6A

Keskiviikko 13.5.2020"Difficult doesnt mean impossible, it simple means that you have to work hard."


1. tunti/ svenska

 Hejssan allihopa!
 Meethttps://meet.google.com/uku-ntrj-bsftiin: 

2.tunti Luokanopen tunti klo 9.15-10.00
Tavataan Meetissä oman open kanssa. 6A voi tulla Meettiin matikan tunnin liittymissanalla. Puhumme torstain kouluuntulosta. :)

3.tunti MA klo 10.40-11.25
Aloitetaan Meetillä klo 10.40. Tarkistamme kotitehtävät ja kertaamme, miten lasketaan monikulmion pinta-ala. Laskemme yhdessä s. 170. Laske itse s. 171 ja kotitehtävät s. 173. Kotitehtävät tarkistamme sitten koulussa seuraavalla matikan tunnilla.

4.tunti HI klo 11.35-12.20
Mene Classroomiin, Etäopetus 6 luokka, historian tehtävä rikollisjohtaja Stephanie St. Clairista. Lue teksti liitteestä ja vastaa sen jälkeen ohjeessa oleviin kysymyksiin. Avaa/luo vastauksia varten oma docs ja kun olet vastannut, palauta se minulle. Huomenna torstaina historian kirjat mukaan. Tarkistamme kpl:eesta 30 tekemänne kysymykset. 

5-6.tunti LI klo 12.35-14.15
- Täytä liikunnan itsearviointi Classroomissa (Etäopetus 6lk).
- Käy sitten puolen tunnin juoksu- tai kävelylenkillä pyörätiellä tai tien reunalla, jossa on rauhallinen liikenne.
- Tee kuntopiiri. Tee jokaista liikettä puoli minuuttia. Ja toista koko kuntopiiri kolmeen kertaan. Voit katsoa liikkeet allaolevasta linkistä. Jos linkin videossa on äänet päällä, se antaa äänimerkin puolen minuutin välein. 
 1. Vatsarutistus.
 2. Etunojapunnerrus, polvet ilmassa tai maassa.
 3. Superselkä.
 4. Yläselkä.
 5. Kiertovatsa.
 6. Askelkyykky taakse.

Kuntopiiri

Huom! Laita perjantaina kouluun tullessasi sellaiset vaatteet yllesi jo aamulla, että voit liikkua niillä myös liikuntatunnin. Liikuntatunnit pidetään aina ulkona ja pukuhuoneet eivät ole nyt käytössä. :) 

Tiistai 12.5

Ystävyyden avaussanat ovat todennäköisesti tämäntapaisia: ”Mitä? Sinäkö myös? Minä luulin että vain minä.”
C. S. Lewis

1.tunti AI klo 8.15-9.00
Tavataan Meetissä klo 8.15. Tarkistetaan eilinen tehtävä, ota se valmiiksi esille.

2.tunti MA klo 9.15-10.00
Aloitetaan taas Meetillä klo 9.15. Katsomme miten lasketaan monikulmion piiri ja aloitetaan yhdessä laskemaan s. 166-167. Laske myös kotitehtävät (s. 169) ja tarkistamme ne keskiviikon matikan tunnilla Meetissä.

3.tunti UE klo 10.40-11.25
Lue tänään kpl 24 Kirkossa sävelet ovat rukouksia s. 86-87. Tutki myös kuvat. Tee tehtävä 1. s.87 omaan vihkoon. 

4.tunti HI klo 11.35-12.20
Lue kpl 30 Kaupungit vilkastuvat s. 176-179. Tee kappaleesta kolme kysymystä historian vihkoon. (kirjoita myös vastaukset, torstaina koulussa kysellään toisiltamme kysymyksiä ja kertaillaan jaksoa.) Mene sitten Otavan oppilaan maailmaan, forum 6 digilisätehtävät, tee siellä kpl:een 30 tehtävät 1-4. 

5.-6. tunti Käsityö klo 12.35-14.15 ks, kysy huoltajilta/vanhemmilta joku kotityö, jonka voit tehdä. Samalla ilostutat heidän päiväänsä. Työn tulee olla sellaista, joka on turvallista tehdä. Huoltajat valvovat kotityön tekemistä. Esimerkiksi: pihan haravoimista, kukkien istuttamista, siivoamista jne.

Hyönteishotellin rakentamista. Ohjeet löytyvät viime viikon tuntipaikalta.
Ota kuva valmiista hyönteishotellista ja ripusta se paikalleen. Korkeus maasta 1-2 metriä. Linkeistä löytyy vielä lisäksi tietoa siitä, minkälaiseen paikkaan hyönteishotelli tulee sijoittaa. Lähetä kuva classroomiin 11.5. mennessä

Maanantai 11.5.

Päivänavaus tukioppilastyyliin:

https://www.youtube.com/watch?v=_2gd0an2_MI

Entä jos sä et sais olla sä? Entä jos kukaan ei kuuntelisi sua?

Some on erittäin hyvä asia, mutta siellä olevan vihapuheen määrä laskee somen arvoa valtavasti. Vaikka Suomi oli viime vuonna jo toista vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa, myös suomalaisessa keskustelukulttuurissa vellovat ristiriidat. On huomattu, että ihmiset kommentoivat asioita omasta näkökulmastaan yrittämättä edes ymmärtää, mitä keskustelussa halutaan sanoa. Teetetty tuore eurooppalainen tutkimus osoittaa, että erityisesti 16–24-vuotiaat nuoret kärsivät tästä empatiakuiluksi kutsutusta ilmiöstä, joka kasvattaa kiusaamista ja vihapuhetta. Nuoret uskovat, että kaikki olisivat onnellisempia, jos ihmiset kuuntelisivat toisiaan ja asettuisivat myös muiden asemaan.

1.tunti MA klo 8.15-9.00
Tavataan Meetissä klo 8.15. Opetellaan uutta asiaa ja sitten pääset piirtämään kuvioita. (s. 162-163) Tänään tarvitset viivottimen. Tee s. 165 kotitehtävät ja lähetä niistä kuva minulle. 

2.tunti AI klo 9.15-10.00

Katso presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe 2016 (11 min) sekä Joonas Saartamon kiitospuhe Jussi-gaalassa 2012 (4 min). Vastaa seuraaviin kysymyksiin:

 1. Miten videoiden puhetilanteet/-ympäristöt eroavat toisistaan?
 2. Mitä eroja on Niinistön ja Saartamon olemuksessa ja asennoissa?
 3. Mitä eroja on Niinistön ja Saartamon käyttämässä kielessä?
 4. Keille Niinistön ja Saartamon puheet on osoitettu?
 5. Mitä samaa puheissa on?

Kirjoita vastaukset äidinkielen vihkoosi. Ei tarvitse palauttaa erikseen, mutta tee tehtävä huomiseen mennessä. Tarkistetaan yhteisessä Meetissä huomenna klo 8.15.

3.tunti KU klo 10.40-11.25

KIRJOITA ILMAN KYNÄÄ

Olemme tehneet jo erilaisia kuviStöitä.... Seuraavaksi haastetaan vielä ajatustoimintaa ja luovuutta lisää: kuvistyönä on kirjoittaa ilman kynää!
Tutkaile arkista ympäristöäsi joko sisätiloissa tai pihalla (yleisten liikkumisohjeiden puitteissa). Löydätkö asioita tai esineitä, mitkä muistuttavat jotain kirjainta?
Löydätkö useampia?

Kokoa näistä esineistä ja asioista jokin " oma" sana ja ota teoksesta kuva! Lähetät opettajalle
 
 
viestiilman kynä.jpeg
Kuva4.tunti EN klo 11.30-12.30

Tee Classroomin sivulle avautuva koe. Aikaa on yksi tunti. Saat käyttää kirjaa ja vihkoa apuna. Palauta Classroomiin.

5-6. tunti VAL klo 12.35-14.20
Liikunta Tänään tarvitaan sekä luovuutta että liikuntaa. Aiheena on Parkour. Voit toteuttaa tehtävät joko pihalla tai metsässä. Ole varovainen hypyissä ja varmista turvallinen alastulo kaikissa paikoissa. 

 1. Katso virityksenä aiheeseen video metsäparkourista. metsäparkour
 2. Siirry haluamaasi paikkaan ulos! Verryttele tunnin aluksi hölkkäämällä alueella 10 min ja katsomalla samalla paikkoja rataa varten. Pyörittele myös ranteet, polvet ja lantio hyvin.
 3. Suunnittele rata, jossa on 7 erilaista ylitystä/alitusta/hyppyä/tasapainoilua/… Harjoittele. 
 4. Suorita rata kahteen kertaan ja ota aika. Yritä parantaa aikaa toisella kerralla.
 5. Leiki viisi minuuttia “maa on laavaa”.
 6. Kokeile, kuinka pikään jaksat roikkua puussa kuin karhunpentu.
 7. Ota vielä loppuun kolme spurttia sopivassa kohdassa. 
 8. Venyttele

Lähetä videonpätkä radastasi minulle Susannalle tämän päivän aikana. :)

Ilmaisutaito
Tämän päivän tehtävänä on “Kuvaa kohtaukset”

 1. Valitse valmis tarina kirjasta, elokuvasta tai keksi tarina itse.
 2. Jaa tarina viiteen tai kuuteen kohtaukseen alusta loppuun.
 3. Muodosta jokaiseen kohtaukseen sopiva pysähtynyt kuva-asetelma käyttäen apuna esim. ihmisiä, lego-ukkoja, nukkeja, pehmoleluja tai vaikka ruokailuvälineitä. 
 4. Ota jokaisesta järjestelemästäsi kuva-asetelmasta eli tarinan kohtauksesta kuva.
 5. Kirjoita kuvalle kohtauksiin liittyvät kuvatekstit.
 6. Lähetä kuvat ja kuvatekstit minulle Susannalle WA:ssa tämän päivän aikana.

 

Perjantai 8.5.


"Minä avaan syömeni selälleen ja annan päivän paistaa,
minä tahdon kylpea joka veen ja joka marjan maistaa." Eino Leino

1.tunti HI klo 8.15-9.00
Käy tekemässä läksynkuulustelu Kahoot Classroomissa kpl:ista 27-28.

2.tunti HI klo 9.15-10.00
Lue kpl 29. Ihmisen elämänkaari. Kirjoita omin sanoin essee ihmisen elämänkaaresta 1700-luvulla. Kerro syntymästä, lapsuudesta, naimisiinmenosta ja vanhuudesta. Tämä tehtävä on Classroomissa, avaa/luo uusi docs ja kirjoita essee siihen. Laita otsikoksi Ihmisen elämänkaari 1700-luvulla. 

3.tunti 10.40-11.25, englanti
Kuuntele kappale16 The Fairytale Inquirer. Tee työkirjasta tehtävät 6a,s. 185 ja 9, 10a ja 11 s. 188. Palauta tehtävät 10a ja 11.
Muista että maanantaina 11.5. on koe. Tukiopetustuokio tänään klo 12.20.

4.tunti LI klo 11.35-12.20
Hei! Aloitetaan tänään aivojumpalla. Sillä virkistetään aivojen toimintaa ja parannetaan aivojen ja kehon välistä yhteistyötä. Aivojumppa

Tee seuraavaksi ulkona porrastreeni. Jos portaita ei löydy voit tehdä samat harjoitukset ylämäessä tai tasaisella alustalla noin 20 m pätkällä. Jos portaat ovat lyhyet, toista kohta useampaan kertaan. 

 1. Kävele portaat.
 2. Juokse portaat.
 3. Juokse ja astu joka toiselle askelmalle.
 4. Kävele portaat kyykyssä kädet korvissa.
 5. Juokse portaat kylki edellä.
 6. Juokse portaat toinen kylki edellä.
 7.  Tee kyykky joka portaalla.
 8. Punnerra lopuksi portaissa niin monta punnerrusta kuin jaksat. 
 9.  Ja toista koko homma toisen kerran. :) Tee lopuksi jaloille muutama venyttelyliike.

Torstai 7.5.2020

"Jos luulet, että emme voi muuttaa maailmaa, se tarkoittaa vain sitä, että sinä et ole niitä, jotka sen tekevät." Jacque Fresco


Hei, jos joku teistä halua tehdä Äitienpäiväkortin niin voit askarrella tänään. Malli on vapaa, mutta laitoin joitakin ohjeita myös classroom laatikon. Käy lukemassa. Varmasti onnistut tekemään kauniin kortin. ( Nina-ope )

1.tunti Mu klo 8.15-9.00 

Tavataan Meetissä klo 8.15.

Meetin jälkeen: Opettele kuppilaulu. Etsi kotoasi kuppi (mielellään muovinen). Katso ohjeet kuppilaulun soittamiseen täältä. Harjoittele vähintään puoli tuntia. Katso ohjeet niin monta kertaa kuin tarvitsee. Opettele ensin osa 1, ja kun opit sen, opettele osa 2. Lähetä Hannalle video tai äänitiedosto, jossa soitat kuppilaulua - niin hyvin kuin osaat.

2.tunti Ai klo 9.15-10.00 

Äitienpäivä on ensi sunnuntaina 10.5. Tänään tehdään kirjoitustyö, jonka aihe on äiti tai äidit. Valitse toinen seuraavista vaihtoehdoista:

Vaihtoehto 1:
Keksi ja kirjoita laulun sanat äidille/äideille. Voit osoittaa sanoitukset omalle äidillesi/isoäidillesi tai kaikille äideille. Kirjoita useampi säkeistö.
Vaihtoehto 2: Kirjoita tarina, jonka päähenkilö on äiti. Saat itse päättää, onko päähenkilö oma äitisi/isoäitisi vai joku muu äitihahmo. Keksi tarinalle juoni, jossa on selkeä alku, juonenkäänteitä ja selkeä loppu. Muista oikeinkirjoitus ja kappalejako!

Classroomista löytyy valmis Docs-pohja, kirjoita tekstisi sinne. Tässä myös oiva lahjaidea äidille äitienpäiväksi :)


3.tunti Hi klo 10.40-11.25
Lue kpl 28. Elämää maaseudulla. Vastaa seuraaviin kysymyksiin vihkoosi. Huomenna perjantaina läksynkuulustelu Kahoot kpl:ista 27-28.
 1. Miten kartanon ja muun maaseudun elämä erosivat toisistaan ruuan, pukeutumisen, arjen ja asumisen suhteen? Vertaile kartanon elämää maaseudun muiden asukkaiden elämään.
 2. Tutki s. 171 yläosassa olevaa diagrammia. Selosta, mistä johtuivat suuret nälkävuodet ja mitä niistä seurasi.

Vapaaehtoinen lisätehtävä: Lue s.172-173 Erilaisten alueiden Suomi.

4. tunti/ svenska

Hejssan!

Tehtävä classroomissa.
Tämä tehtävä korvaa ensi viikon kokeen. 
Tee tehtävä huolella. 
Saa käyttää kirjaa. 
Meettilinkki auki tunnin aikana. 
Voit kysyä, mikäli tehtävissä on jotain kysyttävää.

  Linkki tulee tähän: https://meet.google.com/hph-npws-kdd

Keskiviikko 6.5.2020

"Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta,
västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään."


1. tunti/ svenska

 God morgon!
Tehdään yhdessä kpl 7 Träna mera -tehtäviä.
Linkki meettiin:https://meet.google.com/wys-ekhz-jfn

2,tunti AI klo 9.15-10.00
Ota esille piirtämäsi sarjakuvat Risto Räppääjästä ja kauheasta makkarasta ja palauta mieleesi, mitä tähän mennessä on tapahtunut. Kuuntele sitten kolmas jakso (15 min). Piirrä viimeiset kolme sarjakuvaruutua ja niihin mielestäsi jakson kolme tärkeintä tapahtumaa. Nyt sinulta pitäisi löytyä yhdeksän ruudun sarjakuva. Lähetä koko sarjakuvasta kuva(t) Hannalle WhatsApissa.

3.tunti MA klo 10.40-11.25
Tapaamme Meetissä klo 10.40. Tutustumme koordinaatistoon. (s. 158-159) Tee sen jälkeen aukeaman tehtävät ja lähetä kuva vain kotitehtävistä s. 161.

4.tunti HI klo 11.35-12.20
Katso dokumentti isosta vihasta. Se kestää noin tunnin. Isoviha- dokumenttielokuva   

5-6. tunti LI 12.35-14.15
Käy juoksemassa aluksi talon ympäri ainakin viisi kertaa. Opettele sitten tämä kehonrytmi. Kehonrytmi

Sen jälkeen voit valita yhden seuraavista: 

 1. Jatka musiikkiliikuntaa ja opettele seuraava tanssi:  Pover Mover tanssi 2019 Pover Mover
 2. Mene ulos hyppimään hyppynarulla noin 45minuuttia. Voit katsoa vinkkejä seuraavasta, jos haluat. Hyppynaruvinkkejä
 3. Mene ulos heittelemään palloa tai potkimaan jalkapalloa noin 45 minuutiksi. Jos haluat, voit katsoa tästä vinkkejä jalkapallon kanssa tehtäviin harjoitteisiin Jalkapallon pomputtelua tai heittelyyn Pallon heittelyä
 4. Käy noin 45 minuutin lenkillä kävellen, juosten tai pyöräillen liikennesäännöt huomioiden. 

Kirjoita 6lk:n WA -ryhmään viesti, jossa kerrot, minkä kohdan (1-4) teit.

Tiistai 5.5.2020

Tunnetko: on jo ilmassa keväisen mullan tuoksu!
Kuuletko soittoa: tuo kevätvetten on juoksu!
Rafael Ronimus: Toukokuun kevät

1. tunti AI klo 8.15-9.00
Tavataan Meetissä klo 8.15. Linkki tulee Wilmaan.

2. tunti MA klo 9.15-10.00
Tänään on tehtävänä Tähtipysäkki s. 150-151. Ei siis yhteistä Meettiä. Olen Meetissä tavattavissa matikan tunnin ajan, jos haluat kysyä jotakin. Lähetä molemmista sivuista kuva minulle WA:iin. 

3.tunti UE klo 10.40-11.25
TapaammeMeetissä klo 10.40. Tulkaa samalla tunnuksella kuin matikan tunnille. Käymme läpi kpl:tta 23 Mikä tekee rakennuksesta kirkon? (s. 82-85) Teemme tehtävät 1 ja 2. (s. 85)

4. tunti HI klo 11.35-12.20
Tänään vuorossa kpl 27 (s. 164-167). Lue huolellisesti ja tee vihkoon muistiinpanot, jossa vertailet, mitä hyviä asioita Suomessa tapahtui Ruotsin suurvalta-aikana (ainakin kolme asiaa) ja mitä Suomen kannalta huonoja asioita tapahtui Ruotsin suurvalta-aikana. (kolme asiaa). Tee myös tehtävä 2 vihkoon s. 167.

5.-6. tunti Käsityö klo 12.35-14.15
Hyönteishotellin rakentamista. Ohjeet löytyvät viime viikon tuntipaikalta.
Ota kuva valmiista hyönteishotellista ja ripusta se paikalleen. Korkeus maasta 1-2 metriä. Linkeistä löytyy vielä lisäksi tietoa siitä, minkälaiseen paikkaan hyönteishotelli tulee sijoittaa. Lähetä kuva classroomiin 11.5. mennessä

Maanantai 4.5.

Tukioppilasterveisiä & hyvää huomenta:

Onnellisuus on tärkeä osa elämää. Sitä saa ystäviltä, perheeltä ja esimerkiksi hyvästä elämäntilanteesta, kuten työstä. Onnellisuutta lisää myös esimerkiksi oma aika. Kun on onnellinen, hormonitoiminta lisääntyy ja saa ihmisessä aikaan hyvän olon tunteen. Onnellisuus on siis myös tieteellistä. 

Toki kaikilla ihmisillä on jossain vaiheessa elämää vaikeaa ja huonoja päiviä, mutta sekin on ihan okei. Jotkut sanovat, että pitää käydä alhaalla, jotta tietää olevansa onnellinen. Jos on huonoja päiviä, kannattaa ajatella päiviä, jolloin olit onnellinen ja että kyllä ne hyvät päivät vielä koittavat. Toisaalta välillä kannattaa vain antaa surulle ja pahalle mielelle tilaa. Huonoina päivinä myös sinulle tärkeät ihmiset saattavat piristää ja saada hyvälle tuulelle. Puhuminenkin siis auttaa.

Onnellisuus on siis todella tärkeää ja kaikki tarvitsevat ja ansaitsevat sitä. Kaikilla on joskus huonoja päiviä, mutta silloin on hyvä muistaa, että hyvät päivät koittavat vielä ja että kaikki järjestyy. 

Valitsin laulun, jonka tiedän saavan monta ihmistä hyvälle tuulelle. :) https://www.youtube.com/watch?v=0D3AufEld3E 

1.tunti MA klo 8.15-9.00
Matikan Meet klo 8.15.  Kertaillaan yhdessä aluksi ja sitten pääset vielä harjoittelemaan itsenäisesti digilisätehtäviin. Mene Otavan oppilaan maailmaan, Tuhattaituri 6b digilisätehtävät, jakso 3. Tee toimintatunnin kpl 34 ja tähtipysäkin kpl 35 tehtävät. Riittää, kun teet vain joko tason 1 tai tason 2 tehtävät. Mutta vapaasti saa tehdä tehtäviä niin paljon kuin haluaa. :) Näissä tehtävissä harjoittelemme todennäköisyys- ja yhtälölaskuja. Ja huomenna siis Tähtipysäkki. 

2.tunti AI klo 9.15-10.00
Koe auki Classroomissa klo 9.15–10.00. Kirjan käyttäminen on sallittua.

3. tunti KU klo 10.40-11.25

”Minä lennän  ” työ on 2tunttinen , aloitat tänään. 

suunnittele piirustus niin että yksi  iso  ilmapallo tai paljon  pieniä  nosti sinut ilmaan … Ups…  Sinä lennät ja pidät  ilmapallon narusta kiinni .. Nousit aika korkealle ( ethän putoa !) ja alhaalla näkyy monenlaista maisemaa : kylä?  taloja? joki ja pellot ? metsä ?

piirrä alla näkyvä maisema lintuperspektiivissä .

-tutki netissä ” lintuperspektiivi ” kuvat .

käyttää värit

4. tunti 11.35-12.20 englanti 

Pidetään Meet-tunti. Linkki tulee Classroomiin.

5.-6.tunti, liikunta val.

Kuvaa kauniita asioita/kevään merkkejä kävely- tai pyörälenkkisi varrelta. Lenkin kesto väh. 60min. Lähetä mielestäsi 5 parasta/kauneinta kuvaa opelle wapin kautta TAI jaa kuvatiedosto driven kautta. Muista lenkillä turvallisuussäännöt!


Ilmaisutaito valinnainen
Keksi ja kirjoita tulevaa äitienpäivää varten äidille runo tai pieni puhe. Harjoittele se ulkoa, niin voit esittää sen tulevana sunnuntaina äidille. ( Voi tietenkin vaihtoehtoisesti tehdä sen mummulle.)

Torstai, vappuaatto 30.4.2020


”Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.” — 
Antoine de Saint-Exupery, Pikku Prinssi

1. tunti MU klo 8.15-9.00
Tavataan Meetissä klo 8.15. Liittymislinkki tulee Wilmaan. 
Meetin jälkeen: Sävellä oma kappaleesi täällä. Kuvaa puhelimellasi sävellyksestä video ja lähetä se Hannalle WhatsApissa klo 16:een mennessä.

2.tunti AI klo 9.15-10.00
Ota esille viime viikolla piirtämäsi sarjakuva Risto Räppääjä ja kauhea makkara -kuunnelmasta ja palauta mieleesi, mitä ensimmäisessä jaksossa tapahtui. Kuuntele tänään toinen jakso (kesto 14 min). Kuunneltuasi jakson jatka sarjakuvaasi, joko samalle tai uudelle sivulle/paperille. Piirrä seuraavat kolme ruutua ja niihin toisen jakson kolme mielestäsi tärkeintä tapahtumaa. Ei tarvitse palauttaa erikseen, mutta säilytä edelleen sarjakuvasi (sekä viime viikon että tämän päivän piirrokset).

3.tunti HI klo 10.40-11.25
 1. Tarkista eiliset tehtävät Classroomista. (Etäopetus 6 ryhmästä)
 2. Pelaa Kahoot-läksynkuulustelu ( Classroom Etäopetus 6) 
 3. Lue kpl 26. Nuijasota. Tutki sarjakuva ja kuvat huolellisesti. Kirjoita itsellesi muistiinpanot nuijasodasta. (Mitkä syyt vaikuttivat siihen, että nuijasota syttyi? Mitä nuijasodassa tapahtui? Mitä seurauksia nuijasodasta oli talonpojille?)
 4. Lähetä minulle ääniviesti, jossa selostat muistiinpanosi minulle. 

4. tunti/ svenska
 Hej på dig!
Meettiin:https://meet.google.com/tjc-armb-bqt

Keskiviikko 29.4.2020

"Aatelles ei mää aika hukkaa." Heinjokinen sananlasku

1. tunti/ svenska

 God morgon!
 Linkki meettiin: https://meet.google.com/pyj-dbnr-nro

Aiheena apuverbit ja ruokasanat

2.tunti AI klo 9.15-10.00
Meet klo 9.15. Linkki tulee Wilmaan ennen tunnin alkua. Tarkistetaan eiliset tehtävät, ota ne valmiiksi esille.

3.tunti MA klo 10.40-11.25
Aloitamme meetillä klo 10.40. Tarkistamme kotitehtävät ja kertaamme yhtälö-asiat. Tänään tehtävänä on laskea s. 142-143 ja kotitehtävät s. 145. Lähetä kuva kotitehtävistä minulle.

4.tunti HI klo 11.35-12.20
Lue kpl 25 Ruotsin valta kasvaa Suomessa s. 154-159. Tutki myös kuvat huolellisesti. Tee tehtävät 1, 2 ja 3 (s. 159) vihkoon. Tarkista vastaukset torstaina classroomista. Opiskele hyvin, Kahootteja taas tulossa. Torstaina ensimmäinen.:)

5-6.tunti LI klo 12.35-14.15
Plogging on nykyään suurta muotia ja tarkoittaa siis lenkkeilyä samalla luontoa siistien. Lihaskuntoliikkeitä tulee tehtyä samalla, kun poimit roskia. Käy tänään lenkillä kumihanska toisessa kädessä ja muovikassi toisessa kädessä. Kerää roskia mahdollisimman paljon lähiympäristöstäsi. Lähetä kuva lenkin loppuvaiheesta, jossa näkyy kuva sinusta ja roskapussista. :) Saadaan vapuksi luonto siistiksi! Vältä isoja teitä ja muista liikennesäännöt.

https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lajit/polkujuoksu/plogging.html


Tiistai 28.4.2020

Tukioppilailta terveisiä päivänavauksen muodossa:
Metsä kaikille

Metsä on todella monipuolinen ja tärkeä asia. Luonto tuottaa monenlaisia hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Tutkimusten mukaan jo 10 minuutin luonto-oleilu laskee sykettä, hengitystiheyttä, verenpainetta ja vähentää stressihormoneita. Luonto tuottaa rauhoittumisen ja rentoutumisen kokemuksen. Yli kahden tunnin luonnossa oleilun jälkeen elimistön immuunipuolustusjärjestelmä vahvistuu. Yli 5 tuntia kuukaudessa luonnosta nauttivilla on huomattu myös mielialan kohentumista ja positiivisten tunteiden lisääntymistä. Luontoympäristö antaa mahdollisuuden

 • rentoutumiseen, kiireettömyyteen, palautumiseen
 • virkistymiseen, ajatusten ja kehon herättelyyn
 • läsnäoloon tässä hetkessä
 • terveyden ja hyvän kunnon edistämiseen
 • ihmisten kohtaamiseen ja keskustelun herättämiseen
 • omana itsenä olemiseen, itsensä tuntemiseen osaksi luontoa
 • mielentaitojen harjoittamiseen ja itsetuntemuksen parantamiseen

Metsä myös on muillakin tavoilla tärkeä. Se on rahallisesti ja elämän ylläpitämiseksi tärkeä elementti maailmassa, joten mene tänään edes puoleksi tunniksi luontoon ja rentoudu siellä. 1. tunti AI klo 8.15-9.00
Olen tarkistanut eiliset tehtävät. Käy katsomassa, miten omat tehtäväsi menivät. Tänään tee tehtäväkirjasta s. 142–143. Ei tarvitse palauttaa, tarkistamme tehtävät huomenna Meetissä klo 9.15. 

Huom! Koe ensi viikon ma 4.5. Koealue näkyy jo Wilmassa, mutta saatte sen myös huomenna Meetissä. Aiheena suomen kirjakielen kehitys, suomen kielen sanat, suomen murteet sekä yleis- ja puhekieli.

2.tunti MA klo 9.15-10.00
Tapaamme meetissä klo 9.15. Tarkistamme kotitehtävät ja tutustumme aiheeseen epäyhtälöt. Laskemme yhdessä s. 138-139 ja sitten voi joko jäädä laskemaan yhdessä pidemmäksi ajaksi tai laskea itsekseen loput tehtävät. Laske myös kotitehtävät s. 141. Ne tarkistetaan meetissä keskiviikkona.

3.tunti UE klo 10.40-11.25
Tee tehtävä 3ab s.81 vihkoon yksin tai parin kanssa.
Lue s.80 jakson- Kristinusko ja taide- aloitusteksti.
Tee tiedonhakutehtävä 2 abcd vihkoon ja lähetä vastauksista kuva opelle.

4.tunti HI klo 11.35-12.20

VI JAKSO Suomi Ruotsin vallan aikaan

1. Katso opetusvideo Suomi Ruotsin vallan alla
2.. Tutustu s. 149 kysymyksiin. Tarkoitus on löytää niihin vastaukset jakson aikana. Tutki myös aikajana.
3.. Lue s. 150-153. Kappaleessa kuvataan 15-vuotiaan suomalaispojan kohtaloa 1600 luvun Ruotsin vallan alaisessa Suomessa.
4. Tee tehtävät 1 ja 2 vihkoon s. 153. 


5.-6. Käsityö
Aloitetaan meetillä 12.35. https://meet.google.com/tjp-nhku-tcm
Kevät keikkuen tulevi. Kaiken maailman pörriäiset alkavat heräilemään ja etsimään uusia pesäkoloja. Me autamme niitä löytämään uusia koteja.
Hyönteishotellin valmistamiseen on monenlaisia keinoja. Alla olevasta linkistä näet, mihin kaikkeen hyönteishotellin voi perustaa. Voit käyttää niin metallipurkkeja, vanhoja astioita, puukehikkoja. Oikeastaan mielikuvitus on vain rajana.
Ensimmäisen kerran tehtävänä on lähteä etsimään materiaaleja luonnosta ja kotoa, mistä hyönteishotellin voisi rakentaa. Ensi viikolla tulee lisää ohjeistusta liittyen hyönteishotellin valmistukseen.
Hotelliin täytteeksi käyvät:
-Kävyt
-oksat
-ruokokasvit
-reikäset tiilet
-puukappaleet, joihin porattu reikiä
-kaarnan kappaleet jne.
Hotellin kehikoksi:
-maitopurkit
-muovirasiat
-peltipurkit
-mukit
-puukehikko
HUOM. Tärkeää on, että materiaalit ovat kuivia!
- Kiinnitykseen rautalankaa, kanaverkkoa, nauloja, ruuveja, vahvaa lankaa tms.
Allla olevista linkeistä voit katsoa vinkkejä. "Näin rakennat hyönteishotellin"- rakennusohjeita voit toteuttaa valvotusti vanhemman kanssa, jos kotoa löytyy tarvittavat työkalut ja materiaalit. Jos innostut jo tekemään, voit vaikka rakentaa useamman hotellin.
kuvia hyönteishotelleista
Näin rakennat hyönteishotellin
näin ryhdyt hyönteishotellin pitäjäksi
hyönteishotelli on muotia


Maanantai 27.4.

"Jokaisena päivänä pitäisi kuulla vähintään yksi kaunis laulu, lukea hyvä runo, nähdä jokin oivallinen maalaus ja jos mahdollista, puhua muutamia järkeviä sanoja." J.W. von Goethe

1.tunti MA klo 8.15-9.00
Tapaamme meetissä klo 8.15. Tarkistamme kotitehtävät ja jatkamme yhtälöiden parissa. Tänään yhtälöt kerto- ja jakolaskuissa. Laskemme aukeaman s. 134-135 ja kotitehtävät s. 137. 

Matikan meetin jälkeen käy tekemässä ruokakysely wilmassa.

2.tunti AI klo 9.15-10.00
Lue tekstikirjasta s. 188. Tämän päivän äidinkielen tehtävät löydät Classroomista, Etäopetus 6lk. Tee tehtävät sinne ja palauta, kun olet valmis. Aikaa tehdä klo 16:een asti.

3.tunti KU klo 10.40-11.25
etsi netistä Youtube video-ohjeet
A. kuinka tehdä Sammako -origami ?
tai joku muut origami- josta pidät ( 1-2 kpl )

esim :


Tee omia origami-hahmoja video-ohjeiden mukaan
Ota valokuvia a) kun aloitat työn, b) keskeneräisestä origamista ja c) kun origami on valmis
lähetä kuvatt classroom laatikkoon arvioitavaksi.
Kotona löytyy erilaisia papereita, esim. vaikka kuvalehdistä värikäs sivu, tai vaikkapa sanomalehdistä.4.tunti, englanti klo 11.35-12.20

Pidetään Meet-tunti. Linkki tulee Classroom-sivulle.

5.-6.tunti, liikunta val.

Sykettä ja lihaskuntoa kehonpainolla – sykettä nostava ja lihaskuntoa vahvistava treeni kotona tehtäväksi. Ota muutama kuva ja kommentoi fiiliksiä treenin jälkeen (teitkö kokonaan ja muutitko harjoitusta, miltä tuntui, voisitko tehdä uudestaan?). Jaa tiedosto driven kautta Emilialle.

Sykettä ja lihaskuntoa

Ilmaisutaito val.

Tee mainos kesän suurimmasta hittituotteesta. (Esim. tietty jäätelölajike, aurinkolasit, joku vaate, uusi virveli, ….) Toteuta mainos piirtämällä tai videoimalla ja lähetä se minulle WA:ssa tänään neljään mennessä. :) Muista mainostaa tuotetta monin eri tavoin eli miksi kannattaa hankkia juuri tämä tuote. Perjantai 24.4


”Jokainen työ, joka tulee tehdä, sisältää jotakin hauskaa. Etsi se hauska ja työ muuttuu leikiksi.” — P.L. Travers, Maija Poppanen


1.tunti YM klo 8.15-9.00

Ympin koe löytyy classroomista, Etäopetus 6, Ympin koe. Käy vastaamassa klo 8.15-9.00. Voit vastata suoraan lomakkeelle. Kaikille avautuu oma lomake. Tee ilman apuvälineitä. Tsemppiä!


2.tunti HI klo 9.15-10.00

Tämän päivän historiankin tehtävä löytyy classroomista, Etäopetus 6 luokka, historia Phillis Wheatley. Lue kertomus ja vastaa kysymyksiin. Avaa/ luo uusi docs, jonne vastaat kysymyksiin ja kun olet vastannut, niin paina palauta. :

3.tunti Englanti klo 10.40-11.25
Tee s.170, teht 12 ja monisteen s.165

4.tunti LI klo 1
1.35-12.20

Aloita viikonloppu ulkoillen. Tee puolen tunnin lenkki pyöräillen tai kävellen. Ja siihen venyttelyt päälle. Nekin voit tehdä ulkona. Liikettä kehoon Hyvää viikonloppua!

 

Torstai 23.4.2020

"Ensin ajattele. Toiseksi usko. Kolmanneksi unelmoi. Lopuksi uskalla." Walt Disney

1.tunti MU klo 8.15-9.00
Lue viimeviikkoiset musiikin muistiinpanot. Laita Hannalle WhatsApissa viesti (myös ääniviesti käy), jossa selität, mikä on C-duuri. Tämän jälkeen harjoittele sävelten paikkoja nuottiviivastolla ja koskettimilla täällä täällä ja täällä. Pidä vihko esillä, jos et vielä muista, miten sävelet sijoittuvat.

2.tunti AI 9.15-10.00
Ota mukava asento. Jos haluat, voit vaikka mennä hetkeksi makuulle ja laittaa silmät kiinni ja kuulokkeet korville. Kuuntele Risto Räppääjä ja kauhea makkara: Jakso 1 (kesto 14 min). Kuunneltuasi jakson mieti, mitkä olivat jakson kolme tärkeintä tapahtumaa. Piirrä vihkoosi tai erilliselle paperille jaksosta kolmen kuvan sarjakuva: piirrä kolme ruutua vierekkäin tähän tapaan ja yksi tapahtuma per ruutu. Tehtävää ei tarvitse palauttaa nyt, mutta säästä piirustuksesi, koska siitä jatketaan ensi viikolla.

3.tunti YM klo 10.40-11.25
Katso videot keväänseuranta 3 ja 4. Tänään opettelemme kevään ötököitä. Opettele tunnistamaan puutiainen eli punkki, lintukirppu, paarma, ampiainen, mehiläinen, sitruunaperhonen, nokkosperhonen, kekomuurahainen, lukki, talvisääski ja hyppyhäntäinen. Piirrä yksi ötököistä ympin vihkoon huolellisesti, ota kuva ja lähetä minulle.

Perjantaina on ympin koe ensimmäisellä tunnilla. Kokeessa tulee tunnistaa opettelemiamme kevään lintuja, kasveja ja ötököitä. Koe tulee classroomiin ja se tulee tehdä klo 8.15-9 aikana. Toisella tunnilla siirrymme taas historian pariin. :)

Keväänseuranta 3

Keväänseuranta 4


4. tunti/ svenska


Hej på dig!
Tarkastamme kotiläksyt ja teemme kuunteluharjoituksia
 meetissä. Linkki wilmassa.
https://meet.google.com/agt-bznr-vvy

Keskiviikko 22.4.

Moikka kaikki ja oikein iloista ja pirteää päivää! Tsemppiä kaikille vielä etäkouluun! Kohta on jo kesä. :) Näytätte olevan mukava ja hauska luokka, toivottavasti pysytte sellaisena.

Suosittelemme soittoa isovanhemmille tai jollekin muulle, joka asuu eristyksissä koronan takia. Se piristää sitä, joka soittaa, ja sitä, jolle soitetaan. Muistakaa pysyä kotona!

Ideoita tylsiin hetkiin

 • Käy lenkillä, tai muuten vaan pihalla!
 • Katso jotain hyvää sarjaa!
 • Tee jotain hyvää ruokaa tai leivo! Esim. https://www.valio.fi/reseptit/koyhat-ritarit/
 • Perheen kanssa voisi vaikka pelata lautapelejä tai mennä ulos metsään retkelle.

Välipalaidea

 • Valitse leipä. (Halutessasi paahda se.) Voitele se, laita päälle juustoa, kinkkua, kurkkua, salaattia, tomaattia tai mistä itse tykkäätkään. Ota jogurttia ja valitse sen sekaan sopivia lisukkeita, kuten esimerkiksi mysliä, granolaa, hunajaa, marjoja, pähkinöitä tai banaania. Jos jogurttia ei ole, myös itse tekemä hedelmäsalaatti käy. 
 • Juomaksi voi tehdä esimerkiksi kaakaon, teen, mehun tai kahvin. 

Piristyskappale teille, kuutoset: https://youtu.be/k85mRPqvMbE

t. Tukioppilaat

1. tunti/ svenska klo 8.15-9.00
God morgon!  Meettiin tästä: https://meet.google.com/kjh-qhfo-cir
 Tänään aiheena apuverbit; ota vihko esille!
 Tietenkin myös oppikirjat.

2.tunti AI klo 9.15-10.00
Meet klo 9.15. Liittymislinkki tulee Wilmaan ennen tunnin alkua. Ota tämän viikon tehtävä valmiiksi esille! (Tehtäväkirja s. 139)
Meetin jälkeen: katso tämä video vähintään kohtaan 8.00 asti. Käy pelaamassa videon murrevisa täällä.

3.tunti MA klo 10.40-11.25
Tapaamme Meetissä klo 10.40. Sama liittymissana. Pohdimme aluksi eilistä etäyrityskyläpäivää, kyselen ammattejanne ja työpäivän sujumista. Sitten opettelemme matikasta uuden asian: Yhtälö: yhteen- ja vähennyslasku s. 130-131. Tutkimme asiaa yhdessä, laskemme muutama tehtävän ja sen jälkeen voit jatkaa itsenäisesti. Tee myös kotitehtävät sivulta 133. Tarkistamme ne maanantaina matikan Meetissä. 

4.tunti YM klo 11.35-12.20
Katso videot Keväänseuranta 1 ja 2. Jatkamme kevään merkkien parissa. Tänään opettelemme tunnistamaan ja piirtämään kevään kasveja. Ja perjantaina on siis pieni tunnistamiskoe kevään linnuista, kasveista ja ötököistä. Etsi kuvat ( esim. google kuvahaku) seuraavista kasveista: sinivuokko, valkovuokko, krookus, rentukka, kielo, leskenlehti, oravanmarja, käenkaali, tuomi, lumikello. Piirrä yhdestä kasvista kuva ympin vihkoon, nimeä se ja lähetä siitä kuva minulle. Opettele tunnistamaan myös muut luettelossa olevat kevään kasvit. 

Keväänseuranta 1

Keväänseuranta 2

5-6. tunti LI klo 12.35-14.15
Lenkkeily+karttamerkit

 1. Kertaa yleisimmät karttamerkit https://www.olekartalla.fi/kartanlukutaito/karttamerkit/yleisimmat-karttamerkit/
 2. Lenkkeile tunnin aikana 45-60 minuuttia
 3. Ota lenkin varrelta viisi kuvaa erilaisista paikoista, jotka voidaan kuvata karttamerkeillä kartassa.
 4. Tee kuvista kuvakollaasi ja kirjoita kuvaan siihen sopiva karttamerkki tai lähetä kuvat karttamerkkiselityksen kanssa WA:issa minulle. 
 5. Esim. tie (Opintie) 
IMG_20200421_095502 (1).jpg

Tiistai 21.4

Koiran kello

Mitä kello on? Varttia vaille luppakorva kymmentä yli töpöhäntä viittä vaille kaulapanta vähän yli etutassu.

Puoli pörröturkki. Tasan lakunenä. Jari Tammi

ETÄYRITYSKYLÄPÄIVÄ

 klo 8.15 Tiiminjohtajat Meetissä

klo 8.30 Kaikki Meetissä
Sama liittymissana kuin matikan tunnilla. Annan ohjeita Yrityskylän etäpäivää varten ja käymme läpi aikataulun sekä ammatinvalinnan. Yrityskylän etätyöpäivässä pääsette kokeilemaan kiinnostavaa ammattia ja tekemään ammatin mukaisia työtehtäviä. Lisäksi opitte ryhmätyöskentelyätaitoja, kun etätyöpäivän aikana pidetään yhteisiä tiimipalavereita ja puretaan tehtäviä muiden etätöitä tekevien kanssa.

oppilaan materiaali

Aloitus 9.00-9.30: Valitse itsellesi ammatti ja katso 1 videon

Ensimmäinen työvuoro 9:30-10:00: Tee työtehtäviä oman ammatin työtehtävälistan mukaisesti

Tiimipalaveri 10:00-10:30: Katso video 2 ja kokoonnu tiimipalaveriin

Toinen työvuoro 10:30-11:00: Tee työtehtäviä oman ammatin työtehtävälistan mukaisesti

Ruokailu + ulkoilu 11.00-12.00: Pidä tauko työtehtävälistan mukaisesti

Kolmas työvuoro 12.00-12.30: Tee työtehtäviä oman ammatin työtehtävälistan mukaisesti

Toinen tiimipalaveri – Päivän päätös 12.30-13.00: Katso video 3 ja kokoonnu 

tiimipalaveriin.


5-6.tunti  käsityö
Suunnittele wc tai talouspaperirullista kotiin käyttöesine. Rakenna se ja lähetä kuva valmiista tuoteesta google driveen. Palautuspäivä 22.4.2020. sara.ojajarvi@edu.vimpeli.fi ja paivi.timo@edu.vimpeli.fi, Maanantai 20.4.

Jokaisen talven on väistyttävä
kevään tieltä,
jokainen yö pakenee aamun valoa.

HUOM! Tiistaina aamulla tapaamme Meetissä klo 8.30. Annan ohjeita Yrityskylän etäpäivää varten ja käymme läpi aikataulun sekä ammatinvalinnan. Käytä samaa liittymissanaa meettiin kuin matikantunnilla. Tiistaina ohjelmassa on siis klo 9-13 Etäyrityskylä. Käsityöt jatkuvat 6A:lla normaalisti sen jälkeen. 

HUOM! Tiiminjohtajat! Kokoonnutaan Meettiin tiistaina jo klo 8.15. 

1.tunti MA klo 8.15-9.00
Tänään on vuorossa harjoittelemme -aukeama (s. 126.127) eli kertaamme todennäköisyyslaskennan asioita. Olen tavattavissa matikan tunnin (klo 8.15-9.00) aikana Meetissä, jos haluat kysyä esim. jostain tehtävästä jotain. (Liittymissana sama kuin aiemmin matikantunnilla) Lähetä kuvat molemmista sivuista minulle WA:iin ennen neljää. 

2.tunti AI klo 9.15-10.0
Jatketaan murteiden parissa. Tee tehtäväkirjasta tehtävät 2 ja 3 s. 139. Haastattele vanhempaasi ja isovanhempaasi tai kahta muuta aikuista, jotka ovat syntyneet eri vuosikymmenillä. Muista, että nyt ei kannata mennä käymään isovanhempien luona. Haastattele puhelimitse. Tehtävää on aikaa tehdä tämä päivä ja tiistai. Laita Hannalle tehtävästä kuva WhatsApissa, kun olet tehnyt sen. Palataan tehtävään keskiviikkona Meet-tunnilla klo 9.15.

3.tuntti Kuvis 
" Kuumailmapallo" tämä työ on 2t ( oppitunttia ) palautuspäivä on ma 27.4.
aloitat tänään ! tehtävän ohjeet on classroom laatikossa ,
koodi hg7znff
Ota joku kuvalehti. Kuvalehdissä on paljon värikkäitä graafisia pintoja. Leikkaa / tai revi sopivanvärisiä ”puhtaita, ilman tekstejä ”olevia palasia seuraavaa tehtävää varten.

Leikkaa / tai revi epämääräisiä ja erikokoisia kolmioita, neliöitä, viisikulmaisia, vinoneliötä, vinokolmiota jne.
Tarkista kuvaliitteet. Ne ovat omalla tavallaan kauniita kubismin vaikutuksesta, sellaisia ”palasista maalattuja” teoksia.

Tee oma sommitelma: ”Kuumailmapallo”.

Järjestä palaset mihin tahansa taustalle kuumailmapallon kuvaksi ja liimaa.
Koko : iso ! mallikuva on classroom laatikossa


4.tunti, klo 11.35-12.20, englanti

Pidetään Meet-tunti. Ota oppikirjat, vihko ja monisteet esille
Linkki näkyy Classroomin sivulla.


5.-6.tunti, klo 12.35-14.00, liikunta val.

Tänään pyöräillään! Käypä n.30 minuutin pyörälenkillä. Huomioi liikenneturvallisuusohjeet. Älä pyöräile vilkkaasti liikennöidyn tien reunassa, vaan suosi kevyenliikenteenväyliä. Pyörälenkki suoritetaan liikuntatuntien aikana eli lukujärjestykseen merkityllä paikalla. Kuva Emppu-opelle lenkiltä wappiin (044-5346545).

Pyöräilyn jälkeen suorita linkin liikkuvuusharjoitus.

Liikkuvuusharjoitus


Ilmaisutaito val.

Vastaa seuraaviin kysymyksiin:

 1. Jos kenkäsi juttelisivat sinusta, mitä ne kertoisivat?
 2. Jos koulureppusi puhuisi, mitä se kertoisi sinusta?
 3. Jos lemmikkieläimesi (oikea tai kuviteltu) kertoisi sinusta, mitä se kertoisi?
 4. Mikä eläin haluaisit olla. Miksi?
 5. Mikä soitin haluaisit olla. Miksi?
 6. Mikä on mielestäsi kaunein asia maailmassa. Miksi? 

Kirjoita paperille vastaukset ja lähetä kuva minulle. :)

Vie koira, kaveri tai joku sisaruksista ulkoilemaan puoleksi tunniksi. (kaveri voi olla myös etänä mukana) Keksi 1-2 leikkiä, jota voitte leikkiä ulkoillessa.

Perjantai 17.4.


“Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. " Myy

HUOM! Ensi tiistaina klo 9-13 osallistumme Yrityskylään etänä! Hurraa! Sitä varten teidän pitää sopia 3-5 hengen ryhmiä, joide kanssa toimitte Yrityskylässä. Ope valitsee sitten ryhmästä yhden tiiminvetäjän. Koittakaa sopia tämän päivän aikana ryhmät ja yksi ryhmästä ilmoittaa minulle kahteen mennessä ryhmän kokoonpanon. Sopikaa niin, että kaikki ovat jossakin ryhmässä. Maanantaina annan sitten lisäohjeita. :)

1.tunti YM klo 8.15-9.00
Vuorossa jakson kuusi kertausta. Kirjoita essee vastaus ( pidempi vastaus kokonaisin lausein) classroomiin yhdestä seuraavista aiheista: 
 • Mitkä ovat terveellisiä elämäntapoja? 
 • Miten ikävien asioiden/ vastoinkäymisten kanssa selviää? 
 • Mitä seksuaalisuus on? 
 • Miksi on hyvä osata ensiaputaitoja? 

Mene siis classroomiin, valitse Etäopetus 6 ja sieltä uusi tehtävä Ympin essee. Avaa/ luo uusi docs ja kirjoita yhdestä valitsemastasi aiheesta tänne laajempi vastaus kirjaa apuna käyttäen. Ensi perjantaina on pieni koe jaksosta 6 ja tunnistustehtäviä kevään merkeistä, joita opettelemme seuraavilla ympin tunneilla.

2.tunti YM klo 9.15-10.00
Kuuntele ja opettele tunnistamaan seuraavat linnut ja niiden äänet.

mustarastas

peippo

kuovi

västäräkki

haarapääsky

talitiainen

käki

3.tunti englanti
Kuuntele Googlen hakusanalla All Stars 6 löytyvästä oppilaan äänitteestä kappale 14
ja tee tehtävä 4b, s.167. Lue tehtävä 6,s. 168 ja tee tehtävä 7a.Palauta Classroomiin.

Tee sitten monisteesta s.163 Sanastokertaus. (Ei tarvitse palauttaa)

4.tunti LI klo 11.35-12.20
 1. Nimikirjainjumppa - Tee alkulämmittelyksi jumppa, jossa kirjoitat liikkeillä oman etu- ja sukunimesi. Ohjeet laitan aamulla WhatsApp- ryhmään.
 2. Suunnittele, toteuta ja kuvaa oma viihdeohjelma POSSE:sta tuttu “Ykkösellä sisään -video”. Käytä luovuutta, mutta muista turvallisuus! Katso vinkkejä täältä.

POSSE "ykkösellä sisään" Toni Nieminen

 Palauta videosi (max 1min) Susannan WA:iin. Hauskaa liikuntatuntia!

 JA HYVÄÄ VIIKONLOPPUA!

Torstai 16. 4.2020

"Nyt minä olen syönyt ja ajatellut, ja nyt minusta alkaa tuntua, että asiat rupeavat selviämään." Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti

1. tunti MU klo 8.15-9.00
Meet kello 8.15. Linkki tulee Wilmaan ennen tunnin alkua. Ota kynä ja vihko valmiiksi esille!

2. tunti AI klo 9.15-10.00

Olet nyt lukenut kirjasi loppuun. Kirjoita lukupäiväkirjaasi otsikko “Päivä 5”. Kirjoita lukemastasi kirjasta arvostelu. Vastaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

 • Mitä pidit kirjan juonesta? Mitä kohtia tai tapahtumia muuttaisit juonesta?
 • Kuka kirjan henkilöistä on suosikkisi? Miksi? Kenestä henkilöstä pidit vähiten? Miksi?
 • Mikä on mielestäsi kirjan kohokohta?
 • Millainen lukukokemus oli? (Imaisiko juoni mukaansa, naurattiko kirja, ikävystyitkö kirjan parissa…?)
 • Millä kolmella adjektiivilla kuvailisit kirjaa?
 • Jos kirjasta on/olisi jatko-osa, haluaisitko lukea sen?

Lisäksi kootaan koko ryhmän kirjavinkkilista: Kirjaudu edu-tilillesi ja käy täyttämässä tänne kirjailijan ja kirjan nimi sekä montako tähteä annat kirjallesi. Bongaa listasta hyviä lukuvinkkejä! :)

3. tunti YM klo 10.40-11.25
Tänään aiheenamme on ensiapu. Lue kpl 44 huolellisesti kuvat ja kuvatekstit mukaan lukien. Katso allaolevat opetusvideot. Tee tehtävät 2 ja 3 (s. 222) vihkoon. Jos mahdollista, harjoittele kylkiasentoon kääntämistä esim. sisarusten kanssa. 

Avun soittaminen

Tramppavamma

Kylkiasento

Venähdyksen ensiapu

Palovamman hoito

4. tunti/svenska  

Hej, hej! 


MEETTILINKKI TULEE WILMAAN !!

1. Tarkastamme kotitehtävät
2. Teemme keskeneräisen kpl 1 käännöksen loppuun
3. Tutustumme ruokasanoihin
4. Kotiläksy classroomissa

Vi ses!

Keskiviikko 15.4. 2020


”Jos huomenna tulee päivä, jolloin emme ole yhdessä, sinun pitää muistaa jotain. Olet rohkeampi kuin uskot, vahvempi kuin miltä näytät ja älykkäämpi kuin mitä tiedät.” — A.A Milne, Nalle Puh

1. tunti / svenska 
Hej allihopa!!
Meetti: linkki wilmassa.
Ajoissa paikalle!!! ja kirjat esille!!!!

2.tunti AI klo 9.15-10.00
Meet klo 9.15.
Liittymislinkki tulee Wilmaan ennen tunnin alkua. Ota eilisen tunnin tehtävä valmiiksi esille!

3.tunti MA klo 10.40-11.25
Tapaamme Meetissä klo 10.40 ( käytä samaa tunnussanaa kuin eilen) ja tarkistamme kotitehtävät s. 121. Tutustumme yhdessä aiheeseen Erilaisten järjestysten lukumäärä s. 122 ja laskemme yhdessä ensimmäisen sivun. Sivun 123 voi laskea itsenäisesti tai jäädä laskemaan yhdessä. Laske myös kotitehtävät s. 125. Ota kotitehtävistä kuva ja lähetä minulle. 


4.tunti YM klo 11.35-12.20
Tänään kertailemme Jakson 6 tähänastisia asioita ja teet tunnin tehtävät Otavan oppilaan maailmassa. Eli käytät samaa avainkoodia kuin matematiikassakin, kun kirjaudut Otavan oppilaan maailmaan. Valitse Tutkimusmatka 6 digilisätehtävät, valitse kpl:eet 42 ja 43. Katso niistä video ja tee niihin liittyvät tehtävät. Jos et muista avainkoodia, kysy taas minulta.

Käy Classroomissa ja palauta Minä-tutkimus. Se on valmis! Pohdiskelitte monipuolisesti itseänne. Hienoa!

5-6.tunti LI klo 12.35-14.15
Tänään meillä on tunnin aluksi uinninopetusta etänä. :) Eli tule Meettiin klo 12.45.  Käytämme samaa tunnussanaa kuin matikassa. Käymme läpi vesipelastukseen ja vesiturvallisuuteen liittyviä asioita. Katso seuraavat videot ennen Meettiä. (kesto noin 5 min)

pelastusrenkaalla pelastaminen

Pelastusuinti

jäistä pelastautuminen

pelasta jäihin pudonnut


Meetin jälkeen tee seuraavat kestävyyttä ja nopeutta kehittävät juoksutehtävät:

1. 10 minuuttia yhtäjaksoista juoksua (omaa vauhtia)
2. 2x 30 sekuntia takaperinjuoksua
3. 5x 60 metrin juoksua täysillä
4. 5x [1 minuutti juoksua, 1 minuutti kävelyä]
5. 2x oma juoksuharjoitus

Valitse rauhallinen juoksupaikka ja muista liikennesäännöt!

Tiistai 14.4.

"Kaunis pieni ihminen,
sä olet ainutlaatuinen.
Mitä vastaan tuleekaan,
toista sua ei milloinkaan."
Johanna Kurkela: Ainutlaatuinen

1.tunti AI  klo 8.15-9.00
Lue Aku Ankka -sarjakuva tekstikirjan sivulta 173. Tee sarjakuvan alta tehtävät a–c vihkoosi. Ei tarvitse palauttaa, mutta tee tämän päivän aikana. Huomenna Meet klo 9.15.

2.tunti MA klo 9.15-10
Meet klo 9.15. Laitan luokkien WA- ryhmään tunnussanan, jolla pääset liittymään meettiin. Tarkistetaan läksyt s.117. Opiskellaan uusi asia: Erilaisten yhdistelmien määrä. Laskemme ensimmäisen sivun (s.118) yhdessä. Toisen sivun (s.119) voit laskea itsenäisesti tai jäädä laskemaan yhdessä Meettiin. Laske myös kotitehtävät sivulta s. 121. Kotitehtävät tarkistamme keskiviikon Meetissä klo 10.40.

3.tunti UE klo 10.40-11.25
Lue uudelleen kpl 15 Oikeus tulevaisuuteen ja tee tehtävät 1 ja 2 (s.51) vihkoosi.
Lue seuraava teksti ja vastaa kolmeen kysymykseen myös vihkoosi. 

Lastenoikeuksien sopimuksen artikla 32:n mukaan: “Lapsella ei saa teettää työtä, joka haittaa hänen opintojaan tai vahingoittaa hänen terveyttään tai kehitystään”. Tästä huolimatta yli sata miljoonaa lasta joutuu tekemään työtä.

 1. Miksi lapsityövoimaa käytetään?
 2. Miten työnteko vaikuttaa lapsiin?
 3. Miten elämäsi muuttuisi, jos joutuisit tekemään raskasta työtä?
4.tunti YM klo 11.35- 12.20
Jatkamme minä-tutkimusta. Mene taas classroomiin kansion Etäopetus 6lk ympin tehtävä Minä-tutkimus. Jatka oman Minä-tutkimuksen kirjoittamista samalle tiedostolle, jossa ovat jo tutki ja toimi tehtävät 2, 3 ja 4. Tee sinne jatkoksi nyt tutki ja toimi tehtävä 2 (s.215) Tutki tunnetaitojasi. Lue myös kpl 43 Ollaan yhdessä ajatuksella ja tutki sanakirjaa (S. 218-219) seksuaalisuuteen liittyvistä sanoista. Kirjoita viisi sellaista sanaa, jotka ovat sinulle vieraampia, vihkoosi selityksen kanssa. 

5-6. tunti KS klo 12.35-14.15

5. tunti 12.35-13.20 ks, siivoa oma vaatekaappi ja viikkaa vaatteet järjestykseen. Voit ottaa netistä selvää mitä viikkaaminen on.
6. tunti 13.30-14.15 ks, tee joku siivoustyö huoltajan ohjeiden mukaan. Torstai 9.4.2020


“Jos oisikin niin iso suklaamuna, et’ kuljettamiseen tarvittais’ juna.

Mut’ eihän sellaisia mikään tipu muni, se on vain pääsiäisen haaveuni.”

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!

Jos haluat askarrella - niin kurkista classroom laatikkoon : siellä on paljon malleja.
terveisin Nina-ope
ja kaikki rästinjääneet työt pitäisi olla laatikossa Pääsiäisen jälkeen , Koodi :  hg7znff


1. tunti MU 8.15-9.00
Katso ensin Areenasta tämä lyhyt pääsiäisaiheinen video: https://areena.yle.fi/1-4107176. Kun mietit, mitä kaikkia asioita, eläimiä, uskomuksia ja perinteitä pääsiäiseen liittyy, mitä pääsiäiseen sopivia lauluja keksit? Luodaan yhdessä teidän luokalle “pääsiäisen soittolista”. Kirjaudu edu-tilillesi ja käy kirjoittamassa tänne vähintään yksi pääsiäiseen sopiva laulu. Jos laulu löytyy netistä kuunneltavissa, esim. YouTubesta, lisää myös linkki. Älä laita sellaista laulua, joka jo löytyy listalta, vaan keksi uusi :) Kuuntele muun luokan lisäämiä lauluja.

2.tunti AI 9.15-10.00
Olet lähellä kirjasi loppua. Kirjoita lukupäiväkirjaasi otsikko “Päivä 4”. Keksi ja kirjoita, mikä olisi mielestäsi hyvä lopetus kirjalle ja miksi. Kirjoita vähintään viisi virkettä. Käytä sitten lopputunti kirjan lukemiseen. Lue kirja loppuun ensi viikon torstaihin mennessä.

3.tunti YM 10.40-11.25
Opiskele tänään kpl 42 Hyvällä mielellä (s. 212-215). Tutki huolella kuvat ja kuvatekstit. Tee kappaleen normitehtävät 1-3 (s.215) vihkoon. Tehtävässä kolme tee reilusta kaverista ajatuskartta eli reilu kaveri keskelle ympyrään ja ainakin viisi viivaa siitä ulospäin. Kirjoita viivoihin, millainen on mielestäsi reilu kaveri.

Lähetä kuva minulle (Susanna) WA:ssa ajankäyttödisgrammistasi, joka on ympän vihossa ja jonka tekeminen aloitettiin maanantaina. 


4. Tunti/ svenska 11.35-12.20


Påskkort

Piirrä pääsiäisaiheisesta asiasta kuva ( en häxa= noita, en kyckling = tipu,
en svart katt = musta kissa, en kanin = pupu) ja väritä se.
 Voit myös ottaa oman pääsiäisaiheisen kuvan ja muokata sitä!
Kirjoita siihen Hyvää pääsiäistä på svenska (Glad påsk!)ja lähetä se minulle.
 Tel. 050-358 93 72. Muista myös laittaa keneltä kortti on.

Korttia voi laittaa myös muille, vaikka mummolle tai papalle, kummille tai
kaverille.

Ha ett trevligt påsklov!

Keskiviikko 8.4.2020


Kivaa viikkoa kutoset! Tässä piristävä laulu teille!
https://www.youtube.com/watch?v=z_ANej3EpbU T: Tukioppilaat

1. tunti svenska 
God morgon!
 Ruotsin tunti meetissä: ole ajoissa paikalla
 Paina tätä linkkiä: https://meet.google.com/neb-jhvg-yrz

2.tunti AI
Jatketaan suomen kielen sanojen tutkimista. Lue tekstikirjasta s. 110, myös runo Mistä kaikki sai alkunsa? Tee tekstikirjasta tehtävät 1 ja 2 s. 111 sekä tehtäväkirjasta tehtävät 1 ja 2 s. 92. Laita tehtävistä kuvat Hannalle WA:ssa klo 16:een mennessä.

Ps. Oikeat vastaukset eiliseen tekstikirjan tehtävään: nenäsilmät = silmälasit, korvapuustella = lyödä korville / antaa korvapuusti, kuhlari = velho/taikuri, laahitseminen = varoitus/kehotus

3.tunti MA Meet klo 10
Liittymislinkki on wilmassa. Tarkistamme kotitehtävät ja tutkimme uuden asian. Laskemme yhdessä s.114 ja sitten voi jatkaa itsenäisesti tai jäädä yhdessä laskemaan s. 115. Laske myös kotitehtävät s.117. Kotitehtävät tarkistetaan tiistain meetissä. 

4. tunti YM
Lue kpl 41 s. 208-210. 

Jatka Minä-tutkimusta samassa Classroom tehtävässä, johon viimeksi teimme oma peilikuvani -tehtävän. Tee sinne tehtävä 3 Minä oppijana ja tehtävä 4 Luonteenpiirteitä. .(s.211) Muista täydentää myös ajankäyttödiagrammia ympin vihkoon.

Muista! “OLET AINUTLAATUINEN JA ARVOKAS!”

5-6. tunti LI
Toteuta taas tänään kolme sinulle mieluisinta liikuntajuttua viidestä eri vaihtoehdosta. Lähetä minulle (Susanna 0407176410) kuva klo 16 mennessä, josta ilmenee jotenkin, mitä teet ja kirjoita siihen vielä mitkä kolme harjoitusta teit. 
 1. Käy 30min kävely- tai juoksulenkillä. 
 2. Tee 50 kyykkyä, 30 vatsaa, molemmat x3
 3. Ylävartalon liikkuvuustreeni + Alavartalon liikkuvuustreeni
 4. Tee erilaisia pieniä arkiaskareilla: käy viemässä biojätteet, käytä koira pissalla, levitä pyykit, tiskaa astiat, tai siivoa vaikka vessa, keittiö tai oma huoneesi.
 5. Harjoittele tanssi Waka Waka

Tiistai 7.4.

"Ihana! Ihana!"
"Mikä on ihanaa?" Tommi kysyi.
"Minä", Peppi sanoi tyytyväisenä.

1.tunti AI
Lue tekstikirjasta s. 108, myös sarjakuva. Tehdään koko luokan kanssa yhteisesti viereiseltä sivulta tehtävä 1b: Kirjaudu edu-tilillesi ja käy lisäämässä tänne vähintään kolme mielestäsi ällöttävän kuuloista sanaa. Älä laita uudestaan sellaista sanaa, joka siellä jo on, vaan keksi uudet sanat :) Lisäksi tee tekstikirjasta tehtävä 2 sivulta 109 ja tehtäväkirjasta tehtävä 2a-b s. 91. Laita molemmista tehtävistä kuvat Hannalle WA:ssa klo 16:een mennessä.

2.tunti MA Meet klo 9.15

Tapaamme Meetissä klo 9.15. Linkin löydät taas wilmasta klo 9.05 alkaen. Tutustumme yhdessä seuraavaan aiheeseen: Todennäköisyyslaskuja geometriasta. Ja laskemme yhdessä s. 110 laskut. Sitten voit jatkaa itsenäisesti tai olla vielä mukana meetissä, jossa laskemme yhdessä myös s. 111. Laske myös kotitehtävät s.113. Tänään niitä ei tarvitse lähettää. Tarkistetaan ne huomisessa matikan meetissä klo 10. 

3.tunti UE

Lue kpl 15 s. 50-51. Katso video. Vastaa sen jälkeen kysymyksiin vihkoosi ja lähetä niistä kuva minulle.

Naisten lukutaitokoulutus

1. Miten sinun koulunkäyntisi eroaa videolla esiintyvien naisten koulunkäynnistä?
2. Mitä iloa ja hyötyä videon naisille on luku-, kirjoitus- ja laskutaidon hankkimisesta?
3. Miksi luku-, kirjoitus- ja laskutaito ovat mielestäsi tärkeitä ihmisoikeuksia?

4. tunti englanti
Kirjoita liitteessä olevat 10 imperfektilausetta englanniksi. Palauta Classroomin palutuskansioon Annen ohjeen mukaan. Ilmoita, jos et osaa palauttaa.


5-6. tuntikäsityö, Lue artikkeli t-paidan elinkaaresta ja vastaa kysymyksiin. Löydät tekstin osoitteesta https://vihrealippu.fi/wp-content/uploads/2018/02/Tpaidan_elinkaari.pdf
Vastaa kokonaisilla lauseilla,
A) Kuinka kauan sinä keskimäärin käytät yhtä t-paitaa?
B) Mikä on yleisin syy sille, että heität t-paidan pois?
C) Mitä paidalle voi tehdä, jos se menee rikki tai sitä ei voi enää käyttää?
D)Mitä paidalle tapahtuu, jos se heitetään sekajätteeseen?
Vastaa kysymyksiin. Voit palauttaa tehtävät tekemällä ne @edu.vimpeli.fi-tilillesi google docsiin ja jakamalla sen opelle paivi.timo@edu.vimpeli.fi. ja sara.ojajarvi@edu.vimpeli.fi

Maanantai 6.4


"Ikkunalaudalla kukkien kelta, rairuoho versoo jo lautaselta.
Pajujen oksissa silmut uudet, suklaamunissa salaisuudet."

1. tunti MA
Aloitamme uuden jakson, jonka nimi on todennäköisyys ja yhtälöt. Tutustu s. 106 opetusruutuun. Tutki joka kohta. Katso tavoitteet ja opetusvideo luokan WhatsApp-ryhmästä. Laske s. 106-107. Laske kotitehtävät s. 109 ja palauta vain kotitehtävät suoraan minulle. Huomenna matikan Meet klo 9.15.

2.tunti AI
Tämän viikon torstaina 9.4. on Mikael Agricolan ja suomen kielen päivä, ja sen kunniaksi vietämme tällä viikolla äidinkielessä ja kirjallisuudessa Mikael Agricola ja suomen kieli -teemaviikkoa. Mutta kuka ihme on Mikael Agricola? Tutustu häneen ensin katsomalla tämä lyhyt video: https://areena.yle.fi/1-3397247

Tee sitten tehtäväkirjasta tehtävä 1 s. 90. Ota tehtävästä kuva ja palauta Hannalle WhatsApissa. Saat tehtävään apuja tuosta Yle Areenan videosta sekä tekstikirjan sivulta 108.

3. tunti Kuvis Tehtävä on classroom laatikossa 

4.tunti YM

Teemme tänään tutki ja toimi tehtäviä. s. 210-211.

 1. Aloita tehtävästä 1 MINUN VIIKKONI. Tee mallin mukaan taulukko itsellesi ympin vihkoon (koko sivu) Seuraa ajankäyttöäsi viikon ajan. Tämän viikon torstaina lähetät minulle kuvan senhetkisestä diagrammistasi. 
 2. Mene Classroomiin Etäopiskelu 6A ja valitse tehtävä Ympäristöoppi MINÄ-TUTKIMUS. Avaa/luo uusi Docs. Laita otsikoksi MINÄ TUTKIMUS ja tee siihen Tutki ja toimi sivuilta (s.211) tehtävä kaksi Oma peilikuvani. Älä palauta tehtävää, koska jatkamme siihen samaan vielä myöhemmin. 
5-6.tunti Valinnaiset

Ilmaisutaito
1. Valitse kirjain. Sano ääneen 20 valitsemallasi kirjaimella alkavaa sanaa. 
2. Valmista ja lähetä pääsiäistervehdys isovanhemmillesi. Tee kortti, johon kirjoitat kuulumisiasi ja pääsiäistoivotukset/pääsiäisruno tai lähetä video, jossa kerrot kuulumisiasi, (lausut runon) ja toivottelet hyvät pääsiäiset. :)

Liikunta

Suunnittele unelmiesi liikuntatunti ja toteuta se mahdollisuuksien mukaan. Muista, että toiminnan täytyy olla oikeasti liikunnallista. Kirjoita unelmiesi tunti ylös ja lähetä se minulle sähköpostilla osoitteeseen emilia.latvala@edu.vimpeli.fi


Perjantai 3.4.


“Jokainen on nero. Mutta jos tuomitset kalan sen perusteella, ettei se osaa kiivetä puuhun, se elää koko elämänsä uskoen olevansa tyhmä.” Albert Einstein

Luokanvalvojan Meet klo 9.15. 

1-2.tunti Ympäristöoppi
 

Jätämme nyt historian ja Ruotsin suurvallan taas vähäksi aikaa ja vaihdamme ympäristöoppiin. Opiskelemme jaksoa 6 Elämänhallintaa oppimassa, joka sopiikin hyvin tähän etäjaksolle. 

- Tutustu johdanto aukeamaan s.202-203. Vastaa mielessäsi “Oletko miettinyt” laatikon kysymyksiin. 

- Laitan kuvan “Testaa liikuntatottumuksesi” WhatAppiin. Tee testi.

- Opiskele kpl 40 (s.204-207) eli tutki otsikot, kuvat, kuvatekstit ja lue teksti ajatuksella.

- Tee vihkoon muistiinpanot seuraavan neljän otsikon alle ja jokaiseen vähintään kolme asiaa kokonaisin lausein. Lähetä niistä kuva vain minulle WhatsAppissa.

1. Uni ja ravinto
2. Liikunta ja Hygienia
3. Tupakka
4. Päihteet

3.tunti, englanti

Hae moniste koulun ovelta. Tee monisteesta sivut 141 ja 142. Kirjoita vihkoon koonti imperfektistä, joka on teidän luokan Classroom-sivun liitteessä.

4.tunti Liikunta
Pidä tänään ainakin yksi ulkovälkkä. Keksi itse, mitä teet välkän ajan. Tee myös rentoutus.

Mene rauhalliseen paikkaan, jossa voit oleilla rennosti. Ota kuulokkeet tai laita linkki päälle suoraan puhelimesta. Rentouttavia hetkiä ja mukavaa viikonloppua! :)

Lennetään mielikuvitusmaailmaan


Torstai 2.4.2020

"Pajunkissan hento pää, iloisena pilkistää.
Kevätsade ropsahdellen, kutittelee nenää nallen.
Vesi puroon huuhtoutuu, on siis metsän huhtikuu."

1. tunti MU
Viime viikolla musiikin tehtävänä oli piirtää musiikinvihkoon sävelet C–H nuottiviivastolle ja laittaa samalla värillä merkki vastaavaan pianon koskettimen. Tarkista tästä kuvasta, oletko tehnyt oikein (sinulla voi tietysti olla eri värit käytössä).

Harjoittele tämä tunti pianonsoittoa. Jos kotoasi löytyy ihan oikea piano/koskettimet, soita sitä. Jos ei, soita virtuaalista pianoa täällä:https://virtualpiano.net/ (Pianon koskettimia voi soittaa sekä hiirellä että näppäimistöllä. Käytä mieluummin näppäimistöä.) Jos kotoasi löytyy taitotasoosi sopivien laulujen nuotteja, soita jotain niistä. Jos ei, harjoittele Maijalla oli karitsaa, jonka nuotit löytyvät täältä:https://www.mummila.fi/wp-content/uploads/2019/08/maijankaritsa3.jpg Pidä vihkosi esillä, jos et muista ulkoa, mikä nuotti vastaa mitäkin kosketinta. Pyydä jotakuta kuvaamaan soittoasi, tai jos pystyt, kuvaa itse noin 30 sekunnin ajan. Laita video soitostasi luokan WhatsApp-ryhmään.

2. tunti AI
Olet nyt lukukirjasi puolessa välissä. Kirjoita lukupäiväkirjaasi otsikko “Päivä 3”. Tiivistä 3–5 virkkeeseen, millainen tilanne kirjassa on meneillään juuri nyt. Kuvittele, että olisit itse tuossa tilanteessa, ja vastaa seuraaviin kysymyksiin, jokaiseen vähintään yhdellä virkkeellä: Miltä sinusta tuntuisi tilanteessa? Miten toimisit tilanteessa? Mitä toivoisit, että tapahtuisi seuraavaksi? Käytä lopputunti lukemiseen. Ensi viikon torstaihin mennessä lue kirjaa taas neljäsosa pidemmälle, eli jäljellä olevasta puolikkaasta puolet.

Eerika ja Aino H., muistakaa testi Classroomissa klo 9.1510:15!

3. tunti HI
Jatka tänään esitelmää Ruotsin kuninkaasta ja palauta se klo 16 mennessä. Voit laittaa tehtävään myös kuvan kuninkaasta. Ja tarkista vielä muistitko lähteet!

4. tunti/ svenksa

 RUOTSIN KOE
 Ohjeet on wilmassa annettu.
 Koe löytyy M gmailista.

 Lycka till i provet!
 Jos tarvitset teknistä tukea p. 044-0556676/ Anne Anttila
 Muuta tukea p. 050-3589372/ Riitta

Keskiviikko 1.4.

Pallo potkii pelaajia,
aamukahvi miestä juo.
Lattia on talon katto,
asfalttinen tie on suo.

Häntä koiraa heiluttelee,
paisti karkaa padasta.
Miljoona on pieni luku,
murto-osa sadasta.
Jukka Itkonen

HUOM!
Matikan Meet tapaaminen klo 10. 

1. tunti/ svenska


God morgon!

Kertaamme huomiseen kokeeseen.
Meetti: https://meet.google.com/moy-mszs-etj

2.tunti AI
Ota tehtäväkirjasta esille s. 100–101. Tee molemmat tehtävät 1 & 2. Valitse tehtävästä 2 toinen kirjoittamasi katkelma ja ota siitä kuva tai lue se ääneen ääniviestiin ja lähetä WhatsApissa jollekin luokkakaverillesi :)

3.tunti HI
Tänään tehtävänä on tehdä pieni esitelmä yhdestä Ruotsin kuninkaasta/kuningattaresta 1500-1700 luvulla. Valitse yksi seuraavista ja perehdy häneen tarkemmin. Kustaa Vaasa, Kustaa II Aadolf, Kuningatar Kristiina, Kaarle XII, Kustaa III. Mene classroomiin ja valitse kansiosta etäopetus 6lk historian tehtävä. Avaa uusi docs tai slides(= diaesitys, jolla teimme digikasvion syksyllä). Kerro omin sanoin ja vastaa ainakin seuraaviin kysymyksiin esitelmässäsi.
 1. Milloin kuningas oli vallassa? Kuinka kauan hän hallitsi? Minkä ikäisenä hän kuoli?
 2. Millainen kuningas oli?
 3. Mitä merkkitekoja kuningas teki, ja millaisia saavutuksia hän saavutti?
 4. Liittyikö kuninkaaseen mielenkiintoisia yksityiskohtia?

Lisää loppuun lähteet. Jatka työtä torstain historian tunnilla. Työ tulee olla valmis torstaina iltapäivällä.

4.tunti MA
Meet klo 10. Siihen pääset liittymään. Jutellaan aluksi kuulumisia ja kerrataan sitten prosenttiasiat. Sen jälkeen voit tehdä tähtipysäkin s.98-99 ja lähettää minulle molemmista sivuista kuvat WhatsAppissa. Kotitehtäväksi jää tehdä itsearviointi s. 104.

5-6.tunti LI
Toteuta tänään kolme sinulle mieluisinta liikuntajuttua viidestä eri vaihtoehdosta. 
 1. Käy 30min kävely- tai juoksulenkillä. 
 2. Hypi hyppynarulla 20min hyppynaruvinkkejä
 3. Harjoittele jonglöörausta kolmella pallolla 20min jogleerausvinkkejä
 4. Tee 20 punnerrusta ja lankuta 1min, molemmat x3
 5. Someta päivän ajan seisten. :)

Tiistai 31.3.2020


Kauneus  
Kivitalojen kuilussa pieni hiiri, kirkas, korkea soi.
 Palan taivasta pihaan pimeään mustarastaan huilu toi.


1. tunti AI
Tee testi lauseenjäsenistä luokan Classroom-sivulla klo 8:15–9:15. Klo 9:15 jälkeen tulleita vastauksia ei arvioida. Tee testi itsenäisesti, ilman kenenkään apua. Muista palauttaa, kun olet valmis! Jos tulee teknisiä ongelmia, soita Hannalle, tai jos Hanna on varattu, Susannalle.

2. tunti MA
Tänään harjoittelemme matikkaa digilisätehtävissä. Tarvitset tietokoneen. Eli mene Otavan oppilaan maailmaan, kirjaudu ja lisää avainkoodi, (on sinulla aikaisemmissa WhatsApp -viesteissä, jos ei löydy saat sen taas minulta), valitse jakso 2 ja tee kpl:ista 21( Harjoittelen) ja 22 (Toimintatunti) kolme tehtävää. Valitse joko tason yksi kolme tehtävää tai tason kaksi kolme tehtävää. Jos et pysty käyttämään tietokonetta, kysy minulta vaihtoehtoinen tehtävä. Laske kirjasta s. 93 vielä kotitehtävät ja lähetä niistä minulle kuva. 

Huomenna taas matikantunnilla Meet -tapaaminen klo 10.

3. tunti UE
Tänään mietimme aihetta: Miksi on sotia? Kpl 14 s. 48-49. Lue se ensin, tutki myös kuvat ja kuvatekstit. Tee vihkoon seuraavat tehtävät:
 1. Miksi on sotia? (vähintään viisi asiaa)
 2. Mitkä ovat sotien seurauksia? ((vähintään viisi asiaa)
 3. Tämä on lisätehtävä, jonka voit halutessasi tehdä Classroomissa kansiossa Etäopiskelu 6 luokka.

4. tunti EN
Englanti Lue extra teksti Australian sports ja tee siihen liittyvät tehtävät 1 ja 2,s. 164 työkirjasta. Palauta tehtävät. Hae koulun ovelta moniste, josta olet saanut Wilma-viestin.


5.-6. Käsityö

Keväthuolto polkupyörällle

- Ota kuva polkupyörästä
- Pese polkupyöräsi. Voit käyttää vanhaa tiskiharjaa ja astianpesuainetta.
- Tarkasta ajovalon toiminta.
- Tarkasta soittokellon toiminta.
- Tarkasta, onko pyörässäsi valkoinen etuheijastin.
- Tarkasta, onko pyörässäsi punainen takaheijastin.
- Tarkasta, onko pyörässäsi keltaiset poljinheijastimet.
- Tarkasta, onko renkaiden pinnoissa keltaiset sivuheijastimet.
- Tarkasta ketjujen kireys ja kiristä ne tarvittaessa.
- Öljyä ketju ja pyyhi ylimääräinen öljy pois.
- Tarkasta renkaiden ilmanpaine ja pumppaa ilmaa renkaisiin tarvittaessa
- Kiristä löysällä olevat mutterit ja ruuvit.
- Aja pyörällä ja testaa jarrujen toimivuus.
- Ota kuva huolletusta polkupyörästä.
- Muista käyttää pyöräilykypärää pyöräillessäsi! 
Voit katsoa vinkkejä allaolevista videoista.
polkupyörän päivittäishuolto
polkupyörän keväthuolto
Lähetä ennen- ja jälkeenkuvat google driveen sara.ojajarvi@edu.vimpeli.fi ja paivi.timo@edu.vimpeli.fi 6.4.2020 mennessäLINKKI RUOTSIN TUKIOPETUKSEEEN: https://meet.google.com/hey-xwwh-oki
KLO 14.20->

Maanantai 30.3.

"Mieli on kuin laskuvarjo – se toimii vain avoimena." Frank Zappa


1. tunti MA

Perehdy opetusruutuun s. 86. Tänään opettelemme prosenttilaskuista uuden hinnan laskemisen. Katso opetusvideo luokkaryhmässä. Ja laske sitten tehtävät 1, 2, 3 ja 4a ja b. Saa laskea koko sivun. Kotitehtävistä laske 1 ja 2 ja lähetä niistä kuva minulle. Huomenna kertaamme prosenttilaskuja Otavan oppilaan maailmassa.

Alennetun ja korotetun hinnan laskeminen 


2.tunti AI
Tarkista itsenäisesti Classroomista tehtäväkirjan tehtävät sivuilta 126–127. Käytä lopputunti lauseenjäsenten kertaamiseen. Huomenna on testi lauseenjäsenistä klo 8:15–9:00. Testi tehdään Classroomissa. Testi tulee näkyviin klo 8:15 ja palautus sulkeutuu klo 9:15. Sen jälkeen palautettuja vastauksia ei arvioida. Painavasta syystä, esim. sairastumisen takia tai vapaan koneen puuttuessa, testin saa suorittaa jonakin toisena ajankohtana. Tällöin vanhempi/huoltaja sopii testin tekemisestä erikseen opettajan kanssa.
Kertaa lauseenjäsenet oppikirjasta s. 166–168, muistiinpanoistasi sekä opetusvideolta, joka löytyy Classroomista. Lisäksi voit harjoitella lauseenjäseniä seuraavilla sivustoilla:

http://norssi.oulu.fi/suomi/3.5.1.htm 

https://www.kirjakuja.fi/5/ sivut 29–32 (Vaatii Adobe Flash -playerin.)

www.kirjakuja.fi/6/ sivut 30–31 (Vaatii Adobe Flash -playerin.)


3.tunti Kuvis
"Nakymä ikkunasta"

Katsoo oman huoneen ( tai keittiön.. tai olohuoneen...) ikkunasta ulos , josta avautuu sinulle tärkeä näkymä. Pyri kuvaamaan maisema perspektiivisesti oikein käyttäen sekä keskeis- että väriperspektiiviä. ( jos teet lyijykynäpiirustuksen – niin käytä erilaisia tummuusasteita.

etsi netistä ja tutkii "keskeisperspektiivi" ja "väriperspektiivi"4.tunti HI

Mitä tarkoittaa säätyvalta? Lue kpl 24. Säätyvaltaa ja itsevaltiutta s. 144-147. Vastaa tehtäviin 1,3 ja 4 huolellisesti. Kun olet lukenut ja tehnyt tehtävät, tee taas kertaava KAHOOT klo yhteen mennessä. Pinkoodi on 0110057.

5-6 tunti VAL
Ilmaisutaito
 1. Improvisointitehtävä: Sano mahdollisimman nopeasti
 • kolme asiaa kesästä
 • kolme asiaa etäopiskelusta
 • kolme asiaa säästä
 • kolme asiaa eläimistä
 • kolme asiaa perheestäsi
 1. Tarkkaile kolmen eri ihmisen kävelytyyliä (esim. kadulla tai kotona) ja koita kävellä samalla tavalla. Kiinnitä huomioita pieniin yksityiskohtiin.
 2.  Tee video, jossa kerrot itsestäsi ja sinulle tärkeistä asioista. (ainakin viisi asiaa kumpaankin) :)
Liikunta

Tämän päivän tehtävänäsi on rakentaa pihalle pieni temppu-/juoksurata. Tarkoituksena siis kiertää juosten rataa, jonka varrella on pieniä tehtäviä (esimerkiksi pienten esteiden ylitystä, hyppyjä ojan yli, ryömimistä tms.) Valmista siis rata, harjoittele pari kierrosta ja kuvaa minulle sitten juoksusi radan läpi. Lähetä videosi wappiin nroon 044-5346545.

Muista tehdä vain turvallisia tehtäviä eli ei kiipeillä korkeisiin paikkoihin, hypitä liian vaarallisista paikoista jne.

Mukavaa viikkoa!

Perjantai 27.3.


"Tohtori Touhu kadulla asteli,
tohtori Touhu jalkansa kasteli
Tohtori Touhu melkein ui Tohtori Touhu vilustui."


1-2. tunti Historia

Aloita Kahootista. Mene sivulle Kahoot.it. Kirjoita koodi 0957045 ja oma nimesi ja aloita. Kysymykset liittyvät kappaleisiin 21 ja 22 eli Ruotsin suurvallan nousuun. Keskity enemmän tehtävän oikeaan vastaukseen kuin nopeuteen. Lähetän eilisen ajatuskartan tarkistuksen WhatsApp ryhmiin. Sinulla voi olla myös muita vastauksia. Lisää tarvittaessa viivoja, jos asioita puuttuu. 

Tänään pohdimme historiassa, miksi Ruotsin suurvalta kuitenkin romahti. Lue kpl 23 Suurvalta romahtaa ja tee eilisen kaltainen ajatuskartta vihkoosi, nyt keskiympyrässä on lause: Miksi suurvalta romahti? Katso open videoklippi Kaarlen sotaretkistä. ( Lähetän sen myös WhatsAppiin) Tee myös tehtävät 1, 2 ja 4 (s.143) vihkoon. Lähetä tehtävistä ja ajatuskartasta kuvat suoraan minulle WhatsAppissa (0407176410). Lisätehtävä: Lue myös papukaija -teksti (s. 142) ja vastaa kysymyksiin 1 ja 2 (s.142)

Ensi viikolla tutkimme Ruotsissa vallinnutta säätyvaltaa ja keitä olivat hatut ja myssyt. Jokainen saa myös perehtyä tarkemmin yhteen Ruotsin kuninkaista. 

3.tunti englanti 

Tee tehtävät s.162, 19b (kaverin tai perheenjäsenen kanssa) ja s.163 tehtävät 20 ja 21.
Palauta teht. 20 ja 21 . Palauta vastaukset Wilma-viestillä, jos classroomiin palautus ei onnistu.

4.tunti Liikunta

Alkulämmittelyksi juokse ulkona talon ympäri viisi kierrosta. Saat samalla happea ja loput harjoitteet voit tehdä sisällä. Tänään aloittelemme pikkuhiljaa myös musiikkiliikuntaa. Harjoittelemme ensin kehonrytmejä. Kehonrytmi 1. Harjoittele kehonrytmi 1 tänään. Tee sen jälkeen Aktiivinen liikkuvuusharjoitus. Hyvää viikonloppua!

Torstai 26.3.2020


“Näin hyvä päivä alkaa: rapsuta vasenta jalkaa,
hyppää ilmaan tasahypyt, silitä otsalta rypyt.

Jos jonnekin jää mielipahaa, hiero pyöritellen mahaa, sitten sahaa,

ilmaan sateenkaari, piirrä sanasaari, avaa ahaa-ajatusten laari ja lavuaariin kaada kaikki äksyt! Ota lepsut kotiläksyt:

kun alkaa keittää, voi läskiksi heittää ja harmit naurulla peittää.”

– Kaija Pispa –

1. tunti MU
1. Viime viikolla piirsit vihkoosi pianon koskettimet ja merkitsit valkoisiin soittimiin sävelet. Käy nyt harjoittelemassa sävelten paikkoja koskettimilla täällä: http://ubiikki.fi/kuvanuotit/app/#1/12. Huomaa, että sävel c on pelissä kahdessa koskettimessa.
2.
Kun olet pelannut kosketinpelin vähintään kerran läpi, piirrä vihkoosi tämän kuvan mukainen nuottiviivasto. Viivaston vasemmassa reunassa on nuottiavain, piirrä sekin kuvaan harjoituksen vuoksi :)
3.
Katso seuraava video: http://ubiikki.fi/kuvanuotit/app/#1/1. Piirrä nuottiviivastoosi sävelet C-H videon ohjeiden mukaan. Piirrä jokainen nuotti eri värillä.
4. Viimeiseksi laita viime viikolla piirtämiisi pianon koskettimiin joka koskettimeen pieni merkki samalla värillä, jolla piirsit kyseisen sävelen nuottiviivastoon.Tästä kuvasta näet esimerkin. Kysy, jos et ymmärrä jotain tehtävää :)

2.tunti AI
Lukutunti. Kirjoita Driveen lukupäiväkirjaasi otsikko “Päivä 2” ja tiivistä sen alle 5–10 virkkeeseen, mitä lukemassasi kirjassa on tapahtunut tähän asti. Kerro lopuksi vähintään yhdellä virkkeellä, mikä fiilis sinulla on tällä hetkellä kirjasta. Käytä lopputunti kirjan lukemiseen. Lue ensi viikon torstaihin mennessä kirja puoleen väliin.

3.tunti
Miksi Ruotsista tuli suurvalta? Tänään perehdymme siihen ja pohdimme Vasa-laivan uppoamista. Lue aluksi kpl 22 Itämeren herra s. 132-137. Tee sitten vihkoosi ajatuskartta, jossa keskellä on “Miksi Ruotsista tuli suurvalta?” Tästä lähtee ainakin 5 asiaa. Vastaa myös vihkoosi kysymykseen, miksi Vaasa-laiva upposi. 

Huomenna perjantaina historian tunti alkaa Kahoot-läksynkuulustelulla. Kysymykset tulevat kpl:ista 21 ja 22. Tee Kahoot heti aamulla ensimmäiseksi. Se tulee olla tehtynä klo 9 mennessä. 

4. tunti/ svenska

https://meet.google.com/orn-bbmx-jfr
Tarkastamme edellisen tunnin tehtävät meetissä. Linkki yllä!! Ole valmiina klo 11.30
.Jos sinulla on kysyttävää ruotsin tunnin asioista niin valmistaudu kysymyään tällä tunnilla.

Keskiviikko 25.3.

Kiltti teko, ei väliä kuinka pieni, ei ole koskaan turha. Aisopos: Leijona ja hiiri

HUOM! Meet-kokoontuminen klo 10.00.
Tarkemmat ohjeet matikan tunnin kohdalla. Liittymään pääset tästä.


1. tunti/ svenska 


God morgon! Nu ska vi börja.

Tarkasta edellisen tunnin tehtävät teht. 6 ja teht. 9 :

6 lk kpl 6 teht. 6 ja 9.pdf

Kirjoita vihkoosi seuraava kielioppiasia: sanajärjestys ja tee tehtävät:

Megafon 1 sanajärjestys 6. lk.odt

Tack och hej! Vi träffas i morgon!

2. tunti AI
Käy Google Classroomissa katsomassa eilinen Objekti-tehtäväsi, olen tarkistanut sen (jos palautit ennen klo 16). Tarkista itsenäisesti tehtäväkirjan tehtävät Classroomista. Tämän jälkeen katso Classroomiin lisäämäni opetusvideo, jossa kerrataan vielä lauseenjäsenet. Tee sitten loput tehtäväkirjan tehtävät sivuilta 126–127. Huom! Pidetään lauseenjäsenistä testi ensi viikon tiistaina klo 8:15–9:00. Tarvitset siihen tietokonetta. Varmista jo nyt, että sinulla on tuohon aikaan kotona tietokone käytettävissäsi.

3.tunti HI
Lue tänään kpl 21 eli s. 128-131. Tee tehtävät 2 ja 3 (s. 131) vihkoon. Lähetä vain minulle (0407176410) ääniviesti, jossa kerrot omin sanoin sivujen 128-129 kuvasarjan avulla Ruotsin historian tapahtumista 1500-luvulla.
Perjantaina on läksynkuulustelu Kahootin avulla, joten opiskele tehtävät ajatuksella. 

4. tunti MA
Tänään kokeilemme tapaamista livenä eli meettiä. Painamalla päivän alussa olevaa linkkiä, pääset liittymään oppituntiin. Jos mahdollista, käytä tietokonetta. Jos käytät puhelinta, katso, että olet kirjautunut edu-sähköpostillesi ja olet ladannut Meet -ohjelman puhelimellesi. Kivaa! Näemme toisemme pitkästä aikaa. Vaihdamme vähän kuulumisia kirjoittamalla viestejä ruudulle. Mikki pitää ottaa pois päältä, koska muuten äänet kaikuvat niin, ettemme saa mitään puheesta selvää. Sitten opiskelemme matikasta seuraavaa uutta prosenttiasiaa. 

Oppitunnin jälkeen laske tehtävät 1-3 ja 4ac (s.82-83) (Saa laskea kaikki, jos haluaa) Laske kotitehtävistä tehtävä 1 (s. 85).

5-6. tunti LI
Lähde taas ulos reippaalle kävely- tai juoksulenkille raittiiseen ilmaan. Lenkin aikana etsi vähintään kolme kevään merkkiä. Niitä voi nähdä, kuulla tai jopa haistaa. Käytä lenkkiin aikaa noin tunti. Lenkin jälkeen tee vielä 15 minuutin karanTREENI Liikunnan avulla pysymme kunnossa ja terveinä! 

Tiistai 24.3.

 “Vaikken ole mikään bodari, olen aika hyvä hodari. Pehmeä on mulla leipäkuori, nakki nauravainen, notkea ja nuori. Maha punaisena ketsuppia, sydämeni silkkaa sinappia.”

1. tunti AI
Ihan aluksi käy katsomassa Classroomista kommenttini eilisiin tehtäviisi, olen tarkistanut tehtävät. Olet saanut kommentteja, jos palautit ennen klo 16:ta. Tehtävien perusteella objekti on vielä vaikea tunnistaa. Katso siis seuraava video: https://www.youtube.com/watch?v=dTv6R6nmOWA. Sen jälkeen tee tehtäväkirjasta tehtävät 5 ja 6 s. 126 sekä Classroomista tämänpäiväinen Objekti-tehtävä. Muista palauttaa Classroomin tehtävä, kun olet valmis!

2. tunti MA
Nyt kerrataan kahta eri tapaa, joilla prosentteja voidaan laskea. Tutki opetusruutu s. 78 tarkkaan. (eka tyyppi ja toka tyyppi) Ensimmäisellä tavalla lasket prosentit murtoluvun avulla eli muuttamalla prosentin murtoluvuksi. (Niinkuin eilen laskettiin) Toisella tavalla lasket ensin, paljonko on yksi prosentti eli jakamalla luku (esim. raha) sadalla. Laske tehtävät 1-4 (s.78-79). Jos haluat haastetta laske myös tehtävä 5. Muista kysyä neuvoa, jos on hankalaa.
HUOM! Keskiviikkona tapaamme google Meetissa klo 10. Eli silloin kaikki tarvitsevat tietokoneen ja olemme yhtä aikaa matikan tunnilla. Liittymiskoodi on huomisessa ohjelmassa ensimmäisenä.

3. tunti UE
Menemme uuteen jaksoon IV Parempi Maailma. Mietimme vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten maailmaa voisi muuttaa niin, että kaikkien perustarpeet toteutuisivat? Mitä muuta kuin perustarpeet ihminen tarvitsee voidakseen hyvin ja ollakseen onnellinen?

Lue tänään s.44-45 ja vastaa vihkoosi tehtävä 2 (s.45). Lue myös s. 46-47 eli kpl 13 Paljonko on riittävästi ja vastaa tehtävään 3. (tehtäviin a ja b pitää vastaus etsiä netistä)

4. tunti englanti
Olet saanut Wilma-viestillä koodin ja ohjeet Google Classroom-ryhmään liitymiseksi.
Noudata Wilma-viestin ohjeita ja tee annetut tehtävät.

5. tunti ks, huoltajien ohjeiden mukaan pese koneellinen pyykkiä. Ripusta se kuivumaan.
6. tunti ks, silitä oma paita ja housut.

Maanantai 23.3.

– Huomenna on uusi pitkä päivä, sanoi äiti. – Aivan jokaisen oma alusta loppuun. Se on hauska ajatus. (Tove Jansson: Muumipappa ja meri)

1.tunti MA
Jatkamme prosenttilaskujen parissa s. 74-75. Tutki opetusruudusta tarkasti, miten prosentteja lasketaan murtoluvun avulla. Huomaa ruudun alareunassa olevat esimerkit! Laske tehtävät 1-3. Laske kotitehtävistä tehtävä 2 (s.77) vihkoon ja lähetä siitä kuva vain minulle WhatsAppissa (0407176410).
Lähetän sen jälkeen sinulle myös yksityisesti avainkoodin, jolla pääset kirjautumaan Otavan oppilaan maailman Tuhattaiturin digilisätehtäviin. Voit siellä harjoitella prosenttilaskuja jokaisen tunnin aiheesta oman tason mukaisesti. Käy tänään kirjautumassa ja kokeilemassa ainakin yksi lasku!

2. tunti AI
Tänään opetellaan kaksi viimeistä lauseenjäsentä, objekti ja predikatiivi. Lue tekstikirjasta s. 168. Kirjaudu sitten Google Classroomiin. Sieltä löydät muistiinpanot objektista ja predikatiivista. Kirjoita ne vihkoosi. Tee lisäksi Classroomista löytyvä Tehtävä: objekti ja predikatiivi. Muista klikata Palauta-nappulaa, kun olet valmis! Palautus viimeistään klo 16:00.

3. tunti KU
1t
Etäopetuksen teemaksi kuviksessa otetaan ”Arkipäivä. Muistot ”
1. Kun olit pieni, leikit erilaisilla leluilla. Valitse kaksi niistä ja tee siitä mahdolisimman hyvä piirustus. ( esim. nukke, pikkuauto, joku pehmolelu jne )
Lyjykynäpiirustus. Saa vahvistaa tussilla ja värittää
Arkistoi työ: kirjoita taakse pvm, nimi, ja työtehtävän otsikko. Ota kuva ja lähettää valokuva calassroomin arviointia varten .

4. tunti HI
V jakso RUOTSI SUURVALLAN NOUSU JA TUHO
Tässä jaksossa tutustumme siihen miten ja miksi Ruotsi nousi Pohjolan suurvallaksi, Ruotsin kuninkaisiin, suureen Pohjan sotaan ja suurvallan romahtamiseen.
Tutustu s.123 jakson kysymyksiin ja lue s. 124-127. Tee tehtävät 1-2 ja 4 vihkoon. Vaihda keskustellen yhden kuudesluokkalaisen kanssa tehtävän 4 vastaus.

5-6.tunti VALINNAISET

Ilmaisutaito
1. Palauta mieleen tai etsi vitsi, harjoittele pari kertaa itseksesi ja kerro se päivän kuluessa jollekin perheenjäsenelle tai videopuhelussa kaverille.
2. Valitse kirjain. Sano ääneen 20 valitsemallasi kirjaimella alkavaa sanaa. 
3. Mene ulos. Tämä on tarkkojen havaintojen harjoitus. Etsi kaksi mielenkiintoista kuvauskohdetta: toinen on jokin pikkiriikkinen yksityiskohta ja toinen puolestaan jokin suurempi liikkumaton kohde. 
4. Heitä hymy. Heitä tänään ainakin kerran hymy vastaantulijalle tai jollekin kotiväestä.

Liikunta
Ulkoilu metsässä tai muualla luonnossa. Tehtäväsi on havainnoida ympäristöäsi ja miettiä, miten liikuntaa luonnossa voisi toteuttaa. Matkalla sinun tulee:
 1. Harjoittaa tasapainoasi (keksi itse keino). Muista turvallisuus, ei keikuta vaarallisissa paikoissa!
 2. Tehdä kolme erilaista venyttelyliikettä.
 3. Heittää kiviä tai käpyjä. Valitse 5kpl heitettäviä ja sopiva kohde, esim. yritä osua puuhun. Valitse itsellesi sopiva heittoetäisyys. Osuitko? Muista turvallisuus eli ei heitellä mitään lähellä ikkunoita, autoja, muita ihmisiä jne.
 4. Ota neljä spurttia. Arvioi n. 50 metrin matka. Spurttaa eli juokse mahdollisimman nopeasti tuo matka. Huilaa hetki, ja suorita uudelleen. Yhteensä 4 kertaa.
 5. Hypi kyykkyhyppyjä 3x10. Sopivassa kohtaa ulkoilua hypi 10 kyykkyhyppyä. Jatka matkaa ja tee samat 10 hyppyä uudelleen haluamassasi kohtaa. Suorita sama vielä kolmannen kerran.
 6. Oma luontotehtävä. Mitä keksit?
Lähetä minulle wapissa oma luontotehtäväsi nroon 044-5346545. Voit lähettää sekä kuvan että tekstin tehtävästä. Aikaa tehtävän suorittamiseen ma 23.3. klo 16 saakka.

Työjärjestykset

Keskiviikko 18.3. https://meet.google.com/ske-uhzx-tav

"Herään kellon soittoon, haukottelen, puhkun lailla junan, keitän aamupuuroa ja paistan kananmunan. Liekö edes professorin päässä pohdittuna kumpi oli ensin, kana vaiko muna."

1. tunti RU  Hej! Tee prepositiomoniste!
 Jos olit tänään tiistaina poissa koulusta, pyydä jotakin luokkatoveriasi lähet-
 tämään sinulle kuva tuosta tehtävästä. Siinä käytetään majakkasanoja s. 62 ja
 prepositioita. Tack och hejdo! ps.. voit pyytää kuvaa myös minulta p. 050-3589372/Riitta

2. tunti AI
Tarkista itsenäisesti edellinen kotitehtävä (tehtäväkirja s. 124) Google Classroomista --> Tehtävät.
Harjoitellaan edelleen subjektia ja predikaattia. Tee oppikirjasta t. 3 s. 167 vihkoon. Tee tehtäväkirjasta t. 3 ja 4 s. 125.
Huom eilen poissa olleet! Teille on tullut edu-sähköpostiin kutsu liittyä luokan Google Classroom -sivulle. Käy liittymässä ja tutustumassa!


3. tunti YM
Niillä, joilla on vielä valtiotyö kesken, viimeistele sen kirjoitusosuus, lähteet ja kaksi kuvaa Driveen ja jaa työ minulle. Kaikkien tehtävänä on tänään tehdä Afrikka karttataitokoe. (Toinen moniste, jonka eilen jaoin.) Säilytä valmis moniste ympin kirjan välissä. Tee karttataitokoe kirjan takana olevan kartan avulla, tai käytä muuta karttaa (Google Earth) apuna. Sofia, Oona ja Antti kysykää minulta korvaava tehtävä.

4. tunti MA
Kotitehtävänä täksi päiväksi oli tehdä tehtävät 2, 3, 4 ja 5 s. 66-67. Muista kysyä, jos niistä on kysyttävää.

Tänään työskentelet kirjan sivuilla 70-71 Harjoittelen. Eli kertaamme prosenttiasioita. Laske tehtävät 1-6. Jos tavoittelet matikasta arvosanaa 9 taI 10, laske myös tehtävä 7. 

5. tunti LI 6. tunti LI
Suunnittele tänään itsellesi mukava liikuntatunti. Yes! Ota kuva, kun olet suunnittelemallasi liikuntatunnilla. Kuvassa tulee näkyä pieni osa sinua, esim. pipo tai hanska tai kenkä ja ilmetä se mitä teet liikuntatunnilla. Laita se luokan WhatsApp ryhmään tänään viim. klo 16 mennessä.


Torstai 19.3.

"Jos olit tänäkin aamuna koirasi mielestä maailman mukavin ihminen, älä kysele kenenkään muun mielipidettä."

1. tunti MU
Ota musiikinläksystäsi (Soittimet kotona) kuva ja lähetä se opettajalle sähköpostin liitteenä (hanna.harju@edu.vimpeli.fi).
Piirrä musiikinvihkoosi pianon koskettimet tämän kuvan mukaisesti. Väritä tummat koskettimet niin kuin kuvassa. Merkitse valkoisiin koskettimiin sävelet tämän kuvan mukaisesti.

2. tunti AI
Torstait jatkuvat tutusti lukutunteina. Lue sitä kirjaa, joka sinulle annettiin koulusta. Aloita tänään sillä, että luot Google Driveen uuden Docs-tiedoston. Nimeä se “Lukupäiväkirja + kirjan nimi”. Jaa lukupäiväkirjasi Hannalle (hanna.harju@edu.vimpeli.fi) ja Susannalle (susanna.havinen@edu.vimpeli.fi) . Kirjoita tiedostoon ensimmäiseksi otsikko “Päivä 1”. Lue kirjasi takakansiteksti. (Jos takakansitekstiä ei ole, tutki kansikuvia ja selaile kirjaa.) Kirjoita otsikon alle, miltä kirja vaikuttaa ensisilmäyksen perusteella, kiinnostuitko kirjasta ja mitä odotat lukukokemukselta. Kirjoita vähintään viisi virkettä. Tämä tulee olla tehtynä tänään klo 16 mennessä. Tämän jälkeen aloita kirjan lukeminen. Ensi viikon torstaihin mennessä lue kirjasta ensimmäinen neljäsosa (esim. Jos kirjassa on 200 sivua → ensi viikon to mennessä luet ensimmäiset 50 sivua). Lukuiloa! :)

3. tunti YM
Tänään teet karttakokeen toisen osan eli Aasian. Huomaa, että monisteissa on kaksi puolta. Tee huolellisesti ja kysy tarvittaessa apua. Säilytä valmiit monisteet ympin kirjan välissä. Sofia, Oona ja Antti tehkää sama korvaava tehtävä, mutta nyt Aasian osalta.

4. tunti
Hej på dig! Tässä vastaukset prepositioharjoitukseen. Tarkasta tehtävä.

[https://peda.net/id/8a2a7768692]][​

Jatka työkirjasta substantiivien taivutusharjoituksella t. 6 s. 149. Jos olet sattunut unohtamaan 
taivutukset, voit tarkistaa asian vihkosta tai tb s. 100. Siellä ne mallit on !!!
ja 9 s. 150 !! 
 Tack och hej! Vi träffas nästa onsdag!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20.3. perjantai

“YKSINKERTAISTA Moninkertaisesti tuttu on yksinkertainen juttu: Olipa kerran. Niin alkaa satu eikä toista kertaa sitä samaa satu.”

1. tunti YM
Katso dokumentti: Avara luonto. Ihmeellinen Australia

2. tunti YM
Lue kpl 39 s. Merten salaisuudet paljastuvat ja tee tehtävät 2 a-d ja 3 (s.200) vihkoon. Ota tehtävästä 3 kuva ja laita luokkaryhmään. Maanantaina siirrymmekin sitten välillä historiaan.

3. tunti Englanti
Tee loppuun saamasi imperfektimonisteet ja lisäksi teht. 17a,s. 161. 

4.tunti LI
Tänään on perjantai. Aika monen kotona ehkä siivouspäiväkin. Tänään voi tehdä siis hyötyliikuntaa esim. siivoamalla (imurointi, lattian pyyhkiminen, mattojen tamppaus,...), takemällä pihahommia (haravointi, ….) tai jos ei ole siivouspäivä niin voit pyöräillä, juosta tai kävellä noin 30 minuuttia. Ja lopuksi vielä vähän Musiikkiliikuntaa :)Hyvää viikonloppua! Maanantaiseen!!


23.3 maanantai
1 tunti
2 tunti
3 tunti
Etäopetuksen teemaksi kuviksessa otetaan ”Arkipäivä. Muistot ”
1. Kun olit pieni, leikit erilaisilla leluilla. Valitse kaksi niistä ja tee siitä mahdolisimman hyvä piirustus. ( esim. nukke, pikkuauto, joku pehmolelu jne )
Lyjykynäpiirustus. Saa vahvistaa tussilla ja värittää

Arkistoi työ: kirjoita taakse pvm, nimi, ja työtehtävän otsikko. Ota kännykällä kuva ja säilytä sekä paperityö että valokuva arviointia varten .
5.-6.tunti

LIIKUNTA

Ulkoilu metsässä tai muualla luonnossa. Tehtäväsi on havainnoida ympäristöäsi ja miettiä, miten liikuntaa luonnossa voisi toteuttaa. Matkalla sinun tulee:

 1. Harjoittaa tasapainoasi (keksi itse keino). Muista turvallisuus, ei keikuta vaarallisissa paikoissa!
 2. Tehdä kolme erilaista venyttelyliikettä.
 3. Heittää kiviä tai käpyjä. Valitse 5kpl heitettäviä ja sopiva kohde, esim. yritä osua puuhun. Valitse itsellesi sopiva heittoetäisyys. Osuitko? Muista turvallisuus eli ei heitellä mitään lähellä ikkunoita, autoja, muita ihmisiä jne.
 4. Ota neljä spurttia. Arvioi n. 50 metrin matka. Spurttaa eli juokse mahdollisimman nopeasti tuo matka. Huilaa hetki, ja suorita uudelleen. Yhteensä 4 kertaa.
 5. Hypi kyykkyhyppyjä 3x10. Sopivassa kohtaa ulkoilua hypi 10 kyykkyhyppyä. Jatka matkaa ja tee samat 10 hyppyä uudelleen haluamassasi kohtaa. Suorita sama vielä kolmannen kerran.
 6. Oma luontotehtävä. Mitä keksit?

Lähetä minulle wapissa oma luontotehtäväsi nroon 044-5346545. Voit lähettää sekä kuvan että tekstin tehtävästä. Aikaa tehtävän suorittamiseen ma 23.3. klo 16 saakka.