Luku 20
Tehtävä 2. Sammalet - video
Katso sammal-video ja vastaa.
Mitkä eläimet käyttävät sammalia ravintonaan? V: Sopulit, hyppyhäntäiset, punkit ja kovakuoriaiset
Tehtävä 3. Kortteet, lieot ja saniaiset
a) Mihin kasviryhmään kortteet, lieot ja saniaiset kuuluvat? V: itiökasveihin
b) Kuvaile niiden rakennetta. V: liekojen lehdet ovat neulasmaisia / saniaisten lehdet ovat leveät ja liuskoittuneet /korteen lehdet ovat ohuita, haarovia ja hentoja
c) Mitä eroja ja yhteisiä piirteitä niillä on? V: yhteistä: lisääntyvät itiöiden avulla ja viihtyvät varjoisassa elinympäristössä, eroja: lehtien rakenne erilainen
Tehtävä 4. Kasvien lisääntyminen - kotisuus ja neuvoisuus
b) Määrittele käsitteet:
yksineuvoinen: Eliö, joka edustaa vain yhtä sukupuolta. Kasveista puhuttaessa kasvi, jonka kukassa on vain heteitä tai emiö (emilehdet), mutta ei molempia.
kaksineuvoinen:
- Eläin, joka tuottaa sekä koiras-, että naaraspuolisia sukusoluja.
- Kasvi, jolla on sekä emiö (emilehdet) että heteet samassa kukassa, on kaksineuvoinen.
yksikotinen: Kasvia, jossa saman yksilön kukissa on sekä hede- että emilehtiä, sanotaan yksikotiseksi. Yksikotisten kasvien kukat voivat olla joko yksi- tai kaksineuvoisia. Kasvien lisäksi muitakin eliöitä voidaan sanoa yksikotisiksi, jos yksilö tuottaa sekä naaras- että koirassukusoluja.
kaksikotinen: Kasvi, jonka yksineuvoiset kukat ovat eri yksilöissä.
itsepölytys:
- Kukka pölyttyy samasta kukasta peräisin olevalla siitepölyllä.
- Kukka pölyttyy samassa kasvissa olevasta eri kukasta peräisin olevalla siitepölyllä. Seuraa itsesiitos, jossa samasta yksilöstä peräisin olevat sukupuolisolut yhtyvät
ristipölytys: Kukka pölyttyy toisen kasviyksilön siitepölyllä. Seuraa ristisiitos, jossa eri yksilöistä peräisin olevat sukupuolisolut yhtyvät.
c) Mänty on itsesteriili puu. Mitä itsesteriili tässä yhteydessä tarkoittaa? V: Oman siitepölyn hedelmöittämät siemenaiheet jäävät usein kehittymättä.
Tehtävä 5. Kasvien lisääntyminen: tuuli- ja hyönteispölytys, siitepölytiedote
a) Kumpi kuvan kasveista on tuulipölytteinen ja kumpi hyönteispölytteinen? Perustele vastauksesi. V: Koivu on tuulipölytteinen, joten sen ei tarvitse houkutella pölyttäjiä. Näin ollen sen kukat ovat pienet ja ne eivät tuoksu. Tuulipölytteiselle kasville ominaisesti sen heteet roikkuvat siten, että tuuli varistaa niistä siitepölyä helposti ympäristöön.
b) Mitä eroja on tuuli- ja hyönteispölytteisten kasvien kukissa ja siitepölyssä? V: ” Pölytys voi tapahtua tuulen, veden, hyönteisten, lepakoiden tai lintujen avulla. Siemenkasvit voidaan jakaa tuuli- ja hyönteispölytteisiin kasveihin. Tuulipölytteisten kasvien kukat ovat usein vaatimattomia: pieniä, tuoksuttomia ja värittömiä. Siitepölyhiukkasia on runsaasti ja ne ovat kevyitä. Lisäksi heteet ovat roikkuvia, jotta tuuli saa niiden siitepölyn helposti liikkeelle. Hyönteispölytteisten kasvien kukat houkuttelevat pölyttäjiä isoilla, värikkäillä ja tuoksuvilla kukilla. Siitepölyhiukkaset ja emin luotti ovat tahmeita, jolloin siitepöly takertuu sekä pölyttäjiin että emin luottiin. Heteet ja emi sijaitsevat kukassa niin, että hyönteisen käydessä kukassa se koskee niitä pölyttäen samalla kasvin.”
c) Kumman pölytystavan omaavat kasvilajit aiheuttavat siitepölyallergiaa kukinta-aikanaan? V: tuulipölytteisen
d) Luettele koivun lisäksi muita suomalaisia allergiakasveja. V: leppä, pähkinäpensas, pujo, heinät
e) Miksi koivuallergiakausi alkaa Etelä-Suomessa jo huhtikuun puolivälissä, vaikka koivun kukinta alkaa Etelä-Suomessa usein huhtikuun lopussa? V: Siitepölyä kulkeutuu ilmavirtojen mukana Keski-Euroopasta.
f) Koivu on yksikotinen lehtipuu. Mitä se tarkoittaa? V: Kasvia, jossa saman yksilön kukissa on sekä hede- että emilehtiä, sanotaan yksikotiseksi. Yksikotisten kasvien kukat voivat olla joko yksi- tai kaksineuvoisia.
g) Mainitse tuulipölytteisiä kasvilajeja tai -ryhmiä. V: lehtipuut, heinäkasvit ja pujo
Tehtävä 6. Kasvien lisääntyminen - pölytyksen merkitys
a) Tuulipölytteisillä kasveilla siitepölyä voi lentää myös eri lajien kukkiin. Mitä eri keinoja kasveilla on estää lajien välinen risteytyminen? V: eriaikainen kukinta
b) Mitä asioita tarhurin tulee huomioida valitessaan omenapuulajikkeita puutarhaansa, jotta voidaan varmistaa hyvä omenasato? V: Omenapuiden kukkien pölyttymiseksi pitää valita lähekkäin aina sellaiset lajikkeet, joiden siitepöly soveltuu pölytykseen. Lajikkeet voivat pölyttää toisensa ristiin ja niiden kukinnan pitää ajoittua samaan aikaan.
c) Mitä kuvassa tapahtuu? V: pölytys
d) Miten kuvan tapahtuma liittyy kasvien lisääntymiseen? V: Siemenkasvin lisääntyminen vaatii pölytyksen. Pölytyksessä siemenkasvin heteen siitepölyä kulkeutuu toisen kukan emin luotille, josta seuraa hedelmöitys.
e) Miten termi rinnakkaisevoluutio liittyy kuvan tapahtumaan? V: Koevoluutiolla eli rinnakkaisevoluutiolla tarkoitetaan kahden lajin välistä toisistaan riippuvaa evolutiivista kehitystä. Esimerkiksi pölyttäjät ovat riippuvaisia kukkien medestä ja kasvit puolestaan hyötyvät hyönteisistä pölyttämisen takia.
f) Monilla kasvilajeilla on kukka. Miten kukan rakenne edesauttaa kasvin lisääntymistä? V: Kukan väri, koko ja tuoksu. Lisäksi emin luotti on tahmea, jolloin siitepöly takertuu sekä pölyttäjiin että emin luottiin. Heteet ja emi sijaitsevat kukassa niin, että hyönteisen käydessä kukassa se koskee niitä pölyttäen samalla kasvin.