Blogit

Eloa-päivässä opiskelijat pääsivät kiertämään eri toimintapisteissä

Opiskelijat pääsevät itse vaikuttamaan aiheisiin, joita teemapäivinä käsitellään. Eloa-päivät (elinikäisen oppimisen avaintaidot) tuovat koulupäiviin vaihtelua ja ovatkin saaneet opiskelijoilta hyvin positiivista palautetta.

Nyt toista kertaa järjestettävän teemapäivän aiheena oli työelämä. Opiskelijoille järjestettiin erilaisia toimintapisteitä, joissa käsiteltiin työelämän pelisääntöjä, työyhteisösääntöjä, työsopimusta, työn hakemista ja millaisiin asioihin tulee kiinnittää huomiota työhaastattelussa.
Työpisteissä pelattiin mm. Työsopimuspeliä ja opiskelijat pääsivät seuraamaan opettajien esittämää työhaastattelutilannetta.

Työsopimuspeli.jpgTYöelämätaidot.jpgTyöhaastattelukuva.jpg

Maahanmuuttajien mentorointi toisella asteella- hanke

”Oli hyvä olla yhdessä, mentorin kanssa oli hyvä olla ja meillä oli mukavaa”

Jyväskylän palvelualan opistossa, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa ja Karstulan Evankelisessä opistossa kokeiltiin syksyllä 2017 hieman erilaista tapaa tukea maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita. Heillä oli mahdollisuus saada mentori koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja-, sosiaali- ja terveysalan tai nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaopiskelijoista. Mentoreille järjestettiin kahden päivän mittainen valmennus sekä alku-, väli- ja lopputapaaminen mentoritavan kanssa. Itse mentorointiprosessi kesti muutaman kuukauden.

Kongolainen Elisabeth on uusi Jyväskyläläinen. Hän asui ja opiskeli aikaisemmin Seinäjoella Sedussa suomen kieltä, mutta muutti Jyväskylään. Täällä hän opiskelee nyt kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkintoa ja hänestä tulee toimitilahuoltaja. 29-vuotias nuori nainen opiskelee Jyväskylän palvelualan opistossa. Parhaillaan hänellä on menossa työssäoppimisen jakso, jonka hän suorittaa hotelliympäristössä harjoitellen kerroshoitopalveluita.
Suomen kielessä avun saaminen sekä Jyväskylään tutustuminen olivat ne odotukset, joiden kanssa Elisabeth lähti mukaan mentorointiin. Erityisesti Jyväskylän vaatekauppatarjonta kiinnosti. Mukaan lähteminen ei jännittänyt, koska hän halusi tätä itse ja hänelle kerrottiin etukäteen, mitä mentorointi tarkoittaa. Mentoristaan Elisabeth kertoo, että hän oli kannustava. Vaikka Elisabeth osaa jo puhua ja kirjoittaa suomea, ei se aina ole helppoa. Hän kuitenkin yrittää ja mentorin kanssa kommunikoitiin vain suomeksi. Kaipaamaansa apua hän sai, sillä mentori auttoi, jos jotain ei osannut ilmaista suomeksi.
Mentorin tapaaminen oli Elisabethille haasteellista. Hänellä on pieni lapsi eikä käytössä ole omaa autoa. Liikkuminen bussilla ja lapsen hoitaminen vievät paljon aikaa. Muita ongelmia hänellä ei mentorointiin liittyen ollut. Prosessia hän kuvailee tosi hyväksi, vaikka se olisi saanut jatkua pitempään.

 ”Sain rohkeutta kysyä asioita esimerkiksi koulussa. Mentori kannusti ja rohkaisi minua, etten miettisi asioita yksin vaan kysyisin apua ja neuvoa muilta, kuten opettajalta. Hän oli hyvä mentori.” Elisabeth kertoo. ”Meillä oli hyvä olla yhdessä ja mukavaa. Luulen, että hän koki samalla tavalla.” hän jatkaa.

Elisabeth tapasi mentorin kanssa vain hankkeen puolesta järjestetyissä tapaamisissa. He soittelivat, skypettivät ja lähettivät WhatsApp-viestejä. Keskusteluteemoina olivat esimerkiksi lasten hoitaminen, perheasiat sekä opiskelu ja työ Suomessa. ”Viestittelimme viikoittain ja yksi puhelu saattoi kestää tunnin” hän vastaa kysyttäessä, kuinka usein he olivat mentorin kanssa yhteydessä. Mentori oli samaan aikaan työssäoppimassa, mutta ilman sitä yhteyttä olisi pidetty ehkä vieläkin useammin.
Miten Elisabeth ohjeistaisi tulevia mentoripareja? Hän haluaa kannustaa toimintaan. Hänen mentorinsa oli Gradiasta ja hän itse opiskelee Jypaolla, joten toki olisi helpompaa, jos molemmat olisivat samasta koulusta. Toimintaan hänellä on antaa paljon vinkkejä: mentorin kanssa voisi mennä yhdessä kiertämään kauppoja, kesällä rannalle, uimahalliin tai vaikkapa kirkkoon. Aluksi on helpointa lähteä keskustelemaan siitä, mistä on kotoisin ja millainen ihminen on.
Pääasia ja tärkeintä on, että mentori voi auttaa kouluasioissa ja opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. Edellä kuvattu toiminta on sitten plussaa. Mentoroitavan on tärkeää olla rohkea ja kysyä, jos hän tarvitsee apua.

Hankkeesta lisää

Hei Jyväskylän palvelualan opiston opiskelija!Haluatko kokeilla jotain uutta ja erilaista? Lähe mukaan mentorointiin!logot.jpg

Opiskelijat kertovat

Haaveena kesätyö

saras.pngKesäloma on yleensä rentouttava ja täynnä luppoaikaa, mutta joskus tuntuu, että ylimääräistä aikaa on vähän liikaakin, ja jopa alkaa kaipaamaan sitä aikaisin aamulla heräämistä, ja päivän askareiden tekemistä jossain muualla kuin kotona. Tahtoisin päästä tekemään kesätöitä jossain keittiössä, jolloin työ vastaisi nykyistä koulutustani ja minulla olisi jo taitoa ja tietoa alalta.

Kesätöistä olisi hyötyä myös tulevaisuudessa töitä hankkiessa, koska voin kertoa, että kokemusta löytyy myös lisää kyseiseltä alalta.

Ja totta kai kesätyö antaisi muutakin kuin lisää mahdollisuuksia tulevaisuuteen. Uusia tuttavuuksia, palkkaa ja tottumista erilaisiin keittiöihin.

Kesätyöpaikassa ei vain käytetä oppimia taitoja ja tietoja, vaan opitaan myös lisää. Jokainen keittiö on erilainen ja eri keittiöissä on eri tapoja tehdä asiat. Voit jopa oppia pieniä vinkkejä, joista voit hyötyä koulussa ja toisella työpaikalla.

Sara. S

Työssäoppiminen

kuva opiskelijasta.pngTyössäoppimisjaksot kuuluvat osaksi ammatillisia opintoja ja niiden aikana harjaannutetaan työelämätaitoja ja työelämän pelisääntöjä. 
Toimitilahuoltajaksi opiskeleva Barbara suoritti 8 viikkoa kestävän työssäoppimisjaksonsa Jyväskylän Scandic- hotellissa. Hänen päivittäisiin työtehtäviinsä kuului pääasiassa hotellihuoneiden ja wc-tilojen siivousta. Näissä työtehtävissä hän kertoo oppineensa paljon siivousaineista ja työskentelemään tehokkaasti. Näyttöihin kuului kerroshoitopalvelut sekä ylläpitosiivous.

Työssäoppimispaikan hakeminen ja työssäoppimisjakso kokonaisuudessaan on ollut hyvin positiivinen kokemus. Opiskeluiden jälkeen hän toivoo työllistyvänsä nopeasti. Barbara on aloittanut opintonsa keväällä 2017.

Jyväskylän palvelualan opistossa voit opiskella myös oppisopimuksella

31- vuotias Miika opiskelee oppisopimuksella Jyväskylän palvelualan opistossa toimitilahuoltajaksi.
Aikaisemmalta koulutukseltaan hän on artesaani. oppisopimus.jpg
Miika päätti vaihtaa alaa, sillä hän nauttii olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä ja pitää nykyisestä työstään kovasti, mutta vain koulutus puuttui.
Haastattelimme Miikaa lyhyesti:

Mitä teet työksesi?
Teen siivoustyötä nuorten taidetyöpajalla.

Mikä auttaa sinua jaksamaan työssäsi/mikä on parasta työssäsi?
Työkaverit ja työilmapiiri on hyvä. Töihin on aina mukava mennä.

Milloin aloitit opintosi Jyväskylän opalvelualan opistossa?
Aloitin syksyllä 2017 ja valmistun kesällä 2019.

Miltä tuntuu opiskella Jyväskylän palvelualan opistossa?
Opiskelu on mahtavaa ja tuntuu, kuin tämä paikka olisi minulle tehty. Myös opettajat ovat olleet mahtavia ja opisto tarjoaa hienon mahdollisuuden tutustua eri kulttuurisiin ihmisiin.

Kenelle voisit suositella Jyväskylän palvelualan opistoa?
Ihan kaikille, ketkä ovat kiinnostuneet alasta.

Opiskelu Jyväskylän palvelualan opistossa

Minusta on ollut mukava opiskella Jyväskylän palvelualan opistossa kokiksi mukavan ilmapiirin ja mukavan henkilökunnan takia, sekä monikulttuurisessa ympäristössä, jossa olen saanut harjoittaa englannin kieltä ja oppia muiden maiden kulttuuria ja ruokakulttuuria, joka on tärkeää ammattini kannalta. Aloitin opintoni 06.02.2017 ja valmistun maaliskuussa 2018, eli opiskelin kolmetoista kuukautta, olin myös kesän työharjoittelussa ja sain hyväksi luettua osan kursseistani aikaisempien opintojen takia (Kone- ja metallialan perustutkinto, automaatiotekniikka). Olin myös oppilaskunnan jäsen, jossa suunnittelimme opiskelijoiden viihtyvyyttä koulussa ja erilaisia ylimääräisiä valinnaisia kursseja esim. viittomakielen kurssi. Valitsin Hotelli-, Ravintola- ja Catering-alan sen takia koska ruoanlaitto kiinnostaa minua kovasti, sekä myös edesmennyt isäni oli hotellin ravintolan keittiömestari Englannissa.

Sami P.

"Toppi"

Työssäoppiminen. Uhkaava sana, eikö totta? Sitä se ei kuitenkaan ole. Jokainen ensimmäiseen toppiin lähtijä varmasti pohtii päässään, "miten tulen pärjäämään?" tai "kuinka tulen toimeen muiden kanssa?" - vastaus molempiin kysymyksiin on "hyvin". Toppipaikoilta saa arvokasta kokemusta työelämää varten, mukaan tarvitsee vain avoimen mielen ja halun oppia. Työelämän pelisäännöt tulevat tutummiksi ja sinulta odotetaan ryhmätyötaitoja ja innostusta. Olet muutaman viikon tiiminjäsen. Parhaimmassa tapauksessa löydät itsestäsi uusia taitoja ja " Hei, tämänhän voi tehdä noinkin!" -fiiliksiä. Topin päätyttyä olet monta kokemusta ja taitoa rikkaampi ja mietit, miksi edes kyseenalaistit itseäsi alussa.


Juulia H.

Näyttö

Tämä uusi arvostelumalli nimeltään näyttö, on vallan mainio verrattuna aiempaan teoria painotteiseen koulumalliin. Tosin arvostelu voisi olla hieman laajempi kuin nykyinen kolmiportainen varsinkin jos sattuu saamaan merkinnän siihen keskimmäiseen ruutuun, ihan mielenkiinnosta olisiko se ruudun kummassa reunassa. Kyllähän se kerrotaan siinä näyttö tilanteessa, mutta eipä sitäkään enään jonkin ajan päästä muista.

Itse selkävikaisena olen suorittanut näytöt täällä koululla tutussa ympäristössä, johon järjestelyyn olen ollut tyytyväinen. Ainahan se näyttö tuo pientä painetta, mutta hyvin ne menee, kun keskittyy itse tekemiseen ja muutenkin näissä näytöissä on ollut hyvä ilmapiiri.

Kari

Työssäoppiminen

Olin työssäoppimassa Scanian toimipaikkaruokalassa ja pidin siitä paikasta todella paljon ja sain hyvää oppia siellä. Aluksi ajattelin, etten osaa tehdä mitään, mutta kun arvioinnissa sain joistakin asioista kiitettäviä tuli tunne että kyllä minusta vielä kokki tulee. Suosittelen tätä paikkaa hyvillä mielin, viikot meni todella nopeasti siellä ja olisi voinut olla pidempäänkin. Siellä oli hyvä, kun kuulee todellakin millä tasolla itse on ja miten voit parantaa sitä. Välillä oli kyllä todellakin niitä epäonnistumisen tunteita ja en osaa mitään ja miksi edes opiskelen kokiksi, mutta kyllä sieltä ne se ajatus lähti pois.

Heta