Biologian ja maantieteen opettajien liitto

Ajankohtaista

Suomelle kolme pronssia biologian olympialaisista

Suomen lukiolaiset saivat kolme pronssia Teheranissa 15.-22.7. järjestetyissä kansainvälisissä biologiaolympialaisissa. Mitalistit ovat Juuso Huhtivuo Vammalan lukiosta, Leevi Kaukonen Töölön yhteiskoulun lukiosta ja Anni Kauniskangas Helsingin matematiikkalukiosta.

Iraniin matkasi nuoria ja tuomareina toimivia aikuisia 68 maasta. Suomi ja Tanska pärjäsivät pohjoismaista parhaiten. Komein mitalisaalis oli Itä- ja Kaakkois-Aasian mailla sekä Venäjällä ja Iso-Britannialla. Isäntämaa Iran sai juhlia onnistuneiden kisojen lisäksi kahta kultamitalia.

 

Tiedekilpailussa mitellään sekä teoriaosaamisessa että käytännön taidoissa. Kilpailulaboratorioissa nuoret muun muassa preparoivat verijuotikkaan, tutkivat liikunnan vaikutusta sydänsähkökäyrään, määrittivät kasvien elinympäristön typpipitoisuutta ja päättelivät punkkien sukulaisuussuhteita rakenteita vertailemalla.

 

”Löysin kilpailutehtävistä monia yhtymäkohtia lukion uuteen opetussuunnitelmaan ja sähköistyneen ylioppilaskokeen vaatimuksiin. Suomalaisessa lukio-opetuksessa korostuvat tutkimustaidot ovat välttämätön edellytys olympialaisissa – ja myöhemmin tutkijanuralla – menestymiselle. Nuoremme pärjäsivät mallikelpoisesti tehtävissä, jossa tuli käsitellä ja tulkita tutkimusdataa”, sanoo Isa Uski Biologian ja maantieteen opettajien liitosta. Hän toimi Suomen edustajana kilpailun tuomaristossa yhdessä Helsingin yliopiston Justus Mutasen kanssa.

 

”Myös ainerajojen ylittäminen on suomalaisen opintien käyneelle tuttu juttu – esimerkiksi bakteerien evoluutiota koskevassa kilpailutehtävässä tarvittiin lähes yhtä lailla matematiikan kuin biologian taitoja.”

 

Teoriaosaamista mittaavat tehtävät olivat poikkeuksellisen kimurantteja, mutta mukana oli onneksi suomalaisille tuttuja teemoja, kuten eri syvyyksillä elävät vesikasvit ja suolistomikrobien vaikutus terveyteen.

 

”Kisamenestys lämmittää, mutta verkostoituminen muiden tiedeinnostuneiden nuorten kanssa on kuitenkin kilpailun tärkein anti. Sanavalmiit ja positiiviset nuoremme erottuivat edukseen! Iranilaiseen kulttuuriin tutustuminen oli meille kaikille elämys”, Uski sanoo.

 

”Myös me tuomarit solmimme korvaamattomia ystävyyssuhteita ja opimme uutta. Tuomarit esittelevät lisäksi kisojen aikana maidensa tiedeopetusta. Seurasimme esimerkiksi esitelmää Syyrian opetussuunnitelmauudistuksesta. Maa on sotatilassa, mutta koulutuksen merkitystä ei ole unohdettu.”

 

Suomen olympiajoukkue koottiin Kansallisessa biologiakilpailussa menestyneistä nuorista. Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta sekä Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu vastaavat olympiavalmennuksesta. Kilpailutoiminnasta vastaa Biologian ja maantieteen opettajien liitto ja toiminnan rahoittaa Opetushallitus. Ensi vuonna biologian olympialaiset pidetään Unkarin Szegedissä.

mitalistit bilsa 2018.jpg

Juuso Huhtivuo, Anni Kauniskangas, joukkueen paikallinen opas Maryam Ansari sekä Leevi Kaukonen juhlistivat mitalejaan palkintoseremonian päätteeksi. Kuva: Justus Mutanen.