Lisää sivunumerot. HUOM. Ei sivunumeroa kansilehdelle!

10. Muotoile pääotsikot otsikkotyylillä 1 ja kaikki muut otsikot otsikkotyylillä 2. Poista otsikoista otsikkotyyliselitteet (Otsikko 1 ja Otsikko 2).

11. Numeroi otsikot. Käytä Wordin automaattista numerointia!

12. Luo sisällysluettelo omalle sivulleen kansilehden jälkeen. Kirjoita sisällysluettelon alapuolelle kohta 'Lähteet'.

13. Muuta sisällysluettelon riviväliksi 1,5.

14. Varmista, että kaikki ohjeen kohdat löytyvät työstäsi.

15. Lisää työhösi asiaan kuuluvia kuvia. Lisää työhösi aliotsikoita ja niiden alle tekstiä. Tee samat muotoilut kuin muillekin otsikkotyyleille ja tekstille. Tee taulukko DVD-levyjen aluekoodeista ja maanosista.

15. Tallenna kotihakemistoosi nimellä DVD_word_muotoilu__oma_nimi.doc. Siirrä työsi myös peda.nettiin omaan mappiisi.

15. Onnittele itseäsi hienosta työstä.