Pörriäisten kuulumisia

Pörriäisissä tapahtunutta

Vko 43

"Siellä on koti ja siellä on peti ja Peikkolla pehmoinen olo"

Hitaasti mutta varmasti valmistuu peikon oma kolo. Lapset valmistavat tai etsivät itse kaiken tarvitsemamme materiaalin. Pesäpuun latvassa asuva orava käpyineen on alkusyksyn metsäretkeltä, samoin käytetyt kepit. Lehdet on kerätty päiväkodin pihalta. Käytetyt värit on peräisin lasten musiikkimaalauksista.
Jatkoimme musiikkimaalausta niiden lasten kanssa jotka eivät olleet viimeksi paikalla. 
Viikko on pitänyt sisällään maalausta, satuja, laulua ja erityisesti tanssia
Haastan kotiväen tanssiin mukaan lapsen kanssa :D https://www.facebook.com/MaskunSeurakunnanLapsijaperhetyo/videos/3220218204722416
Vko 42

Peikkotanssi tanssitaan kädet nurinpäin

Maanantain "käytäväjumpassa" tasapainoiltiin erikokoisilla "astinlaudoilla". Leikin varjolla harjaantuu etäisyyksien hahmottaminen ja koordinaatio. 

Metsäretkellä kuuntelimme sadun Mörrimöykystä. Mörrimöykyn talvikoti oli tuhoutunut ja hän tarvitsi kipeästi talveksi uuden kodin. Metsään oli ilmestynyt polku, jota seuraamalla lapset löysivät kodittoman peikon. Peikko hyppäsi koriin ja pääsi lasten mukana päiväkodille. Päiväkodille olikin ilmestynyt Peikolle kotikolo, joka kuitenkin kaipaa vähän laittoa jotta peikolla olisi pehmoinen olo.

Lapset ovat aikaisemmin syksyllä keränneet puiden lehtiä ja nyt niille tulikin käyttöä. Lehdet liimattiin ulkoseinään lisäämäään peikolle kodintuntua. Jotain vielä puuttui, maalasimme sikinsokinvärejä ja hienoa jälkeä syntyikin. Lapset saivat käyttää pensseliä, superloninpalaa tai ajaa värissä pikkuautoilla. Alkuun lapset olivat epäluuloisia ajatukseen pikkuauton kanssa hurjasteluun väreissä. Peikkomusiikin soidessa taustalla ilo oli irti.

Peikkoteema jatkuu vielä ensiviikollakin.
Vko 41

Sade lyö rumpua sienten kattoon.
Elokuussa tutuistuimme rytmikapuloihin ja rumpuun, tällä viikolla vuorossa oli laulu Sade lyö rumpuja soittimina marakassit ja sadeputki. Marakassi nimen muistisäännöksi tulikin Marakatti. Laulussa toteutuu soittamisen ilon lisäksi mm. vuoron odottaminen, kuunteleminen ja soittamisen voikkakkuuden säätely. Laulua laulettiin myöhemmin käyttäen penkkiä rumpuna.  Värien kertaamista jatkettiin tälläkertaa luonnon omien värien avulla.

Lähi-Tapiola kävi luovuttamassa päiväkotiimme uudet heijastinliivit. Lapset lauloivat kiitokseksi Tuiki tuiki tähtönen myös kortti johon jokainen painoi oman kätensä kuvan annettiin kiitokseksi.
Viikkon kruunasi jällen 2-vuotis syntymäpäivät. Päivänsankarille leivottiin hiekkakakku jonka jälkeen sankari sai puhaltaa useaan kertaan vaahteranlehtikynttilät. Paljon Onnea 2-vuotiaalle Pörriäiselle <3


Vko 40

Manne Mato Myllertää

Päiväkodille ilmestyi matojen käytävä, jota pitkin pystyi konttailemaan ja ahtailla käytävillä jopa ryömiä. Oli aluksi jännittävääkin uskaltautua hämärään onkaloon myllertämään. Madoilla voi olla myös mopoja ja Nalle Nappisilmä pääsikin onkaloihin hurjastelemaan mopolla. 

Tartu hetkeen neuvotaan, niinpä lähdimme retkelle. Oikaisimme metsän kautta ja päädyimme pururadalle. Tarkoitus oli samalla kartoittaa pururadan sienitilanne. Sieniä ei juuri osunut silmiin liekö syynä kova vekaravauhti? Pienenkin lapsen kanssa voidaan liikkua monipuolisesti, vain mielikuvitus on rajana. Maastossa ja erilaisilla pinnoilla liikkuminen harjaannuttaa motorisia taitoja monintavoin samalla, kun oman kehon tuntemus paranee. 
 
Matoja luikerteli myös ryhmätyössä, jossa jokainen sai käydä ensin kaivamassa matoja ulos onkalosta Oman vuoron odottaminen ja toisen huomioiminen harjaantuivat.  Käden ja silmän yhteistyötä vaadittiin toisessakin matoprojektissa, kun helmiä pujoteltiin matojen kiemurtelevaan varteen. Iloitsimme yhtälailla yhden helmen onnistuneesta pujottamisesta kuin monen helmen. Madot ovat erilaisia niinkuin mekin. Pulleiden matojen valmistuessa tapailimme uutta laulua Manne Mato Myllertää. Sanavarasto ja kielellinen muisti kehittyvät lauluissa ja loruissa.
Vko 39

Ötökät, mötökät

Maanantai alkoi reippailulla Atte Suorannan meille rakentamalla radalla. Riemukasta oli saada varjo ilmaan ja sen jälkeen itse ehtiä varjon alle.
Pienet ihmeet jaksavat kiinnostaa pieniä Pörriäisiä. Uusiin koteihinsa viedyt kastemadot olivat kadonneet joten ilmeisesti kodit olivat olleet mieluisia ja madot jatkaneet matkaansa kotinsa alakerroksiin. Tällä viikolla löytyi leppäkerttuja ja pienenpieniä matosia. 
Muovailuvahasta ja luonnonmateriaaleista taipui sormissa mielikuvitusötököitä.
Jatkoimme lehdet lentää maalauksia. Osa lapsista halusi maalata myös myrskyä järvellä, joka muuttuikin lumimyrskyksi järvellä. Talvi on siis selkeästi tulossa...hrrr, brrr
Metsäretkellä etsimme aarteita ja toimme aarteet päiväkodille pienissä kasseissa. Lauloimme Kaksi pientä peikkolasta ja Lehdet lentää.
Perjantaina saimme juhlistaa syksyn ensimmäisiä syntymäpäiviä. Paljon Onnea 2-vuotiaalle Pörriäiselle <3
 
Vko 38

Jalkojeni alla litisee...

Miltä syksy tuntuu? Miltä syksyllä näyttää? Näitä on pohdittu tällä viikolla Pörriäisissä, kun luonto esitteli meille voimiaa. Tuuli lennätti lehtiä ympäri pihaa ja kahisteli pihamme omenapuiden latvoissa. Peltikatto kolisi, vesisade kasteli ja toisaalta saimme ihastella auringonpaisteessa värikkäitä lehtiä puiden oksistoissa. Kylläpäs olikin kaikille aisteille töitä.
Värikkäät syksyiset oksakimput inspiraatioina mietimme ja katselimme lehtien värejä ja lapset valitsivat vastaavia värejä maalaushommiin ja näin syntyi värikkäät "syksynlehti" maalaukset
Ötökät kiinnostavat pörriäisiä ja jatkoimme kastematojen ihastelua ja pelastamista samalla, kun mietimme missä madot asuvat ja mitä kummaa madot syövät?


Viimeviikolla tutkimamme muurahaiskirja ja muurahaispesäaskartelu kruunaantui metsäretkellä löytämällämme muurahaispesällä.
Emme nähneet enää vilinää pesässä, olivat siis menneet jo syvälle pesään lämpimään. Muistathan, että pesiin ei saa koskea.
Retkellä pohdimme Siilen (käsinukke) kanssa mitä eläimiä siellä suomalaisessa metsässä asustaa?

Sii sii siili metsikössä hiipi, kalliolle kiipi, mitä sieltä nähdä sai? Meidän siili näki mm. ketun, oravan, jänön, karhun, hirven ja suden. (leluina) Keskustelu jatkui vielä päiväkodilla ruokapöydässä ja siellä oltiikin sitä mieltä, että suomalaisessa metsässä asuu afrikannorsu :D

Viikkoon mahtui paljon iloa, innostumista ja onnistumisia. Suuren ilon voi tuottaa itse riisuttu sukka, pissa potassa tai helmen onnistunut asettaminen kehikkoon.

Ihanat Pörriäiset! 
Vko 37


Maanantaina pääsimme tutustumaan Tammelan uusiutuneeseen kirjastoon ja mukaan tarttui mukava määrä uusia kirjoja luettavaksi. Matkalla tervehdimme meille jo tuttuja lampaita Taikaa, Myytä ja Mairea.

Metsäretkellä löytyi vielä runsaasti mustikoita suuhunpantavaksi. Lapset saivat etsiä ötököille uudet "talvipuvut" ja he löysivätkin hienoja värejä ja kuoseja luonnosta. Kyllä nyt kelpaa talven tulla ötököillekkin.
Löysimme hienoja koloja ja mietimme mahtaakohan niissä asua joku? 
Sade on nostattanut pihallamme esiin kastematoja, joita on useampi kannettu uuteen kotiin turvaan.

Sirpa Sironen-Hänninen kävi päiväkodillamme loruilemassa lapsille uudesta Hellästi hellien runokirjastaan. Runoissa keskiössä on pehmeä ja iloinen vuorovaikutus vauvan kanssa.

Muura-muurahainen kortta kuljettaa, ahkerasti aina työtä tekee vaan. Kohta on valmis keko komea...askartelimme "muurahaiskekoja." Muurahaisen rakennustarvikkeet tuntuivat sormissa pistäviltä ja tuoksuvat ihan oikealta metsältä.Vko 36

Viikon aloitimme metsäretkellä. Orava tarvitsi uuteen pesäänsä rakennusaineeksi oksia. Käpyjä löysimme evääksi. Lauloimme laulua  "Oravalla veitikalla hieno häntä on..." Iltapäivällä oli orava tuonut pesänsä päiväkodille ja iloisesti moikkailemmekin oravaa aina ohi kulkiessamme.

Tiistaina matka urheilukentälle taittui leppoisasti Pörriäisten laulellessa lähes koko matkan <3 Kentällä oli vauhti päällä ja vipinää töppösissä. Temppuratojakin oli meille sopivasti tarjolla.
Traktorit ja muut härvelit ovat osalle lapsista se paras anti retkillä.
Järvi teemamme täydentyi punaisilla saksiniekoilla. Sormet saivat jumppaa repimisen, rypistelyn ja asettelun muodossa.
Vko 35

Mikä sopiikaan paremmin vessaperipäivän askarteluksi, kuin omien pörriäisten teko. Maalaaminen sujui kuin tanssi. Tarttuvien tarrojen asettelu vaatikin jo keskittymistä ja malttia. Veikeät pörriäiset lensivätkin välittömästi järvelle kalastamaan. Onkien kohotkin saivat tällä viikolla hienon uuden huomiovärin. Lapsilla on leikin aikana myös mahdollisuus vapaaseen "askarteluun" tällä viikolla on voinut asetella mustikoita mullin mallin.

"Mullin mallin mustikoita,
poimii pikkuinen mustikkanoita.
Varpujen seassa paljain varpain,
onnesta hupsuna,
sinisin hampain."


Temppuradalla keskiviikkona pääsivät lapset tasapainoilemaan, hyppimään trampoliinilla, konttaamaan luolan läpi, heiluttamaan pallokaloja ja mm.pujottelemaan. Ehdoton suosikki oli trampoliini. Osa lapsista innoistui kovasti Fröbelin Palikoiden Pii-paa kappaleesta.
Uutena lauluna Bussilaulu. Lapset olivat rakentaneet itse tuoleista bussin, niinpä lähdettiin matkalle.


Vko 34


Jatkoimme kesken jääneitä askarteluja ja ne lapset, jotka eivät olleet mukana vko.33 metsässä, saivat maalata päiväkodin pihasta löytyvillä marjoilla.
Kävimme jumpalla. Liikuimme musiikin tahdissa ja juoksimme pallojen perässä. Hienosti toimi pienten Pörriäisten ryhmä.
Retkeilimme vihdoinkin järvelle. Ilma oli lämmin ja järvenselkä näytti kimmeltävältä ja kauniilta.
Hieman roiskuttelimme vettä heittelemällä kiviä. Mietimme mitä eläimiä järvessä asuu. Lopuksi kokeilimme nappaako kala metsästä tuomilla ongillamme. 
Vko 33

Pörriäiset aloittivat viikon musiikkimaalauksella ulkona. Maalaukseen liittyi satu kadonneista metsän väreistä. Hauskaa oli ja sormiväri liukui hienosti paperilla. Kovassa touhussa saattoi väriä päätyä hieman myös muuallekin kuin paperille.

Aloitimme nimikylttien painamisen ja osa kaloista koristaakin jo naulakkojen yläpuolella olevaa "järveä".

Metsäretkellä keräsimme mustikoita. Osa lapsista keskittyi enemmän mättäällä istumiseen ja mustikoiden syömiseen ja toiset taas keräämiseen. Jäljellä olevat mustikat käytimme mustikkamaalaamiseen. Maalaukset ovat esillä eteisemme ikkunalla. Lopuksi keräsimme keppejä onkien valmistamista varten.

Perjantaina pääsimme tervehtimään lampaita Mairea, Myytä ja Taikaa. Lapset olivat innoissaan lampaista. Retki jatkui vielä seurakunnan leikkikentälle, jossa lapset kuulivat piirrossadun lampaasta. Matkalta mukaan tarttui vielä kukkasia.


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä