Sulje
Käynnistetään info-tv-näkymää (JavaScript pitää olla sallittuna)

Salat julki!Lue loistoartikkeli siitä, mitä elokuvantekijät kertovat elokuvan tekemisestä

Kansan naurattaja. HS:n henkilöjuttu Anna Brotkinista, joka on käsikirjoittanut suuren osan tämän hetken suosituimmista suomalaisista tv-komediasarjoista.

Kansan naurattaja

Anna Brotkin, 32, on käsikirjoittanut suuren osan tämän hetken suosituimmista komediasarjoista. Nyt hän kertoo, miten suomalaiset saa nauramaan. Brotkin on varautunut siihenkin, että hän saattaa joskus tahtomattaan loukata.

Tilaajille

Julkaistu: 6.12. 2:00 , Päivitetty: 6.12. 6:17

”baby toi on ihan once in a lifetime mut pitäiskö mennä sisälle ku mä jäädyn”

”psykoterapiaa koirille googlaa onko”

Käsikirjoittaja Anna Brotkinin, 32, puhelin on täynnä salakuuntelun tuloksena syntyneitä muistiinpanoja. Brotkin tarkkailee ihmisiä metrossa, raitiovaunussa, kadulla, kaupassa ja kahviloissa. Hän metsästää hauskoja yksityiskohtia, jotka voisivat toimia komediakäsikirjoituksessa.

”En välttämättä käytä havaintojani sellaisenaan teksteissäni, mutta hyödynnän niitä esimerkiksi henkilöhahmoja luodessani ja hahmojen puhetapaa etsiessäni. Jokin yksittäinen lause voi saada minut miettimään, millaisessa elämäntilanteessa ihminen mahtaa olla sanoessaan niin”, Brotkin kertoo.

Tarkat arkihavainnot toimivat. Television parhaat ohjelmat palkitaan jälleen tammikuussa Kultainen Venla -palkinnoilla. Viime kuussa julkistettiin ehdokkaiden shortlista, josta finalistit valitaan ensi viikolla. Komediakategorian shortlistan viidestä sarjasta Brotkin on ollut käsikirjoittajana kolmessa.

Brotkinilla riittää kysyntää. Marraskuussa alkoi Paula Korvan ohjaama ja yhdessä Brotkinin kanssa kirjoittama C More -alkuperäissarja Rehtori, joka perustuu Brotkinin ja Korvan kolmen vuoden takaiseen samannimiseen lyhytelokuvaan. Syksyllä 2018 Brotkin oli Putouksen 10. kauden pääkäsikirjoittaja.

Lisäksi hän on työskennellyt jaksokäsikirjoittajana muun muassa sarjoissa Jättekiva ja Modernit miehet. Viime keväänä Yle esitti Anna Dahlmanin ohjaaman komediasarjan Aikuiset, jonka käsikirjoitus ja konsepti ovat Brotkinin.

”Komedia perustuu havaintoon maailmasta, jota sitten liioitellaan.”

Brotkin on ammentanut Aikuisiin paitsi huomioitaan ympäröivästä maailmasta, myös palasen itseään. Sarjan päähenkilö Oona (Anna Airola) on kaikkea ja kaikkia ylianalysoiva junan tuoma, jolla on hyvin vahva kaupunginosaidentiteetti.

”Komedia perustuu havaintoon maailmasta, jota sitten liioitellaan stereotypioiden ja arkkityyppien avulla. Olen Hyvinkäältä kotoisin ja kokemukseni on, että syntyperäiset helsinkiläiset eivät fiilistele Kalliota samalla tapaa kuin me muualta tänne muuttaneet. Olen ottanut tuon ominaisuuden itsestäni ja vienyt sen äärimmäisyyksiin.”

 

Aikuisten parikymppiset ottavat itsensä erittäin vakavasti. Brotkin tunnistaa piirteen myös itsessään, eikä olisi mielestään pystynyt kirjoittamaan sarjaa yhtään aiemmin. Brotkin on kirjoittanut pienestä pitäen, mutta komediaa vasta viisi vuotta.

”Komedia vaatii itseironiaa ja vakavamielisyydestä irti päästämistä. En olisi vielä parikymppisenä pystynyt osoittamaan omia heikkouksiani. Useimmat Aalto-yliopistossa opintonsa aloittavat haluavat tehdä vakavasti otettavia draamaelokuvia. Harva menee sinne ajatuksenaan kirjoittaa koko kansan viihdettä, kuten en minäkään”, Brotkin pohtii.

Alunperin Brotkin haki opiskelemaan dramaturgiaa Teatterikorkeakouluun, koska hän oli liikkunut koko teini-ikänsä teatteripiireissä. Brotkin putosi valintakokeiden viimeisessä vaiheessa. Sen sijaan hän pääsi opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon viestintää.

Kandin suoritettuaan hän haki jälleen Teatterikorkeakouluun. Sillä kertaa raadissa olleen näytelmäkirjailija Laura Ruohosen palaute oli käänteentekevä. Ruohonen kehui Brotkinin tekstejä, mutta hänen mielestään ne eivät olleet teatteria. Ne olivat elokuvaa.

”Se oli hallelujah-hetki. Minusta oli aina tuntunut, että esitän teatteria ja yritän päälleliimata teksteihini teatraalisia elementtejä”, Brotkin muistelee.

Palautteen jälkeen hän haki opiskelemaan Aalto-yliopistoon elokuva- ja tv-käsikirjoittamista. Päivä päivältä valinta tuntui yhä oikeammalta.

 

Komedian siemen istutettiin Brotkiniin kuitenkin jo paljon aiemmin, vaikkei hän heti sitä ymmärtänytkään. Brotkinin lapsuudessa koko perhe katseli yhdessä paljon televisiota ja etenkin komediasarjoja.

”Näin jälkikäteen ajateltuna imin valtavasti tietoa siitä, miten komediaa kirjoitetaan. Olin ihan hullu Frasier-fani. Seattlelainen radiopsykologi oli hyvin kaukana omasta elämästäni, mutta se oli niin taitavasti käsikirjoitettua komediaa, että vitsit aukesivat jopa hyvinkääläiselle pikkutytölle.”

Sarjasta hän oppi, että väärinymmärrykset, ihmisten väliset valtataistelut ja egoistiset luonteenpiirteet naurattavat. Komedian tekijänä Brotkin on kuitenkin lempeyden puolestapuhuja. Aikuisissakin toki nauretaan henkilöiden pikkumaisuuksille, typeryydelle ja heikkouksille, mutta toisaalta myös hahmojen hellyyttävyydelle ja vilpittömyydelle.

”Ehkä se kertoo ihmiskäsityksestäni. En usko, että kukaan on pelkästään kauhea ja itsekäs tai ihana ja rakastettava. Toivon, etten edes osaisi kirjoittaa osoittelevaa komediaa. En myöskään halua lähtökohtaisesti tehdä sellaisia vitsejä, joiden dna:ssa on esimerkiksi vähemmistöille naureskelu tai stereotypioiden vahvistaminen.”

”Jokaisella on varmasti muutakin kerrottavaa kuin omaan ihonväriin tai sukupuoleen liittyviä tarinoita.”

Brotkin halusikin luoda Aikuisiin jopa hieman utopistisen maailman, jossa ei tyydytä kliseisiin miesten ja naisten eroavaisuuksista, lauota rasistisia vitsejä tai alleviivata Oonan parhaan kaverin Artun (Elias Salonen) homoutta.

”Eihän Oonankaan seksuaalista suuntautumista pointata koko ajan sanomalla, että hei mitä sä Oona ajattelet tästä kun oot tollanen hetero. Halusin luoda Artusta hahmon, jonka tärkein päämäärä ei ole tulla ulos kaapista.”

Sarjassa ei myöskään alleviivata kenenkään etnistä taustaa. Brotkin sanoo, ettei tietenkään ole naiivi. Homofobia ja rasismi ovat monelle arkipäivää, mutta Brotkinille oli tärkeää normalisoida näitä teemoja suomalaisessa televisiokerronnassa.

”Uskon, että jokaisella on varmasti muutakin kerrottavaa kuin omaan ihonväriin tai sukupuoleen liittyviä tarinoita.”

 

Brotkin haluaa kuitenkin uskoa, että asiat menevät koko ajan parempaan suuntaan.

Pirkka-Pekka Petelius pyysi hiljattain julkisesti anteeksi vanhoja tv-sketsejään, joissa loukattiin saamelais- ja romanivähemmistöjä.

”On mahtavaa, että asioista keskustellaan koko ajan enemmän. Mielestäni on upeaa, että ihminen voi tajuta virheensä: pyytää anteeksi, saada anteeksi ja oppia uutta. Voimme mennä eteenpäin. On absurdia, että joku lynkataan yhden virheen takia ja vielä absurdimpaa on, että lynkataan anteeksipyynnön takia”, Brotkin pohtii.

”Toivon, että minulla on oikeus pyytää anteeksi, jos joskus teen virheitä.”

Mutta täytyykö komediaa nykyään siis kirjoittaa kieli keskellä suuta?

”En ymmärrä valitusta, ettei mitään muka saisi enää sanoa. Sehän ei ole totta! On enemmänkin järkyttävää, mitä kaikkea loukkaavaa saakaan sanoa julkisesti esimerkiksi Twitterissä. Ero vanhaan on se, että onneksi nykyään niilläkin, joita loukataan, on ääni ja he voivat sanoa, että tämä satuttaa”, Brotkin sanoo.

Brotkinin mukaan komediaan kuitenkin liittyy usein tietty epäkorrektius ja överiksi vetäminen. Kirjoittaminen ei kuitenkaan onnistu, jos hän koko ajan miettii, mitä feministit, perussuomalaiset tai oma mummo vitseistä ajattelevat.

”Komedia syntyy niin hienovaraisista nyansseista, että olen varautunut siihen, että jonain päivänä tajuamattani tekstini saattaa loukata jotain. Silloin haluan olla ihminen, joka on itsekriittinen, pyytää anteeksi ja pysähtyy miettimään. En ajattele, että minulla on oikeus kirjoittaa ihan mitä vain haluan ilman seurauksia. Pikemminkin toivon, että minulla on oikeus pyytää anteeksi, jos joskus teen virheitä.”

 

Monipuolisten henkilöhahmojen lisäksi Brotkinille oli Aikuiset-sarjaa kirjoittaessa myös tärkeää kirjoittaa parhaat vitsit ja päärooli naiselle.

”Usein sanotaan, että kyllähän naisilla on paljon komediarooleja. Mutta harvoin he kuitenkaan saavat olla komedian päähenkilöitä, hauskoja koheltajia. Naiset ovat edelleen useammin reaktiohahmoja, kuten rakastavia äitejä, huolehtivia siskoja tai nalkuttavia vaimoja.”

Hän ei kuitenkaan ole sitä mieltä, että kaikissa sarjoissa tulisi olla puolet naisia.

”Jokainen saa tehdä omannäköisensä sarjan. Ei se tee ohjelmasta naisvihamielistä, jos sen pääosassa on miehiä. Samalla tavalla sarjasta ei vielä tee feminististä se, että päärooli on naisella. Aikuisissa on sekä miehiä että naisia aktiivisissa rooleissa.”

Vaikka Brotkin sanoo olevansa unelma-ammatissaan, välillä hänenkin on vaikea päästä kirjoittamisessa eteenpäin.

”Silloin haluaisin maksaa jollekin 500 euroa siitä, että hän tekisi työt puolestani. Se on ihan omituinen ajatus!”

Se kuitenkin kuuluu kirjoittamisen luonteeseen. Brotkinin mukaan täytyy tulla alhoja, jotta niistä voi taas nousta. Jos hän pitäisi itseään jatkuvasti loistavana kirjoittajana, ei hän pääsisi kehittymään. Toisaalta liika itsensä ruoskiminen tappaisi luovuuden.

”Kuulostaa itsekeskeiseltä, mutta minun täytyy voida nauraa omille jutuilleni ja uskoa, että koko Suomi tulee rakastamaan vitsejäni, ja että sarjani myydään Netflixille. Sen jälkeen yleensä ajattelen, että tulen nolaamaan itseni paskoilla teksteilläni. Kirjoittaminen on bipolaarista ja vaatii tietyn jumalkompleksin”, hän sanoo nauraen.

 

Brotkin kuvailee komediaa kuninkuuslajiksi, jota mitataan brutaalisti: komedia ei ole komediaa, jos kukaan ei naura.

”Silloin on epäonnistunut. Mielestäni komedia onkin aliarvostettua siihen nähden, miten vaikea genre se on.”

Epäonnistua voi Brotkinin mukaan monella tapaa, esimerkiksi aliarvioimalla katsojaa ja kirjoittamalla vitsejä, jotka eivät naurata edes häntä itseään.

”Kirjottaessa lähden siitä, etten pidä katsojaa tyhmänä. Sarjojeni avulla toivon, että voimme nauraa yhdessä itse itsellemme, sen sijaan että nauraisimme ylhäältäpäin toisillemme.”

”Ihmisen tunteisiin pääsee helpommin käsiksi lempeän yhdessä nauramisen kautta.”

Itse kirjoittaminen ei ole Brotkinille tärkeintä. Todellinen palkinto tulee vasta siitä, kun näkee katsojan reagoivan.

Aikuiset ei olisi mitään vain paperilla. Se on tarkoitettu ihmisten nähtäväksi. Rakastan sitä, kun kirjoittamani vitsit herättävät tunteita ja fyysisiä reaktioita, kuten niin vahvaa nolostumista, että täytyy panna kädet silmien eteen. Ihaninta on, jos katsojat eläytyvät tarinaan ja puhuvat hahmoille, uskovat heidät oikeiksi, fanittavat tai ärsyyntyvät heistä. Silloin tietää tehneensä uskottavan hahmon. Päämääräni on koskettaa, naurattaa ja herättää ajatuksia.”

Brotkin suhtautuukin komediaan miltei hartaasti ja uskoo, että motiivit naurattamiselle voivat olla jopa ylevät.

”Nauru tekee ihmiseen särön. Sen jälkeen on vastaanottavaisempi myös maailmankatsomukselliselle kamalle. Pelkkä paasaaminen ja toruminen voivat aiheuttaa jopa vastareaktion. Ihmisen tunteisiin pääsee helpommin käsiksi lempeän yhdessä nauramisen kautta.”

Eikä kaiken tarvitse valistaa parempien valintojen pariin.

”Joskus komedia voi olla vain haavemainen pakopaikka, jossa saa hetken kuvitella, että kaikki on maailmassa hyvin.”

 

Anna Brotkin

Kuka?

32-vuotias käsikirjoittaja. Syntynyt Hyvinkäällä, asuu Helsingin Kalliossa. Opiskellut elokuva- ja tv-käsikirjoittamista Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Valmistunut taiteen maisteriksi 2016. Opiskellut myös viestintää Jyväskylän yliopistossa

Mistä tunnetaan?

Aikuiset-tv-sarjan käsikirjoittaja. Ollut mukana kirjoittamassa tv-sarjoja Rehtori, Jättekiva, Modernit miehet, Putous ja Pelimies. Kirjoittanut myös lyhytelokuvia ja kuunnelmia.

Mistä ei tunneta?

Ohjaa myös musiikkivideoita ja järjestää teemabileitä Teurastamon B-Side Barissa. ”Beyoncé-bileissä on ollut parhaimmillaan tuhat ihmistä.”

Näistä en luovu

Haahuilu

”Teen paljon töitä, mutta vastapainoksi yritän nauttia elämän random-jutuista ja tehdä asioita ilman päämäärää tai välitöntä hyötyä.”

Työhuone

”Tarvitsen paikan, jossa ajatella ja kirjoittaa. Ahdistuisin, jos joutuisin kirjoittamaan kotona tai kahviloissa. Nykyinen työhuoneeni sijaitsee Kruununhaassa.”

Rakkaus

”Tärkein kaikista.”

Enneagrammit - persoonallisuustesti

Kannabiskakku päätyi hautajaisvieraille - leski kiidätettiin sairaalaan

Kun nimenomaan just mitään tämmöistä ei haluttu (Lue tästä Arnkillin nerokas analyysi M/S Romanticista)

”Kun nimenomaan just mitään tämmöstä ei haluttu” – huomautuksia M/S Romanticista

 

”– Ruotsinlaiva liittyy suomalaiseen onneen aivan oleellisesti, Hannu kuului sanovan.

– Saatat olla oikeassa, minä sanoin ja suljin silmäni ja ajattelin päiväunia.

– Ensin jengi miettii että kohta saa kaikkea kivaa. Sitten ne huomaa että eihän täältä saa mitään. Ja sitten ne alkaa odottaa että onneksi pian pääsee kotiin.”

(Petri Tamminen, Mitä onni on)


M/S Romanticin ydinkysymyksen huutaa ilmoille risteilyisäntä Jocke sarjan viimeisessä jaksossa, kun kulissi lopullisesti romahtaa: ”Jumalauta! Mitä helvettiä te tuutte tänne laivalle?”

 

Niin, mitä helvettiä? Miksi laivalla ollaan? Mitä sieltä halutaan saada? Nerokas sarja tutkii halua, halun paradokseja ja halun toteutumattomuutta.

 

Jani Volanen itse kuvasi laivaa tarinan näyttämönä Ylen haastattelussa näin:

 

”– Risteily on herkullinen johtuen juuri sen lyhyestä kestosta, ja suljetusta tilasta, josta ei pääse kesken pois. Koska ilmassa on liikaa odotuksia ja liian vähän aikaa niiden täyttymiseen, se luo draaman kannalta hyvän tiivistymän asioiden edetä nopeammin kuin vastaavat asiat etenisivät ihmisten arkielämässä.”

 

 

Risteilylaiva osoittautuu paikaksi, jossa aikuisuus merkitsee toiveiden lähtökohtaista toteutumattomuutta.

 

Aikuiset hortoilevat fantasioidensa labyrintissa, jonka aineellinen ja ajallinen – ja siksi aina ja yhä uudestaan väärä – toteutuma laiva on. Jokaisella on unelmansa, ja jos on vielä piiskannut itsensä uskomaan, että ”unelmat on toteutettava nyt”, kuten yrittäjä Matias, päätyy vaeltamaan irvokkaana halun golemina yhä uudestaan ympäri tuulista kantta.

 

Aikuisten sekoilulle kontrastin muodostaa Samu, lapsi, joka haluaisi laivalta jotakin tiettyä, esimerkiksi päästä kylpylään enonsa kanssa. Samu nimenomaan voisi olla laivalla onnellinen, koska häntä eivät vielä eksytä loputtomat fantasiat. Tämänpuoleinen riittäisi hänelle. Kuitenkin juuri hänen halunsa toteutumisen estää traagisella tavalla eno, joka takertuu omaan fantasiaansa ikuisesta nuoruuden nousuhumalasta.

 

Ei vain niin, että laivalla aikuisten toiveet eivät toteudu. Usein todellisuuden aiheuttama vaikutus on se, minkä häitään epäonnisesti juhliva Pike pukee sanoiksi: ”nimenomaan just mitään tämmöstä ei haluttu”. Se, mikä ahtaassa tilassa ja aikaikkunassa saa aineellisen hahmon, ei ole vain pettymys vaan jopa jotakin kerrassaan päinvastaista kuin mistä haikailtiin.

 

Ihmiset ryntäilevät laivalla kohti sitä, mitä luulevat haluavansa, mutta eivät halua sitä mitä saavat – ja/tai ajelehtivat kohti sitä, mitä eniten pelkäävät. Usein siksi, että heitä eteenpäin ajava fantasia on läpeensä ristiriitainen.

 

Jocke pakenee vastasyntyneen vauvan tuomaa onnea laivalle kärsimään. Samun eno tekee mitä tahansa, jotta ei tarvitsisi olla sen pienen ihmisen kanssa, jolle hän on tullut järjestämään laatuaikaa. Homofobinen hevari päätyy homojen hyttiin huutamaan: ”Mä en oo homo!” Santeri Kinnusen vastaus on kuin muunnelma Billy Wilderin Piukkojen paikkojen kuuluisasta loppurepliikistä: ”Ei se mitään. Ei haittaa.” ”Nobody’s perfect!”

 

Jocke tivaa avustajaltaan, TET-jaksoa suorittavalta Janicalta: ”Mitä nykyään halutaan?” Passiivimuotoiseen, koko aikakautta koskevaan kysymykseen ei ole helppo vastata. Jocke itse haluaa palauttaa risteilyjen 30 vuoden takaisen kulta-ajan – uutuudenviehätyksen ja kulutusyhteiskunnan lumon, mutta tulokset ovat koko ajan laihempia.

 

Halu on rajatonta, laiva rajallinen – ellei suorastaan rajallisuus itse. ”Laiva lisää himoa”, tiivistää kansallis-lacanilaisen opinkappaleen naistenmies Kaide. Hän yrittää huonolla menestyksellä järjestää seuraa itselleen ja aseenkantajalleen Empulle. Myöhempien aikojen Sancho Pancha vedetään mukaan surkean isäntänsä houreisiin. Risteilyjen Don Quijote sohii löysällä peitsellään omia harhojaan, apuri näkee todellisuuden mutta myötäilee isäntää. Lopulta näkeminen käy Empun silmille liian raskaaksi. Neidot pelastavat miesparan ja hänet kuljetetaan helikopterilla pois ennen lopullista sokeutumista.

 

Kun Kaiden edessä on kaide, ylittääkö hän sen vai onko juuri este hänen fantasiansa varsinainen kohde? Surullisen hahmon ritari nousee puoliksi reelingin kaiteen päälle, koska haluaa leikkiä ”duudsonia”. Hänet pysäytetään juuri oikealla hetkellä, ja jähmettyminen rajalle onkin hänen omin eleensä.

 

Halut eivät voi toteutua laivalla, toisaalta laivalla joudutaan kohtaamaan halujen banaalius. Kaide puntaroi baaritiskillä: ”Mitä sä teit mulle viimeksi, mitäs mä ottasin...” Bilettämisen connoisseurin valinta on lopulta ”tuoppi”. Laivan todellisuus asettaa ihmisten halujen eteen peilin, josta näkee niiden pienuuden. Toisaalta halut kytkeytyvät rannattomiin fantasioihin, jotka eivät edes periaatteessa voi toteutua, eivät varsinkaan risteilyn puitteissa.


Fantasian viitepiste on jossakin tämänpuoleisen takana, aavan meren tuolla puolen. Mustana hohtavan meren lisäksi tuonpuoleisen lupauksen merkkinä sarjassa on esiintymislava. Kaide on vakuuttunut, että jos vain saa olla lavalla, tähtien puolella, alkaa hyttien avainkortteja pian kertyä pinoksi asti. Hänen oma yrityksensä ottaa lava haltuun kariutuu pahasti. Laulu jumittuu oktaavialojen välille eikä likinäköinen saa sanoista selvää.

 

Kaiken banalisoitumista tämänpuoleisessa kuvastaa Kaiden hehkuttama ”my special place” – määrätty paikka kannella, jonne on tietyssä vaiheessa mentävä. Kaide itsekin kyllästyy paikkaan muutamassa sekunnissa ja jatkaa matkaansa. ”Let’s roll.” Loppukuvissa hän on viimein siellä, missä oikeastaan haluaakin olla, yksin hytissä naureskelemassa puhelimelleen.

 

Iskelmätähti Gusu liikkuu kerroksissa tuonpuoleisena hahmona, tunnistettuna ja haluttuna puolijumalana. Mutta jos hänen kanssaan päätyy hyttiin juomaan muovimukeista viiniä, punkalla onkin limainen predatori. Jälleen kerran Pike saa vahvistuksen sille, että ”nimenomaan just mitään tämmöstä ei haluttu”.

 

Laiva vie ihmisiä toiveiden merelle. Ihmiset tähyävät ulapalle ja yöllinen meri tuijottaa mykkänä takaisin. Teini-ikäinen Annika keikkuu Kaapon kanssa reelingillä ja tähyilee aikuisia syvemmälle mustaan. ”Ei vittu! Uidaan saareen!” Viisitoistavuotiaan punaisen hupparin selässä lukee ”Mistakes”. Kaapoa Annika yllyttää: ”Me uidaan tonne. Se on ihan tossa. Sit me voidaan vaik pitää käsistä vedessä ja me vaan kellutaan. Sit me voidaan tehä nuotio...”

 

Heti ensimmäisestä tanssiesityksestä lähtien Annikaa ympäröi vaaran tuntu. Hän säteilee energiaa lavalla, Gusu nähdään tuijottamassa alaikäistä tyttöä vaikuttuneena. Katsoja pelkää pahinta, onneksi turhaan.

 

Kaapo juoksee myöhemmin Annikan perässä käytäviä pitkin ulvoen kuin apina. Kun niin tekee teini-ikäinen, se on hurmaavaa, mutta kun yrittäjä Matias kertoo, kuinka seminaarin osallistujat laitettiin ulvomaan kuin apinat – koska täytyy uskaltaa – tunnistamme asetelman tympeyden.

 

Matias heilahtaa sympaattisesta antisankarista käytävillä saalistavaksi älyttömäksi eläimeksi, joka hakee nisäkkään kosketusta. Muodonmuutoksen taitekohdassa pubin kaiuttimissa soi Def Leppardin ”Animal”. ”And I want, and I need, and I lust...” Ihmisen ikävä toisen luo kääntyy omaksi ivamukaelmakseen.

 

Sarjassa toistuvat viittaukset eläinmaailmaan Kaiden ”kissoista” ja ”kotkista” alkaen, eikä liene sattumaa, että tarinankuljetuksen loistava MacGuffin liittyy ketun ja koirien kohtaamiseen. Kotieläimet ajavat villieläimen laivalta mustaan, kylmään tuntemattomaan. Muukalainen on torjuttu. Kunpa kettu olisi päässyt räpiköimään saareen, johon teinit eivät uineet. Mutta laivan halukone ilmeisesti murskaa eläinparan. Tuntematon luonto kostaa yhteiskunnalle sähkökatkon muodossa.

 

Veli arvelee, että neljästä koirasta kolme olisi nimetty kreikkalaisten jumalien mukaan, mutta ketun ajaa lopulta mereen Hektor. Hektor ei ollut jumala vaan Iliaan väkevä sotasankari, kuuluisa maanpuolustustahdostaan. Juuri Hektorin osaksi jää tällä laivalla puolustaa ihmisten väliaikaista kotia, epävakaan aineen päällä lipuvaa kulutusyhteiskuntaa luonnon hyökkäystä vastaan.

 

Mutta kuten Veli nousuhumalansa kirkkaalla hetkellä järkeilee, autokansi on huonosti vartioitu. Todellisuuden alimmista kerroksista saattaa nousta tulevaisuudessakin jotain yllättävää. Ehkä koittaa vielä aika, jolloin ihminen vuorostaan pakenee sietämättömäksi muuttuneelta halujen temmellyskentältä, kelluvasta temppelistään. ”Täältä ei pääse veke kuin laidan yli.”

 

Jocke, joka yrittää palauttaa laivamatkojen tarunhohtoisen ajan, on sitä mieltä, että laivalla pitää olla elämyksiä, joita muualla ei ole. Tavallisesta kaupasta ei missään nimessä pidä saada laivan erikoisuuksia, koska risteilyn idealta menee muuten pohja. Niukkuutta on pidettävä yllä. Jocke pyrkii mikromanageroimaan ihmisten kokemuksia ja tehtailee samalla itselleen pettymyksiä. Hän keskittyy siihen, mikä varmasti ei voi onnistua, toisin kuin ”asiallisten hommien” horisontissa operoiva Jenna, joka puuttuu vain siihen, mikä on välttämättä käytännössä hoidettava. Kun Jocke julistaa, että ”piittaamattomuus on rikos”, hän on tragikoomisena hahmona sukua Tuntemattoman sotilaan Kariluodolle, jolle taistelumenestystäkin tärkeämpää oli se, että kaikki olivat täydestä sydämestään mukana yhteisessä projektissa.

 

Jocken mukaan laivalla pitää saada aikaan asioita, joita muistellaan vielä vuosien päästä. Hänen oma fantasiansa on sidottu kohtalokkaasti toisten oletettujen fantasioiden toteutumiseen – mutta muut haluavat vääriä asioita.

 

Alkoholi ja tupakka ovat Jockelle risteilykokemuksen pyhyyttä häiritsemään työntyneitä lieveilmiöitä. Torjuttava Paha kiteytyy pubiin, joka Jocken mukaan on ”laivan haisureikä, tahmainen häpeäpilkku”. Pubia isännöi jääräpäinen viihdyttäjä Mike, joka tekee kaiken eri tavalla kuin Jocke haluaisi. Tämän laivan infernoa hallitsevan paholaisen Jocke haluaisi manata ulos. Kaikki voisi olla hyvin, mutta Mike seisoo uppiniskaisena fantasian toteutumisen tiellä. (Vastaavasti Matias tulkitsee Teijan "Pahattareksi", joka muodostaa esteen hänen romanssinsa toteutumiselle.)

 

Kunnianhimoisen risteilyisännän osa on tukala tilanteessa, jossa laivalla on sitä mitä muuallakin. Kaikkialla on Samaa, ja kaiken lisäksi ihmisten odotukset kasvavat koko ajan. Luonnonvoimien armoilla kelluvassa kulutusmaailmassa on mahdollista elää enää vain aikuisuuden synkkä puoli: se, että kaikki on loputtomasti jo-nähtyä – ja kuitenkin samalla aina muuta kuin mitä toivottiin.

 

Sarja näyttää aikuisuuden muutenkin irvokkaassa valossa. Santeri Kinnusen hahmo on mukavin mahdollinen eno selvänä ja viheliäinen aikuisen karikatyyri humalassa. ”Mä annan sulle luottoa tässä”, hän sanoo jättäessään Samun hyttiin pelaamaan Xboxilla. ”Pärjääkö mies yksin?” Myöhemmin eno siteeraa rehvakkaasti Tuntematonta: ”Mies menee ja mies tulee ja mies vastaa itse kulkemisistansa.” Risteily on enon mukaan ”miesten matka”. Samulle tämä tarkoittaa pettymysten sarjaa, lopulta kyyneliä ja pakokauhua.

 

Kun eno pelaa pubissa aikaa, jotta ehtisi juoda lisää, taustalla soi AC/DC:n ”Highway to Hell”. Itseään iloon lietsovan aikuisseurueen ja surullisen Samun elämismaailmojen välinen riitasointu äityy karmaisevaksi, kun kaiuttimista lähtee soimaan Van Halenin ”Jump” samaan aikaan kun Samu purskahtaa epätoivoiseen itkuun.

 

Ryyppyporukan loputtomasti rönsyilevä tietokilpailu nousee vertauskuvaksi kriisiytyneelle poliittiselle prosessille valtiolaivan lipuessa kohti katastrofia. Alaikäinen, voimaton todistaja istuu seuraamassa aikuisten päättymätöntä, sammaltavaa puhetta – uimahousut valmiina jalassa. Pelastautukoon ken voi. "Might as well jump."

 

Toisin kuin Samu, teinit eivät enää ole aikuisten armoilla. Heidän tiellään on esteitä, mutta ne eivät ole ylivoimaisia. Siinä missä monien sarjan hahmojen on mahdotonta irtautua omasta nuoruudestaan, Annikan ja Kaapon vanhempien on vaikea päästää irti lastensa lapsuudesta. Ruokapöydässä teineistä puhutaan kuin viiden tai kymmenen vuoden viipeellä: vieläkö teidän Kaapo laulaa Cantores Minoreksessa? Vanhemmille on työlästä hyväksyä, että lapsilla on nyt oma elämänsä ja vapautensa. Annikaa yritetään surkeasti tiuskia ruotuun kuin pikkulasta. Puhutaan ”hapen haukkaamisesta”, kuin pöydässä istuisi päiväkoti-ikäisiä. Vanhempien harhaisuus toisaalta myös suojaa teinien seikkailuja: kun äidit ja isät ovat sopivasti pihalla, kaikkea voi tehdä heidän tietämättään, ja tehdäänkin.



Risteilyn onnelliset ovatkin juuri Annika ja Kaapo. He juoksevat villisti kohti asioita, joita vasta ensimmäisiä kertoja kokevat. Heidän yönsä on suurenmoista ravia kerrosten välillä ja salakäytävien läpi, hetken huumaa tanssilattialla ja autokannen kielletyllä vyöhykkeellä.


Annika nähdään viimeisissä kuvissa typertynyt hymy kasvoillaan, kun hän muistelee sängyssä yön tapahtumia. Hän on saanut juosta, tanssia, ryypätä, pussailla ja huutaa. Kun teinit pakenevat Jockea kaljatölkkien kanssa, on kuin he pakenisivat itse aikuisuutta. Vielä vähän aikaa se on mahdollista.

Kun nainen kyllästyy kauniin ruumiin rooliin

Kulttuuri

Kun nainen kyllästyy kauniin ruumiin rooliin – Anna Paavilainen ohjasi erikoisefektejä ja räjähdyksiä pursuavan elokuvan, jossa naiset ottavat miesten tilat haltuun

Anna Paavilaisen ohjaaman lyhytelokuvan voi nähdä loppukuusta Season Film Festivalilla Helsingissä ja syksyllä Ylen kanavilla.

 
Kauniin vaalean naisen ruumis makaa rannalla muoviin käärittynä.

Sitten nainen (Laura Birn) herääkin henkiin ja puuskahtaa: ”Ei oo saatana todellista, taas!”

Näin alkaa Anna Paavilaisen ohjaama Kaksi ruumista rannalla. 20-minuuttinen lyhytelokuva sai ensi-iltansa sunnuntaina päättyneillä Tampereen elokuvajuhlilla. Siellä teos sai kunniamaininnan parhaan fiktioelokuvan sarjassa.

Heti alussa tehdään siis selväksi, että nyt revitään rikki elokuvissa ja tv-sarjoissa vuosikymmeniä nähtyjä, seksistisiä ja kuluneita naisrooleja. Laskekaapa huviksenne, kuinka moni jännityssarja esimerkiksi on alkanut vastaavalla naisen ruumiin löytymisellä.
 

Birnin nimetön hahmo tapaa seuraavaksi rannalla Rea Maurasen esittämän, niin ikään nimettömän ”vanhemman naisen”.

Sitten alkaa kaksikon vaellus läpi eri elokuvien lajityyppien – etenkin perinteisten ”miehisten” genrejen kuten Blade Runneria muistuttavan tieteiselokuvan, Tuntematon sotilas -henkisen sotafilmin ja poliisitrillerin.

Paavilaisen ja pääosanesittäjä Birnin käsikirjoittama Kaksi ruumista rannalla sai Tampereen esityksissään yleisöltä innostuneen vastaanoton, eikä syyttä.

Se on paitsi terävä ja hauska kannanotto elokuvien homeisiin kaavamaisuuksiin, myös viihdyttävä, vauhdikas ja visuaalisesti komea: ison laajakangaselokuvan tyyliin tehty teos. Erikoistehosteita, komeita lavasteita ja räjähdyksiä riittää.

Teatterilavoille Paavilainen on jo tehnyt näytelmien naiskuvaa kritisoineita teoksia, kuten paljon huomiota saaneen Play Rape -monologin sekä Marja Salon kanssa käsikirjoittamansa ja ohjaamansa, naisten ulkonäköpaineisiin pureutuvan Sinuus-näytelmän.

 

Ensimmäisen elokuvaohjauksensa ideaa hän kertoo alun perin pohtineensa pohtineensa jo 2014–2015 Ruotsissa opiskellessaan. Varsinaisen lähtölaukauksen Kaksi ruumista rannalla sai 2016, kun Paavilainen ja Laura Birn istuivat Hakaniemessä Tokoinlahden rannalla juttelemassa.
 

”Olimme ahdistuneita elämästä, tulevaisuudesta ja taiteesta. Sanoin Lauralle, että ala sinäkin kirjoittamaan: se on niin sairaan siistiä, itselleni se muutti koko taiteilijuuden. Huomasi, että mitä vittua, mähän voin yhtäkkiä luoda kokonaisia maailmoja.”

”Olin silloin myös itse vähän jumissa oman käsikirjoituksen kanssa ja pyysin Lauraa avukseni kirjoittamaan sitä. Siitä elokuva sai alkunsa.”

Paavilainen sanoo, ettei ole itse erityisesti joutunut tuskailemaan kliseisten naisroolien kanssa elokuvissa ja tv:ssä.

”Mutta toki siitäkin puhuttiin Lauran kanssa. Hän esimerkiksi kertoi, kuinka Yhdysvalloista tulleista käsikirjoituksista tarjottiin aina prostituoidun roolia. Näyttelijänä on tietysti paraatipaikalla näkemässä, millaisia rooleja yhteiskunnassa annetaan tietynlaisille kehoille.”

Reese Witherspoon on esimerkiksi sanonut, että hän lopettaa heti käsikirjoituksen lukemisen, jos hänelle tarjottu roolihahmo kääntyy miehen puoleen kysymään ’what do we do now’ (’mitä me nyt teemme’). Eikä ongelma ole siinä, ettei haluaisi sanoa juuri yhtä tiettyä repliikkiä. Vaan siinä, kuinka edustaa omaa kehoaan.”

Eniten Kaksi ruumista rannalla -elokuvan tarkoitus on kuitenkin käsitellä naisrooleja katsojan näkökulmasta, Paavilainen sanoo.

”Eli tarina ei syntynyt niinkään siitä tuskastumisesta, mitä rooleja meille on tarjottu, vaan siitä, mitä rooleja me katsojana nähdään.”

Hän kertoo ajatelleensa asiaa esimerkiksi nähtyään pitkästä aikaa Martin Scorsesen ohjaaman ja Robert De Niron tähdittämän Kuin raivo härkä -nyrkkeilydraamaklassikon.

”Siinä mietin, miten erilainen mun elämä olisi, jos kaikki elokuvaklassikot, joita nykyiselläänkin arvostan, olisi kertoneet naisista. Että mitä jos kaikki Tarkovskit kertoisikin vaikka mun äitisuhteesta.”

”Tulin vähän surulliseksikin, mutta samalla totesin itselleni että maailmahan on vielä nuori: tästä vaan tekemään niitä elokuvia.”

Hieman samanlaista tematiikkaa käsittelee myös Kristy Guevara-Flanaganin kanadalainen lyhytdokumentti What Happened to Her, joka kuului sekin Tampereen elokuvajuhlien ohjelmistoon. Dokumentti käsittelee sitä, millainen kulttuurinen päähänpinttymä kauniiden kuolleiden naisten esittämisestä valkokankailla on tullut.

Vaikka naiskehojen esittämistä käsittelevät ongelmat ovat olleet olemassa jo vuosikymmeniä, vasta nyt aika tuntuu kypsältä sille, että niistä voidaan puhua ainakin ilman tylyä vastareaktiota. Siitä voi Paavilaisen mukaan kiittää #metoo-liikettä.

”Nyt ei ainakaan leimata näiden asioiden esille nostajia heti mielisairaiksi.”

Kaksi ruumista rannalla oli vielä kirjoitusvaiheessa, kun #metoo alkoi ravistella koko kulttuurimaailmaa, niiden miehisiä valtarakenteita ja vallan väärinkäyttöä julkituoden. Paavilainen sanoo, että liike vaikuttikin hänen elokuvansa käsikirjoitukseen.

”Se muutti sitä tosi hyvällä tavalla. Kun esimerkiksi eri-ikäisten naisten reagointi #metoohon tuli julkiseen keskusteluun, se oli helpompi myös kirjoittaa elokuvaan.”

 

Paavilainen sanoo, ettei halunnut elokuvallaan osoittaa syyttävällä sormella miespuolisten tekijöiden, käsikirjoittajien tai ohjaajien suuntaan.

”Kaikki tekevät elokuvia niistä aiheista, joista parhaiten osaavat tai jotka juuri heitä riivaavat. Ei ketään voi pakottaa tekemään taideteoksia joistain aiheista tai laittamaan niihin yhtään mitään.”

”Haluaisin ajatella elokuvaa enemmän mielikuvituksen ylistyksenä tai alitajunnan tutkimisena. Sen pohtimisena, miten mielikuvitusta voisi laajentaa ja kertoa missä tahansa genressä vaikka eri-ikäisistä naisista kertovia tarinoita – sen sijaan että syyttelisi muita siitä, miksi näin tai näin on tehty.”

Paavilainen kuvailee elokuvansa kohtauksia eri lajityyppien ”haltuunotoksi”.

”Siinä akat tulevat miesten hallitsemiin isoihin tiloihin puhumaan omista ongelmistaan, eikä vain näyttämään hyvältä.”

Ja ovathan miestenkin roolit usein toiminta- ja seikkailuelokuvissa kaavamaisia. Paavilaisen elokuvassakin astronauttisankari (Tommi Korpela) huokaa eräässä kohtauksessa raskaasti, kuinka taas pitää lähteä avaruuteen pelastamaan maailmaa. ”Mä oon loppu. Mä oon niin loppu.”

Mutta mihin sen syyttävän sormen voisi sitten kääntää, jos olisi pakko: jos sillä tavoin haluaisi edistää elokuvien muuttumista sisällöltään tasa-arvoisemmiksi.

”Tuo onkin hankala kysymys. Elokuvan alaotsikko oli tosi pitkään Komedia toisin tekemisen vaikeudesta. Elokuvissa on tietty ’koodisto’, joiden mukaan ymmärretään asioita. On vaikeaa rikkoa sitä ja pitää tarina samalla ymmärrettävänä – vaikeaa, mutta silti mahdollista.”

”Eli ehkä syyttävän sormen voisi tökätä peiliin!”

Kaksi ruumista rannalla esitetään Ylen Uudessa kinossa ensi syksynä. Sitä ennen elokuvan voi valkokankaalla Season Film Festivalilla Helsingissä 30. ja 31.3.

 
 
 

M/S Romanticin tekeminen oli "ihan hirveetä" - Jani Volanen kertoo sen käsikirjoittamisesta ja ohjaamisesta

Kulttuuri

M/S Romanticin tekeminen oli ”ihan tappoa, ihan hirveetä” ja nyt Jani Volanen kertoo projektista, jonka jälkeen hän julisti lopettavansa ohjaamisen

Studio Julmahuvia ja Ihmebantua tehnyt Jani Volanen paljastaa minisarjassa suomalaisuuden kaikessa kamaluudessaan: ”Käsikirjoitukseen on tungettu tosielämän kokemuksia.”

Tilaajille
 
”Tervetuloa, välkommen. Tervetuloa, välkommen. Tervetuloa romantiikkaristeilylle. Tervetuloa romantiikkaviikoille. Tervetuloa rouva, vähän maistiaisia siitä.”

Laivaisäntä Jocke (Hannu-Pekka Björkman) toivottaa matkustajia tervetulleiksi risteilyaluksen sisäänkäynnillä ja nyökyttelee joka tervehdyksellä niin, että kaulaliha puristuu ahtaaksi tärkätyssä kauluksessa. Kasvoilla on mairea virne, josta on vaikea päätellä, kumpi tuli ensin: virne vai sen ilmentämä ilo.

Vieressä tet-harjoittelija Janica (Milla Palin) pitelee suklaasydämillä täytettyä koria.

”Onks sulla niitä vielä? Älä päästä niitä loppumaan, kato kaikilla pitää olla mahdollisuus saada”, Jocke päsmäröi ja tarraa radiopuhelimeen.

"Ei kun mä soitankin Börjelle, että tuo sulle uuden boksin."

 

Näin alkaa Ylen neliosainen minisarja M/S Romantic, joka seuraa yhtä iltaa ja yötä Tukholman-risteilyllä kuuden tarinan kautta.

Jokainen laivalla aikaa viettänyt katsoja tunnistanee tarinoista joko itsensä tai jonkun toisen. Risteilyalus on miljöö, joka paljastaa suomalaisuuden kaikessa kamaluudessaan.

Jani Volanen ja Tommi Korpela kirjoittivat sarjan yhdessä. Volanen ohjasi, Korpela toimi kakkosohjaajana ja näytteli yhden roolin. Jos tuntee heidän aiempia yhteistöitään, kuten tv-sarjoja Studio Julmahuvi (1998) ja Ihmebantu (2009) tai teatterinäytelmiä Häiriötekijä (2013) ja Jälkeenjäävät (2015), tietää suunnilleen, mitä saa.

M/S Romantic on komediasarja, mutta niin synkkä ja surullinen, että sitä katsoessa on vaikeaa olla ahdistumatta. Ja jos naurattaakin, ei nauru tunnu koskaan vapauttavalta. Mistä nämä kivuliaat tarina kumpuavat?

”Käsikirjoitukseen on tungettu tosielämän kokemuksia”, Jani Volanen sanoo. Istumme helsinkiläisen hotellin aulabaarissa, koska täällä ei tarvitse perjantai-iltanakaan olla ihan kylkimyyryssä. Volanen juo kahvia.

Tosi­tapahtumat ovat Volasen mukaan kuiten­kin vain lähtö­laukauksia. Tarinoista yksi­kään ei ole itsessään totta.

Samu-pojan (Iivo Tuuri) ja tämän enon (Santeri Kinnunen) ”miesten matka” perustuu Volasen omaan lapsuusmuistoon. Teini-ikäisten Annikan (Vilma Sippola) ja Kaapon (Amos Brotherus) viinanpummaamisodysseia kumpuaa Tommi Korpelan kokemuksista etelän lomalla.

 
 

Naisia iskemään tulleiden Kaiden (Antti Luusuaniemi) ja Empun (Antti Tuomas Heikkinen) hahmot olivat Volasen päässä jo vuosia ennen M/S Romanticin syntyä. Ö-luokan naistenmies Kaide muistutti Volasta nuoruuden laivamatkoista, joilla mielessä oli kaksi asiaa. Viina ja naiset.

”Paljon oli naisten saalistusta, josta ei tullut mitään. Jahti oli tärkeämpää. Se, että voisi vaikka päästä hyttiin panemaan. Ei haittaa, vaikka ei ikinä päässyt.”

 

Lukio- ja teatterikorkeakouluporukoilla tehdyillä matkoilla tax freestä ostettu oluttölkki odotti hytin pikkupöydällä heti herätessä. 1990-luvun alussa laivoille tuli kalliimpi buffet, jossa olut ja viini virtasivat suoraan hanasta.

”Se räjäytti tajunnan. Oksensin pöydän alle ja jatkoin iltaa. Nuorena sitä jaksoi.”

 

M/S Romantic sai alkunsa kymmenen vuotta sitten. Absurdi ja surrealistinen sketsisarja Ihmebantu ei ollut mikään suurmenestys: kun Yle näki ensimmäisen jakson, se lykkäsi sarjan julkaisua maaliskuun primetimesta kesän myöhäisiltoihin. Ihmebantun tuottanut Filmiteollisuus Fine pyysi tekijöiltä siitä huolimatta lisää samaa.

Volanen ei halunnut jatkaa, joten hän sanoi ehdokseen, että budjettia kasvatettaisiin puolella.

”Ettei tarttisi tehdä niin kiireessä. Ja ettei kalliimpia ja hankalampia ideoita tarvitsisi poistaa jo ideointivaiheessa.”

 

Rahaa ei herunut. Volanen ja Korpela alkoivat suunnitella elokuvaa, joka kulki pitkään nimellä Ihmebantu-elokuva. Lähtökohdaksi otettiin vanha idea laivaelokuvasta. Volanen ja Korpela olivat viettäneet laivalla kymmeniä kertoja yhdessä ja erikseen, opiskeluporukalla ja myöhemmin puolisoidensa kanssa, ja nähneet, miten otollinen alusta se olisi komedialle.

”Laivaisäntä Jocke maalailee sarjassa, kuinka hienoa laivalla oli 1980-luvulla. Olihan se jotain, mitä odotti ja mistä haaveili. Ja mitä muisteli jälkikäteen, vaikka siellä ei tosiasiassa tapahtunut mitään.”

Kuukausien ajan Volanen ja Korpela jumppasivat käsikirjoitusta kahdestaan Volasen keittiössä. Volanen kirjasi ideat ylös ja jäsenteli niitä kohtauksiksi, tarinoiksi. Kaikki, mikä kiinnosti ja tuntui hauskalta, hyvältä, pelottavalta tai haastavalta, pidettiin.

Tästä työvaiheesta Volanen pitää kaikkein eniten. Kaikki on auki. Kaikkea voi keksiä, kaiken voi toteuttaa. Välillä keskustelu polveilee kauas asiasta.

Työskentelytapa vakiintui jo Studio Julmahuvin aikaan. Silloin työryhmä – Volanen, Korpela, Jukka Rasila, Janne Reinikainen ja Petteri Summanen – jakoi tuotantoyhtiöltä saamansa könttäsumman keskenään kuukausipalkaksi, jonka turvin he pallottelivat ideoita kuukausitolkulla. Välillä sessiot muistuttivat terapiaryhmää, jossa paljastettiin kipeitä asioita. Puhuttiin kotioloista ja lapsuuden muistoista.

 
Volanen ja Korpela katsoivat inspiraatiomielessä muun muassa Paul Thomas Andersonin kolmetuntisen Magnolian (1999), joka nivoo eri ihmiskohtaloita toisiinsa. Heräsi uhma, että miksei Ihmebantu-elokuvakin voisi olla pitkä. Kuka sen estää?

Levittäjä. Kolmetuntisia elokuvia ei Suomessa juuri tehdä. Tuottajat yrittivät selittää Volaselle, ettei tästä käsikirjoituksesta tule elokuvaa. He ehdottivat minisarjaa. Volanen ei kuunnellut, mikä on hänelle tyypillistä.

”Tykkään pitää käden mitan etäisyyden rahoitusasioihin. Mä haluan vaan tehdä.#

Hanke hyytyi. Kului seitsemän vuotta, joiden aikana Volanen ideoi ja ohjasi Putouksen ensimmäisen tuotantokauden (2010), teki Q-teatterille pari näytelmää ja sai työpaikan Duudsonien perustaman Rabbit Filmsin käsikirjoitetun viihteen vetäjänä. Hän näytteli Pasilassa, Sykkeessä ja Napapiirin sankarit 3:ssa (2017), voitti Jussin roolistaan Aleksi Salmenperän kaivosdraamassa Jättiläinen (2016), sai lapsen ja muodosti vaimonsa Pirjo Longan kanssa kuuden hengen uusioperheen.

 

Samalla Volasen aiempia tyylinäytteitä eli Studio Julmahuvia, Ihmebantua ja näitä edeltänyttä Toini ja Heikki Haaman Show'ta (1995–96) katsottiin Youtubesta tasaisesti. Haja-asutusalueiden uusnatsit, Roudasta Rospuuttoon ja Sairaalalaulajat vakiinnuttivat paikkaansa suomisketsien Olympos-vuorella.

Aina välillä laivaelokuva tuli mieleen. Kun deittireality Sinkkulaiva starttasi televisiossa vuonna 2013, Volanen tekstasi Korpelalle, että se meni siinä, me ollaan myöhässä.

Vuosien jälkeen tuottaja Marko Talli usutti Volasen vielä kerran vanhan käsikirjoituksensa äärelle. Jokin niksahti ja Volanen tajusi, että minisarja olisi sittenkin mahdollinen. Se vaatisi tarinoiden uudelleenjärjestelyä, mutta ei juuri lyhentelyä.

Volanen ja Korpela sorvasivat elokuvastaan neljä tunnin mittaista kokonaisuutta, joista jokainen esittelisi yhden tai useamman hahmon tarinan, jotka risteäisivät keskenään.

Sitten alkoivat kuvaukset. Volanen muisti, miksei hän ollut ohjannut televisiota yhdeksään vuoteen. Vaikka Yle kuinka kaivaisi kuvetta, raha ei vaan riitä.

Kuvauksissa oli kiire. Tai Volasen sanoin: ihan tappoa, ihan hirveetä. Yhden päivän aikana saatettiin kuvata 21 kohtausta. Ohjaajan aivot raksuttivat kuin tietokone ja yrittivät pitää huolen, että kuvatuista asioista saisi leikattua yhtenäisen kokonaisuuden.

”Jos jotain jäi tekemättä, se jäi pois sarjasta. Opin työskentelytavan, jossa sanoin vaan, että eteenpäin. Välillä menin kannelle vetämään röökiä ja mietin, että jos hyppäisin mereen nyt, kun laiva on vielä satamassa, jäisin ehkä jopa henkiin, ja saataisiin hetken hengähdystauko.”

 

Sarjaa kuvat­tiin neljällä ihan tavalli­sella Tukholman­-risteilyllä. Näytte­lijät lähtivät mukaan alennetulla palkalla. Isom­pien nimien olisi pitänyt saada työstään tuplasti isompi korvaus, Volanen arvioi.

On mahdotonta sanoa, olisivatko lisäkuvauspäivät parantaneet lopputulosta. Voi olla, että juuri vereslihainen, spontaani ja tehokas työskentely sai M/S Romanticin hengittämään. Mutta kivaa se ei ollut.

”En valita lopputuloksen puolesta, vaan sen, miltä tekeminen tuntuu. Jos tärisen kaksi kuukautta ja vedän röökiä kuin mielisairas, niin eihän se varsinaisesti kannusta jatkamaan ohjaamisen saralla. Viimeisen kuvauspäivän jälkeen sanoin, etten ohjaa enää koskaan.”

M/S Romantic ilmestyi Yle Areenaan 24. helmikuuta ja alkoi samalla Yle TV1:ssä. Sana kiiri: käsillä on jotain poikkeuksellista.

Ensimmäisellä viikollaan M/S Romantic oli Yle TV1:n viidenneksi katsotuin ohjelma. Sosiaalisessa mediassa alettiin kysellä lempihahmoja, jakaa omia laivatraumoja ja tehdä meemejä ”Halvan halvasta”, jonka paremmuutta Jocke vannoo.

M/S Romanticin juoni ei tyhjene yhteen katselukertaan. Asioita jää auki ja selittämättä niin, että sarjan saattaa haluta katsoa heti uudestaan. Verkossa on kehitelty teorioita siitä, mistä kaikessa on kyse.

Tavallaan sarja muistuttaa tv-sarja Twin Peaksista. Molemmissa on painostava tunnelma, viistoa huumoria ja jotain käsittämätöntä.

M/S Romanticissa käsittämätön liittyy siihen, mistä kaikki alkaa: joku tai jokin putoaa laivalta. Myöhemmin matkustajat alkavat raportoida kannella kulkevasta eläimestä.

Mainitsen Volaselle twinpeaksmaisen tunnelman, ja hänen kulmakarvansa nousevat.

”Ai jaa!”

Sitten testaan faniteoriaa siitä, että koko sarja kertoo kostosta miessukupuolelle. Sarjassa kun tehdään kiusaa lähinnä miehille. Naiset pääsevät vähällä.

”Loistavaa. Uskomatonta”, Volanen huudahtaa.

”En voi paljastaa mitään, koska se lopettaa heti keskustelun. Keskustelufoorumeilla joku raivosi, että etkö sä ymmärrä, me näemme tässä sarjassa mielen murenemisen! Olin, että jaaha, jaaha, okei.”

Volanen ei halunnut vetää sarjan lopussa liian kiltisti kaikkia lankoja yhteen. Riitti, että se, mitä hän ja Korpela olivat ajatelleet, toteutuu.

”Kaikkea ei kerrota ihan selkeästi, mutta kaikki kerrotaan.”

 

Kun Ihme­bantu saatiin val­miiksi keväällä 2009, Jani Volanen näytti sen koto­naan ennak­koon sarjan näyttelijöille.

Nelosjakson kohdalla Elina Knihtilä totesi, että hehän ovat tehneet sarjan varhaiskeski-ikäisen kaupunkilaisen miehen ahdistuksesta: ”Nämä kaikki kertovat yhtä ja samaa tarinaa!”

M/S Romanticin kohdalla taisi käydä vähän samoin. Kotona Volanen totesi vaimolleen Pirjo Longalle, joka myös näyttelee sarjassa, että nämä kaikki hahmothan ovat hän itse! Tuollainen hän on yhdessä tilanteessa, tuollainen toisessa. Tuossa hän on semmoisella tuulella, tuossa humalassa.

Samastuminen on Volaselle tärkeää, ja ehkä siksi leukaansa saavat M/S Romanticissa lähinnä miehet. Hahmoja ei saa tuomita tai lyödä ylhäältä alaspäin. Hän kohtelee päähenkilöitään lämmöllä ja hellyydellä.

”Miksi tehdä tv-sarja, joka ilkeilisi toisten kustannuksella? Tykkään ennemmin havainnoida. Näin käy, ja näinkin käy, ja nämä kaikki tekevät tämän itselleen. Kukaan ei heitä tuhoa, vaan he tuhoavat itsensä. Pilaavat mahdollisesti iltansa ja maksavat siitä hinnan.”

M/S Romanticissa empatiaa koetaan surkeimpiakin heppuja kohtaan: Matiasta (Petteri Pennilä), joka juo itsensä karmeaan kuntoon, kun kotikylän nainen (Elena Leeve) ei kiinnostukaan. Kaidea, joka on puheissaan täysi sika, sisältä ujo ja arka. Jockea, josta kollegat eivät pidä, mutta jolle laiva on tärkeämpi kuin vastasyntynyt lapsi.

Ja vaikka monet sarjan hahmoista tulevat murteensa perusteella Helsingin ulkopuolelta, mistään maalaisille kuittailusta ei Volasen mukaan ole kyse. Käsikirjoituksessa hahmojen kotipaikkakuntaa ei yleensä mainittu, ja kuvauksissa ohjaaja antoi näyttelijöidensä luontaisen murteen kuulua, koska se kuulosti aidommalta.

Ainut poikkeus oli Matias.

”Matiaksen piti tulla pikkupaikkakunnalta, koska se teki uskottavaksi sen, että hän tarrasi Elena Leeven samoilta seuduilta tulleeseen hahmoon niin tiukasti”, Volanen selittää.

”Hän teki niin kuin suomalainen, joka näkee ulkomailla toisen suomalaisen. Kotimaassa toiseen ei kiinnittäisi mitään huomiota, mutta ulkomailla se on niin iso yllätys, kun tästäkin eksoottisesta paikasta löytyi toinen samanlainen, että yhdessä täytyy pysyä.”

 

Nuoruus­vuosina Volasen ja kaverien komiik­ka saattoi vielä lip­sahtaa vittui­lun puo­lelle. Julma­huvi­-ryhmän ensim­mäisessä tv­-sarjassa Toini ja Heikki Haa­man Show oli ainakin yksi ylilyönti, jossa 1980-luvun ”älä ota kesä­kissaa”-tietoisku taipui muotoon ”älä ota kesä­homoa”.

"Hävettää niin paljon. Jos sen klipin joku irrottaisi, se voisi saavuttaa somessa arvon arvaamattoman."

Studio Julmahuvissakin oli pari toistuvaa sketsiä, jotka ovat vanhentuneet ikävästi. Yhdessä nähdään eskimoita ja yksi intiaanikin, toisessa Petteri Summanen ja Janne Reinikainen puhuvat intianenglantia brownfacessa.

Jos sarja tehtäisiin uusiksi nyt, jäisivätkö Pää kylmänä, Nanook! tai Practical English, Abu pois?

Nanook jäisi, koska se on huono idea. Iso virhearvio. Mutta korrektiussyistä? Jos olisin nyt 25 ja kehittämässä tyhjältä pöydältä sketsejä, sisältö olisi automaattisesti jotain ihan muuta. Jos Yle pyytäisi nyt noiden sketsien poistamista, sanoisin, että poistetaan sitten muutkin paskat jutut ja tehdään remix-jaksoja. Eikä yritetä väittää, että nämä ovat ne jaksot, jotka voittivat Venlan.”

Jani Volanen luottaa kirjoittajana omaan tutkaansa. Kaikki on kiinni käsittelytavasta ja kontekstista. Yleensä hätkähdyttävät ja loukkaavat asiat ovat fiktiossa syystä.

”Jos hahmo käyttää rasistista ilmausta ja kohtaus toimii ilman sitä sanaa, otetaan pois. Mutta jos ei toimi, jätetään se. Sana on siellä, koska sen kuuluu herättää vastareaktio katsojassa.”

M/S Romantic, Yle Areena sekä TV1 su klo 21.05.

Sadcom - Modernit tv-komedian hahmot ovat nyt avoimesti masentuneita ja epätoivoisia

Sadcomin valtakausi – moderneissa televisiokomedioissa päähenkilöt ovat nyt avoimesti masentuneita ja epätoivoisia

Lukuaika 7 minuuttia
Kuva Rick and Morty -sarjasta.
Rick (oik.) ei ole hyvä roolimalli tai kasvattaja lapsenlapselleen Mortylle Rick and Morty -sarjassa. Kuva: Cartoon Network/Courtesy Everett Collec / Everett Collection/All Over Press

Valtavirran komedia-animaatioissa suhtaudutaan vilpittömästi suruun, masennukseen ja eksistentiaaliseen epätoivoon. “Suuren yleisön animaatioissa puhutaan oikeista jutuista ja aika villisti.”

Ikävä kyllä ”rakkaus” on vain kemiallinen reaktio, joka saa eläimet parittelemaan. Se iskee lujaa ja hiipuu vähitellen, jättäen sinut epäonnistuneeseen liittoon. Minä tein niin, vanhempasi tekevät niin. Katkaise kierre, Morty. Keskity tieteeseen.

– Rick Sanchez, animaatiohahmo

Olemassaololla ei ole tarkoitusta. Kukaan ei kuulu minnekään. Kaikki kuolevat. Tule katsomaan televisiota.

– Morty Smith, toinen animaatiohahmo

Mortylla ei mene kovin hyvin. 14-vuotias yksinäinen Harry Herpson Highschoolin oppilas on jatkuvien mielijohteiden uhrina, joiden takana on hänen alkoholisoitunut isoisänsä keksijä Rick, joka pystyy matkustamaan ulottuvuuksien välillä.

Rick aiheuttaa Mortylle niin usein traumoja, että hän poistaa aktiivisesti Mortyn muistoja.

Meno on sanalla sanoen surkeaa. Ja tälle asetelmalle perustuu nyt yksi Yhdysvaltain katsotuimmista televisiokomedioista, Rick and Morty. Ja sarja on ihastuttava.

Kuvituskuva Rick and Morty -sarjasta.
Cartoon Networkin Rick and Morty -sarja. Kuva: Cartoon Network/Courtesy Everett Collec / Everett Collection/All Over Press

Muutaman vuoden ajan on puhuttu television sadcomin noususta, käännettäköön se vapaasti suomeksi surkuhupiksi. Sarjoissa suru on olennainen osa juonta ja hahmoja.

Rick and Mortyn lisäksi toinen genren näkyvä edustaja on Netflixin BoJack Horseman, joka kertoo myös kyynisen linssin läpi alkoholisoituneesta sankarista, joka on puoliksi hevonen, puoliksi ihminen. Molemmat sarjat ovat animaatioita, komedioita ja katsojamenestyksiä.

Ja molemmissa hahmojen ongelmiin suhtaudutaan lopulta ilahduttavan vilpittömästi.

Sadcom-termin kehittänyt New York Magazinen Jenny Jaffe kuvaili sadcomiksi sarjaa, joka ei asetu komedioiden perinteisten jakolinjojen taakse. Amerikkalaisessa komediassa on Jaffen mukaan karkeasti kaksi lajia, joista toinen tarjoaa vilpitöntä eskapismia, toinen kyynistä nihilismiä.

"Toinen pelaa 2000-luvun ’mikään ei muutu miksikään’ -kyynisyydellä, toinen suurisilmäisellä vilpittömyydellä, jossa asiat kehittyvät jatkuvasti parempaan päin.”

Jaffe käyttää esimerkkinä kyynisestä komediasta Elämää Philadelphiassa -sarjaa, joka kertoo häijyistä alisuorittajakavereista. Vilpitöntä eskapismia tarjoilee taas esimerkiksi sarja Kolme miestä ja tyttö.

Jaffen mukaan jokaisen Elämää Philadelphiassa -jakson lopussa tilanne palaa normaaliin tai on huonompi kuin jakson alussa: Kolme miestä ja tyttö -jakson lopussa taas asiat ovat useimmiten marginaalisesti paremmin.

Sadcomissa löydetään tasapaino kyynisyyden ja vilpittömyyden välillä: mikään ei muutu ratkaisevasti paremmaksi, mutta hahmojen ongelmia ei naureskella kuoliaaksi.

Ahdistus johtaa perinteisesti suureelliseen oivallukseen.

Mikä on muuttunut? Ajatellaan hetki Simpsoneita, jonka uusin 30. kausi on nyt meneillään.

Simpsonit kuvaa ydinperhettä, jolla on ongelmansa: on alkoholismia, on keskiluokan kriisiä, on keltahipiäistä ja nelisormista esikaupunkialueen ahdistusta.

Todelliset ongelmat piilevät kuitenkin syvällä pinnan alla. Kun ahdistus tai suru lyö läpi, se tapahtuu yhden jakson aikana ja johtaa yleensä johonkin suureelliseen oivallukseen.

Luova mieli -jaksossa isä Homer masentuu, koska ei ole saavuttanut mitään ja istuu sängyllä syöden jauhoa, kuinkas muuten. Mutta lopulta tämän kaiken ansiosta Homerista tulee keksijä, jolla hän taittaa masennuksen. Huraa!

Lisan blues -jaksossa tytär Lisa ahdistuu, mutta sen ansiosta löytää blues-musiikin, jonka kautta oppii käsittelemään tunteitaan. Ja niin edespäin.

Kuva Simpsonit-sarjasta.
Simpsoneiden perhe kokoontuu joka jakson alussa ikoniselle sohvalle. Kuva: 20th Century Fox Licensing/Merchandising / Everett Collection/All Over Press

Perinteisen tilannekomedian lainalaisuus on, että jakson päätyttyä kaikki nollautuu – jakson on alettava niin sanotusti status quosta, eli samasta tilanteesta, johon sen on myös päätyttävä.

Malliesimerkkejä pitemmän fiktion puolelta ovat vaikkapa Hobitti eli sinne ja takaisin (1937) ja Taru sormusten herrasta -kirjasarja (1954–1955): Ensin hobitti on Hobittilassa, hän saa tehtävän, hobitti toteuttaa tehtävän kaikkien riemuksi ja palaa takaisin Hobittilaan. Menee joitakin vuosia ja hobitin adoptoima hobitti saa uuden tehtävän. Ja arvaatteko miten tarina päättyy? Adoptiohobittikin palaa Hobittilaan, ainakin hetkeksi.

Samaa kaavaa seuraa jokainen tilannekomedia.

Esimerkiksi päähenkilön masennus ei tähän malliin toimi. Siksi masennus on vaikkapa Simpsoneissa usein ensimmäisen näytöksen käänne, joka pakottaa sankarin toimeen.

Jakson loputtua masennus on selätetty, uutta on opittu mutta mikään ei ole muuttunut ja hahmot ovat valmiita seuraavan jakson koitokseen.

Kuvituskuva Bojack Horseman -animaatiosta.
Netflixin BoJack Horseman käsittelee elämän ja kuuluisuuden kysymyksiä. Kuva: Netflix/Courtesy Everett Collection / Everett Collection/All Over Press

– Juonirakenteet ovat tulleet aiempaa monimutkaisemmiksi. Olen itse ollut että vaude, suuren yleisön animaatioissa puhutaan oikeista jutuista ja aika villisti. Se on aika siistiä, sanoo animaattori Ami Lindholm.

Bojack Horsemanista pitävä Lindholm ei heti ollut sarjan fani.

– Alussa ajattelin, että taas sarja yhdestä huonosti käyttäytyvästä miehestä. Tuli aika yllätyksenä sen syvällisyys.

Lindholm tunnetaan muun muassa elokuvien Lumikko ja Santra ja puhuvat puut animaattorina. Hän käsittelee animaatioissaan usein mielenterveyttä.

Lindholmin uusin animaatio Mother and Milk kertoo tuoreesta äidistä, joka ei pysty lopettamaan maidontuotantoa. Pian koko kaupunki hukkuu maitoon. Elokuva on katsottavissa Vauva.fi-verkkosivustolla.

– Yksi tärkeä tavoitteeni on näyttää, että välillä voi olla tosi vaikeaa ja sitten taas helpottaa. Että emme ole yksin tunteissamme.

Kuva Mother and Milk -animaatiosta.
Mother and Milk -animaatiossa kaupunki hukkuu maitoon. Kuva: Ami Lindholm

Televisiokäsikirjoittaja Niklas Lindgrenin mukaan komediassa on meneillään kausi, jossa vakavia aiheita ei tarvitse "vesittää vitseillä". Lindgren on toiminut muun muassa Pasilan ja Jättekivan pääkäsikirjoittajana, minkä lisäksi hän on käsikirjoittanut Kimmoa ja Putousta.

– Yksi modernin komedian synnyn keskeisiä puolia on sitcom-perinteen kuolema. Eli komediatekijät ovat vapautuneet niistä rajoituksista jotka sanelevat, mitä 25-minuuttisessa jaksossa saa olla.

Hän nostaa esimerkiksi Rick and Morty -sarjan Pickle Rick -jakson. Seuraa spoilereita.

Jaksossa keksijä Rick muuttaa itsensä, no, eläväksi suolakurkuksi. Hän putoaa viemäriin, rakentaa itselleen mekaaniset käsivarret ja jalat, taistelee rottia vastaan, päätyy salaiseen tutkimuskeskukseen, jonka hän räjäyttää.

Kaksi kolmasosaa jaksosta on toimintakomediaa suolakurkkumiehen seikkailuista. Viimeisessä kohtauksessa selviää, että Rick muutti itsensä suolakurkuksi vältelläkseen perheterapiatapaamista.

Terapiaa ehdotti koulun rehtori sen jälkeen, kun lapset alkoivat reagoimaan koulussa isoisän tekemisiin.

– Siinä kiteytyy sarja. Rickin ja tyttären Bethin hankalaa suhdetta avataan tarkkanäköisesti ja älykkäästi.

"Uskon, että terapia on sinusta samalla tavalla tylsää kuin hampaiden harjaaminen minusta", terapeutti sanoo Rickille. "Asioiden korjaaminen, ylläpitäminen ja siivoaminen ei ole seikkailua."

sista scenen i TV-serien Sopranos
Sopranos-sarja on television kultakauden kulmakiviä. Kuva: decider.com

KulttuuriCocktailissa kirjoitettiin vastikään, että populaarikulttuurissa terapeutit ovat osa jo arkista kuvastoa.

"Jo 1990-luvun lopusta lähtien päähenkilöillä on ollut oma terapeutti Ally McBealista Sopranosin mafiapomo Tony Sopranosiin."

Viimeistään 2000-luvulla terapia ja mielenterveysongelmat ovat tulleet osaksi myös televisioanimaatioita. Samalla alettiin phua suureellisesti "television kultakaudesta". Ehkä nyt voisi jo puhua animaation kultakaudesta.

Viime vuosina valtavirtakomediassa on uskallettu kirjoittaa esimerkiksi masennus sarjaan sisälle asiana, joka ei ole heti ratkaistavissa. Netflixin nuorille suunnattu Big Mouth -animaatiosarja saa pian kolmannen kautensa.

Animaatio kertoo esiteini-ikäisten tunnemyrskyistä, jotka ottavat ihmisen kokoiset muodot: Sarjan lapsia seuraavat hormonihirviöt, jotka yllyttävät kaikkeen eriterikkaaseen hormonaaliseen toimintaan.

Toisella kaudella kuvioon tulee masennuskissa: valtava ja tukahduttavan violetti eläin, joka tapaa lysähdellä yhden hahmon päälle. Masennuskissa vie 13-vuotiaan vanhempiensa erosta aiheutuvaa ahdistusta potevan Jessin pehmustettuun huoneeseen.

"Paikkasi on täällä kanssani", masennuskissa kuiskii.

Komedia kertoo ajastaan, joten ehkäpä nyt kaivataan samaistuttavampia hahmoja, jotka voivat olla kesken ja epäonnistuneita.

Kuvituskuva Big Mouth -animaatiosta.
Netflixin Big Mouthissa päähenkilöiden tunnemyrskyt saavat hirviöiden muodot. Kuva: Netflix/Courtesy Everett Collection / Everett Collection/All Over Press

Televisiokomedioissa on toki aiemminkin käsitelty rankkoja aiheita, mutta hahmoille on tavannut löytyä jonkinlainen pelastus. Todellisuus ei ole aina näin yksinkertainen.

Jos kulttuurijutussa sallitaan yksi viittaus vuoden 1959 mustavalkoiseen ranskalais-meksikolaiseen elokuvaan, tulkoon se nyt, aivan jutun lopussa:

Bojack Horsemania ja Rick and Mortya katsoessa tulee mieleen Luis Buñuelin Likaiset polut -elokuva, joka kertoo hyvää tahtovasta Ramón Vásquezista. (Englanniksi elokuvalla on muuten paljon parempi ja pateettisempi vaihtoehtoinen nimi: Republic of Sin, eli Synnin tasavalta.)

Liberaali Vásquez on karibialaisen vankilasaaren johtaja, joka yrittää ajaa progressiivisia arvoja, vaikka onkin diktatuurin keskiportaan johtaja. Tietysti hän kusee kaiken ja tulee siinä sivussa aiheuttaneeksi sisällissodan saarelle.

"Yksi rohkea teko ei korvaa koko elämän raukkamaisuutta", Vázquez sanoo.

Sama pätee modernissa komedia-animaatiossa. Vaikkapa Rickin toimintaa ei anneta suorilta anteeksi, mikä on virkistävää eskapistisen komediaviihteen keskellä.

Kuvituskuva Rick and Morty -sarjasta.
Rick and Morty -sarjan ydinperhe. Kuva: Cartoon Network/Courtesy Everett Collec / Everett Collection/All Over Press

Tehdäänkö vastaavia televisiokomediasarjoja Suomessa? Suomalaisiahan pidetään masentuneena ja apaattisena kansana ja vaikkapa Aki Kaurismäen estetiikka ei ole kaukana sadcomista.

Niklas Lindgren on hetken hiljaa.

– Ei niitä varmaan vielä ole.

Lindgren sanoo, että ei kutsuisi vaikkapa käsikirjoittamaansa Jättekiva-sarjaa juuri sadcomiksi. Hän sanoo yrittävänsä tehdä modernia komediaa nyt juurikin Rick and Mortyn käsikirjoittajan Dan Harmonin ja vaikkapa BoJack Horsemanin Raphael Bob-Waksbergin jalanjäljissä.

– Meillä on animaatioalalla kaikki edellytykset tehdä helvetin hyvää ja syvällistä animaatiota, sanoo Ami Lindholm.

Mikä on alhaisempaa kuin kirjoittaa menestyneelle junttikomedialle jatko-osa? Kirjoittaa sille kolmososa. (Käsikirjoittajan näkökulma elokuvantekoon)

Mikä on alhaisempaa kuin kirjoittaa menestyneelle junttikomedialle jatko-osa? Kirjoittaa sille kolmososa

Mikä on alhaisempaa kuin kirjoittaa menestyneelle junttikomedialle jatko-osa? Kirjoittaa sille kolmososa. Napapiirin sankarit -elokuvat kirjoittanut Pekko Pesonen piti päiväkirjaa kolmososan kirjoitustyöstä.

Napapiirin sankareiden kakkososan ensi-iltaan on vielä yhdeksän kuukautta. Olemme elokuvan onnistumisen ansiosta silti jo jonkinlaisella palkintomatkalla Lontoossa ohjaaja Teppo Airaksisen sekä Yellow Film & TV:n tuottajien Jarkko Hentulan ja Olli Haikan kanssa. Leikkaus on juuri valmistunut, ja tuottajat uskovat näkemäänsä. Futishullu Jarkko on ostanut meille mustasta pörssistä 450 euron hintaiset hajapaikat Arsenalin ja Manchester Unitedin peliin. Itse en ymmärrä jalkapallosta juuri mitään. Istun huutavien ladien keskellä ja mietin, että helmiä sioille.

Reissulla on tarkoitus suunnitella myös kolmososaa. Yellow haluaa käynnistää sen kirjoittamisen jo nyt – ehkä siltä varalta, että hommassa tuhraantuu viisi vuotta, kuten kakkosen kanssa meni.

Minulla on kolmososaan idea, tai oikeastaan näyttämö, josta olen kiinnostunut. Harrastin nuorena jonkin verran vaeltamista ja kävin kesken kakkososan kuvaustenkin vaeltamassa yksin Ylläkseltä Pallakselle. Vaeltamisessa olisi aineksia komedialle, liittyyhän siihen ajatus miehisestä sankaroinnista luonnon armoilla ja jonkinlaisesta henkistymisestä erämaassa. Vaellus olisi hauska ratkaisuyritys varhaiskeski-iän kriisille. Voisin myös ammentaa parin vuoden takaisesta erostani, sillä Napiksissa on aina kyse kriiseistä.

Tästä kaikesta yritän vakuuttaa muita Lontoossa. Olen lähettänyt heille aiemmin pitkän sähköpostin, jossa selostan komediavisiotani miehestä, joka yrittää epätoivoisesti selvitä surustaan lähtemällä erämaavaellukselle. Höystin meilin kauneimmilla kuvilla, joita otin vaelluksellani.

Ideani saattaa kuitenkin olla liian kaukana siitä toimintakome-
diallisuudesta, jota Napikset pintatasolla ovat olleet. Kukaan ei halua edes puhua ideastani. Päädyn tapojeni vastaisesti niin humalaan, etten löydä Leicester Squaren luksushotelli W:n neonhohtoisilla käytävillä huoneeseeni vaan nukahdan käytävän sohvalle. Olen vielä aamulla niin sekaisin, etten muista puhelimeni pin-koodia. Keksin ladata Skype-tililleni krediittejä, jotta voin soittaa halvalla Suomeen asiakaspalveluun, josta saan puk-koodin.

Tuputan vaelluskomediaideaani Jarkolle ja Ollille pitkin kevättä. Väitän, että kolmonen kannattaa kirjoittaa aiheesta, josta minulla riittää materiaalia. Heittelen vaellukseen liittyviä ideoita retkikeitinkilpavarustelusta huumaavien sienten syömiseen.

Katson kaikki vaelluselokuvat, jotka löydän. Niitä on tullut viime vuosina yllättävän paljon. Isoimpia ovat olleet Erämaan armoille, Tracks, The Way ja Reese Witherspoonin tähdittämä Wild. Vaelluselokuvat ovat lähes oma genrensä, jonka elokuvista puuttuu kunnon jännite melkein säännönmukaisesti. Vaellus tuppaa koostumaan erilaisista episodeista vapaaehtoisella matkalla, jonne on lähes aina lähdetty ratkomaan jotain omaa kriisiä.

Suosikkini on ysärikomedia Kaupunkicowboyt, jossa Billy Crystal lähtee karjapaimenelämysmatkalle voittaakseen keski-iän kriisinsä. Toinen suosikkini on Pulkkisen tekijöiden kulttilyhytelokuva Don’t Push The River, joka kertoo firman virkistyspäivän kanoottiretkestä.

Vakavissa vaelluselokuvissa on lähes aina syvällisiä pohdiskeleva ajatusääni. Pisimmälle tämä henkistely viedään Paulo Coelhon esikoisromaanissa Pyhiinvaellus, joka pohjaa hänen omiin kokemuksiinsa pyhiinvaellusreitti Santiago de Compostelan vaeltamisesta. Tätä itsensäetsimistendenssiä olisi kiva parodioida lempeästi.

Soittelen läpi Lapin eräoppaat, puistonvartijat ja pelastuslaitoksen. Kyselen miten ihmiset tunaroivat erämaassa. Kuulen esimerkiksi turistista, joka on yrittänyt käyttää pelastushelikopteria taksina, mutta pääosin retkeilijöiden ongelmat johtuvat puutteellisista varusteista ja oman kunnon yliarvioimisesta. Kaikki auttavat minua innoissaan, kun kuulevat, mistä elokuvasta on kyse. Napapiirin sankarit on pohjoisessa käsite, joka avaa ovia. Joissain etelän arvosteluissa Napiksen hahmoja on pidetty tunnistamattomina karikatyyreinä, mutta Pohjoisessa taas kuulee usein, että ”se on juuri tuollaista täällä”. He ovat ottaneet elokuvan omakseen.

Vaahtoan tuottajille, että haluan kirjoittaa komedian, jossa Janne lähtee ylevästi tunturiin etsimään itseään, mutta sitten lähinnä piereskellään teltassa. Tämä ei edelleenkään ole se myyntipuhe, jolla koko kansan komediaa hinkuva tuottaja vakuutettaisiin. Olli keksi aikoinaan kakkososaan Hornet-hyökkäyksen. Nyt hän haaveilee jostain vielä suuremmasta – ehkä taisteluhelikopterilaivue! Yritän johdattaa visiointia tasolle, jossa rajuinta on nilkan nyrjähtäminen.

Maratoneja harrastava Jarkko alkaa lämmetä vaellusidealle, hän ymmärtää keski-ikäisen miehen miehistelyn tarpeen. Olli on varauksellisempi. Hän sanoo ymmärtävänsä, että pikkulapsiperhekaaoksen keskeltä haluaisi välillä metsään rauhaan, mutta itsensä etsimisen teema on hänestä elokuvaan liian abstrakti. Ja siinä hän on tavallaan oikeassa. Ehkä yritän koota liian vaikeaa palapeliä, ehkä syrjä-Suomi ei ymmärrä tällaista. Aiemmissa osissa on ollut varsin konkreettiset jännitteet ja helpommat teemat.

Ykkösosassa päähenkilö Janne (Jussi Vatanen) on lamaantunut konkurssista ja menettänyt uskon itseensä. Seikkailuun lähdetään, kun tyttöystävä Inari (Pamela Tola) uhkaa häipyä, jollei Janne saa aamuun mennessä hankittua digiboksia, jonka hommaamista hän on lykännyt jo vuosia. Kakkososassa pariskunta on saanut lapsen, mutta Janne ei ole saanut oikein kiinni vanhemmuudesta. Hän lähtee kuokkimaan häihin, ottaa taaperon mukaansa ja hukkaa tämän.

Kehittelen mainoslauseen: ”Ensin hänen oli löydettävä digiboksi. Sitten lapsensa. Nyt hänen on löydettävä itsensä.” Ei mene täysin läpi vieläkään, mutta Olli ja Jarkko myöntyvät vaellusidealle, kun lupaan kirjoittaa sen siltä pohjalta, että teema on enemmän Jannen miehisyyden kriisi kuin eksistentiaalinen itsensä etsiminen.

Käsikirjoitussopimuksen solmimisen jälkeen pääsen aloittamaan työt täydellä teholla. Raivaan kalenteristani vuoden pelkästään tälle projektille. Alan ideoida episodeja ja hahmotella rakennetta. Kirjoittelen synopsiksia ja sekalaisia muistioita. Minulla on paljon materiaalia metsäretkiltäni. Kyllä tästä yksi komedia syntyy.

Sitten vaelluskomediani tielle ilmaantuu pari muuttujaa. Vuokatti olisi valmis maksamaan merkittävästi siitä, että Napapiirin sankarit 3 tapahtuisi Vuokatissa, mutta en näe hirveästi järkeä siinä, että Lapissa asuvat jätkät lähtisivät Kainuuseen vaeltamaan. Olli puhuu minut kuitenkin tutustumaan Vuokattiin. Sponsorirahat ovat tärkeitä elokuvalle: puolet elokuvan rahoituksesta on löydettävä jostain muualta kuin elokuvasäätiöltä.

Pamela Tola taas sanoo kieltäytyvänsä, ellei saa esittämälleen Inarille vähintään yhtä suurta roolia kuin kakkososassa. Minulla ei ole mitään tätä vastaan, en vain ole vielä keksinyt Inarille kyllin hyvää juonta. Sinänsä vaatimus ei ole mitenkään tavaton: moni suunniteltu jatko-osa on kaatunut näyttelijöiden vaatimuksiin.

Lapin-vaelluksen, Vuokatin ja Inarin ison juonen yhdistäminen tuntuu mahdottomalta. Ellei Jannen vaellusjuoni sitten tapahtuisi Lapissa ja Inarin juoni Vuokatissa.

Näky Suopotkupallon MM-kisojen kisakylässä on kesäisenä perjantaina lähes apokalyptinen. Laskettelukeskus Ukkohallan pihassa värikkäästi pukeutuneet joukkueet nesteyttävät huolellisesti ennen aamulla alkavaa turnausta. Rinteen alle pystytetään pientä rock-festivaalia. Ulkomailta asti tullutta jengiä hiihtelee ympäriinsä kylpytakit päällä ja kaljatölkit kädessä. Huoneistohotellista raikaa sekaisin rock ja gabber.

Olen osannut tulla paikan päälle tavattuani aikaisemmin toimitusjohtaja Markku Laantin majoitusyritys Vuokatin Aatelista. Hän sattui mainitsemaan, että Vuokattiin tullaan myös pelaamaan suojalkapalloa. Kuvittelin heti Pamela Tolan rämpimässä litimärkänä suossa. Se on money shot. Veikkaisin.

Illalla saunan jälkeen katselen kesäyössä höyryävää tunturijärveä huoneistoni terassilta, kun viereeni pirstoutuu jaloviinalasi. Yläkerran huoneistoon on ahtautunut parikymppisten jätkien suofutisporukka FC Ble ja muutama mimmi päälle. Päädyn kuokkimaan heidän kemuihinsa. Minulta halutaan nimmareita, kun kerron kirjoittaneeni Napapiirin sankarit.

Pääsen seuraavana päivänä vasta puolilta päivin pelisuolle. Näky on uskomaton. Keskellä loputonta metsää on valtava suo, joka on täynnä pelikenttiä. Käynnissä on omituinen kesäfestarin ja urheilujuhlan risteytys. Tämä on pakko saada elokuvaan.

FC Blen jätkät hoitavat minut kokeilemaan pelaamista sekajoukkueeseen FC Aamuhartaus. Eteneminen vyötäröä myöten upottavalla kentällä on paikoin lähes mahdotonta, jaksan krapulassa ehkä viisi minuuttia. Pari Blen järjettömän kovakuntoista hiihtäjäpoikaa pelaa kahdessa eri sarjassa yhtä aikaa, juoksee pelistä toiseen ja kukkuu vielä yöt päälle. Pakko ihailla.

Iltajuhlassa törmään paikalliseen autokorjaajaan, joka pelasti minut tulomatkalla, kun väärin asennettu iskunvaimennin hiersi jarrunesteletkun poikki. Tarjoan tuopin vip-passini juomalipuilla. Kehumme jurrissa toisiamme.

Palaan Helsinkiin tyytyväisenä siitä, että minulla on näyttämö Inarin tarinalle. En vain vieläkään tiedä, mistä tarinassa on kyse. Luultavasti Inarin naiseuden kriisistä, sillä Jannen tarinassa on kyse hänen mieheytensä kriisistä.

Jos Inari lähtisi suojalkapallokisoihin mittauttamaan omaa ”markkina-arvoaan”, se olisi komediahahmon premissi – riittävän alhainen. Mielestäni miehet eivät useinkaan salli naishahmoilleen riittävän alhaisia piirteitä. Tästä saisi myös pakkomielteisesti Inariin ihastuneelle Pikku-Mikolle (Kari Ketonen) hauskan tarinan: Mikko olisi todellakin päättänyt unohtaa Inarin ja kieltänyt koko porukkaansa edes vilkaisemasta tähän kisoissa sillä silmällä – ja sitten Inari hakisi epätoivoisesti huomiota juuri tältä jengiltä.

Saan Facebook-kavereiltani paljon esimerkkejä siitä, miten naiset viehätysvoimaansa testaavat, mutta myös aika provosoituneita kommentteja. Feministiyhtye Kitkerien neitsyiden perustaja Vappu Rossi vastaa: ”Mittauttavat markkina-arvoaan? Anteeksi, poistan sitruunan perseestäni. Laasanen ehkä tietää.”

Lisää ryöpytystä tulee heti samana iltana elokuvaväen kekkereissä Helsingin Tukkutorin B-Side Barissa, jossa pari kännistä naistekijää hyökkää kritisoimaan naiskuvaani. En osaa hämmennyksissäni kuin nieleskellä. Mietin, että he ovat itse kirjoittaneet juuri elokuvan, jonka miespäähenkilö tavoittelee koko elokuvan ajan täysin väärää ja idioottia tavoitetta – eikä elokuva ole edes komedia.

Kotimatkalla itkettää, vaikka olen tottunut siihen, että alalla, jossa suurin osa tekijöistä kilpailee näköalattomasti samasta Veikkauksen potista, lyödään toisia surutta. Myöhemmin toinen naisista pahoittelee, että ”taisi vähän larpata stereotyyppistä vihaista feministiä.”

Sukupuolikysymyksiin liittyy alalla paljon vihaa. Ohjaajista vain parikymmentä prosenttia on naisia. Tuottajissa ja käsikirjoittajissa naisten osuus lähentelee silti jo 40 prosenttia. Pääosaroolit jakautuivat viime vuonna tasan miehille ja naisille. Suhteutettuna hakijamäärään naisten on miehiä helpompaa saada tukea hankkeilleen. En tiedä, onko tv-sarjoista tehty tilastoja, mutta minusta näyttää, että Suomessa tehdään lähinnä naisten kirjoittamia sarjoja naisista. Silti media pitää yllä mielikuvaa alasta, jolla sorretaan naisia.

Kirjoitan Inarin juonesta parinkymmenen sivun tiivistelmän, mutta en tahdo löytää merkityksellistä kolmatta näytöstä. Vai johtuuko tunteeni siitä, että pelkään feministien reaktioita? Päätän, ettei johdu, ja heitän kaiken jälleen roskiin.

Edellisten Napisten ylijäämäkohtauksista – ja juonilinjoista – saisi viiden vuorokauden maratonelokuvan. Kolmososastakin olen ehtinyt heittää jo pois pitkälle kehitellyn kuvion, jossa pojat törmäävät vaelluksella kakkososasta tuttuun Joonas Nordmanin esittämään Sekikseen, joka on raitistunut ja alkanut harrastaa geokätköilyä. Samoin roskiin on lentänyt kokonainen kolmas näytös, jossa Inari tulee Pikku-Mikon kanssa helikopterilla etsimään tunturiin eksynyttä Jannea. Aika pitkään kehittelin koko konseptia siltä pohjalta, että Inari ja Janne olisivat alussa eronneet.

Elokuun viimeisenä perjantaina on Napiksen kakkososan ensi-ilta. Ennen sitä ilmestyy pari tylyä kritiikkiä. YleX:n toimittaja soittaa ja tivaa, miksi olen kirjoittanut niin konservatiiviset sukupuoliroolit, äitiyttään ylisuorittavan Inarin ja Jannen, joka ei tahdo saada tuoreen isän roolista kiinni. Yritän selittää, että mielestäni velvollisuuteni tekijänä on kuvata sitä, mitä olen maailmasta nähnyt, ei jotain idealistista tasa-arvofantasiaa, mutta toimittaja ei kuuntele. Hänellä on oma agendansa.

Tänä loukkaantumisen aikana kaiken taiteen on oltava sisällöltään poliittisesti tärkeiksi katsottujen agendojen tukemista. Kuvittelen, että tällaista oli varmaan tehdä viihdettä 1970-luvun ylipolitisoituneessa Suomessa. Jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan. Jos jonkin teoksen edes epäillään loukkaavan omaa hegemoniaa, se ammutaan mylvien alas. Näin tekee sukupolvi, joka on tottunut poistamaan ärsyttäviä mielipiteitä esittävät ihmiset omasta Facebook-kuplastaan. Nykypäivän helsinkiläinen on järkyttynyt siitä, miten lappilainen ajattelee. Ja päinvastoin.

Lisää haastetta tulee siitä, ettei komediaa pidetä lähtökohtaisesti minään. Kova komedia voi saada kolme tähteä. Kirjoittajana se tuntuu järjettömältä, koska komedia on ehdottomasti kirjoittamisen kuninkuuslaji. Kun kirjoitin tätä ennen Talvivaarasta ja rakenteellisesta korruptiosta kertovan Jättiläisen, se vaati valtavan taustatyön ja rutosti sommittelua, mutta kohtausten kirjoittaminen oli lähes naurettavan helppoa, kun niiden ei tarvinnut olla hauskoja.

Onneksi yleisö kuitenkin tykkää kakkososasta ja elokuva saa vielä enemmän katsojia kuin ykkösosa – lähes 400 000. Se on hillitön määrä. Monet äidit kokevat Inarin roolin vapauttavaksi.

Kolmososa todella kannattaa tehdä ja vielä ripeästi.

Haluamme päästä kuvaamaan kesällä 2016, mutta elokuvasäätiön tuotantotuet on käytännössä jo jaettu Suomi 100 -elokuville. Ainoa mahdollisuutemme pysyä tässä tavoitteessa, on saada rahat elokuvasäätiön 50/50 -haussa. Se on noin kolmen elokuvan vuosittainen tuotantotukipotti, jonka tarkoitus on edistää aiempaa katsojamenestystä saavuttaneiden tekijöiden mahdollisuuksia päästä tekemään uusia katsojamenestyksiä.

Meillä on hyvät mahdollisuudet tukeen, mutta haun määräaikaa on aikaistettu aiemmasta. Kahden kuukauden päästä pitäisi olla tuotantovalmis käsikirjoitus.

Se voisi onnistua, ellei minusta olisi alkanut tuntua, että Jannen miehisyyden kriisi on liian köykäinen teema hänen vaellukselleen. En siis tiedä, mistä kumpikaan tarinani pohjimmiltaan kertoo.

Nyt iskee paniikki. Haen apua kaikilta, keillä vain on aikaa minulle. Alan tuskastua, ja niin alkavat Jarkko ja Ollikin. Palaan takaisin siihen, mistä vuosi sitten innostuin: masentunut suomalainen mies lähtee vaellukselle etsimään itseään, mutta kaverit tunkevat mukaan ja kaikki mahdollinen menee perseelleen. Se on minusta hauskaa ja kiinnostavaa. Siitä minä haluan kirjoittaa.

Jarkko ja Olli tuntuvat ajattelevan, että no ihan sama, kunhan kirjoitan elokuvan, joka saadaan tuotantoon.

Käsikirjoittaja Petja Peltomaa auttaa minua Inarin juonen kanssa. Petjan mielestä olisi raikasta, jos Inarin missio olisi ammatillinen, vastapainona Jannen filosofoinnille. Päätän keskittyä kertomaan Inarin urakamppailusta tämän miesvaltaisella työpaikalla. Ja tämä tietysti suojalkapallon tiimellyksessä.

Kirjoitan molemmista juonista pari synopsista ja alan kasata treatmenttia, juonitiivistelmää. Aika käy kuitenkin vähiin. Kun saan treatmentin valmiiksi, palkkaan ohjaaja Inarin Niemen kirjoittamaan Inarin juonta auki. Inarilla on hyvä huumorintaju, hän on Inarin ikäinen ja niminen. Inari tekee parhaansa lyhyessä ajassa, mutta kahden Napiksen jälkeen minun on vaikea kelpuuttaa kenenkään muun dialogia. Yötöiksi menee, mutta päädyn kirjoittamaan lähes kaiken uusiksi. Kiroan tätä kiirettä, joka tuli minulle kalliiksi.

Pari viikkoa ennen deadlinea Teppo Airaksinen ilmoittaa, ettei jaksa ohjata elokuvaa. Ei hän ole siihen varsinaisesti koskaan lupautunutkaan, mutta elimme toivossa. Jarkon mielestä on tavallaan kiinnostavaa, että joka osalla on sama kirjoittaja, mutta eri ohjaaja.

Mielestäni tilanne on katastrofi.

Tukihakemusta varten meillä on oltava ohjaaja, eikä Suomessa todellakaan ole montaa pätevää komediaohjaajaa.

Olli ajaa ohjaajaksi kaveriaan Taavi Vartiaa. Minusta Taavin tyyli on Napiksiin väärä. Mutta Taavista saa kaksi pistettä 50/50 -hakuun, koska Rölli ja kultainen avain sai yli 200 000 katsojaa. Ihme systeemi. Olet joskus ohjannut keskinkertaisen lastenelokuvan, ja sinulla on lopun elämääsi kaksi pistettä 50/50-hakuihin.

Pallottelemme lisää. Kuka olisi tarpeeksi kova luu pärjäämään näyttelijöiden kanssa, jotka ovat tehneet jo kaksi Napista? Mitä jos Ketonen heittäytyy hankalaksi? Ehdotan Aleksi Salmenperää. Aleksi harkitsee, mutta sanoo ei. Minua harmittaa, mutta voi olla, että iso yleisö kiittää. Ehdotan Inari Niemeä. Olli väittää, ettei saa myytyä kokematonta Inaria firman hallitukselle – niin paljon omaa riskirahaa pelissä. Showbisnestä, mutta pidän tästä pelistä, jossa on yhdistettävä taiteellinen kunnianhimo ja tulostavoitteellisuus.

Lopulta Olli keksii ajatuksen Tiina Lymistä. Olen skeptinen. Tiinan ohjaama lyhäri ja Äkkilähdön leikkausversio, jonka Tiina meille näyttää, ovat kuitenkin hyviä. Tiina ei ole nähnyt kumpaakaan Napista, mutta katsoo ne. Hän tuntuu tajuavan mitä haen – ymmärtää ydinvitsin. Olen kuullut, että Tiina kuuluu siihen näyttelijöiden vähemmistöön, joka osaa lukea käsikirjoituksia. Olen helpottunut. Meillä on ohjaaja.

Holtittomasti ylipitkä käsikirjoitusversio valmistuu kolme päivää ennen deadlinea. Lähetän version tiimille ja kiiruhdan myöhässä Käsikirjoittajien Killan pikkujouluihin. Minusta on tehty kiireinen parodiahahmo juhlien sketsinäytelmään, mutten ehdi nähdä sitä.

Seuraavana aamuna luen krapulassa Ollilta tulleen kirjallisen palautteen versiostani. Kasvotusten Ollin palautteet ovat rakentavia ja korrekteja, mutta kirjallista palautetta antaessaan hän menee välillä moodiin, jossa kirjoitetaan caps lock päällä ”VITTU MITÄ PASKAA”. Palaute tunnetaan kirjoittajapiireissä nimellä ”Ollin perseraiskaus”. Tämä on juuri sellainen. Olen kieltäytynyt jo vuosia Ollin kirjallisesta palautteesta. Miksi helvetissä pyysin sitä juuri nyt?

Viimeisinä päivinä hakkaan käsikirjoituksesta 15 sivua pois. Versio valmistuu tuntia ennen haun deadlinea.

Pariin seuraavaan viikkoon en jaksa kuin maata ja syyllistyä siitä.

Säätiön myönteinen rahoituspäätös tulee viimein helmikuussa. En osaa riemuita siitä. Nyt on pakko saada käsikirjoitus kuvauskuntoon. Toisaalta paniikki on positiivinen. Teatterintekijät sanovat aina, että lähestyvä ensi-ilta pakottaa panemaan parastaan. Monesta elokuvakäsikirjoituksesta puuttuu juuri se viimeinen vimma, koska niitä kirjoitettaessa ei ole vielä tiedetty, tullaanko juttua tekemään koskaan. Mutta nyt tämä elokuva todella tehdään.

Olli ja Jarkko kritisoivat edelleen Jannen motiivia lähteä vaellukselle. He kaipaavat konkreettista päämäärää. Olen kipeä, väsynyt ja vaipumassa epätoivoon. Miksi kukaan ei ymmärrä, mitä ajan takaa? Onko se, mitä haen siis paskaa? On varmaan. Keksin hädissäni juttua uudestaan ja uudestaan. Muuttelen premissiä, vaikka aikaa kuvauksiin on enää neljä kuukautta.

Tiinalla ei ole aikaa puhua kanssani. Jarkko yrittää auttaa, mutta hermostus alkaa näkyä. Eikä ihme, olen väittänyt, että tiedän mitä olen tekemässä, ja Jarkko maksaa siitä pitkän pennin.

Ollille Jarkko on alkanut hokea, että tehdään mieluummin hieno Napis, joka saa vain 300 000 katsojaa, kuin typerä, joka saa 400 000. 
Tämä ei varsinaisesti helpota paineitani. 300 000 katsojaakin on aivan helvetisti.

Kirjoitan sadannen memon ja meilaan kaikille. Jarkko vastaa, että hän antaa siunauksensa mille tahansa Jannen syylle lähteä vaeltamaan ”kunha valmiin elokuvan katsoja kokee nähneensä hienoimman Napapiirin sankarit -elokuvan ikinä!”.

Olen järjettömän yksin. Nyt ollaan käsikirjoittamisen ytimessä. Siinä, miksi rakastan ja miksi vihaan tätä. Ympärilläni on lauma ihmisiä, joilla kaikilla on hillittömiä odotuksia käsikirjoituksesta, omat toiveensa ja tarpeensa tekstille, mutta olen ainoa, joka pystyy saattamaan tarinan kuntoon. Kaikki muut vain heittelevät. He voivat vain heitellä. Minun on tehtävä tämä. Siitä minulle maksetaan. Siitä minut creditoidaan. Tai paskat edes creditoidaan. Kun elokuva valmistuu, sitä kutsutaan ohjaajansa elokuvaksi. Kirjoitetaan, että sen näyttelijät, jotka eivät ole todellisuudessa vaivautuneet kertaakaan kommentoimaan käsikirjoitusta, ovat luoneet jälleen kerran hienot hahmot. No paskat siitä. Siitä minulle maksetaan.

Näen unta, että minun on mentävä kesätöihin paperikoneelle. Yritän ajatella, että se on ehkä hyvää taustatutkimusta johonkin. Pohjimmiltani tiedän kuitenkin, että se tulee olemaan ihan sairaan tylsää. Pelkään myös, etten pärjää koneella, en opi käyttämään sitä. En ole koskaan tehnyt oikeita töitä. Herään ahdistuneena.

Yhdessä palaverissa Olli kysyy, mitkä ovat elokuvan money shotit. Soperran jotain avotunturista, naturisti-vaeltajista ja suojalkapallosta. Olli on huolissaan, kun käsikirjoituksessa ei ole autoilua ollenkaan, vaikka se on ollut keskeinen elementti Napiksissa. Ja missä on Ferrari? Olen kuulemma kakkosta tehdessä luvannut kirjoittaa kolmoseen sen Ferrarin, joka ei kakkoseen mahtunut. Väitän, etten ole luvannut sellaista. Jarkko vahvistaa, että lupasin. Voi saatana.

Tuottajaksi Olli lukee poikkeuksellisen paljon käsikirjoitusversioita ja osaa antaa terävää analyysia rakenteesta ja henkilöhahmojen psykologiasta. Välillä Olli on taas kuin pikkupoika, joka haluaa elokuvaansa Ferrarin ja Hornetteja. Pikkupoika minunkin nyt pitäisi olla, mutta en ole tyytyväinen tekeillä olevaan versioon. Eniten tökkii Inarin juoni. Kiroan Pamelaa, joka vaati ison juonen, ja Ollia, joka vaati yhteistyökuvion Vuokatin kanssa. Olen kysynyt Ollilta ja Jarkolta ainakin kolme kertaa, tuleeko Vuokatista aivan varmasti niin paljon rahaa, että meidän todella kannattaa puoliväkisin sijoittaa sinne osa elokuvasta. Kuulemma tulee.

Kaivan esiin Ollin palautteen väliversiosta, johon olin kirjoittanut pelkän poikien juonen. Siinä Olli ehdottaa aivan pokkana, että Inarin juonesta nähtäisiinkin vain ihan lyhyitä välähdyksiä, kun Janne soittelee Inarille vaellukselta. Luen kohdan kolme kertaa uudestaan. Miten voi ihminen heitellä tuollaista tässä vaiheessa prosessia? Lähden etsimään Ollia toimistolta, mutta en onneksi löydä. Jarkko sanoo, ettei Olli mitään tarkoita – kyllä pitää olla Vuokatti ja Inarin juoni. Ei saa skitsoilla näin lähellä maaliviivaa.

Saatanan Olli. Kirjoitan sille sähköpostin: ”Miks sä tuut tässä vaiheessa heittämään tällasta, kun sä tiedät, että tää ei oo mitenkään mahdollista? Te ootte ite määritelleet mulle tarinan reunaehdot ja mä yritän niitä epätoivosesti täyttää. Sit sä heität tämmöstä.” Katselen viestiäni. En lähetä sitä. Riittää, että olen saanut edes mielessäni raivota turhautumistani.

Tietenkin! Taas yhden toimimattoman version jälkeen tajuan, ettei vika olekaan reunaehdoissa, vaan Inarin tarinan perusasetuksissa. Tarinan ei kuulu kertoa Inarin kilpailusta työelämässä, vaan henkisestä loikasta kotiäitiydestä työelämään. Tämä on hyvällä tavalla paralleelia Jannen kaaren kanssa. Janne on ahtaalla perinteisessä miehen roolissa, mutta ei uskalla sanoa tätä ääneen. Ystävän kuolema sysää Jannen kriisiin, johon hän etsii hätäpäissään ratkaisua tunturivaelluksesta.

Nyt kaikki loksuu kohdilleen. Jo oli aikakin. Kuvauksiin on enää pari kuukautta. Olen enemmän kuin helpottunut.

Jos käsikirjoitusprosessia kuvaisi kaaviolla, käsikirjoitus lähtisi vasemmasta alakulmasta kohti oikean yläkulman maalia. Välissä on järjettömästi söhryä ja kiemuraa, mutta harhapolut on kuljettava, jotta voi olla varma maalista. Oleellinen löytyy rönsyjen alta.

Kun päähenkilöiden juonet ovat kohdillaan, voi keskittyä sivuhenkilöihin. Sitä tukee Tiinan erinomainen casting. Uusina naamoina nähdään Jani Volanen, Taneli Mäkelä, Heidi Lindén ja Paavo Kinnunen. Näyttelijämielikuvat helpottavat kirjoittamistani.

Kesän alussa viilaan vielä muutamia kohtauksia. Se on työlästä, koska kaikki muutokset täytyy käyttää nyt murennoksesta vastaavan Jorma Kaulasen kautta. Haluan silti tehdä kaiken voitavan. Kohta pallo siiryy kokonaan Tiinalle.

Viilaan ja viilaan repliikkejä. Stressaan ja tiuskin läheisilleni. Missä on se kohta, jossa hyöty ei ole enää suhteessa vaivaan?

Katselemme välimiksausta Meguru Film Soundin miksaamossa Katajanokalla. Muistelen, mistä nyt jo kolmeen osaan kasvanut Napis-saaga sai alkunsa. Olin vuosituhannen taitteessa äänittämässä Virpi Suutarin ja Susanna Helken seurantadokumenttia Joutilaat, joka kertoo Suomussalmen työttömistä nuorista miehistä. Siellä tuunatun Escortin takapenkillä mietin, että tähän maisemaan pitäisi kirjoittaa fiktioelokuvakin. Päätös vahvistui, kun Joutilaiden päähenkilö tappoi pari vuotta myöhemmin itsensä. Aloin suunnitella tarinaa, joka käsittelisi tätä näköalattomuutta ja tarjoaisi uskoa elämään.

Välimiksausversion pyörittyä loppuun olen kuitenkin hämmentynyt. Lähtöajatukseni ahdistuneesta miehestä värittää koko elokuvan pohjavirettä tummaksi, onhan kaiken alla lopulta hajoamispisteessä oleva perhe. Se on hieman ahdistavaa, vaikka tiedän, että tässä vaiheessa prosessia lopputuloksen hauskuutta on mahdotonta arvioida itse. On pakko odottaa oikean yleisön reaktioita.

Olli ja Jarkko ovat sitä vastoin fiiliksissä näkemästään. Taputellaan selkään. Sitten miksaamon perällä istunut Tuomas Palola avaa suunsa. En muista nähneeni häntä ennen. Hän kertoo olevansa kotoisin Sodankylästä. Levittäjä Nordisk Filmille televisiospotin elokuvasta leikkaava Tuomas on vaikuttunut. Tuomas sanoo, että tämän elokuvan avulla tullaan estämään ainakin pari itsemurhaa. ■

Napapiirin sankarit -elokuvien ja Jättiläisen lisäksi Pekko Pesonen on käsikirjoittanut mm. elokuvat Tyttö sinä olet tähti sekä Lapsia ja aikuisia. Pesonen tekee seuraavaakin elokuvaansa Olli Haikan ja Jarkko Hentulan kanssa. Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-ilta on 23.8.

Ruskeat tytöt (Koko Hubaran essee)

Suvakit, maailmanhalaajat, te tekopyhät paskat (aineistoa 18! -juttuun)

Minä kuulun tänne (aineistoa 18!-juttuun)

Kuinka opin häpeämään kotimaatani (aineistoa 18! -juttuun)

Sisällissota jakoi sukuja (Kahdeksantoista!)

"Se koko perkelee sekasotku olis saanu jäärä sotimata" – vuoden 1918 sisällissota jakoi sukuja

Sisällisota on ollut joissakin suvuissa niin arka asia, että vuoden 1918 tapahtumista on jopa kokonaan vaiettu. Vaikein tilanne oli suvuissa, joissa sisarukset taistelivat sodan eri puolilla.

Valkoiset vartioivat barrikadia.
Valkoiset vartioivat barrikadia Tampereella 4. huhtikuuta 1918.Yle Uutisgrafiikka, lähde: Krigsarkivet
Vuoden 1918 kahtiajakautunut kansa

Yle pyysi suomalaisilta muistoja vuoden 1918 tapahtumista. Lue lisää aiheesta näistä jutuista.

  • Sisällissodan julmat teot ovat järkyttäneet pitkään.
  • kerrotaan teloituksista ja teloittajien katumuksesta.
  • Sota repi perheitä ja aiheutti riitoja.
  • .
  • Suvun tarina nähdään jatkumona, joka on alkanut sisällissodan kokemuksista.
  • .
  • Monet lukijat ovat ylpeitä sukulaistensa taisteluista ja selviytymisestä.
  • .
  • Kyselystä esille nousseet teemat löydät kootusti
  • .
  • Voit myös lukea Hennalassa teloitetun nuoren naisen tarinan
  • .

Jossain suvuissa sisällissodan tapahtumista on vaiettu täysin. Joskus jopa yhteydet omiin sukulaisiin tai lapsiin katkaistiin sisällissodan takia, kertovat Ylen kyselyyn vastanneet lukijat.

Tässä osassa juttukokonaisuutta kerrotaan siitä, miten sota on repinyt perheitä ja aiheuttanut riitoja jopa tähän päivään asti. Lähes sadan vuoden takaisista tapahtumista ei välttämättä puhuta vieläkään.

– Vaikka kaksi lähisukulaista menetti henkensä valkoisten vankileireillä, näistä asioista ei ole puhuttu ääneen. Heitä ei pidetä edes sukulaisina tai oikeina ihmisinä, vaikka heidän syyllisyyttään valkoisten vahingoittamisessa ei ole voitu osoittaa todeksi, kirjoittaa Pasi Hänninen.

Osa suvusta vaikenee täysin siitä, että isoisä taisteli punaisten puolella. Osa suvusta valehtelee kirkkain silmin isoisän olleen valkoisten puolella. Joskus oli melko kiihkeitäkin keskusteluja asiasta, on pistetty välejä poikki näin vähäpätöisen asian takia. Tuskin isoisä huvikseen sinne “väärälle puolelle” meni, kyllä siinä oli syynä puhtaasti köyhempien sorto Suomessa, kertoo nimimerkki Ylpeä.

Punavankien kohtelu ahdistaa

Osa lukijoista kertoo, että verinen sisällisota ja sodan varjot ahdistavat edelleen.

Tekee fyysisesti pahaa ajatella, mitä vankileireillä on tapahtunut.

Inkku

– Pahimmillaan eräässä sukuhaarassani kuolivat kaikki perheen miehet ja äidit joutuivat kasvattamaan monipäiset lapsikatraansa yksin. “Onnekkain” oli esiäitini veli, joka tuotiin vankileiriltä kotiin niin laihana, ettei hän tarinan mukaan pystynyt kävelemään vuosiin. Asiasta ei ole tarkempaa tietoa, koska valkoiseen sukuun nainut esiäitini ei voinut häntä käydä katsomassa, vaan joutui vuosikausia olemaan kuin ei tuntisi perhettään. Emme juuri keskustele aiheesta jo siksi, että itseäni ahdistaa, tekee fyysisesti pahaa ajatella, mitä vankileireillä on tapahtunut, kirjoittaa nimimerkki Inkku.

– Suvustani on osallistunut kolme miestä kapinaan. Isäni isoisä on kadonnut vuonna 1918. Olen isäni vielä eläessä vaihtanut asiasta muutaman sanan hänen kanssaan. Asia tuntuu olevan jopa minulle itsellenikin vielä jossain määrin arka, vaikka aikaa on kulunut lähes 100 vuotta. Araksi tai vaikeaksi käsitellä asian tekee se, miten punavankeja kohdeltiin punaisten jo hävittyä sodan. Varsinkin suojeluskuntalaisten lausunnot punavangeista ovat järkyttävää ja kaiken oikeustajun vastaista luettavaa. Tuula Kallio-Bezemer

Kansalaissota. Suomen sisällissota. Vankileirit. Mahdollisesti Hennalan punavankileiri (Hennalan vankileiri) Fellmanin pellolla Vesijärven rannalla Lahdessa. Punakaartilaisia vankeja. Etualalla naisvankeja (naisia, vankeja).
Kuva on todennäköisesti Lahden Fellmannin pellolta, jonne kerättiin antautuneita punaisia.Yle Arkisto

Vaietut salaisuudet: veljessurmat

Vuoden 1918 sisällissodan muistot

Yle pyysi suomalaisilta muistoja vuoden 1918 tapahtumista. Vastauksia maaliskuussa julkaistuun kyselyyn tuli yli 400. Kysyimme mm. onko Suomen sisällissota arka asia suvullesi.

  • 48 prosenttia vastanneista kokee, että tapahtumista voidaan puhua avoimesti.
  • 22 prosenttia oli sitä mieltä, että sisällissota on edelleen arka asia suvussa. Tapahtumista on pitkälti vaiettu.
  • 30 prosenttia vastaajista ei osaa arvioida asiaa. He ovat kuulleet joitakin tarinoita sodasta, mutta asiasta ei ole keskusteltu tarkemmin.

Lukijoiden kertomuksista selviää, kuinka veljet joutuivat pahimmillaan jopa ampumaan toisiaan. Toisella puolella taistelleista sukulaisista on myös vaiettu, jopa hautaan asti.

– Eipä niistä kaikista ole ääneen pystytty puhumaan, etenkään, kun saman perheen lapset joutuivat taistelemaan väkipakolla toisiaan vastaan sodan eri puolilla. Itku kurkussa ja teloitusta tottelemattomuudesta peläten piti väkisin ampua vastapuolta aseella. Aika hissukseen niistä on pitänyt olla, koska suku oli pääosin hävinneen osapuolen puolella. Jarmo Haring.

– Kun suvun jäsenet olivat eri puolilla rintamaa, sodan jälkeen ei niistä sukulaisista haluttu tietää mitään, jotka olivat “väärällä” puolella ts. punikkeja. Lapsena en edes tiennyt eräitä henkilöitä sukulaisiksi. Haukkamaan poika.

– Osa oli valkoisia ja selviytyi hyvin, jatkoivat vielä Viron vapaussotaan. Osa oli punaisia ja kuoli vankileirillä. Näiden jakolinjojen takia asioista vaietaan suvussamme, varsinkin punaisten osalta. Nykyisessä ajan hengessä on vaikea juhlia sodan 100-vuotispäivää. Pelkään, että valkoisia ylistetään sankareina ja punaisia halvennetaan vielä lisää. Minun esi-isäni olivat sekä punaisia että valkoisia, joten ymmärrän molempia kantoja. Maija T.

– Isoisäni ja hänen veljensä päätyivät eri puolille. Se on aiheuttanut puhumattomuutta, sitä, ettei “väärälle puolelle” mennyttä sukulaista ei ole tavallaan edes olemassa. Osan mielestä pahinta oli myös se, että “petturi” jäi eloon, mikä jo lapsena oli mielestäni uskomatonta. Mika.

– Veljet olivat eri puolilla. Sodan jälkeen valkoisten puolella ollut kävi henkilökohtaisesti pelastamassa veljensä Tammisaaren leiriltä. Suvussa on tuotu esiin se, että oli mielipiteet kuinka erilaisia tahansa veljeä ei jätetä. Mika Riipi.

Sukujen yhdistyminen koetaan vaikeaksi asiaksi

– Isäni suku oli taistellut valkoisten puolella, äitini punaisten. Kyllähän siinä keskusteluja syntyi...Isän vanhempien mielestä me heidän poikansa lapsetkin olimme punaryssän penskoja – tämä vielä 60-luvun alussa.Tintti.

Ollaan hyväksytty, että olosuhteet oli ne mitkä oli.

Pekka Laine

– Äidin isä ei hyväksynyt isääni, koska isän suku taisteli vastapuolen rivissä. Myöhemmin se vähän muuttui. Sotien jälkeen ukki jo hyväksyi isäni, mutta välit eivät koskaan ole olleet lämpimät. Mansikkatyttö.

– Meillä oli joskus historian tunnilla tehtävänä kysyä vanhemmilta sisällissodasta ja mitä he siitä ajattelivat. Sain kokonaisen perheriidan aikaan kysymykselläni. Isäni suku oli ollut punaisten puolella, mutta äitini suku oli ollut valkoisten puolella. En ollut ikinä ajatellut, että sisällissota vaikutti niin syvästi vanhempienikin ajatusmaailmaan ja mielipiteisiin, vaikka he eivät edes olleet vielä elossa sisällissodan aikaan. Punavalkoinen

Sodan arvet ovat jo umpeutuneet

Kansalaissota. Suomen sisällissota. Vankileirit. Hennalan punavankileiri (Hennalan vankileiri) Fellmanin pellolla Vesijärven rannalla Lahdessa. Punaisia vankeja. Punakaartilaisia vankeja. Naisvankeja (naisia, vankeja).
Punakaartissa palvelleita naisia vangittuna Hennalassa Lahdessa.Yle Arkisto

– Suuremmilta kiistoilta on vältytty, vaikka veljekset olivat vastakkaisilla puolilla. Ihan avoimesti on keskusteltu asiasta, että toinen veli oli valkoinen ja velipoika punainen. Ollaan hyväksytty, että olosuhteet oli ne mitkä oli. Silloin propaganda oli erittäin suurta kummallakin puolen, oikeaa tietoa ei saanut mistään. Kumpikin osapuoli oli yhtä laittomalla asialla. Pekka Laine.

– Sodassa lähisuvusta kuoli kaikkiaan kymmenen henkilöä: yksi tyttö ja yhdeksän miestä/poikaa. Heistä yksi oli valkoinen ja yhdeksän punaista. Kuolinsyitä olivat valkoinen ja punainen terrori sekä vankileirit. Vanhempieni avioliitto yhdisti “punaisen” ja “valkoisen” suvun muodollisesti. Meille lapsille kerrottiin ehkä yllättävänkin avoimesti molempia totuuksia. Ja lopulta kaikilla taisi olla siitä sama isokuva: “Se koko perkeleen sekasotku olis saanu jäärä sotimata”. Punavalkokaktus.

Viisi havaintoa vihapuheesta (Likat)

Kuvataiteilija Eetu Kevarinmäki alkoi tutkia Facebookin aggressiivisia keskusteluja kolme vuotta sitten. Tuloksena oli joukko oivalluksia sekä Helsinkiin saapuva näyttely, jossa vihapuhujien kuvista on kadonnut inhimillisyys.

1. Vihapuheesta on tullut valtavirtaa

”Viime syksynä otin kuvakaappauksen Facebook-keskustelusta, jossa toivottiin pommi-iskua rasismin vastaiseen Peli poikki -mielenosoitukseen. Keskustelussa haluttiin, että mahdollisimman moni kuolisi. Kun lähetin kuvan nettipoliisille, sain vastauksen, että tämä on tätä nykyistä keskustelukulttuuria. Tuli olo, että nyt hei oikeasti.

Projektissani seurasin ensin suljettua, alueellista Facebook-ryhmää, jossa suunniteltiin omaa paikallista ydinvoimalaa ja niin edelleen. Aloin laajentaa seurantaa muun muassa Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien uutisten kommenttiosioihin. Muutamassa vuodessa vihapuhe on siirtynyt Facebookin suljetuista ryhmistä kaikkien luettavaksi. Silti sisältö on muuttunut rajummaksi. Kaikki näyttelyssä esillä olevat kuvat ovat julkisista Facebook-ryhmistä tai -sivuilta.”

2. Valeprofiilin vihapuhe on todellista

”Monesti vihapuhujien profiilit ovat valeprofiileja, joissa nimi on dadaa ja kuva pöllitty näyttelijältä tai mallilta. Tämäkään ei silti poista inhimillisyyttä kuvan takana. Kirjoittaja on oikea ihminen.

Teoksissa olen avannut vihapuhujan profiilikuvan takana olevan koodin tekstitiedostona. Sitten olen upottanut koodin sekaan vihapuhetta sisältävän lauseen ja katsonut, mitä tapahtuu.

Lopputuloksena on abstraktiksi rikkoutunut profiilikuva. Se kuvaa myös inhimillisyyden särkymistä vihapuheen myötä.”

3. Vihapuhe on enemmistön kokemaa pelkoa

”Vihapuhe on mielestäni enemmistön henkistä väkivaltaa vähemmistöjä kohtaan. Se on kuvitteellisten valtarakenteiden ylläpitoa. Määrällisesti eniten vihapuhetta tuntuu nyt Suomessa olevan islamista.

Vihapuhe tarttuu siihen aiheeseen, joka on tapetilla. Jos se on translaki, siitä raivotaan. Jos pinnalla on Mustan Barbaarin perheen ja poliisin kohtaaminen, niin sitten siitä. Tahdon2013-kampanjan koettiin olevan enemmistöltä pois, vaikka kyse oli ihmisenä olemisen sallimisesta kaikille.”

Kuva: Eetu Kevarinmäki.

”Kiihottaminen kansanryhmää vastaan” -teoksessa on neljä poliitikkoa, jotka on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kaikki ovat nykyisiä tai entisiä perussuomalaisten jäseniä.

4. Vihapuhe vihaa varsinkin naisia

”Vihapuheeseen liittyy erityisiä aggressioita naisia kohtaan. Miehiä uhataan tapolla, naisia myös seksuaalisella väkivallalla. Toivon kaikkea hyvää (turvapaikanhakijoita auttaneelle) pappi Marjaana Toiviaiselle.

Projektin myötä olen päätynyt lukemaan esimerkiksi Ruskeat Tytöt -blogia. Vihapuheeseen liittyy se, etteivät kaikki voi tässä yhteiskunnassa tehdä kaikkea. Valkoisena mieshenkilönä minulla on tietynlainen etuoikeus tehdä näyttely vihapuheesta, koska asemani suojelee minua pahimmalta uhkausvyöryltä. On toki itsessään pelottava kehitys, että projektin tuloksia pitää tänä päivänä julkaista, mutta se tuntuu välttämättömältä. Kun etuoikeutetut nostavat esille rasismin ja transfobian tapaisia asioita, se voi toivottavasti samalla tuoda tilaa myös heikommassa asemassa oleville.”

5. Vihapuheeseen turtuu

”Neljä kuukautta sitten projekti oli pakko lopettaa. Aloin itse elää siinä kuplassa, jossa kommenttien kirjoittajat elävät. Eihän tämä ole niin kauhea, on täällä pahempaakin, ajattelin lukiessani, vaikka joka päivä julkaistiin ihan hirveitä asioita.

Mietin pitkään tapaa, jolla voin toteuttaa näyttelyn loukkaamatta vihapuheen uhreja. En tule esittämään näyttelyssä alkuperäisiä vihapuhetekstejä, vain muokatut kuvat.

Keskustelu vihapuheen kanssa on yleensä mahdotonta. Minulla ei ole myöskään vastauksia siihen, mitä vihapuheelle pitää tehdä. Oma tapani toimia on ollut tuoda se näkyväksi kuvissa.

Taiteen tehtävä on näyttää asioita, jotka eivät ole miellyttäviä.”

”Vihapuheen estetiikka” esillä Creat Spacessa 11.5.-23.5. Näyttely on Kevarinmäen ensimmäinen yksityisnäyttely ja samalla lopputyö Turun Taideakatemiaan. Mukana on myös Ringa Mannerin ja Samuli Kukkolan kanssa yhteistyössä tehty ääniteos aktivisteille lähetetyistä tappouhkauksista. Jutun nostokuva on yksityiskohta teoksesta ”Sata suomalaista vihapuhujaa” (150 cm x 150 cm, mustesuihkutuloste paperille).

Näin elokuvaa luetaan. Kolme ammattitasta kertoo, mitä valkokankaalla tapahtuu ja miksi

Maanantai, 8. toukokuuta 2017
Helsinki 09:00 ajoittaisia pilviä 4,0 °C
OMXH25 +0.698%

Näin elokuvaa luetaan – kolme ammattilaista kertoo, mitä valkokankaalla tapahtuu ja miksi

Torstai, 4. toukokuuta 2017

Juho Kuosmanen, Maria Lehtonen ja Antti Pentikäinen muuttavat suomalaista elokuvakulttuuria. Tässä jutussa he kertovat, miten elokuvasta saa kaiken irti. Lisäksi Juho Kuosmanen paljastaa, miten Hymyilevä mies manipuloi sinua.

Tämänkin jutun Janne Sundqvist on kirjoittanut joukkorahoituksella. Tule mukaan tukemaan laatujournalismia

4,99 €/kk

Journalisti:
Janne Sundqvist
Kulttuuri Elokuvat Televisio Viihde Artikkeli

Pieni poika herää yöllä ja nousee sängystään. ”Isä?” hän kysyy. Joku mies kävelee ohi. Poika näkee äitinsä pesevän hiuksiaan saavissa. Kaikki on mustavalkoista. Äiti ravistaa hiuksia hidastetussa kuvassa, ja talon katto alkaa romahtaa hänen ympärillään. Sisälle sataa vettä. Äiti kulkee peilin ohi, ja siitä katsoo takaisin vanhempi nainen. Hän koskettaa peilin pintaa, ja sitä koskeva käsi on vanha.

Antti Pentikäinen sytyttää valot. Luokassa on täysin hiljaista. Hetken päästä Pentikäinen kysyy, minkälaisia ajatuksia ote Andrei Tarkovskin elokuvasta Peili (1975) opiskelijoissa herätti.

”Se oli outo”, yksi sanoo.

”Hirveän hidas”, sanoo toinen.

”Miksi se oli niin vaikea?” kolmas kysyy.

Tikkurilan lukion Metropolis-luokassa on hämmentynyt tunnelma, sillä katsottu pätkä on yllättänyt opiskelijat. Opettaja Pentikäinen ei lannistu. Hänellä on lukiolaisista jo 20 vuoden kokemus.

On toisen näytteen vuoro. Valot sammuvat, ja valkokankaalle piirtyy vilkas ja aurinkoinen uimaranta.

”Voi vittu -otos" eli elokuvakielen alkeet

Elokuva on kieli. Se on järjestettyjä kuvia, jotka tuottavat merkityksiä niin kuin järjestetyt kirjaimet muodostavat sanoja. Jos järjestystä vaihtaa, vaihtuu myös merkitys.

Lähes kaikki, mitä elokuvassa nähdään, on peräisin sen tekijöiden tekemistä ratkaisuista. Useimmiten ratkaisujen takana on jokin syy. Kun syyn saa selville, voi ymmärtää, mitä elokuva haluaa sanoa maailmasta.

”Opetuksessa jaan elokuvan ilmaisukeinot kahteen ryhmään”, Pentikäinen kertoo. ”Ensimmäinen on leikkaus eli kuvien peräkkäisyys, niiden kesto ja ajan manipulointi. Toinen ryhmä koskee kuvaa. Siihen kuuluvat kuvakoko, kuvan rajaus, kuvakulma, värit, puvustus, lavastus ja valo.”

”Opetuksessa jaan elokuvan ilmaisukeinot kahteen ryhmään”, Antti Pentikäinen kertoo. ”Ensimmäinen on leikkaus eli kuvien peräkkäisyys, niiden kesto ja ajan manipulointi. Toinen ryhmä koskee kuvaa. Siihen kuuluvat kuvakoko, kuvan rajaus, kuvakulma, värit, puvustus, lavastus ja valo.” (Kuva: Juulia Klemola)

Tunnin aikana opettaja ja opiskelijat miettivät yhdessä, miten eri keinot meihin vaikuttavat. Selkeytetään asiaa palaamalla uimarannalle.

”Heti ensimmäisessä otoksessa maa on oikealla ja meri vasemmalla. Tämä toistuu melkein joka kuvassa. Toinen akseli on se, että katsotaan suoraan maalle ja suoraan merelle. Näin heti ensimmäinen otos luo elokuvallisen tilan”, Pentikäinen selittää.

Koiralle heitetään keppiä, lihava nainen astelee mereen ja punashortsinen lapsi rientää toiseen suuntaan rannalla istuvan äitinsä luo.

”Tilan luomisen jälkeen esitellään sivuhenkilöt ja pysähdytään hetkeksi äitiin ja poikaan. Kamera ei kuitenkaan mene kauhean lähelle, mistä tajuaa, että he ovat tärkeitä, mutta eivät päähenkilöitä. Äiti on merkattu keltaisella, hänellä on keltainen hattu. Melkein kaikilla sivuhenkilöillä on jotain keltaista: uimapatja, pyyhe, paita. Heihin palataan yhä uudestaan, ettemme unohtaisi heitä.”

Lapset leikkivät, aikuiset kelluvat tai nauttivat auringosta. Vain rantatuolistaan merta vahtiva mies tarkkailee merta hermostuneena.

”Kun kuva pysähtyy Martin Brodyyn (Roy Scheider), se on rajattu niin, että hänet tajuaa päähenkilöksi. Hänet on sommiteltu koko ajan kuvan oikeaan reunaan, ikään kuin nojaamaan mahdollisimman kauas merestä. Leikkaus näyttää hänen katseensa ja sitten kelluvan naisen. Se luo illuusion, että he ovat samassa tilassa ja että heillä on jokin suhde toisiinsa.”

Kuva siirtyy veden alle, ja rannan hulina muuttuu uhkaavaksi musiikiksi. Kamera lähestyy uimapatjalla uivaa poikaa alhaalta päin. Kun tappajahai käy kiinni poikaan ja veri lentää, alkaa kiljunta, ja aikuiset säntäävät pelastustoimiin.

Pentikäinen kysyy opiskelijoilta, mitä elokuvallisia keinoja he huomasivat. Yksi yleisimmistä on dolly zoom, jota on käytetty kuvaamaan Brodyn havahtumista tilanteeseen. Dolly zoom eli trumpettiotos syntyy, kun kamera zoomaa lähemmäs ja liikkuu taaksepäin yhtä aikaa: perspektiivi muuttuu, mutta hahmo pysyy samankokoisena. Tappajahaissa (1975) efektiä tuetaan ääniraidan jousisoitinten soittamalla glissandolla eli sävelliu’ulla.

Elokuvaopettaja suosittelee kohtauksien lähilukua myös aikuisille katsojille.

”Kannattaa etsiä joku lempielokuva ja katsoa sama kohtaus niin monta kertaa, ettei sujahda enää siihen elokuvan maailmaan. Jos se tuntuu hankalalta, niin yksi hyvä keino on samaan aikaan kuvailla itselleen ääneen, mitä kaikkea kohtauksessa tapahtuu. Riittää, kun kertoo, mitä näkee – tulkinta seuraa automaattisesti.”

”Ei noin voi tehdä elokuvassa!”

”Jos elokuvasta puhuu vain tarinankerrontana, niin jää paljon pois. Tarina on vain tapa tarjoilla ajatus”, elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen sanoo.

Hymyilevän miehen palkitseminen Cannesissa nosti Kuosmasen heti ensimmäisellä pitkällä elokuvallaan Suomen tärkeimpien elokuvantekijöiden pieneen joukkoon. Paikka raskaassa sarjassa oli ansaittu, sillä ohjaajalla on vahva näkemys siitä, mitä elokuva on.

”Elokuva jäsentää jonkun ajatuksen, näkemyksen tai ehdotuksen mahdollisimman ymmärrettävään muotoon, että mahdollisimman moni pystyisi sen siitä lukemaan. Itse pidän elokuvaa pop-kulttuurina. Vaikka en pyri tekemään laskelmoivaa elokuvaa, niin mahdollisimman monen ihmisen tavoittaminen on tälle lajille se juttu”, Kuosmanen sanoo.

Mustavalkoinen tarina nyrkkeilijästä, joka häviää uransa merkittävimmän ottelun, ei ollut mikään varma hitti.

Kuosmasen elokuva tekeekin monta oleellista asiaa toisin kuin käsikirjoitusoppaissa opetetaan. Elokuvan tarina poikkeaa odotetulta reitiltä heti alussa. Sitä täytyy katsoa pitkään ennen kuin tarinan panokset käyvät ilmi.

”Alun perin ajattelimme aloittaa elokuvan siitä tiedotustilaisuudesta, jossa kerrotaan tulevasta mestaruusottelusta. Mutta siten olisimme kertoneet ihan väärän asian. Sen sijaan aloitimme haahuilemalla ja seurailemalla Olli Mäkeä, josta ei tiedetä oikein mitään.”

Juho Kuosmasen Hymyilevä mies palkittiin Cannesin Un Certain Regard -sarjassa keväällä 2016. (Kuva: Juulia Klemola)

Yleisö kuitenkin ymmärsi, mitä elokuva halusi sanoa. Hymyilevä mies on löytänyt moniin sydämiin ehkä juuri siksi, että se ei kulje sinne helpointa mahdollista tietä. Kuosmasen elokuvien vahvuus kun on siinä, että ne tuntuvat aidoilta kuin elämä.

Opiskeluaikana ohjaaja löysi sielunsukulaisia 1940-luvun neorealisteista. Hänen mukaansa elokuvat kuten Rooma: avoin kaupunki (1945), Paisa (1946), Polkupyörävaras (1948) ja Rocco ja hänen veljensä (1960) opettivat hänelle, mistä elokuvan kertomisessa ja lukemisessa on syvimmillään kysymys.

”Se meni täysin yksiin sen kanssa, mitä olin itse ajatellut elokuvasta. Ne eivät olleet vain tarinoita tai kopioita toisista elokuvista. Ne sijoittuivat tekijöiden omaan ympäristöön ja kertoivat heidän elämästään”, Kuosmanen sanoo.

Erityisen hyvin hän muistaa Rooma: avoin kaupunki -elokuvasta kohtauksen, jossa fasistit ampuvat yhden elokuvan päähenkilöistä kadulle.

”Siitä tulee sellainen olo, että ei noin voi tehdä elokuvassa! Esimerkiksi tv-sarjoissa tapetaan päähenkilöitä koko ajan, mutta silti se on aina kohtuutonta. Elämä noudattaa tuollaista logiikkaa, että hyvätkin ihmiset kuolevat liian aikaisin. Elokuvassa se on kuitenkin jotenkin väärin.”

”Se kohtaus on kokokuvassa, ja sitä on dramatisoitu aika vähän, mikä tekee siitä voimakkaamman. Kun tuollaisen tapahtuman näyttää laajassa kuvassa, niin se tuntuu järkyttävämmältä. Se on kuvattu auton perästä. Auto lähtee ajamaan ja se nainen juoksee sieltä ja se ammutaan ja se kuolee siihen kadulle. Siitä jää sellainen olo, että mitä helvettiä.”

Italialaisten neorealistien yhteydessä muistetaan aina mainita, miten heidän elokuvansa sijoittuivat jonnekin fiktion ja dokumenttielokuvan rajamaastoon. Tämän päivän katsojalle ne ovat kuitenkin paljon lähempänä 1940-luvun Hollywood-elokuvia kuin dokumentaarista ilmaisua.

”Ne on tehty todella voimakkaan visuaalisen estetiikan läpi. Se on mielestäni niiden vahvuus. Ne eivät ole latteita. Neorealistit pyrkivät tekemään elokuvat sellaisiksi, että ne eivät näyttäisi voimakkaan manipuloiduilta. Että ne eivät näyttäisi näytellyiltä, valaistuilta, kuvatuilta tai ohjatuilta. Vaan, että me mahdollisimman voimakkaasti säilyttäisimme illuusion, että katsomamme on totta.”

A-Studion Voldemortit

Tässä vaiheessa on hyvä pysähtyä ja kysyä, onko elokuvan lukeminen tosiaan niin tärkeää. Ja jos on, niin miksi?

”Elokuva on audiovisuaalisen kerronnan äidinkieli”, Pentikäinen sanoo. ”Meillä täytyy olla riittävät taidot ymmärtää omaa äidinkieltämme, lukea sitä ja jossain määrin itse ilmaista sillä. Olemme entistä enemmän elävän kuvan ympäröimiä. Sen ymmärtäminen auttaa meitä olemaan aktiivisia ja tajuamaan, miten meitä manipuloidaan.”

”On nautinnollista, kun kauhuelokuvan tekijä saa meidät pelkäämään. Mutta myös vaalimainoksen tekijä voi saada meidät pelkäämään”, Pentikäinen huomauttaa. Esimerkkinä elokuvaopettaja mainitsee A-studion lähetyksen, jossa poliitikko sanoo jonkin asian olevan välttämätöntä. Pentikäisen mukaan manipuloinnin läpi voi nähdä kuvittelemalla poliitikon tilalle jonkun Harry Potter -elokuvien hahmoista.

”Sillä tavalla on helpompi ajatella, että poliitikon vuorosanat on kirjoitettu hänelle. Sitten tajuaa, että joku on kirjoittanut Voldemortinkin, joka myös puhuu kauniisti ja osaa perustella asioita välttämättömyyksinä. Seuraa havainto: tämä on ihminen, joka haluaa vaikuttaa minuun. Se käyttää auktoriteettiperustelua tai vetoaa tunteisiini.”

Vääriä kyyneleitä

Poliitikkojen lisäksi myös elokuvissa tapahtuva manipulointi vaikuttaa meihin. Jokainen elokuva sisältää oman maailmankatsomuksensa, jonka se tahtoo meidän hyväksyvän.

”Elokuva on loputon sarja valintoja”, Juho Kuosmanen sanoo.

”Niitä ymmärtämällä oppii ymmärtämään myös elokuvan takana olevan henkilön maailmankatsomusta ja ajattelua.”

Kuosmanen kertoo liikuttuvansa elokuvissa todella helposti. Itkeminen ei olekaan hänelle automaattisesti hyvän elokuvan merkki. Usein liikuttuminen voi tuntua jopa epäreilulta.

”Tunteiden synnyttäminen elokuvassa ei ole kauhean vaikeata. Jos ne synnytetään siten, että minut laitetaan voimaan pahoin, niin minua ärsyttää sekä elokuva että varsinkin tekijä sen takana. Se tuntuu väkivallalta.”

Esimerkkinä epäreilusta liikuttamisesta Kuosmanen mainitsee tanskalaisen Lars von Trierin elokuvat Breaking the Waves (1996) ja Dancer in the Dark (2000). Hän näki niistä ensin Dancer in the Darkin ja oli siitä vaikuttunut. Sitten hän näki Breaking the Wavesin, ja se oli liikaa.

”Ajattelin, että teit jo viimeksi minulle näin ja minä en vittu suostu siihen enää.”

Von Trierin resepti liikutukselle on seuraava:

”Otetaan heikko, puolustuskyvytön ihminen, yli-ihana, vähän avuton ja vähän tyhmä. Katsoja laitetaan toivomaan sille hyvää ja sitten sille aiheutetaan vain pahaa.

Kuosmanen sanoo, että hänen olisi helpompi hyväksyä maailman pahuutta alleviivaava dokumenttielokuva. Fiktioelokuvissa tekijällä on kuitenkin mahdollisuus valita toisin. Siksi hän toivoo sellaiselta mieluummin ehdotuksen jostakin paremmasta, lohdullisen näkökulman tai ymmärryksen siitä, miksi maailma tai ihminen on sellainen kuin se on.

"Maailman pahuudesta hienoiten kertoo Yö ja usva (1956). Jos haluan muistutuksen siitä, niin katson mieluummin sen kuin tanskalaisen koulukiusaajan masentuneen analyysin omasta perseestään."

Kuosmasen mielestä katsojan on tärkeä ymmärtää, miten elokuva manipuloi.

”Elokuva on tosi voimakas propagandistinen väline. Kyllä siinä kannattaa mielestäni olla hereillä, että minkälaista maailmankuvaa se esittää. Minkälaisia ihmisiä se esittelee? Ketkä edustavat hyvää ja ketkä pahaa? Me voidaan nyökytellä sellaisen elokuvan tahtiin, joka on väärällä asialla mutta taitavasti tehty.”

Vaikeita asioita

Parhaassa tapauksessa ensiaskeleet elokuvan maailmaan voi ottaa jo lapsena. Yhden mahdollisuuden tähän tarjoaa Espoo Cinén yhteydessä järjestettävä Junior Ciné -festivaali, joka esittää eurooppalaisia elokuvia lapsille ja nuorille päiväkoti-iästä lukioon.

Päiväkoti-ikäisille festivaali järjestää työpajoja, joissa esimerkiksi animaatioelokuvan katsomisen jälkeen askarrellaan sen hahmoja ja keskustellaan niistä. Vähän vanhemmat koululaiset saavat mukaansa oppimateriaaleja, joiden käsittely syventää käsitystä elokuvan teemoista. Oppimateriaalit valmistaa Junior Cinén koordinaattori Maria Lehtonen.

Junior Cinén koordinaattorin Maria Lehtosen mukaan elokuva on valtavan hyvä väylä käsitellä vaikeita asioita. (Kuva: Juulia Klemola)

”Kysymyksissä tarkkaillaan ensin elokuvan henkilöhahmoja ja tarinan kehitystä. Sen jälkeen käsitellään eri teemoja, kuten ystävyyttä, koulukiusaamista tai perhesuhteita. Kysymysten pitää olla konkreettisia, ja niissä pitää aina olla linkki Suomeen tai nuorten omaan elämään”, Lehtonen sanoo.

Oppimateriaalit ovat tärkeitä, koska festivaali on usein nuorelle ensimmäinen kerta, kun hän näkee amerikkalaisesta tai suomalaisesta valtavirrasta poikkeavaa elokuvaa.

”Haluamme tuoda näytille erilaista elokuvaa. Ne voivat käsitellä erilaisia teemoja tai olla muodoltaan erilaisia. Niissä pystyy kohtaamaan erilaisia ihmisiä, maailmoja ja maailmankatsomuksia. Pääsee siirtymään vähän oman tutun alueen ulkopuolelle”, Lehtonen kertoo.

Junior Cinén tämän vuoden elokuvissa erilaisuus tarkoittaa esimerkiksi erilaisia harrastuksia (Hobbyhorse Revolution, Kesäni sudenkorentona), fyysistä erilaisuutta (Silmätysten) ja kulttuurien erilaisuutta (Pitkä matka kouluun).

Lehtosen mukaan opettajat ovat kuitenkin vältelleet luokan viemistä elokuviin, jotka käsittelevät araksi koettuja aiheita, kuten vaikka samaan sukupuoleen ihastumista.

”Vaikka tällaiset elokuvat ovat ihania ja herkkiä eikä niissä ole pelättävää, niihin ei ole tullut niin paljon ilmoittautumisia kuin muihin elokuviin.”

Lehtosen mukaan se on valitettavaa, sillä juuri elokuva voisi avartaa ymmärtämään myös toisenlaisuutta.

”Elokuva on valtavan hyvä väylä käsitellä vaikeita asioita. Se tekee pohjatyön ja laittaa ajatukset liikkeelle. Siitä on sitten aivan loistava lähteä keskustelemaan aiheesta jälkeenpäin.”

Miten Hymyilevä mies manipuloi katsojaa?

”En pidä manipuloinnista enkä haluaisi jäädä siitä kiinni”, Juho Kuosmanen sanoo.

Kuitenkin hän myöntää käyttävänsä elokuvantekijänä samoja propagandan keinoja kuin kaikki muutkin elokuvantekijät – neorealisteja myöten. Kuosmanen suostuu myös kertomaan, miten manipulointi Hymyilevässä miehessä tapahtuu.

”Me esitellään Olli Mäki (Jarkko Lahti) aika yksinäisenä henkilönä. Haemme katsojia hänen puolelleen näyttämällä hänestä asioita, joita pidetään hyvänä. Hän on tosi hyvä lasten kanssa ja viihtyy vilpittömässä maailmassa”, Kuosmanen luettelee.

”Kirkkain esimerkki on se, kun Mäki ottaa kärpäsen ikkunalta, vie sen ulos ja päästää lentoon. Toisin sanoen: tämä henkilö ei tee pahaa kärpäsellekään.”

Elokuvassa on paljon kohtauksia, joissa tehdään selväksi, että Olli Mäki ei viihdy julkisessa tilassa. Kuosmanen sanoo oikeastaan vasta jälkikäteen huomanneensa, kuinka usein elementti hänen elokuvassaan toistuu.

Voimakkainta manipulointia Hymyilevässä miehessä on ohjaajan mukaan kohtaus, jossa ollaan nyrkkeilyottelun rahoittajan Puustisen järjestämissä juhlissa.

”Se on se hetki, kun Olli katsoo valkokangasta, jolle heijastetaan materiaalia hänestä kuvatusta dokkarista, ja hän näkee Raijan kuvassa. Kaikki salin äänet häipyvät, kuuluu vain projektorin surina, Ollin hymähtelevä hengitys ja pianomusiikki, joka muuttuu iloisesta lounge jazzista aika surulliseksi”, Kuosmanen selittää.

”Me ollaan siinä Ollin kanssa kahdestaan, katsotaan sitä kangasta ja sitten se pyydetään takaisin sanomalla ‘Olli, kuulitko’ ja kaikki äänet tulevat takaisin. Se on elokuvan nopein hetki, jossa väännetään tunnelmat juhlinnasta yhtäkkiä surulliseen ja yksityiseen ja sitten takaisin.”

Kineettistä taidetta

Puhtaaksi elokuvaksi kutsutaan ilmaisua, jossa elokuva sanoo sanottavansa yksinomaan kuvan ja leikkauksen ehdoilla. Sitä näkee usein taidokkaiden elokuvien yksittäisissä kohtauksissa, mutta harvoin koko elokuvan mittaisena.

Viimeaikainen poikkeus sääntöön on Mad Max: Fury Road (2015). Todella kovaa koko kaksituntisen kestonsa kaahaava elokuva perustuu kokonaan vauhdin säilyttämisen vuoksi tehtyihin ratkaisuihin.

”Mad Maxissä kaikki tapahtuu ihan kuvan keskellä. Se helpottaa katsomista. Esimerkiksi aina, kun joku kaatuu, hänen päänsä osuu hiekkaan keskelle kuvaa. Hän katsoo ylöspäin ja tyyppi, joka lähestyy häntä on keskellä kuvaa. Hän ottaa aseen, joka on keskellä kuvaa.”

Pentikäinen uskoo, että keskeissommittelu on välttämätöntä elokuvan supernopean leikkausrytmin takia. Jos kuvan huomiopiste vaihtelisi koko ajan, ei katsoja ehtisi tajuta mitä missäkin kohdassa tapahtuu.

”Perinteisesti tällainen kerronta olisi tylsää, mutta nyt se on ainoa mahdollisuus.”

Mad Maxin tarina on suoraviivainen. Elokuvan käännekohdassa kirjaimellisesti käännytään ja jatketaan taas kaahaamista. Edes elokuvasarjan aiemmista osista tuttua taustatarinaa ei koeta tarpeelliseksi kertoa.

Mad Max: Fury Road on elokuva liikkeestä”, Pentikäinen sanoo. ”Se on kineettistä taidetta. Nautin siitä, miten siinä mennään suoraa viivaa, ja kaikki, mikä on tiellä tai väärässä kohdassa, hajoaa.”

Pentikäisen mukaan Mad Max: Fury Road lähestyy autopeleistä tuttua liikkeen ja huimauksen tunnetta, jota elokuvissa ei ole samaan tapaan käsitelty. Hän nostaa esiin myös elokuvan värimaailman, jota eräs hänen oppilaansa kutsui ruotsinlipunväriseksi.

”Luin jostain, että siitä on tehty myös mustavalkoversio. Alkuperäisen elokuvan kelta-sininen värimaailma on tosi vahva, joten olisi hauska nähdä, miten värien poistaminen muuttaa kokonaisuutta. Kannattaa katsoa se ja sen jälkeen joku Aki Kaurismäen elokuva jos haluaa oppia värien käytöstä elokuvassa.”

Elokuvallisia nonparelleja

Kun Juho Kuosmanen 2000-luvun alussa muutti Helsinkiin, hän törmäsi itselleen uuteen elokuvakulttuuriin. Kokkolassa hän oli tottunut siihen, että elokuvateattereissa esitettiin vain amerikkalaisia ja suomalaisia elokuvia.

”Helsingissä näki elokuvia, jotka tuntuivat kertovan enemmän omasta ympäristöstäni, vaikka ne eivät olleet Suomesta.”

Isoimman vaikutuksen tekivät belgialaisten Dardennen veljesten elokuvat, jotka ovat yhä Kuosmasen suosikkeja. Arkisista asioista kerrotut voimakkaat tarinat jäivät mieleen.

”Niistä on tehty miljoona pastissia sen jälkeen, kun Rosetta (1999) voitti kultaisen palmun.”

Kuosmanen huomauttaa, että vaikka esimerkiksi tanskalaiset elokuvat ottivat käyttöön Dardennejen käyttämät keinot heti Rosettan jälkeen, ne jäivät kauas esikuvastaan.

”Mikään tietty tekninen toteutus ei tee elokuvaa autuaaksi. Luonnollinen näyttelijäntyö, luonnonvalo ja käsivarakamera ovat ihan samanlaista nonparellia kakun päälle kuin rakentaminen, isot valaisut ja kamera-ajot. Jos siellä taustalla ei ole jokin kirkas havainto, niin ne ovat vain tapa tehdä elokuva rullaavaksi.”

Omissa elokuvissaan ja esikuviensa perusteella hyvin hillittyjä keinoja suosiva Kuosmanen kertoo nauttineensa viimeksi elokuvasta, josta ei ikinä olisi uskonut pitävänsä.

”Olen vieläkin niin järkyttynyt, ettei tätä voi ehkä edes julkaista. Pidin erittäin paljon La La Landista.”

Yllätys oli iso siksikin, että Damien Chazellen edellinen elokuva Whiplash (2014) jätti kyynisyytensä takia Kuosmasen täysin kylmäksi.

La La Landin maailmankuva kuulosti samalla tavalla kamalalta. Olin valmis vihaamaan sitä ja päätin, että katson sitä vain sen verran, etten perusteetta vihaisi. Sitten katsoin sen kokonaan ja olinkin innoissani siitä.”

Kuosmanen kertoo pitäneensä La La Landin päähenkilöitä uskottavina ja elokuvan traagista loppua kauniina.

”Se ei ollut sellainen kuin von Trierillä, että loppuviimein vielä nyrkki perseeseen ja sitten jätetään katsoja yksin.”

Pysähtynyt elokuva

Elokuvan lukemisen kannalta jokaisessa käytetyssä keinossa on lopulta tärkeintä, mitä sillä viestitään. Elokuvaopettaja Antti Pentikäisen suosikkeja olivat ennen taitavat kameran liikkeet – Panic Roomin (2002) kahvipannun kahvan läpi kulkeva kamera saa erikoismaininnan –, mutta tätä nykyä hän nauttii eniten lähes liikkumattomasta elokuvasta.

Alain Corneaun Kaikki elämän aamut (1991) on yksi lempielokuvistani. Siinä ei kamera liiku kuin ehkä yhden kerran ja senkin vain korjatakseen vähän sommittelua.”

Corneaun elokuva kertoo 1600-luvulla eläneestä viola da gamban soittajasta Monsieur de Sainte Colombesta, joka suree kuollutta vaimoaan. Maalauksellisina kuvina etenevä elokuva saa Pentikäisen vaikuttumaan syvästi.

”En kaipaa siihen yhtä ainutta kameran liikettä. Jos kuvassa joku kävelee, niin kamera on laitettu tarpeeksi kauas, että hän ehtii kävellä koko matkan.”

Elokuvan katsojalle välittämä vahva tunne syntyy pysähtyneisyydestä.

”Se viestii siitä, että ihminen suree kuollutta vaimoaan ja että hänen elämänsä pysähtyy. Mutta samalla se viestii kunnioituksesta kuvattua aikakautta kohtaan. Kaikki elämän aamut on näytelty tosi hillitysti, mutta silti siinä on ihan käsittämätön lataus. Suurin lataus syntyy siitä, ettei tehdäkään mitään.”

Peiliä ei tarvitse pelätä

Oppitunti on päättymässä, ja on aika palata takaisin maailmaan. Pentikäinen kertaa vielä elokuvan peruskeinot, joita opettamalla hän on silloin tällöin päässyt lainaamaan Tarkovskin Peilin jollekulle opiskelijoistaan.

”Kannattaa kysyä itseltään, kuka tässä kohtauksessa on tärkeä. Kuka henkilö tai mikä tunne? Miten me erotetaan se henkilö? Onko se ainoa, jolla on oranssi paita? Onko se ainoa, joka on paikallaan? Tai ainoa, joka liikkuu? Onko se ainoa, josta otetaan lähikuva tai joka on valaistu eri tavalla kuin muut niin kuin Marlene Dietrich vanhoissa Hollywood-elokuvissa?”

Elokuvantekijällä on aina keino kertoa katsojalle, mikä nähdyssä on tärkeää, Pentikäinen huomauttaa. Se keino voi olla kuvan lisäksi myös leikkauksessa.

”Ihmisen elämässä ei ole leikkauksia. Meidän päivät ovat pitkiä kamera-ajoja. Silti yhtäjaksoisena kamera-ajona kuvattu Venäjän arkki (2002) ei tunnu meistä luonnolliselta. Sen sijaan Tappajahai ja Mad Max tuntuvat siltä, koska elokuvantekijät ovat oppineet leikkaamaan niin, ettemme edes huomaa sitä.”

Opettajan mukaan Peilin kaltaiset elokuvat hämmentävät katsojia iästä riippumatta, koska ne eivät auta ymmärtämään, mitä niissä tapahtuu.

Tappajahaissa hai on yllätys, jota osaa kuitenkin odottaa. Peili toimii toisella logiikalla. Vertaan sitä usein siten, että Tappajahain katsominen on kuin lukisi Ilkka Remeksen romaania. Peili puolestaan on Sirkka Turkan runokokoelma. Sen ei ole tarkoituskaan olla ehjiä virkkeitä, vaan saada katsoja yllättymään ja reagoimaan.”

Kotiläksy

Elokuvaopettaja antaa lukijalle kotitehtävän. Läksynä on katsoa elokuvia rohkeasti ja monipuolisesti. Hän kertoo esimerkin.

”Olin taannoin kipeänä ja pyysin kollegaa näyttämään oppilaille Buster Keatonin Kenraalin. Hän kysyi, miten alustaisi elokuvan opiskelijoille. Sanoin, että älä sano mitään. Jos kerrot, että se on mykkäelokuva junan kaappaamisesta, ne lähtevät kaikki pois.”

Kollega oli laittanut elokuvan pyörimään Metropolis-luokassa ja jättänyt opiskelijat katsomaan sitä.

”Kun tulin takaisin kouluun, oppilaat ihmettelivät, että mikä se oikein oli. Että miten jostain junan kaappaamisesta saa tollaisen elokuvan? Kukaan ei ollut ollut vahtimassa heitä, mutta lähtemisen sijaan he sujahtivatkin elokuvaan sisään!”

Siispä:

”Älkää pelätkö! Mikä tahansa elokuva voi ensin tuntua tylsältä, mutta kohta se ei enää olekaan sitä. Toinen ohje on, että puhukaa niistä elokuvista. Ei tarvitse tuntea termejä tai teorioita. Kysykää itseltänne: Miltä tuntui katsoa tämä elokuva? Miksi se tuntui siltä?”

FIN

Kuvaaja: Juulia Klemola

Puvustaja: Emilia Hutri

Näin tehtaillaan "vaarallisen ISIS-taistelijan" valeprofiili (aineistoa Likat-juttuun)

Suomi on ollut aina monien kulttuurien maa.Yhtenäistä Suomea ei koskaan ole ollut olemassakaan. (Aineistoa Likat-näytelmään.)

Yhtenäistä Suomea ei ole olemassakaan, sanoo tutkija – ”Suomi on aina ollut monien kulttuurien maa”

Vuoden tiedekynä -palkinnon saanut tutkija haluaa purkaa sitkeän myytin yhdestä kansasta.

”Kannattaa esimerkiksi muistaa, että Suomi oli ensimmäisiä eurooppalaisia maita, jossa oli valtion tunnustama islaminuskoisten seurakunta”, sanoo Vuoden tiedekynä -palkinnon saanut tutkija Miika Tervonen.
Homogeeninen suomalaisuus on myytti, joka taipuu moneen käyttöön ja peittää alleen monimutkaisen ja -muotoisen todellisuuden. Näin väittää Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen tutkija Miika Tervonen, joka sai 25 000 euron suuruisen Vuoden tiedekynä 2017 -palkinnon kuukausi sitten.

Tervonen muistuttaa, että yhtenäisen suomalaisuuden myytti vaikuttaa myös politiikkaan – erityisesti nyt, kun nationalismi ja muukalaisvastaisuus ovat nousussa. Näin se tuo samalla ravinteita populismin maaperään.

”Myytti yksikulttuurisesta Suomesta ruokkii rasismia Suomessa. Siihen vetoamalla suomalaisuutta rakennetaan tavalla, joka sulkee ulos täällä sukupolvia, vuosisatoja tai jopa vuosituhansia asuneita ihmisiä, kuten vaikkapa saamelaisia”, toteaa Tervonen.

Myyttiä käytetään oikeuttamaan näkemykset, jotka perustuvat väärille luuloille ja tiedoille.

Tässä katsannossa suomalaisuus on pois sulkeva määritelmä, joka jäsentyy jyrkkiin vastaryhmiin: me ja muut. Tervonen korostaakin, että ajatus yhtenäisestä kansasta kääntyy helposti muukalaisvastaisuudeksi.

”Myytti kulttuurisesta ja yhteiskunnallisesta homogeenisyydestä, etnisestä yhteismitallisuudesta onkin Suomelle yhä vahingollisempi. Siitä olisi päästävä vihdoin eroon”, hän jatkaa.

Hän muistuttaa, että Suomella on katkeamaton etnisen, kielellisen ja uskonnollisen diversiteetin sekä muuttoliikkeiden historiansa. ”Suomi ei ole koskaan ollut sellainen yhden kielen ja yhden mielen maa, joksi se säännöllisesti kuvitellaan.”

Tervonen on tutkinut, kuinka etninen ja kielellinen monimuotoisuus on marginalisoitunut suomalaisessa historiankirjoituksessa. Hän uskoo, että historia ja eritoten historiankirjoitus ovat paljolti syypäitä entisen ja kielellisen monimuotoisuuden marginalisoinnille.

Tapa kuvitella suomalaisuutta muuttui 1800-luvulla. Avainasemassa tässä muutoksessa oli nouseva nationalismi.

”Suomalaistamalla menneisyyttä historiankirjoitus loi perustan sille myyttipohjalle, jolle luotiin uudenlainen kansallisvaltio ja rakennettiin kansallinen itseymmärrys, suomalainen identiteetti”, Tervonen selventää.

Samalla sivuutettiin esimerkiksi Zacharias Topeliuksen lanseeraama näkemys eri kansakuntien verenperimästä muodostuneesta kirjavasta suomalaisuudesta. Tervosen mielestä Suomen juhliessa nyt itsenäisyytensä 100-vuotista taivalta olisi syytä lanseerata päivitetty versio topeliaanisesta suomalaisuuden käsitteestä.

”Voihan olla, että tarvitsemme jonkinlaisen kuvitteellisen yhteisön, mutta yritetään siinä tapauksessa kuvitella se vähän realistisemmin”, hän jatkaa.

Tervosen mukaan Suomen monimuotoinen menneisyys tunnetaan jo melko hyvin historiantutkimuksessa.

”Suomalaiset kaupungit olivat alusta saakka kansainvälisiä, ja maaseudulla kiersi romaneita, tataareita ja venäläisiä kauppiaita. Maassa puhuttiin monia vähemmistökieliä ja myös suomenkieliset olivat paljon vähemmän yhtenäinen joukko kuin usein kuvitellaan.”

Kärjistäen voisi väittää, että julkisessa keskustelussa halutaan kuitenkin usein kieltää etninen monimuotoisuus ja suhtautua torjuvasti verenperintöä sekoittavaan maahanmuuttoon. Siinä poliittisessa keskustelussa turvautuminen nationalismiin tarjoaa silmälaput, jolloin Suomi halutaan nähdä vain kulttuurisesti yhtenäisenä ja puhtaasti normatiivisena rakennelmana.

”Julkisissa keskusteluissa monimuotoinen historia loistaa poissaolollaan”, Tervonen toteaa.

Ehkä eniten Tervosta arveluttaa silmien sulkeminen oman maan historialta. Poliittisena projektina rakennettu menneisyys kaventaa jähmettyneenä myyttinä näkymää nykyisyyteen ja tulevaisuuteen.

”Kannattaa esimerkiksi muistaa, että Suomi oli ensimmäisiä eurooppalaisia maita, jossa oli valtion tunnustama islaminuskoisten seurakunta.”

Hän korostaa, että myytti yhden kulttuurin Suomesta ei syntynyt tyhjästä, vaan sillä on poliittinen historiansa.

Kansallisvaltion syntymisen ja itsenäistymisen myötä yhtenäiskulttuurin ajatukseen huonosti sopineet kansalliset vähemmistöt, etniset, kielelliset ja uskonnolliset ryhmät sekä vuorovaikutus muun maailman kanssa rajattiin suomalaisuuden ulkopuolelle.

”Sotien välisenä aikana kansalliset eronteot biologisoitiin ja ihmiset jaettiin yhä vahvemmin rodulliseen ja kulttuuriseen arvoasteikkoon. Vaikka varsinaisilla rotuteorioilla ei ollut Suomessa vahvaa asemaa, niiden taustalla olleet oletukset näkyivät myös suomalaisessa heimoajattelussa”, Tervonen jatkaa.

Mutta takaisin nationalismiin. Tervonen muistuttaa, että nationalismia ei ole syytä demonisoida, vaan sitä on tarkasteltava sen historiallisessa kehyksessä.

”Nationalismi on aatehistoriallisesti huima menestystarina. Se löi Ranskan vallankumouksen jälkeen itsensä läpi valtavalla voimalla ja muutti täydellisesti sen, miten ymmärrämme yhteiskunnan. Nationalismi loi uudenlaisen ajatuksen ’meistä’, kansallisesta yhteisöstä, mikä mahdollisti nykyaikaisten demokratioiden synnyn.”

Nationalismin kääntöpuoli on kuitenkin se, että se yksinkertaistaa todellisuutta ja jakaa ihmiset meihin ja muihin. Tämä on ongelma, koska se estää meitä ymmärtämästä yhteiskunnan monimuotoisuutta.

”Yhden kulttuurin suomalaisuus on ajatusleikki, johon meillä on tämän päivän globalisoituvassa Suomessa meillä on yhä vähemmän varaa”, Tervonen muistuttaa.

Hän toteaa, että Suomessa on käynnissä toinen etnopoliittinen herääminen. Ensimmäinen tapahtui 1960-luvulla, jolloin syntyi moderni vähemmistöpolitiikka.

”1990-luvulla tapahtui uusi käänne, kun maahanmuutto herätti monet ajattelemaan ja puhumaan kulttuurista uudella tavalla. Uudet globaalit tulijat saivat meidät kuitenkin samalla unohtamaan sen, että Suomi on aina ollut monien kulttuurien maa”, Tervonen toteaa.

Myönteistä on kuitenkin se, että nykyään monet suomalaiset ovat alkaneet tulla kaapista ulos paljastamalla oman taustansa etnisen monimuotoisuuden.

Aiemmin ”vääränlaista” taustaa saatettiin tietoisesti peitellä, mistä kertovat vaikkapa kymmenet tuhannet 1900-luvulla suomalaistetut sukunimet. Erityisesti monet Suomen venäläiset piilottivat taustansa, mutta puhuvat siitä nykyisin yhä avoimemmin.

”Se on hyvä signaali”, Tervonen summaa.

Moni muistaa tutut säkeet Jorma Eton runosta Suomalainen (1964), jonka mukaan suomalainen on ”sellainen, joka eksyy tieltä, huutaa rannalla/ ja vastarannalla huutaa toinen samanlainen” ja ”Sellaisella suomalaisella on aina kaveri,/ koskaan se ei ole yksin, ja se kaveri on suomalainen.”

Etnisen monimuotoisuuden näkökulmasta ne antavat väärän todistuksen suomalaisuudesta.

Kuka on vapaa, jos kaikki eivät ole vapaita? (Kirjoittaja on Maryam Abdulkarim. Lisää huiveista ja muustakin. Aineistoa Likat-juttuun)

Tyttö hei, heitä se huivi nurkkaan – Täällä sä oot vapaa!

Vie kaikki, nöyryytä, alista, tuhoa. Ota elementtejä kulttuurista, siitä mikä on selvinnyt, irrota se kontekstista ja käytä heitä vastaan. Toista tämä, kunnes stereotypia jonka olet luonut, jää ainoaksi tarinaksi valtaosalle ihmisistä. Käytä tämä stereotypia, jota myös rodullistamiseksi sanotaan, perustelemaan vallankäyttö ja alistaminen. Näin kolonisoidaan kansa ja kulttuuri. Näin häivytetään vastuu. Näin etäännytetään vastuusta.

Tämä on mennyt niin hyvin perille, että löysin itseni selittämästä ulkopuolisuuttani ja sitä, ettei tämä kysymys Saamenmaan kolonialismista koske minua – en ole osa sitä tarinaa, minulla ei ole vastuuta siitä. Mieleeni palasi toteamus siitä, kuinka vapaa olen, koska olen Suomessa. Olen osa tätä yhteiskuntaa ja kansalaisena kansallisvaltiossa, joka kolonisoi. En ole ulkopuolinen.

Teatteriohjaaja, käsikirjoittaja Pauliina Feodoroffin Co2loniaNATION teos käsittelee kolonialismia, rotuhygieniaa ja monia muita merkittäviä aiheita. Se on teatterillinen totuuskomissio; se on totta ja se on teatteria. Suomen valtio ei ole toistaiseksi järjestänyt totuuskomissiota ja mahdollisuutta käsitellä kipeitä traumoja ja yhä jatkuvaa kolonialismia. Feodoroffin teoksessa käsitellään myös sitä, että saamelainen kulttuuri on sairastunut – ja sen sairastuttanut suomalainen kulttuuri. Kolonisoitu paranee vasta, kun kolonisoija on parantunut. Suomalaisilla, meillä jotka asumme ja jäsenyydellämme vahvistamme tätä valtiota, on vastuumme. Vastuunkanto ei ole helppoa. Rivikansalaisena voi vedota siihen, ettei ole itse tehnyt mitään. Nimenoman juuri tekemättömyys on se, millä ylläpidetään rakenteita. Paraneminen voi alkaa vasta silloin, kun olemme ymmärtäneet sairautemme.

Toivomme maan parantamisesta ja ympäristön eheyttämisestä lepää sen varassa, että me parannumme ja sitä kautta kolonisoitu kansa on vapaa laulamaan omia laulujaan, lauluja, joilla maata on aina hoidettu, kuten Pauliina Feodoroff kirjoittaa: (Maata on aina hoidettu laulaen)

Jokin aika sitten SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen julkaisi kuvan itsestään asussa, joka jäljitteli saamelaispukua. Tästä seurannut keskustelu Twitterissä on koulukirjaesimerkki siitä, miten sairas suhteemme alkuperäiskansaan on. Se on esimerkki vallankäytöstä ja piittaamattomuudesta yhdistettynä puutteelliseen historian tuntemukseen.

Näyttökuva 2017-04-29 kello 19.57.45

Näyttökuva 2017-04-29 kello 19.57.20

Feikkipukukeskustelu ja kuka-on-oikea-saamelainen-keskustelu ovat on toistuvia teemoja keskusteltaessa valtamediassa saamelaisista. Nämä ovat esimerkkejä poliittisesta vallankäyttöstä, jolla vähemmistöltä poistetaan mahdollisuus keskustella asioista, jotka liittyvät maan omistukseen, itsemäärämisoikeuteen ja saamelaiskulttuurin ja kielen vahvistamiseen muiden tärkeiden asioiden ohella. Tätä tapahtuu yhteiskunnassa, jonka kouluhistoria ei kerro saamelaisista juuri mitään, etäännyttäen seuraavat sukupolvet yhä kauemmas alkuperäiskansan historiasta ja nykytilasta.

Vie kaikki, nöyryytä, alista, tuhoa. Ota elementtejä kulttuurista, siitä mikä on selvinnyt, irrota se kontekstista ja käytä heitä vastaan. Toista tämä, kunnes stereotypia jonka olet luonut, jää ainoaksi tarinaksi valtaosalle ihmisistä. Käytä tämä stereotypia, jota myös rodullistamiseksi sanotaan, perustelemaan vallankäyttö ja alistaminen. Näin kolonisoidaan kansa ja kulttuuri. Näin häivytetään vastuu. Näin etäännytetään vastuusta.

Huivikysymyksen kohdalla vedotaan vapauteen, minun vapauttamiseeni ja silloin minun on kysyttävä: Mitä vapaus on, jos kaikki eivät ole vapaita?

Myös lapsia teloitettiin sisällissodassa (materiaalia Likat-juttuun)

Suomessa ei kaihdettu lasten teloituksia sisällissodan aikaan

Sisällissodan aikana noin 1 500 lasta päätyi vankileireille ja kaksikymmentä heistä teloitettiin. Tuulikki Pekkalaisen Lapset sodassa 1918 -teos kertoo monta surullista tarinaa näistä lapsista. 1900-luvun alun Suomessa lapsille ei annettu erikoiskohtelua. Kirjailija toivoo, että vaietuista tapahtumista puhuttaisiin avoimesti.

Tämä tunnistamaton äiti lapsineen teloitettiin Tähteessä Töörinkankaalla, 
Kuusankosken vanhan hautausmaan alueella 1918.
Tämä tunnistamaton äiti lapsineen teloitettiin Tähteessä Töörinkankaalla, Kuusankosken vanhan hautausmaan alueella 1918.Työväen Arkisto
Mistä on kyse?
  • Tuulikki Pekkalaisen uusi teos "Lapset sodassa 1918" kertoo 0-15-vuotiaiden lasten kohtaloista
  • 1900-luvun alun Suomessa lapset eivät saaneet erikoiskohtelua, vaan he osallituivat töihin ja sotaankin
  • 300 lasta menehtyi sodan aikana ja 20 lasta teloitettiin ampumalla
  • Pekkalaisen mukaan sisällissota on vaikuttanut suomalaiseen kansanluonteeseen

Tutkija Tuulikki Pekkalainen (VTM) on kirjoittanut jo kolmannen sisällissotaa käsittelevän teoksensa, Lapset sodassa 1918 (Kustannusosakeyhtiö Tammi).

Tällä kertaa hän keskittyy 0–15-vuotiaiden lasten kohtaloihin. Lähteinä hän on käyttänyt Kansallisarkistoa, Suomen sotasurmat -tiedostoa ja ihmisten kertomuksia.

Yli kolmesataa enintään 15-vuotiasta lasta sai surmansa eri tavoin sodan aikana. Asiakirjojen mukaan vahingonlaukaukset muodostivat suurimman yksittäisen kuolinsyyn, mutta myös taudit ja nälkä tappoivat lapsia. Lisäksi heitä kuoli räjähdyksissä, onnettomuuksissa ja tulipaloissa. Jotkut vain katosivat.

– Mieleen on jäänyt merkintä kuoliaaksi kuristetusta vauvasta. Ei ole tietoa, miksi hänelle kävi niin, Pekkalainen kertoo.

Kaksi kolmannesta kaatuneista lapsista oli merkitty punaisiksi. Viimeinen kolmannes muodostui valkoisista ja ei mihinkään ryhmään kuuluvista, joita oli yhtä paljon.

– On hämmästyttävää, että näitä muitakin oli näin paljon, joten ei voida puhua pelkästään punaisten ja valkoisten sodasta, Pekkalainen sanoo.

20 lasta teloitettiin

Noin 1 500 lasta päätyi vankileireille ja yli sata heistä kuoli.

Lasten saamat syytteet ja heistä annetut lausunnot olivat osittain jopa murhanhimoisia.

Tuulikki Pekkalainen, tietokirjailija

Kaksikymmentä lasta teloitettiin ampumalla. Osa lapsista ammuttiin kenttäoikeuden päätöksellä. Lahdessa ja Seinäjoella heitä surmattiin myös joukkoteloituksissa.

Yleisin syytös lapsia vastaan oli avunanto valtiopetokseen. Kansallisarkiston aineistoa tutkiessaan Pekkalainen hämmästyi siitä, miten ankarasti lapsia valtiorikosoikeudessa syytettiin.

– Lasten saamat syytteet ja heistä annetut lausunnot olivat osittain jopa murhanhimoisia. Suojeluskuntien esikuntien lausunnoissa esiintyy selviä viittauksia, että lapsi pitäisi tappaa. Ei sitä aivan suoraan sanottu, vaan ne tulivat vinoina ilmauksina. Se oli varsinainen taidelaji, miten ilmaistaan, että vangista halutaan päästä eroon, Pekkalainen sanoo.

Nuorin leirillä ammuttu vain 9-vuotias

Teloitetut lapset olivat iältään 14–15-vuotiaita. Eniten teloituksia tapahtui Lahdessa Hennalan vankileirillä, missä viisi poikaa ja kahdeksan tyttöä ammuttiin.

Nuorin poika ammuttiin Tampereen leirillä. Vartija suuttui yhdeksänvuotiaalle Wilho Kuusijärvelle, kun tämä kurkki ovesta.

Suomessa oli 62 vankileiriä ja 35 leirillä oli lapsia. Olosuhteet olivat niin huonot, että lapsia menehtyi nälkään ja muun muassa flunssaan, punatautiin ja lavantautiin. Joukossa oli myös vauvoja.

– Mahtoiko äideilläkään olla enää mitään maitoa rinnoissaan? Nämä olivat vaikeita asioita. Tietysti lapsikuolleisuus oli silloin muutenkin korkea, mutta leirien olosuhteet olivat huomattavasti kehnommat kuin ulkopuolella, Pekkalainen sanoo.

Monien leireillä olleiden lasten kohtalot ovat jääneet arvoituksiksi.

– Eräs yksinäinen pikkupoika oli annettu valkoisille sotilaille. Ei tiedetä miksi ja mitä hänelle sen jälkeen tapahtui. Paljon tietoa on mennyt hukkaan, kun näistä asioista ei ole puhuttu, Pekkalainen harmittelee.

Lapset eivät saaneet erikoiskohtelua

1900-luvun alussa käsitys lapsesta ei vastannut nykyistä mielikuvaa. Oli tavallista, että lapset tekivät töitä ja osallistuivat perheen elätykseen.

– Sotaankin lapsia tuupattiin. He joutuivat sinne vahingossa, perheidensä painostamana tai muun porukan mukana pakolaisina. Tämä sopi ajankuvaan. Käsitys lapsesta oli pahasti hukassa sekä perheiden sisällä, yhteiskunnassa että sotakoneistossa ja oikeusprosessissa. Heitä saatettiin kohdella ihan hyvinkin, mutta ei ole mitään näyttöä siitä, että heillä olisi ollut minkäänlaista erikoisasemaa, Pekkalainen sanoo.

Tilastot lapsivangeista kertovat laajemminkin 1900-luvun yhteiskunnasta. Vain kourallinen heistä oli koululaisia. Suurin osa oli ammatinharjoittajia.

– Nuorin vankilistaan merkitty ammatinharjoittaja oli viisivuotias puuseppä Kuopiosta.

Väkivalta jatkui sodan päätyttyä

Pekkalaisen mukaan perheitä surmattiin myös sodan päätyttyä.

– Veri kävi kuumana vielä sodan jälkeenkin ja lapsia surmattiin vanhempiensa kanssa, jos he olivat kuuluneet punaisiin. Koskaan ei saada selville, kuinka paljon näitä on loppujen lopuksi tapahtunut.

Punaisiin kuuluneita ja heidän jälkeläisiään on myös syrjitty eri tavoin sodan jälkeisessä yhteiskunnassa.

– Lasten kohtelu on ollut julmaa ja käsittämätöntä. Opettajat ja papitkin syrjivät ja pahoinpitelivät näitä lapsia henkisesti ja muutenkin. Tämä on siirtynyt vielä komanteen sukupolveen. Esimerkiksi eräs muusikko oli hyväksytty armeijan soittokuntaan. Hänen äitinsä osti pojalle asun ja tämä lähti Helsinkiin esikuntaan. Siellä huomattiin, että pojan isoisä oli ollut punainen. Pojan ammatti katkesi siihen. Tämä tapahtui 50-luvulla.

Kyräilevä kansa

Sodan jälkeen ei uskallettu puhua, kuka oli ollut milläkin puolella. Hävinneet pelkäsivät häpeän leimaa ja syrjintää. Pekkalainen toivoo, että nyt asioista puhuttaisiin avoimesti.

– Enää kukaan meistä ei ole syyllinen mihinkään. Ei tarvitse ajatella, että ei uskaltaisi kertoa, miten omat sukulaiset olivat tapahtumissa mukana. Se on historiaa, eikä sitä tarvitse enää peitellä.

Pekkalainen uskoo, että sisällissota näkyy kuitenkin suomalaisten jokapäiväisessä elämässä vielä tänäkin päivänä.

– Olen jopa uskaltanut väittää, että sisällissota olisi muuttanut suomalaista kansanluonnetta, koska piti kyräillä. Ei voitu puhua, ei uskallettu puhua, ei pystytty puhumaan, eikä saatu puhua. Tämä on ollut pakkovaikenemistakin osittain.

Pliis, älkää olettako (musliminanen plus huivi -dilemma, aineistoa Likat-juttuun)

Pazilaiti Simayijiang.

Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

Kun musliminaisten huivinkäytöstä puhutaan heiltä kysymättä, se loukkaa helsinkiläistä Pazilaiti Simayijiangia, 18.

Alistaako päähuivi?

Kysymyksestä on tullut polttava Euroopan eri maissa. Useimmiten kysymyksen kysyy ja siihen vastauksen antaa joku muu kuin huivinkäyttäjä.

Se loukkaa suomalaista Pazilaiti Simayijiangia, huivia käyttävää nuorta naista.

”Mä koen tosi alistavana, että joku vastailee tähän kysymykseen puolestani. Pystyn kyllä puhumaan omasta puolestani.”

Pazilaiti tai ”Passu”, kuten kaverit häntä kutsuvat, on 18-vuotias abi Helsingin Vuosaaresta. Kutsumme häntä jutussa poikkeuksellisesti etunimellä, sillä se tuntuu hänestä itsestään omimmalta.

Juuri nyt Pazilaiti pänttää päivät Kaisaniemen uudessa kirjastossa oikeustieteellisen pääsykokeisiin ja istuu neljä kertaa viikossa valmennuskurssilla.

Kurssin 60:stä osallistujasta Pazilaiti on toinen henkilö, joka käyttää hiukset peittävää huivia eli hijabia. Hän on käyttänyt sitä nyt kolme vuotta.

Miksi?



Ymmärtääkseen, miksi Pazilaiti käyttää huivia, on katsottava hänen perhetaustaansa.

Pazilaitin perhe muutti Suomeen Kiinasta 11 vuotta sitten työn vuoksi. Hän on viidestä lapsesta vanhin. Suku on uiguureja. Uiguurit ovat muslimivähemmistö Xinjiangin maakunnassa Luoteis-Kiinassa.

Pazilaiti muistaa, miten Kiinassa suvun naiset käyttivät huivia aina välillä. Molemmat vanhemmat olivat kaupungilla töissä, eikä julkisissa tiloissa, kuten kouluissa tai virastoissa, saanut näkyä uskonnollisia symboleja.

”Uskonto ei ollut hirveän näkyvässä roolissa mun elämässä ennen kuin muutettiin Suomeen”, Pazilaiti kertoo.

Se johtui siitä, että Suomessa oli jotain, mitä Kiinassa ei ollut: uskonnonvapaus.

Pazilaitin äiti alkoi käyttämään hijabia vuonna 2009. Saman vuoden heinäkuussa uiguurit kokoontuivat vanhassa kotimaassa kaduille osoittamaan mieltään vanhassa kotimaassa ja vaatimaan lisää demokratiaa. Mielenosoituksen tueksi kokoontui ihmisiä myös Suomessa.

Kiina tukahdutti mielenosoitukset väkivaltaisesti. Pazilaitin tuttavaperheistä kuoli ihmisiä. Pazilaiti muistaa surun.

”Musta tuntuu, että mutsi ajatteli, että nämä ihmiset kuolivat sen takia, että he saisivat esimerkiksi käyttää huivia jos haluavat. Mulla on täällä mahdollisuus ja meillä on sama uskonto, miksen siis pitäisi huivia”, Pazilaiti sanoo.

Uiguurien keskuudessa perheyksikkö on hyvin tärkeä ja sukusiteet ovat läheiset. Pazilaitille perhe ja uiguurikulttuuri ovat tulleet aina ykkösenä ja uskonto vasta kakkosena.

”Pikku hiljaa aloin ajattelemaan, että itsekin voisin käyttää huivia, koska mutsikin käyttää.”

Länsimaissa käytävässä huivikeskustelussa Pazilaitin valintaa ei usein pidetä valintana lainkaan.

Kärjistettynä stereotypia menee jotenkin näin: Muslimitytöt kasvatetaan pienestä pitäen niin, että he haluavat pitää huivia. Heidät siis aivopestään, koska pään peittäminen luetaan merkiksi alistumisesta eikä kukaan voi vapaaehtoisesti haluta tulla alistetuksi. Huivin käyttö merkitsee yhteiskuntaan integroitumisen epäonnistumista. Oletus keskustelupalstoilla tuntuu olevan, että huivia käyttävät naiset eivät ole itsenäisesti ajattelevia yksilöitä. Sellaiset eivät osallistu demokraattiseen päätöksentekoon, ja siksi musliminaisten ei edes oleteta tekevän niin.

Pazilaiti tunnistaa tämän itseääntoteuttavan ennusteen hyvin. Hän on mukana Suomen lukiolaisten liiton toiminnassa ja on tälläkin hetkellä Helsingin lukiolaisten varapuheenjohtaja. Kun hän saapuu paikalle mihin tahansa kokoustilaan ensimmäistä kertaa, vastaanotto on aina samanlainen: ihmiset tuijottavat häntä ihmetellen.

Mitä tuo tekee täällä?

Ristiriita omien oletusten ja todellisuuden välillä on ilmeinen, joten he pyrkivät sivuuttamaan hänet.

”Oletus on, että olen passiivinen. Toi muija on vaan eksynyt tänne, antaa sen olla”, Pazilaiti sanoo.

Kun hän avaakin suunsa, tunnelma kokee täyskäännöksen.

”Se on niin käsinkosketeltavissa se aito hämmennys, että tekee mieli paijata ja kysyä, oletko kunnossa.”

Reaktiota ymmärtää, kun katsoo päähuiviin liitettyjen merkitysten ja keskustelun kehitystä Euroopassa.

Keskiössä on suurin muslimivähemmistöinen maa Ranska, jossa on jo 1900-luvun alusta saakka vallinnut periaate nimeltä laïcité. Se tarkoittaa tunnuksettomuutta eli valtion ja kirkon erilläänpitämistä.

Periaatteen nojalla kaikkien uskonnollisten symbolien, kuten ristiriipusten tai päähuivien käyttö koulujen tai virastojen kaltaisissa julkisissa tiloissa on nykyisin kielletty. Periaate liittyy vahvasti Ranskan historiaan siirtomaavaltana ja monista eri kulttuurisista taustoista tulevien ihmisten kansakuntana.

Virallinen Ranska siis harjoittaa neutraaliusperiaatetta, mutta se on kulminoitunut nimenomaan kiistaksi muslimityttöjen ja -naisten hunnuttautumisesta.

Vuonna 2004 laïcité-periaate säädettiin laiksi.

Vuonna 2010 Ranska kielsi burkan ja määräsi burkan käyttöön yllyttäjälle kymmenien tuhansien euron sakkorangaistuksen. Burka tarkoittaa muslimien päänpeittävän hijab-huivin peittävintä muotoa, täyshuntua, jonka läpi näkee vain silmien kohdalla olevan verkon avulla.

Vuonna 2016 kymmenet paikkakunnat Ranskan etelärannikolla kielsivät burkinit eli joidenkin musliminaisten käyttämät kokovartalouimapuvut, nimenomaan laïcité-lakiin vedoten, ja burkiniin pukeutuvia sakotettiin rannalla. Oikeusistuin kuitenkin kumosi kiellon ”perusvapauksia, uskonvapautta ja yksilönvapautta rikkovana”.

Burka on lailla kielletty osassa Saksaa, Italiaa ja Espanjaa, Itävallassa, Belgiassa ja Alankomaissa. Suomessa yksittäiset kansanedustajat ovat puhuneet kiellon puolesta. Esimerkiksi Vesa-Matti Saarakkala (ps) teki kiellosta kirjallisen kysymyksen vuonna 2013. Tuolloin oikeusministeriö tyrmäsi sen, koska kiellolla puututtaisiin ihmisten perusoikeuksiin.

”En voi kannattaa, en voi edes ymmärtää”, toteaa Pazilaiti huivikiellosta ylipäänsä.

”Ranskan vallankumouksen ideana oli antaa ihmisille yksilönvapaudet. Eikö se oli sotimista sitä vastaan, jos oletetaan, että kaikki huivin käyttävät ovat alistusvallan alla ja valtion pitää suojella näitä ihmisiä rajoittamalla huivinkäyttöä?”


Monesti huiveja kritisoidessa vedotaan länsimaisten demokratioiden perusperiaatteisiin. Ne ovat vapaus ja tasa-arvo, ja ne nyt vain eivät sovi yhteen vain naisten käyttämän päähuivin kanssa. Huivia käyttävät naiset pitää vapauttaa huiveistaan.

Jos emme yritä tehdä niin, petämme nämä naiset ja feminismin, kuuluu perustelu.

”Mulla ei ole yhtä ratkaisua siihen, miten naisten alistaminen ja pakottaminen saataisiin loppumaan, mutta mä tiedän sen, että huivikielto ei sitä tee”, sanoo Pazilaiti.

”Muslimimaissa esiintyy tosi paljon epätasa-arvoa, siksi mä olen feministi. Ne eivät ole toisensa poissulkevia, vaan syy ja seuraus.”

Eri puolilla Eurooppaa populistiset oikeistopuolueet vetoavat ihmisten pelkoihin ja ennakkoluuloihin islamia kohtaan. Kun esimerkiksi Saudi-Arabiassa tai Afganistanissa naisten asema on heikompi verrattuna miehiin, se yleistetään ongelmitta koko islamiin. Jos länsimaiset ihmiset eivät varo, kohta Helsingissä ja Lontoossa kaikkien naisten on käytettävä huivia, nettifoorumeilla pelotellaan.

Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle edennyt Marine Le Pen puhui kannattajilleen sunnuntai-iltana.
Sunnuntaina Ranskassa käytiin presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Toiselle kierrokselle selvisivät islamin asemaa ranskalaisessa yhteiskunnassa ja päähuivinkäyttöä puolustava Emmanuel Macron ja islamia vastustava Marine Le Pen. Le Pen pääsi otsikoihin helmikuussa kun hän kieltäytyi verhoamasta hiuksiaan Libanonissa suurmuftin tapaamista varten.

Tekoa pidettiin röyhkeänä poliittisena temppuna. Toisin kuin Ranskassa, Libanonissa islamilainen huivi ei ole poliittinen kysymys. Huivia ei tarvitse käyttää, ellei halua käydä moskeijassa tai tavata suurmuftia, ja Le Pen kyllä tiesi tämän. Tempaus palveli hänen poliittisia päämääriään ja toi varmasti kosolti ääniä eilisiltanakin.

Ruotsissa nousi vuosi sitten kohu kun ympäristöpuolueen poliitikko Yasri Khan kieltäytyi kättelemästä naistoimittajaa, koska kättely oli hänelle liian intiimiä. Suomessa asiasta käytiin runsaasti keskustelua ja muun muassa Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja, nykyinen Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro kirjoitti aiheesta pohdiskelevan Facebook-kirjoituksen, jossa hän ei suoralta kädeltä tuominnut tekoa.

Nuoresta iästään huolimatta Pazilaiti on ollut jo mukana perustamassa Feminististä puoluetta ja ehdolla kuntavaaleissa sen listoilta. Hänen mukaansa se, ettei länsimainen feminismi sovi yhteen islamistisen häveliäisyysajatuksen kanssa, ei tarkoita sitä, etteikö muslimi voisi olla feministi.

Pazilaiti on ajatellut paljon islamia ja esimerkiksi sitä, että nainen ja mies ovat samanarvoisia jumalan silmien edessä.

”Kenenkään rukoukset eivät ole enemmän arvoltaan kuin toisen. Ei iän, sukupuolen tai esimerkiksi vamman perusteella, ei mitenkään. Se on peruslähtökohta.”

Perjantaina Ylen Pressiklubi-ohjelman lyhyessä kannanotossa toimittaja Maryan Abdulkarim sanoi, että musliminaisten huivinkäytöstä puhuminen on keppihevonen, jolla ratsastetaan omien päämäärien ajamiseksi. Huivista puhutaan joko musliminaisten puolesta ja heidän ylitseen, tai sitten musliminaiset pakotetaan puhumaan vain huiviin liittyen vaikka heillä olisi varmasti annettavaa muihin yhteiskunnallisiin keskusteluihin, ja se on väärin.

Monien aktivistien mukaan huivikielto toimii itseään vastaan: se ei vaikuta mitenkään maihin, joissa alistavat rakenteet ovat käytännössä, kun taas liberaaleissa länsimaissa se voi huonontaa musliminaisten asemaa. Huivikielto on signaali siitä, että päähuivi sinänsä on paha asia. Siksi sitä käyttäviin saa suhtautua kielteisesti ja syrjien.

Pazilaiti on joutunut vihan kohteeksi huivin käyttönsä takia. Ala- ja yläkoulun taiteessa hän alkoi ”testailla” huivia. Se tarkoitti sitä, että Pazilaiti saattoi pitää huivia päässä aina kodin ulkopuolella puoli vuotta putkeen ja sitten kulkea taa seuraavat puoli vuotta huivitonna.

Koulussa ja tai kaveripiirissä, johon kuuluu sekä ei-muslimeja että muslimeja, se ei aiheuttanut ongelmia.

”Mun kaveriporukka tiesi, että mä oon muslimi ja käyn esimerkiksi islamin tunneilla, niin se oli vaan jatkumo.”

Sen sijaan kaupungilla ja joukkoliikennevälineissä häntä pelottaa. Pazilaiti on kokenut niin paljon huutelua ja ahdistelua huivinsa takia, ettei pidä sitä enää yksittäisten ihmisten tekoina vaan ajattelutapana. Se vaikuttaa hänen arkeensa esimerkiksi niin, että metrossa ei voi kuunnella musiikkia.

”Kun tuun kotiin valmennuskurssilta ysiltä, en enää laita kuulokkeita korviin ja musaa soimaan, koska mulle tulee tosi turvaton olo. En kuule, mitä ympärillä tapahtuu.”

Viime syksynä Pazilaiti oli vanhempiensa kanssa metrossa kun keski-ikäinen suomalainen nainen alkoi huudella rasistisia haukkumasanoja ja ”maassa maan tavalla”. Nainen vaikutti sekavalta ja uhkaavalta.

Hän kysyi muun muassa, onko Pazilaiti raiskattu ja yrittääkö tämän isä naittaa hänet raiskaajalle. Liukuportaissa nainen kiipesi Pazilaitin yläpuolelle ja heilutti käsilaukkuaan uhkaavasti. Ylätasanteella nainen kävi kiinni Pazilaitin päähuiviin ja yritti vetää sitä pois. Nainen irrotti vasta kun Pazilaiti huusi soittavansa poliisit.

”En siedä tollaista. En tiedä, millainen tilanne pitäisi olla, jossa voisin vain olla rauhassa, kun joku tulee koskemaan muhun, koska oli utelias”, hän sanoo.

”Kun henkilökohtaiseen tilaan tunkeudutaan, se tuntuu aina pahalta.”

Viime aikoina Pazilaiti on saanut itsensä kiinni ajattelemasta, että hän on jo tottunut tähän. Silloin hän säikähti.

”Oonko oikeasti jo tottunut tähän? Se on huono juttu! Se kertoo, miten yleistä se on. Näihin tilanteisiin turtuu.”

Silti Pazilaiti ei halua riisua päähuiviaan, koska se tarkoittaa Pazilaitille periaatetta: tästä minä pidän kiinni ja tästä asiasta vain minulla on kontrolli.

”Hijabin virallinen määritelmä Koraanissa on, ettei sen välttämättä tarvitse olla fyysinen huvi. Se on mielentila, kontrollia itsestä, että on hyvä toisille, nöyrä ja ansaitsee muiden kunnioituksen.”

Pazilaiti ei hyväksy musliminaisten arvottamista sen mukaan, pitävätkö he päähuivia vai eivät. Joskus konservatiivisemmat muslimimiehet ja myös musliminaiset huomauttelevät huivia käyttämättömille naisille.

Hän kaipaa erityisesti musliminaisten välistä solidaarisuutta.

Pazilaiti iloitsee yhdestä isosta muutoksesta: aiemmin muslimityttöjä oli melkein mahdotonta löytää populaarikulttuurista. Ei ollut ketään, kehen samastua tai jota pitää roolimallina.

Sitten tuli Skam ja muutti kaiken. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n tuottama, lukiolaiskavereista kertova draamasarja on ollut superhitti Suomessakin ja sen suosituimpiin hahmoihin kuuluu muslimityttö Sana (Iman Meskini).

Sana (Iman Meskini, oik.) on Skamin neloskauden päähahmo.

Sarjasta alkoi juuri neljäs eli viimeinen kausi ja se kerrotaan Sanan näkökulmasta. Aiempien kausien päähenkilöt ovat olleet valkoisia ja sekulaareja. Sanan kausi on otettu vastaan erityisellä innolla – myös ei-muslimikatsojien toimesta.

Sanavalmiin Sanan suosion yksi syy voi olla se, että popkulttuurissa on sijainnut tyhjiö hänen kaltaistensa feministityttöjen kohdalla. Pazilaiti fanittaa Sanaa antaumuksella, koska tunnistaa itsestään niin paljon Sanassa.

Myös Sana käyttää hijabia.

”Mulle tuli sellaisia fiiliksiä, etten tiennyt niiden olemassaolosta ennen kuin tiesin Sanasta”, hän kertoo.

”Sana ei tingi itsestään. Se on kuin kuka tahansa normaali ihminen. Mä haluan olla oman elämäni Sana!”

Sanan kovanaamaisuus ja osaavuus on myös luottavissa eräänlaiseksi käänteiseksi stereotyypittelyksi: koska länsimaissa muslimityttöjen oletetaan olevan hiljaa, Sanan rohkeus tekee niin suuren vaikutuksen. Kukaan ei varmasti sanoisi Sanan olevan alistettu, vaikka hän käyttää päähuivia.

Pazilaiti tunnistaa ilmiön. Häntäkin pidetään koviksena, joka ei koskaan itke. Osasyy on myös huivissa: huivia käyttävä joutuu kovettamaan itsensä, koska on vähemmistössä, poikkeus, kaikista niistä syistä, joita tässäkin jutussa on huiviin suhtautumisesta kerrottu.

”Mun persoona ei olisi kehittynyt tällaiseksi mitä se on, ellen olisi kokenut niitä asioita, joita olen kokenut huivinkäytön vuoksi”, hän sanoo.

Pazilaiti toivookin, että Sanan kaudella tulee vielä esiin myös hahmon herkempi puoli. Silloin päästäisiin stereotypioiden ulkopuolelle, tilaan, jossa huivipäinen muslimityttö voi olla kova ja pehmeä, rohkea ja pelokas, eli ihan mitä vain ei-muslimitytötkin voivat.

”Se on sama juttu kun multa kysellään, olenko mä lesbo, miksi mä kiroilen niin kovasti ja miksi mulla on niin paljon poikia kavereina.”

”Mä vastaan, että mä olen mä.”

Jopa punainen lettinauha nosti kauhun (aineistoa Likat-juttuun)

Jopa punainen lettinauha nostatti kauhun – sisällissodan trauma vaikutti yksilöiden elämässä pitkään

Uusi sotahistoria on kiinnostunut ihmisistä, heidän kokemuksistaan ja henkisestä perinnöstä. Turkulainen Tiina Lintunen tutki valtionrikosoikeuteen joutuneen 267 punaisen naisen elämänpolut sisällissodasta kuolemaan saakka ja kirjoitti kollektiivielämäkerran punaisista naisista.

Timo Marttila
Jopa punainen lettinauha nostatti kauhun – sisällissodan trauma vaikutti yksilöiden elämässä pitkään

Tiina Lintunen uskoo kokonaiskuvan vuoden 1918 tapahtumista olevan nyt, lähes 100 vuotta myöhemmin kattavampi kuin koskaan. Lintusen tutkimista punaisista naisista vanhin eli 100-vuotiaaksi ja kuoli 1990-luvulla.

Nina LehtinenAamulehti

Sisällissota oli ohi, mutta sen seuraukset ja traumat näkyivät vielä vuosikymmeniä osallisten käyttäytymisessä. Yksi esimerkki on ulvilalainen Katri H., joka rauhan aikana näki Suoma -siskonsa palmikoivan ruskeisiin hiuksiinsa punaista lettinauhaa.

Hysteerinen Katri oli varma, että pikkusisko vielä pidätetään lettinauhojen värin takia.

Katrin reaktio syntyi kokemuksesta. Aseeseen tyttö ei ollut tarttunut, mutta siitä huolimatta hän sai 16-vuotiaana virua kaksi kuukautta Hämeenlinnan Linnankasarmilla. Karuista oloista kertoo jotain se, että kotiin päästyään hän oli tottunut varastamaan leipäpalasenkin.

Katri H. ei koskaan kertonut sotakokemuksistaan omalle lapselleen. Isoäiti kertoi.

Tavallisia naisia

Katrin ja muiden porilaisten ja ulvilalaisten naisten kokemukset yksiin kansiin on kirjannut turkulainen historiantutkija Tiina Lintunen. Otavan julkaisema kollektiivielämäkerta Punaisten naisten tiet perustuu Lintusen väitöskirjaan. Väitöskirjan taustalla taas on Lintusen poliittisen historian pro gradu Pomarkun taisteluista.

– Gradun jälkeen ajattelin, ettei minua oikeastaan kiinnosta kuka hyökkäsi ja mistä suunnasta. Sen sijaan ihmiset kiinnostivat. Aloin miettiä, mikä oli naisten osuus punakaartin toiminnasta.

Vastoin Lintusen odotuksia, Porin alueelta ei löytynyt lainkaan aseellisia naisia, ainoastaan huolto- ja sairaanhoitotehtävissä toimineita. Heistä 267 jäi kuitenkin kiinni ja joutui valtiorikosoikeuteen. Siellä jokaisesta täytettiin 10–20 sivun verran lomakkeita, jotka tarjosivat tutkijalle vertailukelpoista aineistoa.

Vähintään yhtä monen Lintunen arvelee päässeen pälkähästä. Heitä ei kirjattu mihinkään.

– Hiljaa kotiin jääneille kävi paremmin. Pakoon lähteneet otettiin usein kiinni heti Lahden tienoilla sodan päätyttyä tai sitten heidät ilmiannettiin syksyllä. Kesällä muistettiin, ketkä olivat olleet punakaartin tehtävissä.

Tiina Lintunen korostaa tutkineensa ”tavallisia työläisnaisia”, olkoonkin, että heihin on eri aikoina liitetty erilaisia määreitä ja ominaisuuksia.

Nuorin Lintusen aineistosta oli äitiään punakaartin tiskaajana tuurannut 13-vuotias tyttö, vanhin 69-vuotias. Useampi kuin joka kymmenes oli alle 18-vuotias. Yli puolet oli naimattomia. Ammateissa edustetuimpia olivat teollisuustyöläiset, kotona olevat, käsityöläiset ja palvelijat.

Ryssän morsiamet

Kevytkenkäisiä, moraalittomia, ryssän morsiamia, pahuuden lähteitä, susinarttuja... Viholliskuvassa punaisiin naisiin liitettiin rankkoja määritelmiä, jotka vaikuttivat myös tuomioiden ankaruuteen.

Niinpä sairaanhoitotehtävissä ollut punainen nainen saattoi saada ankaramman rangaistuksen kuin muonitustehtävissä ollut. Punaisten hoitajien kerrottiin surmanneen silmittömästi valkoisia haavoittuneita, mistä ei kuitenkaan ole löytynyt todisteita.

Tiina Lintusen aineistosta ainoastaan yksi oli oikeudessa kertonut liittyneensä punakaartiin ideologisista syistä. Sellaista ei tietenkään kannattanut myöntääkään. Naisista 70 prosenttia oli kuitenkin aktiivisia työväenyhdistyksissä.

– Uskon että kaartiin liittymisen syyt olivat yhdistelmä taloudellisia ja aatteellisia syitä. Sodan alussa punakaartin maksama palkka oli erittäin hyvä, kaksikertainen työläistytön palkkaan verrattuna ja vieläkin enemmän, kertoo Lintunen.

Kovin osa punaleskillä

Tiina Lintunen selvitti ensimmäistä kertaa myös sen, mitä sotaan osallistuneille naisille tapahtui sodan jälkeen. Millaista elämää he elivät, miten yhteiskunta heitä kohteli ja millaisen henkisen perinnön he jättivät.

– Minusta sodan arki ei ole pelkästään strategisia päätöksiä vaan myös sitä, mitä naiset tekevät taustalla, perustelee Lintunen.

Hänen mukaansa yksilöiden elämässä luottamus ei välttämättä palautunut koskaan, mutta valtio teki uudistuksia kansakunnan eheytymisen puolesta. Tällaisia olivat vuoden 1918 torpparilaki, 1921 oppivelvollisuuslaki ja vuoden 1923 uskonnonvapauslaki.

– Punaleskien eläke hiersi pitkään. Se tuli talvisodan jälkeen. Lisäksi 1970-luvulla valtio myönsi sisällissodan aikana vankileireillä olleille kertakorvauksen hyvityksenä heidän kokemastaan kärsimyksistä.

Tiina Lintusen tutkimien punaisten naisten muisteluissa toistui vahvana kaksi teemaa. Ensimmäinen oli se, että naiset eivät koskaan pystyneet unohtamaan kokemuksiaan, vaikka eivät olisi niistä puhuneetkaan. Toinen keskeinen ajatus oli, ettei sota koskaan enää saa toistua, suomalaisten pitää oppia virheistään.

Sisällissota tuoreissa kirjoissa

Anneli Kanto: Lahtarit (romaani, Gummerus, 2016).

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla 1–3 (juhlapainos Henry Wuorila-Stenbergin kannella WSOY, lokakuu 2017).

Marjaliisa ja Seppo Hentilä: Saksalainen Suomi 1918 (Siltala, 2016).

Tuomas Hoppu: Sisällissodan naiskaartit (Gummerus, 2017).

Tiina Lintunen: Punaisten naisten tiet (Otava, 2017).

Risto Lindstedt & Eero Ojanen: 1918. Matkoja muistin rintamilla (Kirjapaja, 2017).

Sture Lindholm: Vankileirien helvetti Dragsvik. Tammisaaren joukkokuolema 1918 (Atena, loka-marraskuu 2017).

Oikeusoppinut: Suomion vetänyt turvapaikanhakijoiden ihmisoikeudet aivan minimitasolle aineistoa Likat -juttuun)

Mainos

Professori: Pa­lau­tusp­ro­ses­si voidaan keskeyttää vaikka lentokone olisi jo kiitotiellä - "En aivan ymmärrä, mitä Nerg tarkoittaa"

Ihmisoikeusliitto. Professori Tuomas Ojanen
Ihmisoikeusliitto. Professori Tuomas Ojanen KUVA: Vesa Koivunen
Kotimaa 22.4.2017 20:52
Minna Akimo
Mainos

Turvapaikanhakijoiden niin sanottu pakkopalautusprosessi voidaan keskeyttää vaikka vielä siinä vaiheessa, kun palautettavat henkilöt ovat nousseet lentokoneeseen, Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoo.

– Vielä kalkkiviivoilla voi tulla jotain uutta, joka muuttaa tilanteen täysin. En aivan ymmärrä, mitä Nerg tarkoittaa sillä, ettei palautuksia voi keskeyttää, hän sanoo.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg totesi STT:n haastattelussa, että turvapaikanhakijoiden pakkopalautusprosessin keskeyttäminen olisi hankalaa.

Nergin mukaan on vaikea nähdä, mikä olisi palauttamisen perumisen peruste, kun konfliktialueiden tilanteita on koko ajan arvioitu ja korkein hallinto-oikeus on viimeisimpänä antanut päätöksensä.

Ojasen mukaan uutta tietoa kohdemaan tilanteesta voi tulla vielä sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus on tehnyt päätöksen turvapaikanhakijan palauttamisesta takaisin kotimaahansa.

– Kun korkein hallinto-oikeus on tehnyt lainvoimaisen ratkaisunsa, voi kulua vielä kuukausia ennen kuin ihmisiä aletaan palauttaa. Tässä välissä kohdemaan tilanteet voivat muuttua. Palautuksen peruuttamiseksi riittää pelkkä epäily siitä, että ihminen voi joutua esimerkiksi kidutettavaksi kohdemaassa, hän sanoo.

Presidentti Tarja Halonen esitti Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset konfliktimaihin tulisi keskeyttää.

Halosen mukaan viranomaisten pitäisi päivittää omat tietonsa myös vierailemalla paikan päällä.

Halonen kirjoitti myös, että kristinuskokoon kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pitäisi palauttaa lainkaan, koska islamista luopuminen voi vaarantaa heidän asemansa vanhassa kotimaassaan.

Ojasen mukaan kristinuskoon kääntyminen sinällään ei voi olla peruste etteikö turvapaikanhakijaa voisi palauttaa.

– On selvää, että kääntyminen ei automaattisesti estä palauttamista. Viranomaisten tehtävä on selvittää onko kristityksi kääntyminen aitoa, Ojanen sanoo.

Korkein hallinto-oikeus julkaisi perjantaina päätöksen, jonka mukaan kääntyminen pitää tutkia huolellisesti, eikä kastetodistus tai seurakunnan johtajan lausunto ole riittävä todiste.

Ojanen uskoo, että Suomesta pakkopalautettujen ihmisten tapauksia käsitellään tulevaisuudessa vielä Euroopan ihmisoikeusistuinta myöten, koska Suomi on hänen mukaansa vetänyt turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan liittyvät asiat minimitasolle.

– Pidän selvänä, että yksittäisten ihmisten kohdalla on sattunut virheitä ja jopa laittomuuksia. Näistä yksittäistapauksista saadaan vielä jälkikäteen ihmisoikeustuomioistuimen tuomioita tai muiden ihmisoikeuselinten kriittisiä kertomuksia. Eihän se enää näitä ihmisiä auta, hän sanoo.

MAINOS

Turvapaikanhakijoita puolustanut pappi lähtee maasta. Kaksi vuotta sitten hän sai valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon. (Aineistoa Likat-juttuun)

Turvapaikanhakijoita puolustanut pappi sanoo muuttavansa pois Suomesta: "Terveiset hallitukselle: voititte"

Marjaana Toiviainen
Pappi Marjaana Toiviainen vieraili MTV Uutisten turvapaikanhakijoita käsittelevässä erikoisohjelmassa vuonna 2015.

Turvapaikanhakijoiden puolesta näkyvästi kampanjoinut pappi Marjaana Toiviainen ilmoittaa Facebook-tilillään muuttavansa pois Suomesta. Syyksi hän mainitsee, ettei Suomessa voi enää asua.

– Terveiset hallitukselle: voititte, Toiviainen kirjoittaa.

Toiviainen kirjoittaa rasismia käsittelevässä kirjoituksessa, että kun hän, valkoinen nainen, pelkää henkensä edestä, poliisi antaa hänelle kotiin hälytysjärjestelmän.

– Mutta, kun erivärinen ystäväni kaasutetaan Rautatientorilla, kun erivärisen ystäväni kädet poltetaan polttopullolla, kun häntä seurataan kotiin ja hän pelkää, että hänet tapetaan, kun uusnatsit tai mitä he ovatkaan vainoavat heitä, kun he saavat satoja ja tuhansia tappouhkauksia, kukaan ei auta. Poliisi sanoo, ettei mitään ole tehtävissä, Toiviainen kirjoittaa.

Helsingin Oulunkylän seurakunnan pastorista on tehty Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin 26 kantelua.

Sanomalehti Itä-Savon mukaan Helsingin kantelut ovat tulleet yksityishenkilöiltä ja ne koskevat Toiviaisen toimintaa turvapaikanhakijoiden parissa.

— Kanneltu on erityisesti siitä, että hän olisi yrittänyt estää poliiseja virkatoimissaan Metsälän vastaanottokeskuksen luona, kertoo hiippakunnan lakimiesasessori Ritva Saario Itä-Savossa.

Punaiset naissotilaat olivat radikaaleja...(TTT:n Tytöt 18-juttua esitellään jo Tamperelaisessa) Tässä vaiheessa meidän tekstimme nimi muuttui Likoiksi, toim. huom. :)

Punaiset naissotilaat olivat radikaaleja susinarttuja – Tytöt 1918 -musikaali raottaa sisällissodan vaikenemisen muuria

20.04.2017 - 05:40

Vaikenemisen muuri sisällissodan hävinneiden naisten historiasta saa ainakin särön, jos ei sitten kokonaan murru, kun neljä Tampereen suurta taidelaitosta paneutuu vuoden 1918 tapahtumiin.

Jokaisella taidelaitoksella on oma näkökulmansa, mikä rikastaa asiaa. On ainutlaatuista koko Suomen mittakaavassa, että asia on otettu yhteiseksi samaan aikaan.

Keskustelusarja vireillä

Tampereen Työväen Teatterin Sirkku Peltola ja hänen puolisonsa muusikko Heikki Salo ovat tässä olleet priimusmoottoreita. He haluavat paikallisuuden lisäksi nähdä tässä vakavassa asiassa yhteydet maailmalla käynnissä oleviin sisällissotiin.

– Tämä yhtäaikaisuus on ainutlaatuinen asia, sanoo Sirkku Peltola.

Suunnitelmissa – jotka myös toteutuvat – on jokaiseen neljään esitykseen liittyvä keskustelusarja, johon on luvassa hyviä asiantuntijoita sekä Suomesta että maailmalta. Sirkku Peltola ja Heikki Salo ovat tämän edistämiseksi käyneet ulkoministeriönkin pakeilla.

He ovat samalla asialla luoneet linkkejä tieteen tekijöihin ja kansainväliseen yhteistyöhön.

Vaikeneminen alkoi kiinnostaa

Sirkku Peltolaa alkoi kiinnostaa jo yhdeksän vuotta sitten vaikeneminen siitä, että vuonna 1918 punaisten puolella oli Tampereella aseissa ja rintamalla nuoria naisia. Yksi sytyke oli silloin tuore Anneli Kannon kirja Veriruusut, joka pohjautuu faktatietoihin.

– Sen jälkeen on tullut paljon uutta tutkimusta. Olen käynyt läpi myös materiaalin, joka on ollut Anneli Kannon käytettävissä.

– Huomasin kuitenkin aina palaavani Veriruusujen henkilöhahmoihin. Musikaalimme Tytöt 1918 ei ole epookki, vaan se on moderni toteutus, huomauttaa Sirkku.

Anneli Kanto suostui oitis ja antoi Sirkulle vapaat kädet, koska musikaali on itsenäinen taideteos, jota ei ole hänen asiansa rajoittaa.

Kevättalvella 1918 Tampereella perustettiin aseellinen naiskaarti, jonka muodostivat pääosin hyvin nuoret tytöt, lähes lapset. Musikaali Tytöt 1918 kertoo heistä.

TTT:n videotiiseristä saa ensimakua tulevasta musikaalista:

Musikaali on tunnelmaa kohottava

TTT:n vahvat naislaulajat saavat musikaalissa laulettavakseen heille kohdennettuja tekstejä. Heikki Salo sanoittaa ja musiikkiteatterin nuori lahjakkuus Eeva Kontu säveltää. Teksti ja ohjaus ovat Sirkku Peltolan.

Sirkku ja Eeva ovat pitkään tehneet yhteistyötä aina Patukkaoopperasta ja Suruttomista asti. Silläkin on tässä yhteydessä merkitystä, että Eeva on nainen. Tulossa ei ole opetusnäytelmä, sillä tyylinä on musikaali, jonka henkeen kuuluu olla tunteita nostava.

– Kyse on tunteista, jotka ovat riippumattomia ajasta, paikasta tai iästä.

– Musikaalissa on nuoria tyttöjä, jotka ajautuvat hurjiin kohtaloihin, suuriin tilanteisiin ja häpeään.

Tulkinta on Sirkku Peltolan oma. Hän on aina ollut kiinnostunut sisällissodan historiasta tamperelaisittain ja yhtä lailla Suomen menneisyydestä. Tampereen erikoislaatuisuus oli naisten osallistuminen tapahtumiin.

Tätä päivää TTT:n näyttämöllä on se, että vedetään yhteyksiä siihen, mikä tilanne nuorilla on nykyisissä ulkomaisissa tapahtumissa.

– Aihe on iso ja toteutus on vaativa.

Musikaalissa on vahvoja tekijöitä esimerkiksi tanssikoreografiguru Marjo Kuusela. Hänen isoäitinsä oli Turun naiskaartista, mutta tieto siitä yllätti Marjon hänen lukiessaan Anu Hakalan kirjaa Housukaarti. Hän kysyi asiaa äidiltään, mutta tämä edelleen kielsi asian. Marjo on tämän vuoksi mukana intohimosta.

Tähän samaan vaikenemiseen Veriruusujen kirjoittaja Anneli Kanto törmäsi aikanaan toimittajana. Kansan arkisto sai mielenkiintoisen sukuhistorian materiaalit, joissa oli tietoa siitä, kuinka tytär oli punakaartissa. Anneli innostui arkiston juttuvinkistä, mutta lehtijuttua ei koskaan syntynyt, koska suku kielsi tekemästä sitä.

Heikki Saloa kiinnostaa tätä musikaalia punaisista naisista tehdessä se, että näistä asioista ei puhuttu. Ei puhuttu vuonna 1918 eikä puhuttu sen jälkeen.

– Minulle ei ole koskaan oikein auennut, miksi näin on käynyt. Edelleen on olemassa häviäjien häpeä, mutta myös voittajien häpeä ja puhumattomuus. Jännitteitä on paljon. Tästä tiedän, koska olen kotoisin Lapualta.

Elämän makua ja huumoria

Vaikenemisessa on onnettomuutta, surua, vihaa ja kaaosta.

– Näitä ajattelen, kun teen lauluja 14-vuotiaiden tyttöjen laulettavaksi, sanoo Heikki Salo.

Heikki siteeraa Väinö Linnaa: ”Totuus ei ole punainen eikä valkoinen, se on inhimillinen ja siksi se on enimmäkseen kipeä.”

Sirkku Peltolan mielestä Anneli Kannon Veriruusuissa on se hieno piirre, että kun siinä puhutaan vakavista asioista niin mukana on paljon huumoria ja elämän makua.

– Jos elämän maku puuttuu, se ei säväytä. Ilo, suru ja hauskuus näyttävät elämän eri puolet.

Heikki Salo pohtii sitä, mikä ajaa ihmisen siihen, että hän näkee vain viholliskuvan, ei ihmisyyttä toisessa. Punaiset naissotilaat olivat susinarttuja ja petoja, valkoiset lahtareita. Tampereella onnistuttiin sovitteluhenkeen ja aseveliakseli toimi vuosikymmeniä. Myös talvisota ja jatkosota hitsasivat kansaa yhteen.

– Olisiko Tampereen prosessista jotakin opittavaa, miettii Heikki.

Kun jo housut naisella oli radikaalia

Anneli Kannon tapaan Amurin työläiskorttelimuseossa, koska hänen ajatuksissaan oli, että punakaartilaiset naissotilaat olivat Pumpulin likkoja, jotka asuivat yhteisasunnoissa ja kävivät töissä Finlaysonin tehtaalla.

Kun Veriruusut ilmestyi vuonna 2008, se meni Tampereella ohi noteeraamatta. Tämä ihmetytti kirjailijaa, koska aihe on mitä tamperelaisin.

– Tampereen taistelut ratkaisivat sisällissodan. Sen jälkeen, kun punaiset sortuivat Tampereella, punainen valta mureni ja muu oli vain jälkiselvittelyä.

– Minua kiinnosti, miten nuoret naiset olivat niin radikaaleja aikana jolloin jo pelkästään housujen pukeminen ylle oli ennennäkemätöntä. Minä näen tässä jotain varhaista feminismiä.

Anneli Kanto ei enää Veriruusujen kirjoittamisen jälkeen katso Tamperetta samoin silmin. Aina kun hän menee Raatihuoneen ohi, hän näkee naiskaartin konekivääreineen kellotornin takana.

Tampereen Teatterin rakennus oli oleellinen, koska sieltä ylimmästä kerroksesta ampuivat punaiset kuularuutalla kosken yli Ruuskasen taloon ja sieltä osoitti valkoisten konekivääri vastatulta.

Tiatoo
Tytöt 1918

Tytöt 1918 -musikaali (musikaali nuoruudesta, raivosta ja rakkaudesta) tulee TTT:n suurelle näyttämölle, kantaesitys on 25.1.2018.
Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola.
Laulujen sanat Heikki Salo.
Sävellys Eeva Kontu.
Lavastaja Hannu Lindholm.
Kapellimestari Joonas Mikkilä.
Video- ja valosuunnittelu Eero Auvinen.
Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen.
Äänisuunnittelu Kalle Nytorp.

Onko sinulla kertoa tarina isoäidistäsi tai isoisoäidistäsi, joka on ollut punakaartin naissotilas. Tarinoita ja mahdollisia kuvia voit lähettää Moron toimitukselle sähköpostilla moro@aamulehti.fi. Toimitus koostaa aikanaan muistelmista juttupaketin lehteen.

SPR:n työntekijöitä painostetaan jo ilmiantajiksi (aineistoa Likat-juttuun)

Lehtikuva/Roni Rekomaa
Suomen turvapaikkapolitiikka on kurvaamassa Unkarin tielle, kirjoittaa toimittaja Anna-Maija Alarto. Poliisi vei väkisin hänen luonaan vierailleen perheen säilöönottokeskukseen. Taustalla on tammikuussa voimaan tullut laki asumisvelvollisuudesta.

Toimittajana olen ollut aina sitä mieltä, ettei juttuja pidä kirjoittaa asioista, jotka ovat liian lähellä ja omakohtaisia. Tämän tarinan kohdalla joudun pyörtämään periaatteeni. Luonani vieraillut afgaaniperhe joutui vastaanottokeskuksen noudattaman ilmiantoperiaatteen myötä poliisin etsintäkuuluttamaksi. Poliisin pakkokeinolain nojalla kodissani suorittaman kotietsinnän myötä heidät vangittiin ja perheen alaikäinen poika jätettiin heitteille.

Taustalla on Sipilän hallituksen tammikuun lopussa tekemä ulkomaalaislain muutos, asumisvelvollisuuspykälä ja sen soveltaminen. Tällä hetkellä perheen vanhempia kuljetetaan Metsälän säilöönottokeskukseen. Alaikäisen pojan olinpaikasta ei ole tietoa. Valitettavasti se ei tunnu edes kiinnostavan viranomaisia.

Kotietsintä keskeytti vierailun

Isä pyörittelee kauhaa ja liedellä porisee afganistanilainen riisi, Qabuli pulao. Katamme vaimon kanssa pöytää. Olemme siivonneet koko päivän yhdessä ja nyt on aika nauttia lounasta.

Yllättäen pihaan ajaa sininen pakettiauto ja oven takana on kaksi miestä. Selviää, että miehet ovat kotipaikkakuntani poliisipiirin ulkomaalaispoliisista ja ovat tulleet kyselemään ketä luonani on vierailulla. En kerro. Mielestäni poliisille ei kuulu kenen kanssa syön lounasta. Miehet vaativat päästä sisään. Pyydän heitä näyttämään kotietsintäluvan. Ilman sitä toivotan heille hyvää päivänjatkoa ja suljen oven.

Miehet poistuvat, mutta jäävät autoineen pihatieni reunaan passiin. Pian paikalle tulee toinenkin auto, poliisiauto. Nyt portaillani seisoo neljä poliisia ja he vaativat sisäänpääsyä suullisen kotietsintäluvan nojalla. Pyydän vielä saada olla yhteydessä etsintäluvan myöntäneeseen komisarioon. Hän vahvistaa luvan ja kertoo, että poliisilla on oikeus käyttää pakkokeinoja etsintäkuulutetun henkilön noutamiseksi yksityisasunnosta.

ILMOITUS

Poliisit piirittävät taloni ja kolme heistä tunkeutuu sisään kukin eri ovesta. Neljännen poliisin tehtäväksi jää vartioida minua. Poliisit tutkivat asuntoni, availevat kaapinovia ja laatikoita, löytävät etsimänsä ja vievät isän ja äidin. Ehdimme juuri halata hyvästiksi kun poliisit jo tarttuvat miehen kyynärtaipeeseen ja työntävät hänet pakettiauton takaosaan.

Alaikäinen lapsi jää yksin

Poliisit kysyvät minulta, tiedänkö missä perheen alaikäinen poika on. Vastaan, etten tiedä. Poliisi vie vanhemmat poliisivankilaan ja jättää alaikäisen pojan oman onnensa nojaan tuntemattomaan paikkaan vaille suojelua ja turvaa. Varmistan vielä, että perheen isä saa tulkin ja yhteyden avustajaan. Poliisi lupaa hoitaa asian. Myöhemmin selviää, ettei lupausta noudatettu.

Perhe oli ollut luonani vierailulla pääsiäisen yli. Olen kuvitellut tarjoavani heille turvaa ja rauhaa. Olinkin tietämättäni järjestänyt heidät asumisvelvollisuuspykälä 120a -nimiseen ansaan, jonka olivat rakentaneet vastaanottokeskuksen henkilökunta ja ulkomaalaispoliisi yhteistuumin.

Asumisvelvollisuuspykälä on aresti

Sisäministeriössä tehtiin tammikuun lopussa lakimuutos, joka velvoittaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta turvapaikanhakijaa ilmoittautumaan vastaanottokeskuksessa määrätysti.

Kansainvälistä suojelua hakenut ulkomaalainen voidaan määrätä asumaan nimetyssä vastaanottokeskuksessa ja ilmoittautumaan siellä yhdestä neljään kertaa vuorokaudessa. Ilmoittautumiskertojen määrää päätettäessä tulee yksilöllisen arvioinnin perusteella varmistaa, että asumisvelvollisuuteen määrätyn oikeuksia ei rajoiteta enempää kuin se on välttämätöntä ja että turvaamistoimen tarkoitus toteutuu.

Tässä samaisessa asumisvelvollisuudeksi kutsutussa laissa myös velvoitetaan vastaanottokeskuksen virkailijoita ilmiantamaan viranomaiselle turvapaikanhakijan, joka ei ole täyttänyt ilmoittamisvelvollisuuttaan.

Perhe asui Suomen Punaisen Ristin ylläpitämässä vastaanottokeskuksessa. Kyseisen vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijällä oli minun yhteystietoni, koska valmistelimme yhdessä perheen siirtymistä luokseni yksityismajoitukseen. Sosiaalityöntekijä oli mitä todennäköisimmin ilmiantanut pariskunnan poliisille ja antanut heille yhteystietoni. Vaikka olin kieltänyt luovuttamasta niitä ja vaikka hän oli sitoutunut vaitiolovelvollisuuteen, jonka häneltä moneen kertaan varmistin.

Punainen Risti ja julkinen valta

Pyydän Suomen Punaiselta Ristiltä kommenttia asiasta. Luonnollisesti he eivät kommentoi yksittäistapausta. Saan sähköpostitse kuittauksen yleisistä toimintaperiaatteista:

Jos poliisi kysyy turvapaikanhakijan olinpaikkaa ja vastaanottokeskuksen työntekijä tietää sen, hän informoi siitä poliisia.

Suomen Punainen Risti on ottanut kantaa hallituksen esitykseen asumisvelvollisuuspykälästä. Kannanotossa se toteaa, että ”Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa ja suojella hädänalaisessa asemassa olevia ihmisiä. Riippumattomuuden periaatteen mukaan Punaisen Ristin täytyy säilyttää valtioista ja viranomaisista itsenäinen asema ja toimia periaatteidensa mukaisesti. Luonnoksessa esitetään, että vastaanottokeskusten henkilökunta valvoisi rikosvastuun nojalla asumis- ja ilmoittautumisvelvollisuuden noudattamista. Suomen Punainen Risti katsoo, että tämä ei ole Punaisen Ristin työntekijöille tai Punaisen Ristin ylläpitämissä keskuksissa mahdollista. Asumisvelvollisuus rajoittaa henkilöiden perusoikeuksia siinä määrin, että tällaisen julkisen vallan tehtävän hoitaminen on omiaan vaarantamaan Punaisen Ristin aseman riippumattomana avustusjärjestönä, kun se rinnastettaisiin velvollisuuden kohteeksi joutuneiden henkilöiden silmissä vapaudenriistoa valvoviin viranomaisiin”.

Käytännössä vastaanottokeskuksia ylläpitävänä tahona Punainen Risti on asetettu asemaan, jossa se joutuu rikkomaan omia periaatteitaan kuten tämän jutun afgaaniperheen tapaus osoittaa.

Ihmisoikeudet ja oikeusturva eivät toteudu

Afgaanipariskuntaa ei oltu informoitu heitä koskevasta asumisvelvoitteesta, jonka poliisi kertoi perusteluksi etsintäkuulutukselle ja noudolle. Heillä on paljon ystäviä, joiden luona he vierailevat. Mielestään he toimivat kuten aina ennekin. Heille ei oltu annettu päätöstä pakkopalautuksesta, äidin hampaiden juurihoito oli juuri aloitettu, isä kävi kielikurssia ja perheen alaikäinen poika koulua. Lisäksi isä oli saanut kutsun mennä ulkomaalaispoliisin kuultavaksi seuraavalla viikolla. Oletimme siis, että tilanne jatkuu ennallaan. Poliisioperaation alkaessa he olivat olleet poissa vastaanottokeskuksesta noin kymmenen tuntia.

Pakkokeinolain nojalla tehdystä noudosta on tätä kirjoitettaessa kulunut yli kaksi vuorokautta. Kesti vuorokauden, ennen kuin avustaja sai selville minne poliisi vei pariskunnan. Pariskunta ei tiennyt sitä itsekään sillä kielitaito ei ollut riittänyt asian ymmärtämiseen ilman tulkkia. Poliisilaitoksen putkassa vietettyjen vuorokausien jälkeen vanhemmat on vangittu ja heitä kuljetetaan säilöön Metsälän säilöönottokeskukseen. Lapsi ei ole mukana.

Kukaan ei kommentoi

Olen koettanut tavoittaa sisäministeri Paula Risikkoa kysyäkseni onko hän tietoinen poliisin toimista ja noudossa käytettävistä pakkokeinoista. Ministerille lähettämäni sähköposti odottaa vastauskuittausta. Olisin halunnut saada vastauksen seuraaviin kysymyksiin:

1. Miten sisäministeriö on linjannut Asumisvelvollisuuspykälän noudattamisessa käytettävät poliisin pakkokeinot?

2. Miten on varmistettu, että turvapaikanhakijalla on riittävä tieto hänelle määrätyn asumisvelvollisuuden merkityksestä, jotta hänen oikeusturvansa toteutuu?

3. Mikä on sisäministeriön kanta siihen, että Punaisen Ristin vastaanottokeskusten työntekijöiden täytyy asumisvelvollisuutta valvottaessa toimia valtiovallan ja viranomaisten ilmiantajina virkarikossyytteen nojalla?

4. Mitä mieltä te, sisäministeri Paula Risikko, olette lapsen erityisestä suojelusta silloin, kun vanhemmat pidätetään useiksi vuorokausiksi ja heidät säilöönotetaan ilman tietoa perheen alaikäisen lapsen olinpaikasta?

Olen toimittajana yhteydessä nouto-operaatiosta vastanneeseen komisarioon. Hän ilmoittaa, ettei kommentoi. Koetan edetä poliisin käskytysketjussa ylöspäin aina poliisipäällikköön asti. Turhaan. Pomot ovat joko lomalla tai he eivät kommentoi.

Olen yhteydessä myös Maahanmuuttovirastoon. Vastaanottoyksikön johtaja on sihteerin mukaan paikalla, mutta hän ei vastaa soittopyyntöihini.

Jätän useita soittopyyntöjä sisäministeriön poliisiasioista vastaaville virkamiehille. Niihin ei vastata.

”Kyse ehkä vain muutamista päivistä…”

Afgaaniperheen tavaroita on edelleen talossani. Heille laaditut vuoteet on siististi sijattu. Vuoteen vieressä on isot ja pienet sisätohvelit. Kylpyhuoneessa kaksi hammasharjaa, parranajokone, kampa. Pöydällä on perheen äidille erittäin tärkeä teepannu, jossa tee on viilentynyt.

Tuntuu kuin joku olisi pysyvästi poistunut keskuudestamme. Afganistanista yli kymmenen vuotta sitten pakolaiseksi Pakistanin ja Venäjän kautta Suomeen lähtenyt perhe on toki vielä elossa. Vielä. Pahimmillaan heitä odottaa pakkokäännytys ja lento Kabuliin. Sen jälkeen saattaa olla kyse vain muutamista päivistä, viikoista tai kuukausista kun he ovat ihan kokonaan poissa, kuolleita.

1.6k
JAKOA

Kommentit



Burkinit, bikinit ja kaikki siltä väliltä

Mia Haglund

Kulttimaineeseen yltänyt norjalainen tv-sarja SKAM kuvaa lukiota käyvien norjalaisnuorten elämää. Neljännen tuotantokauden keskushenkilönä on Sana, tavallinen lukiolainen, joka on muslimi ja käyttää hijabia. Vaikka sarjassa käsitellään myös Sanan uskontoa, ei Sanan kuitenkaan tarvitse edustaa katsojalle kaikkia muslimeja, vaan omaa itseään ja omia kokemuksiaan.

Samalla kun norjalaisen nuortensarjan pääroolissa nähdään hijabia käyttävä feministi, tuntuu valtavalta kontrastilta lukea Helsingin Sanomien kolumnistin Annamari Sipilän kehotus olla romantisoimatta muslimien huiveja. Kirjoituksessaan Sipilä vastustaa musliminaisten huivinkäyttöä kautta linjan ihmisoikeuksiin vetoamalla (!) ja kritisoimalla naisten itsemääräämisoikeutta puolustavia ihmisiä siitä, että he pelaavat patriarkaatin pussiin. Toinen valtamedia Yle puolestaan kysyy ohjelmassaan Obs Debatt, onko ylipäätään mahdollista olla samaan aikaan muslimi ja feministi.

Tällainen kysymyksenasettelu vastaa huolestuttavalla tavalla samanlaista kaavaa kuin populistisen äärioikeiston maalaama islamofobia. Suomen maahanmuuttoa vastustavat ryhmät ovat tehokkaasti käyttäneet naisia lyömäaseenaan omassa argumentoinnissaan, jossa halutaan turvata oma ”naisille turvallinen” yhteiskunta islamin vaikutteilta. Islamilainen maailma maalataan misogyyniseksi ja anti-feministiseksi periferiaksi, josta puuttuvat modernit arvot ja joka näyttäytyy kaikkinensa tasa-arvoisen länsimaailman vastakohtana.

Musliminaisten huiveja käsittelevä länsimaalainen narratiivi rakentuu vastaavalla tavalla: huivit ovat uhka yhteiskuntamme liberaaleja arvoja kohtaan, niihin liittyy aina alistusta ja epätasa-arvoa. Kuitenkaan sukupuoleen perustuva sorto ei lopu kuin seinään vaikka kaikki musliminaiset lopettaisivat hijabin käytön tai vaikka kaikki feministit lopettaisivat kainalokarvojen ajamisen. Käytät sitten burkinia tai bikinejä, patriarkaatti pitää kyllä huolen siitä, että naisten olemus on jatkuvan tarkastelun ja kritiikin kohteena. Lisäksi hijabin käytön kritisoiminen sen ”alistavuuden” vuoksi on jo itsessään paradoksi: näin sanomalla kritiikin esittäjä itse pyrkii alistamaan hijabin käyttäjän henkilöksi, jolla ei voi olla omia hijabin käytölle antamia merkityksiä. Näin näiltä naisilta pyritään myös riistämään omaehtoinen toimijuus uskonnollisten symbolien käytön suhteen piilottamalla se liberaalin näennäisfeminismin verhoon.

Vuonna 2011 kanadalainen poliisi totesi, että naisten olisi vältettävä huorahtavaa pukeutumista (eng. ”dressing like sluts”) jotta eivät joutuisi seksuaalisen väkivallan kohteiksi. Kommentti herätti närkästystä ja synnytti ensimmäisen Slut Walk -mielenosoituksen, marssin, jossa naiset protestoivat naisten syyllistämistä heihin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta. Vaikka mielenosoituksia järjestettiin useita eri puolilla maailmaa ja Suomessakin niin Helsingissä, Turussa kuin Tampereella, ei huorittelu ilmiönä ole kadonnut mihinkään.

Julkisuudessa olevat naiset, olivat he sitten kulttuurialalla, politiikassa tai toimittajia, saavat osakseen valtavasti vihapuhetta. Radiojuontaja Alma Hätönen, toimittaja-juontaja Ina Mikkola ja muusikko Sanni kertoivat viime joulukuussa Yle X:lle heihin kohdistuvasta huorittelusta ja uhkauksista. Artikkeli kertoo, että ”Hätöstä kutsutaan huoraksi, Mikkolan pitäisi olla tyytyväinen siihen, että joku mies haluaa häntä, Sanni uhataan raiskata.”

Ulkonäön ja olemuksen kommentoinnin ja kritisoinnin takana on usein halu vaientaa toinen osapuoli – redusoida hänet huoraksi, alistetuksi muslimiksi tai yksinkertaisesti rumaksi, sanoi hän mitä vaan. Nämä ovat kaikki esimerkkejä siitä, että kun nainen ei suostu kontrolloitavaksi ja mahtumaan hänelle ylhäältä päin asetettuun tiukkaan raamiin, muuttuu hän solvaajan näkökulmasta tarpeettomaksi – ja patriarkaatin kannalta vaaralliseksi.

Naisen ulkonäkö ei nimittäin koskaan ole neutraalia, vaan siihen liittyy jatkuvia valintoja joita saa julkisesti kritisoida. Kysymyksiä, kuten: Voitko olla feministi jos käytät huulipunaa ja ajat säärikarvat? Näytätkö huorahtavalta jos käytät paljastavia vaatteita? Voitko käyttää hijabia olematta alistettu? Mitä tahansa valitset ulkonäkösi suhteen, voit olla varma, että valintaasi tulkitaan jollain tavalla, halusit tai et.

Sosiologina en usko vapaaseen valintaan – ympäristö ja rakenteet vaikuttavat aina yksilön haluihin ja valintoihin. Vaikka kuinka haluisin feministinä vastustaa patriarkaatin luomia ulkonäköpaineita ja ajatella, että käytän huulipunaa vain omasta tahdostani enkä vallitsevien ulkonäkönormien takia, tiedän ettei se ole koko totuus. Anu Silfverberg kirjoittaa erinomaisessa Imagen esseessään Miksi toteuttaa kauneusihanteita joita inhoaa? seuraavasti: ”Jonkin asian tiedostaminen ei harmi kyllä tee sille immuuniksi, erityisesti jos se on jotain, mikä läpäisee lähes kaikki elämänalueet.” Ulkonäköpaineiden alla sortuminen ei myöskään tee sinusta huonoa feministiä tai vähemmän pätevää ja älykästä ihmistä.

Ulkonäköön liittyviä paineita tulee käsitellä feministisestä lähtökohdasta, mutta ongelman ydin ei kuitenkaan ole huulipuna tai hijab vaan normit ja hierarkiat. Niitä puretaan keskustelemalla, kritisoimalla ja jatkamalla antirasistista feminististä kamppailua vuosi toisensa jälkeen. Niitä puretaan asettamalla hijabia käyttävä feministi nuoruutta ja teinielämää käsittelevän sarjan päärooliin.

Mia Haglund

Kirjoittaja on Pohjoismaisen vasemmiston pääsihteeri ja tekee parhaillaan Ylelle podcastia tv-sarja SKAMin neljännestä tuotantokaudesta.

Burkinit, bikinit ja kaikki siltä väliltä (feministinen näkökulma Likat ent. tytöt -18 -juttuun)

Mia Haglund

Kulttimaineeseen yltänyt norjalainen tv-sarja SKAM kuvaa lukiota käyvien norjalaisnuorten elämää. Neljännen tuotantokauden keskushenkilönä on Sana, tavallinen lukiolainen, joka on muslimi ja käyttää hijabia. Vaikka sarjassa käsitellään myös Sanan uskontoa, ei Sanan kuitenkaan tarvitse edustaa katsojalle kaikkia muslimeja, vaan omaa itseään ja omia kokemuksiaan.

Samalla kun norjalaisen nuortensarjan pääroolissa nähdään hijabia käyttävä feministi, tuntuu valtavalta kontrastilta lukea Helsingin Sanomien kolumnistin Annamari Sipilän kehotus olla romantisoimatta muslimien huiveja. Kirjoituksessaan Sipilä vastustaa musliminaisten huivinkäyttöä kautta linjan ihmisoikeuksiin vetoamalla (!) ja kritisoimalla naisten itsemääräämisoikeutta puolustavia ihmisiä siitä, että he pelaavat patriarkaatin pussiin. Toinen valtamedia Yle puolestaan kysyy ohjelmassaan Obs Debatt, onko ylipäätään mahdollista olla samaan aikaan muslimi ja feministi.

Tällainen kysymyksenasettelu vastaa huolestuttavalla tavalla samanlaista kaavaa kuin populistisen äärioikeiston maalaama islamofobia. Suomen maahanmuuttoa vastustavat ryhmät ovat tehokkaasti käyttäneet naisia lyömäaseenaan omassa argumentoinnissaan, jossa halutaan turvata oma ”naisille turvallinen” yhteiskunta islamin vaikutteilta. Islamilainen maailma maalataan misogyyniseksi ja anti-feministiseksi periferiaksi, josta puuttuvat modernit arvot ja joka näyttäytyy kaikkinensa tasa-arvoisen länsimaailman vastakohtana.

Musliminaisten huiveja käsittelevä länsimaalainen narratiivi rakentuu vastaavalla tavalla: huivit ovat uhka yhteiskuntamme liberaaleja arvoja kohtaan, niihin liittyy aina alistusta ja epätasa-arvoa. Kuitenkaan sukupuoleen perustuva sorto ei lopu kuin seinään vaikka kaikki musliminaiset lopettaisivat hijabin käytön tai vaikka kaikki feministit lopettaisivat kainalokarvojen ajamisen. Käytät sitten burkinia tai bikinejä, patriarkaatti pitää kyllä huolen siitä, että naisten olemus on jatkuvan tarkastelun ja kritiikin kohteena. Lisäksi hijabin käytön kritisoiminen sen ”alistavuuden” vuoksi on jo itsessään paradoksi: näin sanomalla kritiikin esittäjä itse pyrkii alistamaan hijabin käyttäjän henkilöksi, jolla ei voi olla omia hijabin käytölle antamia merkityksiä. Näin näiltä naisilta pyritään myös riistämään omaehtoinen toimijuus uskonnollisten symbolien käytön suhteen piilottamalla se liberaalin näennäisfeminismin verhoon.

Vuonna 2011 kanadalainen poliisi totesi, että naisten olisi vältettävä huorahtavaa pukeutumista (eng. ”dressing like sluts”) jotta eivät joutuisi seksuaalisen väkivallan kohteiksi. Kommentti herätti närkästystä ja synnytti ensimmäisen Slut Walk -mielenosoituksen, marssin, jossa naiset protestoivat naisten syyllistämistä heihin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta. Vaikka mielenosoituksia järjestettiin useita eri puolilla maailmaa ja Suomessakin niin Helsingissä, Turussa kuin Tampereella, ei huorittelu ilmiönä ole kadonnut mihinkään.

Julkisuudessa olevat naiset, olivat he sitten kulttuurialalla, politiikassa tai toimittajia, saavat osakseen valtavasti vihapuhetta. Radiojuontaja Alma Hätönen, toimittaja-juontaja Ina Mikkola ja muusikko Sanni kertoivat viime joulukuussa Yle X:lle heihin kohdistuvasta huorittelusta ja uhkauksista. Artikkeli kertoo, että ”Hätöstä kutsutaan huoraksi, Mikkolan pitäisi olla tyytyväinen siihen, että joku mies haluaa häntä, Sanni uhataan raiskata.”

Ulkonäön ja olemuksen kommentoinnin ja kritisoinnin takana on usein halu vaientaa toinen osapuoli – redusoida hänet huoraksi, alistetuksi muslimiksi tai yksinkertaisesti rumaksi, sanoi hän mitä vaan. Nämä ovat kaikki esimerkkejä siitä, että kun nainen ei suostu kontrolloitavaksi ja mahtumaan hänelle ylhäältä päin asetettuun tiukkaan raamiin, muuttuu hän solvaajan näkökulmasta tarpeettomaksi – ja patriarkaatin kannalta vaaralliseksi.

Naisen ulkonäkö ei nimittäin koskaan ole neutraalia, vaan siihen liittyy jatkuvia valintoja joita saa julkisesti kritisoida. Kysymyksiä, kuten: Voitko olla feministi jos käytät huulipunaa ja ajat säärikarvat? Näytätkö huorahtavalta jos käytät paljastavia vaatteita? Voitko käyttää hijabia olematta alistettu? Mitä tahansa valitset ulkonäkösi suhteen, voit olla varma, että valintaasi tulkitaan jollain tavalla, halusit tai et.

Sosiologina en usko vapaaseen valintaan – ympäristö ja rakenteet vaikuttavat aina yksilön haluihin ja valintoihin. Vaikka kuinka haluisin feministinä vastustaa patriarkaatin luomia ulkonäköpaineita ja ajatella, että käytän huulipunaa vain omasta tahdostani enkä vallitsevien ulkonäkönormien takia, tiedän ettei se ole koko totuus. Anu Silfverberg kirjoittaa erinomaisessa Imagen esseessään Miksi toteuttaa kauneusihanteita joita inhoaa? seuraavasti: ”Jonkin asian tiedostaminen ei harmi kyllä tee sille immuuniksi, erityisesti jos se on jotain, mikä läpäisee lähes kaikki elämänalueet.” Ulkonäköpaineiden alla sortuminen ei myöskään tee sinusta huonoa feministiä tai vähemmän pätevää ja älykästä ihmistä.

Ulkonäköön liittyviä paineita tulee käsitellä feministisestä lähtökohdasta, mutta ongelman ydin ei kuitenkaan ole huulipuna tai hijab vaan normit ja hierarkiat. Niitä puretaan keskustelemalla, kritisoimalla ja jatkamalla antirasistista feminististä kamppailua vuosi toisensa jälkeen. Niitä puretaan asettamalla hijabia käyttävä feministi nuoruutta ja teinielämää käsittelevän sarjan päärooliin.

Mia Haglund

Kirjoittaja on Pohjoismaisen vasemmiston pääsihteeri ja tekee parhaillaan Ylelle podcastia tv-sarja SKAMin neljännestä tuotantokaudesta.

LIKAT (Tytöt -18) -jutun tekijät, lukekaa myös Sytykkeen aloitussivun ilmoitustaululta materiaalia!

TTT:n Tytöt 18 -musikaali

Tytöt 1918 on TTT:n uusi musikaali – nyt kuuluu nuorten naisten ääni

Tytöt 1918 on TTT:n uusi musikaali – nyt kuuluu nuorten naisten ääni

Musikaalin Tytöt 1918 käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola ja laulujen sanat kirjoittava Heikki Salo tekivät viimeksi suositun Viita-näytelmän.

Anne Välinoro Aamulehti

Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä saa 25.1.2018 kantaesityksensä musikaali Tytöt 1918.

Musikaali nuoruudesta, raivosta ja rakkaudesta kertoo vuonna 1918 Tampereella toimineen naiskaartin tyttöjen tarinan. Musikaalin käsikirjoittaa ja ohjaa Sirkku Peltola, säveltää Eeva Kontu ja laulujen sanat kirjoittaa Heikki Salo.

Se pohjautuu Anneli Kanton romaaniin Veriruusut (2008) ja tutkimuslähteisiin.

Tehtaan tytöt Lempi, Rauha ja Martta asuvat samaa huonetta Amurissa. Lempi on Tampereelle tehtaaseen työhön tullut piikatyttö Teiskosta. Rauhalla on mielessä kihlattu ja kesällä tulevat häät. Martta on ison talon tytär, joka joutui pois kotoaan aatteensa vuoksi.

Naapurin Lydia on jo naimissa, vaikka oikeisiin sormuksiin ei vielä ole tarpeeksi säästöjä. 15-vuotias Sigrid aloittaa kehruutolpalla ja saa käteensä ensimmäisen oman palkkapussinsa. Puuvillatehtaassa työskentelee monta heidän kaltaistaan nuorta naista.

Tehtaan tytöt ovat tavallisia nuoria arkisine huolineen. He pohtivat hameen helman leikkausta ja otsakiharan muotoilua. He voisivat olla kenen tahansa meistä tyttäriä, siskoja, sussuja, vaimoja tai äitejä. Vuonna 1918, Tampereella, he tarttuivat aseisiin ja olivat valmiita kuolemaan. Ja surmaamaan.

Kevättalvella 1918 Tampereella perustettiin aseellinen naiskaarti, jonka muodostivat pääosin hyvin nuoret tytöt, lähes lapset.

– Tarinan tytöt ovat lähes lapsia. Osalle naiskaartilaisuuteen liittyi aatetta ja tietoisuutta ja älyllistä paloa, mutta suurelle osalle kyse oli nuoruuden intohimosta ja heittäytymisestä tapahtumien virtaan, kertoo musikaalin käsikirjoittaja ja ohjaaja Sirkku Peltola.

Musikaalin esiintyjät julkistetaan parin viikon päästä.

Musikaalin esiintyjät julkistetaan parin viikon päästä.

– Tytöt ovat samaistuttavia. Heille tapahtuu asioita, jotka ovat mahdollisia myös tänä päivänä eri puolilla maailmaa. Se tekee musikaalista hurjan, traagisen ja kysymyksiä herättävän. Ja tämä kaikki on tapahtunut täällä, Tampereella. Sisällissotaa on tutkittu paljon, mutta edelleen esiin nousee uusia tapahtumia ja ihmiskohtaloita, Peltola jatkaa.

Naisten vaiettu historia

Sodan hävinneiden naisten historia on ollut erityisen vaiettua.

Ankarista kokemuksista ei ole kerrottu edes omille jälkeläisille. Peltola on tutkinut aihetta pian kymmenen vuotta. Heikki Salon kirjoittamat laulutekstit täydentävät tarinaa heittämällä siihen kytköksiä nykypäivään.

– Tyylilajillisesti musiikki on tämän päivän musikaalimusiikkia. Se ammentaa rytmisesti hiphopista ja popmusiikista ja melodisesti perinteisestä musikaalista. Nuoruudessa on tietynlaista vimmaa ja päättömyyttä, se tulee kuulumaan musiikissa, toteaa säveltäjä Eeva Kontu. Katso näyte musikaalin melodiasta

katso tästä näyte musikaalista Suunnitteluryhmässä ovat mukana ovat myös luottovisualistit lavastaja Hannu Lindholm, video- ja valosuunnittelija Eero Auvinen ja pukusuunnittelija Marjaana Mutanen. Uutena mukaan työryhmään tulee koreografi Marjo

Näin nainen ohitetaan (Veronika Honkasalon FB-päivitys, aineistoa tytöt 18 -projektiin)

Mulle on nyt muutaman kerran viikon sisällä käynyt vaalikeskustelussa niin, että juontaja on ohittanut mulle luvatun puheenvuoron, koska miesehdokkaalla on jotain (tärkeämpää sanottavaa). Eilen oli kaiken huippu, kun juontaja totesi mulle, että jos en nyt anna (sinun ohitsesi) miesehdokkaalle puheenvuoroa, hän suuttuu. Mykistyin. Olisi pitänyt puuttua. Mutta mykistyin. Valtuustossa taas nähtiin se usein toistuva näytelmä, että miesvaltuutetut kommentoivat toisiaan ja viittaavat puheenvuorooni sanomalla "Veronikalla on ihan pointtinsa tossa, mutta...", ja sitten miesselittämistä päälle, vaikka ovat samaa mieltä asiasta. Mikä siinä on niin vaikeaa sanoa, että on samaa mieltä asiasta ja hyvin sanottu. Ja piste. Hesarissa sitten todettiin että Arajärvi ja Wallgren pohtivat valinnanvapautta filosofisesta näkökulmasta, vaikka minä olin pönttöpuheenvuorollani ottanut osaa keskusteluun. Että Honkasalo, Arajärvi ja Wallgren. Mutta ne on ne miehet, joiden filosofiset keskustelut ovat kiinnostavia ja jäävät mieleen. Yksi miesvaltuutettu taas haukkui puheenvuoroani 70-lukulaiseksi, mutta kutsui väärällä sukunimellä.

Nämä voivat tuntua ihan vähäpätöisiltä pikkujutuilta niistä jotka eivät ole eronteon kohteena, mutta kun ne toistuu politiikassa joka hemmetin keskustelussa, kokouksessa, neuvottelussa ja siihen vielä päälle röhöttämiset jne. Usein tätä hienovaraista sukupuolittunutta kulttuuria ja rakenteita ylläpitävät myös ne itseään feministeinä pitävät miehet.

Joten arvon miehet, antakaa naisille tilaa, antakaa krediittiä myös naisten puheenvuoroille, älkää puhutko päälle, älkää miesselittäkö, älkää naureskelko ja kun huomaatte että joku kaveri tekee niin, puuttukaa.

Kiitos. Tuntuu heti vähän paremmalta.

Mummien häveliäät muistot talteen (AL, aineistoa Tytöt 18 -juttuun)

Mummien häveliäät lesbomuistot talteen – ”Ihmiset ovat aina olleet luovia tällä saralla”

Oliko suvussanne yhdessä asuvia naiskaksikoita? Vanhempien lesbojen ja bi-naisten järjestö Mummolaakso ry haluaa saada näkyviin eri sukupolvien muuttuvia tapoja elää naista rakastavana naisena Suomessa.

Janne Ruotsalainen
Mummien häveliäät lesbomuistot talteen – ”Ihmiset ovat aina olleet luovia tällä saralla”

Joskus kertomatta jääneen tärkeän muiston pukeminen sanoiksi vaikka kirjoittamalla, voi tehdä iäkkäällekin ihmiselle hyvää.

Kirsikka OtsamoAamulehti

Monissa suvuissa on vuosien saatossa elänyt naiskaksikoita, joiden suhteen laatua on ollut vaikea määrittää.

– Joskus suhteissa on ollut intiimi puoli, joka on ollut parille hyvin tärkeäkin, mutta sitä ei häveliäästi ole koskaan puettu sanoiksi, pohtii Virva Hepolampi Mummolaakso ry:stä.

Suomalaisessa historiankirjoituksessakaan ei ole montaa näkyvää naisparia, joiden tarinan kaikki tuntisivat.

Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän lämmin suhde on ollut lähes ainoa julkisuuteen noussut rakkaustarina, Hepolampi pohtii.

– Tavallaan naisten välinen rakkaus on ollut myös helpommin kätkettävissä kuin miesten. He ovat voineet asua ystävinä yhdessä, eikä kukaan ole pohtinut asiaa sen tarkemmin.

Muistot talteen ennen kuolemaa

Seksuaalivähemmistöjen historiassa lesbo- ja biseksuaalien naisten kokemuksia on kartoitettu niukasti ja yhteisöllinen muistitieto 1960-1970-lukujen naisten elämästä on jo vaarassa hävitä.

Nyt asiaan halutaan kuitenkin muutos. Monen ihmisen elämään kuulunut tärkeä elämänvaihe ja ihmissuhde halutaan kirjata talteen ennen kuin se on myöhäistä. Parhaillaan käynnissä oleva kirjoituskilpailu tallentaa lesbojen ja biseksuaalien naisten arjen historiaa varhaisista pioneeriajoista 2000-luvulle.

Kirjoituskilpailu avattiin lesbohistoriallisessa muistelutyöpajassa Helsingissä. Kilpailu on osa Mummolaakson muistelujen teemavuotta.

Pridella legendaarisia tiloja

Teema on esillä muutenkin. HelsinkiPride-viikolla tutustutaan 1960-80-lukujen lesboyhteisöjen legendaarisiin tiloihin.

– Suunnittelemme nostalgiamatkaa esimerkiksi Ravintola Vanhan Kellarin Karhukabinettiin, joka on ollut naispareille yhteisöllisesti tärkeä paikka, Hepolampi sanoo.

Syksyllä ohjelmassa on elämäkerrallisen kirjoittamisen työpaja ja itsenäisyyden varhaisvuosien vaikuttajanaisten muistelua.

Tom of Finland aloitti muistelut

Viime aikoina moni on tutustunut Suomen miesten homohistoriaan esimerkiksi elokuvan kautta.

– On ollut innostavaa nähdä kuinka samasukupuoliset parisuhteet ja homoerotiikka ovat viimeaikoina nousseet yleisemmänkin kiinnostuksen kohteeksi tunnettujen kotimaisten taiteilijoiden elämäntarinoissa. Mutta lesbinen historia tarvitsee myös arkisemman ulottuvuuden, sanoo teemavuoden vetäjä Hepolampi. – Kertomuksia siitä miten naiset ovat toisiaan löytäneet homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista, kehotuskiellosta, sairausleimasta ja yhteisöllisistä ristiriidoista huolimatta, Hepolampi selventää.

Tällä hetkellä tallessa on enimmäkseen vanhempien miesten ja nuorten naisten muisteluita, mutta erityisesti iäkkäämpien naisten tarinoita kaivataan.

Kirjoituskilpailuun voi osallistua myös nimettömänä. Ikä ja asuinpaikkakunta auttavat kuitenkin tutkijoita, kun kirjoitukset luovutetaan lopuksi Työväen Arkistoon.

– Ehkä tämä kilpailu voisi olla jollekin ihmiselle se mahdollisuus pukea sanoiksi vihdoin jotain omaan historiaan kuuluvaa tärkeää ja omaa, jota ei aiemmin ole uskaltanut kenellekään kertoa.

Hepolammin mukaan naisparit ovat rakastaneet aiemmin aivan samaan tapaan kuin nykyäänkin. Myös mummeilla on muistonsa.

– Ihmiset ovat aina olleet tämän asian kanssa aika luovia, hän muistuttaa.

Uusia näkökulmia

Muistitietotutkija Riikka Taavetin mukaan kaikenlaiset tarinat tavallisesta elämästä ja kuvaukset viime vuosikymmenten kokemuksista ovat tarpeellisia ja arvokkaita.

– Usein muistellessa löytyy tuttuunkin tapahtumaan uusia näkökulmia. Omia kokemuksia koskevien kirjoitusten lisäksi keruuseen toivotaan myös muistoja lähipiirin naisista tai esimerkiksi suvussa kulkeneita tarinoita, joilla on ollut merkitystä omalle ymmärrykselle lesbisestä elämästä, Taavetti tarkentaa.

Kirjoituskilpailu

Mummolaakson järjestämä kirjoituskilpailu on auki vuoden loppuun asti.

Paras teksti palkitaan 200 euron rahapalkinnolla.

Tuomarina toimii Seta-lehden entinen päätoimittaja, verkkoyhteisöaktivisti ja tietoasiantuntija Eva Isaksson.

Kirjoituskilpailun kutsu löytyy osoitteesta mummolaakso.fi/toiminta/tapahtumia Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on yhdenvertaisuus riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sukupuolen ilmaisusta. Mummolaakso on Setan jäsenjärjestö, joka edistää lesbojen ja bi-naisten yhteisöllistä verkostoitumista ja sosiaalista hyvinvointia vanhempien naisten näkökulmasta. Lisätietoa: www.mummolaakso.fi www.seta.fi


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Isäni tädillä oli ilmeisesti intohimoinen ja kiihkeäkin suhde 1940-50 -luvuilla nuorempaan naiseen. Ulkopuolisille tämä oli tiukan uskovaisena opettajattarena pidetyn tädin kotiapulainen. Täti oli kuulemma pitkään murheen murtama kun ”uskollinen huushollerska” meni naimisiin ja perusti perhen miehen kanssa. Vasta yli kahdeksankymppisenä täti alkoi puhua ”omituisia”, useimmat laittoivat sen vanhuuden höperyyden tiliin mutta kyllä se minusta ainakin oli hänen elämänsä suuren ja kai ainoan rakkaussuhteen muistelua, tosin hyvin peitetyin sanavalinnoin vielä silloinkin 1990-luvulla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Onnibusin Möttö tuo Suomeen myös halpataksipalvelun – kyyti voi maksaa vain muutaman euron

Uusi halpataksipalvelu aloittaa Suomessa. Sen takana on myös Onnibus-halpabussitoiminnan käynnistänyt Pekka Möttö. Kyyti-halpataksipalvelu aloittaa...

Lämpöä luvassa viikonvaihteessa – kymmenen vuotta sitten tähän aikaan oli ennätyslämmintä

Lämpö hellii läntistä Suomea viikonvaihteessa. Lämpötilan luvataan nousevan sunnuntaina iltapäivällä lähelle kymmentä astetta, ja pysyttelevän...

Soneraa ei enää ole: Sonera ja Tele Finland yhdistyvät Teliaksi

Sonera jää tänään historiaan. Sonera ja Tele Finland yhdistyvät torstaina Teliaksi. Sonera-nimi on ollut käytössä...

Miten uudet säännöt muuttavat formula ykkösiä? Tässä ennakkopaketti alkavaan kauteen

Täksi kaudeksi voimaan tulleet formula ykkösten sääntömuutokset ovat suurimmat lähes 20 vuoteen. Mitä kaikkea se...

Lontoon iskussa haavoittui useiden maiden kansalaisia – ei tiettävästi suomalaisia

Lontoon eilisessä iskussa on mediatietojen mukaan haavoittunut useiden maiden kansalaisia. Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap kertoi varhain...

Tampereen kaduissa reikiä – Kunnossapitopäällikkö tyrmää, että paikkaus odottaisi ratikkatöitä

Lumen ja jään alta paljastuneet kadut ovat paikoin kärsineet kovia kuluneen talven takia Tampereella. Etenkin...

Autojen takalaseja rikottiin Tesomalla – Poliisi pyytää havaintoja tekijästä

Ainakin viiden auton takalasit rikottiin Tampereen Tesomalla, Virontörmänkatu 8. parkkialueella keskiviikkona alkuillasta kello 18.

Näin Ranskassa: Osalla rakennustyömaista saa puhua vain ranskaa

Ranskalaiset ovat tunnetusti ylpeitä kielestään, mutta pitääkö rakennustyömaallakin kaikkien puhua ranskaa? Kyllä pitää, kuuluu vastaus...
Kaupallinen yhteistyö

Jääkiekkotähden ura uhkasi katketa leikkausta vaativaan vammaan – apu löytyi sängystä

SM-liigaa Jokerien ja HIFK:n paidassa pelannut Matti Lamberg joutui karmeaan vammakierteeseen marraskuussa 2014. Kausi katkesi...

Kun tämä aisti heikkenee, kuolemanriski kasvaa – uusi tutkimus varmisti yhteyden

Tutkijat ovat saaneet uutta tietoa siitä, että hajuaistin heikkenemisellä on yhteys kuolemanriskin kasvuun. Vaikka riskin...

Sami Rolin sai töitä kahden vuoden työttömyyden jälkeen: ”Jäin vähän niin kuin sohvalle makaamaan”

Rakennus- ja korjausalan työllisyystilanne on piristynyt Pirkanmaalla. Helmikuussa rakennus- ja korjausalan työpaikkoja oli lähes 500...

Tämän Tampereen ylpeyden ei anneta kaatua

Moron toimitukseen kiiri tieto, että Pispalan haulitornin jalusta olisi rapautunut uhkaavan heikkoon kuntoon. Mikäli jalusta...

Opiskelijat loivat virtuaalisen Tesoman murhan rikospaikan – lukijat voivat tutustua 3D-maailmaan

Sisä-Suomen poliisilaitoksen päällystö pääsi viime viikolla kokeilemaan, mitä hyötyä rikospaikan virtualisoinnista voisi olla esitutkinnassa.

Juha Sipilä arvostaa kunnissa jäteasemia ja latuja – Katso, miten hallitus on hänestä onnistunut

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvostaa kuntien palveluista jäteasemia. Porvoon Domargårdin jätekeskukseen hän vei saunansa vanhan...

Kosteusvaurio: Oriveden Vuokkokujan päiväkoti joutunee evakkoon – toimittaja korjaa vauriot

Oriveden Vuokkokujan päiväkodissa on havaittu kosteusongelma, joka joudutaan korjauttamaan. Viime syksynä tehty kosteustekninen kuntotutkimus osoitti...

Komarov teki maalin ja syötti toisen ottelussa Columbusta vastaan

Jääkiekon NHL:ssä Toronton Leo Komarov on tehnyt maalin ja kerännyt syöttöpisteen Columbusta vastaan pelatussa ottelussa....

MTV3: Uuden vihjeen mukaan kuoleva mies tunnusti ampuneensa Raisa Räisäsen – KRP tutkii asiaa

Keskusrikospoliisi tutkii vihjettä, jonka mukaan tamperelaismies olisi kertonut surmanneensa Raisa Räisäsen ampumalla. Räisänen katosi Tampereen...

Vaarallisen itsemurhapelin ensimmäinen tehtävä on merkki kädessä – poliisi pyytää kotona valppauteen

Itä-Uudenmaan poliisi varoittaa Venäjältä lähtöisin olevasta itsemurhapelistä. Blue Whale -nimisessä pelissä pelaaja suorittaa haasteina erilaisia...

Näitä viittä asiaa kuolevat katuvat – mihin sinä näistä sorrut?

Saattohoidossa työskennellyt Bronnie Ware on listannut kirjassaan viisi asiaa, joita ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan eniten. 1....

Lähteet CNN:lle: FBI:lla tietoja, jotka viittaavat Trumpin kampanjan ja Venäjän välisiin yhteyksiin

CNN:n tietojen mukaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:lla on hallussaan tietoja, jotka viittaavat siihen, että presidentti...

Uutissuomalainen: Oikeusministeriön työryhmän kokoonpanosta vaaditaan selvitystä – liian vähän miehiä

Tasa-arvovaltuutetun toimisto pyytää oikeusministeriöltä selvitystä sen asettaman työryhmän kokoonpanosta, kertoo Uutissuomalainen.

Näin terrorin uhka näkyy Helsinki-Vantaan lentokentällä: Poliisilla repussa konepistooli

Viime joulukuussa yksi asia muuttui Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevien poliisien varustuksessa. Maailmalla tapahtuneiden terrori-iskujen...

Viisi ultraurheilijaa osallistui Lapissa tuhannen kilometrin haasteeseen – kaksi pääsi maaliin asti

Seikkailutapahtuma Lapland Extreme Challengilla on tänä vuonna juhlavuosi: Ensimmäistä kertaa joku pääsi maaliin asti. -...

Pyrinnön luotsi ihmenousun jälkeen Nokialla: ”Kyllä nämä pisteet tuntuvat käsittämättömiltä”

Ei voi olla totta! Näinkö tässä kävi? BC Nokian pelaajien ilmeet Pirkanmaan neljännen paikallisottelun jälkeen...

Iktyonomi, jyrsijä, kieliteknologi? – Tiedätkö mitä näissä töissä tehdään?

Iktyonomi, jyrsijä, kieliteknologi, peliartisti? Olisiko joku näistä sinulle sopiva ammatti? Tiedätkö, mitä näissä töissä tehdään?...

KalPa löi Pelicansin toisessa jatkoerässä – molemmilta putosi riveistä avainpelaaja

KalPa ja JYP pitivät kotietunsa jääkiekkoliigan pudotuspeleissä. Molemmat voittivat vastustajansa 3–2-jatkoerässä. KalPan ja Pelicansin...

Ministeri ensimmäisten joukossa hyökkäyspaikalla Lontoossa – antoi tekohengitystä puukotetulle

Britannian media on kertonut keskiviikkoillan mittaan henkilöistä, jotka yrittivät auttaa Lontoossa hyökkäyksen uhreiksi joutuneita.

Poliisi selvitti laajan rikossarjan – Varastetun omaisuuden arvo 60 000 euroa

Lounais-Suomen poliisilaitos on syksystä alkaen tutkinut laajaa omaisuusrikossarjaa Porissa ja lähikunnissa. Erityisesti rakennustyömailta on...

Pyyteetön auttaja olikin törkeä seksuaalirikollinen: ”Hän oli mukana arjessa ja jokaisessa juhlassa”

Porilainen mies käytti törkeällä tavalla hyväkseen useisiin perheisiin luomaansa luottamuksellista asemaansa toteuttaessaan pitkäkestoisen, vuosia...

Tuhat työpaikkaa pikkukaupunkiin – tässä 15 täräyttävää syytä, miksi Uuteenkaupunkiin pitää muuttaa

400 vuotta vanha Uusikaupunki on 15 500 asukkaan merenrantakaupunki. Uudenkaupungin autotehdas alkaa valmistaa taas Mercedes...

Matkailijat valitsivat vuoden 2017 ykköskohteen – Täällä riittää nähtävää ja koettavaa

TripAdvisor-matkailupalvelu on valinnut jälleen vuoden matkailukohteen. Valinnan parhaasta kohteesta tekivät sivuston käyttäjät. Vuoden...

Museoautojen helmet houkuttelevat autoharrastajat ensi kesänä Kangasalle

Kangasalle luodaan ensi kesäksi uusi museo- ja harrasteautojen ympärille kehitetty tapahtuma. Tapahtumapaikaksi on valittu Pikkolan...

Seurueessa tuli riitaa junan ravintolavaunussa – Poliisi tutkii yöjunan puukotusta tapon yrityksenä

Poliisi on valaissut tiistaina illalla Kemijärveltä Helsinkiin matkanneen yöjunan verityötä. Kemijärveltä Rovaniemelle matkalla olleessa junassa...

Uusikaupunki sai jättipotin – liikkumisen tarve loi länsirannikon ihmeen

Mauno Koivisto, tuo kuuluisa bernsteinilainen sosialisti, iskosti suomalaisten mieliin oppi-isänsä lauseen: ”Liike on tärkein, ei...

Leka lyö isolla moukarilla Sastamalassa – VaLePa on tappiolla kotisalissaan

Kuopiolainen Leka Volley piinaa kovilla syötöillä ja torjunnoilla, terävällä hyökkäyspelillä ja uhrautuvasti puolustamalla VaLePaa joukkueiden...

Sisäministeriökäy propagandasotaa (aineostoa Tytöt 18 -juttuun, kolumni)

Suonpää: Sisäministeriö käy propagandasotaa

Suonpää: Sisäministeriö käy propagandasotaa

Sisäministeriö tiedottaa, että valtaosa suomalaisista haluaisi viranomaisten palauttavan ne paperittomat, jotka eivät lähde vapaaehtoisesti. Sitä ministeriö ei kerro, että laki ei aina salli sitä.

  • 22.03.2017 15:15
  • Samuli Suonpää

Viime viikolla poliisi kävi kirkossa. Erityisen pyhästä toimituksesta ei ollut kyse, kunhan vain peloteltiin kirkolle majoitettuja turvapaikanhakijoita. Poliisi kävi lätkäisemässä sakot laittomasta maassaolosta turvapaikanhakijoille, jotka eivät ole suostuneet palaamaan kotiinsa tapettaviksi.

Piilossa nämä turvapaikanhakijat eivät olleet. Sakottaminen oli helppoa, viranomaisethan ovat koko ajan tienneet, keitä kirkolla asuu. Työtä turvapaikanhakijoiden auttamiseksi on tehty yhdessä SPR:n ja kunnan kanssa.

Sakot jäävät tietenkin maksamatta, ei näillä turvapaikanhakijoilla mitään ulosmitattavia tuloja ole – eikä poliisin määräämiä sakkoja vankilassakaan istuta. Kovin järkevältä operaatio ei kuulosta, mutta eipä tässä ollutkaan kyse tavanomaisesta viranomaistoiminnasta vaan viestistä. Se viesti on kylmä ja kova. Nyt tehtiin selväksi, että kirkossakaan ei kukaan ole turvassa. Viranomainen voi milloin tahansa ilmestyä ahdistelemaan – aivan kuten on ollut niissä maissa, joista tänne on paettu.

Eilen sisäministeriö tiedotti, että valtaosa suomalaisista haluaisi viranomaisten palauttavan ne paperittomat, jotka eivät suostu vapaaehtoisesti lähtemään. Sitä sisäministeriö ei tässä yhteydessä muistanut sanoa, ettei laki aina salli sitä. Porin paperittomistakin valtaosa on maista, joihin ei lain mukaan voida ketään pakolla palauttaa. Heille oli tarjottu mahdollisuutta vapaaehtoiseen kotiinpaluuseen ja nyt heitä kohdellaan rikollisina, sakotetaan. En ehkä ihan ymmärrä, mitä sana "vapaaehtoinen" sisäministeriölle tarkoittaa.

Sisäministeriö käy propagandasotaa, ja mikäs onkaan käydessä, kun nykyisin kuka tahansa voi tilata koulutusleikkausten rapauttamasta yliopistosta omaa politiikkaansa tukevan mielipidetutkimuksen. Vaasan yliopisto ei itse kehtaa väittää tätä kyselyä tieteelliseksi, mutta antaa silti sisäministeriön elvistellä yliopistolta tilatulla "tutkimuksella".

Kyse on kuluttajapaneelista. On ensin kysytty, että haluatko sanoa jotakin maahanmuutosta ja sitten kyselty mielipiteitä. Mikä voisikaan mennä pieleen?

Sisäministeriön ohjattu keskustelu tosiaan vakuutti osan siitä, että keskustelu on mahdotonta. Sen on täytynyt olla aika paska keskustelu.

Ilahdutin kuitenkin itseäni kyselyn tarjoamalla tiedolla siitä, että 82 prosenttia suomalaisista kannattaisi kehitysapua. Ilo oli ennenaikainen, tätähän ei varsinaisesti kysytty. Kysyttiinkin sitä, pitäisikö kehitysyhteistyöllä auttaa lähtömaissa niin, "ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa pois asuinalueiltaan". Kysyttiin siis, voisiko Suomi maksaa jollekulle siitä, että turvapaikanhakijat pysyvät täältä poissa. Rajat kiinni – me maksamme!

Samaan aikaan vain 53 prosenttia haluaisi auttaa tilannetta lähtömaissa "investointien ja teknologisen kehityksen" avulla. Näistä sisäministeriön kuuntelemista valopäistä 29 prosenttia oli siis sitä mieltä, että hätäapua tulee antaa, mutta paperikoneita ei saa myydä tai muutenkaan auttaa maita kehittymään. Sisäministeriölle tämä tietenkin kelpaa. Kehitysapua on jo leikattu ja nyt loputkin pitäisi ohjata uusiin kohteisiin. Ei enää vesipumppuja tai osaamista Afrikkaan vaan telttakangasta ja piikkilankaa Turkkiin.

Kyselyssä selvitettiin myös keskusteluilmapiiriä, jota sisäministeriö omilla toimillaan jatkuvasti huonontaa jakamalla ihmisiä ääripäihin ja kutsumalla liberaalin turvapaikkapolitiikan kannattajia suvakeiksi. Alkuperäisen kyselyn jälkeen järjestettiin erikseen ohjattuja keskustelutilaisuuksia ja selvitettiin asenteita vielä niissäkin.

Alkuperäisistä panelisteista 30 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomessa ei ole riittävästi mahdollisuuksia osallistua keskusteluun – ja juuri heidänlaisiaan sisäministeriö kutsui keskusteluihin. Keskusteluun tulleista ihmisistä peräti 48 prosenttia piti keskustelua mahdottomana. Sisäministeriö päätti kuunnella herkällä korvalla juuri niitä, joiden mielestä keskustella ei voi, mutta joiden pitää silti saada sanoa.

Kaikkein omituisin tieto käy ilmi oheisesta kuvaajasta.

Kun samaa kysyttiin uudelleen keskustelun jälkeen, sekä keskustelukielteisten että keskustelumyönteisen osuus oli kasvanut. Nyt jo 55 prosenttia oli sitä mieltä, että keskustelulle ei ole sijaa.

Sisäministeriön ohjattu keskustelu tosiaan vakuutti osan siitä, että keskustelu on mahdotonta. Sen on täytynyt olla aika paska keskustelu, terapiaa niille, joiden mielestä maahanmuutosta ei voi Suomessa puhua. Saivat ainakin kokemuksen siitä, että ovat oikeassa. Ja sisäministeriö kaipaamansa perustelut turvapaikanhakijoiden kovistelulle jatkossakin.

Puolitoista viikkoa sitten sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kantoi Yle Radio1:n Horisontti-ohjelmassa huolta Helsingin rautatientorin mielenosoituksista. Hänen mielestään ne saattaisivat provosoida "vääränlaiseen väkivaltaistumiseen". En vieläkään tiedä, mikä olisi Nergin mielestä oikeanlaista väkivaltaistumista, mutta siihen suuntaan Suomea kai tällä propagandalla viedään.

Näin luovumme sanomisen vapaudesta (aineistoa Tytöt -18 -spektaakkeliin), Janne Seppäsen kolumni)

Näin luovumme sanomisen vapaudesta

Rate This


Screen Shot 2017-03-22 at 19.26.59

Tuoreen Kansalaismielipide: Turvapaikanhakijat ja turvapaikkapolitiikka –tutkimuksen keskeisin anti on se, minkä kaikki jo tietävät: suomalaiset eivät puhu turvapaikanhakijoista, koska pelkäävät tulevansa leimatuiksi joko ”suvakeiksi” tai rasisteiksi. Tutkimus siis päätyy siihen, mikä sen olisi pitänyt kyseenalaistaa. Miten näennäisen symmetrinen jaottelu rasistit–suvakit on suomalaiseen todellisuuteen syntynyt? Miten sen yhteiskunnallinen ja poliittinen merkitys rakentuu? Kun tutkimus ei tätä kysy, se jää erittelemänsä ilmiön armoille sen sijaan että auttaisi ymmärtämään sitä.

Tästä huolimatta Alisa Puustisen, Harri Raision, Esa Kokin ja Joona Luhdan tekemä tutkimus on muilla tavoin kiinnostava ja tärkeä. Se pyrkii rakentamaan keskustelua kansalaisten välille. Samalla se kertoo paljon suomalaisten peloista ja suhteesta sanomisen vapauteen. Otetaanpa kaksi hieman pitkää mutta ajatuksia herättävää lainausta haastatelluilta.

”Omasta mielestäni olen hyvinkin niitä ’tolkun ihmisiä’, mutta huomaankin että olen vaan suvakkihuora. Mutta jos en halua rajoittaa turvapaikanhakijoiden ottamista pelkästään rahallisiin syihin nojautuen, olen se suvakkihuora, joka ei arvosta suomalaisia. Omien arvojeni mukaan kaikki ihmiset ovat saman arvoisia, enkä halua estää apua tarvitsevaa saada apua. Tämä kuitenkin määritellään helposti ilkeästi ikään kuin sietäisin kaiken. En tietenkään siedä väkivaltaa ja rikollisuutta, ihonväristä riippumatta. Minä en silti halua pistää koskaan ihmishenkeä (tai eläimiä, ympäristöä) taloudellisten seikkojen varjoon. Tämän vakaumukseni vuoksi koen olevani elitistinen paska suvakkihuora.”

”Olen nuori, korkeasti koulutettu nainen ja äiti, enkä voi sanoa aitoa mielipidettäni ääneen. Suhtaudun kriittisesti maahanmuuttoon, sillä se ei mielestäni ole ratkaisu globaalin eriarvoisuuden jatkuvaan kasvuun vaan päinvastoin jopa kiihdyttää sitä. En kuitenkaan voi avoimesti sanoa olevani maahanmuuttokriittinen, sillä pelko leimautumisesta on todellinen ja asemani ja työpaikkani olisi uhattuna, jos olisin avoimesti tätä mieltä. Maahanmuutosta keskustellaan mielestäni liian kapeasti ja lyhytnäköisesti, eikä nähdä metsää puilta. Siksi perustelujani ei kuunnella, vaan leimataan rasistiksi ja tuomitaan mielipiteeni sopimattomaksi.”

*

Rasistiksi tai suvakiksi haukkuminen tuntuu pahalta ja voi pelottaa. Vaikka leimautuminen on kurjaa, sitäkin kurjempaa on hiljaisuuden hinta. Jos sanomisen vapaus myydään leimautumisen pelosta, se menee tässä maassa luvattoman halvalla.

Surkuhupaisaa on se, että juuri ”tolkun ihmisten” hiljaisuus ylläpitää tilannetta, jonka uhriksi he itsensä kokevat. Tämä on itse aiheutettu ongelma, koska ainoa keino leimautumisen pelon vähentämiseksi on keskustella enemmän, avoimemmin ja harkitummin. Suomalaisten pitäisi löytää toisensa ja raivata tilaa toisia kunnioittavalle keskustelulle. Ehkä suomalaiset voisivat myös hieman kasvattaa paksunahkaisuuttaan, jotta nettihäiriköt eivät saisi meitä niin tolaltaan.

*

Sanottakoon, ettei hiljaisuus ole puolueettomuutta, vaikka monet niin itselleen uskottelevat. Ikävä kyllä sekin on valinta. Viime vuosisadan kokemukset osoittavat tylysti, että hiljaisuus ja puuttumattomuus ovat rasismin ja totalitarismin parhaita kavereita. Inhimillisyyden ja ihmisarvon puolustajille ne ovat aina olleet keskeisiä vastustajia.

Sisällissodasta sarjakuva

Yle Uutiset Pirkanmaa: Suomen historiaa voi kertoa myös sarjakuvalla
Yle Uutiset Pirkanmaa: Suomen historiaa voi kertoa myös sarjakuvalla

Sarjakuvataiteilija Emmi Niemisen kynästä piirtyy parhaillaan tarina Mandi Mäestä, joka osallistui sisällissotaan sanitäärinä. Mäki oli niitä harvoja nuoria naisia, jotka silloin olivat lukutaitoisia, kertoo Emmi Nieminen.

– Mandi Mäki kirjoitti sodasta heti sen päätyttyä. Hän oli niitä harvoja nuoria naisia jotka olivat käyneet sotatilanteet ja oli myös luku- ja kirjoitustaitoinen.

Emmi Niemistä nuori Mandi Mäki alkoi kiinnostaa ja hän päätti tehdä tästä sarjakuvan vuodesta 1918 kertovaan antologiaan.

– Hän vaikutti todella älykkäältä, samalla käytännölliseltä ja pragmaattiselta, mutta hänellä oli myös tunteellinen ja romanttinen puoli. Hän oli niin mielenkiintoinen, että minä halusin tehdä juuri hänestä sen sarjakuvan.

Emmi Nieminen tiesi jo seitsenvuotiaana haluavansa sarjakuvan tekijäksi.

– Jossain vaiheessa se vain tuli itsestään selväksi. että sarjakuvaa pitää ruveta tekemään. Joskus se oli enemmän tai vähemmän epäselvää, että apua, eihän tämä ole aikuisen ammatti. Mutta tässä minä kuitenkin olen.

Tällaista oli nuorten elämä 100 vuotta sitten

Juhlia, juoruja ja perunankeittoa – Tällaista oli nuorten elämä 100 vuotta sitten

100 vuotta sitten rovaniemeläinen Hanna Kouri oli 23-vuotias ja yritti nauttia elämästä pula-ajan runtelemassa kaupungissa. Kaksi vuotta nuorempi Leo Pekkala vaaransi henkensä poliittisen aatteen vuoksi.

Sanni Harju-Nikula
Juhlia, juoruja ja perunankeittoa – Tällaista oli nuorten elämä 100 vuotta sitten
Venni AhlbergRovaniemi

On vuosi 1917.

Hanna Kouri istuu Kemijoen varressa ystäviensä kanssa. Mekkojen pitkät helmat laskostuvat nurmikolle ja hattujen leveät lierit suojaavat auringolta. Hanna on varakkaan porvarisperheen tytär. Hän on suorittanut oppikoulun, opiskellut Helsingissä ja työskentelee Rovaniemellä pankkivirkailijana.

Samana kesänä otetussa valokuvassa 21-vuotias Leo Pekkala seisoo Piispa Henrikin roolivaatteisiin pukeutuneena. Silmissä on levollinen, pahaa aavistamaton katse. Ajalle tyypilliseen tapaan Leo harrastaa urheilua Rovaniemen Reippaassa ja osallistuu Rovaniemen työväenyhdistyksen ja raittiusseuran toimintaan. Vuonna 1917 Leo Työskentelee asemakirjurina Rovaniemellä.

Valokuvien tunnelma sata vuotta myöhemmin näyttää seesteiseltä. Todellisuus Suomessa itsenäisyyden kynnyksellä oli kuitenkin kaikkea muuta kuin idyllisen seesteinen.

Poliittinen innostus herää

Idealistinen Leo kiinnostui poliittisista aatteista nuorena. Hän olisi halunnut lähteä jääkäriksi, mutta vanhemmat eivät antaneet lähtöön lupaa. Leon onnistuu kuitenkin lähteä Muurmannin radalle kirjuriksi, jossa tämä näkee työväkenä olevien vankien kurjan kohtelun. Matkan seurauksena nuori aatteen mies radikalisoituu poliittisesti vasemmalle.

Potturetkiä ja karkeloita

Vapaa-ajallaan nuoret kerääntyvät viettämään aikaa yhdessä samaan tapaan kuin tänäkin päivänä. Kauppakeskuksia ei vielä ole, joten ajanviettopaikat on löydettävä muualta.

Yksinkertaista hauskanpitoa tarjoavat Ounasvaaralle tehtävät niin kutsutut potturetket. Idea on selkeä. Retkelle otetaan mukaan perunoita ja kattila. Perillä perunat keitetään ja syödään vaaran rinteellä.

Hanna käy kirjeenvaihtoa Oulussa asuvan ystävänsä kanssa. Martta voimistelee ja käy laulamassa säännöllisesti. Kirjeissä Martta kertoo muun muassa aamuun asti jatkuneista tansseista ja salaa vanhemmilta tehdyistä yöllisistä hauskanpitoreissuista Oulussa.

- Salaa lähdimme me nuoret myös asemalle. Ostimme piletit Tuiraan ja lyöttäydyimme mukaan. Herrat olivat järjestäneet häitten jatkot, tanssimme pikkutunneille saakka, lauloimme ja soitimme. Yleensä pidimme yllä hääiloa, Martta kirjoittaa kertoessaan siskonsa hyvin onnistuneista hääjuhlista.

Juhlien ja yhdistystoiminnan järjestämiseen nähdään paljon vaivaa. Taistelu olemassaolosta levottomassa pula-ajan Suomessa tarvitsee vastapainoksi kunnon hauskanpitoa. Hauskanpitoa varjostaa kuitenkin puute elintarvikkeista.

Sanni Harju-Nikula

Pula ruoasta

Vilja on vähissä ja elintarvikkeet käytännössä loppuneet. Rovaniemen elintarvikelautakunta joutuu miettimään viljaa ja muita elintarvikkeita korvaavia raaka-aineita, jotta kansalaisten vatsoihin saataisiin edes jonkinlaista täytettä. Heinä ja voikukanjuuret tulevat osaksi lappilaisten lautasmallia.

Rovaniemellä jotkut elintarvikkeet ovat paremmin saatavilla kuin muualla. Hanna lähettää esimerkiksi sokeria Martalle Ouluun.

Puute ruuasta ei estä nuoria potemasta paineita omasta ulkonäöstään. Hannan Kittilässä asuva sisko huolestuu pikkusiskonsa elämäntavoista.

- Ja sen minä sanon, että jos vielä kerran saat laihdutusvimman, niin totisesti saat selkääsi, sisko kirjoittaa kirjeessään Hannalle.

Sadassa vuodessa voikukanjuuri ja muut luonnon voima-aineet ovat muuttuneet pula-ajan korvikkeista eksoottiseksi superfoodiksi ja pula-aika on vaihtunut ruokahävikin ajaksi. Huoli omasta ulkonäöstä ja juoruaminen muista ihmisistä on siirtynyt kirjeistä WhatsApp-ryhmiin.

Hanna taistelee ulkonäköpaineiden kanssa samaan aikaan kun nuori Leo pitää poliittisia puheita, joissa raittiusajatuksen ohella kulttuuri ja yksilöllisen moraalin korostaminen ovat tärkeitä.

Sanni Harju-Nikula

Aatteen puolesta

Tammikuussa 1918 tunnelma Rovaniemellä kiristyy.

Yhteenotot punaisten ja valkoisten välillä alkavat. Marraskuussa 1917 Leo on nimitetty Rovaniemen työväen miliisikomisarioksi ja hän on siten aktiivisesti mukana sisällissodan taisteluissa.

- Monikertainen ylivoima hyökkäsi kahdelta suunnalta taloa kohden. Siekailematta vastattiin meidän puolelta tuleen. Tuossa tuokiossa olivat työväentalon seinät seulana ja ikkunat säpäleinä. Tilanne näytti hetken aikaa kriittiseltä, mutta viimein oli lahtarien peräännyttävä, kuvailee punakaartiin kuuluva Akseli Kauppinen hyökkäystä työväen talolle tammikuussa 1918.

Yhteenottojen seurauksena Leo teloitettiin Kemijoen jäällä helmikuussa 1918. Hänen kohtalokseen koitui aatteen puolesta toimiminen edustamansa poliittisen ryhmän keulakuvana.

Hanna kuoli vuonna 1972. Hän ehti nähdä sisällissodan päättymisen, maailmansodat, Rovaniemen jälleenrakentamisen ja Suomen kehittymisen hyvinvointivaltioksi.

Juttua varten on haastateltu Lapin maakuntamuseon amanuenssi Heidi Pelkosta, joka on perehtynyt maakuntamuseon kokoelmiin kuuluvaan Hanna Kourin kirjeenvaihtoon. Kirjalliset lähteet: Rovaniemen historia jokivarsien kasvatit ja junantuomat 1721 – 1990 ja Raito 2016, maakunnallinen museolehti 34. vuosikerta.

Keitä he olivat?

Lapin maakuntamuseo/kuvaaja tuntematon
Hanna Kouri kuvassa keskellä.

Hanna Kouri kuvassa keskellä.

Hanna Kouri

Syntynyt Rovaniemellä 27.4.1894

Aloitti Rovaniemen yhteiskoulun toiselta luokalta vuonna 1908

Sai päättötodistuksen yhteiskoulun viidenneltä luokalta vuonna 1912

Opiskeli Helsingissä lyhyen aikaa ja muutti takaisin Rovaniemelle

Työskenteli Rovaniemellä muun muassa pankkivirkailijana

Muutti Helsinkiin ja meni naimisiin vuonna 1941

Kuoli vuonna 1972

Hanna kävi aktiivista kirjeenvaihtoa koko elämänsä ajan. Hänelle lähetetyt kirjeet kuuluvat Lapin maakuntamuseon arkistoon.

Lapin maakuntamuseo/kuvaaja tuntematon
Leo Pekkala kuvassa keskellä.

Leo Pekkala kuvassa keskellä.

Leo Pekkala

Syntyi 10.11.1896

Toimi kirjurina Muurmannin radalla

Nimitettiin Rovaniemen asemakirjuriksi vuonna 1917

Saman vuoden marraskuussa hänestä tuli työväen miliisin miliisikomisario

12.2.1918 suojeluskuntalaiset teloittivat hänet ampumalla Kemijoen jäällä Rovaniemellä.

Kukaan ei auttanut poikaa pysäkillä

15-vuotias poika pahoinpideltiin bussipysäkillä Tampereella: ”Kukaan paikalla ei tehnyt mitään”

15-vuotias poika joutui pahoinpitelyn uhriksi Tampereen keskustassa sijaitsevalla bussipysäkillä lauantai-iltana. Pojan isän mukaan paikalla oli myös muita henkilöitä, mutta kukaan ei auttanut uhriksi joutunutta.

15-vuotias poika pahoinpideltiin bussipysäkillä Tampereella: ”Kukaan paikalla ei tehnyt mitään”
Edith Andersson, Satu Peltola Aamulehti

15-vuotias tamperelaispoika oli lauantai-iltana kavereidensa kanssa hampurilaisella ja iltaa viettämässä Tampereen keskustassa. Yhdeksän maissa hän päätti lähteä kotiin ja meni Hatanpään valtatielle Koskipuiston bussipysäkille, tarkemmin pysäkille G0514, odottamaan bussiaan.

Sitten äkkiarvaamatta iskuja alkoi tulla pojan päähän takaapäin.

- Pojan silmälasit lensivät maahan ja menivät rikki, kertoo Aamulehteen yhteyttä ottanut pojan isä.

Poika ei osaa kertoa tarkkoja tuntomerkkejä hyökkääjästä, mutta kuvailee, että mies oli selvästi aikuinen. Poika itse on noin 173 senttiä pitkä, ja hyökkääjä oli ainakin saman kokoinen.

Hyökkääjä ei sanonut mitään pahoinpitelyn aikana.

- Poika on edelleen todella järkyttynyt, ihan shokissa. Minua itseäni järkyttää myös se, että kukaan paikalla olleista ei tehnyt mitään auttaakseen poikaani, isä kertoo.

Poika pakeni bussiin

Pojan isä kertoo, että Iltayhdeksän aikoihin pysäkillä oli kuitenkin muutakin väkeä. Se ei missään nimessä ollut autio.

- Joku oli huutanut pojalle, että pakene, pakene.

Ja poika pakenikin. Bussi numero 50 tuli Ilveksen puolella katua sijaitsevalle pysäkille kello 21.05 ja sinne poika oli onnistunut livahtamaan turvaan.

Hyökkäyksen jälkeen pojalla on isot mustelmat päässä ja kaksi viikkoa vanhat, 350 euroa maksaneet lasit säpäleinä.

Isä teki tapauksesta rikosilmoituksen ja hän toivoo, että hyökkäyksen nähneet kertoisivat havainnoistaan poliisille.

15-vuotias hyökkäyksen uhri on vaaleahiuksinen ja 173-senttinen. Lauantai-iltana hänellä oli yllään tummat vaatteet ja selässä oli reppu.

Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Marja Kiiski vahvisti Aamulehdelle maanantaina aamupäivällä, että asiasta on jätetty sähköinen rikosilmoitus viikonlopun aikana.

Kiiski kertoo, että tapahtumapaikalla olleet, tapauksen mahdolliset silminnäkijät voivat ilmoittaa havainnoistaan poliisin vihjepuhelimen numeroon 0800 90022 tai poliisin vihjesähköpostiin vihjeet.pirkanmaa@poliisi.fi.

Kukaan ei auttanut tyttöä bussissa

Kolumnit

Kolumni: Tyttöä ei autettu bussissa Tampereella – Mitä meille on tapahtunut?

Kolumni: Tyttöä ei autettu bussissa Tampereella – Mitä meille on tapahtunut?
Riikka Lehtovaara

Facebookissa levisi pääsiäisenä hätääntyneen tamperelaisen lukiotytön päivitys. Hän oli matkustanut kotiin yöbussilla, johon oli noussut kaksi ulkomaalaista miestä. Miehet olivat päihtyneitä, eivätkä kyenneet maksamaan matkaansa.

Neuvottelu bussinkuljettajan kanssa kesti hyvänlaisen tovin, minkä seurauksena bussin takaosasta alettiin huudella miehille sanoilla ja tavalla, jotka kyydissä ollut tyttö koki uhkaavaksi.

Tyttö sai bussissa paniikkikohtauksen. Hän kertoo purskahtaneensa itkuun, haukkoneensa henkeä ja yrittäneensä pyytää muilta matkustajilta apua.

Mitä tapahtui?

Riensivätkö bussin takaosassa istuneet aikuiset auttamaan tätä tyttöä, lasta?

Eivät. Sen sijaan huutelijat kävivät hänen kimppuunsa. Tytön kuvailun perusteella keski-ikäiset, siististi pukeutuneet ihmiset alkoivat huudella hädässä olleelle nuorelle tytölle seuraavasti:

”Suvakkia ahdistaa kun lakupekat eivät päässeetkään bussiin ilmaiseksi.”

”Olis suvakki ehkä halunnut vähän mustaa makkaraa.”

”Ei se tyttökulta toimi niin että kaikkia hyysätään.”

”Loppuuko happi, voi voi, tuolla ulkona ois lisää.”

”Miks et vaan jää bussista kaveereemaan noiden neekereiden kanssa.”

”Mene nyt saatana suvakki ulos vinkumasta.”

Tyttö sai lopulta apua bussissa olleelta nuorelta pariskunnalta. He vahvistavat myös Aamulehdelle, että tytön tarina pitää paikkansa.

Kumpikaan ei halua nimeään julki, koska ei halua joutua vihapostin kohteeksi.

Nyt seuraa kysymys: Mitä meille ”ihan tavallisille suomalaisille” on tapahtunut?

Jos tämä kertomus olisi ainoa laatuaan, sen voisi ohittaa olankohautuksella, lievästi näreissään, ihmetellen.

Mutta kuten kaikki viime päivinä viestimiä seuranneet, bussissa istuneet tai oman kuplansa ulkopuolella liikkuneet tietävät, tätä tapahtuu.

Viemärin korkki on auennut. Syvissä vesissä marinoitunut musta lieju valuu pidäkkeettä ihmistenilmoille. Aikuiset suomalaiset käyttäytyvät kuin elukat.

Maahanmuuttoa kohtaan saa olla kriittinen. Saa vastustaa, saa kritisoida, saa esittää kysymyksiä, saa vaatia vastauksia. Saa olla mielipiteitä.

Mutta kriittisyys, epäkohdat tai omien mielipiteiden vastaiset ajatukset eivät oikeuta aikuista käyttäytymään tällä tavalla, ei etenkään lasta kohtaan.

Meillä on oikeuksia, mutta meillä on myös velvollisuuksia toisiamme kohtaan: ihmisinä, lähimmäisinä, olentoina, joilla on vapaa tahto.

Kansainvälinen ihmisoikeuksien julistus on ollut voimassa vuodesta 1948 lähtien. Nyt on korkea aika laatia ihmisvelvollisuuksien julistus!


Lue myös nämä

  • 15-vuotias poika pahoinpideltiin bussipysäkillä Tampereella: ”Kukaan paikalla ei tehnyt mitään”
    15-vuotias tamperelaispoika oli lauantai-iltana kavereidensa kanssa hampurilaisella ja iltaa viettämässä Tampereen keskustassa. Yhdeksän maissa hän...

Kommentit (196)

  • Nimetön

    Onneksi täällä on kommentoijat puoltaneet että kaikki eivät ymmärrä mikä on paniikkihäiriö. Lisäksi että bussissa pitäisi saada liikkua ilman että kokee uhkaa jostain asiasta ja/tai joutuu uhkaavaan tilanteeseen jos kulkee normaaleita menojaan leppoisasti. Missä tahansa pitäisi voida liikkua sillä tavalla. Samalla huomaa että tämä alkanut kevät nyt saa kaikenlaiset elämäntapa-päihtyneet kulkemaan kadulla muiden keskuudessa. Huutelemaan jne.sehän on lisäksi tutkittu juttu että kevät saa aikaan psykooseja. Tai ei kevät, jos on tähän taipumus..mutta se kellä on paniikkihäiriö, ei voi tälle mitään. Se saattaa sitten myöhemmin laueta vaikka kotona itkuna..jos on ollut joku uhkaava tilanne. Siihen saattaa riittää vaikka aikuisen tuki ja hetken kuunteleva olkapää ja tilanne rauhoittuu sillä itaestään. Paniikkihäiriö on suhteellisen vakava asia kuitenkin!

  • Nimetön

    Eikös se Pääsiäinen olke vasta Huhtikuun puolessa välissä?! En ymmärrä juttua nyt ollenkaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Tampere on auttanut perheitä, joille Kela ei anna toimeentulotukea – ”Kohtuuttomia tilanteita”

Tampereella on maksettu täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea tammi–helmikuussa suunnilleen saman verran kuin vuotta aiemmin, vaikka...

Masennus vai skitsofrenia? – Verikoe tunnistaa kummasta on kyse ennen kuin oireet alkavat näkyä

Tutkijat Yhdysvalloissa ovat saaneet lupaavia tuloksia verikokeessa näkyvästä merkkiaineesta, jonka avulla voidaan tunnistaa masennus ja...

Tuulivoimaloiden melutaso kääntyi laskuun – ”Ääni vähenee, vaikka tehot nousevat”

Tuulivoimaloiden valmistajat ovat pystyneet painamaan voimaloiden melutasoa alaspäin uuden teknologian avulla. Viime vuosien hyvä kehitys...

Täältä löytyy Suomen korkein lumihanki – paksuus jopa 114 senttimetriä

Lauha kevätsää on sulattanut lumet lähes kokonaan monin paikoin, mutta Pohjois-Suomesta löytyy vielä korkeita hankia....

Kauppareissun välttely kiinnostaa lapsiperheitä – verkosta tilatut ruuat voi noutaa jopa kahvilasta

Ruoan ostaminen verkosta kiinnostaa etenkin helppoutta ja ajansäästöä hakevia lapsiperheitä. Sekä S-ryhmän että Keskon mukaan...

Bloomberg: Trumpin vävyn perhe teki hyvän diilin kiinalaisten kanssa

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin v ävyn ja poliittisen neuvonantajan Jared Kushnerin perheen yritys on tehnyt...

Patrik Laine tykitti viime yönä – jo 33 maalia NHL:ssä!

Jääkiekon NHL:ssä Patrik Laine ei päästä maalintekijöiden pörssikärkeä karkaamaan käsistään. Yön kierroksella tamperelainen ampui Winnipegille...

Linnut ovat aloittaneet paluumuuton Pirkanmaalle – Uhkaako takatalvi pesintää?

Lintujen paluumuutto on käynnistynyt Pirkanmaalla. Erityisesti Pirkanmaan eteläosissa Valkeakoskella ja Sastamalassa on jo havaittu runsaasti...

USA:n oikeusministeriö pyytää lisäaikaa salakuuntelutodisteiden toimittamiseen

Yhdysvaltojen oikeusministeriö pyytää lisää aikaa selvittääkseen, onko sillä toimittaa edustajainhuoneen tiedustelukomitealle todisteita presidentti...

Vaihtoehto ilmalämpöpumpulle: Kodit ja toimistot viilenevät jatkossa myös auringon avulla

Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä saksalainen ZAE Bayern yhteistyössä suomalasien Savo-Solar Oy:n kanssa ovat kehittäneet vähäpäästöisen...

Sihto: Aamulehden pilapiirros 14.3.

Jussi Halla-aho ilmoittautui kisaamaan perussuomalaisten puheenjohtajuudesta. Samalla Halla-aho piikitteli Timo Soinia Sampo Terhon suosimisesta...

NHL-tähti todistaa – Henrik Haapalan menestysresepti on yksinkertainen, mutta vaikea toteuttaa

Liigan pörssikeisari riisuu kultaisen kypäränsä ja liukuu joukkuekuvaan. Hän ottaa paikkansa takarivin oikeasta reunasta. Miestä...

Melkoinen määrä rakkuloita ja irtaimiston huutokauppa – sata vuotta sitten piisasi jännitystä

Maaliskuun 14. päivää edeltävä sunnuntai oli kohtalokas eräälle kaupungin sähkölaitoksen monttöörille. Hän oli mittakoneistojohtojen korjaustöissä...

Geert Wilders viihtyy räksyttäjän roolissa

Euroopan huomio kiinnittyy keskiviikkona Hollannin vaaleihin ja erityisesti siihen, kuinka paljon äärioikeistolainen populistijohtaja Geert Wilders...

Näin päävalmentaja Jylhä perustelee Kyllösen paikkaa Kanadan maailmancupissa

Suomi lähettää Lahden MM-hiihdoissa kilpailleen normimatkojen ydinjoukon mutta vain yhden sprintterin Kanadan Quebec Cityyn, jossa...

Futuricella huimat suunnitelmat: palkkaa 170 uutta digiosaajaa – Tamperekin saa osansa työpaikoista

Tampereellakin toimiva digitaalisia ratkaisuja kehittävä Futurice aikoo palkata kuluvan vuoden aikana 170 uutta digiosaajaa. Toimitusjohtaja...

Näsikallion maanalainen liittymä etenee – Vastustaja haukkuu vaalitempuksi: ”Kuin Hämeenkadun avaus”

Näsikallion liittymää Tampereen Rantatunnelista keskustaan aletaan suunnitella uuden esityksen pohjalta. Siinä Näsikallion alle tehdään maanalainen...

Tapparan vakuuttava vire tiivistyy tähän tilastoon: ”Sen takia on runkosarja voitettu”

Tappara voitti jääkiekkoliigan runkosarjan melko ylivoimaisella tavalla. Kirvesrinnat keräsivät 60 ottelusta 127 pistettä eli 2,11...

Professori: Suomessa saa liikaa palkkaa verrattuna muihin euromaihin – ”Mattilan puheissa on järkeä”

Keskustelu palkoista roihahti jälleen sunnuntaina. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) uusi puheenjohtaja Veli-Matti Mattila tokaisi, että suomalaisten...

15-vuotias poika pahoinpideltiin bussipysäkillä Tampereella: ”Kukaan paikalla ei tehnyt mitään”

15-vuotias tamperelaispoika oli lauantai-iltana kavereidensa kanssa hampurilaisella ja iltaa viettämässä Tampereen keskustassa. Yhdeksän maissa hän...

Pudotuspeleissä kahden floppijoukkueen kohtaaminen – Ilves kohtaa Ässät

Jääkiekkoliigan runkosarja tuli päätökseensä maanantaina. Näin ollen selvisivät lopulliset sijoitukset ja 1. pudotuspelikierroksen otteluparit.

Terho joutuu pelkäämään Halla-ahoa – haastajalla on LM-kyselyn mukaan yli 30 prosentin lähtökannatus

Lännen Media selvitti, millaiset ovat Sampo Terhon ja Jussi Halla-ahon väliset kannatussuhteet perussuomalaisten kenttävaikuttajien parissa.

Britannia tahtoo eroon Euroopan unionista, Skotlanti taas eroon eroavasta Britanniasta

Britannian pääministeri Theresa May ei aloita EU-eroprosessia vielä tiistaina, kerrottiin hänen kansliastaan maanantaina. Muun muassa...

Murskaava arvio republikaanien terveysuudistuksesta: 14 miljoonaa voi menettää sairausvakuutuksensa

Yhdysvaltojen kongressin budjettikomitea arvioi, että mikäli republikaanipuolueen ajama terveydenhuoltouudistus toteutetaan, jopa 14 miljoonaa...

Isku pelaa enää suorasta säilymisestä – Lekan voitto Riennosta sulki tien liigan pudotuspeleihin

Miesten lentopalloliigan pudotuspelipaikkaa sitkeästi tavoitellut tamperelainen Rantaperkiön Isku menetti maanantaina mahdollisuutensa nousta...

”Halla-ahon videoesiintyminen ja puheet vihollisista ovat pelkuruutta – ja tietoista trumpismia”

Kun joku pyrkii Suomessa hallituspuolueen puheenjohtajaksi, hän useimmiten järjestää tiedotustilaisuuden. Näin teki perussuomalaisten...

Nokian kaupunginhallitus rakentaisi kirjastosta supistetun version

Nokian kaupunginhallituksen mielestä Nokialle rakennetaan uusi kirjastotalo, mutta sen suunnitelmia supistetaan alkuperäisestä laajuudesta.

Tässä on todellinen harvinaisuus: 75 vuotta vanhan äitiyspakkauksen paita on paperia

Keräilijäluonteeksi tunnustautuva nakkilalainen Aino Ranne on säilyttänyt monenmoisia aarteita, muun muassa mummunsa käsitöitä 1800-luvulta.

Uimahypyssä niskansa murtanut mies alkaa nähdä seinien läpi ja toisiin maihin

Emma Puikkonen päätti pienenä, ettei hän ryhdy ainakaan kirjailijaksi. Ei, ei sellaiseksi kuin äiti, kirjailija...

Viimeinen kierros: Haapala ja Savinainen kovaan kerhoon, Ilveksen vastus selvisi

Jääkiekkoliigan runkosarjan päätöskierros pelattiin tänään. Tappara kohtasi sarjajumbo SaiPan Hakametsässä. Ilves matkasi Sportin vieraaksi Vaasaan.

Ilveksen läpimurtohyökkääjä ennakoi Ässät-sarjaa: ”Siihen pitää olla valmiina”

Sport 2 Ilves 0 Ilveksen vuoristoratamainen runkosarja päättyi lopulta tappioon ja sarjasijoitukseen numero 10. Ilves...

Veli-Matti Savinainen rikkoi 30 osuman rajapyykin – Ilves sopisi maalitykille vastustajaksi

Tapparan kuvioista ja peluutuksesta näki, että joukkue halusi Veli-Matti Savinaisen osuvan SaiPaa vastaan. Miehellä oli...

Peltolammin legendaarinen Saluuna on purettu – hevosvankkurit toivat villin lännen tunnelmaa

Tampereen Peltolammilla sijainnut legendaarinen Saluuna on purettu maan tasalle. Säästäjäntorilla sijainnut rakennus koki kohtalonpäivänsä maaliskuun...

Salla Lylynoja päätti lopettaa sitku-elämän ja toteuttaa haaveensa – ”Parempaa aikaa ei tule”

Jos taide on kuin tekijänsä, tämän taiteilijan kohdalla se pitää paikkansa erityisen hyvin. Kun Salla...

Menestysnäytelmässä pariskunta nousee Hitleriä vastaan

Pariskunta nousee Hitleriä vastaan – maailmanmenestys koukuttaa Riihimäen Teatterissa

Anna (Tiina Weckström) ja Otto (Jukka Pitkänen) uhmaavat Hitleriä nyt Riihimäen Teatterissa, Yksin Berliinissä -näytelmässä.

Mohammed Moe Mustafa

Yleisötilaisuudessa teatterilla ohjaaja ja dramaturgi Mikko Roiha havainnollisti käsipelillä yleisölle, miten Falladan tiiliskiviromaani taipui kahden näyttelijän näytelmäksi. Professori Liisa Tiittula ja historiantutkija Markku Jokisipilä olivat kuulolla.

Olavi Saarinen

RIIHIMÄKI| Yksin Berliinissä on jännitysnäytelmä, joka kertoo Annan ja Oton tarinan sota-ajan Saksasta.

Pariskunnan pojan kaaduttua rintamalla vanhemmat alkavat kirjoittaa Adolf Hitlerin vastaisia postikortteja. He jättävät niitä porraskäytäviin ihmisten löydettäviksi.

Riihimäen Teatterin ensi-ilta on perjantaina 10.3.

Anna ja Otto jäävät kiinni, ja natsit teloittavat heidät.

Tarina perustuu tositapahtumiin, jotka kirjailija Hans Fallada muokkasi arkistotiedoista romaaniksi heti sodan jälkeen.

Ohjaaja ja dramaturgi Mikko Roihan mukaan näytelmässä näkyy nykyinen yhteiskunnan rakenteen muutos.

– Olemme liitoskohdassa ja joudumme kohtaamaan sen, ettei paha enää tule ulkopuoleltamme. Meidän on itse kannettava vastuu siitä, mitä nyt tapahtuu.

– Tämän hetken Suomi ja koko maailma ovat saaneet ison varoituksen siitä, miten kaikki voi romahtaa. Itse haluaisin säilyttää demokratian ja tasa-arvoisuuden. Näin voisimme kutsua itseämme kansalaisiksi kuluttajien sijasta, Roiha sanoo.

Ohjaaja omistaa omistaa Yksin Berliinissä -näytelmän Ritva ja Kalle Holmbergille, jotka suosittelivat hänelle Hans Falladaa.

– Näytelmän voi omistaa myös kaikille muillekin pariskunnille. Näytelmässäkin toimitaan yhdessä.

Roiha asuu Berliinissä.

Hänet nähtiin homona baarimikkona 1990-luvun suositussa televisiosarjassa Hyvät herrat.

Ensi-iltaa edelsi tiistaina teatterin ja Goethe-instituutin järjestämä keskustelutilaisuus.

Mikko Roihan ohella mukana olivat historiantutkija ja Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä, saksan kielen professori Liisa Tiittula sekä kääntäjä ja kirjailija Helen Moster.

Yksin Berliinissä

Hans Falladan romaanista dramatisoitu jännitysnäytelmä kertoo vanhenevan pariskunnan viimeisestä ponnistuksesta muuttaa maailmaa sodan aikaisessa natsien hallitsemassa Saksassa.

Ensi-ilta Riihimäen Teatterissa 10.3. kello 19. Näytelmää esitetään 13.5. asti.

Rooleissa Tiina Weckström ja Jukka Pitkänen.

Dramatisointi, lavastus ja ohjaus: Mikko Roiha.

Esitys on osa akseliteatteritoimintaa. Yhteistyössä ovat mukana myös Vapaa Teatteri (kantaesitys 9.2.), Teatteri Avoimet Ovet ja Tanssiteatteri Minimi.

www.riihimaenteatteri.fi.

Yksin Berliinissä ilmestyi postuumisti

Saksalainen kirjailija Hans Fallada (1893-1947) oli oikealta nimeltään Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen.

Fallada oli 1930-luvulla maailmankuulu bestseller-kirjailija. Mm. Mika Waltari ylisti häntä. Myöhemmin hän jäi unohduksiin.

Romaanin Yksin Berliinissä Fallada kirjoitti jo 1946. Se ehti julkisuuteen vasta hänen kuolemansa jälkeen siloteltuna versiona.

Teos suomennettiin ensimmäisen kerran 1949, nimellä Kukin kuolee itsekseen.

Nykyinen suomennos julkaistiin 2013, kirjailijan tarkoittamassa muodossa.

Englanninkielinen käännös 2009 johti kansainväliseen menestykseen. Kirjasta on tehty useita teatteriversioita ja elokuva eurooppalaisyhteistyönä.

Skam villitsee jo aikuisetkin

Kulttuuri

Norjalaisesta nuortensarjasta tuli maailmanmenestys – kohtaukset tulevat lähes reaaliajassa nettiin

Pienellä budjetilla tehty mutta miljoonia katsojia tavoittava nuorisosarja Skam on ollut häkellyttävä menestys paitsi Norjassa, myös ympäri maailmaa. Suosiosta huolimatta sen tekijät eivät juuri anna haastatteluja. Nyt käsikirjoittaja-ohjaaja Julie Andem tekee poikkeuksen ja kertoo, mitä hän tietää norjalaisista teineistä.

Skamin jättimenestykseksi muodostunut kolmas tuotantokausi on nyt katsottavissa Yle Areenassa. Se keskittyy Evenin (Henrik Holm) ja Isakin (Tarjei Sandvik Moe) rakkaustarinaan.
Norjalaisen nuorisosarjan ­Skamin suosio on niin hurja, että sitä on vaikea uskoa todeksi. Yli miljoona katsojaa striimaa sitä viikoittain, mikä on paljon 5,2 miljoonan asukkaan Norjassa.

Se on kuitenkin todennäköisesti vain murto-osa sarjan katsojista. Skamia katsotaan pohjoismaissa laillisesti ja monessa muussa maassa laittomasti.

Pyynnöistä huolimatta NRK on kieltäytynyt tekstittämästä ohjelmaa englanniksi, mutta Skam-fanit tuottavat nopeaan tahtiin omia käännök­siään.

Skam-fanit löytävät toisensa niin Tumblrissa kuin Kiinan Weibo-somepalvelussakin. Teinit ympäri maailmaa tekevät Skam-aiheisia gif-animaatioita ja opettelevat lausumaan norjalaisia slangisanoja kuten drittkul, jota lienee suomeksi ”vitun siistiä”.

Suomessa sarjaa katsotaan Yle Areenasta, johon Skamin kolmas kausi ilmestyi viime perjantaina.

Skam (Suomeksi ”häpeä”) seuraa Oslon varakkaalla Frognerin alueella sijaitsevaa Hartvig Nissenin lukiota käyvien teinien arkea – ystävyyttä, bileitä, uskontoa, sydänsuruja, homoseksuaalisuutta, seksiä ja päihteitä. Tyyli­laji vaihtelee yhteiskunnallisen realismin, tilannekomedian ja saippuasarjan välillä, mutta kaikki tuntuu autenttiselta ja uskottavalta. Kaikessa on mukana sosiaalinen media, ja kaikkea tahdittaa tämän hetken musiikki Lordesta Kanye Westiin ja norjalaiseen räppiin. Kuvaus on blogimaisen kaunista.

Erikoisen sarjasta tekee muun muassa se, että Norjassa kohtaukset tulevat nettiin tipotellen. Tiistaiaamuna koulussa tapahtuva kohtaus tulee katseltavaksi Skamin verkkosivuille tiistai­aamuna, ja perjantai-illan bilekohtaus perjantai-iltana. Kerran viikossa kohtaukset kootaan jaksoiksi.

Todellisuus ja fiktio sekoittuvat sarjan verkkosivuilla, joilla herätellään fanien uteliaisuutta julkaisemalla viikon mittaan hahmojen välistä viestinvaihtoa ja Instagram-kuvia.

Skam-sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Julie Andem kuvattiin sarjan Eva-hahmon huoneessa, joka on rakennettu NRK:n studioille Osloon.

Erikoista on tietysti myös salaperäisyys. Sarjan näyttelijät ­eivät puhu medialle, ja sarjan äiti, ohjaaja-käsikirjoittaja Julie Andem on hänkin antanut vain kourallisen haastatteluja.

Sarjan kanssa on pitänyt kiirettä, mutta haastattelujen vähyys on myös tietoinen valinta.

”Olin kauhuissani, että nuoret saisivat kuulla Skamista äideiltään”, Andem sanoo.

Kukaan teini ei halua katsoa sarjaa seksistä ja päihteiden käytöstä vanhempiensa kanssa, vaan yksin huoneessaan iPadilta. Siksi sarjasta kerrottiin pelkällä Instagram-postauksella ja toivottiin, että sana leviäisi nuorten keskuudessa.

”Ensimmäiset pari-kolme viikkoa olivat hitaita, mutta sitten sarja lähti lentoon”, hän sanoo.

Nyt peli on selvästi menetetty siinä mielessä, että myös aikuiset ahmivat Skamia. Andemkin voi siis antaa haastattelun.

34-vuotias Andem ei ole mikään julkkisohjaaja, vaan hän on työskennellyt NRK:lla kohta kymmenen vuoden ajan. Hän aloitti 12-vuotiaille tytöille suunnatusta, videoblogia ja tv-draamaa yhdistävästä Sara-sarjasta ja teki sitten samantyyppistä Miaa. Pikkuhitiksi muodostui esiteinitytöille suunnattu Jenter (”tytöt”), jota tehtiin 7 kautta.

Vuosien varrella Andem kehitti tarkan korvan sille, mikä teineille toimii. Siksi NRK halusi Andemin tekevän jotain myös 14–18-vuotiaille. Teinit olivat NRK:n lapsiin ja aikuisiin keskittyneen ohjelmakartan väliinputoajia.

”Teinit ovat hankala kohderyhmä tavoittaa, ja lisäksi meidän täytyi kilpailla heidän huomiostaan Game of Thronesin kaltaisten sarjojen kanssa”, Andem sanoo.

Teinit ovat myös vaativia. Piti kehittää täsmäase.

”Mietimme, mitä sellaista voisimme antaa heille mitä Game of Thrones ei voi”, Andem sanoo.

Mutta NRK:ssa ei oikein tiedetty teineistä mitään, Andem kertoo.

Täytyi siis tutkia, minkälaisia tarpeita ja kiinnostuksenkohteita nuorilla on. Ensin aiheeseen tarttuivat NRK:n tutkijat, sitten Andem itse. Kuukausien ajan he haastattelivat kokonaisia koululuokkia ja tekivät syvähaastatteluita kymmenien nuorien kanssa eri puolilta Norjaa.

Lisää tietoa saatiin koekuvauksista, joissa sarjan nuoret näyttelijät valittiin 1 200 ehdokkaan joukosta. Lukumäärä on suuri, mutta Skamille oli elintärkeää saada hyvät, uskottavat näyttelijät, Andem sanoo. Muuten koko projekti olisi kaatunut.

”Tapasimme varmaan puolet Oslon nuorista”, Andem hymähtää.

No mitä sitten selvisi?

”Merkittävin löydös oli se, että teinit kokevat valtavia paineita”, Andem sanoo.

Täytyy olla hyvä koulussa, näyttää hyvältä, olla suosittu kavereiden keskuudessa, ylläpitää tiettyä elämäntyyliä, olla ylipäänsä jotain, hän selittää.

Painetta täydellisyyteen tulee joka puolelta, ja sosiaalinen media nostaa rimaa entisestään.

”Sinua ei verrata vain luokan näteimpään tyttöön”, Andem sanoo.

Moni tuntee itsensä epäonnistuneeksi.

Siksi Skam pyrkii hankkimaan itselleen paikan teinien elämässä lievittämällä niitä paineita. Andem käsikirjoittaa sarjaa niin, että se antaisi nuorille katsojilleen itsevarmuutta ja perspektiiviä.

”Näytämme, että kaikki mokaavat joskus ja kaikki käyvät läpi samoja asioita – ja että sille voi nauraa”, Andem sanoo.

Sarja seuraa oslolaislukiota käyvien teinien arkea. Kolmannella tuotantokaudella sarjan päähenkilö on Tarjei Sandvik Moen esittämä Isak (keskellä).

Mitä muuta selvisi?

Andem on hetken hiljaa ja pyörittelee nuuskapurkkiaan. Ajat ovat muuttuneet sitten Andemin omien teinivuosien.

”Me käytimme seksiä saadaksemme rakkautta”, Andem sanoo.

Skamin ykköskaudella muslimityttö Sana ihmettelee muiden intoa päästä koulun suosituimpien poikien bileisiin.

”Nykyään teinitytöt käyttävät seksiä päästäkseen mahtaviin bileisiin, ottaakseen niistä kuvan Instagramiin ja näyttääkseen niin, miten suosittuja he ovat.”

Yle Areenaan viime viikolla tullut ja Norjassa syksyn mittaan nähty kolmas tuotantokausi sinetöi sarjan suosion käsittelemällä luontevasti ja fiksusti mielenterveys­ongelmia ja homoseksuaalisuutta.

Viimeistään kolmoskausi myös laajensi Skamin katsojajoukkoa teineistä aikuisiin ja Pohjoismaista maailmalle. Viime viikolla Norjan yleisradioyhtiö NRK joutui estämään sarjan striimaamisen ulkomailta käsin, kun sarjassa käytetyn musiikin oikeu­den­omistajille kävi selväksi, että sarjaa katselevat muutkin kuin norjalaiset.

Andem valmistautuu kuitenkin jo neljännen kauden tekemiseen. Se on kuin jonglöörausta ja pitkänmatkanjuoksua yhtä aikaa.

Andem käsikirjoittaa, ohjaa ja valvoo leikkausta päällekkäin. Matkan varrella hän ottaa huomioon näyttelijöiden ja katsojien palautetta ja muokkaa tarinan kulkua teinien kannalta uskottavaan suuntaan. Työ on taistelua kelloa vastaan.

”Pelkään koko ajan, että pallot tippuvat”, hän myöntää.

Ensin edessä on matka Yhdysvaltoihin, sillä American Idol -tuottaja Simon Fuller on ostanut oikeudet amerikkalaisen Skam-version tekemiseen.

Se on hyvin sarjalta, jonka toisen ja kolmannen tuotantokauden tekemiseen käytettiin yhteensä vain kymmenen miljoonaa Norjan kruunua eli 1,1 miljoonaa euroa. Suomessa kymmenen jakson Sorjonen -sarjan budjetti oli 3 miljoonaa euroa.

Fanit kuitenkin pelkäävät, että amerikkalaiset pilaavat sarjan muovisennäköisillä, finnittömillä näyttelijöillä ja mahtipontisuudella, kun Skamin viehätys perustuu sen realistisuuteen.

Andem ei vielä tiedä, kuinka monta kautta Norjan Skamia tehdään.

Mutta Norja, muut Pohjoismaat ja oikeastaan koko maailma odottavat jo kieli pitkällä. Myös ne äidit, jolta sarja piti alun perin piilottaa.

Skamin nuoret näyttelijät valittiin 1 200 ehdokkaan joukosta. Ensimmäisellä ja toisella tuotantokaudella sarjan keskiössä on ollut viiden tytön kaveriporukka. Kuvassa Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Iman Meskini, Ina Svenningdal ja Lisa Teige.

Gilmoren tytöt! (HS analysoi perusteellisesti)

Vink vink: paras komediasarjauutuus nyt Arenassa

Sorjonen ja muut kotimaiset poliisisarjat vs. Silta

Ehkä Sillan tekijät matkivat meitä, Sorjosen käsikirjoittaja sanoo – Äänestä oma suosikkisi parhaaksi suomalaiseksi poliisisarjaksi

Tänään tulee taas miljoonayleisön kerännyt Sorjonen, joka näyttää aivan Sillalta – käsikirjoittaja kiistää kopioineensa ruotsalaismenestystä

Kulttuuri 23.10.2016 14:10
Kari Pullinen
Sorjosen käsikirjoittaja Miikko Oikkonen.
Sorjosen käsikirjoittaja Miikko Oikkonen.

Mitä yhteistä on Minna Haapkylällä, Oiva Lohtanderilla ja Ville Virtasella? Kaikki ovat esittäneet pääosaa suomalaisessa poliisisarjassa. Haapkylä esitti nimiroolia Rikospoliisi Maria Kallio -sarjassa, Lohtander muistetaan Raidista ja Ville Virtanen sekä Sorjosesta että Kylmäverisesti sinun -sarjasta.

Suomalaisten poliisi- ja rikossarjojen historia on kovin lyhyt ja niukka. Kun Raid ilmestyi vuonna 2000, se oli siihen mennessä suurin kotimainen rikossarja. Vielä 2000-luvun lopullakin televisiota varten kirjoitetut poliisisarjat olivat suhteellisen uusi ilmiö Suomessa.

Täällä on viime vuodet lähinnä seurattu vierestä, miten naapurissa Ruotsissa ja Tanskassa tehdyt poliisisarjat ovat synnyttäneet uudenlaisen buumin. Puhutaan nordic noirista. Se on nimitys Pohjoismaissa syntyneelle ilmiölle, jolla tarkoitetaan pääasiassa ruotsalaisia ja tanskalaisia tv-sarjoja, joiden maine on levinnyt ympäri maailmaa, joista tehdään uusia versioita ja joiden estetiikka on tietynlaista.

Suomalaisten panos nordic noiriin saatiin viimein viikko sitten sunnuntaina, kun Ylen TV1:ssä alkoi rikosdraamasarja Sorjonen. Tuotantoyhtiö Fisher Kingin sarjaa on pidetty ensimmäisenä suomalaisena nordic noir -sarjana, jonka uskotaan menestyvän myös kansainvälisesti. Sorjosen avausjaksoa seurasi yli miljoona katsojaa.

Palaute on ollut enimmäkseen hyvää, jopa innostunutta, mutta moni katsoja moitti sarjan ainakin avausjaksonsa perusteella muistuttavan liikaa supersuosittua Siltaa, joka on yksi tunnetuimmista nordic noir -sarjoista.

Miksi siinä on niin paljon samaa kuin Sillassa, käsikirjoittaja Miikko Oikkonen?

”En osaa sanoa, ovatko Sillan tekijät plagioineet meitä jossain vaiheessa, en usko. Sorjosen ensimmäiset versiot on kirjoitettu 2010, ja Sillan ensiesitys Suomessa oli 2013. Ei sinne ole sen jälkeen työnnetty tai laitettu mitään. Ensimmäisen kauden Siltaa en kirjoitusvaiheessa katsonut tarkoituksellisesti, etteivät asiat sekoittuisi”, Oikkonen vastaa.

”Jos siinä jotain Siltaa on, se on kyllä aika tahatonta.”

Fisher King Production
Miikko Oikkosen mukaan Sorjosen omalaatuinen elekieli tuli Ville Virtaselta luonnostaan.
Miikko Oikkosen mukaan Sorjosen omalaatuinen elekieli tuli Ville Virtaselta luonnostaan.

Sorjosenkin kuvissa näkyy usein silta, on tuulivoimaloita, ilmakuvaa kaupungin (Lappeenranta) valojen yllä, hyvin erityislaatuinen rikostutkija, jopa tunnusmusiikissa on samankaltaisuutta.

”Ilmakuva on ihan yleinen elementti kaikissa nordic noir -sarjoissa. Maisemointi on samanlaista. Paikka, jossa rikokset tapahtuvat, esittää yhtä roolia. Se miljöö täytyy pystyä maisemoimaan isosti”, Oikkonen sanoo.

Hänen mukaansa Sorjoseen ei tehty ilmakuvaa vain ilmakuvan vuoksi, vaan siksi, että niillä olisi joku kerronnallinen syy olla olemassa. ”Sitä pitkin mennään johonkin.”

Oikkonen kertoo, että Lappeenrannan Luukkaansalmen silta valittiin käsikirjoitukseen symbolina, joka kuvasti päähenkilön siirtymää kodista työhön tai toisinpäin.

Kim Bodnia ja Sofia Helin näyttelivät yhdessä Silta-sarjan kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella.
Kim Bodnia ja Sofia Helin näyttelivät yhdessä Silta-sarjan kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella.

Vaikka nordic noir -sarjoissa onkin paljon samankaltaisuutta jo tummasta ja uneliaasta visuaalisesta ilmeestä lähtien, ei Oikkosen mukaan ole olemassa mitään nordic noir -genren raamattua, josta poimittaisiin tietyt pakolliset elementit.

”Nehän muuttuvat ja muokkautuvat koko ajan. Ei nordic noirista puhuttu silloin, kun Wallanderia ja Beckiä tehtiin, vaikka kyllähän niissä on ne peruselementit ja ajatukset olemassa. Se rytmi ja millaisia rikoksia tehdään.”

Nordic noir on löytynyt film noir -elokuvasta.

”Siitä, että on olemassa rikoksia, jotka koskettavat tavallista keskiluokkaa, uskalletaan näyttää ihmisten pimeitä puolia”, Oikkonen sanoo.

Hän sanoo pitävänsä tekijöiden ammattitaitona sitä, että genreä tehtäessä osataan käyttää joitakin kliseitä myös omaperäisesti hyväkseen.

”Uskallan väittää, että ainakin Sorjosessa on muutama originaliteetti. Yksi on itäraja, sitä ei ole vielä aiemmin nähty niin isossa roolissa.”

Toinen on Oikkosen mukaan perhe. Sorjosen tekijät halusivat sarjaan perheen, joka välittää ja haluaa toisilleen hyvää, koska rikkinäisiä perheitä on nähty ihan tarpeeksi.

Tuoreita rikoksiakin etsittiin pitkään.

”Aikamoinen rivi niitä jäi käyttämättä. Rikokset ovat kaikki mielikuvituksen tuotetta, mutta niissä on paljon yksityiskohtia, joita on metsästetty sekä kirjallisuudesta että eurooppalaisista lehdistä.”

Sorjosen matka maailmalle on jo alkanut. Oikkosen mukaan kiinnostusta sarjaa kohtaan on ulkomailla ollut paljon. Ensimmäisen tuotantokauden jaksojen oikeudet on myyty jo ainakin Saksaan (Sky Deutchland), Ranskaan (Canal Play), Belgiaan (Yleisradioyhtiö) sekä Yhdysvaltoihin ja Australiaan.

Kansainvälisillä markkinoilla Sorjonen tunnetaan nimellä Bordertown.

Sorjosesta on tehty myös kirjasarja, jonka ensimmäinen osa on nimeltään Nukkekoti (Gummerus), ja sen käännösoikeudet on myyty ainakin Saksaan.

Sorjoselle on suunniteltu jatkokautta, vaikka tuotantoyhtiö Fisher King on parhaillaan konkurssiuhan alla. Oikkosen mukaan suunnitelmia ei toistaiseksi ole haudattu.

”Toistaiseksi näyttää siltä, että voidaan tehdä. Nyt ollaan käsikirjoituspöydän ääressä ja kirjoitetaan toista kautta. Jos se onnistuu hyvin ja rahoittajat, jotka nyt ovat kiinnostuneet lähtemään mukaan toiselle kaudelle, ovat vielä kiinnostuneita, sitten nähdään, käynnistyykö.”

Eli yhtiön talousongelmat eivät voi kaataa suunnitelmia?

”Eivät ne sellaisenaan kaada.”

Miikko Oikkosen mukaan poliisisarjoille on tilausta koko ajan, sillä mysteerikerronta kiehtoo ja kiinnostaa ihmisiä.

”Niille löytyy maailmalla useimmilta kanavilta jo esityspaikat valmiiksi. Tiedän, että niitä on kehitteillä tässäkin maassa tällä hetkellä monta. Ei tämä mikään ohimenevä asia tule olemaan.”

Se väite, että suomalaisia poliisisarjoja ei ole tehty jonoksi asti, ei Oikkosen mukaan pidä täysin paikkaansa. Ehkä niiden tuotannossa oli hänen mukaansa jossain vaiheessa vain pieni tauko.

”Mielestäni se on kuitenkin yksi genre, jota täällä selkeästi tehdään, mutta meillä tehdään ylipäänsä aika vähän prime time -draamaa. Meillä on kolme kanavaa, jotka siihen kykenevät, mutta Yle on oikeastaan ainoa, joka pystyy tilaamaan useamman sarjan per vuosi”, Oikkonen sanoo.

”Kyllä minä lasken tietyt trillerit tai sen tapaiset kuten esimerkiksi Helpon elämän (MTV3, 2009) kuuluvan siihen lajityyppiin jollain muotoa.”

Samaa sanoo tv-tutkija Iiris Ruoho.

”Rajat ovat häilyvät, mutta pidän rikossarjana draamaa, jonka keskiössä on rikosten selvittäminen ja jonka pääosissa ovat rikostutkijat”, Ruoho sanoo.

Rikos- ja poliisisarjat vaativat Ruohon mukaan erityistuntemusta samaan tapaan kuin sairaalasarjat (esim. Syke). Kirjoittajan, ohjaajan ja näyttelijöiden täytyy tutustua eri ammattiryhmien arkeen tarkasti voidakseen luoda uskottavaa draamaa. Se on ehkä yksi syy, miksi niitä sarjoja ei tehdä niin paljon.

”Paljon tapahtuu lisäksi studion ulkopuolella, visuaalisuus korostuu ja jaksoihin tulee aina uusia hahmoja, mistä syystä tuotannot voivat muodostua kalliiksi. Sorjoseen on selvästi satsattu, ja sille odotetaan katsojia myös muualta kuin Suomesta.”

Ruohon mukaan rikossarjojen rikosten voidaan katsoa toimivan metaforana yhteiskunnan tai kulttuurin tilasta.

Sorjosen kohdalla on vielä vaikea sanoa, mutta uhka näyttäisi tulevan sekä perheen sisältä (vaimon sairaus, tyttären sopeutumattomuus) että ulkoa (mm. Pietari, Itä). Sarjan erityisyys on tapahtumien sijoittaminen Suomen ja Venäjän rajaseudulle.”

Rikossarjojen yhteiskuntakuvaa analysoineen Ruohon mukaan perhe-elämän kuvaukset ovat siirtyneet paljolti rikossarjojen sisään. ”Kuten Sorjosessa, monissa muissakin pohjoismaisissa rikossarjoissa kuvataan myös poliisien ja rikosten ratkojien perhe-elämää.”

Ensimmäiset suomalaiset rikossarjat keskittyivät aluksi lamaan liittyviin talousrikoksiin. Sarjoissa käsiteltiin laman syitä ja seurauksia järjestäytyneen rikollisuuden ja inhimillisen kärsimyksen kautta. Omatuotantoinen rikosgenre löi Ruohon mukaan itsensä läpi suomalaisessa televisiossa vasta 1990-luvulla.

Millaisia poliisisarjoja meillä sitten on Suomessa nähty vuosien saatossa?

Listasimme tähän muutamia sarjoja:

Ilman kavaluutta (YLE TV1 1996)
Kai Honkanen
Nina Nurminen oli pääroolissa Ilman kavaluutta -sarjassa.
Nina Nurminen oli pääroolissa Ilman kavaluutta -sarjassa.

Sarja kertoi nuoresta naisesta, joka joutui tekemänsä henkilökohtaisen velkatakauksen vuoksi vaikeuksiin.

”Helmi suomalaisten rikossarjojen joukossa: tiivis, ajankohtainen, koskettava ja aidosti jännittäväkin. Miksei tästä alkanut kehitys pohjoismaiselle tasolle?”

(Leena Virtanen, HS)

Pimeän hehku (YLE TV2 1999)

Sarjassa salakuljetetaan plutoniumia ja juonitaan pankkien takahuoneissa. Siinä suomalainen Kansallinen Yrityspankki KYP rahoittaa laillista uraanin kuljetusta Kuolan niemimaalta Itä-Afrikkaan

Iiris Ruohon mukaan Pimeän hehku oli ensimmäinen kansainväliseen levitykseen tarkoitettu rikossarja. Sitä ennen tehnyt tehdyt sarjat olivat lyhyempiä ja perustuivat yleensä romaanin dramatisointiin, kuten Harjunpää-sarjat.

Pimeän hehku oli suuren luokan rikossarja, jonka sisällössä ei satsattu erityisesti ”suomalaisuuden” kuvaamiseen. Kuitenkin sarja käsitteli yksittäisten ihmisten tasolla pankkikriisiä ja talousrikoksia, jotka pääsivät otsikoihin 1990-luvun Suomessa”, Ruoho toteaa teoksessa Radio- ja televisiotutkimuksen metodologiaa (2008).

”Katsoja tempautuu seuraamaan Pimeän hehkun tarinaa ja Ilkka Vanteen ohjaamaa, luistokkaasti kulkevaa ja leikattua esitystä. Sen suuri pohja, uraanin kuljetukseen liittyvät riskit, rahavirrat ja etenkin rikokset ovat vankasti ja pelottavasti tätä päivää. Niiden dramatiikka tehoaa.”

(Jukka Kajava, HS)

Raid (YLE TV1 2000)

Harri Nykäsen kirjoihin perustuvasta sarjasta tuli yleisön suosikki, joka sai useita Venla-palkintoja. Pääroolissa nähtiin Kai Lehtinen. Raid oli hyvin sepitetty tarina alamaailman ja uuden ajan yläluokan kytköksistä.

”Suomalaisten ikisuosikki oli oikeasti aika kökkö, mutta poliisisarjassahan tärkeintä onkin aina hyvä päähenkilö. Katsojat kiintyivät Raidiin ja muutamaan mainioon sivuhenkilöön. Sarja toi esiin itämafian ensipilkahduksia. Se osui nykysuomalaisten pelkoihin. Raid taisteli vääryyttä vastaan, mikäs sen varmempi resepti tv-sarjalle.

(Leena Virtanen, HS)

Iiris Ruoho arvelee sarjan suosion selittyvän sen yhteiskunnallisella osuvuudella:

”Sarjan lähetysajankohtana laman kauaskantoiset seuraukset olivat vasta alkaneet näkyä suomalaisten elämässä. Raidissa kuvattiin liioittelua hyväksi käyttäen sitä, mitä tässä muutoksessa voi tapahtua: osa talouselämästä on vapautettu kaikista yhteiskunnallisista sidoksista, sairaalan käytävät ovat täynnä paareilla makaavia potilaita, poliisilaitoksesta tehdään väkisin tulosyksikköä ja työttömät turvautuvat terroritekoihin. Sarja kuvaa yhteiskunnan rapautumista – tilannetta, jossa yhteiskunnan instituutiot ja niiden myötä demokratia ovat menettäneet uskottavuutensa ja jäljellä on vain yksilön moraali.”

Harri Nykäsen dekkareihin perustuva sarja sai aikoinaan myös yllättävää kansainvälistä menestystä. Sitä myytiin lähinnä muihin Pohjoismaihin, mutta sarjaa näytettiin vuonna 2005 myös Yhdysvalloissa Washingtonin seudulla näkyvällä MHz Networks -yhtiön kanavalla. Yhtiö on erikoistunut esittämään kansainvälisiä huippusarjoja. Raid kuuluu kanavan suosituimpiin sarjoihin, josta katsojat ovat toivoneet uusintoja.

Tämän vuoden elokuussa elokuussa kanava toteutti katsojien toiveen ja näytti sarjan uudestaan.

Kylmäverisesti sinun (Nelonen 2000)
Tuomas Pietinen
Kylmäverisesti sinun -sarjassa näyttelivät Ville Virtanen ja Meri Nenonen.
Kylmäverisesti sinun -sarjassa näyttelivät Ville Virtanen ja Meri Nenonen.

Sarja hyödynsi ainakin ensimmäisellä kaudellaan tosielämän rikosuutisointia.

”Sarja oli ulkoiselta ilmeeltään kelpo avaus 2000-luvun poliisisarjaksi, ja se toi Neloselle uusia katsojia, mutta sen eettinen puoli jäi kiusaamaan. Varsinkin rikosten omaisia, koska sarjan alkaessa aiheet napattiin tositapauksista omaisilta kysymättä.

(Leena Virtanen, HS)

Rikospoliisi Maria Kallio (MTV3 2003)

Sarja perustui Leena Lehtolaisen samannimisiin kirjoihin.

”Kuten Harjunpäistä näistäkin voisi saada enemmän irti, mutta alkuperäisissä romaaneissa on vähemmän ammennettavaa. Toistaiseksi ainoa varteenotettava naispoliisi.”

(Leena Virtanen, HS)

Alamaailma (Yle TV1 2010)
Alamaailmassa nähtiin muun muassa Max Ovaska (vas.) ja Martti Suosalo.
Alamaailmassa nähtiin muun muassa Max Ovaska (vas.) ja Martti Suosalo.

Sarja pureutui kansainväliseen ammattirikollisuuteen.

”Kotimaiset tv-dekkarit ovat niin kömpelöitä, että ne eivät ymmärrettävästi ole päässeet pohjoismaiseen rikosdraamabuumin imuun. Nyt kuitenkin on löytynyt lupaava kirittäjä. Avausjakson perusteella sarja on synkkä ja ehdoton, mutta ei lainkaan ylidramaattinen tai ”rajuudessaan” korni. Marko Leinon dekkariin pohjautuvassa avaustarinassa uskalletaan rakentaa draamaa ja syventää henkilöitä verkkaiseen tahtiin. Erityisesti tarinan päähenkilön Vesa Levolan ( Max Ovaska ) tragediaa pedataan pahaenteisesti – pohjoismaisen tyylikkäästi.”

(Ilkka Pernu, HS)

”Yksi harvoista laatusarjoista. Psykologisesti uskottavia henkilöhahmoja ja tapauksia, vakuuttavaa näyttelemistä. ’Ruma’ rikollisuus on suomalaisten heiniä, mutta se jää usein miesten jutuksi.”

(Leena Virtanen, HS)

Roba (MTV3 2012–)

Roba kertoo Helsingissä Pienellä Roobertinkadulla työskentelevistä poliiseista. Sarja pyrkii realistiseen, liioittelemattomaan ilmaisuun ja henkilöhahmojen uskottavuuteen.

”Sekä naispoliisin asema mieskollegoiden keskuudessa että uuden pomon ja vanhojen kyttien keskinäiset kiistat ovat tuttua tavaraa amerikkalaisista ja brittiläisistä poliisisarjoista. Kuten myös vanhemman poliisin raskaaksi käyvä henkinen painolasti. Roba näyttää siis olevan tutun angloamerikkalaisen formaatin kohtalaisen onnistunutta soveltamista suomalaisiin oloihin. Omaperäisyyttä siltä lienee turha odottaa. Draamaa kyllä pukkaa ehkä hieman liiankin leveällä lapiolla.”

(Pertti Avola, HS)

Tellus (YLE TV1 2014–)

Sarjassa joukko hyvin toimeentulevia, työssä käyviä ja opiskelevia nuoria haluaa herättää ihmiset huomaamaan ympäristöongelmat ja ekologisen kriisin.

”Telluksessa on satsattu laadukkaaseen tuotantoon ja siihen, että se myös näkyy ja kuuluu. On laajoja maisemakuvia, kylmän Helsingin kauneutta ja ylipäätään elokuvallista vaikuttavuutta – mutta ei itsetarkoituksellisesti. Kerrankin on ajateltu isosti, mutta maltettu toteuttaa pelkistetysti. Sarja saatiin näyttämään kansainväliseltä, mutta huolimaton käsikirjoitus pilasi koko hoidon.

(Leena Virtanen, HS)

Mikä on mielestäsi kaikkien aikojen paras suomalainen poliisi- ja rikossarja? Äänestä!

Kommentit (32)

Kommentoinnin ohjeet
Näytä uusin ensin

  • 23.10. 13:38

    Tunnen hiljaista myötähäpeää Sorjosta katsoessani. Toisaalta täytyy sanoa, että Silta-sarjan toinen jakso oli yhtä epäuskottava, joskin näyttelijätyön ansiosta kaikki tuntui luontevammalta. Sorjosen koko käsikirjoitus on epäluontevuudessaan kuin vahinko. Tuntuu, ettei työpaikalla tai kotona tai kaupungintalolla ole yhtään luontevaa ja tavallista hetkeä, kaikki on näytelemällä näyteltyä ja kertakaikkiaan epäluontevaa. Koko käsikirjoitus on yhtä huono kuin jossain Ryhmä Pullmanissa tai joissain saksalaisissa sarjoissa, kuin tietokoneohjelmalla muokattu.Sitten itse Sorjonen mentaalisine ominaisuuksineen on myös kummallinen tekele, joka liikkuukin kuin joku neandertalin ihminen. Pitäisi etsivästä tulla mielikuva, että tuollainen voisi oikeasti olla olemassakin, mutta ei nyt tunnu siltä. Viimeksi tuli yhtä nolo olo kun katsoin toisessa sarjassa kun Irina Björklund heilui Turun keskustan tavaratalon portailla pistooli kourassa. Kyllä suomalainen poliisi parhaimmillaan on sittenkin Reinikainen. Miksei anneta muiden hoitaa tämmöiset noir-yritykset, meistä suomalaisista ei kertakaikkiaan ole tähän.


  • 23.10. 14:30

    "Sorjonen" on ihan hyvä suomalainen TV rikossarja, mutta lukuisat yhtäläisyydet nordic noir sarjoihin kuten "Silta" ja "Kuudes aisti" ovat turhan silmiinpistäviä. "Sorjonen" sarjasta puuttuu omaperäisyys. Myös juonen johdattelussa on epäjohdonmukaisuuksia, jotka katsojan harmiksi jättävät olennaisia seikkoja kertomatta.

Seuraa Hesaria

Facebook
Twitter
Instagram
Uutiskirje

Aleksis Kiven näytelmä, jossa lähinnä juodaan - Lataa ilmaiseksi täältä Olviretki!

Entäpä jos kuuluisat romanttiset elokuvat olisivatkin feministisiä? Klikkaa tästä, niin näet!

Television tiiliskivet - radiossa puhutaan loistavasti tv-sarjoista

Silta

Kun rikossarjan naispoliisia nimitetään otsikossa Saga Norénin manttelinperijäksi, on selvää, että Saga Norén on jättänyt pysyvän jäljen. Nimitykseen saattaa vaikuttaa sekin, että tämä uusi brittisarja Marcella on Silta-sarjan luojan Hans Rosenfeldtin kirjoittama. Tässä keskustelussa Tove Idström kertoo, miksi Saga on niin tärkeä hahmo.

Silta Television tiiliskivissä torstaina 14.4. klo 17.20 ja ti 19.4. klo 22.05 + Areena.

30.5.2016 klo 13.25

Silta

Silta (Bro/Broen, 2011-) toi televisiosarjojen Pantheoniin ainakin yhden kuolemattoman hahmon, malmöläisen rikospoliisin Saga Norénin. Sofia Helinin esittämä Saga on sosiaalisilta kyvyiltään olematon, ammattillisesti huipputaitava ja peräänantamaton. Draaman henkilöhahmona hän on upea hahmotus ulkopuolisuudesta. Ruotsalaisen Hans Rosenfeldtin ja käsikirjoittajatiimin luoma Silta on ollut suuri menestys muuallakin kuin tekomaissaan, mm. Britanniassa se saavutti miljoonayleisön. Television tiiliskivissä vieraana on käsikirjoittaja ja dramaturgi Tove Idström. Toimittajana on J.P. Pulkkinen

Kuuntele

Ruotsalais-tanskalainen vuonna 2011 alkanut sarja Silta (Bron/Broen) on kolmen kautensa aikana tarjonnut kiemuraisia murhajuonia, se on kertonut modernista yhteiskunnasta, jossa elää hajonneita, hajoavia ja kipuilevia perheitä ja se on esitellyt joukon mieleenjääviä hahmoja, kärjessä suoraan tv-sarjojen historian hahmogalleriaan Sarah Lundin (Sophie Grabøl) ja Birgitte Nyborgin (Sidse Babett Knudsen) rinnalle päätyvä malmöläinen rikospoliisi Saga Norén, jota esittää ruotsalaisnäyttelijä Sofia Helin.

tuottajien antamassa tilauksessa oli kaksi ehtoa

Hans Rosenfeldt on vuonna 1964 syntynyt ruotsalainen kirjailija, näyttelijä ja radiotoimittaja, joka ennen Siltaa oli kirjoittanut toistakymmentä tv-sarjaa. Rosenfeldt on kertonut, että kun hän käsikirjoittajaryhmän kanssa alkoi luoda Siltaa vuonna 2006, tuottajien antamassa tilauksessa oli kaksi ehtoa: sarjan piti sijoittua Ruotsiin ja Tanskaan ja sen täytyi olla trilleri.

Ensimmäinen kysymys oli, miten saattaa kahta maata edustavat poliisit yhteen. Ratkaisuksi tuli Kööpenhaminan ja Malmön yhdistävä Juutinrauman silta. Toinen lähtökohta oli saada tanskalaisnäyttelijä Kim Bodnia mukaan. Rosenfeldtin mukaan ruotsalaisissa rikossarjoissa oli jo nähty riittävästi eronneita, ex-vaimojensa ja lastensa kanssa riiteleviä miespoliiseja, jotka tukahduttavat tunteensa, tuijottavat pimeyteen, juovat liikaa ja kuuntelevat jazzia tai oopperaa. Vinkki Wallanderiin lienee selvä. Haluttiin toisenlainen miespoliisi, avoin ja empaattinen ja perheen ympäröimä hahmo.

auto- ja hissikohtaukset ovat Rosenfeldtin suosikkeja

Kim Bodnian esittämän Martin Rohden rinnalle Rosenfeldt keksi ruotsalaisen naispoliisin jolta puuttuvat täysin sosiaaliset taidot. Syntyi Saga Norén. Kahden poliisin kemia oli alusta saakka niin hyvä, että ensimmäiset otokset nähtyään tekijät päättivät, että jokaisessa jaksossa pitää olla kohtaus, jossa Saga ja Martin puhuvat keskenään jostain muusta kuin rikoksesta, jota tutkivat. Näin syntyivät sarjan hahmoja syventävät ja huumoria luovat auto- ja hissikohtaukset, jotka ovat Rosenfeldtin suosikkeja.

Martin Rohde poistui sarjasta toisen kauden jälkeen, juonen tasolla hän joutui vankilaan. Kolmannella kaudella Sagan pariksi tuli tanskalaispoliisi Henrik Sabroe, jota esittää Thure Lindhardt.

Silta, yle tv1
Kuva: © Filmlance International AB 2015 Photo: Carolina Romare

Jo kirjasintyypistä lähtien Silta heijastaa modernismin eleettömyyttä ja kuulautta. Tanskalainen muotoilu ja arkkitehtuuri, Arne Jacobsen ja Poul Henningsen, Henning Larsen ja Jørn Utzon, Bang & Olufsen tulevat mieleen. Luksuskodit ovat avaria kuin galleriat, niin kuin kakkoskaudella Viktoria ja Oliver Nordgrenin koti tai kolmoskaudella Freddie Holstin koti. Ne ovat silmiä hiveleviä ympäristöjä, joissa ihminen vaikuttaa tahralta. Miten ihmiset sitten löytävät mielenrauhan näissä viileyttä henkivissä ympäristöissä? Pysyvätko perheet kasassa? Saavatko lapset rakkautta? Miten kävi avoimen, sosiaalisen, rakastavan perheen ympäröimän, vastasteriloidun Martinin?

Miten kävi avoimen, sosiaalisen, rakastavan perheen ympäröimän, vastasteriloidun Martinin?

Näiden pohdintojen kautta valpas katsoja koukkaakin Sillan rikosjuonien ohi sen suureen aiheeseen.

Sillasta on tehty USA:n ja Meksikon rajalle sijottuva versio The Bridge ja ranskalais-brittiläinen The Tunnel, joka luonnollisesti tapahtuu kanaalin alla. Tulossa oleva venäläinen versio lähtee liikkeelle Narvan sillalta Venäjän ja Viron välillä. Onpa asiaa pohdiskeltu myös Suomessa, kohteena potentiaalinen tunneli Helsingin ja Viron välillä. Ylen Kulttuuricocktail ja yle.fi/arkkitehtuuri järjestivät viime vuoden lopulla kilpailun, jossa haastettiin tunnettuja Helsinki-Tallinna -välin seilaajia kirjoittamaan synopsis tällaisesta sarjasta.

Hans Rosenfeldt on todennut Guardianille, että Sillan neloskausi on tulossa. Sofia Helin ja Henrik Sabroeta esittävä Thure Lindhardt ovat mukana eikä Rosenfeldt pidä edes Kim Bodnian esittämän Martin Rohden paluuta mahdottomana, “jos sitä ei tehdä pelkästään nostalgian vuoksi, jos se todella hyödyttää sarjaa”.

Tarina on jo olemassa ja sen lähtökohta on kaukana Juutinrauman sillasta.

Television tiiliskivissä puhutaan siitä, mitä eroa on juonella ja aiheella, miltä Sillan maailma näyttää ja miksi Saga Norén on sellainen kuin on. Ja myös miksi Henrik Sabroe aiheuttaa Tove Idströmissä “kollegiaalista kateutta”.

Television tiiliskivien kaikki vanhat jaksot ovat Yle Areenassa kuunneltavissa ja ladattavissa.

Aiheeseen liittyvät linkit

Dr Philin persoonallisuustesti

http://www.voice.fi/daami/terveys-ja-hyvinvointi/dr-philin-persoonallisuustesti-paljastaa-kuinka-muut-nakevat-sinut-kokeile-2-minuutin-pikatestia-61958

Dr. Philin persoonallisuustesti paljastaa, kuinka muut näkevät sinut - kokeile 2 minuutin pikatestiä

Sosiaalisessa mediassa on lähtenyt ahkeraan jakoon televisiosta tutun Dr. Philin persoonallisuustesti, joka voi paljastaa yllättävääkin tietoa.

Kyseistä persoonallisuustestiä kuvaillaan tarkaksi, mutta sen tekemiseen menee vain kaksi minuuttia. Testin alustuksessa kerrotaan, että testiä käytetään usein muun muassa uusien työntekijöiden rekrytoinnin yhteydessä. Dr. Phil itse sai nimikkotestistään yhteensä 55 pistettä ja samaisen testin tehnyt Oprah puolestaan 38 pistettä.

Ota siis esille kynä ja paperia, kirjoita paperille allekkain numerot yhdestä kymmeneen. Numerot vastaavat kysymysten numeroita, kirjoita jokaisen numeron kohdalle vaihtoehto, jonka valitset kunkin numeron kohdalla.

1. Milloin tunnet olevasi parhaimmillasi?
a) aamulla
b) iltapäivällä ja alkuillasta
c) myöhään illalla

2. Miten yleensä kävelet?
a) melko nopeasti, pitkin askelin
b) melko nopeasti, lyhyin askelin
c) rauhallisesti ja katse eteenpäin, maailmaa katsellen
d) rauhallisesti, katse alaspäin
e) hyvin hitaasti

3. Puhut yleensä ihmisille..
a) kädet ristissä
b) kädet yhdessä, sormet ristissä
c) yksi tai molemmat kädet lantiolla tai taskuissa
d) koskettaen ihmistä jolle puhut
e) koskettaen korvaasi, leukaasi tai hivellen hiuksiasi

4. Kun rentoudut, istut usein..
a) polvet koukussa, siististi ja hillitysti
b) jalat ristissä
c) jalat suorana
d) toinen jalka takapuolen alla

5. Kun joku huvittaa sinua suuresti, reagoit..
a) äänekkäällä, isolla naurulla
b) hiljaisella naurulla
c) hiljaisella hykertelyllä
d) vienolla hymyllä

6. Kun menet juhliin tai tapahtumaan, jossa on muita ihmisiä, niin..
a) saavut äänekkäästi sisään, jotta kaikki huomaavat sinun saapuneen
b) saavut sisään ilman suurempaa meteliä ja etsit vieraiden joukosta tuttuja
c) hiivit hiljaa sisään ja yrität pysyä huomaamattomana

7. Kun teet töitä keskittyneesti ja sinut keskeytetään, sinä..
a) olet iloinen pienestä tauosta työnteossa
b) olet erittäin ärsyyntynyt
c) olet jossain kahden esimerkin välillä

8. Mistä seuraavista väreistä pidät eniten?
a) punainen tai oranssi
b) musta
c) keltainen tai vaaleansininen
d) vihreä
e) tummansininen tai purppura
f) valkoinen
g) ruskea tai harmaa

9. Kun olet illalla sängyssä, niin juuri ennen nukahtamista makaat sängyssä..
a) selälläsi rennosti
b) maaten vatsallasi
c) kyljelläsi, hiukan käpertyneenä
d) kyljelläsi käsi pään alla
e) pää peiton alla

10. Näet usein unta, jossa..
a) putoat
b) tappelet tai olet pulassa
c) etsit jotain
d) lennät tai kellut
e) et yleensä näe unia
f) unesi ovat aina miellyttäviä

Alla taulukko montako pistettä saat vastauksistasi:

1. a = 2, b = 4, c = 6

2. a = 6, b = 4, c = 7, d = 2, e = 1

3. a = 4, b = 2, c = 5, d = 7, e = 6

4. a = 4, b = 6, c = 2, d = 1

5. a = 6, b = 4, c = 3, d = 5, e = 2

6. a = 6, b = 4, c = 2

7. a = 6, b = 2, c = 4

8. a = 6, b = 7, c = 5, d = 4, e = 3, f = 2, g = 1

9. a = 7, b = 6, c = 4, d = 2, e = 1

10. a = 4, b = 2, c = 3, d = 5, e = 6, f = 1

Seuraavaksi laske yhteen saamasi pisteet. Jos sait..
yli 60 pistettä: Muut näkevät sinut ihmisenä, jota tulee käsitellä varoen. Sinut koetaan turhamaisena, itsekeskeisenä ja erittäin dominoivana. Muut voivat ihailla sinua ja osa toivoisi voivansa olla kuin sinä. Kaikki eivät kuitenkaan luota sinuun.

51 - 60 pistettä: Muut kokevat sinut jännittävänä, häilyväisenä ja impulsiivisena persoonana. Olet luonnollinen johtaja ja osaat tehdä nopeita päätöksiä, vaikkakaan kaikki eivät ole aina oikeita. Sinut nähdään rohkeana ja seikkailunhaluisena, joka kokeilee kaikkea kerran. Seurastasi nautitaan, koska olet jännittävä.

41 - 50 pistettä: Muut näkevät sinut raikkaana, eläväisenä, charmikkaana, hauskana, käytännöllisenä ja aina kiinnostavana. Olet usein huomion keskipisteenä, mutta et anna sen nousta päähäsi. Sinut koetaan kiltiksi, huomaavaiseksi ja ymmärtäväksi, joka nostaa aina muiden mielialaa.

31 - 40 pistettä: Sinut nähdään järkevänä, varovaisena ja käytännönläheisenä. Muut kokevat sinut nokkelana, lahjakkaana, mutta vaatimattomana. Et ystävysty uusien ihmisten kanssa helposti, mutta olet erittäin lojaali ystävillesi ja odotat samaa lojaalisuutta ystäviltäsi. Ihmiset, jotka todella tuntevat sinut tietävät, että luottamustasi ystäviisi ei kaadeta vähällä.

21 - 30 pistettä: Sinua pidetään pikkutarkkana ja hössöttäjänä. Muut kokevat sinut varovaiseksi, hitaaksi ja tasaiseksi. Muut yllättyisivät taatusti, jos tekisit jotain impulsiivista, sillä sinun odotetaan pohtivan kaikkea jokaiselta kantilta.

alle 21 pistettä: Sinua pidetään ujona, hermostuneena ihmisenä, josta pitää pitää huolta. Ihmiset uskovat, että et osaa tehdä päätöksiä omasta puolestasi ja olet huolestunut asioista. Toiset pitävät sinua myös tylsänä, mutta ihmiset jotka tuntevat sinut tietävät, ettet ole.

Voit tehdä testin myös alkuperäisenä täällä.

Lähde: Slideshare

Aiheet: