Välitön ja välillinen energiankulutus

yhteinen_ymparisto_energiankulutus.JPGKun sähköllä tai erilaisilla polttoaineilla toimivia laitteita käytetään, siihen kuluu energiaa. Tämä laitteiden käyttöön kuluva energia on suoraa eli välitöntä energiankulutusta. Siihen, kuinka paljon energiaa kuluu, vaikuttaa laitteen teho ja se, kuinka kauan laitetta käytetään. Esimerkiksi tavallisen pölynimurin teho voi olla 1200 W. Jos sillä imuroi tunnin ajan täydellä teholla, energiaa on kulunut 1,2 kWh (kilowattituntia). Kotitalouksissa on energiankulutukseltaan hyvin erilaisia laitteita. Eniten energiaa kuluu yleensä huoneiston lämmitykseen. Sen osuus kotitalouden koko suorasta energiankulutuksesta on noin 50 %. Paljon energiaa vaatii myös veden lämmitys, kiuas sekä pyykin ja astioiden pesu. Niihin verrattuna esimerkiksi radio, kannettava tietokone ja nykyaikainen televisio kuluttavat vähän energiaa. 

Energian kulutus ei kuitenkaan ole pelkkää tavaroiden käyttöä. Niiden valmistukseen ja kuljetuksiin on myös kulunut energiaa. Tämä niin sanottu välillinen energiankulutus on niin merkittävää, että keskimäärin yli puolet kotitalouksien energiankulutuksesta muodostuu siitä. Esimerkiksi teräskilon valmistukseen tarvitaan energiaa noin 5,5 kWh. Vastaava määrä paperia syntyy keskimäärin 2,5 kWh:n energiankulutuksella. Energiajuomat sisältävät tunnetusti paljon energiaa. Jos energiajuoman pakkauksena käytetty alumiinitölkki on tehty raaka-aineestaan bauksiitista, on sen valmistukseen kulunut yli nelinkertainen määrä energiaa itse juoman energiasisältöön verrattuna.

Tavaroiden valmistukseen on tarvittu raaka-aineita, joiden hankinta ja kuljetus on vaatinut energiaa. Esimerkiksi juomatölkkien alumiiniin tarvittu bauksiitti voi olla louhittu Brasiliasta. Sieltä se on kuljetettu Norjaan jalostettavaksi alumiinimetalliksi. Tämä metalli on vuorostaan tuotu Suomeen, jossa siitä tehdään valmiita tölkkejä. Jokainen näistä vaiheista kuljetuksineen on vaatinut energiaa.
Välillistä energiankulutusta sisältyy myös syömäämme ruokaan ja käyttämiimme palveluihin. Ruoassa erityisesti lihaan sekä maitotuotteisiin sisältyy paljon välillistä energiankulutusta. Vähäisintä tämä kulutus on lähellä tuotetuissa, ulkona kasvatetuissa kasvisruoissa.

Jos nyt alkaisit selvittää välillisen energiankulutuksen määriä esimerkiksi tekemällä yhden haun hakukoneella, se kuluttaa energiaa saman verran kuin 60 W:n lamppu 17 sekunnissa.