Turvallisuus

Rahan käyttö ja toisen omaisuuden kunnioittaminen

shutterstock_152386718_lapsi_p.jpgRahan järkevä käyttö on hyvä oppia jo alusta alkaen. Sanotaan, ettei raha kasva puissa.
Sanonnalla tarkoitetaan, että raha on käytettävissä rajallinen määrä. Kun teet työtä, saat palkkaa. Palkalla voit ostaa haluamiasi hyödykkeitä.

Suuri osa kotitalouden ansioista kuluu kuitenkin kaikkeen välttämättömään: asumiseen, ruokaan, vaatteisiin ja liikkumiseen. Ylimääräinen raha voidaan sitten käyttää harkitusti matkustamiseen, ravintolassa ruokailuun tai uuden tietokonepelin ostoon.

Moni kuitenkin tuhlaa enemmän kuin tienaa. Silloin helpolta ratkaisulta tuntuu rahan lainaaminen. Nykyään netti on pullollaan pikavippejä, jotka lainaavat rahaa korkoa vastaan. Tämä tarkoittaa, että joudut maksamaan takaisin lainaamasi summan lisäksi myös korkoa, joka voi olla merkittävä summa. Joskus rahan lainaaminen voi olla järkevää, esim. asuntoa ostettaessa.

Vaikka sinun tekisikin jotakin asiaa tai tavaraa mieli, eikä sinulla ole rahaa siihen, toisen omaisuutta on kuitenkin muistettava kunnioittaa. Et voi ilman lupaa lainata tai ottaa käyttöön toisen omaa. Tarvitset luvan tavaroiden lainaamiseen.

Sama koskee myös julkista omaisuutta, vaikkapa koulun tarvikkeita. Vaikka tuntuisikin, ettei niitä omista ketään, yhteisiäkään tavaroita ei voi ottaa henkilökohtaiseen käyttöön ilman lupaa.

Myös yhteisen omaisuuden turmeleminen on rangaistavaa, et saa vahingoittaa kirjaston kirjoja tai vaikkapa koulubussin penkkejä. Iästäsi riippumatta olet korvausvelvollinen, jos rikot tai varastat jotakin. Vanhempasi eivät ole velvollisia maksamaan aiheuttamiasi vahinkoja, vaan lasku jää odottamaan kunnes menet ensimmäiseen työpaikkaasi. Aiheuttamasi vahingot peritään vähitellen palkastasi.