Säästä energiaa kotona

yhteinen_ymparisto_shutterstock_143542750_peda.jpgAsumiseen tarvitaan paljon energiaa. Kotia lämmitetään, peseytymiseen tarvitaan lämmintä vettä, laitetaan ruokaa ja pestään pyykkiä. Lisäksi pelataan kenties konsolipelejä, kuunnellaan musiikkia ja katsotaan televisiota. Energiankulutusta ei voi välttää, mutta siihen voi jokapäiväisellä toiminnalla vaikuttaa.

Asuinrakennuksissa on suuria eroja energiatehokkuuden suhteen. Eniten energiaa kuluu vanhoissa, ohuesti eristetyissä ja suurikokoisissa omakotitaloissa. Uudemmissa taloissa energiaa säästyy esimerkiksi siten, että ikkunat estävät lämmön karkaamista, eristeet ovat paksumpia, ja taloissa voi olla lämmön talteenottojärjestelmiä. Asukasta kohti laskettuna on energiatehokkaampaa asua kerrostalossa kuin omakotitalossa, sillä kerrostalossa on lämpöä hukkaavaa ulkoseinää vähemmän.

Huoneiston lämpötilalla on suuri merkitys energialaskussa. Liian korkea huoneiston lämpötila ei ole terveyden eikä vireyden kannalta hyvä, ja samalla hukkaantuu energiaa. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että laskemalla huoneiston lämpötilaa yhdellä asteella, energiankulutus laskee 5 %. Sopiva lämpötila on 20 - 21oC. Makuuhuoneissa voi olla tätäkin viileämpää.

Tavallisissa arkisissa toimissasi on monia tapoja vähentää energiankulutusta. Kiinnitä huomiota esimerkiksi seuraaviin asioihin:
  • Käy ripeästi suihkussa.
  • Pese täysiä koneellisia.
  • Tuuleta huoneet nopeasti ja tehokkaasti läpivedolla.
  • Sauno kohtuudella.
  • Sammuta valot ja laitteet, kun et niitä käytä.
  • Suunnittele leipomiset ja ruoanlaitot samalle uuninlämmityskerralle.