3.4. Oikeuttaminen

Oikeutettu uskomus

shutterstock_99258074_p.jpg

Mitä tarkoitamme oikeuttamisella, kun sanomme, että tieto on hyvin perusteltu eli oikeutettu uskomus? Otetaan esimerkiksi käsitykseni, että oliiviöljy on terveellistä. Mikä on tämän uskomuksen oikeutus? Olen lukenut kymmeniä kirjoja, jotka yhtäpitävästi esittelevät oliiviöljyn rasvahappokoostumuksen ja näiden rasvahappojen terveyshyödyt. Voin siis esittää yksinkertaisen päättelyn. (P on uskomus ja C on johtopäätös.)

(P) Kaikki lukemani ravitsemusopin esitykset ovat olleet yhtä mieltä siitä, että oliiviöljy on terveellistä.

(C) Olen siis oikeutettu uskomaan, että oliiviöljy on terveellistä.

Minulla on nyt uskomus (P), joka oikeuttaa uskomaan, että oliiviöljy on terveellistä. Mutta onko (P) oikeutettu uskomus? Oikeuttaakseni (P):n minun pitäisi osoittaa, että kirjojen kirjoittajat ovat olleet oikeassa. He ovat olleet päteviä alallaan, ja kustantajat ovat pitäneet huolta siitä, että vain korkealaatuiseen tutkimukseen perustuvat näkemykset ovat päässeet kirjoihin. Näiden uskomusten oikeuttamiseen tarvitaan taas lisää muita uskomuksia. Oikeuttaakseni A:n käytän B:tä, B:n oikeuttamiseen käytän C:tä, jonka oikeuttamiseen tarvitaan D, ja niin edelleen. Syntyy ääretön regressio. Ongelmaa kuvaa vanha tarina maailmankaikkeuden rakenteesta ja Maan paikasta kokonaisuudessa. Litteä maapallo lepää leveäselkäisen kilpikonnan päällä. Tämä kilpikonna puolestaan on toisen vielä suuremman kilpikonnan varassa. Sen jälkeen onkin oletettava päättymätön kilpikonnien ketju.

Jos joudumme tähän tilanteeseen uskomuksinemme, mikään uskomuksemme ei lopultakaan voi saada pätevää oikeutusta. Niinpä ongelman ratkaisuksi on esitetty oikeutuksen perustusteoriaa: ketju päättyy, kun löydämme uskomukset, jotka ovat niin itsestään selviä tai ilmeisiä, etteivät ne tarvitse lisäoikeutusta. Näitä uskomuksia emme voi epäillä, joten ne luovat varman perustan, jonka varassa voimme oikeuttaa muita uskomuksia. Jos uskomusjärjestelmämme olisi pilvenpiirtäjä, perustus tarkoittaisi kallioperää.