2.6 Oman tutkimuksen tekeminen

Kurssilla tehtävä tutkimus koostuu seuraavista työvaiheista.

1. Tutkimusaiheen valinta ja rajaaminen

Valitse aiheeksi sinua kiinnostava aihe, josta löytyy kohtuullisen helposti tietoa. Tutustu aiheeseen ensin yleisellä tasolla.

2. Tutkimuksen teoriatausta

Teoreettiseen viitekehykseen kuuluu aihetta käsittelevään kirjallisuuteen tutustuminen ja perehtyminen. Tarkoituksena on perehtyä aikaisempaan tutkimustietoon tutkittavasta aiheesta. Voit hakea tietoa internetistä ja kirjoista. Tässä vaiheessa selvitetään taustatietoja tutkittavalle asialle ja kytketään tutkimus jo olemassa olevaan tietoon. Lisäksi teoriavaiheessa määritellään tutkimuksessa käytettävät keskeiset käsitteet.

3. Tutkimuksen suunnittelu

Määrittele ongelma, johon haet tutkimuksellasi vastauksia. Voit esittää tutkimusongelman tai -ongelmat kysymyksen muodossa. Tutkimukselle asetetaan hypoteesi eli olettamus siitä, mitä tutkimuksessa tullaan havaitsemaan. Tämän olettamuksen paikkansapitävyyttä testataan esimerkiksi havainnoimalla, mittaamalla, kokeilla tai kyselytutkimusten avulla.

Valitse tutkimuskohde tai haastateltavat henkilöt.

Tee luettelo siitä, mitä välineitä tarvitset tutkielman tekemiseen (GPS, mittausvälineitä, nauhuri, kirjanpitovälineet, kamera jne.). Tee alustava aikataulu ja anna tutkimuksellesi otsikko.

4. Tutkimusaineisto ja menetelmät

Tutkimusaineistoa voi hankkia monella tavalla tutkimuksen mukaan: haastatteluilla, kyselytutkimuksilla, havainnoimalla tai tekemällä kokeita ja mittauksia.

Luonnontieteellisessä tutkimuksessa tehdään usein maastotutkimusta ja havainnointia luonnossa. Tutkimuksen voi myös tehdä myös kirjallisuuden pohjalta. Tällöin aineistona ovat tilastot, tietokannat, arkistot ja aikaisemmat tutkimukset.

5. Aineiston analysointi, tuloksen tulkinta ja johtopäätökset

Tuloksista tehdään johtopäätökset. Tulosten perusteella pohditaan sitä, mitä koe tai havaintosarja kertoo.

Pohdi mitä tulokset merkitsevät?

Ovatko ne samansuuntaisia aikaisempien tutkimustulosten kanssa?

Pitikö laatimasi hypoteesi paikkansa?

Arvioi, mitä virhelähteitä tutkielman eri vaiheisiin sisältyy?

6. Tutkielman kirjoittaminen ja rakenne

Kirjoittaminen alkaa sisällysluettelon laatimisella. Laaditaan aineiston pohjalta diagrammeja ja valitaan tutkielmaan liitettävät kuvat yms. Kuviin ja graafisiin esityksiin (kartta, diagrammi, valokuva) tulee mukaan otsikko, ja ne numeroidaan. Taulukon otsikko tulee sen yläpuolelle, muihin kuvan alapuolelle. Kirjoitustyylin tulee olla asiallista ja kielellisesti oikeaa.

Esimerkki tutkielman rakenteesta:

  1. Kansilehti: tutkielman nimi, tekijä, koulu, päivämäärä
  2. Tiivistelmä: mitä tutkittiin ja miksi, miten aineisto hankittiin, mitä saatiin selville
  3. Sisällysluettelo: lukujen otsikot ja alaotsikot sekä niiden alkamissivut
  4. Johdanto: esipuhe käsiteltävään aiheeseen, herätetään mielenkiinto aiheeseen, esitellään tutkimuksen tarkoitus ja tutkimusongelma (hypoteesi), lyhyesti taustatietoa tutkimusaiheesta
  5. Aineisto ja menetelmät: missä ja milloin tutkimus on tehty, miten tutkimus on tehty ja miten aineisto on hankittu
  6. Tulokset: mitä saatiin selville (mukaan taulukoita, kuvia ja graafisia esityksiä)
  7. Tulosten tarkastelu: tuloksia verrataan muualta saatavaan taustatietoon, miten tuloksia voidaan hyödyntää, lisätutkimustarve: tutkimuksen esille tuomat uudet kysymykset ja menetelmien puutteet
  8. Lähdeluettelo: käytetyt tietolähteet mainitaan lähdeviittauksina tekstiin ja tarkemmin työn lopussa olevaan lähdeluetteloon (verkkolähteeksi merkitään tarkka internet-sivu). Voit katsoa lisätietoa lähteiden käytöstä tästä dokumentista.
  9. (Liitteet: liitteisiin voidaan laittaa aineiston keräämiseen liittyvät haastattelut, lomakkeet ja osa tekemistäsi kartoista ja diagrammeista)