Kun sairastun

Tavallisimmat sairaudet

shutterstock_185127644_terveystieto_p.jpgFlunssa eli nuhakuume on tavallisin lasten sairaus. Flunssavirukset tarttuvat erittäin helposti ihmisten joukossa, siksi flunssa iskeekin usein koulun alettua syksyllä. Varsinaista parannuskeinoa ei ole, mutta oloa voi helpottaa kohottamalla nukkuessa tyynyä ja nauttimalla lämmintä juotavaa. Kuumeen laskettua voit jälleen mennä kouluun.

Flunssa ei itsessään vaadi lääkärinhoitoa, mutta siihen saattaa liittyä esimerkiksi korvatulehdus. Korva on aluksi tukkoinen ja alkaa särkeä. Silloin tarvitaan lääkärin apua.

Oksennus ja ripuli ovat merkkejä suolistotulehduksesta. Silloin on paikallaan levätä ja nauttia runsaasti suola- ja sokeripitoisia nesteitä. Jos tauti pitkittyy yli kaksi päivää tai tunnet itsesi veltoksi ja haluttomaksi, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Käsien pesu ennen ruokailua ja vessakäynnin jälkeen on paras tapa ehkäistä tautia ja estää sen leviämistä.

shutterstock_202950346_terveystieto_p.jpgVesirokko on erittäin helposti tarttuva tauti. Siihen liittyvät punatäpläinen ihottuma ja korkea kuume. Rokkoon ei ole lääkettä, sinun tulee pysyä levossa ja juoda runsaasti. Lääkäriä tarvitaan vain, jos olo menee veltoksi tai tulee hengitysvaikeuksia. Kuumeen noustessa yli 40 asteen, on hyvä mennä lääkäriin. Koulusta pitää pysyä poissa, kunnes viimeinenkin näppylä on kadonnut, silloin tauti ei enää tartu.

Ihottumat. Ihollesi voi ilmestyä monenlaista ihottumaa. Niiden syynä voi olla yksinkertaisimmillaan kuiva iho, mutta monia muitakin syitä on. Allergiset ihottumat ovat melko yleisiä. Niiden syy voidaan selvittää allergiatestillä. Ihottuman taustalla voi olla myös jokin sairaus ja pitkäaikaisen ihottuman syy tuleekin selvittää. Aluksi ihottumaa voi hoitaa perusvoiteella. Ongelman jatkuessa, ota yhteyttä vaikka kouluterveydenhoitajaan. Hän osaa opastaa jatkotutkimuksiin.

Allergiat voivat aiheuttaa monenlaista vaivaa. Jo mainitun ihottuman lisäksi allergia voi aiheuttaa mm. vatsakipua tai hengityksen vaikeutumista (astma). Allergiaa hoidetaan allergisoivaa ainetta välttämällä ja allergialääkkeillä. Joskus siedätyshoito auttaa.

Lisätietoa lasten sairauksista ja niiden hoidosta: http://www.sairaslapsi.com/