Sulje
Käynnistetään info-tv-näkymää (JavaScript pitää olla sallittuna)

Yhdistyskirje 21.8.2024

Luottamusmiehen tiedote 27.9.2024

Hyvä ÄOPYn jäsen.

Olen tietoisesti jättänyt syksylle tiedotusrauhan, mutta nyt on hyvä kertoa joitakin asioita.

Neuvottelutilanne

Vaikka kunnissa taloudellinen tilanne onkin sellainen, että YT-menettelyjä on käynnistetty myös Keski-Suomessa paljon, saamme Äänekoskella vielä olla rauhassa. Ensi vuodesta suunnitellaan tietoisesti alijäämäistä, mutta uusia säästöehdotuksia ei ole esitetty. Toivotaan, että valtionosuusjärjestelmä tuo helpotusta kunnille.

Paikallisesti keskusteluja ja neuvotteluja käydään mm. varhaiskasvatuksen työvuoroluettelon muutoksista, musiikkiopiston opettajien tehtävänkuvien päivittämisestä ja ysi-puolella (=yleissivistävä koulu) järjestelyeristä.

Seuraavassa joitakin lyhyitä nostoja luottamusmieskirjeestä, jos asia koskee sinua ja haluat kuulla lisää, niin ota yhteyttä minuun.

  • Sekä virkasuhteita että työsuhteita koskeva lainsäädäntö lähtee siitä, että määräaikaiset palvelussuhteet ovat aina poikkeuksia. Määräaikaiselle palvelussuhteelle tulee aina olla laissa säädetty peruste, joten jokaisen määräaikaisen palvelussuhteen peruste on arvioitava tapauskohtaisesti.

  • Kunnan opetushenkilöstön palkaton virkavapaa ennen ja jälkeen koulun lyhytaikaisen loman voi johtaa myös loma-ajan palkattomuuteen. Siksi jo lomaa suunnitellessa tulee olla tietoinen mitä vaikutuksia vapaalla on palkkauksen eri tilanteissa.

  • Opetustunteja voidaan vaihtaa lukuvuoden aikana erilaisiin kehittämistehtäviin tai mentorointi- tai tutorointityöhön enintään 114 tuntia. Vaihtamiseen sovelletaan kerrointa 1,5 jolloin 114 opetustunnin vaihtaminen vastaa yhteensä 171 työtuntia. Tätä hyödyntäen voidaan opetustyön määrää keventää ja siten tukea työhyvinvointia. Työaikaa voidaan sopia käytettäväksi esimerkiksi opettajan osaamisen kehittämiseen, työhyvinvointia tukevaan toimintaan tai työtehtävien järjestelemiseen osittaisen sairauspoissaolon yhteydessä.

  • Osasairauspoissaolo tarkoittaa osa-aikatyötä Kelan osasairauspäivärahalla. Sen tarkoitus on tukea työkyvyttömän henkilön pysymistä työelämässä ja paluuta kokoaikaiseen työhön. Osasairauspoissaolosta ja sen yksityiskohdista sovitaan työnantajan kanssa ja se edellyttää työterveys- tai muun lääkärin arviota henkilön terveydentilasta.

Ja pieneksi muistutukseksi sopimuksesta vielä:

Jos tiedät joutuvasi pitkälle sairauspoissaololle (yli 60 kalenteripäivää saman kalenterivuoden aikana), on hyvä olla ajoissa yhteydessä palkkasihteeriin. Takautuvasti palkanperintä ei ole paras vaihtoehto kenellekään.

KVTES: Varsinaista palkkaa maksetaan 60 kalenteripäivää. Tämän jälkeen työntekijällä on oikeus saada 2/3 varsinaisesta palkastaan 120 kalenteripäivää. Mikäli palvelussuhde on kestänyt ennen sairauslomaa alle 60 kalenteripäivää, sairausajan palkkaa maksetaan 14 kalenteripäivän ajalta.

Työsuojelullista asiaa seuraavaksi:

Syysloma häämöttää kulman takana. Äänekosken kaupunki käynnistää Maailman mielenterveyspäivänä 10.10.2024 kampanjan, joka toivottavasti auttaa meitä kaikkia viihtymään arjen työssä. Miten tuemme toisiamme jaksamaan ja nauttimaan työn teosta?

Työelämän hyvinvointia luodaan joka päivä arjessa. Sitä rakennetaan työpaikan kaikilla eri tasoilla: toimivalla työnjaolla ja johtamisella, työpaikan ohjeilla ja normeilla ja arjen käytännöillä. Myös jokainen työntekijä omalla toiminnallaan ja käyttäytymisellään rakentaa työhyvinvointia. Mitä minä teen itseni hyväksi?

Tämä nyt lyhyesti ja jos jokin asia jää kaivelemaan tahi muuten kiinnostaa niin otahan yhteyttä: omaan esihenkilöösi, yhteysopettajaasi, luottamusmieheen, pääluottamusmies Mirja Hallikaiseen, työntekijöitä edustavaan työsuojeluvaltuutettuun Kari Marjoon tai toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu Mia Irtamoon.

Syksyn värit ulkona kutsuvat pihalle.

Palautellaan mieleen kesää ja kaivetaan samalla esiin kynttilöitä.

Talvi tekee tuloaan.

Ihanaa!

Terveisin Mirja Hallikainen, JUKOn plm, Äänekoski

Puheenjohtajan jäsenkirje 27.3.2024

Arvoisa jäsen,


OAJ vastustaa jyrkästi hallituksen suunnitelmaa lakisääteisestä vientimallista. Se heikentäisi merkittävästi mahdollisuuksiamme korjata neuvotellen palkkojen jälkeenjääneisyyttä opetus- ja tutkimusalalla ja koko julkisella sektorilla jatkossa. Palkkaneuvottelut ovat keskeinen osa edunvalvontamme ydintä.
Olemme johdonmukaisesti tuoneet esiin kantojamme työelämäheikennyksiin heti hallitusohjelman julkistamisesta lähtien sekä esittäneet myös perustelut näkemyksillemme. Olemme saaneet myös laajasti medianäkyvyyttä tavoitteillemme.

Työministeri Arto Satonen pyysi minua ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytköstä selvittämään edellytyksiä, joilla kaikki tahot palkansaajapuolella olisivat valmiita neuvottelupöytään työmarkkinamallista. Työministerin pyyntö on luottamuksen osoitus työmarkkinakriisin ratkaisemiseksi ja hyvä mahdollisuus saada OAJ:n tavoitteita etenemään. OAJ:n asema työmarkkinakriisin yhtenä ratkaisijana ja jäsenten etujen puolustajana korostuu entisestään.

Lähtökohtana ja OAJ:n tavoitteena kaikissa päätöksissämme ja toiminnassamme on aina jäsenten etu. Vaikka lakitie vientimallista on juridisesti ongelmallinen, on vaarana, että se toteutuu. Me teemme OAJ:ssä kaikkemme, että neuvottelut työmarkkinamallista saadaan käyntiin lakitien sijaan. Neuvottelutie ei silti tarkoita, että hyväksymme jäsentemme kannalta epäedullista neuvottelutulosta.

Olemme tehneet ja teemme valtavasti vaikuttamistyötä niin työmarkkinamallin kuin muiden hallitusohjelman työelämäheikennysten suhteen. Vastustamme vientimallin lisäksi, erityisesti aikuiskoulutustuen lakkauttamista, määräaikaisten aseman heikentämistä ja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta, jotka nousivat esiin myös jäsenkyselyssämme.

Emme edelleenkään suostu paketoimaan hallituksen työelämäheikennyksiä niin, että taipuisimme vientivetoiseen malliin muiden heikennysten kustannuksella. Jatkamme vahvaa vaikuttamistyötä, jotta saamme jäsentemme edun mukaisia ratkaisuja.

Hallitusohjelmavaikuttamisen lisäksi käynnissä on yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimusneuvottelut. Molempien sopimukset umpeutuvat maaliskuun viimeisenä päivänä. Neuvottelut uusista työehtosopimuksista on ollut käynnissä jo useita viikkoja, mutta neuvottelupöydässä on vielä monta asiaa ratkottavana. Neuvottelut jatkuvat keskiviikkona 3.4.2024.

Myös kehysriihivaikuttamista teemme vahvasti ja laajasti. 

Toivotan kaikille rentouttavaa ja hyvää pääsiäistä! 


Katarina Murto
Puheenjohtaja, OAJ

Miten jatkan työssäni?

Miten jatkan työssäni?

Lähteenä käytetty enimmäkseen KEVAn koulutusmateriaalia: Oikeat toimet oikeaan aikaan – Työeläkevakuutuksen vaihtoehdot työkyvyn heiketessä

Ammatillinen kuntoutus:

- tarkoitettu henkilölle, joka ei ole täyttänyt alinta vanhuuseläkeikäänsä, ja jolla on

o työkyvyttömyyden uhka

o ansioita edeltävältä viideltä vuodelta vähintään 39 157,84 € ja lisäksi työansioita tai lastenhoitoaikaa hakemusta edeltävältä 36 kuukaudelta

o taustalla ei ole työtapaturmaa, liikennevahinkoa tai ammattitautia

o ammatillinen kuntoutus on tarkoituksenmukaista

 

- Ennen ammatillisen kuntoutuksen päätöstä tulee työpaikalla jo kokeilla omia järjestelyjä: työn muokkausta, korvaavaa työtä, mahdollisia erilaisia työvälineitä, tarkistaa ergonomia ja pohtia työaikaa. Lisäksi näiden jälkeen järjestetään palaveri työterveyshuollossa.

- Ammatillinen kuntoutus voidaan toteuttaa työkokeiluna (työhön paluu tai uudet tehtävät), työhön valmennuksella (työssäoppiminen, kurssi, osatutkinto), uudelleen koulutuksena (terveydentila rajoittunut, soveltuvaa työtä ei löydy ilman koulutusta) tai elinkeinotuella.

- Keva maksaa kuntoutusrahaa tai kuntoutustukea sekä mahdollisia kulukorvauksia

- Työnantajalla ei ole kuntoutuksen ajalta palkanmaksuvelvoitetta.

 

Eläkeratkaisut työssä jatkamisen tukena

Jos työkykysi on heikentynyt, niin mahdollisia ratkaisuja ovat: työkyvyttömyyseläke, kuntoutustuki, osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki. Toteutuminen riippuu siitä onko työkyky heikentynyt pysyvästi vai määräaikaisesti ja täysin vai osittain.

Osatyökyvyttömyyseläkettä ja osakuntoutustukea voi hakea kokoaikatyössä ollessa, työsuhteen jatkumista ei edellytetä, samanaikaisesti voi ansiata tietyn määrän kokoaikatyön ansiosta.

Jos työkyky on heikentynyt 3/5 ja vähintään vuoden ajaksi voidaan myöntää työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea.

Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää alle 63- vuotiaalle, jonka työkyky on merkittävästi, vähintään vuoden ajaksi alentunut sairauden takia. Työkyvyttömyyseläke alkaa sairauspäivärahakauden päätyttyä, eli noin vuoden kuluttua työkyvyttömäksi tulosta, mikäli henkilö on edelleen työkyvytön ja työkyvyttömyyseläkkeen myöntämisen muut edellytykset täyttyvät. (Mehiläinen)

Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää, jos olet täyttänyt 17 vuotta. Eläke myönnetään määräaikaisena, jos on toiveita työkyvyn palautumisesta (ns. kuntoutustuki). Muussa tapauksessa työkyvyttömyyseläke jatkuu siihen asti, kun saavutat oman alimman vanhuuseläkeikäsi.

 

 

Voit jaksaa töissä paremmin myös käyttämällä OVEa

Voit jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle, jos

o olet täyttänyt 61 vuotta

o et saa mitään muuta työeläkettä.

Perhe-eläke eli leskeneläke ei estä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle jäämistä.

Vuonna 1964 syntyneillä osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ikäraja on 62 vuotta. Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiden ikäraja vahvistetaan myöhemmin.

 

 

 

 

Työnantajan kannatta satsata työhyvinvointiin ja työkyvyn säilymiseen:

- työnantaja voi vähentää työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuutta

- työkyvyttömyyden uhatessa kannatta käyttää ammatillisen kuntoutuksen keinoja työtehtävien vaihtamiseen tai muokkaamiseen terveydentilaan sopiviksi

Työkyvyttömyyden sattuessa työnantajan kannatta tarjota osittaisen työkyvyn säilyttäneille mahdollisuutta jatkaa työuraa osa-aikaisesti tai tukea työntekijän paluuta työelämään kuntoutustukijakson jälkeen.

Jos työntekijän todetaan työssään kuormittuvan hänen terveyttään vaarantavalla tavalla, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan käytettävissään olevin keinoin ryhdyttävä toimiin kuormitustekijöiden selvittämiseksi sekä vaaran välttämiseksi tai vähentämiseksi (TturvL 25 §)

Tieto kuormittumisesta voi tulla työntekijältä itseltään, työyhteisöstä, työsuojeluvaltuutetulta, työterveyshuollon ammattilaiselta

 

Mitä tehdä, kun oma työkyky on heikentynyt?

1 Ota asia puheeksi heti

Jos olet työssä: Keskustele työterveyslääkärisi ja esihenkilösi kanssa tilanteestasi. Etsikää yhdessä ratkaisuja, jotka tukevat työkykyäsi. Sopikaa, miten lähdette asiassa etenemään.

Jos et ole työssä: Keskustele hoitavan lääkärisi kanssa tilanteestasi. Etsikää yhdessä ratkaisuja, jotka tukevat työkykyäsi. Sopikaa, miten lähdette asiassa etenemään.

2 Kokeile Miten edetä -testiä

Testillä voit lyhyesti kartoittaa, millaisia vaihtoehtoja sinulla on, kun työkykysi on heikentynyt. Saat ehdotuksen siitä, miten edetä. Testi löytyy kevan sivulta

3 Pohdi omaa osaamistasi, vahvuuksiasi ja millaisista tehtävistä selviytyisit

Pysähdy miettimään omia toiveitasi ja voimavarojasi. Pohdi rauhassa mitä taitoja, osaamista ja vahvuuksia sinulla on. Näiden ajattelu voi helpottaa sinua hahmottamaan, millaista työtä pystyisit tekemään tai mistä suoriudut ilman liiallista kuormitusta.

4 Tutustu ammatillisen kuntoutuksen keinoihin

Ammatillinen kuntoutus voi olla vaihtoehto, jos muut työkykyä tukevat keinot, kuten Kelan osasairauspäiväraha tai työnantajan tekemät työjärjestelyt, eivät riitä tai eivät ole sinulle mahdollisia.

Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on saada muuttunut työkykysi ja työtehtävät kohtaamaan ja tähän on erilaisia keinoja. Tilanteestasi riippuu, mikä sopii sinulle parhaiten.

5 Voit hakea ammatillista kuntoutusta

Sinulla on mahdollisuus saada ammatillista kuntoutusta, jos kaikki alla olevat kohdat täyttyvät:

· sinulla on sairauden vuoksi uhka tulla työkyvyttömäksi lähivuosina

· sinulla on ammatti ja työkokemusta useamman vuoden ajalta

· olet ennen hakemusta ansainnut vähintään 39 157,84 euroa (vuoden 2023 tasossa) edeltävien viiden kalenterivuoden aikana, lisäksi edellytetään, että olet saanut työansioita tai hoitanut lastasi hakemusta edeltäneiden kolmen kalenterivuoden aikana

· kuntoutuksen avulla voidaan auttaa sinua jatkamaan työelämässä

· et ole oikeutettu tapaturman tai liikennevahingon perusteella myönnettävään ammatilliseen kuntoutukseen

· et ole täyttänyt alinta vanhuuseläkeikääsi.

Voit hakea ammatillista kuntoutusta, vaikka

· sinulla ei vielä ole valmista ammatillisen kuntoutuksen suunnitelmaa tai

· olet saanut ammatillista kuntoutusta jo aiemmin tai

· työsuhteesi on päättynyt tai päättymässä tai

· työkyvyttömyyseläkehakemuksesi olisi hylätty

Sinulle maksetaan etuutena kuntoutusrahaa tai kuntoutuskorotusta

Ammatillisen kuntoutuksen ajalta Keva maksaa sinulle joko kuntoutusrahaa tai kuntoutustukea ja kuntoutuskorotusta. Maksu alkaa siitä päivästä lukien, kun kuntoutuksesi (esimerkiksi työkokeilu, opinnot uudelleenkoulutuksessa / oppisopimuskoulutuksessa, työhönvalmennus) tosiasiallisesti alkaa.

Etuuksia ei makseta vielä kuntoutussuunnitelman laatimisen ajalta.

Myös opintojen loma-ajoilta maksetaan kuntoutusrahaa ja kuntoutuskorotusta, mutta kesäajalta vain silloin, jos opintosi vielä jatkuvat seuraavana syksynä.

lähde: https://www.keva.fi/henkiloasiakkaalle/kuntoutus/#mit-tehd-kun-tykyky-on-heikentynyt

 

Mikäli nämä aiheet kiinnostavat niin tutustu - Kevan sivuihin https://www.keva.fi/henkiloasiakkaalle/,

- Äänekosken kaupungin intran ohjeisiin https://intra.aanekoski.fi/intra/images/tiedostot/tyosuojelu/Aktiivisen-tuen-toimintamalli-07-2023.pdf

tai ota yhteyttä työsuojeluvaltuutettuun (henkilöstö Kari Marjo, toimihenkilöt Mia Irtamo).

 

Ja jos sitten tarvetta on, niin muista ensimmäinen ohje: keskustele esihenkilösi kanssa, eli varaa häneltä aika, jolloin teille molemmille sopii puhua vähän kauemmin.

Palkankorotukset 2023-2024

OVTES-korotukset 2023 ja 2024 kokonaisuudessaan
1.6.2023
  • Yleiskorotus 2,02 %
  • Keskitetysti 0,18 % (jo aiemmin sovittu)
  • Paikallinen erä 0,7 %
  • Palkkaohjelma 1,2 % paikallisesti
30.6.2023
  • Kertaerä 467 e
1.2.2024
  • Palkkaohjelma 0,4 % keskitetysti
1.5.2024
  • Yleiskorotus 0,77 %
1.6.2024
  • Yleiskorotus 1,5 %
  • Paikallinen erä 0,73 %
  • Palkkaohjelma 0,6 % paikallisesti

JUKOn, JAUn ja KT:n erillissopimus

JUKO, JAU ja KT sopivat myös viime lokakuun Sote ry:n ja KT:n välisen sopimuksen vaikutuksista muihin kunta-alan sopimuksiin.

Aiemmin mainittujen korotusten ja kertapalkkioiden lisäksi maksetaan myös seuraavat kertapalkkiot:

  • 150 euroa OVTES:n (osio G) varhaiskasvatuksen henkilöstölle
  • 120 euroa KVTES:n (liite 5) varhaiskasvatuksen henkilöstölle

Kertapalkkio maksetaan niille työntekijöille/viranhaltioille, joiden yhdenjaksoinen työ-/virkasuhde on alkanut viimeistään 2.5.2023 ja on voimassa 31.5.2023.

OAJ Keski-Suomen kulttuuri- ja liikuntatarjonta