Biologian ja maantieteen opettajien liitto

Ajankohtaista

Suomelle kolme kunniamainintaa biologian olympialaisissa

Suomen joukkue sai kolme kunniamainintaa Szegedissä, Unkarissa, 14.-21.7.2017 järjestetyissä kansainvälisissä biologiaolympialaisissa. Voitokkaat kisaajat olivat Eevi Huuskonen ja Otto Litkey Olarin lukiosta sekä Aino Kilpeläinen Kuopion lyseon lukiosta. Lisäksi joukkueeseen kuului Jenna Tynninen Kimpisen lukiosta, Lappeenrannasta. Suomi jäi ensimmäisen kerran mitaleitta sitten vuoden 2005.

 

Sekä teoriatietoja että käytännön taitoja mittaavassa tiedekilpailussa oli mukana 72 maata nelihenkisin joukkuein mukaan lukien kaikki Pohjoismaat. Nepal, Pohjois-Makedonia ja Hong Kong ottivat ensimmäistä kertaa osaa kisoihin. Parhaiten menestyivät edellisvuosien tapaan Itä- ja Kaakkois-Aasian maat. Euroopan maista parhaiten menestyivät isäntämaa Unkari ja Alankomaat. Ruotsi oli yhdellä hopealla ja kahdella pronssimitalilla parhaiten menestynyt Pohjoismaa.

 

- Suomalaisten lukiolaisten jatkuvasti kasvavat paineet näkyvät selvästi kilpailumenestyksessäkin, kertoo joukkueen johtajana toiminut Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.

 

- Aikaisemmin lahjakkailla opiskelijoilla on ollut paremmin aikaa ja voimavaroja keskittyä omiin kiinnostuksensa kohteisiinsa. Suomalaisissa lukioissa ja yliopistoissa on loistavan tasoinen opetus, mutta siirtymä lukiosta yliopistoon on stressaava. Opiskelijat keskittyvät valmistautumaan kokeisiin, jotka eivät tue laajemmin luonnontieteellistä osaamista. Tämän seurauksena innostus ja kiinnostus esimerkiksi biotieteisiin kärsii. Suomen tavoitteena oli olla tiedekasvatuksen maailman kärkeä vuonna 2020, mutta olympialaisten kansainvälisessä vertailussa tämä ei näytä toteutuvan. Aivelo sanoo.

 

Käytännön osuudessa testattiin lukiolaisten osaamista kolmessa eri kokeessa. Kilpailijat pääsivät preparoimaan broilerin siiven lihaksia ja hermotuksia sekä vertailemaan heinäkasvien tähkylöiden sisärakennetta. Molekyylibiologian kokeessa kilpailijat analysoivat hunajan koostumusta ja rakensivat hiivasoluilla toimivan galvanisen kennon. Teoriakokeessa oli noin kahdeksankymmentä eri tehtävää biologian eri aloilta karstivajoamien kasvilajistosta flunssarokotteiden toimivuuden arviointiin.

 

- Olympialaisiin osallistuminen on ollut unohtumaton kokemus, kun päässyt tutustumaan opiskelijoihin ympäri maailmaa ja perehtymään syvemmin biologiaa , kunniamaininnan voittanut Aino Kilpeläinen kommentoi.

 

Suomen joukkue valittiin lukiolaisille suunnatun Biologiakilpailun ja Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan sekä Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun järjestämän jatkovalmennuksen perusteella. Kilpailun kansainvälisen juryn suomalaisjäseninä toimivat Aivelon lisäksi Jakke Neiro sekä Niko Johansson Helsingin yliopistosta. Kilpailuun liittyvistä käytännön järjestelyistä vastaa Biologian ja maantieteen opettajien liitto Opetushallituksen rahoittamana. Ensi vuonna biologian olympialaiset järjestetään Nagasakissa, Japanissa.