Tiedeolympialaiset

Tiedeolympialaiset

Kansainväliset matematiikkaolympialaiset IMO

Matematiikkaolympialaiset ovat vanhin ja suurin koululaisten kansainvälinen tiedekilpailu. Niitä on järjestetty vuodesta 1959 lähtien. Osallistujamaiden määrä on kasvanut 50 vuodessa seitsemästä toiselle sadalle. Suomi on osallistunut ensi kerran vuonna 1965 ja säännöllisesti vuodesta 1973.

Matematiikkaolympialaisten virallisella sivustolla kerrotaan lisää kilpailuista. Siellä ovat kaikki kilpailutehtävät englanninkielisinä. Kilpailutehtäviä suomeksi ratkaisuineen löytyy Solmu- lehden sivuilla.

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset

Kansainvälisiä fysiikkaolympialaisia on järjestetty jo yli neljänkymmenen vuoden ajan. Osallistujamäärä on lisääntynyt vähitellen niin, että vuonna 2010 Kroatian Zagrebissa olympialaisiin osallistui kilpailijoita 82 maasta.

Kilpailuun osallistutaan viisihenkisin joukkuein. Suomen olympiavalmennuksessa on mukana kolmisenkymmentä lukion fysiikkakilpailuissa hyvin menestynyttä fysiikan osaajaa. Olympiajoukkueeseen valittuja valmennetaan yhdessä Viron joukkueen kanssa.

Valmennuksen kotisivut

Kansainvälisten fysiikkaolympialaisten verkkosivu on osoitteessa

http://ipho.phy.ntnu.edu.tw/

Verkkosivulla on kuvauksia olympialaisten järjestelyistä ja kilpailutehtävät.

Kansainväliset kemiaolympilaiset

Tietoa saat:

englanniksi Wikipediasta

ja monilta Opens external link in new windowkansallisilta kemiaolympialaisten sivuilta.

Tietotekniikkaolympialaiset

Tietotekniikassa online-valmennus käynnistyy heti Datatähden alkukisan jälkeen. Tehtävien avulla voi harjoitella sekä Datatähteä että kansainvälisiä kilpailuja varten. Lisätietoa valmennuksesta https://cses.fi/dt/

Tietoa englanniksi: virallisilta olympiasivuilta ja Wikipediasta

 

Valmennus

Neljän tieteen kisassa menestyneet kutsutaan kirjevalmennukseen, josta edelleen karsitaan varsinaiseen valmennukseen osallistujat.

Olympiajoukkueen valinta tapahtuu oppiaineesta riippuen joko kirjevalmennuksen tai valmennusleirin lopussa. Valitulle joukkueelle järjestetään vielä lisävalmennusta.

Valmennuksen osana voi olla osallistumista kilpailuihin Pohjoismaissa tai Baltian alueella.

 

Valmennuksen asiantuntijat:

Anssi Lindell, fysiikka anssi.lindell(at)edu.jyu.fi
Kerkko Luosto, matematiikka kluosto(at)cc.helsinki.fi
Nina Aremo, kemia nina.arem(at)helsinki.fi
Antti Laaksonen, tietotekniikka ahslaaks@cs.helsinki.fi