Alaluokassa tapahtuu 2024-2025

Toukokuun tekemiset

Kouluvuosi on nyt todistustenjakoa vaille paketissa, joten lomalaitumet kutsuvat jo kovasti. Toukokuun aikana olemme jo melkein päässeet nauttimaan lämpimistä säistä välitunneilla. Välkät ovatkin nyt kuluneet erityisesti estehyppelyn ja erilaisten hippojen parissa.

Kuun alkupuolella teimme äitienpäiväksi suuret kukkakortit. Eskarit pujottelivat lahjaksi avaimenperiä ja rannerenkaita, koululaiset puolestaan koristelivat pienet kukkapurkit, joihin oli istutettu pikkuinen samettikukan taimi.


Toukokuun puolivälissä käytimme viikon monialaiseen oppimiskokonaisuuteen. Meillä teemana oli "Vedenalainen maailma". Viikon puitteissa tutuistuimme tarinaan Pienestä merenneidosta, lauloimme kala-aiheisia lauluja ja askartelimme omia vedenalaisia maailmoja kananmunakennoihin. Materiaalit haimme sekä ulkoa että koulun kuvisvarastoista.




Loppukuu menikin sitten retkeillessä. Kävimme kevätretkellä Ähtärissä 3.-4. lk. kanssa. Vierailimme kansakoulu- ja metsäkoulumuseoissa sekä Ähtärin eläinpuistoissa. Silmälasikarhut eivät valitettavasti olleet vielä saapuneet, mutta tavalliset karhut olivat onneksi aktiivisia.



Viimeisellä viikolla kävimme Vaskiveden koululla Sporttipäivässä. Erityisesti pyörätuolien kokeilu ja köydenveto innostivat monia.

Huhtikuun touhuilut

Huhtikuu osoittautui hyvin hajanaiseksi, kun tynkäviikkojakin osui peräti kolme peräkkäin. Myös sää koetteli meitä, sillä jäätäviä pohjoistuulia, takatalvia ja yllättäviä lumikuuroja tuntui riittävän joka viikolle. Esimerkiksi kevään merkkien etsintä oli pakko siirtää eräänä päivänä ympäristöopissa myöhemmäksi, kun aamulla maata peittikin lumikerros. Kylmästä säästä huolimatta koko koulu osallistui aktiivisesti maraton-haasteeseen. Yläluokkalaisten tavoitteena oli kävellä / juosta maratonin verran välitunneilla, kun alaluokassa puolestaan pyrittiin puolimaratoniin. Alaluokkalaisista noin puolet saavuttivatkin hienosti puolimaratonin.

Kuun alkupuolella Merikanto -opiston oppilaat pitivät meille koululla hienon konsertin ja kävimme Marttisessa ihastelemassa luonnon monimuotoisuutta. Kylmästä tuulesta huolimatta kenenkään pipot eivät karanneet Herraskoskeen, ja päivä oli kaikinpuolin oikein mielenkiintoinen. Suosituin tekeminen oli lopulta yhteisen maiseman piirtäminen Herraskoskesta. 

Pääsiäiseen valmistauduimme koulussa kasvattamalla ohraruohoja ja askartelemalla virpomaoksia. Vietimme pääsiäistä myös päiväkodin kanssa yhdessä touhuten ja leikkien, joten kuviksen tunnilla askartelimme heille kortit. Lisäksi kutoset piilottivat kaikille suklaamunat pääsiäisen perinteisen munajahdin merkeissä.



Ehdimme huhtikuussa juhlia vappua oikein urakalla. Koulussa oli oppilaskunnan hallituksen järjestämä kasvomaalaus ja haastehyrrä. Lisäksi pidimme salissa Talent-shown, jossa erityisesti yläluokan oppilaat esittivät erilaisia lauluja ja näytelmiä. Parhaasta puvusta käytiin tiukka kamppailu. Tänä vuonna voittajaksi selviytyi lopulta poliisi alaluokasta. Vapun kunniaksi myös kioski oli auki, joten herkutteluakin tapahtui. Olipa myös luokan maskotti löytänyt itselleen uudet kengät.

Maaliskuun tapahtumia

Maaliskuu meni kauhealla vauhdilla. Maaliskuuta leimasivat epävakaat säät, jotka tuntuivat heilahtelevan laidasta laitaan jopa saman päivän sisään. Välitunneilla rakennettiin jos jonkinlaista lumiukkoa ja -hevosta. Säät kuitenkin aiheuttivat niille suurta vahinkoa, joten pihalta löytyi lopulta lumiukkosairaala ja jopa erään lumihevosen muistomerkki.



Eskarit ovat pitkin vuotta nauttineet kaiusta. Etenkin isojen sisääntulo-oven rappukäytävässä kaikuu mukavasti, ja moni eskareista testaa sitä aina siinä kulkiessaan. Kaikua on tutkittu myös pihalla. Eskarit ovat huutaneet milloin maassa olevaan sadevesiviemäriin ja milloin räystään vesiputkeen.



Käsitöissä eskarit ja ykköset ovat ahertaneet itse suunnittelemiensa pehmolelujen parissa. Osa leluista on jo valmistunut ja päässyt kotiin asti. 

Helmikuun touhuilua

Alkukuun vietimme Runebergin päivän pyörteissä. Kuviksessa askartelimme Runebergin torttuja, musiikissa lauloimme Ruuneperia ja luimme kirjan Koiramäen Martasta ja Ruuneperista. Äidinkielen tunneilla harjoittelimme riimipareja ja teimme koko luokan yhteisen runon. Lisäksi ykköset ja kakkoset taiteilivat sattumarunot runotorttuihin.


Helmikuun puolivälissä jännitimme koulun haisevaa yllätystä, kun putket menivät tukkoon. Onneksi tukos saatiin auki, ja ystävänpäivää ja väripäivää päästiin viettämään normaalisti. Vietimme ystävänpäivää myös päiväkodin kanssa metsäretkelle. Metsässä paistoimme makkaraa, rakensimme majoja ja leikimme piilosta. Ehdimmepä ottaa koulun puolella sisälletuloharjoituksenkin.


Kuun loppupuolella taas valmistauduimme Kalevalan päivään, joka vuosittain sattuu osumaan hiihtolomalle. . Kuviksessa askartelimme makaronien ja kultamaalin avulla Kalevala-korujen innoittamia lintuja, mikä osoittautui varsinaiseksi hitiksi. Tätä tosin saattoi edesauttaa työssä käytetyt makaronit, joita rouskutuksesta päätellen päätyi moneen mahaan.


Äidinkielessä kakkoset tekivät innokkaasti näytelmäprojektia Kalevalaan liittyen. Innostus oli niin suurta, että kakkoset organisoivat yhtenä iltapäivänä itsenäiset harjoitukset ja varsinaista esitystä varten laittoivat meille muille tuolit ja paikat valmiiksi saliin. Luimme lisäksi Mauri Kunnaksen tarinan "Kuka kaappasi auringon?", tutustuimme kalevalamittaan tekemällä itse laulun ja rakensimme sampoja legoista.

Tammikuun tapahtumat

Tammikuu hujahti alaluokassa nopeasti. Valitettavasti talviurheilulajit jäivät minimaalisiksi, kun nautimme vuorotellen pikkupakkasista ja loskasta. Toki luistelua sai harrastaa usein ihan vain koulun pihalla kulkiessaan – sen verran jäistä oli monena päivänä. Luistelun ja hiihdon sijaan keskityimme sitten sählyyn, sillä tammikuussa oli kyläkoulujen välinen sählyturnaus. Alaluokasta kaikki osallistuivat pelaamiseen. Päivä oli hurjan hauska, vaikka alaluokkien sarjassa ei voittoa Killinkoskelle tullutkaan.

Puolivälissä tammikuuta juhlistimme alaluokassa 100:tta koulupäivää. Päivän kunniaksi koululaiset mm. kirjoittivat 100 sanaa ja laskivat hurjan määrän laskuja. Eskarit puolestaan tekivät erilaisia haasteita numeroon 100 liittyen, esimerkiksi palapelien ja palikkarakennelmien merkeissä. Löytyipä seinältä myös 100 setelit jokaisen omalla kuvalla.


100-näyttelyn esineistö

Tammikuussa vietimme myös valtakunnallista uutisten viikkoa. Sen kunniaksi Suomenselän Sanomat lahjoitti jokaiselle koululaiselle lehden, jota olemmekin tutkineet ahkerasti. Kakkosluokkalaiset puolestaan tekivät omaa uutislehteään. Siihen päätyi niin haastatteluja, muotivinkkejä kuin tutkimuksia oppilaiden lempiväristä ja -ruoasta. Haastatteluihin kakkoset ehtivät vielä saamaan käytävän maalarit, sillä koulun sisääntulokäytävä on ollut pienen pintaremontin kohteena.


Kakkosten tekemät lehtijutut

Joulukuu

Joulukuu vierähti niin kovalla vauhdilla - päivät ja tunnit vain valuivat sormien välistä. Erityisen paljon aikaa vei joulujuhlaan harjoittelu. Koko alaluokka esitti juhlassa Tonttujumpan, jota harjoiteltiin niin paljon, että jalat olivat kuulemma aivan makaronia. Lisäksi uskontotunneilla harjoiteltiin jouluevankeliumia, jonka yläluokan oppilaat lukivat joulujuhlassa Kalevala-mitalla. Loppujen lopuksi juhla sujuikin oikein hyvin, ja koulun liikuntasalissa oli melkein satapäinen joukko katsojia.

Luokassa oli tuttuun tapaan joulukalenteri ja päivittäin piiloutuvia harjoittelijatonttuja. Tänä vuonna katselimme lisäksi päivittäin Tonttu Toljanterin joulupulmaa aamuisin. Yritimme myös huolehtia riittävästä lukemisesta joulukuun aikana. Lukuvitoset sujuvatkin jo hyvin, ja ovat monelle mieluinen hetki päivään.

Käsitöissä taiteiltiin teknisen puolella. Kakkoset tekivät lumihiutaleen lankusta ja langasta, kun taas eskarit ja ykköset puolestaan ahkeroivat tähdet. Ehdimme myös tekemään monenlaisia hamahelmitöitä, kuten lumiukkomagneetit päiväkotilaisille ja kynttilöitä vessapaperirullista.



Viimeinen kouluviikko ennen joululomaa on ollut kovin luminen, ja monenlaisia majoja ja kuoppia onkin ilmestynyt eri lumikasoihin pitkin viikkoa. Loppuviikosta saimme vihdoin myös nuoskakelin, joten osa alaluokkalaisista (ja ope) rakensivat innoissaan lumiukkoa. Komea lumiukko sai lopulta nimekseen Mister Marke.

Marraskuu

Marraskuu on ollut uintikuukausi. Kaikki syksyn kolme uintikertaa kun sattuivat tähän kuuhun. Olemme käyneet uimassa Ähtärin uudessa uimahallissa. Ensimmäisellä kerralla keskityttiin vedessä olemiseen ja leikkimiseen, kun taas viimeisellä kerralla pyrittiin uimaan mahdollisimman pitkää matkaa ilman pohjakosketusta.

Alkukuun kuviksen ja kässän tunteja leimasi isänpäivän valmistelu. Ykkös- ja kakkosluokkalaiset tekivät ristinolla -pelin, kun taas eskarit ahersivat hienot avaimenperät.



Loppukuusta taas teimme jo perinteeksi muodostuneen talvisen maiseman luokan seinälle. Tänä vuonna maisemassa ei kuitenkaan ole valoa, vaan laitoimme revontuliin ja tähtiin pimeässä hohtavaa maalia.



Käsitöissä teimme pahvikoirille vaatteita. Ykköset ja kakkoset harjoittelivat ketjusilmukan virkkaamista koukulla ja eskarit sormilla. Osa koirista onkin pukeutunut talvisäähän hiukan enemmän kuin toiset.



Marraskuuhunkin on mahtunut myös monenlaista vierailua ja vierailijaa. Kävimme yhtenäiskoululla kuuntelemassa Duudsoneita ystävyyden, yritteliäisyyden ja koulukiusaamisen vastustamisen tärkeydestä. Palomiehet puolestaan kävivät koululla muistuttamassa siitä, miten palotilanteessa toimitaan. Kirjastolta meille järjestettiin kirjavinkkaus, jonka innoittamana keskitymme erityisesti lukemiseen ennen joulua. 



Juhlistimme myös ensimmäistä adventtia Hoosiannan ja kynttilän sytyttämisen muodossa yhdessä yläluokan kanssa.

Lokakuu

Alaluokan lokakuu meni syksyisissä tunnelmissa. Vaikka sää oli välillä sateinen ja kalsea, ei se menoa haitannut. Liikkuvan koulun liikuntavälinekärryistä löytyneillä esteitä pomppimalla pysyi hyvin lämpöisenä.

Lokakuun aikana meillä oli monenlaista vierailijaa ja vierailua. Koulukuvat otettiin alkukuusta ja hammashoitaja kävi opettamassa hyvän hampaiden pesun tärkeydestä. Ennen syyslomaa koululla oli kolminkertainen määrä ihmisiä, kun Vaskiveden ja Kotalan koulut saapuivat kyläkoulujen väliseen jalkapalloturnaukseen. Alaluokan sarjassa voitto meni tällä kertaa Kotalaan ja yläluokan sarjassa Killiin.

Syysloman jälkeen vietimme yhden ikimuistoisen koulupäivän Virtain keskustassa. Aloitimme aamun kirjastolla, jonne meille oli järjestetty satutuokio. Kirjastolta jokainen sai lainata omalla kortilla kirjoja ja pelejä. Tosin opettajan sensuuri iski, ja kuvattomat klassikkoromaanit joutuivat takaisin hyllyihin. Kirjastokäynnin jälkeen leikimme tunnin verran yhtenäiskoulun pihan erilaisissa kiipeilytelineissä. Ehdimme käydä myös hyppimässä yhtenäiskoulun volttimontussa. Päivän lopuksi olimme katsommassa Ahaa-teatterin esitystä Molli ja ystävyyden talo.



Lukemisen pariin koululla kannustaa Bilepuu 300. Kun puu saa 300 lehteä (luettua kirjaa), pidämme koululla juhlat. Kakkosilla on puussa omat oksat, mutta ykkösten ja eskareiden lehdet ovat jo tippuneet puusta ja lentelevät puun ympärillä. Puuhun ilmestyy lehtiä tasaiseen tahtiin, vaikka opettaja ei välillä tahdokaan aina ehtiä kuulustelemaan luetusta kirjasta.

Kuviksen tunneilla olemme lokakuussa olleet halloween -tunnelmissa, ja taiteilleet niin hämähäkkejä, hirviöitä kuin kummituksiakin. Halloweenia tosin vietimme koulussa vasta marraskuun ensimmäisenä päivänä. Osa oli pukeutunut hurjiin asuihin halloweenin kunniaksi, ja etenkin keittiö oli kokenut suuren muodonmuutoksen. Hämähäkkejä löytyi sieltä sun täältä ja ruokakin oli saanut eriskummallisen värin.

Syyskuu

Syyskuu meni alaluokassa nopeasti. Alkukuusta saimme vielä nauttia lämpimistä säistä, mutta loppukuusta keli muuttui syksyisen sateiseksi ja kalseaksi.

Syyskuussa vierailimme päiväkodin järjestämissä sadonkorjuujuhlissa. Myös alaluokkalaiset toivat sadonkorjuujuhlien näyttelyyn erilaisia vihanneksia ja marjoja. Herkkuja oli tarjolla monenlaista, eikä ketään tarvinnut patistella kasvisten syömiseen. Pääsimme nauttimaan niin tomaateista, kurkuista kuin kaaleistakin. Rohkeimmat maistelivat myös tulista chiliä. Lisäksi esitimme päiväkotilaisille Juureslaulun.



Elokuun viimeisenä päivänä olimme urheilukentällä yleisurheilukisoissa. Yleisurheilukisoista napsahti mitaleja myös Killiin ja alaluokkaan, kun Roosa hyppäsi pituudesta pronssia. Mitalien kunniaksi keittäjä Liisa tekikin hienoja muffinsseja mitalikahveille.



Syyskuun aikana olemme liikkuneet ahkerasti. Yhden viikon ajan pyöri päivittäin pakollinen toimintavälkkä, jonka aikana koko koulu liikkui ja leikki yhdessä. Näin välitunneilta marssikin usein hengästynyttä ja punaposkista porukkaa.

Kuviksessa olemme painaneet erilaisilla hedelmillä ja juureksilla sadonkorjuupurkkeihin sisältöä. Lisäksi tutkimme syksyn värejä lintujen ja balleriinojen avulla. Syksyiset sienet muuttuivat myös kätevästi joidenkin pienten otusten kodiksi.



Käsitöissä kakkoset näpersivät hienoja hamahelmiliskoja samalla, kun eskarit ja ykköset viimeistelivät ompelikuviaan ja touhusivat nelosluokkalaisten kanssa. Syyskuun lopussa käsityötunnin hitti oli keppien nokkaan tehdyt pahvihevoset. Etenkin kakkoset jalostivat opettajan ideaa ja tekivät hevosilleen vaikka mitä lisävarusteita aina suitsista ja satulahuovista lähtien. Eskarit puolestaan intoutuivat askartelemaan lisäksi traktoreita viljakärryineen. Työ vei niin mukanaan, että pidimmekin päivän aikana kolme kokonaista tuntia käsityötä.

Elokuu

Koulu pyörähti elokuussa vauhdikkaasta käyntiin 11 oppilaan voimin. Tänä vuonna luokassamme on kakkosluokkalaisia 4kpl, ykkäsluokkalaisia 3 kpl ja eskareita 4 kpl. Elokuun aikana käytimme paljon aikaa yhdessä tekemiseen ja toisiimme tutustumiseen. Lisäksi kouluarjen rutiineihin ja sääntöihin totutteleminen vei aikaa niin pienemmiltä kuin isommiltakin alaluokkalaisilta. Erityistä huomiota on saanut työrauhan antaminen muille, jotta jokainen luokka-aste saa omat tehtävänsä tehtyä. Ykkösillä ja kakkosilla on jo koulutyö päässytkin hyvään vauhtiin, ja eskaritkin ovat jo hienosti omaksuneet koulun tapoja ja leikkejä, (vaikka automatto on vielä hukassa). Kuviksessa olemme koko ryhmän kanssa tehneet leppäkertut ja käsitöissä kirjanmerkkihiiret sekä ompelukuvia. 





Ympäristöopissa emme millään meinanneet päästä pihalle tekemään taidetta koulun pihasta löytyvistä materiaaleista, sillä sateet kiusasivat meitä aina, kun laitoimme nenämme pihalle. Kolmas yritys kuitenkin tuotti tulosta, vaikka tuuli yltyikin niin kovaksi, että keveimmät taidemateriaalit lähtivät melkein karkuun.


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä