Valoa, iloa, onnistumisia! -aikuisten taiteen perusopetuksen opiskelijatöiden näyttely

Aikuisten taiteen perusopetuksen 15 opiskelijaa esittelevät työskentelyään eri tekniikoin lukukaudelta 2020-21. Kukin opiskelija on koonnut töistään oman yksilöllisen gallerian omien mieltymysten ja taiteellisten kiinnostusten kohteiden mukaan.

Aikuisille suunnattu taiteen perusopetus (ATPO) on tavoitteiltaan ja laajuudeltaan taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista ja perustuu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan. Opetuksen tarkoituksena on kehittää opiskelijan kuvataideosaamista ja vahvistaa hänen identiteettiään taiteentekijänä sekä luoda pohjaa jatko-opintoihin hakeutumiselle. Opintojen laskennallinen laajuus on 500 tuntia ja kestoltaan kolme ja puoli vuotta eli 7 lukukautta. Nämä opiskelijat alkoivat opintonsa tammikuussa 2019 ja kuvataiteellisten lopputöiden näyttely on toukokuussa 2022.Ohjeet näyttelygallerioissa liikkumiseen

Arhola, Helena

Olen kiinnostunut kuvaamaan luontoa, eläviä olentoja ja tarinoita kohtaamisista. Tänä vuonna olen tutustunut öljyväreihin, harjoitukset niiden parissa jatkuu. Vesiväreistä etsin myös uusia ilmaisutapoja. Valitsin tähän muutamia töitä jotka kuvaavat näitä mielenkiinnonkohteitani, sekä tutkimustani tekniikan ja ilmaisun kanssa.

Talvi, akvarelli 15 cm x 10,5 cm

Pajunkissat, akvarelli ja geelikynä, 15 cm x 10,5 cm

Töyhtötiainen, akvarelli, 15 cm x 10,5 cm

Kissa ja pelakuu, öljy, 15 cm x 15 cm

Päivänsäde, öljy, 33 cm x 41 cm

Eskola, Eira

Valitsin kuvia ihmisistä, asumuksista, kodeista. Ihmiskasvot ovat kiinnostaneet minua aina, siksi mukana muutamia Wellamo-opiston Elävän mallin piirtämisen ja maalauksen digi-kurssilla syntyneitä töitä. Kodit, interiöörit ovat kiinnostavia, ennen kaikkea sen vuoksi miten ne ilmentävät siellä asuvia ihmisiä. Veikko Vionojan maalaukset ovat puhutelleet minua aina, harras, pysähtynyt, juureva miljöö, perinteinen suomalainen maaseutumaisema. Ranskalaisten talojen sisustus on erilainen, elämänmuoto myös. Siinä vetoaa elämänilo, kepeys, kauneus. Mukana myös yksi kuva luonnosta, männynkäpy.

Nuoren pojan kasvokuva,42x 29,5, lyijykynä

Istuva malli, 42x30 lyijykynä

Laura,42x 29,5, lyijykynä, akvarelliväri ja -kynä

Inspiraatio Veikko Vionojan Ruiskukkia maalauksesta,, 35x24, akryyli. Harjoitustyö "häviävät rajat", väreillä yhtä suuri valon intensiteetti.

Kopio osasta Maurice de Vlaminckin maalausta Veden äärellä (1919) 45x45, öljy

Veden äärellä -maalaukseeni sisältyy viittaus Auguste Renoirin Soutajien aamiainen teokseen. Maurice de Vlaminckin työ herätti minut ajattelemaan ihmisiä, jotka asuvat tässä miljöössä, kuvittelin ihmiset rennosti viettämässä aikaa viihtyisässä ympäristössä. 55x,46 öljy kankaalle.

Männynkäpy, 26x20,5, akvarelli

Hautala, Päivi

Valitsin useamman akvarellimaalauksistani, koska maalaustekniikka on minulle mieluinen ja tutuin. Uutena haasteena ovat akryyli- ja öljyvärit. Kokeilemalla näitä kaikkia etsin itselleni omaa ilmaisutapaa ja tekniikkaa.

Yksityiskohta Gustav Klimtin maalauksesta "Nekhbet and Sarcophagus with Isis Statuette" 1890/1891
Taidekopio, öljyväri kankaalle, 45 x 45 cm

Japanilaisen runoilijan Haiku – runo, Matsuo Bashó (1644 – 1694)
Vanha lampi / sammakko sukeltaa / veden ääni. Akvarelli, 38 x 28 cm

Kurkisuolla kaksi kaverusta. Akvarelli, 38 x 28 cm

Unelmia ja matkasuunnitelmia. Akvarelli, 38 x 28 cm

Shirley Trevenan innoittamana leikitelty, Akvarelli, 38 x 28 cm

Jäälle nostetut silakat valokuvan mukaan. Akryyli, 39 x 29 cm

Ihania muistoja lapsuuden veneretkistä. Keramiikka 50 x 23 cm

Heinonen, Anne

Tykkään maalata ja piirtää paljon lapsiaiheisia tai lapsenmielisiä töitä, kuten myös hieman sarjakuvamaisia. Olen itse innostunut nyt hieman enemmän tusseilla tekemisestä. Kiinnostus Egyptin kulttuuriin ja mytologiaan näkyy varmasti myös töissäni.

Kuninkaalliset, pikkuprinssi. 40x30 cm, tussi.

Lampunhenki, kannu/pannu. 15x21 cm, keramiikka.

Öljyvärikopio, Helene Schjerfbeckin teoksesta Toipilas. 45x45 cm.

Ilta kaupungissa. 35x24 cm, akryyli.

Tyttö. 29x20 cm, tussi.

Ansun enkelit. Lapseni, enkelini, soturini, 30x42cm, tussit ja vesiväri.

Hurmalainen, Lasse

Maalasin opiskeluihin liittyen taidekopion Rubensin teoksesta Susanna Lundenin muotokuva. Sen seuraksi mukaan asteli joukko muitakin naisia, kaikille yhteistä elegantti, hyvin naisellinen pukeutumistyyli. Kun samaan aikaan kävin pastellimaalauskurssia, niin materiaaleina ne suorastaan houkuttelivat tutkimaan kasvojen anatomiaa. Kaikissa muotokuvissa katse on ollut se, mihin erityisesti olen hakenut tiettyä persoonallisuutta ja tunnetta. Vaikka pastelleilla työskentely tuntui vaivattomalta ja sitä myöten nopealta tekniikalta, oli se suurta tarkkuutta ja näpräämistä vaativaa.

Tämän pikkutarkan ja melko kurinalaisen työskentelyn vastapainoksi halusin irroitella ja hakea muihin töihin abstraktimmalla otteella erilaisia mielentiloja. Kuuntelin musiikkia ja annoin siveltimen tehdä omaa työtänsä. Vaikka mielessä oli monesti jokin tietty tavoite, ja mallina oli kuviakin, niin lopputulos oli aina tietyllä tapaa yllätys. En aristellut käyttää osassa töitä voimakkaita värejä, joten tiettyä ekspressiivisyyttä voi niistä havaita.

Susanna Lundenin muotokuva, osakopio Rubensin työstä. Öljy kankaalle, 45x45 cm
Susanna Lunden tänään, pastelli vanerille, 60x50 cm
Susanna Lundenin sisko, pastelli paperille, 65x50 cm
Katse, pastelli vanerille, 60x50 cm
Räme, pastelli vanerille, 40x60 cm
Houkutus, akryyli kankaalle, 80x100 cm
Houkutus ll, akryyli kankaalle, 90x90 cm
Risukkoa tiedossa, akryyli kankaalle, 70x50 cm
Se vanha seinä, akryyli kankaalle, 50x61 cm

Kahma, Titta

Kolmiulotteisuus on mielenkiintoinen haaste joten valitsin sen töitteni teemaksi ja punaiseksi langaksi.
On ollut upeaa oppia uusia tapoja toteuttaa itseä sekä kaksi- että kolmiulotteisella tekniikalla!

Metalliverkkotyö Lepohetki 29x14x20cm. Löysin autotallista metalliverkkoa joka inspiroi muotoilemaan siitä jotain. Tässä lapsenlapsi nukahti tuolissa.

Metalliverkkotyö Lintu 45x52x27cm. Lajimääritys vielä kesken varis/ korppi.

Keramiikkatyö elävästä mallista 15x11x10cm

Keramiikkatyö Okko 22x16x21cm

Keramiikkatyö kuperkeikka 15x11x10cm

Keramiikkatyö lampaat 28x18x18cm

Haiku-runo japanilainen runoilija Matsuo Basho (1644-1694) sekatekniikka

Keramiikkatyö Linnut halkaisija 35cm

Koskenniemi, Heidi

Maskuliini- ja feminiinienergian tutkiminen niin kirjoista, oman kehon kuin taiteellisen työskentelyn kautta on ollut läsnä työskentelyssäni. Olen myöskin löytänyt rohkeutta maalata sisäisiä kuvia, antanut töiden virrata ulos intuitiivisesti. Kiinnostus ihmiskehoon ja mieleen näkyy töissäni ja nämä tutkimukset tulevat jatkumaan.

Vapauden tanssi nro 3 , 59,4×84,1 cm öljyliidut paperille

Mua polttaa, 100x100 cm, akryyli levylle

Aurinko, 59,4×84,1 cm, kuivapastelli paperille

Elävän mallin kurssin (etänä tehty) työ, 33x50 cm, kuivapastelli paperille

Käperryn, keramiikka, lasitus puupoltossa

Elävän mallin kurssin (etänä tehty) työ, 46x46 cm, akryyli paperille

Elävän mallin kurssin työ, 59,4x84,1cm, hiili paperille

Merenneito, keramiikka, lasitettu puupoltossa

Venus, 2021, 50x60, akryyli kankaalle

Äitimaa, 59,4x84,1cm, akryyli paperille

Lehtioksa, Irmeli

Naisenkuvia ja maisemia. Olen kiinnostunut muotokuvamaalauksesta ja haluan kehittää sitä omaleimaiseen suuntaan. Siksi valitsin näyttelyyn erilaisia naisenkuvia. Myös maisema kiinnostaa ja olen sitä hahmotellut erilaisten harjoitustehtävien kautta. Uutena tekniikkana olen vuoden 2020 syksyllä tutustunut öljyväreihin ja viehättynyt niiden antamasta mahdollisuudesta niin moniulotteiseen ilmaisuun. Tavoittelen vapaampaa ja rennompaa ilmaisua, se on vielä antanut odottaa itseään. Koen, että se vaatii minulta hyvin paljon rohkeutta, mutta innostaa harjoittelemaan.

Taidekopio Albert Edelfeltin maalauksesta Dolores, (1881), 2020-2021, öljy kankaalle, 45cm x 45cm

Ana, viittaus edelliseen - 2021, öljy kankaalle, 55 x 45 cm

Malli1 (zoomissa), 2020, akryyli paperille, 41 x 25 cm

Malli2 (zoomissa), 2020, akryyli paperille, 33 x 48 cm

Valhalla, 2020, akryyli pinkopohjalle, 55 x 45 cm

Vääksynjoelta, 2020, kuivapastelli vanerille, 43 x 61cm

High key, 2020, akryyli kartongille, 24 x 35 cm

Low key, 2020, akryyli kartongille, 24 x 35 cm

Aurinko laskee, 2020, akryyli pinkolevylle, 24 x 30 cm

Murtoniemi, Satu

Kesällä 2020 tutustuin pastelliliituihin useammallakin maisemamaalauksen lyhytkurssilla, joissa maisemia maalattiin ulkona aidossa ympäristössä. Tekniikka oli vapaa ja pastelliliidut kiinnostivat minua. Ne tuntuivat soveltuvan hyvin ulkona työskentelyyn.

Syksyllä 2020 aloitin elävän mallin piirustuskurssin. Olen kokeillut eri tekniikoita hiilestä pastelliin. Pastelliliidut ovat tälläkin kurssilla olleet suosikkini.

Syksyllä 2020 aloitin ensimmäistä kertaa akvarellikurssilla. Akvarelli oli minulle entuudestaan lähes tuntematon (muutamaa harjoitusta lukuunottamatta). Akvarelli poikkeaa paljon akryyli- tai öljyväreillä maalaamisesta ja on osoittautunut haastavaksi, samalla kuitenkin erittäin mielenkiintoiseksi, joten haluan jatkossa oppia vielä lisää akvarellimaalauksesta.

Ruukkuasetelma (akvarelli, 38 x 28 cm)

Talvinen maisema (akvarelli, 38 x 28 cm)

Uni (kuivapastelli paperille 40 x 50 cm, tehty etänä)

Haaveilua (kuivapastelli paperille, 40 x 29 cm, tehty etänä)

Taarastin mäellä (kuivapastelli paperille, 33 x 41 cm)

Kevät kartanon puistossa (kuivapastelli paperille, 33 x 41 cm)

Nikander, Inkeri

Tänä vuonna olen innostunut akryyliväreistä. Käytän maalatessani vain palettiveistä värin levittämiseen ja raaputtamiseen kankaalle tai muulle pohjustetulle alustalle. Ensimmäisen kerran kokeilin tekniikkaa asetelmassa Kaksi lasia pöydällä. Akryyliväreillä on syntynyt myös aurinkoisia ja lämpimiä muistoja matkoilta.
Lapsistani olen piirtänyt ja maalannut kuvia siltä ajalta kun he olivat vielä pieniä. Tavoitteena ei ole valokuvantarkka toisto, vaan koetan löytää jotain oleellista lapsen ilmeistä ja olemuksesta. Näistä lyijykynätyöt olen tehnyt Wellamo-opiston muotokuvapiirtämisen kurssilla.

Kaksi lasia pöydällä, asetelma, akryyli, 55 cm x 46 cm

Pariisin magnoliat kukkii, akryyli, 40 cm x 30 cm

Les Champs Elysées, akryyli, 30 cm x 40 cm

Le Saint-Germain: kahvila avaa ovensa aamulla, akryyli, 30 cm x 40 cm

Le Mont Saint Michel: autereinen päivä, akryyli, 20 cm x 30 cm

Trevin suihkulähde kylpee auringossa, akryyli, 40 cm x 50 cm

Forum Romanum, akryyli, 40 cm x 30 cm

Puolivuotias, lyijykynä, 40 cm x 30 cm

Päiväkodissa, lyijykynä, 40 cm x 30 cm

Isoveli, lyijykynä, akvarelli, akryyli, 33 cm x 22 cm

Sininen rusetti, lyijykynä, akvarelli, akryyli, 30 cm x 22 cm

Pasanen, Maija

Näyttelykokonaisuuteni muodostuu kuvanveistotöistä, piirustuksista, maalauksista, sekä viime syksyn maataideteoksesta Äiti maa. Olen viime aikoina keskittynyt muotokuviin ja ihmisiä esittävien teosten tekemiseen. Mukana on elävän mallin piirustuksia, sekä omiin ajatuksiin ja aiheisiin liittyviä maalauksia.
Veistoksiin kuuluu kaksi elävän mallin veistosta ja kaksi vapaasta aiheesta tehtyä veistosta. Näistä veistoksista muodostuu teosten sarja - Eheytyminen ihmisenä.

Memoria, akryylit, 60x90

Veistos, Loppuun palanut ihminen

Veistos, Eheytymisen alku

Veistos, Sielunmaiseman puhdistuminen

Veistos, Mielen temppeli

Elävän mallin piirustus, lyijykynä, 42x29,7

Elävän mallin piirustus, lyijykynä, 42x29,7

Elävän mallin piirustus, lyijykynä, 42x29,7

Ms Strange, akryylit, 45x37,5

Lady D, öljyvärit, 29,7x21

Äiti maa, maataideteos

Salonen, Nina

Minun näyttelykokonaisuuteni koostuu luonnon ilmiöistä, sen kauneudesta ja ihmeellisistä yksityiskohdista.
Olen maalannut vesiväreillä useamman vuoden. Tämän vuoden aikana olen saanut harjoitella useita uusia tekniikoita, jolloin ihastukseni vesiväreihin vain lisääntyi. Taidegrafiikan salat ovat vasta nupullaan, mutta kiehtoo minua opettelemaan lisää. Akryylivärien kanssa vielä harjoitellaan. Tekniikka on niin toisenlainen kuin vesiväreillä.
Taiteen opettelu ja luominen on innostavaa, voimia vievää ja voimia antavaa, iloisia onnistumisia!

LUONNON IHMEET MAASTA TAIVAISIIN!

Lehdet maassa, grafiikka, 20x28
Usva aamuhämärässä, akryyli, 24x35
Sumu on peittänyt tienoon, akvarelli, sekatekniikka, 20x21
Ennen muuttoa, akvarelli, sekatekniikka ja poisto, 27x36
Kuusi pellolla, akvarelli, sekatekniikka, 26x36
Valo, akvarelli, märkää märälle ja poisto tekniikat, 27x38
Vuodenaikojen kilvoittelu, akvarelli Shirly Trevenan tyyliin, 26x36
Taivaan tuolla puolen, akvarelli, sekatekniikka, 26x36

Vilen, Anja

Olen kauan maalannut eri teknikoilla. Aloitin maalaamaan öljyväreillä, pastelliliiduilla ja kokeilin myös akvarellimaalausta.
Monta vuotta olen maalannut akryylitekniikalla ja se tuntuu jotenkin omalta tekniikalta. Tykkään maalata nopein vedoin suhteellisen isoja tauluja. Ilmaisu on yhä enenmän siirtynyt sisäisen tunnetilan kuvaamiseen.
Viimevuoden syksyllä aloitin akvarellikurssin, opettajana Leila Kaltiainen ja se on vienyt mukanaan. Etenkin Shirley Trevenan tyyli ja ilmaisu on ollut esimerkkinä ja sen pohjalta olen kehitellyt oman tyylini maalata. Olen kokenut vapauttavaa ilmaisun voimaa.


Pojat, öljyväri kankaalle, 57x48 cm
Jäätyneet lehdet, akryyli kankaalle, 50x60 cm
Paratiisi puutarhassa, akvarelli, 71x52 cm
Hetki illalla, akvarelli, 71x52 cm
Sadonkorjuun aikaan, akvarelli, 71x52 cm
Tulpaanit maljakossa, akvarelli, 71x52 cm
Asetelma 1. akvarelli, 71x52 cm
Asetelma 2. akvarelli, 71x52 cm
Valkoinen amaryllis, akvarelli, 71x52 cm

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä