Lukion fysiikkakilpailu

Lukion fysiikkakilpailu 2018-2019

Alkukilpailujen kilpailupäivä on perjantaina 2.11.2018. Fysiikkakilpailu on vapaaehtoinen ja se järjestetään koko maassa samana päivänä. Kilpailussa on kaksi sarjaa, perussarja ja avoin sarja. Avoimen sarjan alkukilpailun perusteella valitaan osallistujat loppukilpailuun. Molemmissa kilpailuaika on 100 minuuttia. Apuna kilpailussa saa käyttää yo-kokeisiin hyväksyttyä taulukkokirjaa ja laskinta.

Perussarja: kilpailuun saavat osallistua kaikki 1. ja 2. vuoden lukiolaiset. Tehtävät käsittelevät fysiikkaa luonnontieteenä, lämpöoppia, sähköoppia, mekaanista energiaa, työtä ja tehoa sekä suoraviivaisen liikkeen mekaniikkaa. 

Avoin sarja: Alkukilpailu järjestetään kouluissa. Kilpailuun voivat osallistua kaikki lukiolaiset. Tehtävistä yksi on kokeellinen.

Loppukilpailu (avoin sarja): 18.-19.1.2019

Palkinnot:

  Perussarja Avoin sarja
1. palkinto 170 € 600 €
2. palkinto 120 € 350 €
3. palkinto 90 € 200 €

Alkukilpailun palkinnot (perussarja) maksetaan toukokuussa. Kunniakirjat jaetaan sarjoittain noin 50 parhaalle ja ne lähetetään lukioille toukokuussa.

Opiskelupaikka ilman pääsykoetta: Avoimen sarjan kokonaiskilpailun 10 parhaalla on mahdollisuus päästä ilman pääsykoetta opiskelemaan matemaattis-luonnontieteellisiä aineita useimpiin korkeakouluihin. Opiskelupaikkaa tulee tällöin hakea erikoistapauksena.

Fysiikkaolympialaiset

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset järjestetään vuonna 2018 Portugalissa ja vuonna 2019 Israelissa. Kummankin fysiikkakilpailun sarjojen parhaille annetaan jatkovalmennusta. Valmennuksen perusteella valitaan Suomen edustusjoukkue fysiikkaolympialaisiin.

Lisätietoa valmennuksesta

Lukion fysiikkakilpailutyöryhmä:

Ursula Ahvenisto (pj.)

Juha Haapola

Pasi Ketolainen

Mirjami Kiuru

Anna-Leena Kähkönen