Puunhaltijat (3 - 5 v.)

Kalenteri

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko 50

13 December 2021 Thursday
14 December 2021 Thursday
15 December 2021 Thursday
16 December 2021 Thursday
18 December 2021 Thursday
19 December 2021 Thursday

Viikko 51

20 December 2021 Thursday
22 December 2021 Thursday
23 December 2021 Thursday
24 December 2021 Thursday
25 December 2021 Thursday
26 December 2021 Thursday

Viikko 52

27 December 2021 Thursday
28 December 2021 Thursday
29 December 2021 Thursday
30 December 2021 Thursday
31 December 2021 Thursday
1 January 2022 Thursday
2 January 2022 Thursday
Ilmoittautuminen

PÄIVÄOHJELMA

 • Aikainen aamuhoito Puunhaltijoissa klo 6.30 - 7:15
 • Leikkiä
 • Aamupala 7:50 - 8:15
 • ohjattu toiminta/pienryhmätoiminta
 • Aamu-ulkoilu 
 • Lounas klo 11:00 - 11.30
 • Lepohetki
 • Välipala 
 • Rakentelua ja muita leikkejä, pöytäpuuhia sekä iltapäiväulkoilu

⭐PUUNHALTIJOIDEN "Valkoisen valon salaisuus ja pieniä valotutkimuksia" PALKITTIIN VALTAKUNNALLISESSA LUMA-KESKUS SUOMEN KILPAILUSSA 16.4.21 YHDEKSI "KANSALLINEN PARAS PROJEKTI 2021" projektiksi.⭐

MYÖS TUULIHATTUJEN "KUUTUTKIMUKSIA" projekti palkittiin" Kansallinen paras projekti 2021" LUMA-keskus Suomen palkinnolla. --->
Satulaivan päiväkotiin tuli näinollen 2/10 "Kansallinen paras projekti 2021" palkinnoista❗

Alla olevasta kuvasta näkyvät kaikki kymmenen KANSALLINEN PARAS PROJEKTI 2021 palkinnon saaneet sekä.viisi palkittua Kansallinen paras käytänettä.

16.4.21
"Tänä vuonna LUMA-keskus Suomi palkitsee 10 ansioitunutta lasten ja nuorten projektitiimiä sekä 5 oppimisyhteisöä hyvistä käytänteistä. Tuomaristo on kuvannut parhaita palkittuja projekteja innovatiivisiksi, inspiroiviksi ja tasokkaiksi.
– Tänä vuonna kilpailu sekä palkintojen jako järjestettiin täysin virtuaalisesti. Tästäkin huolimatta osallistuneiden projektien taso oli korkea ja tuomareilla oli haastava työ valita parhaita kymmenistä ansioituneista projektitöistä, iloitsee LUMA-keskus Suomen johtaja Maija Aksela."

Palkituissa projekteissa lapset ja nuoret sekä oppimisyhteisöt ympäri Suomen ovat kehittäneet projektioppimisen keinoin monialaisia ja ilmiöpohjaisia projektitöitä sekä hyviä käytänteitä oppimisen ja yhdessä tekemisen lomassa.

Puunhaltijoiden Metsämörriretki ja sääennuste 18.5.21 Tutustuimme lasten kanssa aamulla meteorologin ammattiin netin kautta. Opimme, että osa meteorologeista tekee sääennusteita ja osa toimii tutkijoina. Tutustuimme tämän jälkeen Forecan sääennustukseen tästä aamusta, joka ennusti sadetta ja ukkosta metsäretken ajaksi. Pohdimme lasten kanssa, olisiko turvallista lähteä metsään, jos ukonilma alkaisi retken aikana. Päädyimme siihen, ettei olisi ja mietimme vielä turvallisia paikkoja ukonilmalla. Teimme sääennusteen johdosta retken ulkotakan luokse, jossa söimme eväät ja tutustuimme pienryhmissä jokamiehenoikeuksiin. Tämän jälkeen aikaa jäi vielä lyhyeen ulkoiluun ja koska ukonilmaa ei tullut, lähdimme lähiluontoon liikkumaan. Luonnossa huomasimme, että mustikat ja pieni kuusi kukkivat jo ihanasti. Opimme aamupäivän aikana jälleen monta uutta asiaa ja sääennusteista sen, etteivät ne aina pidä paikkaansa.

ALUEELLISET START-FESTARIT 13.4.21 VARHAISKASVATUS JA ESIOPETUS SARJASSA ------ "PARAS KÄYTÄNNE ON SATULAIVAN TIEDEKASVATUS. HYVÄ KÄYTÄNNE ON SEMMOINEN, JOKA SYNNYTTÄÄ PALJON HYVIÄ PROJEKTEJA, ELI TEIDÄN KAIKKI 3 PROJEKTIA: Puunhaltijat/Valotutkimuksia, Tuulihatut/Kuututkimuksia ja Vadelmatalo/Äänitutkimuksia.Kaikki projektit ovat muodostuneet tästä hyvästä käytänteestä" Saku Laapio TEK/ Tuomariston edustaja/

Tuomariston arviointi Puunhaltijoiden projektista:
"Päiväkoti Satulaiva / Puunhaltijat: Valkoisen valon salaisuus ja pieniä valotutkimuksia

Valotutkimusprojektin moottorina toimivat lasten kysymykset ja ideat. Toiminnassa oli hienosti yhdistetty käytäntöä ja teoriaa ja toimintaa oli luovasti toteutettu sekä sisällä että ulkona. Projekti osoittaa hyvin, miten haastaviin ja monipuolisiin tutkimustoimiin päiväkoti-ikäisetkin pystyvät. Se on myös luonteva jatkumo päiväkodin edellisen vuoden StarT-projektista, mikä havainnollistaa hyvin miten jatkuva ja luonnollinen osa päiväkodin toimintaa tiedekasvatus on."

Katso 13.4.21 Star-festareiden tallenne alla olevasta linkistä.

https://m.youtube.com/watch?v=II5iexIh4gk&feature=youtu.be

22.4.21 LUONTORETKELLÄ "LEIKKIEN LÄHELLE LUONTOA" TEEMALLA"

Puunhaltijat viettävät tällä viikolla valtakunnallista Leikkipäivä-viikkoa (vko 16). Leikkipäivä-viikon teemana on "Leikkien lähelle luontoa". Tänään olimme metsässä luonto-ohjaaja Anne Kuhasen kanssa ja leikimme mm. matikkaleikkejä luontomateriaaleilla. Retken lopuksi lapset rakensivat vielä yhdessä metsään oravan kodin, jonka ympärillä oli laituri veneineen sekä leikkipuisto. Leikki innosti lapsia niin paljon, että jatkamme sitä vielä ensi viikolla metsämörriretkellä ☀️🙂☀️.

11.3.21 Metsäretkellä luontokasvattaja Anne Kuhasen johdolla opimme uusia asioita lumesta mm. lumikirpuista. Loruttelimme ja leikimme jäätyneet vesipisarat sekä lumiukkoleikkejä. Lapset keittivät myös lorutellen lumiukkokeittoa maustaen sitä kukin erilaisilla aineksilla ja mausteilla. Lopuksi Anne teki mäkiseen maastoon motoriikkaradan, jonka lapset kiersivät monta kertaa. Leikin loputtua lapset keräsivät maastosta värilliset kartiot lajitellen ja laskien ne väreittäin. Metsäretki oli täynnä leikiä ja liikunnan iloa.

PÄIVÄKODIN ERÄVIIKOLLA 22. - 26.2.21

 • Rakensimme jäälinnaketta ja huomioimme Taipalsaaren 450-juhlavuoden.
 • Tutustuimme metsämörriretkellä eläinrastien avulla seuraaviin eläimiin: hirvi, orava, susi, kettu, karhu, ilves, metsäjänis. Katsoimme vielä sisällä QR-koodin takana olevat videot eläimistä.
Leikimme partiolaisten tavaroilla KIM-leikkiä sekä sytytimme ulkotakan ja paistoimme nakkeja.
 • Viskarit kävivät perjantaina pilkkiretkellä ja Kettuset etsivät pienten pihalla eläinrasteja.
Viskareiden pilkkiretkellä tutkittiin kärpäsen toukkaa ja ihmeteltiin hangella olevia kärpäsiä sekä pilkittiin auringonpaisteessa. Ahti (Kalevalassa Ahto) ei suonut antejaan, mutta se ei meitä haitannut ollenkaan. 🙂.

PUUNHALTIJOIDEN LASTEN AJATUKSIA YSTÄVÄSTÄ: ************ " Ystävän kanssa on kiva leikkiä.", "Ystävä tulee mukaan leikkimään.", "Ystävän kanssa voi piirtää yhdessä.", "Ystävä leikkii kivasti.", "Ystävän kanssa voi leikkiä pikkuautoilla.", " Ystävä auttaa ja tekee hyviä tekoja.", "Ystävä on ystävällinen.", "Ystävä puhuu kivasti.", "Ystävä on iloinen ja tekee iloiseksi.", "Ystävän kanssa on mukava leikkiä legoilla ja pelata." ********** ILOISTA YSTÄVÄNPÄIVÄÄ 14.2.21 toivottaa PUUNHALTIJAT

Puunhaltijoiden lapsen oikeuksien viikko 16. - 20.11.20

Lapsen oikeuksien viikkoa #oikeustulevaisuuteen #saaunelmoida on vietetty Puunhaltijoiden ryhmässä koko viikon. Lapsen oikeuksiin on tutustuttu Tiukun kirjeiden avulla sekä yhdessä keskustellen. Viikon suosituin laulu on ollut "Lapsella on oikeus". Lapset ovat piirtäneet ja kertoneet omia pieniä ja suuria unelmiaan, jotka on tallennettu kasvunkansioihin. Perjantaina 20.11.20 Lapsen oikeuksien päivänä viikko huipentui juhlaan, jonka teemana oli unelmien päiväkotipäivä. Päivän toiminta toteutettiin lasten toiveiden pohjalta, josta muodostui kolmen toiveen kokonaisuus: naamiaisasut, lasten disco sekä vesileikit.

Metsämörriretki 15.9.20

 • Lauloimme metsässä syksylauluja.
 • Tutustuimme Raijan kanssa muutamiin herkullisiin ruokasieniin sienen ulkomuodon ja tunnusmerkkien avulla: Koivunpuniikkitatti, Herkkutatti, Kanttarelli (oli jo monelle lapselle tuttu sieni) sekä Vaaleaorakas. Karvalaukusta opimme, että se pitää keittää eli ryöpätä ennen käyttöä. Raijan mukana oli myös myrkyllinen kärpässieni, jonka lapset heti tunnistivat.
 • Herkuttelimme eväshetkellä Raijan tuomilla mustikkapullilla.
 • Leikkihetkellä lapset rakensivat majaa, keräsivät oraville kuusen käpyjä sekä tasapainoilivat puiden juurilla.

Uuden toimintakauden toisen metsämörriretken teimme 11.8.2020

Metsämörriretkellä:
 • Löysimme Metsämörrin herkkuja, kanttarelleja.
 • Etsimme luonnosta jotakin karheaa, sileää, pehmeää ja kovaa, jonka jälkeen leikimme KIM-leikkiä.
 • Vapaan leikin aikana lapset leikkivät mm. kuusenkävyillä, joista he tekivät lehmiä. Tämän lisäksi kuusenkävyt olivat grillimakkaroita ja vaahtokarkkeja.
 • Ihmettelimme myös matkalla metsämörripaikalle, mikä pientä vaahteran alkua vaivaa, kun sen kaikissa lehdissä oli mustia laikkuja ja yksi lehti jopa peittyi niillä. Selvitimme asiaa netistä ja löysimme tiedon, että vaahteraa vaivasi tervatäplätauti.

Puunhaltijoiden taiteilijat maalasivat ikkunaan aurinkoja leikkipäivään osallistumisen merkiksi.

Valtakunnallinen leikkipäivä 9.5.20
Leikkipäivän teema on tänä vuonna ”leikki yhdistää”. Leikki yhdistää toiveita ja todellisuutta, satua ja totta. Leikki yhdistää monenlaisia lapsia, sukupolvia, eri kulttuuri- ja kielitaustoista tulevia, ihmistä ja ympäristöä. Leikissä yhdistyy monia tärkeitä asioita kuten oppimista, iloa ja vuorovaikutusta. (tekstilainaus leikkipäivä-sivustolta)

Hyödyllisiä linkkejä kotiin lasten kanssa yhdessä toimimiseen

Kasvan, liikun ja kehityn

Turvapupusivusto on ennen kaikkea toiminnallinen. Pelien ja piirustustehtävien kautta Turvapupu haastaa lapsia käymään läpi liikennemerkkejä, turvallista tien ylittämistä sekä liikenteen eri kulkijoita ja rohkaisee vinkeillä ja ohjeilla turvalliseen käyttäytymiseen liikenteessä.
https://turvapupu.net/

Perheliikuntaa
https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/perheliikunta.html

5x ilmainen lapsijumppa/HERO
https://www.facebook.com/groups/2583243075265333/

Taukojumppaa
https://oneminutesport.fi/

Ilmaisun monet muodot

Meiltä löydät innostavaa tekemistä, leikkiä ja oivaltavaa puuhaa lapsille.
https://www.oppijailo.fi/

Kuvittaja Lotta Köhler halusi jakaa pöytälaatikossa olevia piirroksiaan väritettäväksi ja jatkettavaksi lapsille, jotka viettävät paljon aikaa sisätiloissa koronaviruksen takia.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006450088.html

Värinauttien tulostettavia puuhia koteihin
https://www.varinautit.fi/kotona/?fbclid=IwAR0IlNiTYZrloJ6ASzuonY8cixOBGQaL2-P44TpSy3b6eixjwW9jancTWR0

Muskaritädit Tanja ja Nina on iloinen kaksikko Järvenpäästä. Yksittäisiä lauluja ja pidempiä muskarituokioita.
https://www.youtube.com/channel/UCyNHdZcZ68jOGnDEO5F8Viw/videos

100 lastenlaulua
https://areena.yle.fi/audio/1-4305282

Tervetuloa Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämölle! Täällä voit katsoa ja kuunnella mm. esitystallenteita, trailereita ja tekijöiden haastatteluja.
https://oopperabaletti.fi/stage24/?gclid=EAIaIQobChMIt8XYvYa46AIVxhUYCh0gzQC8EAAYASAAEgIsTvD_BwE

Kielten rikas maailma

Kielinuppu


Etsi ensimmäiselle kuvalle oikea riimipari kolmesta vaihtoehdosta. Mukana kaksi tehtäväideaa.
https://viitotturakkaus.fi/tuote/riimiparit-tehtavia/ 

Ekapeli - tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattava oppimispeli, joka harjoittaa lukutaidon perusteita
Ekapeli Alku soveltuu esikouluikäisille tai vanhemmille oppilaille. Pelissä harjoitellaan kirjaimia, tavuja ja sanoja.
Ekapeli Maahanmuuttaja on erityisesti maahanmuuttajalasten suomen kielen perustaitojen harjoitteluun tarkoitettu oppimisympäristö. Pelin sisällöt mukautetaan pelaajakohtaisesti kielen mukaan ja niissä korostuvat sen kielisille lapsille suomen kielessä tyypillisesti vaikeat äänteet, äänteiden kestoerot ja sanojen lukemisen vaiheessa myös vokaaliyhdistelmät.

Molla ABC on esiopetusikäisille suunnattu suomenkielinen oppimispeli tekstauskirjainten ja numeroiden piirtämisen harjoitteluun. Tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattava.

Lukulumo 
Lataa Lukulumo älylaitteellesi sieltä mistä sovelluksia löytyy, ja kirjaudu sisään käyttäen seuraavaa tunnusta ja salasanaa:
Käyttäjätunnus: lukulumokoti
Salasana: ‪987654321‬
https://www.iltoppiminen.fi/palvelumme/lukulumo/

Karstulassa järjestetään vuosittain valtakunnallinen Satusivellin -tapahtuma, jonka yhtenä osiona on valtakunnallinen sadunkerronnan Suomen mestaruus -kilpailu. Tämän kilpailun tuotteena on syntynyt tämä internet-sivu, jossa voi kuunnella satuja.
http://www.satunetti.fi/


Tutkin ja toimin ympäristössäni

Viihdevintiöt. Koottuna erilaisia pelejä ja puuhia
http://viihdevintiot.com/category/pelit/ilmaiset/

Apinamatikkaa
https://www.10monkeys.com/fi/free-access.html?fbclid=IwAR17YMl5rZh6nYdy71hDBTcagI1o1YpIQQXNYRr2IsYgOli2BUToizGzXhU

Noppa
http://sisalto.sanomapro.fi/tiedostot/noppa/noppa.html

Numerorata -peli on adaptiivinen eli mukautuva tietokonepeli, joka on suunniteltu vahvistamaan lapsen lukumääräisyyden ymmärrystä lukualueella 1-10. Peli harjoittaa lisäksi lukujonotaitoja, lukumäärien ja numerosymboleiden vastaavuutta sekä yhteen- ja vähennyslaskutaitoja.
http://www.lukimat.fi/matematiikka/materiaalit/Tietokoneohjelmat/numerorata

Heurekan temppukoulu
http://tempputehdas.heureka.fi/

Seilin sääskikamera
https://saaristomeri.utu.fi/osprey/

Norppalive. Saman sivunkautta löytyy myös Sääski, kyy ja talvilintu livet
https://luontolive.wwf.fi/norppalive/

Korkeasaaren eläimiä esiteltyinä
https://www.korkeasaari.fi/elaimet/


Minä ja meidän yhteisömme

Pelejä ja puuhaa
http://papunet.net/pelit/pelit 

Puuhakortit
https://drive.google.com/file/d/1eukai0NfAwZRp20H3Jli-W3UrnZ1um15/view?fbclid=IwAR0IlNiTYZrloJ6ASzuonY8cixOBGQaL2-P44TpSy3b6eixjwW9jancTWR0
 

JÄÄKARHUJEN KAHVILA

Jäälautalla pienoinen kahvila
huh hei jääkahvila
Jäälautalla pienoinen kahvila
huh hei jääkarhuilla

Ja sen kahvipaikan nimi on
huh hei arktinen kuppila
Siellä ne valkeat karhut juo
huh hei mustana kahvia

Ja ne karhut istuu siellä
ja nauraa ja möyryää
Pannussa kahvi kiehuu
ja hengitys höyryää

Jäälautalla pienoinen kahvila
huh hei jääkahvila
Jäälautalla pienoinen kahvila
huh hei jääkarhuilla

Ja ne karhut kutsuu sinne
joskus myös tuttuja
kaatavat kuppiin kahvia
ja kertovat juttuja

Ja sen kahvipaikan nimi on
huh hei arktinen kuppila
Siellä ne valkeat karhut juo
huh hei mustana kahvia

Ja ne karhut istuu siellä
ja nauraa ja möyryää
Pannussa kahvi kiehuu
ja hengitys höyryää

Lempeää joulunaikaa❣🌲

JOULU ON TULLUT

Joulu on tullut, joulu on tullut
salaisuuksien aika.
Ystävysten ympärille
tehdään joulutaika.

Joulu on tullut, joulu on tullut
leikkiä tahtoisin jatkaa:
laulullani lämmitellä
sydämien matkaa.

-Hannele Huovi-

Lapsen oikeuksien sopimuksen 30 juhlavuodelle laulun LAPSELLA ON OIKEUS on säveltänyt ja sanoittanut Tuomo Rannankari.


LAPSELLA ON OIKEUS
Minulla on oikeus olla juuri minä,
sinäkin voit olla ihan oma sinä,
lapsella on oikeus kaikki tietää sen.

Joka päivä pihalla nähdään,
hei mitä tänään keksitään,
ehkä seikkailua suurta ja aarteenetsintää.
Sankareita jokainen ollaan,
on helppo säännöt ymmärtää,
vaikka puhuis eri kieltä, 
meidät leikki yhdistää.

Tulkaa uudet kaverit messiin
Kaikki mukaan tulla saa!
Jos sydän sykkii tähän tahtiin
Ystävyyttä on se vaan.
Yhdessä on mukava nauraa,
Lohduttaa kun itkettää,
Hyvä ystävyys se kestää,
Tyyntä sekä myrskyä.

Sillä minulla on oikeus olla juuri minä
Sinäkin voit olla ihan oma sinä
Lapsella on oikeus kaikki tietää sen
Minulla on oikeus olla juuri minä
Sinäkin voit olla ihan oma sinä
Lapsella on oikeus kaikki tietää sen
Lapsella on oikeus
Lapsella on oikeus
Lapsella on oikeus
Kaikki tietää sen.Syyslomaviikon toimintaa viikolla 43/2019


Maanantai piti sisällään tutustumista puolin ja toisin, uusia leikikavereita ja erilaisia leikkejä.

Tiistaina salipäivä. Mm. pallonheittoa, leikkivarjoleikkejä ja mailapelejä.

Keskiviikkona kävelyretki lähiympäristöön. Löysimme suoran reitin leikkipuistoon ja saimme eskarilaiset yllätyksenä sinne kaveriksi. Takaisin tullessa kiersimme toisenkin kaupan ympäri ja ihastelimme syksyn lehtiä. 

Torstaina yhteisiä ulkoleikkejä ja sisällä lautapelejä. Ulkona leikimme ensin "tulkaa lapset tänne" leikkiä. Sitten oli vuorossa "kuka pelkää jäämiestä" ja viimeisenä juoksimme karhuja karkuun "Karhu nukkuu" laulun ja leikin tiimellyksessä.

Perjantaina kirjastokäynti

Sanataide runopolulle metsämaisemissa johdatteli meitä Taipalsaaren kippari Raili Leino Mirrimuorina kissansa kanssa perjantaina 24.5.19. Metsäseikkailuun osallistuivat päiväkodin 3 - 5 vuotiaiden ryhmän lapset. Runopolulla lapset löysivät metsän eläimiä, joiden ominaispiirteisiin he tutustuivat runojen avulla. Lapset keksivät pisteillä eläimille omat kutsumanimet. Runopolun varrelta löytyi orava, siili, hirvi, kettu, jänis ja ilves. - ILVES YLVÄS KISSAMAINEN, AISTEILTANSA HERKÄNLAINEN, HIPIHILJAA HIPSUTTELEE, HERKIN TASSUIN TASSUTTELEE. NOTKISTELEE NOTKEAA SELKÄÄ, EI PIMEÄSSÄ YHTÄÄN PELKÄÄ. ON HUPSUT TUPSUT KORVISSA, TÄPLIÄKIN TURKISSA JA MOURUAVA SUU. -

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä