ENA10 uusi

ENA 10 englannin kirjoituskurssin ohjeita

Englannin kirjoituskurssi on tarkoitettu 2. ja 3. vuoden opiskelijoille, joita kiinnostaa kirjoittaa englanniksi ja syventää kirjallista osaamistaan. Niin suullista kuin kirjallista osaamista tarvitaan monessa: mieti minkälaisia tekstejä olet kirjoittanut koulussa ja koulun ulkopuolella tähän mennessä. Niin opiskelu- kuin työelämässä ja vapaa-ajalla tarvitset englantia esim. kun chattailet some-ympyröissä, tilaat tuotteita englanninkielisestä verkkokaupasta, tiedustelet asioita, kirjoitat virallisen kirjeen, työnhakukirjeen, raportin tai opinnäytteen, tiivistät lukemasi artikkelin, opiskelet ulkomailla, käyt kirjeenvaihtoa ulkomaisen kaverin kanssa ym.

Ylioppilaskirjoituksissa kokeen iso osa on pitkä kirjoitelma (lyhyessä englannissa kaksi lyhyempää), joka vastaa 1/3 koko kokeen pisteistä, joten on hyvä osata kirjoittaa mahdollisimman sujuvasti, virheettömästi ja mielenkiintoisesti. Yo-kokeessa on erilaisia kirjoitelmatyyppejä, joita tällä kurssilla harjoitellaan, mutta tehdään myös muita erilaisia ja vapaampia kirjoitusharjoituksia, joissa laajennetaan sanavarastoa ja tuodaan tekstiin ilmeikkyyttä sekä kiinnitetään huomiota tyyliin ja sujuvuuteen. Mukana on myös muutamia kielenhuoltotehtäviä kieliopista sanavarastoon. So , let's get to work!

Kirjoitelmatyyppejä ovat mm.
lyhyet viestinnälliset tehtävät, esim tekstiviesti, sähköpostiviesti, kiitoskirje, tiedustelu tai pyyntö
kertova tai kuvaileva aine, esim. My ideal holiday destination, A frightening/A thrilling experience
puhe, esim. juhlapuhe, päättäjäis- tai kiitospuhe
kantaa ottava tai pohdiskeleva aine, esim. 6th Nuclear power plant in Finland - for or against tai What to do about unemployment?
kirje, esim. yleisönosastokirjoitus tai kirje presidentille

Eri tyyppisessä kirjallisessa viestinnässä on otettava huomioon tyyli, jonka on sovittava tehtävään. Esim. lyhyt sähköpostiviesti voi olla epämuodollinen (viesti kaverille) tai muodollinen (tilauksen tekeminen tai lasku) tai se voi olla siltä väliltä eli puolivirallinen (hotellin varaus). Jos kirjoitat työhakemuksen, mieti minkälainen sen pitää olla tyyliltään (virallinen kirjakieli) tai kirjeen nuorten palstalle, saako siinä olla puhekielenomaisia ilmaisuja? Vastaus on kyllä, sillä se voi olla tyyliltään hyvin epämuodollinen. Kirjoittaminen tapahtuu yhä useammin sähköisesti ja sähköisessä viestinnässä, esim sähköpostiviestit ja tiedustelut, some-viestintä tai yrityksen sisäinen viestintä, tyyli on yleensä epämuodollisempaa ja vapaampaa kuin perinteisessä kirjallisessa viestinnässä. Nykyään viestitään paljon tekstiviesteillä, WhatsAppissa tai vaikka tviittaillaan Twitterissä lyhyitä viestejä, joille on ominaista nettislangi eli sanalyhenteet ja epätäydelliset lauseet. Viestintää on siis monenlaista.

Alkuverryttelyä

Nipustasi löytyy joukko hyödyllisiä tehtäviä, jotka auttavat sinua pääsemään alkuun: kuvailevia adjektiiveja joita voit hyödyntää teksteissäsi, ja pieniä adjektiiveihin liittyviä tehtäviä, usein toistuvia virheitä ja oikeinkirjoitusta, sidesanoja,...

Osio 2: Writing descriptions and narratives

Kirjoita oikealla olevista aiheista yksi kuvaileva kappale ja yksi kuvaileva tai kertova essee ja vastaa (monisteella oleviin) työhaastattelukysymyksiin (describing yourself as a job applicant). Nämä siis palautettavia tehtäviä (essee ja 2 lyhyttä).

Osio 3: Puhe tai kirje

Puheen ja virallisen kirjeen aiheet minulta (löytynevät myös monisteena) ja ohjeet miten sellainen kirjoitetaan Etälukion sivuilla ja Open Roadin (4) sivuilla.

Osio 5: Free writing - suggestions below

Nyt on tilaisuus päästää luova kirjoittaminen valloilleen ja kokeilla jotain, jota olet aina halunnut kirjoittaa. Pidätkö tai seuraatko esimerkiksi jotain blogia tai kirjoitatko lauluja englanniksi? Haluatko kääntää lempisarjakuvasi tai sivun romaanista englanniksi? Voit myös kirjoittaa sadun tai dialogin tai vaikka automainoksen englanniksi. The choice is yours as long as your piece of writing is at least 150 words long.

Osio 6: tiivistelmä

Oma aihe tai minulta valmis teksti. Jos olet lukenut jonkin mielenkiintoisen telstin tai artikkelin, voit tiivistää sen. Tiivistelmä on siis lyhennetty versio alkuperäisestä tekstistä, joka seuraa sen muotoa ja tyyliä eikä sisällä kirjoittajan omia ajatuksia tai lisäyksiä. Tiivistelmän pituus n. 100 sanaa. Jos luet englanninkielisen tekstin, tiivistä se suomeksi ja päinvastoin.