Kirjoitelman ohjeet ja aiheet

Kirjoitelman ohjeet

VINKKEJÄ KIRJOITELMAA VARTEN

Kirjoitelmassa on ainakin yksi hyvä puoli moneen muuhun tehtävätyyppiin verrattuna: pystyt treenaamaan siinä suoritustasosi melko ennustettavalle tasolle. Yo-kokeessa 70 pisteen kirjoitelman vaatimukset ovat aika kohtuulliset. Kun kokeen läpipääsyyn vaadittava pistemäärä on n. 130, hyvä kirjoitelma auttaa sinua pitkälle. Siksi sen harjoitteluun kannattaa panostaa!

 1. Ennen kuin alat kirjoittaa:

* VALITSE AIHE, jonka ymmärrät ja josta sinulla on jotakin sanottavaa.

* VARO toisaalta liian helppoa aihetta: esim. "My family" houkuttelee listaamaan perheenjäseniä ja lemmikkejä. Se ei ole kovin kiinnostavaa luettavaa. Aiheen helppouden takia otteesi voi herpaantua, ja tekstistä tulee yksinkertainen ja tavanomainen. Jos aihe on helppo, suunnittele entistä tarkemmin!

* Lue TEHTÄVÄNANTO: pitääkö sinun vastata tiettyyn kysymyksiin tai vaaditaanko esim. omaa mielipidettä? Tällöin et voi kirjoittaa pelkästään yleisestä näkökulmasta!

* ÄLÄ MUUTA valmista otsikkoa!

* SUUNNITTELU kannattaa tehdä hyvin: mieti mitä kirjoitat ja missä järjestyksessä. Näin kirjoitelmassasi säilyy "punainen lanka", etkä hyppele niin helposti asiasta toiseen. Voit käyttää ranskalaisia viivoja tai miellekarttaa.

* LISTAA mahdollisia sanoja ja sanontoja englanniksi. Varmistat näin, että osaat sanoa mitä haluat. Jos et tiedä jotakin sanaa, käytä synonyymiä tai yritä kiertoilmaisua. Jos huomaat, että sinulla ei riitä aiheesta asiaa tai et mitenkään saa jotakin olennaista sanottua, voit vielä vaihtaa aihetta.


2. Kirjoitelman osat:

JOHDANTO/ALOITUS:

- Herätä lukijan kiinnostus! Voit esim. käyttää omakohtaista esimerkkiä (jotakin sinulle tapahtunutta) tai muuta oikeaa tapahtumaa elävöittämään aihetta. Myös "Kuvittele, että..." -tyylinen aloitus tai mielenkiintoa herättävä kysymys voi toimia. Muita vaihtoehtoja: tilanteen kuvaus, vastakohtaisúus, kärjistetty väite.

 

KESKIOSA

- Tämä on aiheen varsinaista käsittelyä varten. Jos kirjoitat mielipidekirjoitusta, voit listata suunnitellessa ajatustasi tukevia perusteluja, joista valitset parhaat mukaan. Voit myös miettiä ja ennakoida vastaväitteitä, jotka sitten kumoat - tämä tekee kirjoitelmastasi vielä vakuuttavamman.

- Valota asiaa/aihetta joka tapauksessa mahdollisimman monelta puolelta.

- Muista kappalejako! Kun lopetat yhden asian käsittelyn ja aloitat uuden, on usein uuden kappaleen aika. "Tekstipötköä" on rasittava lukea ja sanottava asiakin hämärtyy helpommin.

- vältä itsestäänselvyyksien toteamista tyyliin: "Of course, this is only my opinion..." Tietenkin se on, etenkin jos kyseessä on MIELIPIDEkirjoitelma.

 

LOPETUS

- Tärkeintä on, että et lopeta "kuin seinään" heti kun sanamäärä on täynnä tai et keksi enää kirjoitettavaa! Lopetuksella on iso vaikutus lukijalle jäävään vaikutelmaan!

- Tyypillisesti lopetus tekee esim. jotakin seuraavista asioista:

1) kokoaa sanottua

2) kohdistaa katseen tulevaisuudennäkymiin 

3) esittää oletetut seuraukset: : mitä tästä seuraa?

4) esittää jonkun mieleenjäävän kysymyksen

 ("What will future generations think about us?")

 

- Viimeisessä kappaleessa ei kannata enää esitellä mitään kokonaan uutta ajatusta: et kuitenkaan ehdi enää käsitellä sitä!

 
3. Lopputarkastus:

Kannattaa lukea kirjoitelma vielä läpi muutamaan kertaan ja keskittyä joka kerta vain yhteen asiaan:

esim.

- tarkasta, että.... aikamuodot ovat kohdallaan  

 nykyaika: preesens + perfekti + futuuri  /  mennyt tapahtuma: imperfekti + pluskvamperfekt

subjekti ja predikaatti ovat molemmat yksikössä/monikossa

(people ARE, everybody IS)

- prepositiot ja artikkelit eivät ole unohtuneet

- sanat on kirjoitettu oikein

 

Kun saat kirjoitelman takaisin:

- katso läpi tekemäsi virheet ja vertaa niitä vaikkapa edelliseen kirjoitelmaasi. Jos virheitä on runsaasti, suosittelen ehdottomasti puhtaaksi kirjoittamista. Kiinnitä huomiota ”tyyppivirheisiisi”!

Kirjoitelman aiheet

PRODUCTION

Write a composition of between 150 and 250 words on one of the following topics. Follow the guidance. Count the number of words in your essay and write it at the end.

 1. How to have fun without any money

Not all good things cost money. Describe some fun things you can do without money.

 
2. I was at the right (/wrong) place at the right (/wrong) time

Tell what happened.  

3. Does a child need many hobbies?

 Some children and youngsters spend a great deal of time doing different sports or being involved in other activities. Yet some child psychologists claim that children don't need organized hobbies at all. What's your view on this? Discuss the advantages and disadvantages.

4. By myself or in a crowd

After a hectic day at school/work, which do you prefer, being on your own or having lots of people around you? Can you be lonely in a crowd? Or happily alone by yourself?


5. Private life in the public eye

Media pays a lot of attention to the lives of public figures and celebrities, and  people are interested in their private affairs. Is this acceptable and correct? Do we need and want to know about every little detail in these people's lives?  What is your opinion?

6. My free time - online

 Are you on of those people who spend most of their free time on the Internet, chatting, instant messaging or text messaging? What makes these ways of communication so engaging to so many of us? Can you create and have a real friendship online? What are the downsides and upsides of this?

7. My problem and how to solve it

 Nobody's life is a bed of roses. Everybody has problems. What is a problem  that is bothering you right now and how are you going to solve it? Write about it in your blog.