Rastaat

Mustarastas ja räkättirastas


Rastaat ovat kesäisen puiston tyypillisiä lintuja. Erityisen yleisiä ovat mustarastas ja räkättirastas.
 
Mustarastas aloittaa huilumaisen laulunsa jo maaliskuussa. Siitä tietää että kevät on tullut! Osa mustarastaista talvehtii Suomessa, mutta suurin osa muuttaa Länsi-Eurooppaan talveksi. Mustarastas alkaa pesiä jo aikaisin keväällä, jotta se ehtii tuottaa monta poikuetta vuodessa. Mustarastaan koiras on musta, nokka on musta. Naaras on ruskea. Mustarastas syö matoja, kotiloita ja hyönteisiä, mutta varsinkin talvella myös siemeniä ja marjoja. Pesän mustarastas tekee suojaiseen paikkaan, kuten pensaan tyveen. 
 
Räkättirastas on saanut nimensä kovasta ja epämusikaalisesta räksätyksestä. Räkättirastaat pesivät yhdyskunnissa. Monta rastasparia pesii samassa tai vierekkäisissä puissa. Ne puolustavat pesiä yhdessä ja saavat näin karkotettua pesärosvot, kuten oravat ja harakat. Räkättirastas syö matoja, kotiloita ja hyönteisiä. Loppukesästä räkätit alkavat syödä metsissä mustikoita mutta puutarhureiden kauhuksi ne pitävät erityisesti mansikoista. 
 
mustarastas_oharma_turku_IMG_3887.jpg
Mustarastaan koiras on nimen mukaisesti musta.
 
mustarastas_oharma_turku_IMG_5532.jpg
Mustarastaan naaras on ruskea. 
 
rakattirastas_oharma_turpil_forssa_IMG_1184.jpg
Räkättirastaat etsivät kastematoja puistojen nurmikoilta.