Vuoden luokanopettaja 2018

Vuoden luokanopettajan kuulumisia

Tekijä: Reetta Pulli
1. Miten vuoden luokanopettajaksi valituksi tuleminen on näkynyt elämässäsi?

Vuoden luokanopettajaksi valituksi tuleminen ei ole oikeastaan muuttanut perusarkea mitenkään. Joskus kysytään kantaa päivän polttaviin kouluasioihin, mutta muuten perustyöhön on voinut keskittyä niin kuin ennenkin. Enempi uuden kirjani ja ideoimani toimintamaton ympärillä herännyt kiinnostus on vaatinut ”hereilläoloa” ja kyselyihin vastaamista.

2. Miten kesäloma sujui?

Kesäloma on ollut aivan ihana. Nautin auringosta, lämmöstä ja omassa puutarhassa puuhailusta sekä koiran kanssa retkeilystä. Myös loma Gardajärvellä puolison kanssa kuuluu kesän huippuhetkiin.

3. Millä ajatuksissa ja fiiliksillä olet aloittamassa tulevaa lukuvuotta? 

Olen intoa täynnä aloittamassa uutta lukuvuotta. Oppilaita on ollut jo ikävä! Monta uutta ideaa on muhimassa digin ja toiminnallisuuden saralta tulevaa kouluvuotta varten. Kierrän myös kouluttamassa opettajia toiminnallisen oppimisen saloihin varsinkin syys-lokakuussa monilla paikkakunnilla (otan virkavapaata tuohon kuukauden verran). Lukuisten uusien opettajien tapaaminen on ollut viime vuoden aikana mieleenpainuvaa ja tänä vuonna tulen tapaamaan taas satoja työhönsä omistautuneita opettajia koulutuksissa. Monista tulee hyviä ystäviä ja ”hengenheimolaisia”, kun puhutaan heti ns. samaa kieltä.

4. Vinkkisi työssäjaksamiseen ja uuden lukuvuoden aloittamiseen

Usein opettajat uupuvat siitä kaikesta muusta kuin varsinaisesta koulutyöstä. Toivoisinkin turhan paperityön vähentämistä ja sitä, että opettajat saisivat keskittyä siihen olennaiseen eli opettamiseen! Kikyt ja vesot voisivat olla sellaisia, että niissä voimaannuttaisiin eikä uuvuttaisi. Suomalainen opettaja on superammattilainen ja haluaa aina tehdä työnsä lasten parasta ajatellen. Tämän toivoisin ylempien tahojenkin ymmärtävän ja ammattimme arvostuksen lisääntyvän. Jokaiselle kollegalle haluan toivottaa iloa ja inspiraatiota tulevaan lukuvuoteen! Muistakaa pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistanne❤️

sarisalo4.jpg

Sari Salo, Alajärvi

Sari Salo.jpg
Vuoden 2018 luokanopettaja on kehittänyt jatkuvasti omaa työtään ja antanut lukuisia ideoitaan myös muiden opettajien käyttöön

Hänen luokassaan ei istuta pakolla ja koko aikaa pulpetissa, vaan jokaiseen koulupäivään sisältyy tekemällä oppimista, liikettä, leikkiä ja naurua. Opetusvälineistö vaihtelee hernepussista uusimman digitekniikan hyödyntämiseen.

” Kun kiinnostun jostain asiasta, olen valmis kääntämään kivet ja kannot ympäri oppiakseni lisää. Joskus tosin pitää ensin painia omia asenteitaan vastaan. ”

” Rakastan lapsia ja työtäni. Lapset ovat minun voimavarani ja heidän kanssaan haluan jatkossakin työskennellä.”

Opetustyön lisäksi Hän on kouluttanut opettajia opetuksen toiminnallistamiseen ja digitekniikan käyttöön Tampereella ja Seinäjoella. Ja pitänyt useita luentoja näistä aiheista.

Vuoden 2018 luokanopettaja sanoo, että asenne ratkaisee. Hän toteaakin, että ” Kun tekee paljon työtä sellaisen asian eteen, joka ei kiinnosta, voi syntyä stressiä. Mutta jos asia on itselle tärkeä, sitä sanotaan intohimoksi. ”

– Näitä intohimon kohteita alajärveläisellä luokanopettajalla on useita, mm. liikunnasta ja puutarhanhoidosta digitaalisuuteen.

Oppilaat: "Meidän luokassa on parasta se, ettei me vaan koko ajan istuta ja tehdä tehtäviä, vaan me leikimme Sarin keksimiä leikkejä ja opimme niistä. Sari on hauska, huumorintajuinen, liikunnallinen ja kekseliäs. Meidän luokan yhteishenki on ihan paras."