Sulje
Käynnistetään info-tv-näkymää (JavaScript pitää olla sallittuna)

Lukuvuoden 2023-2024 työ- ja loma-ajat

  • Syyslukukausi alkaa torstaina 10.8.2023 klo:9.15.
  • Syysloma on 23.-27.10.2023 (viikko 43).
  • Syyslukukausi päättyy perjantaina 22.12.2023.
  • Kevätlukukausi alkaa maanantaina 8.1.2024 klo:9.15.
  • Urheiluloma on 19.-23.2.2024 (viikko 8).
  • Lukuvuosi päättyy lauantaina 1.6.2024 klo:9.00.

Esiopetuksessa toimintakausi noudattaa muuten edellä kerrottua, mutta kevätkausi päättyy perjantaina 31.5.2024.

Yhteisöllisen oppilashuollon palaverin muistio 10.5. 2023

Kirje tyytyväiseltä huoltajalta

Kyläkoulu keskellä kaupunkia

 

Lasteni tuleva koulupaikka oli minulle selvä valinta jo paljon ennen kuin he olivat edes syntyneet. Oikeastaan heti, kun aikanani muutin Raumalle.

Olen itse käynyt alakouluni pienessä kyläkoulussa, joka jo siihen aikaan toteutti rohkeasti monipuolisia kokeiluja. Siellä keskityimme opiskeluun pääosin tekemällä, emme ainoastaan lukemalla.

 

Innostuin valtavasti tajutessani, että Raumalla on vastaavilla periaatteilla toimiva kyläkoulu aivan keskellä kaupunkia: Freinet-koulu.

Se on pieni koulu, jolla on käytössään juuri sellaiset joustavat opetusperiaatteet, jotka koin omassa lapsuudessani toimiviksi.

 

Vaikka myös valtakunnallista opetussuunnitelmaa on viety samaan suuntaan, Rauman Freinet-koulu on edelleen edelläkävijä siinä, missä määrin toteuttavaa ja itsenäistä oppimista käytetään. Lasten omatoimisuutta ei vain pohjusteta, vaan sitä myös odotetaan ja edellytetään.

 

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tehtäviä tehdessä asiaa ei opeteta monotonisesti luennoiden ja sen jälkeen tehtäviä tehden, vaan opettajalta saa neuvoa, jos oppilas sitä tarvitsee. Oppimisen onnistuminen tällä tavalla vaatii joko sen, että lapsi kertoo avuntarpeestaan tai oivaltaa asiat itse. Tämä myös vapauttaa oppilaalle mahdollisuuden tehdä niitä tehtäviä, jotka sillä hetkellä tuntuvat hyvältä.

 

Näinhän se menee elämässä yleensäkin; jos työtehtävissä tarvitsee apua, sitä pitää osata pyytää. Ja seuraavan työvaiheen voi monessa paikassa valita itse, lopputulos on merkitsevä asia. 

 

Opettajan tehtäviin kuuluu huolehtia heistä, jotka eivät halua tai uskalla tuoda avuntarvettaan ilmi itse. Rohkaisemalla ja kannustamalla pyritään itsenäiseen työskentelyyn ja omatoimisuuteen. Etenkin pikkuluokilla tätä harjoitellaan ja tuetaan paljon.

 

Pienet ryhmäkoot ja mukautuva opetus ovat selvästi Rauman Freinet-koulun vahvuuksia. Kaikki tulevalle viikolle suunnitellut tehtävät annetaan maanantaina, ja lapset saavat tehdä viikkotehtävät omassa rytmissään, kunhan ne on perjantaihin mennessä tehty. Luokassa saattaakin olla viikon aikana hetkiä, jolloin yksi laskee matikkaa, toinen kirjoittaa ainetta ja kolmas piirtää.

 

Alkukankeutta kouluun sopeutumisessa oli, etenkin meillä vanhemmilla. Aluksi hämmästelimme kotona, miten paljon opetusvastuuta jää kotiin vanhemmille. Tuntui, ettei lapsi opi koulussa mitään ja kaikki asiat täytyy alusta asti käydä ”kotikouluna”. Onneksi otimme nopeasti yhteyttä opettajaan, ja kysyimme asiaa.

 

Keskusteltuamme opettajan kanssa ymmärsimme, että lapsen oma vastuu opiskelusta ja opettajalta kysymisessä on Freinet-koulussa kovempi kuin ”tavallisessa” koulussa. Ymmärrettyämme, että meidän ei kuulukaan opettaa, täytyi lapsen oppia ja uskaltaa pyytää itse apua opettajalta. Lapsi oppi tämän onneksi nopeasti, ja enää meidän ei tarvinnut tehdä opetustyötä kotona. Olimme omalla opettamisella tekemässä karhunpalvelusta; opettaja luuli lapsen osaavan, ja me ajattelimme opetusta huonoksi.

 

Keskustelun jälkeen kaikki on sujunut opiskelussa hienosti, ja olemme mielellämme laittamassa myös pikkusisarukset samaan kouluun. Koulun ja oppimismetodin omaksuminen ja ymmärtäminen on vain lisännyt luottamustamme tähän järjestelmään.

 

Freinet-koulu on pieni ja yhteisöllinen oppimisympäristö lapsille. Yhteisöllisyys näkyy erityisesti siinä, että lapsi on nopeasti oppinut tuntemaan nimeltä kaikki koulun oppilaat, opettajat ja keittiöhenkilökunnan. Haku- tai vientitilanteissa myös pikkusisarukset saavat huomiota oikeilla nimillään minkä ikäisiltä oppilailta tahansa.

.

Helposti lähestyttävät aikuiset, nopeasti korjaantuvat epäkohdat, nopea keskusteluyhteys rehtoriin ja luokan opettajaan, oma keittiö, ilmainen aamuparkki ja ihana iltapäiväkerho eivät ainakaan vähennä tyytyväisyyttämme tämän koulun valintaan.

 

Kouluun on jatkuva haku, ja kaikilla luokka-asteilla on tällä hetkellä poikkeuksellisesti tilaa. Asuinpaikka ei vaikuta oppilasvalintoihin, kaikki ovat kouluun tervetulleita. Me voimme lämpimästi suositella Freinet-koulua kaikille!

 

Irina, tyytyväinen vanhempi.

Lukudiplomi ja kirjalistat

Hyvä lastenkirjallisuusblogi

Satuja

Vanhempaintoimikunnan tilinumero

FI23 4108 0012 1487 33