Korentojen touhuja (blogi)

Viikko 37 Värejä ja esteiden ylitystä

Maanantaina osa lapsista pääsi leipomaan porkkanapiirakkaa tiistain sadonkorjuuiltaa ajatellen. Ohjetta noudatettiin tarkasti samalla harjoitellen mittaamista ja laskemista. Tiistaina olimme yleisurheilemassa urheilupuistossa. Tällä kertaa ohjelmassa oli aitajuoksua ja heittoja turbokeihäällä. Lapset osallistuivat innokkaasti ja onnistumisen kokemuksia oli ilo seurata. Keskiviikkona Suvi tuli vierailemaan Teddyn kanssa ja opettelimme neljä-vuotta täyttäneiden kanssa englantia kielisuihkun merkeissä. Opimme kertomaan nimemme ja kysymään " who are you?", monia aluksi joitakin hieman jännitti, kaikki rohkaistuivat kuitenkin hienosti osallistumaan. Lapset pitivät hetkestä ja suvin-kielisuihku jatkuukin kahden viikkon välein keskiviikkoisin. Harjoittelemme englantia myös arkisissa tilanteissa, kuten pukiessa, ruokaillessa ja kädentöissä, näin asiat tulevat lapsille tutuksi. Torstaina tutustuimme värehin musiikkimaalauksen merkeissä, yhteiset taideteokset ovatkin ihailtavina lapsien lokeroiden yläpuolella. Perjantain mörriretkellä jatkoimme väritemaa ja etsimme metsästä erilaisia värejä. Tarkat silmät eri värejä löysiväkin, jopa samassa mustikan varvussa oli montaa eri väriä. Korennot ovat myös innostuneet pelailemaan pitkin päivää, suosikkeja tällä viikolla ovat olleet Afrikan tähti ja muistipeli.

Viikko 36 Orava ja taikapuu

Kokeilimme ensimäistä kertaa tänä syksynä satuhierontaa. Tarina kertoi taikapuusta, joka sai alkunsa oravan piilottamasta pähkinästä. Satuhieronnan tarkoituksena on mm. Rauhoittua, kuunnella, kehittää mielikuvitusta ja harjoitella hyvää kosketusta ja läheisyyttä. Lapset pitivät tuokiosta kovasti, ja jatkammekin niitä myös tulevaisuudessa. Maalasimme myös metsään liittyviä maalauksia. Tutustuimme tällä viikolla muutenkin oravaan ja esimerkiksi sen ruokavalioon. Lapset tiesivät sen syövän käpyjä, pähkinöitä ja marjoja, mutta lisäksi saimme tietää sen ruokavalioon kuuluvan myös sienet ja linnun munat. Muutamia sieniä löysimme myös metsämörriretkeltä. Pohdimme osan sienistä olevan syötäviä ja osan myrkyllisiä, sovimme ettei sieniin kosketa ilman aikuista, koska sienissä oleva myrkky voi joutua sormien kautta suuhun tai vaikkapa silmiin. Torstain kultuurihetkellä lähdimme mielikuvitus-bussimatkalle laulaen ja leikkien. Perjantaina suuntasimme liikuntapuistoon kannustamaan koululaisia yleisurheilukisoissa.

Viikko 35 syksyistä puuhailua.

Tällä viikolla kelit ovat olleet jopa helteisen lämpimiä ja olemme niistä nauttineet. Suosittuja leikkejä Korennoissa ovat olleet erityisesti autot, pikku-legot, junarata, kotileikki ja prinsessa linna. Myös lautapelien pelaaminen kiinnostaa monia, viime hetkien suosikki on ollut Afrikan tähti. Tiistaina osa porukasta jumppaili Fain salissa ja osa ulkoili. Lapset saivat itse valita kumpaan puuhaan halusivat osallistua. Keskiviikkona isommat lähtivät liikuntapuistoon, jossa potkittiin palloa, juostiin, hypättiin pituutta ja kokeiltiin ulko-kuntolaitteita. Pienemmät puolestaan retkeilivät Kuusitien puistossa. Torstain kulttuurihetkellä jatkettiin viimeviikosta tutulla ystävyys-teemalla, hetki saatiin viettää mukavassa auringonpaisteessa ulkosalla. Saimme jammailla ja soittaa rytmisoittimia. Perjantain Metsämörri-retkellä etsimme lähiympäristössä esimerkiksi jotakin kovaa, vihreää, terävää, itseä isompaa ja omaa sormea pienempää. Lapset jaksoivat hyvin kuunnella ohjeita ja toimia niiden mukaan. Näimme myös iloisesti loikkivan sammakon.

Viikko 34 Ystävyyttä ja uusia nimiä

Tällä viikolla olemme jumppailleet fai:n salissa, ja liikunnan riemua riitti, varsinkin juokseminen ja musiikki ovat Koretolaisten mieleen. Keskiviikkona teimme retken kirjaston puistoon, kerraten samalla viimeviikolla tutuksi tulleita puita. Puistossa rakennettiin mm.muurahaisille linna hiekkalaatikkoon. Torstain koko talon kulttuurihetkellä teemana oli ystävyys ja rakkaus, pohdimme mitä ystävyys ja raukaus ovat, lapset kertoivat ystävien voivan olla niin aikuisia kuin lapsia, ja niitä on hyvä olla monta. Ystävistä kannattaa pitää huolta ja olla heille mukava. Sovimme myös että päiväkodissa olemme kaikki kavereita toisillemme, vaikkei aina tarvitsekkaan olla jokaisen kanssa samassa puuhassa, voi silti olla kaveri. Lauloimme laulut "tule ystäväksi näin" ja "ystävyyden talo". Perjantaina Mörreilimme metsässä, ja uudetkin korentolaiset saivat metsämörrinimen, Metsämörrinimi muodostuu jostakin Suomen luonnon kasvista tai eläimestä, joka alkaa samalla kirajaimella kuin lapsen oma nimi, ja omasta nimestä, kuten Pekka Pääskynen. Vanhat korentolaiset muistivat hyvin nimensä. Metsästä löytyi vielä muutamia mustikoita joita oli mukava maistella. Lisäksi keräsimme männyn neulasia tulevaan siiliaskarteluun, metsä laulun avulla erotimme männyn neulaset muista. Laulussa lauletaan "kuusen neulaset yksittäin, männyn neulaset pareittain, kolme neulasta katajan pistää sinua". Aika metsässä sujahti joidenkin mielestä jopa liiankin nopeasti.

Viikko 33 asfalttikoineita ja puita

Uusi toiminta kausi on alkanut, ja olemme aloitelleet sitä tutustumalla toisiimme ja päiväkodin tapaohin, sekä yhdessä kehittäneet niitä. Päätimme yhdessä esimerkiksi, aamupiirissä istua jatkossa lattialla penkkien sijaan. Näin on helpompi osallistua erilaisiin leikkehin. Uusi piha ja sen välineet ovat kovassa käytössä. Suosikki puuhia on autotelineessä kiipeily, moppoilu ja trimmeröinti säbä-mailalla. Myös viinimarjoja olemme saaneet maisetella ja nyt luumutkin alkavat kypsyä. Lapsista oli hauska huomata toisten pitävän enemmän punaisista viinimarjoista ja toisten mustista. Raakojen keräämisestä olemme keskusteleet paljon, ne olisivat kyllä mukavia leikeissä, mutta sitten niillä ei voi herkutella, joten sovimme ettei raakoja saa pomia, ja kypsiäkin kerätään vain syötäväksi. Kävimme katsomassa asfalttityömaata, kun sellainen lähistölle osui. Se haisi hieman mutta oli kiintoisaa, jyrä oli monen lapsen suosikki kone. Koneet ja työmiehet näyttivät lapsista likaisilta, mutta työ itsestään kivalta, jota joku voisi itsekkin isona tehdä.  Perjantain puistoretkellä tutkimme erilaisia puita ja muistelimme niiden nimiä, näimme ainakin männyn, pihlajan ja vaahteran. Puistossa lapset keksivät jäätelökioski leikin, johon kuului myös pankkiauotmaattti, jossa yksi lapsista vuorollaan pudotti kivikolikoita putkea pitkin, ja näillä sai sitten ostaa jäätelöä.

Joulu-Helmikuu

Talvikuukausien joulu-tammi-helmikuun teemana on Talven ihmemaa - talviset ympäristöt. Liikumme lähiympäristössä mm. luistelun, metsäretkien ja mäenlaskun merkeissä nauttien lumesta ja pakkasesta. Kädentaidoissa askartelemme talviaiheisia askarteluja ja lauluhetkillä laulamme talvilauluja.

Korentojen lasten eteislokeroihin on jaettu kartonkisia puun lehtiä, jotka on tarkoitus viedä koteihin. Lasten kanssa voi kotona yhdessä miettiä sellaisia asioita mitä lapsi ja vanhemmat toivovat päiväkodilla tehtävän kevään aikana ja toiveet kirjataan lehtiin, ne voivat olla pieniä arjen askareita, leikkejä, retkiä, melkeinpä mitä vain. Lehdet palautetaan päiväkodille joko aikuisille tai eteisessä olevan VaSu-puun juurelle helmikuun alun aikana. Kevään aikana pyrimme mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan toiveita ja toteutuneet toiveet nostamme puun oksille. VaSu-puussa on eriteltynä eri oppimisen alueet joihin kokoamme toteutettuja toimintoja pitkin vuotta. Toivommekin saavamme siis lapset ja vanhemmat mukaan täyttämään VaSu-puuta kanssamme!

Käymme urheilukentällä luistelemassa kun jäät ovat kunnossa ja pakkasta riittää. Pääsääntöisesti luistelupäivät ovat maanantai ja keskiviikko, mutta muusta ohjelmasta riippuen päivät saattavat vaihdella. Mukaan tarvitsemme luistimet, kypärän ja pienen pyyhkeen terien kuivaamista varten. Luistimet tulee pakata reppuun jonka lapsi pystyy itse kantamaan selässään. Mikäli lapsi ei tule luistelemaan pyydämme ilmoittamaan siitä meille, jotta tiedämme järjestää lapselle korvaavaa toimintaa. Luistelemaan lähtijöiden on hyvä käydä vanhempiensa kanssa kokeilemassa luistelua, jotta asia ei olisi aivan uusi luistelemaan lähtiessä. Päiväkodin aikuiset auttavat ja ohjaavat toki lapsia luistelemaan, mutta koska auttavia käsiä ei riitä kannattelemaan jokaista pientä luistelijaa on tuntuma luistimilla olosta hyvä olla jo ennestään. Luistimet voi luistelupäivinä säilyttää omassa eteisnaulakossa, muutoin tilan puutteen vuoksi luistimet tulee säilyttää kotona. Hiihtoa harjoittelemme päiväkodin pihassa. Lapsen sukset voi tuoda päiväkodille arkipäivien ajaksi pihan varastorakennukseen säilytykseen, josta ne on helppo ottaa esille aina kun innostuneita hiihtäjiä pihasta löytyy. Teemme pihaan sitä kiertävän ladun jossa lapset voivat hiihtää ja aikuiset tarvittaessa auttavat pikkuhiihtäjiä. Metsäretkille mukaan ei tarvita pakkasten saavuttua enää eväitä, vaan juomme metsässä kuumaa mehua, jonka otamme mukaan päiväkodilta. Toivomme vanhempien huomioivan hoitoajoissa mahdolliset retkille lähdöt niin, että mikäli lapsi ei ole paikalla ilmoitetun hoitoajan mukaisesti, vanhemmat ilmoittaisivat siitä päiväkodille, jotta osaamme varautua siihen ettei lapsi ole lähdössä retkelle. Mikäli lapsi ei ole paikalla retkellelähtöaikaan on päiväkodilla aina henkilökuntaa häntä vastaanottamassa.

Korennoilla on ennen joulua lähtenyt liikenteeseen Reissu-Nalle, joka kiertää jokaisen korentolaisen kotona. Jouluaskareissa Nalle oli 4-vuotiaiden lasten mukana ja saimme mukavia terveisiä jokaisen joulupuuhastelijan kotoa. Vuoden alusta Nalle lähti 5-vuotiaiden koteihin mukaan retkille ja talven touhuihin. Keväällä Nalle vierailee myös 3-vuotiaiden kodeissa satujen maailmaan tutustuen. Aina kun Nalle palaa reissultaan takaisin päiväkodille, luemme sen saamat terveiset yhteisellä piirihetkellä. Kesään mennessä meillä onkin sitten paljon tarinoita, joita voimme yhdessä muistella.

Metsämörri on satuhahmo joka johdattaa lapset tutustumaan luonnon ihmeisiin. Metsään saapuessa tervehdimme metsää ja laulamme Metsämörri-laulun. Metsämörri-toiminnassa lapset oppivat viihtymään luonnossa omien kokemusten, elämysten ja aistien kautta. Vuodenaikojen vaihtelua seurataan leikkien, laulujen ja satujen johdattamina. Retkellä syömme myös pienet eväät, jotka jokainen tuo kotoa omassa repussaan, jonka jaksaa selässään kantaa. Eväs voi olla pieni leipä, juures tai hedelmä ja juoma. Jalkaan on hyvä laittaa saappaat sekä varustuksen muutenkin olla sellainen, jolla pärjää ulkona myös sateen sattuessa kohdalle.

Olemme muuttaneet päivärytmiä niin, että jäämme aamupalalta sisälle ja lähdemme ulos klo 10, jolloin ulkoilemme ruokailuun asti. Askarteluhetket toteutamme pareittain, jolloin työskentelyn ohjaamiselle jää enemmän aikaa ja lapsille turvataan rauha keskittyä tekemiseen. Joten vaikka viikko-ohjelmassa olisi askartelua useammalle päivälle ei jokainen lapsi askartele joka kerta. Aamupiirin pidämme noin kolmesti viikossa jonka yhteydessä pidämme välillä myös lastenkokouksia. Lähes viikottain kokoontuu myös muutaman lapsen vuorovaikutusleikkiryhmä, jossa harjoittelemme kaveritaitoja ja luomme ryhmähenkeä.