2. TUNTI (23. - 25.2.) ITSENÄISYYSPÄIVÄ

Viron itsenäisyyspäivä 24.2.

Toisella tunnilla keskitymme Viron ja Suomen itsenäisyyspäivään. Viron itsenäisyyspäivää vietetään 24. helmikuuta ja Suomen 6. joulukuuta. Suomi on vain 11 viikkoa "vanhempi" kuin Viro.

Itsenäisyyspäivän lisäksi keskustelemme kielitaidosta ja kertaamme maiden nimiä ja kansallisuuksia. Puhumme myös matkustamisesta ja kertaamme paikallissijat sekä konditionaalin.

Suomen itsenäisyyspäivä 6.12.

Valtakunnallinen juhla
Suomen itsenäisyyspäivää vietetään 6.12. Päivä on tärkeä valtiollinen juhlapäivä, ja se näkyy monin tavoin päivän ohjelmassa ja mediassa. Juhla-aamu alkaa Helsingissä Tähtitorninmäeltä, jossa vedetään siniristilippu salkoon kuorolaulun ja puheiden voimin. Tilaisuuden järjestää Suomalaisuuden liitto.

Juhlajumalanpalvelus
Helsingin tuomiokirkossa järjestettävään juhlajumalanpalvelukseen osallistuu valtion ylin johto, kuten nykyinen ja entiset presidentit, valtioneuvosto, eduskunnan puhemiehet, valtion ylimmät virkamiehet sekä kansanedustajat.

Sankarivainajat
Eri puolilla Suomea sankarihaudoille viedään kynttilöitä ja muistetaan sodissa kaatuneita. Minäkin kävin teininä isäni kanssa asettamassa reserviläisten kynttilöitä sankarivainajille, monena vuonna olen myös ollut seuraamassa Hämeenlinnassa partiolaisten soihtu- ja kynttiläkulkuetta Ahveniston vanhalla hautausmaalla.

Sotilasparaati
Puolustusvoimien sotilasparaati on osa valtakunnallista juhlintaa. Marssivien joukko-osastojen ja kansalaisjärjestöjen lisäksi järjestetään yleensä Suomen ilmavoimien ylilento. Paraati järjestetään joka vuosi eri kaupungissa, tänä vuonna se järjestetään Hämeenlinnassa.

Presidentin juhlat
Valtakunnallinen juhlinta huipentuu presidentin juhliin. Linnan juhlat televisioidaan, ja ohjelma on vuosittain Suomen katsoituin. Kättelyn, haastatteluiden ja tanssin jälkeen on televisiossa eri kanavilla "jatkot", ja itsenäisyydestä ja sen merkityksestä ja Suomen nykytilanteesta puhutaan urakalla eri ihmisten kanssa.

Tuntematon sotilas
Suomen yleisradio on vuodesta 2000 lähtien esittänyt Tuntematon sotilas -elokuvan jokaisena itsenäisyyspäivänä. Joka toinen vuosi televisiossa on näytetty Edvin Laineen ohjaus vuodelta 1955, joka toinen vuosi Rauni Mollbergin ohjaus vuodelta 1985.

VASTAA KYSYMYKSIIN

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

1. Mikä on europarlamentaarikko Ville Itälän puolison nimi?


2. PMMP-yhtyeessä on kaksi naislaulajaa. Mitkä ovat heidän nimensä?

3. Kuka valittiin vuonna 2009 vuoden professoriksi?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake