Kirjoitelman ohjeet ja aiheet

Yleisiä kirjoitelmaohjeita

VINKKEJÄ KIRJOITELMAA VARTEN

Kirjoitelmassa on ainakin yksi hyvä puoli moneen muuhun tehtävätyyppiin verrattuna: pystyt treenaamaan siinä suoritustasosi melko ennustettavalle tasolle. Yo-kokeessa 70 pisteen kirjoitelman vaatimukset ovat aika kohtuulliset. Kun kokeen läpipääsyyn vaadittava pistemäärä on n. 130, hyvä kirjoitelma auttaa sinua pitkälle. Siksi sen harjoitteluun kannattaa panostaa!

Ennen yo-koetta sinun kannattaa kaivaa esiin vanhat kirjoitelmasi. Tarkasta mitkä ovat tyyppivirheitäsi ja koeta välttää ainakin ne!!

 

1. Ennen kuin alat kirjoittaa:

* VALITSE AIHE, jonka ymmärrät ja josta sinulla on jotakin sanottavaa.

* VARO toisaalta liian helppoa aihetta: esim. "My family" houkuttelee listaamaan perheenjäseniä ja lemmikkejä. Se ei ole kovin kiinnostavaa luettavaa. Aiheen helppouden takia otteesi voi herpaantua, ja tekstistä tulee yksinkertainen ja tavanomainen. Jos aihe on helppo, suunnittele entistä tarkemmin!

* Lue TEHTÄVÄNANTO: pitääkö sinun vastata tiettyyn kysymyksiin tai vaaditaanko esim. omaa mielipidettä? Tällöin et voi kirjoittaa pelkästään yleisestä näkökulmasta!

* ÄLÄ MUUTA valmista otsikkoa!

* SUUNNITTELU kannattaa tehdä hyvin: mieti mitä kirjoitat ja missä järjestyksessä. Näin kirjoitelmassasi säilyy "punainen lanka", etkä hyppele niiin helposti asiasta toiseen. Voit käyttää ranskalaisia viivoja tai miellekarttaa.

* LISTAA mahdollisia sanoja ja sanontoja englanniksi. Varmistat näin, että osaat sanoa mitä haluat. Jos et tiedä jotakin sanaa, käytä synonyymiä tai yritä kiertoilmaisua. Jos huomaat, että sinulla ei riitä aiheesta asiaa tai et mitenkään saa jotakin olennaista sanottua, voit vielä vaihtaa aihetta.


2. Kirjoitelman osat:

 

JOHDANTO/ALOITUS:

- Herätä lukijan kiinnostus! Voit esim. käyttää omakohtaista esimerkkiä (jotakin sinulle tapahtunutta) tai muuta oikeaa tapahtumaa elävöittämään aihetta. Myös "Kuvittele, että..." -tyylinen aloitus tai mielenkiintoa herättävä kysymys voi toimia. Muita vaihtoehtoja: tilanteen kuvaus, vastakohtaisúus, kärjistetty väite.

 

KESKIOSA

- Tämä on aiheen varsinaista käsittelyä varten. Jos kirjoitat mielipidekirjoitusta, voit listata suunnitellessa ajatustasi tukevia perusteluja, joista valitset parhaat mukaan. Voit myös miettiä ja ennakoida vastaväitteitä, jotka sitten kumoat - tämä tekee kirjoitelmastasi vielä vakuuttavamman.

- Valota asiaa/aihetta joka tapauksessa mahdollisimman monelta puolelta.

- Muista kappalejako! Kun lopetat yhden asian käsittelyn ja aloitat uuden, on usein uuden kappaleen aika. "Tekstipötköä" on rasittava lukea ja sanottava asiakin hämärtyy helpommin.

- vältä itsestäänselvyyksien toteamista tyyliin: "Of course, this is only my opinion..." Tietenkin se on, etenkin jos kyseessä on MIELIPIDEkirjoitelma.

 

LOPETUS

- Tärkeintä on, että et lopeta "kuin seinään" heti kun sanamäärä on täynnä tai et keksi enää kirjoitettavaa! Lopetuksella on iso vaikutus lukijalle jäävään vaikutelmaan!

- Tyypillisesti lopetus tekee esim. jotakin seuraavista asioista:

1) kokoaa sanottua

2) kohdistaa katseen tulevaisuudennäkymiin

3) esittää oletetut seuraukset: : mitä tästä seuraa?

4) esittää jonkun mieleenjäävän kysymyksen

("What will future generations think about us?")

 

- Viimeisessä kappaleessa ei kannata enää esitellä mitään kokonaan uutta ajatusta: et kuitenkaan ehdi enää käsitellä sitä!

 

3. Lopputarkastus:

- kannattaa lukea kirjoitelma vielä läpi muutamaan kertaan ja keskittyä joka kerta vain yhteen asiaan:

esim. - tarkasta, että....

*aikamuodot ovat kohdallaan

 (nykyaika: preesens + perfekti + futuuri; mennyt tapahtuma: imperfekti +pluskvamperfekti)

 
*subjekti ja predikaatti ovat molemmat yksikössä/monikossa (people ARE, everybody IS)

 
*prepositiot ja artikkelit eivät ole unohtuneet


*sanat on kirjoitettu oikein

 

Kun saat kirjoitelman takaisin:

- katso läpi tekemäsi virheet ja vertaa niitä vaikkapa edelliseen kirjoitelmaasi. Jos virheitä on runsaasti, suosittelen ehdottomasti puhtaaksi kirjoittamista. Kiinnitä huomiota ”tyyppivirheisiisi”!

Kirjoitelma


Tässä ovat kirjoitelman aiheet, kaikki vanhoja ylioppilaskirjoitelman aiheita lukuunottamatta ensimmäistä! Aiheet liittyvät kurssin aihepiirin mukaisesti kaikki jotenkin tieteeseen. Valitse niistä yksi ja kirjoita 150-250 sanan mittainen kirjoitelma.

Voit palauttaa tekstisi joko Peda.netin oheiseen palautuskansioon, sähköpostiin tai konseptille käsin kirjoitettuna. Tarkemmat ohjeet löytyvät tuosta erillisestä laatikosta. Palautus hiihtolomaan mennessä! 

1. Anonymous or not?
What is your view on posting anonymous comments online? What are the pros and cons of staying anonymous?

2. Vaccinations – good or bad?
Vaccinations against life-threatening diseases are one of the greatest public health achievements in history. However, more and more parents in developed countries are choosing not to vaccinate their children. Are you for or against vaccinations? Write a blog post where you give reasons for your opinion.

3.The next innovation that will change the world
What will be the next innovation that will change our lives and the world we live in? Write to an online magazine Future Forecasts and
describe the innovation that you see coming and how it will change our everyday life.

4. What am I?

All of us are the sum of our genes and the environment around us. Do genes or the environment influence you more strongly? How does this show in you personally?

5. Does Finland need more nuclear power?
You are representing Finland at a youth conference in Estonia. Participants from European Union countries are discussing the use of nuclear power. Give a talk on the topic. State clearly whether you are for or against additional nuclear power and give your reasons.

6. Is there anybody out there?
Discuss whether there is life outside the solar system.