14. Aurinkokunnan rakenne

Mikä Aurinko on?

aurinko_poikkileikkaus-ST.jpgAurinko on meidän oma tähtemme. Tähti on niin suuri taivaankappale, että siinä on menossa ydinreaktio. Ydinreaktio säteilee ympärilleen valoa ja lämpöä. Ydinreaktiossa vety muuttuu heliumiksi. Auringon ympärille on muodostunut Aurinkokunta.

Piirroksessa oikealla näkyy Auringon kuuma ydin ja sen pinnalla leimuavat purkaukset.

Mitä ovat sisäplaneetat?

Auringon lähellä olevia kivisiä pyöreitä taivaankappaleita kutsutaan sisäplaneetoiksi. Ne kiertävät Aurinkoa. Lähimpänä kiertää pienin Aurinkokunnan planeetta Merkurius. Toisena kiertää Venus, joka on niin kirkas, että sen voi nähdä päivällä ilman kiikaria. Kolmantena kiertää meidän oma sininen kotiplaneettaamme eli Maa. Neljäntenä kiertää punertava Mars-planeetta.

 

sisa_ja_ulkoplaneetat-ST.jpg

Neljä ensimmäistä planeettaa ovat kivisiä sisäplaneettoja. Huomaa, että planeettojen koko, välimatkat ja etäisyys Auringosta eivät kuvaa todellisuutta.

Mitä ovat asteroidit ja meteoroidit?

Planeettoja pienempiä taivaankappaleita kutsutaan asteroideiksi. Niitä on Marsin kiertoradan ulkopuolella suuri määrä. Asteroidejakin pienempiä taivaankappaleita kutsutaan meteoroideiksi. Jos meteoroidi palaa ilmakehässä, kyseessä on meteori. Maan pinnalle asti pääsevää meteoroidia kutsutaan meteoriitiksi.

 

Asteroidi 243_ida-NASA.jpg

Asteroidit muistuttavat perunoita. Ne ovat planeettoja pienempiä, mutta meteoroideja suurempia. Tällä asteroidilla on oma pieni kuu.

 

Barringer_Crater_from_edge-WM.jpg

Kun asteroidi tai meteoroidi iskeytyy Maahan, syntyy meteoriittikraatteri.

Mitä ovat ulkoplaneetat?

Asteroidivyöhykkeen tuolla puolen on neljä jättiläisplaneettaa. Jupiter on niistä suurin ja sen voi nähdä paljain silmin. Toiseksi suurin on Saturnus, jonka seitsemän rengasta voi nähdä kiikarilla. Niiden jälkeen tulevat vielä Uranus ja Neptunus, jotka muistuttavat toisiaan.

 

jattiplaneetat-ST.jpg

Aurinkokunnan neljä jättiplaneettaa on kuvattu alariville.

Mitä kuut ovat?

Planeettaa ja asteroidiakin kiertävää taivaankappaletta kutsutaan kuuksi eli satelliitiksi. Jättiläisplaneetoilla on paljon kuita. Jupiterilla niitä on noin 60. Sen sijaan sisäplaneetoista vain Maalla ja Marsilla on kuita ja niilläkin vain vähän. Marsilla on 2 kuuta ja Maalla 1. Maan kuun nimi on Kuu.

 

galileo_avaruusluotain-ST.jpg

Tähän piirrokseen on sijoitettu Jupiterin Io-kuu sekä Galileo-avaruusluotain, jonka avulla eri planeettoja on tutkittu.

Mitä ovat ulommaiset taivaankappaleet?

Neptunuksen jälkeen Aurinkokunnassa on vielä pikku- eli kääpiöplaneettoja, joista kuuluisin on Pluto. Se on Kuutakin pienempi ja vaeltaa Neptunuksen radan sisälle. Plutolla on ainakin viisi kuuta, joista suurin on lähes sen itsensä kokoinen. Pluton kaltaisia kääpiöplaneettoja on Aurinkokunnan ulkoreunalla useita. Aurinkokunnan reunoilta, vielä Plutoakin kauempaa, matkaavat Auringon lähelle myös likaiset lumipallot eli komeetat. Ne ovat jäisiä lohkareita, joille kuuma Aurinko puhaltaa pitkän pyrstön. Pyrstö näkyy, koska sekin heijastaa Auringon valoa.

 

Lspn_comet_halley-NASA.jpg

Komeetalle muodostuu Auringon lähellä kaksi pyrstöä: kaareva pölypyrstö ja suorempi kaasupyrstö. Ne osoittavat Auringosta pois päin ja voivat olla miljoonia kilometriä pitkiä. Vuosi 2013 on mainio komeettavuosi. Maan ohittaa silloin kaksikin komeettaa.