Turvallisuus

Yhteiset pelisäännöt

Maailma on täynnä sääntöjä ja ohjeistuksia. Ilman niitä olisi elämä melko turvatonta ja vaikeaa.

Kun kaikki noudattavat sääntöjä, on jokaisella mukavampi olla ja toimia, niin kotona kuin koulussa.

Sääntöjä ja sopimuksia noudattamalla osoitat myös kunnioittavasi toisia ja edesautat heidän viihtymistään elinympäristössänne.


Koskemattomuus

Läheisyyden tarve on yksilöllistä. Vauvat tarvitsevat paljon sylissä oloa ja hellimistä kehittyäkseen tasapainoisiksi. Lapset ja nuoretkin kaipaavat toisen läheisyyttä ja kosketusta varsinkin lohdutusta hakiessaan.

On luonnollista kätellä, antaa halaus tai poskisuudelma kulttuurista riippuen tavatessamme uusia ihmisiä. Vaikeiden tilanteiden edessä tai hermostuttuaan ihminen saattaa kieputella hiuksiaan tai leikkiä sormillaan.

Koskemisella kerrotaan yleensä toiselle erityisestä välittämisestä ja ystävyydestä. Jokaisella on oikeus myös koskemattomuuteen. Saat itse päättää, annatko kenenkään tulla koskemaan itseäsi. Muista rohkeasti ilmoittaa, jos koskeminen tuntuu sinusta sopimattomalta. Jos tilanne ei kuitenkaan pysy hallinnassa, tulee sinun kertoa asiasta jollekin aikuiselle, vaikka kouluterveydenhoitajalle. On tärkeää saada apua selviytyäksesi tilanteesta.

Koskeminen voi välillä myös satuttaa. Potku, lyönti tai töniminen ovat väkivaltaa, joka on laissa kiellettyä toimintaa. Jos itse koet tai näet tällaista käytöstä tulee sinun kertoa asiasta heti jollekin aikuiselle, jotta se saadaan loppumaan ajoissa.

Aina ei tarvita fyysistä koskemista, vaan pelkkä sanallinen viesti voi myös koskettaa. Hyvät sanat tuovat iloa ja hyvää mieltä, kun taas ikävät asiat ja loukkaukset tuntuvat pahalta. Jälkeenpäin yleensä myös loukkaavien sanojen sanojalle tulee itselle paha olo, kun asiaa selvitellään myöhemmin. Viljele siis ennemmin hyvää mieltä tuovia sanoja, niin pysyt itsekin paremmalla tuulella. Laita hyvä kiertämään, niin saat itsekin hyvää takaisin!

Kiusaaminen

Koulupäivän aikana on monia tilanteita, jolloin on tehtävä töitä kaikkien kanssa. Aina ei voi valita parikseen parasta kaveria, vaan on kyettävä työskentelemään kenen kanssa tahansa. Suhtautumalla avoimesti toisiin ihmisiin annat itsellesi mahdollisuuden poistaa ennakkoluuloja ja -käsityksiä, joita olet ehkä luonut omassa mielessäsi.

Luokan työskentelyilmapiirin tulisi olla turvallinen, jotta jokainen uskaltaisi sanoa mielipiteensä ja olla oma itsensä. Ongelmien selvittäminen heti poistaa osaltaan turhia jännitteitä luokasta ja kaikilla on mukavampaa.

Tietyt tilanteet aiheuttavat helposti mahdollisuuden toisten kiusaamiseen. Väärä vastaus opettajan kysymykseen voi saada muut tirskumaan, jolloin vastannut oppilas nolostuu, eikä välttämättä enää uskalla seuraavalla kerralla vastata mitään. Toisten haukkuminen, töniminen ja huomiotta jättäminen ovat kiusaamista. Erityisen vakavaksi kiusaaminen muuttuu, kun sitä tehdään toistuvasti, isommalla joukolla ja kohteena on heikommassa asemassa oleva henkilö.

Jos huomaat jotakuta kiusattavan, toimi seuraavasti:
  • kerro aikuiselle huomioistasi heti
  • ole kiusatun puolella
  • älä mene kiusaajan puolelle
Jos sinua kiusataan:
  • käske kiusaajaa lopettamaan
  • poistu tilanteesta
  • kerro aikuiselle kiusaamisesta
  • älä kosta kiusaamista tai olet yhtä syyllinen kuin kiusaajasikin

Otan kaverit huomioon

Toisen huomioiminen ei vaadi suuria tekoja. Aamulla kouluun tullessasi voit tervehtimällä saada jonkun toisen päivän pelastetuksi ja muuttumaan kerralla paremmaksi. Huomatessasi jonkun viettävän välitunnilla jatkuvasti yksin aikaa, voit rohkaista itsesi ja käydä pyytämässä häntä mukaan leikkiin tai peliin.

Olemme kaikki erilaisia. Joskus on vaikea suhtautua normaalisti luokkatoveriin, jos hän on ihonväriltään tai tavoiltaan erilainen kuin sinä. Joku pukeutuu mielestäsi hassusti, toinen ehkä änkyttää. Jokaisella meillä kuitenkin on oikeus omaan persoonalliseen ulkomuotoon ja mielipiteisiin.

Kunnioittamalla toisia osoitat välittäväsi heistä ja heidän mielipiteistään.

Kun tunteet kuohahtavat

Jokaisella meistä on oikeus tunteisiin, sekä myönteisiin että kielteisiin. Tunteiden näyttäminen on myös sallittua.

On tilanteita, jolloin olet iloinen, onnellinen tai tyytyväinen. Toisinaan taas pelottaa, suututtaa tai itkettää. Tunteiden hallitsemista voi oppia harjoittelemalla, jolloin erilaisissa tilanteissa on helpompi selvitä.

Erityisesti kielteisten tunteiden ilmaisemisessa on vaarana sanoilla tai teoilla vahingoittaa muita ihmisiä, eikä se ole hyväksyttävää käytöstä. Suuttuessasi voit aiheuttaa toiselle turhaa mielipahaa tai kipua joko henkisesti tai fyysisesti. Usein äkkipikaisesti purkautuva vihantunne saa aikaan vain lisäsotkua ja selvittelyä.

Hyvänä apuna kielteisten tunteiden hallitsemisessa on tilanteesta pois lähteminen, ilmoittaminen aikuiselle (opettajalle tai kotona vanhemmalle) tai juttelu kaverille.

Turvallinen koti ja vapaa-ajan tapaturmat

Suuri osa tapaturmista sattuu ihmisille kotona. Ehkä siksi, että kotona vietetään paljon aikaa, mutta kodissa sattuviin vahinkoihin ja niiden vakavuuteen voit vaikuttaa paljon itsekin.

Kaikille tavaroille pitää olla oma paikkansa. Jos tavarat ovat hujan hajan, loukkaantumisen riski kasvaa. Ajatellaanpa vaikka että lähdet kovalla kiireellä kotoa lenkille ja sotkuisessa eteisessä kompastut koulureppuusi.... tai etsit tiskaamattomien tiskien joukosta mukia ja satutat sormesi keittiöveitseen. Varsinkin terävien ja painavien esineiden tulee olla sijoitettu järkevästi -terävät niin, ettei niihin voi loukata itseään ja painavat siten, etteivät ne voi pudota asukkaiden päälle.

Lääkkeet ja myrkylliset puhdistus- ja pesuaineet tulee aina säilyttää lukitussa tilassa varsinkin jos perheessä on pieniä lapsia. Kemikaalit pitää säilyttää omissa pakkauksissaan eikä niitä pidä kaataa esimerkiksi tyhjään limsapulloon. Silloin joku ajattelematon voi vahingossa hörpätä pullosta ja vahingoittaa itseään vakavasti. Lääkkeitä ei koskaan saa ottaa omin päin, vaan niitä on pyydettävä aikuisilta.

Jos vahinko kuitenkin sattuu, voit soittaa myrkytyskeskukseen, p. 09 471 977 ja kysyä neuvoa mihin aikaan tahansa. Aina voit soittaa myös hätänumeroon 112.

Monen nuoren vapaa-aikaan kuuluvat erilaiset urheilulajit ja muut vauhdikkaat harrastukset. Niissä piilee luonnollisesti aina riskinsä, mutta ne on hallittavissa asiallisella toiminnalla. Harrasta urheilulajeja vain niille tarkituilla paikoilla. Noudata paikan tai ohjaajien ohjeita. Käytä asianmukaisia, ehjiä välineitä ja suojavarusteita. Sellaisia ovat mm. kypärä ja erilasiet suojat, aina lajista riippuen.

Tapaturmilta ei kuitenkaan voida kokonaan välttyä. Silloin loukkaantuneelle on annettava välittömästi ensiapua ja toimitettava sen jälkeen ensiapupoliklinikalle tai terveyskeskukseen. Koulussa otetaan yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai opettajaan.

Vapaa-ajan tapaturmavakuutukset korvaavat hoidon kustannuksia siltä osin kun julkinen, ilmainen terveydenhoito ei riitä. Tällaisia tilanteita voi olla vaikkapa nopeamman hoidon saaminen yksityissairaalassa. Urheiluseurojen toiminnassa jäsenet on vakuutettu seuran puolesta.

Liikenneturvallisuus

Vaaratilanteiden välttäminen myös liikenteessä on erittäin tärkeää. Liikennesäännöt on luotu, jotta liikkuminen olisi kaikille turvallista ja toimivaa.

Koulumatkan vaaranpaikat ja ongelmat tulee selvittää jo hyvissä ajoin ennen koulun alkua. Samalla on hyvä harjoitella matkan kulkemista yhdessä aikuisen kanssa, jotta kulkemiseen tulee hyvä alkurutiini.
Huomioi aina muut tiellä liikkuvat, kulje rauhallisesti ja harkiten.

Kävellen kulkiessasi käytä jalkakäytävää tai kevyen liikenteen väylää, joka on tarkoitettu jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Mikäli jalkakäytävä tai kevyenliikenteenväylä puuttuu, kulje tien vasemmassa reunassa. Pimeänä aikana kulkiessasi muista käyttää heijastinta!

Tietä ylittäessäsi käytä aina suojatietä, mikäli sellainen matkasi varrella on. Muutoin valitse tien ylittämiseen paikka, josta näet riittävän pitkälle molempiin suuntiin. Kun reitti on selvä, eikä ohikulkevaa liikennettä näy, ylitä tie mahdollisimman suoraan ja ripeästi. Jos suojatie on varustettu liikennevaloilla, muista odottaa vihreää valoa ennen ylittämistä.

Käytä pyöräillessäsi kypärää. Kulje pyörällä kevyen liikenteen väylää pitkin tai sen puuttuessa tien oikeassa reunassa. Alle 12-vuotias saa pyöräillä myös jalkakäytävällä, kunhan ei aiheuta haittaa siellä kulkeville jalankulkijoille. Pimeällä kulkiessa pyörässäsi tulee olla toimiva kulkuvalo sekä riittävästi heijastimia.


Rahan käyttö ja toisen omaisuuden kunnioittaminen

Rahan järkevä käyttö on hyvä oppia jo alusta alkaen. Sanotaan, ettei raha kasva puissa.
Sanonnalla tarkoitetaan, että raha on käytettävissä rajallinen määrä. Kun teet työtä, saat palkkaa. Palkalla voit ostaa haluamiasi hyödykkeitä.

Suuri osa kotitalouden ansioista kuluu kuitenkin kaikkeen välttämättömään: asumiseen, ruokaan, vaatteisiin ja liikkumiseen. Ylimääräinen raha voidaan sitten käyttää harkitusti matkustamiseen, ravintolassa ruokailuun tai uuden tietokonepelin ostoon.

Moni kuitenkin tuhlaa enemmän kuin tienaa. Silloin helpolta ratkaisulta tuntuu rahan lainaaminen. Nykyään netti on pullollaan pikavippejä, jotka lainaavat rahaa korkoa vastaan. Tämä tarkoittaa, että joudut maksamaan takaisin lainaamasi summan lisäksi myös korkoa, joka voi olla merkittävä summa. Joskus rahan lainaaminen voi olla järkevää, esim. asuntoa ostettaessa.

Vaikka sinun tekisikin jotakin asiaa tai tavaraa mieli, eikä sinulla ole rahaa siihen, toisen omaisuutta on kuitenkin muistettava kunnioittaa. Et voi ilman lupaa lainata tai ottaa käyttöön toisen omaa. Tarvitset luvan tavaroiden lainaamiseen.

Sama koskee myös julkista omaisuutta, vaikkapa koulun tarvikkeita. Vaikka tuntuisikin, ettei niitä omista ketään, yhteisiäkään tavaroita ei voi ottaa henkilökohtaiseen käyttöön ilman lupaa.

Myös yhteisen omaisuuden turmeleminen on rangaistavaa, et saa vahingoittaa kirjaston kirjoja tai vaikkapa koulubussin penkkejä. Iästäsi riippumatta olet korvausvelvollinen, jos rikot tai varastat jotakin. Vanhempasi eivät ole velvollisia maksamaan aiheuttamiasi vahinkoja, vaan lasku jää odottamaan kunnes menet ensimmäiseen työpaikkaasi. Aiheuttamasi vahingot peritään vähitellen palkastasi.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä