Blogit

Maahanmuuttajien mentorointi toisella asteella- hanke

”Oli hyvä olla yhdessä, mentorin kanssa oli hyvä olla ja meillä oli mukavaa”

Jyväskylän palvelualan opistossa, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa ja Karstulan Evankelisessä opistossa kokeiltiin syksyllä 2017 hieman erilaista tapaa tukea maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita. Heillä oli mahdollisuus saada mentori koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja-, sosiaali- ja terveysalan tai nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaopiskelijoista. Mentoreille järjestettiin kahden päivän mittainen valmennus sekä alku-, väli- ja lopputapaaminen mentoritavan kanssa. Itse mentorointiprosessi kesti muutaman kuukauden.

Kongolainen Elisabeth on uusi Jyväskyläläinen. Hän asui ja opiskeli aikaisemmin Seinäjoella Sedussa suomen kieltä, mutta muutti Jyväskylään. Täällä hän opiskelee nyt kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkintoa ja hänestä tulee toimitilahuoltaja. 29-vuotias nuori nainen opiskelee Jyväskylän palvelualan opistossa. Parhaillaan hänellä on menossa työssäoppimisen jakso, jonka hän suorittaa hotelliympäristössä harjoitellen kerroshoitopalveluita.
Suomen kielessä avun saaminen sekä Jyväskylään tutustuminen olivat ne odotukset, joiden kanssa Elisabeth lähti mukaan mentorointiin. Erityisesti Jyväskylän vaatekauppatarjonta kiinnosti. Mukaan lähteminen ei jännittänyt, koska hän halusi tätä itse ja hänelle kerrottiin etukäteen, mitä mentorointi tarkoittaa. Mentoristaan Elisabeth kertoo, että hän oli kannustava. Vaikka Elisabeth osaa jo puhua ja kirjoittaa suomea, ei se aina ole helppoa. Hän kuitenkin yrittää ja mentorin kanssa kommunikoitiin vain suomeksi. Kaipaamaansa apua hän sai, sillä mentori auttoi, jos jotain ei osannut ilmaista suomeksi.
Mentorin tapaaminen oli Elisabethille haasteellista. Hänellä on pieni lapsi eikä käytössä ole omaa autoa. Liikkuminen bussilla ja lapsen hoitaminen vievät paljon aikaa. Muita ongelmia hänellä ei mentorointiin liittyen ollut. Prosessia hän kuvailee tosi hyväksi, vaikka se olisi saanut jatkua pitempään.

 ”Sain rohkeutta kysyä asioita esimerkiksi koulussa. Mentori kannusti ja rohkaisi minua, etten miettisi asioita yksin vaan kysyisin apua ja neuvoa muilta, kuten opettajalta. Hän oli hyvä mentori.” Elisabeth kertoo. ”Meillä oli hyvä olla yhdessä ja mukavaa. Luulen, että hän koki samalla tavalla.” hän jatkaa.

Elisabeth tapasi mentorin kanssa vain hankkeen puolesta järjestetyissä tapaamisissa. He soittelivat, skypettivät ja lähettivät WhatsApp-viestejä. Keskusteluteemoina olivat esimerkiksi lasten hoitaminen, perheasiat sekä opiskelu ja työ Suomessa. ”Viestittelimme viikoittain ja yksi puhelu saattoi kestää tunnin” hän vastaa kysyttäessä, kuinka usein he olivat mentorin kanssa yhteydessä. Mentori oli samaan aikaan työssäoppimassa, mutta ilman sitä yhteyttä olisi pidetty ehkä vieläkin useammin.
Miten Elisabeth ohjeistaisi tulevia mentoripareja? Hän haluaa kannustaa toimintaan. Hänen mentorinsa oli Gradiasta ja hän itse opiskelee Jypaolla, joten toki olisi helpompaa, jos molemmat olisivat samasta koulusta. Toimintaan hänellä on antaa paljon vinkkejä: mentorin kanssa voisi mennä yhdessä kiertämään kauppoja, kesällä rannalle, uimahalliin tai vaikkapa kirkkoon. Aluksi on helpointa lähteä keskustelemaan siitä, mistä on kotoisin ja millainen ihminen on.
Pääasia ja tärkeintä on, että mentori voi auttaa kouluasioissa ja opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. Edellä kuvattu toiminta on sitten plussaa. Mentoroitavan on tärkeää olla rohkea ja kysyä, jos hän tarvitsee apua.

Hankkeesta lisää

Hei Jyväskylän palvelualan opiston opiskelija!Haluatko kokeilla jotain uutta ja erilaista? Lähe mukaan mentorointiin!logot.jpg