Korennot

Tiedotettavaa

Mukavaa elokuuta ja tervetuloa Maahisiin uudet ja tutut ystävät!

Pikku hiljaa palailtuamme lomilta järjestäydymme normaaliin päivärytmiin ja viikkosuunnitelmaamme palaa tutut touhut. Luontoliikunnan myötä liikumme yhä enemmän ulkona mm. metsäretkeillen. Englannin kielisuihkutuksesta iloitsemme yhteisen oppimishetken merkeissä joka toinen keskiviikko alkaen 11.9. Vanhempia haluamme taas muistuttaa riittävistä vaihtovaatteista, kuravaatteista ja saappaista syksyn sateiden saapuessa, jotta lapsenne on hyvä ulkoilla säässä kuin säässä. Viikkokohtainen toimintasuunnitelma löytyy jälleen etusivulta. Ehdotuksia ja ideoita toimintamme suunnitteluun otamme edelleen mielellämme vastaan!


Aiheeseen liittyvä kuva
Suunnitelma viikolle 38

Ma Retki Elonkiertoon Jokioisille. Bussi lähtee päiväkodilta klo 8.30. Paluu päiväkodille klo 12 mennessä.
Ti Liikuntapuistoon urheilemaan, lähtö klo 9.30. TAI sadesäällä Fai:n jumppa.
Ke Pelipäivä.
To Kulttuurihetki klo 9.45.
Pe Metsämörriretki, lähtö klo 9.15. Jalkaan saappaat ja selkään reppu pienine eväineen. / Kirjaston satutunti. Satutuntilaisille ilmoitetaan lähdöstä etukäteen.

Maanantaina 16.9. lähdemme aamupalan jälkeen retkelle Elonkiertoon Jokioisille. Luvassa on kotieläimiin tutustumista, ulkoilua ja mukavaa yhdessäoloa.

Lähipäivinä jaamme Korentojen lasten lokeroihin VaSu-puun vihreät lehdet. Toivomme vanhempien keskustelevan kotona lapsensa kanssa siitä, mikä päiväkodilla on kivaa ja mitä lapsi toivoo, että päiväkodilla tehtäisiin. Vanhemmat kirjaavat toiveet lehtiin. Nämä lehdet kerätään takaisin sadonkorjuujuhlassa 10.9. Mikäli ette pääse paikalle juhlaan, niin lehden voi palauttaa joko eteiskäytävän seinällä olevan VaSu-puun juurelle tai suoraan Maahisten aikuiselle. Nämä arvokkaat toiveet keräämme yhteen ja me aikuiset pohdimme miten toiveita lähdemme toteuttamaan. Toteutuneet toiveet nostetaan VaSu-puun juurelta oksille sitä mukaa kuin ne ovat toteutuneet. Seuratkaahan syksyn mittaan mitä oksille ilmestyy! :)

Syksyn ajan teemanamme on yhteisöllisyys ja oppimisympäristöt otsikolla Meidän Maahisten maailma. Tähän teemaan liittyen lasten kanssa keskustelemme mm. päiväkodin oppimisympäristöstä ja yhdessä tekemisestä, leikeistä ja retkistä. Aiheeseen liittyen toteutamme projektityön askartelemalla pienoismallin Maahisten päiväkodista, jonka lapset ovat itse suunnitelleet. Projektityötä tehdään pienryhmissä pitkin syksyä niin, että jokainen lapsi pääsee mukaan projektiin vuorollaan niin halutessaan. Projektiin liittyy myös muuta kädentaitotyötä, jonka laitamme myös esille päiväkotirakennelman yhteyteen.


10.9. vietämme sadonkorjuujuhlaa, mikä on koko perheen toiminnallinen ilta. Luvassa on herkuttelua, yhteistä toimintaa ja uuteen toimintakauteen liittyvää asiaa. Toivomme teidän osallistuvan juhlaamme koko perheen voimin.


Korennot osallistuivat kevään aikana Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun, jossa ryhmämme video valittiin alle 12-vuotiaiden kilpailusarjan viiden parhaan joukkoon ja palkittiin 40 euron lahjakortilla Suomalaiseen kirjakauppaan. 😊 Menestyksestä on kerrottu useissa eri tiedotusvälineissä ja video löytyy YouTubesta. Lasten kanssa menestystä juhlittiin heidän toiveidensa mukaisesti jumppaamalla, discoilemalla ja syömällä karkkia. Videon ja tietoa kilpailusta voi lukea seuraavista osoitteista:

https://www.kulttuuriymparistomme.fi/fi-FI
https://kotiseutuliitto.fi/


"Lapset ovat luonnostaan liikkuvaisia ja nauttivat vauhdista ja hauskanpidosta. Ryhmässämme on tapana hassutella ja ottaa ilo irti musiikista. Lasten kanssa olemme laulaneet perinteistä Mummo kanasensa-laulua, josta löysimme YouTubesta rokkiversion. Lapset halusivat rokata oppimamme laulun mukana ja näin syntyi ajatus Mummo-Rockista, jonka halusimme jakaa muidenkin kanssa. Ehkä se innoittaa muitakin musiikin ystäviä rokkaamaan rohkeasti! Nyky-yhteiskunta ja työelämä vaatii tekijöiltään esiintymistaitoja ja rohkeutta, jota opettelemme yhdessä lasten kanssa hauskalla tavalla ja kannustamalla heitä heittäytymään hyvään fiilikseen sekä luottamaan itseensä ja tekemiseensä. Musiikilla on suuri voima, joka kantaa yli kulttuurirajojen!"


20190528_115640.jpg

Korentolaisia toukokuussa 2019.


Korentojen eteisessä tiedotettavien asioiden seinällä on kerrottu vanhemmille tarkoitettu salasana Pedanetin Kasvunkansiot-sivulle, joilta voi lukea Korentojen syksyn kuulumisia ja nähdä kuvia lapsille merkittävistä asioista ja tapahtumista. Tämän lisäksi lapsille on luotu omat kasvunkansiot, joihin vanhemmille jaetaan henkilökohtaiset salasanat elokuusta alkaen.

Englannin kielisuihku Korennoilla on päässyt vauhtiin pienin askelin. Pedanetin sivuilla on Englantia varhaiskasvatuksessa-osio jossa vanhemmat voivat yhdessä tutustua kielisuihkutusryhmässä käytyyn materiaaliin ja harjoitella kotona englantia yhdessä lapsen kanssa. Muutaman lapsen kanssa käymme Taikatassussa vierailemassa kielisuihkutusryhmässä oppimassa englannin kieltä laulujen ja leikkien lomassa. Tällä välin muu Korentoryhmä ulkoilee omassa pihassa. Kielisuihku toteutuu myös Maahisissa arjen puitteissa niin, että otamme englannin kielen mukaan päivittäisiin piirihetkiimme. Lisäksi tervehdimme toisiamme myös englanninkielisesti. Tavoitteena on tutustua uuteen kieleen leikin ja laulun kautta ja ajatuksenamme on rikastuttaa sanavarastoamme, aiheinamme ovat värit, viikonpäivät, eläimet ja tutuimmat hedelmät. Lisäksi opettelemme laskemaan numerot 1-10. Lapsi voi halutessaan olla mukana oppimassa uusia sanoja tai olla muuten vain mukana piirillä vaikka uusi kieli ei niin kiinnostaisikaan. Tämän lisäksi leikinvalinnassa on uusi valintavaihtoehto "enkkupiste", jonka lapsi voi halutessaan valita. Enkkupisteellä voi yhdessä aikuisen kanssa opetella englanninkielen sanoja mm. muistipeliä tai Kimbleä pelaten. Käytössä on myös englanninkielisiä pelejä sisältävä iPad. Uuden kielen oppiminen alkaa siis "makustelemalla" uusia sanoja kuunnellen ja harjoitellen leikin lomassa. Tämän isompia tavoitteita emme toiminnalle aseta, pääasia on saada lapsille miellyttävä kokemus kielten oppimisesta ja herättää heidän mielenkiintonsa uusia kieliä ja kulttuureja kohtaan. Joten "Hello and welcome to Maahiset!"

Päiväkodissamme ei ole varsinaista lelupäivää, vaan lapset ovat saaneet tuoda omia leluja päiväkotiin silloin kun ovat halunneet. Lelun tulee kuitenkin olla sellainen, jolla voivat kaikki lapset leikkiä. Legot hukkuvat muiden lelujen joukkoon helposti. Työntekijät eivät ota vastuuta lasten omista leluista; niiden rikkoutumisesta tai hukkumisesta. Tämä on hyvä muistaa lelua valitessa. Vaihtovaatteet ja lelut tulee mahtua lapsen omaan lokeropaikkaan koska säilytystilaa eteisissä on hyvin rajallisesti.

Päiväkodissamme on nollatoleranssi lyömisen suhteen, mikä tarkoittaa sitä, ettei lyödä saa toisia lapsia, päiväkodin aikuisia eikä vanhempia. Mikäli lyömistä ilmenee esimerkiksi kotiinlähtötilanteissa, työntekijät puuttuvat tilanteeseen. Aikuisten kesken olisikin hyvä keskustella, miten toimitaan tilanteissa jos lapsi on aggressiivinen. Omalla esimerkillämme me aikuiset näytämme lapsille miten suhtaudumme toisten ihmisten kohtaamiseen ja kohtelemiseen. Pyrimme päiväkodissa käyttäytymään hyvien tapojen mukaisesti ja tästä olemmekin saaneet hyvää palautetta vanhemmilta.

Olemme muuttaneet muutamia arjen käytäntöjä ryhmässämme syksyn aikana. Syömään lähdemme porrastetusti ja opettelemme itse ottamaan ruokailuvälineet mukaamme siirtyessämme pöytiin. Ruokailupaikat eivät enää ole nimettyjä vaan paikan saa joka ruokailulle valita itse. Näin mahdollistamme sosiaalisia tilanteita lasten välillä. Jokaisessa pöydässä istuu kuitenkin aikuinen ohjaamassa ruokailutilannetta ruokarauhan säilymiseksi. Myöhemmin kun siirtymiset ruokailutilassa alkavat sujua, alamme myös voitelemaan leivät itse ja maidon kaatamista itsenäisesti harjoittelemme myös. Aamupalalla ja välipalalla lapsi saa valita mitä leivän päälle haluaa ja omat astiat viedään vähin äänin tiskikärryyn sitten kun lapsesta tuntuu, että ruokailu on ohi. Edelleen kannustamme lapsia maistamaan kaikkea tarjolla olevaa, mutta lapsi päättää itse mitä tarjolla olevasta ruuasta haluaa syödä.

Unille menemme edelleen varpaita tuuletellen alusvaatteissa, mutta mikäli lapsi haluaa nukkua sukat jalassa tulee hänelle tuoda erilliset unisukat ja halutessaan univaatteet. Lapsi voi tuoda päiväkotiin unilelun. Unilelu säilytetään muutoin omassa lokerossa, mutta mikäli lelu tuo lapselle turvaa, sen mukanapito on sallittua. Unikavereita voi olla enemmän kuin yksi. Ehtona kuitenkin on, ettei unikavereilla leikitä lepohetkellä, ne eivät pidä mitään ääntä tai muuten häiritse lapsen lepäämistä. Turvallisuussyistä leluissa ei myöskään voi olla pieniä tai irtoavia osia. Lepäämässä olemme n. 45 minuuttia, jonka jälkeen voi joko nukkua tai nousta leikkimään hiljaisia leikkejä.

Tammelassa on alettu työstämään suunnitelmaa kiusaamisen ehkäisemiseksi. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on koonnut Kaikille kaveri päiväkodissa-materiaalin mitä käytämme Tammelan päiväkodeissa. Tämä materiaali on vanhempien luettavissa päiväkodin leikinvalintakäytävällä tai osoitteessa https://dzmdrerwnq2zx.cloudfront.net/prod/2017/08/04185739/MLL_Vanhempainilta_2017_www.pdf

KORENTORYHMÄN PÄIVÄ:

8.00 Aamupala
8.20 Leikkiä leikkialueilla, toimintaa pienryhmissä
9.30 Piirihetki

10.00 Ulkoilua
11.30 Lounas
12.15-13.45 Lepohetki
14.00 Välipala ja leikkiä leikkialueilla
15.30 Ulkoilua