Homsorna 3-4-åringar

Vårblommor

Det börjar kännas som om det är lite vår i luften. Därför har Lejonen pysslat vårblommor som finns i korridoren. Förra veckan mätte vi barnen och sedan klippte vi trådbitarna enligt barnens längd.

Bladen på blomman har barnen själv fått klippa. På bladen har varje barn fått uttrycka sig om vad de tycker om och vad de är bra på 😊

Vilka härliga vårblommor det blev 😍

Målning med vattenfärger

Under sportlovet har vi haft färre barn och vi har också varvat ner verksamheten lite, så att också de barn som är på plats får känna att det är lite semester 🙂

Idag har vi målat med vattenfärger. Vi började med att rita med vit krita på papret och målade sedan ovan på med vattenfärger. Vilka fina konstverk det blev 🤩

Fastlagsjippo

Vi hade fastlagsjippo på gården tillsammans med Hemulerna. På programmet fanns längdåkning med pulka, fartfylld rörelsestund och snökonst med vattenfärger. Alla glada deltagare belönades med en guldmedalj och varm saft 🙃

Vänskap

Under denna vecka har vi diskuterat mycket kring vänskap. Vi har bl.a. pratat hurdan en fin vän är, vilka trevliga saker man kan säga och hur man kan vara snäll mot andra. Vi har också pysslat ett hjärta av barnens handtryck och intervjuat dem över trevliga saker man kan säga till andra.

Utegymnastik

På fredagen visade termometern vid daghemmet -19 grader. Som gräns för utevistelse har vi brukat ha -15 grader och då måste man även beakta hur vinden beter sig.

Det blir dock rätt tungt att vistas inne en hel dag, både för barn och vuxna ;) Så i fredags såg vi till att alla kom ut en sväng även på förmiddagen, trots den rejäla kylan.

Lejonen hade en väldigt aktiv rörelsestund där vi såg till att röra på oss i 35 minuter. Det blev lite stafett, långa och korta spurter, följe John med diverse rörelser och så fick barnen turvist visa egna rörelser. 35 minuter senare var alla röda om kinderna, men ingen hade kallt! :)

Slaskigt väder

Homsor 26.1-21. Lekar i snön. Idag 0 grader och slask. Bästa lekarna; nu har det varit en hel del pulka åkning. Idag var det roligt med kakor av slask. De blev vanilj och choklad.

Snögubbar

Homsornas grupp Ekorrar jobbar med pyssel snögubbar; klipper i olika material, viker och limmar. Bra koncentrations övning, fingerfärdighet och visuella färdigheter. Även språk och matemaik. Sen öva vi att skriva eget namn🙂. 21.1.2021

Parkgymnastik med Babblarna

Gruppen som består av de yngre barnen gick idag på promenad till en park nära daghemmet. På vägen till parken såg vi en helikopter, det var en intressant syn.

I parken hade vi Babblarna gymnastik där man ska göra samma rörelser som figurerna i Babblarna. Det var jätte roligt!

Då vi gick tillbaka till dagiset passade vi på att springa det sista ur oss genom att ta spurter mellan varannan lyktstolpe. Det var flere barn som var riktigt slut efter dagens utfärd!

Promenad

Varje onsdag går vi ut på en promenad. Genom att gå på promenader övar vi på vår motorik och trafikvett, samtidigt som vi lär oss om vår omgivning och utforskar det som finns omkring oss.

Denna onsdag var det rätt så regnigt, men det finns ju inga dåliga väder, bara dåliga kläder ;)

Dagisfred

I år utlystes dagisfred och skolfred på onsdagen den 19.8. Syftet med dagisfred är att förebygga mobbning och ensamhet bland barn redan i tidig ålder. Dagisfred ska påminna barn, pedagoger och vårdnadshavare om att alla har rätt att gå i ett tryggt och trivsamt daghem. Veckans tema på Homsorna har därmed varit kamratskap. Vi har pratat om känslor, konflikter och om kompisförhållanden samt sett på en kortfilm, lyssnat på sagor och sjungit sånger om kamratskap.

Mera information om dagis- och skolfred: https://www.folkhalsan.fi/unga/professionella/skola---anti-mobbning/skolfreden/

Trevlig sommar!

Homsorna och Hemulerna har pysslat fjärilar av kaffefilter. Barnen fick färglägga filterpappren med tuschpennor och därefter spraya vatten på dem. Till sist formades konstverken till fjärilar med hjälp av piprensare.

Med dessa vill vi önska alla en riktigt skön och avslappnande sommar!

Tillbaka till den nya vardagen

Idag har fler barn kommit tillbaka till Homsorna och det har varit glada men lite annnorlunda återseenden. Istället för att krama om en kompis har vi kört med att ”SKICKA KRAMEN”, vilket går ut på att barnen kramar om sig själv och sedan skickar den med händerna till sin kompis på avstånd. Barnen tycker det här med att skicka kramar har varit ganska så roligt!

Vi har också läst en bok i sandlådan med en grupp och kollat en lärorik video på hur man bör tvätta händerna så tvålen når överallt.

Experiment med elektricitet

Idag tog vi och öppnade locket på en låda som innehåller material för olika uppgifter som har att göra med elektricitet.

I lådan finns också en bok där man kan läsa om olika äventyr i fantasistaden Elköping.

Nu läste vi om att det var feststämning i staden för kvinnornas gymnastikgrupp Voltterna hade vunnit VM-guld och tusentals firare samlades på centraltorget. På torget fanns mängder med papperskonfetti som papperskanonerna hade skjutit ut i luften till ära för världsmästarna.

Det vi gjorde:

Barnen fick fundera över hur man skulle kunna städa upp så mycket papperskonfetti. Barnen tänkte att man kunde sopa med borste. Kanske dammsuga.

Och kunde man använda elektricitet till det?

Vi testade med att blåsa upp en ballong och sedan gnugga den mot håret eller någonting av ylle. Ballongen fick en statisk elektricitet som sedan sög åt sig papperskonfettin!

Testa gärna hemma. Man behöver en ballong, små pappersbitar (med silkespapper eller smörpapper fungerar det bäst), sitt hår eller en yllesocka el.dyl.

Häll ut pappersbitarna på ett litet område, gnugga den upplåsta ballongen mot håret och för den sedan nära pappersbitarna. Se vad som händer 😀 .

Ps. Om man inte har en bloong kan det också lyckas med ett plastsugrör.

Vi läser Storbildsblock

Idag har vi börjat läsa ur Storbildsblock, vars huvudpersoner är familjen Falk. Idag blev vi bekanta med familjen, som består av pappa, mamma, barnen Lena, Tor och Elin. Med finns också farmor, som bor ensam på landet och har vitt hår.

Hur ser din familj ut, vem hör till din familj?

OM DU VILL KAN DU RITA DIN FAMILJ ✍️ 🙂

Grej of the week

Varje tisdag har vi ”grej of the week” där vi diskuterar någon speciell sak. Föräldrarna har veckan innan fått hem tips och ledtrådar om vad det kan vara och där med har man möjligheten att diskutera kring saken med barnet redan innan.

Den här veckan diskuterade vi om grävlingen. Vid gick igenom var den bor, hur den ser ut, vad den äter osv. Till slut såg vi också på en liten videosnutt om grävlingen :)

Till slut fick man färglägga en egen grävling.

Kalevaladagen

På fredagen den 28.2. firades Kalevaladagen-finska kulturens dag. På Homsorna hade vi en samling där vi diskuterade varför Kalevaladagen firas och vad det hela är. Vi bekantade oss också i nationaleposets huvudfigurer Väinämöinen, Aino, Joukahainen och Lemminkäinen.

Till slut tittade/lyssnade vi på en spännande saga berättad av Neppe Pettersson, som handlade om Väinämöinen och jätten Antero Vipunen 😊

Homsornas bokhylla

Sagor och läsning är en väldigt viktig del av vardagen på Homsornas avdelning. Med hjälp av sagorna stärks språket, ordförrådet ökar och genom att tillsammans med barnen reflektera kring sagorna får de kunskap och färdigheter som bär framåt i livet.

På bokhyllan står uppställt de böcker som vi läst under höstterminen.

Utöver dessa böcker har vi också läst en hel mängd andra böcker, som barnen antingen haft med sig eller valt från böckerna vi har i gruppen.

Team arbete parvis

På tisdagar är det Homsornas tur att utnyttja den fina bakgården på dagis. Idag hade vi en gemsam lek först och efter det fick barnen parvis leta efter olika saker, t.ex. en blomma, en sten, någonting man tycker är fint osv.

Idag komiberade vi rörelse med övningar i det sociala samspelet med andra.

Rörelse jippo

Vi tog del av hela daghemmets rörelse jippo som gick av stapeln på bakgården. Homsorna var ivriga att delta och vi gick igenom alla stationer i två smågrupper. Stationerna hade olika uppgifter, både rörelse- och matematiska.

Till slut hade vi ett gemensamt experiment med Hemulerna, där vi kollade hur mentos reagerar med light coca cola... Häftigt värre 😉 !

Hela Åbo läser!

Nu kör vi på Homsorna igång med vår bokmånad! Kampanjen Hela Åbo läser pågår under hela oktober månad, mer info finns på https://www.turku.fi/sv/nyhet/2019-10-01_hela-abo-laser-i-oktober

På Homsorna ska vi försöka läsa så mycket sagor vi bara kan, inte endast i oktober utan under hela läsåret. Som ni säkert har märkt lägger vi sedan upp böckerna i vår ”bokhylla” i korridoren, på den kan man gå och kika ifall man behöver boktips! 😉

Idag pratade vi på samlingen om böcker och barnen fick lära sig ett nytt ord, nämligen ”författare”. Det var också någon som visste att böcker görs i en maskin, till näst ska vi ta reda på vad det egentligen är för en maskin... 🤔

tema Återvinning

Vi har rört oss i närmiljön och samlat skräp som barnen sedan fått sortera i rätt "Monster".Eftersom det är ett ämne som väckt intresse och frågor ,kommer vi att fortsätta sortera hela året!Vi uppmanar också er föräldrar att delta hemma i återvinning -vilket ni säkert redan gör..

Naturvetenskap

Att göra utflykter i naturen och i den byggda miljön samt att undersöka omgivningen är en
viktig del av den småbarnspedagogiska verksamheten. Genom positiva upplevelser lär sig
barnet att njuta av naturen och närmiljön och det stärker barnets förhållande till sin omgivning. Barnen fick i uppdrag att samla föremål ur skogen -samlat till Naturbingo

vi utforskar vår omgivning

Miljöfostran
omfattar tre dimensioner: att lära sig i miljön, att lära sig om miljön och att agera till förmån för
miljön. Den närbelägna naturen och den byggda miljön är både föremål för lärande och lärmiljön.
Vi gjorde en utfärd till skogen ,vid Halisforsen idag.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä