Eettinen kulutus

Eettisesti oikeisiin valintoihin kuuluu, että ympäristöä rasitetaan mahdollisimman vähän. Kiinnitämme siis huomiota MIPS:eihin, kuten aiemmin on käsitelty. Eettisesti kestävään kulutukseen kuuluu muutakin. Monet tuotteet tai niiden osat on tuotettu olosuhteissa, joita emme itsellemme tai läheisillemme hyväksyisi. On kestämättömän pitkiä työpäiviä ja -viikkoja, lapsityövoiman hyväksikäyttöä, myrkyllisten kemikaalien käyttöä, ihmisoikeuksien polkemista ja eläinrääkkäystä. Orjuuskaan ei ole maailmalta kadonnut.
Eettisesti arveluttavia tai tuomittavia keinoja voi sisältyä ihan arkisiin tavaroihin ympärillämme. Suklaaseen tarvitavan kaakaon tuotannossa tiedetään olevan lapsiorjia. Jos olet ostanut edullisen jalkapallon, on hyvinkin mahdollista, että sen ovat ommelleet eteläaasialaiset lapset. Kenkiin tarvittavan nahan brasilialaiseen tuotantoketjuun voi sisältyä sademetsien hävittämistä, orjia, työntekijöiden altistamista myrkyllisille aineille, kuten kromisuolalle, sekä nautojen huonoa kohtelua. Nuorison suosimissa, muotivaatteita edulliseen hintaan myyvissä vaateliikkeissä, on yleisesti tuotteita, joiden tuotantoketju alihankkijoineen kestää huonosti lähempää tarkastelua.
Nykykuluttajan on syytä opiskella eettisyyttä, koska globaalissa taloudessa tuotanto voidaan kilpailuttaa maailmanlaajuisesti. Tuotantoa siirretään maihin, missä palkat ovat pieniä, ympäristölainsäädäntö löyhää, valvonta heikkoa ja korruptoitunutta. Silloin pärjää hintakilpailussa. Kestävän kehityksen mukaista ei kuitenkaan ole, että hinta on ainoa kriteeri. Ympäristön säilyminen ja oikeudenmukaisuus on otettava myös huomioon. Niin kauan, kuin ei ole olemassa koko maailmaa käsittävää lainsäädäntöä valvontajärjestelmineen, kuluttajien merkitys valitsijoina on ratkaiseva.