4. Kenia

Savannin eläimiä

leijona_afrikanpuhveli_shutterstock_106034483.jpg
Savanni on avointa ruohikkoa, jossa siellä täällä kasvaa puita. Savanni-ilmastossa on sade- ja kuivakausi: sadekaudella vettä sataa paljon, kuivakauden aikana vettä ei sada ehkä pariin kuukauteen lainkaan. Tällaiseen sateen määrän vaihteluun ovat sopeutuneet parhaiten heinät.
 
Savannit sopivat hyvin myös karjan kasvatukseen. Kenian monille savanneille on perustettu monia laajoja suojelualueita, joissa muun muassa metsästys ja karjankasvatus ovat kiellettyjä. Nämä suojelualueet houkuttelevat Keniaan vuosittain suuria määriä turisteja, kukapa ei haluaisi nähdä leijonaa tai norsua!
 
Savannin ruohosto elättää suuren määrän eläimiä. Suurimpia kasvinsyöjiä ovat puhveli, kirahvi ja sarvikuono. Savannin kasvinsyöjät valikoivat tarkkaan mitä ruohoa ne syövät. Eri lajit syövät erilaista ruohoa, joten ne eivät kilpaile keskenään ruuasta eikä kaikkia heiniä syödä pois.
 
Antilooppeja ja muita kasvisyöjiä saalistavat monet petoeläimet, kuten leijonat ja gepardit. Kun sadekausi loppuu ja kuivakausi alkaa, seeprat ja monet muut eläimet lähtevät vaeltamaan satoja kilometrejä kohti alueita, joihin sadekausi on vasta tulossa. 
 
Leijona on savannin huippupeto, joka saalistaa suuriakin eläimiä kuten afrikanpuhveleita.