(hi5.5) Oppilas tutustuu Suomen esihistorian rautakauteen osallistumalla retkeen Rapolanharjulle. OK

Hyvät käytännöt

Luontopolku Rapolan harjulla
Kävellään lasten kanssa historiallinen luontopolku harjun ympäri. Toivosen Jussi on tehnyt sitä varten opettajan kortit. Lopuksi käydään supan pohjalla. Ennen tai jälkeen polun köydään tutkimassa kuppikiveä. Mikäli opettajalla ei ole riittävästi tietotaitoa, voi mukaan houkutella oppaan.

Viikinkitaistelu Rapolan harjulla
Gävlessä sijaitsevan hautakiven riimukirjoituksesta käännetyn tarinan mukaan viikinkijohtaja Egil kuoli Hämeessä. "Brusi antoi pystyttää tämän kiven veljensä Egilin muistolle. Ja hän kuoli Hämeessä (a Tafæistalandi) kun Brusi johti maan ledungia veljensä jälkeen. Hän matkasi Freygerin kanssa..." Ledung oli sotajoukko, joka koostui sadoista miehistä. Kyllönjoen taistelu hämäläisten ja viikinkien välillä lienee kuitenkin sepitelmää (katso tukimateriaali). Hieman historiaa oikoen voidaan järjestää viikinkien ja hämäläisten taistelu. Viikingit nousevat harjun rinnettä ylös ja hämäläiset pommittavat heitä pehmeillä palloilla.

Viikinkien esinelöytöjä Pirkkalasta
Tee finno.fi-sivustolla haku: viikingit esine pirkkala. Tiedonhakutehtävä oppilaille tai tykillä luokan seinälle. Katso tukimateriaali.

Haukilan polttokenttäkalmisto
Lue löydöstä vasemmalla olevasta sivusta.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentti