ENA06

Kirjoitelman aiheet

Production

Write a composition of 150-250 words on one of the topics below, following the instructions. 

1.
You are an exchange student in an Australian school. Your philosophy teacher asks you to write an essay on the following ethical dilemma:
How should we help others who are less fortunate?
Can we differentiate between the “deserving poor” and the “undeserving poor”?
 
2. You have a summer job with Image Wear, a Finnish clothing company. They are expecting a foreign partner for a visit and have asked you to present their operation in English. Use the Finnish slides as a support and write your presentation in English. Avaa aineisto
 
 
3.You are studying in an international programme at a university of applied sciences. You have an assignment to write a report on your previous work practice/summer job. If you haven’t got any work experience yet, imagine where you could have worked and write about that. In your report describe, for example:
– your work place – what your duties were – what skills the work required – what you liked about your work and why – what you didn’t like and why not
 
 
 
4. Me as a winner of the Nobel Prize, Oscar or Olympic Games. Write a description of yourself as the world-famous winner of one of the above-mentioned prizes. How would you use your fame and influence for a cause that is important to you, and why?

   

Kirjoitelmaohjeita

VINKKEJÄ KIRJOITELMAA VARTEN

Pystyt treenaamaan kirjoitelmasi tason melko ennustettavalle tasolle. Yo-kokeessa 70 pisteen kirjoitelman vaatimukset ovat aika kohtuulliset. Kun kokeen läpipääsyyn vaadittava pistemäärä on n. 130, hyvä kirjoitelma auttaa sinua pitkälle. Siksi sen harjoitteluun kannattaa panostaa!

Ennen yo-koetta sinun kannattaa kaivaa esiin vanhat kirjoitelmasi. Tarkasta mitkä ovat tyyppivirheitäsi ja koeta välttää ainakin ne!!

 

1. Ennen kuin alat kirjoittaa:

* VALITSE AIHE, jonka ymmärrät ja josta sinulla on jotakin sanottavaa.

* VARO toisaalta liian helppoa aihetta: esim. "My family" houkuttelee listaamaan perheenjäseniä ja lemmikkejä. Aiheen helppouden takia otteesi voi herpaantua, ja tekstistä tulee yksinkertainen ja tavanomainen. Jos aihe on helppo, suunnittele kirjoitelma entistä tarkemmin!

* Lue TEHTÄVÄNANTO: pitääkö sinun vastata tiettyyn kysymyksiin tai vaaditaanko esim. omaa mielipidettä? Tällöin et voi kirjoittaa pelkästään yleisestä näkökulmasta! Jos ohitat tehtävänannon, se merkitsee pistevähennyksiä.

* ÄLÄ MUUTA valmista otsikkoa!

* SUUNNITTELU kannattaa tehdä hyvin: mieti mitä kirjoitat ja missä järjestyksessä. Näin kirjoitelmassasi säilyy "punainen lanka", etkä hyppele niiin helposti asiasta toiseen. Voit käyttää ranskalaisia viivoja tai miellekarttaa.

* LISTAA mahdollisia sanoja ja sanontoja englanniksi. Varmistat näin, että osaat sanoa mitä haluat. Jos et tiedä jotakin sanaa, käytä synonyymiä tai yritä kiertoilmaisua. Jos huomaat, että sinulla ei riitä aiheesta asiaa tai et mitenkään saa jotakin olennaista sanottua, voit vielä vaihtaa aihetta.


2. Kirjoitelman osat:

JOHDANTO/ALOITUS:

- Herätä lukijan kiinnostus! Voit esim. käyttää omakohtaista esimerkkiä (jotakin sinulle tapahtunutta) tai muuta oikeaa tapahtumaa elävöittämään aihetta. Myös "Kuvittele, että..." -tyylinen aloitus tai mielenkiintoa herättävä kysymys voi toimia. Muita vaihtoehtoja: tilanteen kuvaus, vastakohtaisúus, kärjistetty väite.

KESKIOSA

- Tämä on aiheen varsinaista käsittelyä varten. Jos kirjoitat mielipidekirjoitusta, voit listata suunnitellessa ajatustasi tukevia perusteluja, joista valitset parhaat mukaan. Voit myös miettiä ja ennakoida vastaväitteitä, jotka sitten kumoat - tämä tekee kirjoitelmastasi vielä vakuuttavamman.

- Valota asiaa/aihetta joka tapauksessa mahdollisimman monelta puolelta.

- Muista kappalejako! Kun lopetat yhden asian käsittelyn ja aloitat uuden, on usein uuden kappaleen aika. "Tekstipötköä" on rasittava lukea ja sanottava asiakin hämärtyy helpommin.

- vältä itsestäänselvyyksien toteamista tyyliin: "Of course, this is only my opinion..." Tietenkin se on, etenkin jos kyseessä on MIELIPIDEkirjoitelma.

LOPETUS

- Tärkeintä on, että et lopeta "kuin seinään" heti kun sanamäärä on täynnä tai et keksi enää kirjoitettavaa! Lopetuksella on iso vaikutus lukijalle jäävään vaikutelmaan!

- Tyypillisesti lopetus tekee esim. jotakin seuraavista asioista:

1) kokoaa sanottua

2) kohdistaa katseen tulevaisuudennäkymiin

3) esittää oletetut seuraukset: : mitä tästä seuraa?

4) esittää jonkun mieleenjäävän kysymyksen

- Viimeisessä kappaleessa ei kannata enää esitellä mitään kokonaan uutta ajatusta: et kuitenkaan ehdi enää käsitellä sitä!

 

3. Lopputarkastus:

- kannattaa lukea kirjoitelma vielä läpi muutamaan kertaan ja keskittyä joka kerta vain yhteen asiaan:

esim. tarkasta, että....

*aikamuodot ovat kohdallaan

 (nykyaika: preesens + perfekti + futuuri; mennyt tapahtuma: imperfekti +pluskvamperfekti)

 
*subjekti ja predikaatti ovat molemmat yksikössä/monikossa (people ARE, everybody IS)

 
*prepositiot ja artikkelit eivät ole unohtuneet


*sanat on kirjoitettu oikein