Korentojen touhuja (blogi)

viikko 43

Tämän viikon pienryhmissä olemme rakentaneet majaa, majan rakentamisessa saamme harjoitusta loogisesta ajatellusta, hahmottamisesta ja yhteistyöstä. Olemme lukeneet kirjoja, ja käsitelleet sitä kautta pelkoa. Teemana on halloween juhliin asti käsitellä pelon tunnetta. Lapsille on hyvä muistuttaa pelon olevan sallittu tunne, mutta samalla myös kerrata ettei tarvitse pelätä. Pelosta voi tulla kertomaan aikuiselle. Lapselle on hyvä sanoittaa suojaavista asioista me olemme keskustelleet ainakin palovaroittimista ja palomiehistä turvaa tuovina tekijöinä. Pienryhmissä olemme myös keskustelleet huomion kiinnittämisestä ja ohjeiden kuuntelusta, sekä harjoitelleet huomiokiikareiden käyttöä. Huomiokiikarit tehdään omista käsistä silmille, jolloin huomion kiinnittäminen on helpompaa kun kädetkin keskittyvät asiaan. Metsäretkellä laitoimme leikkiruokaa ja metsästimme. Jumpalla viskarit saivat harjoitella, erilaisia viestejä, viesteissä oli haskaa kannustaa joukkuetoveria sekä kokea onnistumisen tunteita. "Ninjojen" jumpassa tutuistumme omiin kehonosiin ja niiden nimiin, sekä harjoittelimme muistia ja ohjeiden kuuntelua erilaisin leikien ja harjoituksin. Lopuksi pidimme rentoutus hetken, jossa lasten käsien, vatsan ja jalkojen päälle asetettiin hernepusseja, lopuksi lapsen tuli tuntoaistia hyödyntäen laskea kuinka monta pussia hänen päällään oli (1-4). Perjantaina suuntasimme kaikki metsään, aluksi lauloimme syksyisiä lauluja yhdessä, lapset pääsivät tutkimaan kastematoja, monen lapsen yhteinen projekti oli myös irottaa paloja lahonneesta kannosta.

Viikko 42

Syysloma viikolla olemme toimineet melko tavallisissa merkeissä. Muutama lapsi on ollut joukostamme lomalla, mutta toisaalta on ollut mukana myös ns.varahoito lapsia perhepäivähoidosta. Maanantaina retkeilimme metsässä ja tutuistuimme sieniin laulujen avulla. Etsimme metsästä löytyviä sieniä sienikirjasta, jolloin saimme tutkia niiden eroavaisuuksia ja samankaltaisuuksia. Lapset muistavat jo hienosti osan sienistä olevan myrkyllisiä, kuin myös sen ettei niihin kannata edes koskea. Metsässä oli myös monta hurjaa metsästäjää jotka pyysivät mm.karhuja, kauriita ja jäniksiä roolileikin merkeissä. Iso porukka "työmiehiä" oli myös kannon raivaus puuhissa, kaivaen sen juuria ylös maasta, vielä jäi urakkaa seuraavallekkin metsäretkelle. Päiväkodilla ahkerat viskarit rakensivat mallista valmiiksi parikymmentä legohahmoa. Osia oli hurjasti ja jokainen sai valita mallikortin jota alkoi rakentaa. Rakentaminen vaatikin tarkkuutta, minkä väriset housu olikaan eläinlääkärillä, onko pöydän jalassa yksi vai kaksi pisteinen palikka. Entä onko jättelömyyjän jäätelössä kolme vai neljä palloa? Viskarit keskittyivät hienosti puuhaan jo jokainen sai yhden tai useamman hahmon valmiiksi. Lopuksi hahmot pääsivät mukaan legoleikkeihin, ja ovat sillä elävöittämässä niitä jatkossakin. Tällä aikaa ninjat saivat tutustua eri elementteihin jotka olivat, tuli, ilma ja maa. Lapset saivat itse keksiä toiminnan joka kuvaa elementtiä, tulessa halattiin, ilmassa hypittiin ja maassa mentiin makuulle. Leikki toimi muuten kuten maa, meri laiva leikki. Loppu viikosta leikimme ja askartelimme tulevaa juhlapyhää varten salaisuuksia... Perjantaina pääsimme retekelle eskareiden pihalle. Ennen retkelle lähtöä pohdimme kuinka kylässä tulee käyttäytyä, kohteliaasti ja niin että lelut pysyvät kunnossa jotta pääsemme toistekkin, totesivat lapset hienosti.

Viikko 41

tällä viikolla olemme jatkaneet viimeviikon pienryhmä aihein kuuntelutaidoin, pelein ja sääntöleikein (KTS. Viime viikon blogi). Torstaina meillä kävi vieraita lähitapiolasta, he toivat lapsille ja aikuisille uusia huomioliivejä retkiä varten. Lapsien kanssa yhdessä etukäteen pohdittiin miten voisimme tuojia kiittää kun kerran jotakin saamme. Lapset askartelivat kortin ja halusivat kiitokseksi laulaa tuikituiki tähtönen-laulun. Korttia askarrellessa lapset olivat innoissaan, kun saivat "tuhota" yhden vanhan jo risan liivin ja leikata siitä mm. Sydämiä ja kukkia. Torstaina osa porukasta ehti myös jumpalle, jumpalla leikimme monia yhteisleikkejä, joissa lapset saivat mm. Katsoa mallista asentoja ja tehdä itse mallin. Tärkeä osa yhteisleikkejä on myös sääntöjen kuuntelu ja ymmärtäminen ja noudattaminen. Pidimme myös leikkikaveri arpajaiset, joissa lapsi sai vaihtelevia kavereita. Ja mahdollisesti myös leikkiä leikkiä jota ei ole pitkään aikaan leikkinyt.

Viikko 40

Askeleittain tuokiolla olemme harjoitelleet kuuntelusääntöjä jotka ovat "silmät seuraavat, korvat kuuntelevat, ollaan hiljaa ja ollaan paikoillaan". Jokainen lapsi sai kertoa jotakin omasta lemmikistään tai vaikka mummun lemmikistä ja muut harjoittelivat kuuntelu sääntöjä. tämän jälkeen pohdittiin miltä tuntui kun muut kuuntelivat, ja välillä myös sitä jos joku ei kuunnellut. Lapsista oli mukavaa kun kuunneltiin ja tuntui kurjalta jos ei kuunneltu. Pienryhmissä on myös pelailtu, peleissä lapsi saa harjoitella monia taitoja esimerkiksi muistipelissä kehittyy muisti, vuoron odotus ja vertailu taidot. Myös käsitteet samanlainen je erilainen tulevat tutuksi. Usein peliä pelatessa myös kerrotaan mitä kuvissa on/tapahtuu jolloin myös kerronnallisen puheen taidot ja sanavarasto kasvavat. Yhteisissä sääntölkeikkejä olemme leikkineet ulkona, ja saaneet onnistumisen kokemuksia ja tärkeeää harjoitusta motorisista taidoista. Sääntöleikkejä ja liikunnanriemua koimme myös tiistaina FAI:n salissa jossa lasten mieleen oli ainakin taitopiiri, jossa jokainen lapsi saa vuorollaan näyttää jonkin taidon/tempun jota muut sitten koettavat matkia. Tällaiset pienet esillä olot leikissä pienemmällä porukalla harjoittavat lasta tuleviin esiintymistilanteisiin.Ehdimme myös retkelle matkalla tutkimme syksyisiä puita mm.pihlaja, vaahtera ja tammi. Eräästä Vaahterasta bongasimme ainakin violettiä, oranssia, keltaista, vihreää, punaista ja ruskeaa väriä. Kuten Korentojen Kokouksussa keskiviikkona päätimme, päädyimme kirjastonpuistoon viralliselta nimeltä Mannerheimin puistoon jossa palomiesleikit ja koiraleikit olivat vauhdissa. Palomiehet ovat olleet leikeissä mukana koko sysksyn ja ensi viikolla meillä onkin poistumisharjoitukset, tästä olemme jo lasten kanssa keskustelleet. Piireillä olemme lukeneet Me Kettuset-kirjaa, joka kertoo ketunpentujen alkutaipaleesta, kirjassa on mukavasti sadun kautta kerrtottu faktatietoa ketuista.

Viikko 39 Leikkiryhmiä ja muuta mukavaa

Tällä viikolla väriryhmissä on jatkettu satujen merkeissä. Lapset pääsivät myös keksimään selkään piirrettävää "leikkiä" hämä-hämä häkki lauluun. Aiemmin olemme laulaneet tällä tavalla vain ekaa säkeistöä, ja usein laulaessa lapset hihkuivat "miten menee muura-muurahainen". Nyt lapset saivat itse pienryhmissä keksiä loppuihin säkeistöihin leikin. Ja hienohan siitä tuli. Piireillä olemme katsoneet poliisileijona videoita ja oppineet tärkeitä asioita mm.suojatiestä, huomion kiinnittämisestä liikenteeseen ja hätänumeroon soittamisesta. Keskiviikkoisin piireillä olemme alkaneet pitää "korentojen" kokousta jossa lapset pääsevät vaikuttamaan erilaisiin asioihin mm.äänestyksin. Tällä viikolla äänestimme 3-4 vuotiaiden ryhmän nimeksi "Ninjat" nyt meillä on siis Vikari toiminnan aikaan myös Ninja toimintaa :) Korentojen kokouksessa lapset pääsevät myös tuomaan esille omia toiveitaan tai harmituksen paikkojaan. Näitä voi tuoda esiin suoraan piirillä tai kerot aikuiselle etukäteen jolloin se merkitään esityslistaan. Metsäretkellä keräsimme Ninjojen voimaaarteita ja pelasimme suosikki leikkiä puu palaa pakko vaihtaa.

Hämä-hämä-häkki satuhierontalaulu by Korennot 20-21

Hämä-hämähäkki kiipes langalle sormet kiipeää alaselästä yläselkään
tuli sade rankka, hämähäkin vei sadetta olkapäiltä alaselkään
aurinko armas kuiva satehen piirretään käsillä aurinkoa selkään
hämä-hämähäkki kiipes uudelleen sormet kiipeää alaselästä yläselkään

Muura-muurahainen kortta kuljettaa sormet kiipeää alaselästä yläselkään
ahkerasti aina työssä ahertaa kämmenillä painelen selkään
valmis on kohta keko komea piirretään alaselkään ensin soikio, sitten keko
muura-muurahainen kortta kuljettaa sormet kiipeää alaselästä yläselkään

heinä-heinä sirkka soittaa viuluaan, vedetään kämmensyrjällä selkään poikittain
heinikossa hyppii sinne tänne vaan. sormet hyppii selässä
Pieni sinikello käypi nukkumaan, painetaan kämmenet kevyesti lapaluille
heinä-heinäsirkka soittaa viuluaan. Vedetään kämmensyrjällä selässä

Sääski-sääski pieni surraa parvessaan, Sormet ”nipistelee” selässä
suvipäivä kuuluu siinä touhussaan. Vedetään kämmenet yläselästä alaselkään
Illan varjot saapuu, siivet kimaltaa, ropsutellaan sormilla olkapäille
sääski-sääski pieni surraa parvessaan. sormet ”nipistelee” selässä

Hämä-hämähäkki kutoo verkkojaan, Sormilla vedellään viivoja selkään edes takaisin
pieni lintu lensi siihen katsomaan. kosketetaan kevyin siivin olkapäille
Aurinko laski kauas vuorten taa, vedetään yläselästä alaselkään, tehdään vuori
hämä-hämähäkki kutoo verkkojaan sormilla vedellään viivoja selkään edes takaisin

Viikko 38

Tällä viikolla olemme päässeet satujen maailmaan sekä satuhieronnan että satuhetkien kera. Lapset nauttivat pienryhmissä, kun saivat tarjota toiselle sekä saada itse rauhoittavan satuhierontahetken, jossa piirretään, hierotaan ja silitellään kaverin selkää sadun mukana. Ihanan rauhoittavaa ja rentouttavaa!
Pienryhmissä on myös aloitettu käymään läpi Askeleittain -opetusohjelmaa, jonka avulla voidaan opettaa lapsille empatiataitoja, itsehillintä- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä tunteiden säätelyä. Tätä tulemme tekemään myös jatkossa.
Englannin kielisuihkun valinneet lapset pääsivät harjoittelemaan tällä viikolla värejä englanniksi. Mukana menossa oli tietenkin myös Teddy- nalle.
Torstaina kaikki pääsivät jumppailemaan yhdessä liikuntakoordinaattori Aten kanssa. Sisäjumppa oli oikein hyvä asia Aila -myrskypäivänä.
Perjantaina metsäretkellä etsimme metsään kadonneita leluja, kuljimme jonossa seuraten johtajaa. Matkalla näimme oravia.

Viikko 37 Syksy tuntuu tuulelta

Tällä viikolla lapset ovat toden teolla huomanneet syksyn saapumisen. Vettä on sadellut ja lehdet alkavat tippua puista, myös sormikkaita on jo varsinkin aamu-ulkoilussa jo tarvittu. Syksyn merkkeihin lapset ovat osanneet listata myös sienten kasvamisen, omenoiden kypsymisen ja sumun aamuisin. Pienryhmissä on taputettu omia nimiä, ja samalla laskettu tavujen määrää. Eläin leikkiin on luotu eläimille ruokia ja kukkula jossa ne voivat majailla. Olemme laulaneet vihannes laulua, samalla opetellen eri vihannesten nimiä. Metsäretkellä viskarit harjoittelivat malli sarjojen tekemistä luonnosta löytyvillä materiaaleilla esim.käpy, lehti, lehti, keppi, kuusentupsu, käpy, keppi ja lehti. Lapset saivat vuorrollaan olla sekä mallin luojia, että mallin toistajia. 3 ja 4 -vuotiaat rakensivat metsään "sillan", jota pitkin pääsivät kulkemaan seikkailulle. Seikkailulla he kohtasivat rohkeuskiven, joka antoi kaikille rohkeutta kohdata myös muita tunteita. Seuraavaksi löytyi surullinen puu ja lapset saivat keksiä kuinka puu tulisi taas iloiseksi: haleilla ja pusuilla! Seikkailulla kohtasimme myös vihan tunteen sekä rauhoittumisen sammaleen. Seikkailu päättyi leikkinuotiolle, jossa kukin lapsi sai paistaa oman leikkimakkaran. Pihalla leikimme yhteisiä liikunta leikkejä tiistaina, yhteisleikeissä saa monipuolista harjoitusta eri liikunta tavoista, oman vuoron odottamisesta ja ohjeiden noudattamisesta ja sisäistämisestä. Myös onnistumisen elämykset liittyvät yhteisleikkeihin, sekä tietenkin yhteinen hauskanpito

Viikko 36 Toukkien kasvatusta

Tällä viikolla toukat ovat jo päässeet kasvamaan, kun lapset ovat olleet niin reippaita syöjiä. Pienryhmissä eli väriryhmissä olemme saaneet muovailla, lapsien luovuus pääsi valloilleen. Muovailussa mukavaa on kun saa tehdä aina uudestaan ja uudestaan. Sorminäppäryys ja sormien voima kasvaa pehmeää massaa puristelessa. Tällä kertaa muovailun viimeinen tuotos jätettiin kovettumaan ja kuivumaan. Leikkaamista harjoittelimme viimeviikkoisen pöllömaalauksen irroittamisella. Olemme myös yhdessä pohtineet kaveritaitoja, esim. Miettien millainen kosketus tuntuu mukavalta ja millainen ikävältä. Opimme myös että vihainenkin saa olla, mutta vihaisenakaan ei saa toista lyödä tai muutoinkaan tälle pahaamieltä tuottaa esimerkiksi ikävillä haukkuma sanoilla. Alkuun pääsee vaikka miettimällä "miltä jokin minusta tuntuisi" ja sitten voi miettiä kannattaako kaverille tehdä näin. Jatkamme hyvän kaverin taitojen harjoittelua syksyn mittaan.

 

Viikko 35

Tällä viikolla olemme käyneet liikuntapuistossa, jossa pelasimme jalkapalloa sekä venyttelimme. Tiistaina rakensimme ryhmätiloihimme majan, jossa leikit jatkuivat koko viikon. Keskiviikkona tutustuimme verhoilijamehiläiseen. Lapset katsoivat videolta, kuinka verhoilijamehiläinen leikkaa palan lehdestä ja kuljettaa sen pois. Opimme, että erakkomehiläisiin kuuluva verhoilijamehiläinen rakentaa lehdistä toukalleen kotelon. Me teimme toukkakotelot tyhjästä vessapaperirullasta, olihan silloin myös vessapaperin juhlapäivä. 😉 Revimme maitohorsman lehtiä ja liimasimme ne kiinni vessapaperirullaan hunajan avulla. Herkullista askartelua siis ;) Kiitos mehiläisille hunajasta! 🐝 Perjantaina jatkoimme tätä projektia maalaamalla verhoilijamehiläisentoukan pään ja liimaamalla sille silmät. Ensi viikolla aloitamme pitämään toukan kasvupäiväkirjaa: toukka kasvaa, kun lapsi syö lounaalla riittävän määrän ruokaa. Torstaina olimme metsäretkellä ja pääsimme tutustumaan telttailuun. Harjoittelimme metsässä rauhoittumista, hiljentymistä ja koitimme arvailla, kuka teltassa huhuilee. Teltassa oli kiva höllätä!

Viikko 34, Pöö pöö pöllö!


Pöllön silmät valmiiks tee, mukanas ne metsään vie. Siellä toivees toteutuu ja pöllö sanoo ”huu”.

Viikolla 34 leikkasimme ja liimasimme pöllön silmät maitotölkin korkille. Veimme ne mukanamme seuraavana päivänä metsään, jossa jokainen lapsi sai etsiä paikan, jonne haluasi, että pöllö ilmestyisi. ”Laita pöllön silmät vierekkäin siihen paikkaan, jonne haluat pöllön ilmestyvän, sulje silmät ja toivo oikein kovaa, että siihen tulisi pöllö.” Kun silmät avattiin, olikin yllätys, kun siihen oli laitettu pöllösabluuna. Pöllöhän se siinä! Kuuntelimme vielä Pöllöpöö – laulun ja leikimme metsässä leikkiä, jossa pöllöt yrittivät saada pakoon juoksevia hiiriä kiinni. Päiväkodilla tutustuimme eri pöllölajeihin ja kuuntelimme niiden ääniä.

Pöllöaihe jatkui seuraavina päivinä vielä päiväkodilla, kun maalasimme värikkäitä pöllöjä, joille liimattiin kiinni aiemmin askarrellut pöllön silmät.

Viikko 33

Tällä viikolla olemme aloittaneet pienryhmätoiminnan väriryhmästä. Lapset ovat päässeet tekemään yhteisen  ryhmänsä värin mukaisen komennon ikkunaan. Yhteistyö taidot saivat harjoitusta kun siipien väriä pohdittiin ja koristeita valittiin. Äänestäminen ja sopiminen tuli tutuksi. Pienryhmissä myös leikittiin yhteistä mielikuvitus piirakan leivontaa ja mehukestejä. Sekä eläin leikkiä pikkueläimellä, ruokinta ja lajittelu aitauksiin oli tärkeä osa leikkiä. Viskaritoiminta lähti käyntiin omaan ja kavereiden nimeen tutustumisella mm.muistipelin, taputus tavutuksen ja kirjoitusharjoitusten avulla. Yhdessä harjoittelimme myös sirkustemppuja mm. Esteradalla ja pallonheitto ja koppaus harjoituksissa.  Metsäretkellä maistelimme jälleen mustikoita ja avasimme nauruhanat, ja sepä vasta olikin hauskaa.

Viikko 32

Uusi toimintakausi on lähtenyt käyntiin. Tällä viikolla kävimme metsässä poimimassa ja maistelemassa niin mustikoita kuin vadelmiakin. Vadelmista piti muistaa katsoa onko niissä mato, ja matoisa Marja tiputettiin maahan. Mustikat oli tärkeä erottaa puussa kasvavista Tuomen marjoista, vaikka ne toisiaan muistuttavatkin. Kertaaminen myös, että aina tulee aikuiselta varmistaa onko Marja syötävä vai ei. Saimme melko ison sadon,  ja siitä riittikin mukavasti kuningatar piirakkaan jota leivoimme keskiviikkona. Tosten lasten suussa piirakka maistui paremmalta kuin toisten, halukkaat saivat lisää ja pakko ei ollut kenenkään syödä, mutta jokainen uskalsi maistaa. Piirakkaa leipoessa lapset pääsivät sekä mittaamaan että laskemaan. Tällä kaudella lapset on jaettu kolmeen pien ryhmään oransseihin, kaltaisiin ja sinisiin korentoihin. Näin lapsella on tuttu ja turvallinen ryhmä jossa toimintaa suoritamme, ja saamme uusia kavereita. Paljon toimimme myös yhdessä ja vaihtuvissa leikkiryhmissä, lisäksi viskareilla on omaa toimintaa ja pienemmillä omaa. Leikkiympäristöjä on jälleen muokattu ja eritoten autoleikit on ollut suosiossa.

Viikko 24

Säät ovat suosineet meitä, ja olemme väittäneet paljon aikaa ulkona. Maanantaina muistelemme kulunutta kautta katselemalla valokuvia. Lapset kertoivat kuvista mieleen tulevia asioita, hyvin kuvat palauttivat muistoja mieleen. Metsäretkellä kokosimme kakkuja metsämörille ja muille metsän asukkaille kevään kunniaksi. Kakkujen kokoamisessa täytyi käyttää yhteistyö taitoja, kun kakkua oli kokoamassa aina useampi lapsi. Oma ajatus ei aina toteudu, toisaalta kaverin idea voi innostaa yhtälailla. Jatkoimme menneiden muistelua piirtämällä jonkin muiston Korennoista. Leikimme pihalla myös yhteisleikkejä, nurinperin piilo on yksi lasten suosikeista, sinä yksi lapsi menee piiloon, muiden laskiessa. Jokainen saa lähteä etsimään piiloon menijää. Tärkeää on löydön tehtyään maltti olla hiljaa, ja hipsiä  samaan piiloon. Pian kaikki leikkijät kyykistelevät samassa piilossa. Perjantaina pidimme taas leikkikaveri arpajaiset ja leikit sujuivat hienosti myös alkukankeudun jälkeen, leikki kavereita vaihtamalla lapset saavat uusia kavereita ja saavat harjoitusta erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta. Hienointa on nähdä kun uudet kaverit jatkavat leikkiä myös ulkona yhdessä.

Viikko 23

Olemme tällä viikolla leikkineet paljon kotileikissä, leikissä lapset ottavat itselleen erilaisia rooleja. Suosituimmat roolit taitavat olla isä, äiti, isosisko, pikkusisko, pikkuveli, isoveli, vauva, ja kissa ja koira. Englannissa harjoittelimme verbejä laulun ja toistojen avulla. Opimme mm. verbit sit=istua, stand up=nouse seisomaan, run=juosta, stop=pysähtyä put one hand up=nosta yksi käsi ylös. Tekemällä ja sanomalla yhtäaikaa sanat jäivät hyvin lapsien mieleen. Olemme paljon pelailleet lautapelejä, Afrikantähti, muistipeli ja tieto, taito ja temppu ovat suosittuja pelejä. Torstaina saimme tutustua villiyrtteihin Korentojen tulevan opettajan Jennin kanssa. Lapset saivat kuulla voikukan, maitohorsman ja nokkosen mahdollisuuksista ruuanlaitossa. Puhuimme mm.nokkosletuista, ja opettelimme tunnistamaan näitä kasveja.

Viikko 22

Metsäretkellä etsimme metsästä asioita jotka vastasivat oman kehon mittasuhteisiin esimerkiksi jotakin nyrkkiä suurempaa, pikkurillin mittaisen kepin ja peukalonkynnen kokoisen kiven. Saimme harjoitusta kehon osien tuntemuksesta ja vertailusta. Myöskin ohjeet tuli kuunnella tarkkaavaisesti. Olemme yhdessä luoneet uusia leikkejä, salissa on entistä suurempi kotileikki. Ja keskitilaan on luotu yhdessä jäätelökioski. Lapset ovat saaneet askarrella jäätelöitä, tötteröistä puikkoihin, sekä maalata massapalloja irtojäätelöpalloiksi. Leikin lomassa lapset voivat harjoitella laskemista ja saavat harjoitusta tilaukseen vastaamisesta. Siinäpä onkin pohdittavaa kun asiakas tilaa yhden pallon mustikkaa ja kaksipalloa mansikkaa, minkälaisia palloja silloin kulhoon tulee laittaa. Lauloimme yhdessä myös kevät lauluja mm. Pikkuisessa myyrästä 
"pikkuinen myyrä korostamassa kurkkaa,
aurinko paistaa myyrän silmä nurkkaan,
Silmänsä sulkee, haistaa ruohon tuoksun
kuopastaan loikkaa, tekee kevät juoksun"

Viikko 21

Aloitimme juoksuhaasteen, päiväkodin pihalle on suunniteltu reitti, jonka kierrettyään omaan korttiin saa rastin. Kun kortti on täynnä, on lapsi juossut/kävellyt 10 km, tästä saattaa saada myös palkinnon. Innokkaimmat voivat jatkaa puolimaratonille ja jopa maratonille.  Moni lapsi onkin innostunut kiertämään pihaa, sitten taas välillä leikkimään ja hetken päästä voi tulla uudelleen kiertämään. Kivointa haasteessa on se että jokainen saa tehdä sitä omaan tahtiinsa ja kilpailla vain itsensä kanssa. Pihaleikit ovat muutenkin suuressa roolissa, ja samalla on mukava seurata lehtien kasvua päiväkodin pihan puissa. Olemme tutkineet hieman veden haihtumista, ja jatkossakin tutkimme veden ominaisuuksia.

Viiko 20

Olemme saaneet päiväkotiin uuden asukkaan, ravun jonka lapset halusivat nimetä Jouniksi. Jouni rapua saa joakinen lapsi vuorollaan hoitaa päivittäin. Hoito tehtäviin kuuluu kasvun mittaaminen, ruokinta ja veden hapetus puhtaalla pillillä puhaltaen. Rapua myös tulee kohdella kauniisti, eikä sen akvaariota saa esim.koputella. Joku lapsista taisi huomatakkin ettei rapu ole ihan oikea, mutta heitä kehotettiin leikkimään mukana ja käyttämään mielikuvitusta. Lapset pääsivät myös kertomaan pareittan tai yksin tarinaa järvestä. Hauskoja tarinoita syntyi, lueskelemme niitä ensiviikolla aamupiirissä, jotta lapsetkin pääsevät kuulemaan toistensa tarinoita. Olemme ottaneet tavaksi leikkiä jonkin yhteisleikin ulkoilun lopuksi, lasten suosikkeja on mm.puhvelit juoksuun, rosvo ja poliisi sekä jää mies. Yhteis leikeissä saamme harjoittelua säännöistä, toisten huomioinnista ja pettymyksistä. Laikistä on myös kätevä siirtyä pikkuhiljaa sisälle riisumaan, siten ettemme ole kaikki yhtäaikaa eteisessä. Opettelemme uusia leikkejä pikkuhiljaa kesän ja kevään mittaan, leikeistä on kuvat varaston seinäll muistuttamassa lapsia, lapset yleensä saavatkin valita leikittävän leikin. Keskiviikkona jokainen sai askarella itselleen kiikarit, torstain linturetkeä varten. Torstain metsäretkellä saimmekin sitten niitä bongailla, tutustuimme muutamiin lintulajeihin jo aamupiirillä, ja lapset olivat erityisen kiinnostuneita munista. Pohdimme miksi munat ovat eri värisiä eri linnuilla. Lapsia askarrutti myös se kasvavatko munat kun niitä hautoo, vai vain poikanen munan sisällä. Näimme matkalla metsään ihan oikeita lintuja, ja lisäksi puihin oli lenähtänyt kuvia tutuimmista linnuista. Lapset tunnistivat helposti talitintin (talitinttu, talilintu, tintti, taliainen vai mikä se nyt oli?) jotusenen, tikan ja punatulkun. Palokärki nimi oli lapsista hauska, ja pohdimmekin nimen alkuperää. Joku lapsista ajatteli nimen johtuvan siitä että se on joskus asunut paloautossa.

Viikko 19

Olemme maalanneet äitienpäivä juttuja. Ja ulkoilleet paljon, hiekkalaatikkkoihin on tuotu uusia hiekkoja, ja se on innostanut lapsia leikkimään aivan uudella innolla hiekkaleikkejä. Hiekkalaatikolla on tehty niin kakkuja, linnoja, puuroa kuin tietöitäkin. Ja hiekan tuominenhan oli monelle hoitopäivän kohokohta, sitä yhdessä katselimme turvallisen välimatkan päästä. Myös voikukat ovat nousseet päiväkodin pihaan ja niitä on ihasteltu ja keräilty. Tiistaina pelailimme pelejä. Pelit on todella hyvä paikka oppia monia taitoja niin vuoron odotusta, laskemista, värejä kuin pelisääntöjäkin. Perjantaina pidimme leikkikaveri arpajaiset, näin opimme toimimaan vähän vieraampienkin kavereiden kanssa. Ehdimme myös laulamaan keväisiä laluja ja vanhoja tuttuja lauluja mm. pikkuisesta kultakalasta. Muutama isompi lapsi pääsi myös suunnistamaan Syrjäharjulle iltaratien omatoimi rasteille. Yhteensä yhdeksän rastia löysimme ja opimme ainakin katkoviivan olevan polku, sinisen vettä ja mustat pisteet kiviä. Löytämisen riemu taisi olla parasta. Liikunta tekemisen ohella auttoi lapsia keskittymään välillä kartan lukuunkin. Metsäretkellä tutkimme sini ja valkovuokkoja tarinan avustuksella, valkovuokkoja myös löysimme metsästä, joku lapsista nimesikin ne "rakkauden kukiksi", koska niitä poimitan äidille äitien päivänä. Olemme leikkineet paljon myös yhteisleikkejä ulkona, lasten kestosuosikki on "puhvelit juoksuun", jossa leikkijät juoksevat viivata toiselle ja takaisin, osan yrittäessä osua heihin pehmeällä pallolla. Muita leikkejä ovat mm. polttopallo ja seuraajohtajaa. Eteiseen olemme saaneet uuden kampaamoleikkin, joka on loppuviikosta ollut niin tyttöjen kuin poikienkin mieleen. Kampaamoleikissä harjoitellaan leikin avulla mm.toisen oikean laista koskettamista ja huomiointia, kun kampaajan tulee huomioida ettei esim.tukista. Asiakkaan on myös osattava kertoa jos tuntuu pahalta, ja mitä toivoo kampaajan tekevän. Myös hienomotoriikka kehittyy pinnejä ja pompuloita asetellessa.

Viikko 18

Olimme pelaamassa jalkapalloa yläkoulun jalkapallo kaukalossa. Samalla kiipeilimme myös viereisellä parkouradalla. Jalkapallon pelaaminen oli suurimman osan mielestä hauskaa, ja toisten kannustaminen oli osa peliä. Joitakin harmitti kun pallo ei tullut omalla kohdalle riittävän usein. Pallon syöttämiseen joukkue tovereille kannustettiin lapsia kovasti, ja kerattiin sen olevan osa joukkue peliä. Vapaaehtoisia maalivahteja löytyi kaikista joukkueista. Pelin tiimellyksessä opimme mm. huomioimaan toisia, isompien piti huomioida etteivät pienemmät välttämättä muista aina kaikkia sääntöjä esimerkiksi pallon käteenottamisesta tai siitä kumpi maali olikaan se oma ja kumpi se johon palloa tulee koittaa. Hienosti isot joustivatkin ja pelasivat silti itse sääntöjen mukaan. Kiipeilyssä puolestaan motoriikka ja varovaisuus kehittyivät, lasten kanssa yhdessä pohdittiin esimerkski sitä kuinka korkealle kannattaa kiivetä. Lapset myös haastoivat itseään roikkumalla käsin aikuiesen laskiessa sekunteja. Vahvoja lapsia Korennoissa onkin. Teimme myös havainnon että välillä pitää huilata kunnolla, jotta jaksaa taas roikkua pitkään. Olemme askarrelleet ja maalanneet vappupalloja vesivärein. Jumpassa kertasimme värejä ja kuljetimme hernepusseja erilaisilla tavoilla "pesävarkaat" leikissä, jossa tarkoituksena on hakea pusseja vastustaja joukkueen pesästä omaan pesään. Taivaalta satava lumi ja räntä on ihmetyttänyt lapsia "koska se kesä oikeen tulee?" " Menikö kesä jo?" "sataako kesälläkin vielä lunta?" ja "tuleeko taas talvi?" ovat ainakin lasten suusta tulleita kysymyksiä. Olemme pohtineet ja tulleet siihen tulokseen että varsinkin keväällä ja syksyllä sää voi olla hyvinkin vaihtelevaa, välillä tarvitaan aurinkorasvaa ja välillä villasukkia. Vappujuhlissa kuuntelimme musiikkia ja jummpailimme mm.Fröbelinpalikoiden tahdissa. Maistelimme viimeviikolla tehtyä simaa ja munkkeja, leikimme ilmapalloilla ja saimme kasvomaalauksista. Kiva oli, aurinko paistoi vaikka olikin hhieman vilpoisaa. Hauskaa vappua kaikille myös koteihin!

Viikko 17

Kävimme valokuvasuunnistamassa liikuntapuistossa, lapsista oli jännittävää etsiä kuvan paikkoja, ja hoksottimia ja havainnointikykyä tarvittiin. Rasteilla oli myös erilaisia tehtäviä, jossa mm.muisteltiin kevään merkkejä, metsän eläimiä ja tehtiin erilaisia liikunnallisia tehtäviä. Suunnistusrata on perheidenkin käytössä, ensimmäinen rasti löytyy liikuntakeskuksen seinästä yläpihalta,kuntoilu rata opasteiden vierestä. Eikun sinne vaan, Meillä ainakin oli ja onnistumisia riitti, lopuksi ehdimme vielä leikkiä kuntotelineillä. Siellä olikin jos jonkin laista konetta aina kylvinkoneesta kaivureihin kun lasten mielikuvitus pääsi valloilleen. Olemme myös askarrelleet "vappuleluja", vaihtoehtoina oli propeli, lennokki ja hyrrä jota lapset myös ilmapalloksi nimittivät. Jokainen pääsi leikkaamaan ja liimaamaan, askartelusta riippuen myös taittelemaan. Metsäretkellä kiipeilimme kallioilla, keräsimme leikkinuotioon puita ja kiviä, pohdimme keväänmerkkejä ja leikimme "onko mörri kotona?" Leikkiä, joka on muunnos perinteisestä tervapata leikistä. Komennot ovat olleet myös ahkeria jumppaajia sisällä. Osa lapsista pääsi myös tekemään simaa, mittasimme ja harjoittelimme ohjeiden noudattamista. Myös puhtaudesta huolehdittiin tarkasti. Simaa saamme nauttia ensiviikon vappujuhlassa.

Viikko 16 Kevään viimeisiä lumileikkejä


Huhtikuussa ollaan nautittu keväisistä säistä, mutta yllättäen saapui kunnon lumikuuro, joka peitti päiväkodin pihan valkoiseen hankeen. Lapset innostuivat rakentelemaan lumesta kaikenlaista ja lumikolat kaivettiin käyttöön varastosta. Aikaiseksi saatiin mm. valtava lumiukko, joka oli päiväkodin pihasta saanut hieman "suklaisen" kuorrutteen päällensä.

Viikko 15 Lasten kertomana

Tällä viikolla Korentojen lapset pääsivät kertomaan mitä olemme puuhanneet ja tältä se kuulosti... (Nimet on korvattu useissa kohdissa korvattu kaveri sanalla)
"Me ollaan kaverin kanssa tehty lepakko taitoja"
"Keinuttu hämähäkki keinussa, ja leikitty kaverin kanssa isoveljee ja iskää"
"Leikittiin Juhaa ja Petriä kaverin kanssa, ne on remonttimiehiä"
"Mei tehtiin kiipeily telineessä takaperinkuperkeikkoja"
"Jumpannu siä-tua"
"Mäkin oon jumpannu, semmosta temppurataa, siellä oli kaikki kivaa, ja kuperkeikkaa"
"mä oon ajannu mönkijällä ja mopolla, ja ollu hämääkki keinussa"
"Syötiin vohvelita, siinä oli hilloo ja kermavaahtoo, ja sit oli mehuakin, punasta"
"Tääl on uus juttu toi maja, siä voi rakennella, tehä legoja ja mangeetteja"
"metsässä juotiin mehua ja syötiin munia"
"Eikä syöty ne oli muovia, me vaan etittiin niitä"
"Sit me tehtiin majaa eläimille, se meni rikki kun tuuli, ja sit ei enää jaksettu tehä"
"Täällä on kiva olla täällä päiväkodissa"
"Kalojen tekeminen oli kivaa"
"Kiva olla ulkon ja leikkiä kaverin kaa lepakkotaitoja"

HAUSKAA PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!!!

Viikko 14 turpoavaa maalia ja jumppaa

Tiistaina jumppailimme salissa temppuradan merkeissä, niin että tuli ihan hiki! Metsäretkellä nautimme leppäkerttu jahdista, leppäkertut oli piilotettu etukäteen ja lapset saivat niitä etsiä. Jokainen sai kokea onnistumista löydön tehdesään. Onnistumisen kokemukset ovat hyvin tärkeitä lapsen itsetunnon kehitymisen kannalta, ne voivat olla pieniä tai isoja. Tärkeää on myös että aikuinen on mukana iloitsemassa onnistumisista yhdessä lapsen kanssa. Myös majan rakennus kiinnosti lapsia kovasti, ja loppuviikosta saimme myös ison majan ns.keskitilaan jota kehitämme jatkossa yhdessä lasten kanssa. Ideana on saada aikaan myös rauhallinen leikkisoppi majaan. Torstaina maalasimme turpoavalla maalilla, joka kokattiin ensin yhdessä keittiön kaapin aineksista. Maalauksen jälkeen työ laitettiin hetkeksi mikroon, jolloin maali turposi koholle. Ihmettä oli lapsista mielenkiintoista seurata. Näitä virpomiskortteja voi tällaisenakin aikana viedä tuttaville, perinteisen virpomisen sijaan. Maalin mikrottaminen tuoksui lasten mielestä pippareille. Muistelimme mitä taikinaan laitoimme, ja totesimme tuoksun tulevan varmaankin kaakaosta, jauhoista ja leivinjauheesta, joita myös keksitaikinaan laitetaan. Lauloimme myös pääsiäislauluja mm. Kanapolkkaa. Kanapolkka laulussa saamme samalla harjoitusta suun motoriikkaan, kun eri värisistä kanoista kerovien säkeistöjen jälkeen lauletaan erilaisia tavuja kuten "sip, sip, sip", "rup, rup, rup" ja "vat, vat, vat". 

 

Viikko 13

Maanantaina maalailimme, maalasimme lapsien oman inspiraation mukaan vesiväreillä. Samalla tutkimme värien sekoittamista, ja huomasimme maalauksesta tulevan kovin tumman jos värejö lisäilee useampaa päällekkäin. Innokkaimmat maalasivat tai värittivät myös pääsiäis munia tulevaa pääsiäistä odotellen. Tiistaina temppuilimme temppuradalla, jossa sai harjoitelle mm. kiipeämistä, ryömimistä, kontaamista, tasapainoilua, hyppimistä ja pujottelua. Kivaa oli. Lopuksi lasketimme palloja palloliukumäkeä pitkin, lapset jaksoivat juosta pitkään ja hakea palloja takaisin uudelleen lasketettavaksi. Samalla kertasimme värejä pallojen mukaan, mikä väri, ja mitä sen väristä on olemassa. Punaisen pallon laskettaessaan lapset hihkuivat tomaatin ja mansikan olevan punaisia kun taas sinininen väri toi mieleen mustikan ja veden. palloliukumäkenä toimi suuri pahviputki. lasketellessamme huomasimme myös pallojen kulkevan itsestään vain alamäkeen, ylämäessä niitä tarvitsee auttaa. Kekiviikkon retkeilimme metsässä ja iloksemme saimme myös keinut käyttöön päiväkodin pihaan talven jäljiltä. Niistä onkin riittänyt meille iloa koko loppuviikoksi, kauniin kevät sään ohella. Keinuessaan lapsi saa harjoitusta kehon hallinasta, ja vauhtia ottaessaan harjoittelee koordinaatio kykyä. Torstaina teimme pöpö kokeen. Lautasilla oli vettä jonka pinnalle ripoteltiin "pöpöjä", joina voi toimia esim. pippurirouhe/-jauhe. Seuraavksi yksi sormi kastettiin lautaselle, ja tutkitiin sormeen jääneitä "pöpöjä", toinen sormi saippuoitiin ja kastettiin lautaselle, jolloin pöpöt lähtivätkin karkuun. Tätä jokainen voi helposti koettaa kotona. Kuuntelimme myös laulun käsien pesun tärkeydestä.

Viikko 12

Olemme tehneet monta retkeä kuluneella viikolla. Metsässä leikimme kalat verkossa leikkiä ja lasten toivomaa "puu palaa, pakko vaihtaa". Vierilimme entisen kirjaston viereisessä leikkipuistossa. Ja kävimme katsomassa järven rannassa kuinka vähiin jäät jo ovat käyneet. Kirjoja on luettu useampi, liittyen mm. järvi teemaaamme. Olemme myös pelailleet pelejä yhdessä.

Viikko 11 Taiteilua ja musisointia

Kukkakorennot ovat tällä viikolla aloittaneet taitokalojen kokoamista. Kalaan saa aina uuden suomun kun huomataan lapsen oppineen uuden taidon , tai kun vanha taito tulee esiin arjessa. Näin lapset huomaavat olevansa taitavia, ja tämä kehittää itseluottamusta paremmaksi. Lapset myös motivoituvat opettelemaan uusia asioita. Tarkoitus on jatkaa projektia, siten että lapsen tavoittelemat taidot tuodaan myös näkyviin kalan viereen, josta sen voi opittuaan nostaa kalaan paikoilleen. Myös vanhemmat voivat vinkata lapsen oppimia taitoja kaloihin lisättäväksi. Keskiviikkona retkeilimme metsässä yhdessä Pörriäisten kanssa, tutkailimme männyn ja kuusen eroja. Havaitsimme niissä olevan ainakin erillaisen kuoren, kävyt, neulaset ja lisäksi totesimme männyssä olevan ensin pitkä tyhjä runko, ja sitten vasta oksia. Perjantaina olimme soitinpajassa, jossa tutuistuimme eri maiden soittimiin, mm. rumpuihin ja marakasseihin. Taputtelimme ja tömistelimme rytmejä myös omalla keholla. Rytmi löytyi kokeilemalla ja toistojen avulla. Saimme myös säestää tuttuja lauluja kuten "pienen pieni veturi" ja "tutiki tuiki tähtönen" valitsemillamme soittimilla. Olemme pohtineet kaveritaitoja, sitä miten toista voi lohduttaa, pytää anteeksi ja saada innostumaan leikistä. Erityisesti lohduttaminen on noussut keskustelusta hienosti mukaan arjen toimintaan.
Aurinkokorennot olivat metsäretkellä tositoimissa. Pitkän, kaatuneen puun siirtäminen metsässä koettiin haasteelliseksi. Yhteisvoimin yrittämällä ja suunnitelmallisella toiminnalla puu saatiin kuitenkin paikoilleen ja mukaan lasten leikkiin.Lasten toiveesta lähdimme retkelle lähimetsään kiipeilemään kallioille. Kiipeily on vaativaa ja tarkkaa puuhaa mikä kasvattaa voimia, tasapainoa ja arviointikykyä siitä, mikä on turvallista ja mitkä tilanteet voivat olla vaaranpaikkoja.Tutkimme metsää eri suunnista. Huomasimme, että katsoessamme vain eteen- tai alaspäin osa metsän kauneudesta jää huomaamatta. Maattuamme metsässä selällään huomasimme sen kauneuden eri tavalla ja päätimme ottaa kuvan tästä hienosta maisemasta aivan eri näkökulmasta.Kevään teemamme on järvi, sen ympäristö ja vesi elementtinä. Keskustelimme lasten kanssa aiheesta ja maalasimme yhdessä suuren järven, johon loppuviikosta askartelimme kaloja. Ideoimme yhdessä teemaa eteenpäin ja jatkamme työskentelyä aiheen parissa koko kevään ajan. Taideteos on keskihuoneen seinällä ja jatkamme sitä tulevien viikkojen aikana.

Torstaina saimme osallistua soitinpajaan, jossa pääsimme kokeilemaan esimerkiksi erillaisia rumpuja ja marakasseja.

Viikko 10 Ilvespiiloa ja metsurihommia

Kukkakorennot osallistuivat tiistaina kirjaston satuhetkelle, lisäksi jokainen sai valita yhden kirjan päiväkodille lainattavaksi. Matkalla kertasimme liikennesääntöjä, miten tärkeää on katsoa molempiin suuntiin ja välillä taaksekkin tietä ylittäessä. Kurkkasimme myös Lukki-huoneeseen jossa sai kokeilla säkkituoleja. Aurinkokerennot maalasivat ja piirsivät talventörttäjiä.

yhteisellä metsäretkellä mentiin Ilves leikissä ilvestä piiloon, ilveksen tulee seistä paikallaan ja katsoa siitä näkyviä lapsia. Lapsen täytyy hahmottaa piilopaikka ilveksen näkökulmasta käsin, jottei häntä voi sieltä katsoen nähdä. Lapset innostuivat leikkimään myös poliisia ja rosvoa.

Torstaina hitti juttu oli tien toisella puolella olevan puun kaatotyömaan katselu. Siinä riittikin seurattavaa kun puita kaadettiin, sahattin ja siirrettiin traktorilla. Myös liikenne ohjattiin hyvinkin erikoista reittiä, "hei noi autot ajaa jalkakäytävää!". Tästäpä lapset saivat ajatuksen myös omiin leikkeihinsä, ja pian "moottorisahat" pärisivät pitkin pihaa. Muistelimme kuitenkin elävien puiden kohtelusta, siitä ettei niitä, kuori mukaanlukien voi vahingoittaa. Pohdinta jatkui vielä "miksi ne miehet sitten saavat eläviä puita kaataa?". Puhuimme metsän hoidosta, ja kerroimme joidenkin puiden olevan niin vanhoja tai lahoja että voivat olla vaaraksi esim. kaatuessaan juuri tielle, jolloin ne on parempi hallitusti kaataa metsurin toimesta. 

Perjantaina Aurinko korennot puuhasivat liikuntajuttuja omassa salissa, ja Kukkakorennot pelailivat lautapelejä. Erilaiset pelit kehittävät mm. laskemista, ohjeiden noudattamista ja oman vuoron odottamista. Myös häviämisen ja voittamisen taitoa harjoitellaan, ja hyvin se tällä kertaa luonnistuikin Kukkakorennoilta.

Viikko 9 Retkeilyä ja luovuutta

Hiihtoloma viikolla on ollut hieman vähemmän lapsia, ja Kukka- ja Aurinkorennot ovat toimineet yhdessä. Maanantaina ulkoilimme kauniissa säässä, ensin omalla pihalla ja sitten naapurissa Taikatassun pihalla. Saimme uussia ystäviä, ja jollakin lapsella oli pihalla vanhojakin tuttuja. Olemme suujumpanneet paljon ja harjoitelleet d, r, k ja s-äänteitä mm. hassujen lorujen avulla. Torstaina kävimme liikuntapuistossa katsomassa miten lumitykki tekee lunta. Kuljimme hautausmaan poikki pohtien samalla mihin kuoleet ihmiset menevät, totesimme ettei sitä kukaan voi oikeastaan tietää, mutta ihmisillä on erilainen usko asiasta. Toiset ajattelevat kuolleiden katselevan pilven reunalta ja toiset heidän olevan tähtiä taivaalla. Tärkeää on kuitenkin että me voimme muistella kuolleita tuttujamme ja heidän kanssaan tehtyjä mukavia asioita juuri esimerkiksi hautausmalla, samalla tuoden vaikka kynttilän tai kukkasia. Laskimme myös kannosta vuosirenkaita, pohtien että puu tarvitsee aika monta vuotta kasvaakseen isoksi. Muovailuvahat ovat olleet tällä viikolla kovassa käytössä, muovailu kehittää lapsen sorminäppäryyttä ja hahmottamista kun hän esimerkiksi pohtii mikä lumiukon palloista onkaan se pienin ja mikä suurin. Muovailuvahat osuivat lasten silmiin uudistuneesta taidekaapista josta laseten on helppo ottaa erilaisia välineitä käyttöönsä sillä siinä ei ole ovia. Lasten luovuus pääsee valloileen ja eseimerkiksi petsi leikkiin on syntynyt tällä viikolla eläintarha, esirippu ja liikennevalot.


Petsit uimarannalla.

Viikoo 8 Lumiriehaa, linnunlaulua ja leivontaa

Kukkakorennot ovat tällä viikolla retkeilleet metsässä, leikkien ja laulaen. Harjoittelimme hetken myös hiljaisuutta, linnun laulua kuunnellen. Lapsetkin huomasivat kuinka paljon ääniä luonnossa on. Tiistaina teimme yhdessä temppuradan Fain saliin, taitavasti lapset esteitä suorittivat, saaden harjoitusta monista tavoista liikkua ja hallita kehoaan. Pihalla mopot ja mönkijät ovat edelleen suosittuja ja myös työkoneet ovat päässeet hiekkalaatikolle töihin hiekan ollessa sulaa. Perjantaina vietimme laskiaista mm. maitopurkkihiihtäen, sanomalehtilumisotaillen ja lakanapulkkaillen. Lapset pääsivät osallistumaan myös valmisteluihin.


Aurinkokorentojen "viskarit" vierailivat Haituloiden eskareiden luona leikkimässä ja pelailemassa. Mukanamme veimme tuliaisina herkkuja, joista saimme yhdessä nauttia. Innokkaat leipojat saivat aikaiseksi suussa sulavia mokkapaloja, joista jäljelle ei jäänyt murustakaan!


Kun lunta ei näyttänyt satavan pihaan ja lapset halusivat laskea mäkeä, laskimme jumppahuoneen liukumäkeä "lumilautaillen". Jokainen laski omalla tyylillään. Viltit ja tyynyt toivat mukavasti lisävauhtia laskuun ja vauhti oli vinhaa!


Viikko 7 Kädentaitoilua ja urheilua


Aurinkokorennot tekivät puistoretken jalkapallon ja kiipeilyleikkien merkeissä. Jalkapallojoukkueet olivat tasaväkiset, peli rehtiä ja päiväkodille palautui joukko punaposkisia ja väsyneitä pelureita.Aurinkokorentojen ystävänpäiväkorttitaiteilua.

Kukkakorennot jumppasivat tiistaina erilaisia haasteita koettaen, haasteita oli mm.yhdellä jalallla seisominen, pallon heitto ja kiinniottaminen sekä erilaiset hypyt tasajalkaa ja sivuttain. Saimme kokeilla ja harjoitella monia asioita, kaverin kannustaminen oli tärkeä osa haastetta. Haasteiden jälkeen pallottelimme vapaasti lasten omien toiveiden mukaan.

Lähipuiston retkellä matkalla nähdyt koirat innostuvat Kukkakorentoja leikkimään koiran kouluttajaa puistossa, myös eläinlääkäriä leikittiin ja ajelttiin kuorma-autolla. Yhteiseen leikkiin sai jokainen leikkijä tuoda omia ideioitaan. osana viikkoa on ollut myös ystävän päivä, olemme laulaneet ystävä lauluja ja keskustelleet siitä millainen on hyvä ystävä. Lapset kertoivat hyvän ystävän piirteiksi mm. "Se ei kiusaa", "se halii", "ei töni leikistä pois" ja "on hauska, että sen kanssa saa nauraa".

Teimme myös eteisen autoleikkiin yhdessä taloja ja kauppoja. Jotta autoilla pääsee ajamaan asiolle. Varsinkin ikkunoiden painaminen oli lapsista mukavaa. 

Viikko 6 Sanomalehtiviikko

Kukkakorrennoissa jumppasimme pallotellen, harjoittelimme mm.pomputtelua, kiinnipttoa ja potkimista. Liikuimme myös eri tavoin harjoitellen samalla ohjeiden kuuntelua ja niiden mukaan toimimista. Tutustuimme myös Runebergiin laulun avulla, ja torttuluvia sanomalehden mainoksista ihaillen.

Sanomalehtiviikon kunniaksi taiteilimme koko talon tuumin sanomalehtitöitä. Askartelujen jälkeen lopuilla lehdillä leikimme "sanomalehtisotaa" lumisota-ajatuksella. Naurua riitti ja ilo oli irti pitkän tovin sekä lasten että aikuisten heitellessä sanomalehtipalloja toisiaan kohti. Lopuksi siivosimme sotkun yhdessä ja tulimme siihen tulokseen, että kun yhdessä hienosti siivoamme niin voimme hullutella taas toistekin. Olemme myös hieman tutkailleet sanomalehtien uutisia.

Aurinkokorennot laskivat metsäretkellä metsämatikkaa. Kiipeilimme kallioilla ja nautimme maahan sataneesta pakkaslumesta.

Omalla metsäretkellään Kukkakorennot liikkuivat monin eri leikein kirpsakassa pakkassäässä, lauloimme myös säähän sopivan laulun "pakkasaamuna paleltaa", lapset intoutuivat leikkimään myös metsästäjää. Pakkanen houkutteli meidät hieman aiemmin sisään, jolloin pääsimme mm.naulaus puuhiin. 
Viime viikolla askarrelluissa pahvilaatikkorakennelmissa oli mukava piilotella ja kuiskutella mukavia kaverin kanssa.Viikko 5 intiaaneja ja maalaamista

Pääsimme pitkästä aikaa Fain jumpalle, väistelimme krokotiilejä kivillä ja matkimme eri eläinten liikkeitä. Samalla saimme harjoitusta eläytymisestä eri rooleihin. Krokotiili leikki jatkui myös myöhemmin omassa jumppasalissa tasapainnoillen. Maalasimme myös vesiväreillä, muistellen samalla siveltimen käyttö tekniikkaa hellästi ja sopivasti vettä käyttäen. Kultuurihetkellä pääsimme satujumppaamaan intiaanipoikien matkassa. Perjantaina mörrissä leikimme myös erilaisia liikunta leikkejä, ja huomasimme samalla juoksemisen olevan metsässä haastavampaa kuin salissa, tai tasaisella kentällä. Ensiviikolla aloitammekin toiminnan jakautuen Kukka-Korentoihin ja Aurinko-Korentoihin, ryhmien nimet on lasten ehdotuksista äänestetty.

Viikko 4 maalaamista ja pulkkamäkeä.

Loppuviikosta saimme vihdoin nauttia lumesta, ja sen tuomista uusista leikeistä. Keskiviikkona jumppasimme ja teimme temppurataa Pian kanssa. Matkimme esimerkiksi paljon erilaisten eläinten liikkumistapoja, samalla saaden pientä draama harjoittelua. Torstain kulttuurihetkellä maalasimme suuria pahvilaatikoita yhteistyöllä, vaihteleva pystysuora pinta toi uutta näkökulmaa. Lasten ideoimana laatikoista syntyi talo, auto ja ralliauto. Maalatessa piti huomioida myös kaveria, ettei maalaa kaverin teosta piiloon, lisäksi piti sopia mm.kumpi on auton etu ja kumpi takapää. Perjantaina suunnitelmissa oli metsäretki, lapset kuitenkin kovasti toivoivat pulkkamäkeen pääsemistä, lumen sulamisen pelossa, osa halusi myös metsään. Aamupiirissä yhdessä asiaa pohtiessamme päädyimme kompromissi ratkaisuun, menemme päiväkodin lähimetsään, ja tulemme ajoissa jotta ehdimme vielä mäkeä laskemaan.

Viikko 3 Uusia tuulia

Meillä onkin ollut varsinaisia mullistuksia täällä kun Hannelandia on ollut meillä auttamassa luomaan uusia leikki ympäristöjä. Pienet ovat saamassa oman itselleen soveltuvan leikkitilan entiseen ruokailu huoneeseen, jossa isommatkin toki saavat lekkiä. Tarkoituksena on kuitenkin pitää kaikki pieni ja särkyvä pois ulottuvilta. Keskitila on muokattu uudeksi isompien lapsien ruokatilaksi, johon on tullut myös dinoleikki maailma ja taide ateljeeta muokataan parhaillaan. Jumppavälineille on saatu varasto keskitilan kulmaan jolloin itse jumppaamiselle vapautuu lisää tilaa. Lapset ovat olleet innoissaan muutoksista ja leikit on koettu houkutteleviksi. Lapset voivat nyt myös itse ottaa ruokansa jolloin pääsevät opettelemaan mm.sopivan määrän ottamista suhteessa nälkäänsä. He voivat myös laittaa esimerkiksi kastikkeen viereen tai päälle, ilman että sitä tarvitsee aikuisen kysyä. Vielä on paljon uusia ideoita ja tehtävää on. Ulkoillut olemme paljon, välillä kuraleikkejä leikkien ja välillä hikkalaatikoita kaivellen, mopoilua unohtamatta. Kiipeily on korennoilla edelleen suosiossa, ja hyvä niin, fysiikka kehittyy monipuolisesti samoin esimerkiksi etäisyyksien hahmottaminen.

Viikko 2 raketti taidetta

Kevätlukukausi on potkaistu käyntiin. Lapsilla on riittänyt lomien jälkeen hurjan paljon kerrottavaa joulusta ja uudesta vuodesta. Joulujutuista olemme keskustelleet aina sopivan tilaisuuden tullen ja yhteisestikin aamupiirillä. Toki lasten mieliin ovat nousseet joulupukki ja lahjat, mutta myös muut asiat kuten joulukuusi, suklaan syöminen, saunominen, kirkossa laulaminen, mummola vierailut, hautausmaalla käynti vesisateessa ja lahjapapereiden roskikseen keräämis apulaisena oleminen. Uutenavuonna moni oli katsellut värikkäitä raketteja, joita taiteilimmekin kahdella tekniikalla. Pienemmät piirsivät raketteja mustalle paperille vahaliiduilla, lisäten lopuksi glitterliimaa, luovuus kukoisti ja saimme nähdä monen moisia tutoksia. Samalla muistellimme millaisia raketteja kukin oli katsellut, misä ja kenen kanssa. Isommat ja innokkaimmat tekivät töitä raape tekniikkalla, jossa valkoinen paperi väritettiin peittoon vahaliiduilla ja koko komeus peitettiin mustalla maalilla. Peittämisen aikan moni jo kauhisteli tehdyn työn piilottamista, kun maalin kuivuttua päästiin raapimis vaiheeseen oli ilo kasvoilla, kun esiin tulikin sateenkaaren värit. Näitä rakettitöitä voi ihastella lasten lokeroiden yläpuolella. Perjantaina vierailimme pakkas säässä metsässä, ja vertailimme pari kuvien avulla luonnon eroja talvella ja kesällä. Sekä leikimme lintuhippaa, jossa kotka koitti saada pikkulintuja kiinni.

Viikko 51 tsemppiretkeä ja pipareita

Piparintuoksu valtasi Maahiset maanantaina ja tiistaina kun leivoimme pipareita. Piparit myös koristeltiin ja taikinaakin sai hieman maistaa. Jokainen sai tekemänsä piparit kotiin vietäväksi. Tiistaina nautimme jouluruuasta, paljon oli maisteltavaa eikä kaikki maut olleet mieleisiä, mutta moni maistoi silti rohkeasti kaikkea, suosikeiksi taisivat nousta kinkku ja lihapullat. Lapsien on mukava totutella vieraisiin makuihin kannustavassa ilmapiirissä, pakottamisesta on vain haittaa. Aikuisen esimerkki ja keskutelu esimerkiksi ruuan valmistus aineista ja tavoista auttaa lasta hahmottamaan mitä lautaselta löytyykään. Kotijuusto jakoi mielipiteitä osa otti innoisaan lisää, osa maistoi vain kielenkärjellä. Jouluruokailussa kuuntelimme myös joululauluja ja nautimme ledkynttilöiden tunnelmasta.Torstaina pääsimme vihdoin lunastamaan tsemppitaulun täyttymisestä ansaittua palkintoa, joka oli lasten suunnittelema kotaretki Ilvesten kodalle liikuntapuiston maisemiin. Retken kohokohtia olivat vaahtokarkkien paistaminen ja mäenlasku. Kyllä uni maittoi retkeläisille kun takaisin päiväkodille pääsimme. Jaksoimme kuitemkin lähteä vielä perjntainakin mörriretkelle, keli oli kostea mutta sepä ei menoa haitannut. Lopuksi leikimme lasten suosikki leikkiä "puu palaa pakkovaihtaa". Leikissä jokainen hippaa lukuun ottamatta valitsee puun, hippa hihkaisee "puu palaa pakkovaihtaa" jolloin leikkijät vaihtavat puuta, ja hippaa koittaa saada jonkun leikkijöistä kiinni vaihdon aikna, kiinni saadusta tulee uusi hippa. Kiitos tästä syksytä kaikille, ja mukavaa joulun aikaa.

Viikko 50 joulujuhlaa, leivontaa sekä eläimille lahjoja

Onpas ollutkin touhukas viikko. Alkuviikosta keskityimme joulujuhlaharjoituksiin, tiistai aamuna saimme koe yleisön Taikatassun lapsista, yleisön paikalla olo sai lapset ymmärtämään paremmin miten juhla sitten oikeasti etenee. Illalla juhlassa lapset suoriutuivatkin loistavasti, ja saivat nauttia esiintymisen illosta. Esiintymistaitojakin moni tarvitsee tulevaisuudessa esimerkiksi koulussa ja työelämässä sekä monissa harrastuksissakin. Esityksiä oli mukava suunnitella porukalla. Osa esityksistä oli lasten kanssa valittuja, osa suunniteltu yhdesä lasten kanssa ja osa syksyn mittaan niitä suosikiksi nousseita jouta pyydetään aina vaan "mennään vielä uudestaan". Juhlan jälkeen asetuimme taas normaaliin joulun odotus arkeen, ja tonttu toikin meille joulukalenteriin piirakka pulikat, jotta pääsimme hyödyntämään juhlista ylijäänyttä riisipuuroa karjalanpiirakoihin. Tortain kultuurihetkellä saimme nautiskella jouluisesta pöytäteatterista. Perjantaina vierailimme metsämörrin luona, joka neuvoi meitä jättämään eläimille joulutervehdyksen, ja veimmekin niille siemeniä talvievääksi. Siemeniä piilotettiin linnuille kivien päälle, jäniksille pensaiden ja puiden juureen, oraville kantojen päälle ja hiirille kivien ja ja puunjuurien koloihin. Ensi viikolla on tarkoitus poiketa katsomaan onko lahjoittamamme siemenet hävinneet.


tonttu oli tuonut myös jauhoja, ja jättänyt vahingossa jäljet jauhoihin....

näin komeita piirakoita saimme maistella välipalalla, kyllä olivat hyviä.

Viikko 49

Alkuviikolla saimme nauttia lumesta ja pikkupakkasesta, lapset keksivät ulkona helposti tekemistä ja sinne oli kiva mennä. Loppuviikosta keli muuttuikin jälleen hieman kosteammaksi. Lapsella on hyvä olaa riittävästi vaihtovaatetta, jotta saamme vaihdettua esimerkiksi kastuneet sukat kuiviin ulkoilun jälkeen. Joulujuhla ohjelmaa olemme suunnitelleet ja harjoitelleet ahkerasti, harjoitteleminen on lapsita kivaa usein "uudestaan" hihkaisut kajahtavat kun jokin esitys saadaan päätökseen. Lapset odottelevat innolla myös vanhempiaan yleisöksi. Tonttu on tuonut meille joulukalenterin, jossa jokapäivälle on vihje, ja vihjeen osoittamassa paikassa jokin uusi lelu tai muu juttu yhteiseen käyttöön päiväkotiin. Jokainen saa vuorollaan mennä tarkistamaan vihjeen osoittamasta paikasta tontun kätkön. Torstaina juhlimme itsenäisyyttä tutustumalla presidenttiin videon avulla, maistelemalla perinne ruokaa (karjalanpiirakkaa), laulamalla maamme-laulun ja tanssimalla mm. valssia. Juhlat olivat arvokkaat ja hienot, kiitos osallistuneille.

Viikko 48

Olemme aloitelleet jouluvalmisteluja suunnittelemalla ja harjoittelemalla joulujuhla esityksiä, lapset ovat saaneet olla paljon suunnitelmissa mukana, monenlaista ohjelmaa on luvassa. Tiistaina vierilimme kirkossa adventti hetkellä, tunnelmalllisessa hetkessä oli mukava vierailla. Torstaina nautimme ulkojumpasta Pian johdolla, kulttuurihetkellä kuulimme joulukuusen tarinaa ja jokainen sai koristella oman joulukuusen, joista koottiin iso yhteinen kuusi koristamaan Korentojen tiloja. Perjantaina kävimme kirjastossa, jossa saimme kuulla ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden kirjoittamia tarinoirta, joihin oppilaat olivat piirtäneet myös kuvat, keskustelimme myös samanlaisen projektin toteutuksesta meillä. Pari lasta innostui pitämään toisille myös oman satutunnin. Lapset ovat innostuneet kovasti rakentelemaan legoilla ja legopöydän ääressä onkin monesti rakentajia miltei ruuhkaksi asti. Ulkona lumisade on innoittanut lumipallon pyöritykseen.

Viikko 47

Olemme viettäneet lasten oikkeuksien viikkoa, johon liittyen Tiuku niminen-satuhahmo on lähettänyt meille kirjeen joka päivä. Lasten toiveita on toteutettu mm. jumpassa, leikeissä ja metsämörriretkellä. Jumpassa toiveena oli majanrakennus, hernepussileikki ja mahalaudat. Olemme myös laulaneet ja kuunnelleet "Lapsella on oikues" nimistä laulua, johon kuuluu myös tanssi, jota olemme harjoitelleet yhdessä. Perjantaina retkeilimme metsämörrissä yhdessä tärkeän ihmisen kanssa, leikimme nurinperin piiloa, seurasimme johtolankaa ja tutkimme ympäristöä. Metsämörrikin uskalsti tulla katsomaan, vaikka hieman pelkääkin aikuisia. Otimme myös lapsen oikeuksista, yhdessä lasten kanssa, kuvat tulevat näytille myöhemmin.

Viikko 46

Olemme jatkaneet kirjasto projektiamme, kirjastoa on somistettu lasten askartelemilla ampiaisilla, palautus laatikko on jo ollut kovassa käytössä ja kirjastoon on luotu hylly johon keräämme askarrellen ryhmässä luettuja kirjoja. Autoleikki on myös siirtynyt eteiseen, näin hyödynnämme entistä paremmin päiväkodin tiloja, eteisen autoleikki onkin ollut hyvin suosittu. Lasten kanssa on suunniteltu myös avajaisjuhlaa, jota pääsemme viettämään ensi viikolla. Totstaina touhusimme Pian johdolla temppuradalla, tohinaa riitti kun rata kiersi ympäri koko Maahisten talon. Meillä oli myös paloharjoitus tiistai aamupäivänä, lapsien kanssa keskusteltiin asiasta useampaan otteeseen etukäteen. Harjoitushälytyksen tullessa, osa lapsista oli leikkimässä, osa oli askartelemassa. Posituminen sujui ongelmitta ja olimme pihalla sijaitsevalla kokoontumispaikalla muutamassa minuutissa. Ensiviikolla harjoittelemme myös sisätiloihin suojautumista.

Viikko 45

Kunnan kirjaston ollessa remontissa, olemme lasten kanssa suunniteleet Korentoihin omaa kirjastoa, jossa tärkeänä osana ovat palautusluukku ja tiski josta kirjoja lainataan. Tiistain jumpalla saimme harjoitella erilaisia liikunta tapoja ja muistella kehonosien nimiä. Lapset ovat itse hyviä keksimään eri tapoja liikkua, tällä kertaa pikkupalloja kuljetetiin mm. Konkkamalla, hyppien, juosten ja peruuttamalla. Lähitulevaisuudessa meille tulee liikuntatuokioita vetämään myös Pia, joka opiskelee liikunna perustutkintoa Eerikkilän urheiluopistossa, hän kävi tällä viikolla tutustumassa lapsiin ja tiloihin. Kielisuihkussa lapset harjoittelivat metsän eläimiä englanniksi. Samaan aikaa pienemmät kertasivat värejä ja harjoittelivat alakäsitteitä laiva on lastattu pelin avulla, muistellen mm.eläimiä ja kulkuneuvoja. Perjantaina saimme nauttia hetken talvesta ja lapsilla oli kova hinku talvipuuhiin, mörriretki suuntautuikin lasten lähes yksimielisen äänestyksen jälkeen omaan pihaan.  Saimme kaivaa varastosta esiin niin pulkat, kolat kuin lumilapiotkin. Hyvältä retkimehu maistui omassa pihassakin, retkeillään taas jatkossa metsäänkin. Isänpäivä kahvituksia vartenkin ehdimme leipomaan.

Viikko 44

Tämä viikko on mennyt pitkälti salaisuustouhuissa, tulevaa isänpäivää ajatellen. Olemme juhlistaneet myös halloweeniä pienten naamiaisten ja discon muodossa. Lapsista oli hauskaa etsiä suklaa silmiä ja maistella "myrkkyjuomaa". Kultuurihetkellä saimme nauttia sadusta joka myös viitottiin.

Viikko 43

Tiistaina jumppailimme salissa, leikkien yhteisiä leikkejä, joissa opimme ohjeiden kuuntelua ja noudattamista hauskalla tavalla. Tällä viikolla olemme leikkineet useaan otteeseen myös päiväkodin pihalla erilaisia sääntöleikkejä, joita ovat olleet mm.puffalot juoksuun, kuka pelkää jäämiestä ja karhu nukkuu. Torstain kultuurihetkellä nautimme kauniista tunnelmavaloista ja satuhieronnasta, jossa piirsimme kaverin selkää satua pupusta ja tämän erilaisista ystävistä. Perjantain Mörri-retkellä leikimme mm.vauvaleikkejä, ja paistpimme makkaraa leikkinuotiolla. Retkimehut nautimme myös samaisen leikkinuotion ympärillä, samalla kuunnellen "meil on metsässä nuotiopiiri" laulua. Pohdimme myös mikä on laulussa mainittu honka, joita löysimmekin sitten paljon ihan vierestmme.

Viikko 42

Osa lapsista on viettänyt syyslomaa, ja olemme saaneet muutaman vanhan tutun eskarin vierailemaan meille täksi viikoksi, vanhat tutut ovat olleet ilo koko porukalle. Tiistaina kävimme liikuntapuistossa, ja lasten toiveesta vuorossa oli mm. estejuoksua. Päiväkodin pihalla olemme tällä viikolla mm. Haravoineet, leikkineet vesileikkejä, ja "trimmeröineet" ahkerasti sählymailoilla. Lapset innostuivat muös piirtelemään kuvia ja hahmottelemaan kirjaimia hiekkaan mailojen ja haravanvarsien avulla. Viimevikkoinen ninjarata pääsi pieneltä osin vierailemaan myös päiväkodin omassa jumppatilassa, ja on ollut ahkerassa käytössä. Lapset ovat keksineet siihen itse myös lisäosia ja tehtäviä. Torstaina pidimme toivelauluhetken, jossa luurankorokki herätti riemua ja soittimia pääsimme soittamaan ystävyydentalo laulun siivittämänä. Kotielikkiin on muodostunut myös hälytyskeskus osuus, jotta paloautot, ambulansssit ja poliisit voidaan tarvittaessa hälyttää apuun. Kellarikin on välillä leikistä löytynyt.

Viikko 41 Ninjailua

Alkuviikosta Korennot pääsivät Fai:n saliin Ninajakouluun. Koulutus muodostui useammasta osiosta, jotka pitivät sisällään erilaisia ninjaharjoituksia sisältäen mm.ketteryyttä,notkeutta, yhteistyötä ja salaisia ninjataitoja. Loppukokeen suoritettuaan meiltä valmistuikin useita ninjoja. Koulutuksesta on kuvia kasvunkansiot välilehden alla. Torstaina pääsimme satujumppaamaan jäniksen pojan matkassa, jonka yllätyssynttäreitä jumpan lopuksi juhlittiin. Metsämörriretkellä vasta valmistuneet ninjat pääsivät testaamaan piiloutumista ja ninjaketteryyttä luontoolosuhteissa. Osa lapsista vieraili kirjaston satuhetkellä, jossa sattiin kuunnella satu hiirien puolukka retkestä. Kehitelimme tälläviikolla myös Pet Shop maailmaa, johon innokkat lapse askartelivat mm.lammen, puita ja sateenkaaren leikkiä rikastuttamaan.

Viikko 40 Luuranko-rokkia ja räntäsadetta

Tiistaina jumppailimme huivien kanssa, huivia mm.piiloteltiin eri kehon osien alle. Olemme paljon laulaneet "suomalainen metsä" - laulua, joka on noussut lasten suosioon, nyt lauluun on tullut välillä mukaan myös pehmolelut ja soittimet. Toinen suosittu laulu on luuranko rokki, jossa on menoa ja meininkiä, mutta myös rauhallisempia hiivintäkohtia. Musiikki on muutenkin mukana korentoryhmän arjessa ja usein otamme kaiuttimen mukaan myös ulos, jossa tansimme ulkoilun lomassa. Perjantaina osa porukasta pääsi osallsitumaan kirjaston satutunnille, josa kuuntelimme satua tammen terhosta, ja opimme kuinka siitä kasvaa ajanmyöta uusi suuri Tammi. Muu porukka ulkoilu Metsämörrin matkassa, kiemurellen haasteellista reittiä seuraten. Retkillä ihmettelimme myös taivaalta satavaa räntää.

Viikko 39 hernepussijumppaa ja metsätaidetta

Fai:lla jumppaillimme hernepussien kanssa. Lapset pitivät kovasti leikistä, josa musiikin soidessa kierretään hernepussipiiriä ja sen loputtua napataan jokin pusseista nopeasti. Pusseja vähennetään kierros-kierrokselta, ja samalla myös joku leikkijä putoaa pois. Lapset saavat leikissä harjoitusta niin tarkkaivaisuudesta, laskemisesta kuin pettymyksistäkin. Keskiviikon kielisuihkussa opettelemme värejä englnniksi, ölapset todistivat sanojen jääneen hyvin mieleen ulos lähtiessä, jossa moni kertoi vaatteidensa värejä. Kolme vuotiaiden kanssa muisteltiin marjojen ja hedelmien nimiä, syöttäen niitä "Ötti" sammakolle. Kultuurituokiolla lauloimme yhdessä kokotalon lasten kesken tuttuja lauluja. Metsämörri retkellä etsimme metsästä parin kanssa käpyjä, keppejä, kiviä ja puunkuorenpaloja. Samalla harjoittelimme laskemista ja yhteistyötä, sillä parilla tuli olla aina tietty määrä haettavia tavaroita. Lopuksi parin kanssa sai sommitella taideteoksen, teoksista muodostui traktori, koti, räjähtänyt panssarivaunu, hiiren koti ja torahamaskoti. Lapsten kanssa keskusteltiin siitä miten erillaisia teoksia syntyi vaikka materiaalit olivat periaatteessa samat.

Viikko 38 bussiretki ja liikuntaa

Maanantaina Korennoilla oli jännä päivä, kun lähdimme linja-automatkalle Jokioisille Elonkiertoon. Nähtävää ja tutkittavaa oli paljon, näimme mm.lehmiä, hevosia, vuohia, lampaita ja kanoja. Lisäksi tutkimme erilaisia kasveja ja ja luonnon eläimiä. Monelle jäi mieleen keskellä peltoa ollut vessanpytty, ja toinen pytty jossa oli suden pökäle sisällä. Tiistaina urheilimme liikuntapuistossa, testasimme liikuntamuistipeliä, ja esittelimme taitojamme taitopiirissä. Taitopiirissä jokainen saa lorun "minä olen Matti, Matti, Matti. Minä olen Matti ja osaan....", näyttää jonkin tempun jota muut yrittävät matkia. Lapset olivat innokkaita esittelemään taitojaan. Keskiviikkona uppouduimme lautapeleihin, joiden avulla saa hauskasti oppia, mm.laskemista, värejä, vuoron odottamista, muistia ja yhdistämistä. Torstain kultuurihetkellä lauloimme yhdessä sekä leikimme erilaisia sääntöleikkejä. Perjantaina tutkimme metsää hieman lähempää luuppien avulla, osan porukasta vieraillessa kirjaston satutunnilla.

Viikko 37 Värejä ja esteiden ylitystä

Maanantaina osa lapsista pääsi leipomaan porkkanapiirakkaa tiistain sadonkorjuuiltaa ajatellen. Ohjetta noudatettiin tarkasti samalla harjoitellen mittaamista ja laskemista. Tiistaina olimme yleisurheilemassa urheilupuistossa. Tällä kertaa ohjelmassa oli aitajuoksua ja heittoja turbokeihäällä. Lapset osallistuivat innokkaasti ja onnistumisen kokemuksia oli ilo seurata. Keskiviikkona Suvi tuli vierailemaan Teddyn kanssa ja opettelimme neljä-vuotta täyttäneiden kanssa englantia kielisuihkun merkeissä. Opimme kertomaan nimemme ja kysymään " who are you?", monia aluksi joitakin hieman jännitti, kaikki rohkaistuivat kuitenkin hienosti osallistumaan. Lapset pitivät hetkestä ja suvin-kielisuihku jatkuukin kahden viikkon välein keskiviikkoisin. Harjoittelemme englantia myös arkisissa tilanteissa, kuten pukiessa, ruokaillessa ja kädentöissä, näin asiat tulevat lapsille tutuksi. Torstaina tutustuimme värehin musiikkimaalauksen merkeissä, yhteiset taideteokset ovatkin ihailtavina lapsien lokeroiden yläpuolella. Perjantain mörriretkellä jatkoimme väritemaa ja etsimme metsästä erilaisia värejä. Tarkat silmät eri värejä löysiväkin, jopa samassa mustikan varvussa oli montaa eri väriä. Korennot ovat myös innostuneet pelailemaan pitkin päivää, suosikkeja tällä viikolla ovat olleet Afrikan tähti ja muistipeli.

Viikko 36 Orava ja taikapuu

Kokeilimme ensimäistä kertaa tänä syksynä satuhierontaa. Tarina kertoi taikapuusta, joka sai alkunsa oravan piilottamasta pähkinästä. Satuhieronnan tarkoituksena on mm. Rauhoittua, kuunnella, kehittää mielikuvitusta ja harjoitella hyvää kosketusta ja läheisyyttä. Lapset pitivät tuokiosta kovasti, ja jatkammekin niitä myös tulevaisuudessa. Maalasimme myös metsään liittyviä maalauksia. Tutustuimme tällä viikolla muutenkin oravaan ja esimerkiksi sen ruokavalioon. Lapset tiesivät sen syövän käpyjä, pähkinöitä ja marjoja, mutta lisäksi saimme tietää sen ruokavalioon kuuluvan myös sienet ja linnun munat. Muutamia sieniä löysimme myös metsämörriretkeltä. Pohdimme osan sienistä olevan syötäviä ja osan myrkyllisiä, sovimme ettei sieniin kosketa ilman aikuista, koska sienissä oleva myrkky voi joutua sormien kautta suuhun tai vaikkapa silmiin. Torstain kultuurihetkellä lähdimme mielikuvitus-bussimatkalle laulaen ja leikkien. Perjantaina suuntasimme liikuntapuistoon kannustamaan koululaisia yleisurheilukisoissa.

Viikko 35 syksyistä puuhailua.

Tällä viikolla kelit ovat olleet jopa helteisen lämpimiä ja olemme niistä nauttineet. Suosittuja leikkejä Korennoissa ovat olleet erityisesti autot, pikku-legot, junarata, kotileikki ja prinsessa linna. Myös lautapelien pelaaminen kiinnostaa monia, viime hetkien suosikki on ollut Afrikan tähti. Tiistaina osa porukasta jumppaili Fain salissa ja osa ulkoili. Lapset saivat itse valita kumpaan puuhaan halusivat osallistua. Keskiviikkona isommat lähtivät liikuntapuistoon, jossa potkittiin palloa, juostiin, hypättiin pituutta ja kokeiltiin ulko-kuntolaitteita. Pienemmät puolestaan retkeilivät Kuusitien puistossa. Torstain kulttuurihetkellä jatkettiin viimeviikosta tutulla ystävyys-teemalla, hetki saatiin viettää mukavassa auringonpaisteessa ulkosalla. Saimme jammailla ja soittaa rytmisoittimia. Perjantain Metsämörri-retkellä etsimme lähiympäristössä esimerkiksi jotakin kovaa, vihreää, terävää, itseä isompaa ja omaa sormea pienempää. Lapset jaksoivat hyvin kuunnella ohjeita ja toimia niiden mukaan. Näimme myös iloisesti loikkivan sammakon.

Viikko 34 Ystävyyttä ja uusia nimiä

Tällä viikolla olemme jumppailleet fai:n salissa, ja liikunnan riemua riitti, varsinkin juokseminen ja musiikki ovat Koretolaisten mieleen. Keskiviikkona teimme retken kirjaston puistoon, kerraten samalla viimeviikolla tutuksi tulleita puita. Puistossa rakennettiin mm.muurahaisille linna hiekkalaatikkoon. Torstain koko talon kulttuurihetkellä teemana oli ystävyys ja rakkaus, pohdimme mitä ystävyys ja raukaus ovat, lapset kertoivat ystävien voivan olla niin aikuisia kuin lapsia, ja niitä on hyvä olla monta. Ystävistä kannattaa pitää huolta ja olla heille mukava. Sovimme myös että päiväkodissa olemme kaikki kavereita toisillemme, vaikkei aina tarvitsekkaan olla jokaisen kanssa samassa puuhassa, voi silti olla kaveri. Lauloimme laulut "tule ystäväksi näin" ja "ystävyyden talo". Perjantaina Mörreilimme metsässä, ja uudetkin korentolaiset saivat metsämörrinimen, Metsämörrinimi muodostuu jostakin Suomen luonnon kasvista tai eläimestä, joka alkaa samalla kirajaimella kuin lapsen oma nimi, ja omasta nimestä, kuten Pekka Pääskynen. Vanhat korentolaiset muistivat hyvin nimensä. Metsästä löytyi vielä muutamia mustikoita joita oli mukava maistella. Lisäksi keräsimme männyn neulasia tulevaan siiliaskarteluun, metsä laulun avulla erotimme männyn neulaset muista. Laulussa lauletaan "kuusen neulaset yksittäin, männyn neulaset pareittain, kolme neulasta katajan pistää sinua". Aika metsässä sujahti joidenkin mielestä jopa liiankin nopeasti.

Viikko 33 asfalttikoineita ja puita

Uusi toiminta kausi on alkanut, ja olemme aloitelleet sitä tutustumalla toisiimme ja päiväkodin tapaohin, sekä yhdessä kehittäneet niitä. Päätimme yhdessä esimerkiksi, aamupiirissä istua jatkossa lattialla penkkien sijaan. Näin on helpompi osallistua erilaisiin leikkehin. Uusi piha ja sen välineet ovat kovassa käytössä. Suosikki puuhia on autotelineessä kiipeily, moppoilu ja trimmeröinti säbä-mailalla. Myös viinimarjoja olemme saaneet maisetella ja nyt luumutkin alkavat kypsyä. Lapsista oli hauska huomata toisten pitävän enemmän punaisista viinimarjoista ja toisten mustista. Raakojen keräämisestä olemme keskusteleet paljon, ne olisivat kyllä mukavia leikeissä, mutta sitten niillä ei voi herkutella, joten sovimme ettei raakoja saa pomia, ja kypsiäkin kerätään vain syötäväksi. Kävimme katsomassa asfalttityömaata, kun sellainen lähistölle osui. Se haisi hieman mutta oli kiintoisaa, jyrä oli monen lapsen suosikki kone. Koneet ja työmiehet näyttivät lapsista likaisilta, mutta työ itsestään kivalta, jota joku voisi itsekkin isona tehdä.  Perjantain puistoretkellä tutkimme erilaisia puita ja muistelimme niiden nimiä, näimme ainakin männyn, pihlajan ja vaahteran. Puistossa lapset keksivät jäätelökioski leikin, johon kuului myös pankkiauotmaattti, jossa yksi lapsista vuorollaan pudotti kivikolikoita putkea pitkin, ja näillä sai sitten ostaa jäätelöä.

Joulu-Helmikuu

Talvikuukausien joulu-tammi-helmikuun teemana on Talven ihmemaa - talviset ympäristöt. Liikumme lähiympäristössä mm. luistelun, metsäretkien ja mäenlaskun merkeissä nauttien lumesta ja pakkasesta. Kädentaidoissa askartelemme talviaiheisia askarteluja ja lauluhetkillä laulamme talvilauluja.

Korentojen lasten eteislokeroihin on jaettu kartonkisia puun lehtiä, jotka on tarkoitus viedä koteihin. Lasten kanssa voi kotona yhdessä miettiä sellaisia asioita mitä lapsi ja vanhemmat toivovat päiväkodilla tehtävän kevään aikana ja toiveet kirjataan lehtiin, ne voivat olla pieniä arjen askareita, leikkejä, retkiä, melkeinpä mitä vain. Lehdet palautetaan päiväkodille joko aikuisille tai eteisessä olevan VaSu-puun juurelle helmikuun alun aikana. Kevään aikana pyrimme mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan toiveita ja toteutuneet toiveet nostamme puun oksille. VaSu-puussa on eriteltynä eri oppimisen alueet joihin kokoamme toteutettuja toimintoja pitkin vuotta. Toivommekin saavamme siis lapset ja vanhemmat mukaan täyttämään VaSu-puuta kanssamme!

Käymme urheilukentällä luistelemassa kun jäät ovat kunnossa ja pakkasta riittää. Pääsääntöisesti luistelupäivät ovat maanantai ja keskiviikko, mutta muusta ohjelmasta riippuen päivät saattavat vaihdella. Mukaan tarvitsemme luistimet, kypärän ja pienen pyyhkeen terien kuivaamista varten. Luistimet tulee pakata reppuun jonka lapsi pystyy itse kantamaan selässään. Mikäli lapsi ei tule luistelemaan pyydämme ilmoittamaan siitä meille, jotta tiedämme järjestää lapselle korvaavaa toimintaa. Luistelemaan lähtijöiden on hyvä käydä vanhempiensa kanssa kokeilemassa luistelua, jotta asia ei olisi aivan uusi luistelemaan lähtiessä. Päiväkodin aikuiset auttavat ja ohjaavat toki lapsia luistelemaan, mutta koska auttavia käsiä ei riitä kannattelemaan jokaista pientä luistelijaa on tuntuma luistimilla olosta hyvä olla jo ennestään. Luistimet voi luistelupäivinä säilyttää omassa eteisnaulakossa, muutoin tilan puutteen vuoksi luistimet tulee säilyttää kotona. Hiihtoa harjoittelemme päiväkodin pihassa. Lapsen sukset voi tuoda päiväkodille arkipäivien ajaksi pihan varastorakennukseen säilytykseen, josta ne on helppo ottaa esille aina kun innostuneita hiihtäjiä pihasta löytyy. Teemme pihaan sitä kiertävän ladun jossa lapset voivat hiihtää ja aikuiset tarvittaessa auttavat pikkuhiihtäjiä. Metsäretkille mukaan ei tarvita pakkasten saavuttua enää eväitä, vaan juomme metsässä kuumaa mehua, jonka otamme mukaan päiväkodilta. Toivomme vanhempien huomioivan hoitoajoissa mahdolliset retkille lähdöt niin, että mikäli lapsi ei ole paikalla ilmoitetun hoitoajan mukaisesti, vanhemmat ilmoittaisivat siitä päiväkodille, jotta osaamme varautua siihen ettei lapsi ole lähdössä retkelle. Mikäli lapsi ei ole paikalla retkellelähtöaikaan on päiväkodilla aina henkilökuntaa häntä vastaanottamassa.

Korennoilla on ennen joulua lähtenyt liikenteeseen Reissu-Nalle, joka kiertää jokaisen korentolaisen kotona. Jouluaskareissa Nalle oli 4-vuotiaiden lasten mukana ja saimme mukavia terveisiä jokaisen joulupuuhastelijan kotoa. Vuoden alusta Nalle lähti 5-vuotiaiden koteihin mukaan retkille ja talven touhuihin. Keväällä Nalle vierailee myös 3-vuotiaiden kodeissa satujen maailmaan tutustuen. Aina kun Nalle palaa reissultaan takaisin päiväkodille, luemme sen saamat terveiset yhteisellä piirihetkellä. Kesään mennessä meillä onkin sitten paljon tarinoita, joita voimme yhdessä muistella.

Metsämörri on satuhahmo joka johdattaa lapset tutustumaan luonnon ihmeisiin. Metsään saapuessa tervehdimme metsää ja laulamme Metsämörri-laulun. Metsämörri-toiminnassa lapset oppivat viihtymään luonnossa omien kokemusten, elämysten ja aistien kautta. Vuodenaikojen vaihtelua seurataan leikkien, laulujen ja satujen johdattamina. Retkellä syömme myös pienet eväät, jotka jokainen tuo kotoa omassa repussaan, jonka jaksaa selässään kantaa. Eväs voi olla pieni leipä, juures tai hedelmä ja juoma. Jalkaan on hyvä laittaa saappaat sekä varustuksen muutenkin olla sellainen, jolla pärjää ulkona myös sateen sattuessa kohdalle.

Olemme muuttaneet päivärytmiä niin, että jäämme aamupalalta sisälle ja lähdemme ulos klo 10, jolloin ulkoilemme ruokailuun asti. Askarteluhetket toteutamme pareittain, jolloin työskentelyn ohjaamiselle jää enemmän aikaa ja lapsille turvataan rauha keskittyä tekemiseen. Joten vaikka viikko-ohjelmassa olisi askartelua useammalle päivälle ei jokainen lapsi askartele joka kerta. Aamupiirin pidämme noin kolmesti viikossa jonka yhteydessä pidämme välillä myös lastenkokouksia. Lähes viikottain kokoontuu myös muutaman lapsen vuorovaikutusleikkiryhmä, jossa harjoittelemme kaveritaitoja ja luomme ryhmähenkeä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä