Sulje
Käynnistetään info-tv-näkymää (JavaScript pitää olla sallittuna)

Kooste BMOL:n tuottamista opetusmateriaaleista

1) MAAPERÄN SANKARIT -animaatiovideot, toiminnalliset tehtävät ja taustamateriaalit
Elävä maa on arvokas ja rajallinen luonnonvara ja meille ihmisille elintärkeä. Siksi siihen kannattaa tutustua koulussakin! Maaperän sankarit -materiaalipaketista löydät 3 lyhyttä animaatiovideota, runsaasti toiminallisia tehtäviä, kuvapankin, kalvosetin, tulostettavan julisteen maaperäeliöistä ja asiantuntija-artikkeleita. Kaikki materiaalit löytyvät täältä.

2) SUUNNISTUSOPAS SUPERMARKETTIIN -video
Suunnistusopas supermarkettiin -video (5 min.) auttaa tekemään eettisiä ja ekologisia ruokavalintoja. Esimerkkeinä ovat maissi, suklaa sekä tofu ja pekoni. Video löytyy YouTubesta.

3) TOIVOA JA TOIMINTAA -materiaalit
Toivoa ja toimintaa -materiaaleissa käsitellään kestävää kehitystä, siihen liittyviä tunteita sekä sitä, miten kouluissa voidaan toimia ja vaikuttaa kestävän kehityksen puolesta. Löydät listan sivuston helppokäyttöisimmistä opetusmateriaaleista, mm. opetusvideoista ja toiminnallisista tehtävistä täältä.

4) OPEN RUOKAOPAS
Open ruokaopas tarjoaa tietopaketin vastuullisen ruuantuotannon ja -kulutuksen teemoihin 12 eri oppiaineen näkökulmasta sekä lisäksi runsaasti tehtäväideoita ja kuvamateriaalia. Mukana on luonnollisestikin mm. maantiede ja biologia. Löydät verkko-oppaan osoitteesta openruokaopas.fi.

5) OHJEITA ELIÖKOKOELMAN TEKOON
Olemme koonneet runsaasti taustamateriaalia sekä ohjeita koulujen eliökokoelmien toteuttamisen tueksi. Nettisivustoltamme löytyy aiheesta niin oppilaille suunnattuja ohjevidoita, englanninkielistä tietoa vanhemmille kuin taustatietoa opettajallekin. Katso lisää täältä.

6) ILMASTOTERVEISIÄ ETELÄSTÄ -animaatiovideo ja muita materiaaleja
Ilmastoterveisiä Etelästä -hankkeen keskiössä oli stereotypioiden rikkominen ja ilmastoviestien tarkasteleminen uudella tavalla. Hankkeessa julkaistiin Etelän ilmastotoimijoiden kirjoittamien blogikirjoitusten sarja, animaatiovideo sekä Häiriköt-päämajan tekemiä vastamainoksia ja niitä pohjustavat artikkelit. Opettajia varten hankkeen aiheista laadittiin taustamateriaalia, oppimistehtäviä ja helposti käyttöön otettava oppituntikokonaisuus. Video löytyy YouTubesta. Muut materiaalit BMOL:in nettisivustolta.

Tulevaisuuden luonnontiedeluokka -selvitys

BMOL selvitti, miten lisääntyvä kokeellisuus tulisi huomioida biologian ja maantiedon/maantieteen luokkatiloissa ja niiden varustelussa. Asiaa kysyttiin opettajilta.

Selvitys tarjoaa paljon konkreettisia ideoita ja näkökulmia biologian ja maantieteen luokkatilojen suunnitteluun ja varusteluun. Millainen luokkatila ja kalustus olisi optimaalinen, mitä välineitä tarvitaan ja miten niitä kätevimmin säilytetään? Entäpä työturvallisuus? Selvityksessä on mukana myös tapausesimerkit Turun normaalikoulusta ja Lapuan lukiosta. Selvityksen on laatinut Petri Kääriä.

Tutustu liitteenä olevaan selvitykseen ja hyödynnä parhaat ideat!

BMOL:n materiaaleja etäopetukseen

Keräsimme käyttöösi hankkeissamme tuotettuja materiaaleja, jotka sopivat etäopetukseen ja olemme myös kehittäneet olemassaolevia materiaaleja etäopetukseen paremmin sopivaksi. Materiaalit löydät täältä!

Kokoelma sisältää opetusmateriaalia seuraavista teemoista: ilmastonmuutos, globaali vastuu, vastuullinen ruoka ja ruuantuotanto, vastuullinen kuluttaminen, vaikuttaminen sekä maaperä osana ekosysteemejä ja luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi on tuotettu materiaalia eliökokokoelmien tekemisen tueksi.

BMOL on tehnyt myös koontia eri tahojen ja opettajien tekemistä, etäopetukseen soveltuvista materiaaleista. Sen löydät täältä!

LOPS-tukimateriaalit

BMOL ry:n edustajat ja lukion uusien opetussuunnitelman perusteiden laadinnassa mukana olleet ainetyöryhmät ovat yhteistyössä tuottaneet tukimateriaalia lops-perusteissa annettujen ainekohtaisten tavoitteiden ja keskeisten sisältöjen avaamiseksi biologiassa ja maantieteessä.

Lops-tukimateriaalit avaavat oppiaineiden moduulien sisältöjä ja niissä on kommentoitu sitä, millaisista esimerkeistä voi olla sisältöjen hahmottamisen ja sisäistämisen kannalta hyötyä. Tukimateriaali on tarkoitettu opettajille paikallisen opetussuunnitelmatyön tueksi ja opetuksen innoittajaksi. Tekijät toivovat, että tukimateriaali tukisi myös oppimateriaalien tekijöitä sekä päättökokeiden laatijoita työssään.

Lataa materiaalit käyttöösi alta. Materiaalit löytyvät myös Opetushallituksen sivulta.