Lisätietoa ja linkkejä

Koordinaatit kartastoissa ja internetissä

Kartastojen lopussa on paikkakuntien luettelo.Luettelossa on tarkat koordinaatit korvattu hakuruudukon kirjaimilla ja numeroilla. Usein kartastossa ilmoitetaan kartan sivunumero, sen jälkeen leveyskoordinaattina kirjain ja pituuskoordinaattina numero.
 
Intenetissä on monia karttapalveluja, joista saadaan selville paikan tarkat koordinaatit tai koordinaattien avulla voidaan ilmoittaa paikan sijainti. Lisäksi esimerkiksi internetissä olevassa tietosanakirjassa, Wikipediassa, ilmoitetaan esimerkiksi kaupunkien tarkat koordinaatit. Esimerkiksi: http://fi.wikipedia.org/wiki/Helsinki -sivun oikeasta yläkulmasta näet Helsingin tarkat koordinaatit.

Euroopan-kartta video tekstin kanssa
Tervetuloa tutkimaan Euroopan karttaa.

Tässä kartassa on kuvattu pinnanmuotoja eri väreillä ja valtion rajat on piirretty valkoisella kun ne yleensä piirretään karttoihin punaisella.

Eurooppa on maanosa, joka kuuluu laajaan Euraasian mantereeseen.  Euraasiaan kuuluu Euroopan lisäksi Aasia. Euroopan ja Aasian rajoiksi on sovittu Venäjällä oleva Ural-vuoristo ja Kaukasus-vuoristo.
Turkki kuuluu Aasiaan, vain pieni lounainen kulma lasketaan kuuluvaksi Eurooppaan. Euroopasta näkee hyvällä säällä jopa paljain silmin Afrikkaan Gibraltarinsalmen kohdalta.

Eurooppa sijaitsee melko kaukana päiväntasaajalta. Rovaniemen kohdalta kulkee pohjoinen napapiiri . Leveyspiiri 60 kulkee Helsingin kohdalta ja leveyspiiri 40 Italian saappaan kärjen kohdalta. Koska 10 leveyspiiriä on noin 1000 kiometriä, matka Helsingistä  leveyspiiriltä 60 Italian saappaan kärjen leveyspiirille 40 on noin 2000 kilometriä.

Eurooppa on merien ympäröimä. Meret, järvet ja joet esitetään kartassa sinisellä värillä. Pohjoisessa on Jäämeri, lännessä Atlantin valtameri ja etelässä Välimeri.  Pienempiä meriä ovat Itämeri, Pohjanmeri ja Mustameri.
Alanko on aluetta, joka on vain korkeintaan 200 metriä meren pinnan yläpuolella. Alanko esitetään kartalla vihreällä värillä. Korkeammat alueet eli ylängöt ovat kartassa ruskeita.

Euroopan suurimmat vuoristot ovat Alpit ja Skandit.

Suurimmat saaret ovat Iso-Britannia, Irlanti, Islanti. Välimeressä on monia saaria, muun muassa Italialle kuuluva Sisilia.
Eurooppa ei ole suuri maanosa. Tästä huolimatta Euroopassa on paljon valtioita.