Lisätietoa ja linkkejä

Bakteerit

Tiesitkö että ihmisessä on miljardeja soluja? Mutta vielä uskomattomampaa on se, että meissä elää vielä enemmän bakteereja.
On epäilty, että esimerkiksi suolistomme toiminta olisi mahdotonta ilman bakteereja. Kaikki bakteerit eivät olekaan haitallisia!

Bakteerit ovat mikroskooppisen pieniä, yksisoluisia, esitumaisia ja maapallon vanhimpia eliöitä. Bakteerit lisääntyvät nopeasti jakautumalla kahtia.

bakteeri_jsalomaa_eoppi_1440_peda.png.jpg
Bakteerin rakenne.
Bakteereja tavataan runsaslukuisina monenlaisissa, myös vaativissa elinympäristöissä. Ne sietävät usein erilaisia ääriolosuhteita ja niitä esiintyy esimerkiksi erityisen kuumissa ja kylmissä olosuhteissa sekä korkeissa suolapitoisuuksissa. Osa bakteereista pystyy elämään hapettomissa olosuhteissa vaikka yleensä eliöt vaativat hapellisenelinympäristön pysyäkseen hengissä. Olosuhteiden ollessa epäsuotuisat jotkin bakteerit voivat muuttua paksuseinäisiksi lepoitiöiksi, jotka pystyvät palautumaan toimiviksi bakteereiksi olosuhteiden parantuessa. Bakteerit voivat siis tulla toimeen monenlaisissa olosuhteissa.
Bakteereissa on sekä oma- että toisenvaraisia lajeja. Omavaraiset bakteerit yhteyttävät. Syanobakteerit ovat yhteyttäviä bakteereja. , joita kutsutaan yleiskielessä virheellisesti sinileviksi. Toisenvaraiset bakteerit voivat olla esimerkiksi loisia tai hajottajia.
Usein bakteerit mielletään taudinaiheuttajiksi. Osa bakteereista aiheuttaakin tauteja.

Bakteereista on myös paljon hyötyä. Metsät, suot ja järvet eivät toimi ilman hajottajabakteereja, joiden ansiosta ravinteet kiertävät ekosysteemissä takaisin tuottajille. Osa bakteereista elää symbioosissa toisen eliön kanssa molemminpuolisessa hyötysuhteessa. Esimerkiksi ihmisen ja lehmän suolistossa elää hyödyllisiä bakteereja. Ihminen hyödyntää bakteereja esimerkiksi kompostoinnissa, jäteveden puhdistuksessa ja monin tavoin bioteknologiassa, kuten jogurtin valmistamisessa.
Bakteerit lisääntyvät suvuttomasti jakautumalla.
Bakteerien piirteet:
  • ei tumaa
  • yksisoluisia
  • mikroskooppisen pieniä
  • maapallon ensimmäisiä eliöitä
  • lisääntyvät suvuttomasti
  • selviytyvät vaativissa olosuhteissa
  • löytyy lähes kaikkialta maapallolta
  • sekä oma- että toisenvaraisia lajeja

Virukset

VIrukset ovat pieniä solujen loisia. Joinakin vuosina maapallon eri osiin on levinnyt sikainfluenssa-virusta tai lintuinfluenssa-virusta. Nimensä nämä virukset ovat saaneet sen mukaan, minkä elimistöissä ne ovat alun perin kehittyneet.
 
VIrukset leviävät muun muassa lentokoneella matkustavien välityksellä nopeasti maapallon kolkasta toiseen.