Sammakko

Sammakko

sammakko_oharma_eoppi_1360_peda.jpgOletko nähnyt luonnossa sammakon? Sammakolla on neljä jalkaa, isot silmät ja kostea iho. Se on kooltaan 6-9 senttimetriä, naaras on isompi kuin koiras.

Sammakot ovat viettäneet talven horroksessa. Horros tarkoittaa lepovaihetta, jonka aikana sammakko ei liiku eikä kuluta juuri lainkaan energiaa. Talvehtimispaikkoja ovat lampien, järvien, ojien ja muiden lätäköiden pohjat. Sammakko kaivautuu pohjamutaan pysyäkseen sulana ja kosteana. Kuivuminen on sammakolle hengenvaarallista.

Sammakoita näkee keväisin lähellä ojia ja lammikoita. Kun ojat ja lammikot vapautuvat jäästä, sammakot siirtyvät veteen lisääntymään.

Vedessä sammakot kurnuttavat kovaa houkutallakseen muita sammakoita.

Sammakoiden lisääntyminen

sammakko_oharma_eoppi_1200_peda.jpgSammakot lisääntyvät kutemalla. Naarassammakko laskee veteen munasolut, urossammakko siittiösolut. Munasolut hedelmöityvät.

Sammakon kutu on hedelmöittyneitä munasoluja. Vähitellen niistä kehittyy sammakon poikasia.


Sammakon kehittyminen munasolusta aikuiseksi sammakoksi

shutterstock_89531893(1)_y14_sammakko_p.jpgPoikasilla, nuijapäillä, ei ole aluksi lainkaan jalkoja. Ne uivat hännän avulla. Muutamassa viikossa jalattomista poikasista kehittyy pieniä poikasia.

Kun poikaset kasvavat, ne siirtyvät maalle. Vähitellen ne voivat siirtyä synnyinpaikastaan kauaskin metsään. Näin vedestä kehittyneestä sammakon poikasesta on kehittynyt maalla elävä aikuinen sammakko.

Sammakko ja myös sen kutu on rauhoitettu, joten et voi ottaa kutua lasipurkkiin ikkunalaudalle, vaikka kudun kehittymisen seuraaminen olisikin mielenkiintoista.

Sammakon ruokavalio

sammakon_vaiheita_shutterstock.PNGToukat eli nuijapäät syövät levää ja pikkueläimiä.

Aikuinen sammakko etsii ravintoa kosteasta maasta. Se syö hyönteisiä, matoja, etanoita, kotiloita ja hämähäkkejä.

Sammakko pyydystää ravintonsa tahmeapintaisella kielellään.