Satulaivan päiväkoti, Saimaanharju

Varhaiskasvatusmaksujen muutokset 1.8.2020 alkaen

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tarkistukset ja tulotietojen toimittaminen

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisesti varhaiskasvatusmaksujen indeksitarkistus tehdään elokuussa 2020.

Indeksitarkastuksen myötä varhaiskasvatuksesta perittävä enimmäismaksu on perheen nuorimman lapsen osalta 288 euroa kuukaudessa ja toisesta lapsesta perittävä maksu on enintään 144 euroa, alin perittävä maksu on 27 euroa. Seuraavien lasten maksu pysyy ennallaan ollen 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tulorajat 1.8.2020 alkaen.

Perheen koko,

henkilöä

Tuloraja e/kk

1.8.2020

Maksuprosentti 1.8.2020

Korkeimman maksun tuloraja 1.8.2020

2

2 136

10,7

4 823

3

2 756

10,7

5 443

4

3 129

10,7

5 816

5

3 502

10,7

6 189

6

3 874

10,7

6 561

Tulotiedot tarkistetaan uuden toimintakauden alkaessa 1.8.2020.

Kunnat alkavat saada tulorekisteristä palkkatietoja 1.1.2020 alkaen ja eläke- ja etuustietoja 1.1.2021 lähtien. Tulorekisteriä käytetään tarvittaessa tarkentavien tietojen hankkimiseen. Perheiden on edelleen itse toimitettava tulotiedot. Varhaiskasvatusmaksulaki ei ole tältä osin muuttunut.

Selvitys perheen tuloista annetaan tuloselvityslomakkeella tai yrittäjän tuloselvityslomakkeella. Tulotietoja ei tarvita, mikäli perhe on antanut varhaiskasvatushakemuksessa tai tuloselvityslomakkeessa suostumuksensa korkeimpaan maksuun. Korkeimman maksun voi hyväksyä myös varhaiskasvatuksen sähköisessä asiointipalvelussa.

Tulotiedot toimitetaan 31.7.2020 mennessä Taipalsaaren kunta/varhaiskasvatus, Kellomäentie 1, 54920 Taipalsaari tai sähköpostitse varhaiskasvatus@taipalsaari.fi

Mikäli perhe ei toimita tuloselvityslomaketta liitteineen pyydettyyn määräpäivään mennessä, perheen varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta peritään korkein maksu. Puuttuvilla tulotiedoilla määrättyä maksua ei korjata takautuvasti.

Toimitettavien tulotietojen tulee olla ajantasaiset (viimeisin palkkalaskelma tai muu todistus maksuihin vaikuttavista tuloista).

 

Lisätietoja tarvittaessa aila.kukkonen@taipalsaari sekä kotisivuiltamme

www.taipalsaari.fi/fi/Palvelut/Kasvatus-ja-koulutus/Varhaiskasvatus-ja-esiopetus/Varhaiskasvatusmaksut-ja-laskutus

Tiedote esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen perheille 8.5.2020

Koronavirusepidemiasta johtuvia rajoituksia ja poikkeusjärjestelyitä puretaan varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa 14.5.2020 lukien

Valtioneuvoston suositus pitää esiopetus- ja varhaiskasvatusikäiset lapset kotona päättyy 13.5.2020. Olemme laatineet Opetushallituksen ohjeiden pohjalta ohjeistuksen esiopetukseen ajalle 14.−20.5.2020 (esiopetus loppuu tänä keväänä Taipalsaaren kunnassa 20.5.2020) sekä varhaiskasvatukseen 14.5.2020 lukien.

 1. Sairaana ei saa tuoda lasta esiopetukseen tai varhaiskasvatukseen
  Lapsen ei pidä tulla esiopetukseen tai varhaiskasvatukseen, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita (esim. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet). Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa. Lapsi on koko odotusajan aikuisen valvonnassa.
 2. Haku- ja tuontitilanteet:
  Kun tuotte lasta esiopetukseen tai varhaiskasvatukseen, jättäkää hänet päiväkodin tai koulun kuraeteisessä henkilökunnalle. HUOM! Yksi perhe kerrallaan! Varatkaa aikaa, jos joudutte odottamaan. Henkilökunta kirjaa lapsen tulleeksi ja lähteneeksi. Hakutilanteessa lapset ovat yleensä ulkona, soittakaa lapsen ryhmään (tai käyttäkää ovikelloa), jos näin ei ole. Sisällä oleva lapsi tuodaan vanhemmalle ulos ja kirjataan poistuneeksi.
 3. Hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota.
  Henkilökunta ohjaa lapsen käsien pesulle esiopetukseen tai varhaiskasvatukseen tullessa. Kun lähdette kotiin, henkilökunnalla on desinfiointiainetta, jolla voitte lähtiessänne desinfioida kädet lapseltanne ja itseltänne.
  Omia leluja ei saa tuoda esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen toistaiseksi. Jos unikaveri on välttämätön, se tuodaan pestynä päiväkotiin (kouluun) ja säilytetään täällä. Esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa kerrataan hygieniaan liittyviä ohjeita.
 4. Koronavirustartunnat:
  Jos lapsella on todettu koronavirustartunta, varhaiskasvatuksesta on oltava poissa vähintään seitsemän vuorokautta oireiden alkamisesta, tarvittaessa pidempään. Oireettomia vuorokausia on oltava vähintään kaksi ennen varhaiskasvatukseen palaamista.
  Jos varhaiskasvatuksessa todetaan koronavirustartunta, sairaanhoitopiirin tartuntataudista vastaava lääkäri selvittää, onko tapahtunut altistumista. Altistuneet asetetaan karanteeniin 14 vuorokaudeksi.

Muuta huomioitavaa:

 • Kunnan johtoryhmä on päättänyt jatkaa varhaiskasvatuksen maksuhyvitystä myös 13.5.2020 jälkeen 31.5.2020 asti niiden perheiden osalta, joiden lapsi ei tule hoitoon toukokuun aikana.
 • Yhteisiä tilaisuuksia ei järjestetä; ei ole kouluun eikä esiopetukseen tutustumista eikä kevätjuhlia. Ryhmät tiedottavat perheitä tavastaan järjestää keväthetki kevätjuhlan sijaan.
 • Lapsiryhmät toimivat pääsääntöisesti erillään, pienryhmissä ja oman ryhmän henkilökunnan kanssa. Aamuisin tapahtuva yhteistyö ryhmien kesken ennen omiin ryhmiin siirtymistä on mahdollista, samoin iltapäivisin ennen päiväkodin sulkeutumista. Vuorohoito jatkaa myös yhteistyötä ryhmien kesken.
 • Toimitaan paljon ulkona retkeillen. Lapset saavat aikuisten huomiota ja läheisyyttä, kuten ennenkin.
 • Ryhmät ruokailevat omissa ryhmätiloissaan päiväkoti Satulaivassa. Esiopetuksessa jatkuvat totutut ruokailukäytänteet muutoin, mutta turvavälit huomioiden ruokailu tapahtuu väljemmin.
 • Varhaiskasvatuksessa tapahtuva toiminta ei ole kokoontumislain mukainen yleinen kokous tai yleisötilaisuus. Toimintaan ei sovelleta mahdollisia kokoontumisrajoituksia.
 • Lisätietoa henkilökunnalta!

Tsemppiä kaikille! Hyvällä yhteistyöllä selviämme!
t: esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen väki

 

 

Hyödyllisiä linkkejä kotoilun ajaksi lasten kanssa yhdessä toimimiseen

Kasvan, liikun ja kehityn

Turvapupusivusto on ennen kaikkea toiminnallinen. Pelien ja piirustustehtävien kautta Turvapupu haastaa lapsia käymään läpi liikennemerkkejä, turvallista tien ylittämistä sekä liikenteen eri kulkijoita ja rohkaisee vinkeillä ja ohjeilla turvalliseen käyttäytymiseen liikenteessä.
https://turvapupu.net/

Perheliikuntaa
https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/perheliikunta.html

5x ilmainen lapsijumppa/HERO
https://www.facebook.com/groups/2583243075265333/

Taukojumppaa
https://oneminutesport.fi/

Ilmaisun monet muodot

Meiltä löydät innostavaa tekemistä, leikkiä ja oivaltavaa puuhaa lapsille.
https://www.oppijailo.fi/

Kuvittaja Lotta Köhler halusi jakaa pöytälaatikossa olevia piirroksiaan väritettäväksi ja jatkettavaksi lapsille, jotka viettävät paljon aikaa sisätiloissa koronaviruksen takia.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006450088.html

Värinauttien tulostettavia puuhia koteihin
https://www.varinautit.fi/kotona/?fbclid=IwAR0IlNiTYZrloJ6ASzuonY8cixOBGQaL2-P44TpSy3b6eixjwW9jancTWR0

Muskaritädit Tanja ja Nina on iloinen kaksikko Järvenpäästä. Yksittäisiä lauluja ja pidempiä muskarituokioita.
https://www.youtube.com/channel/UCyNHdZcZ68jOGnDEO5F8Viw/videos

100 lastenlaulua
https://areena.yle.fi/audio/1-4305282

Tervetuloa Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämölle! Täällä voit katsoa ja kuunnella mm. esitystallenteita, trailereita ja tekijöiden haastatteluja.
https://oopperabaletti.fi/stage24/?gclid=EAIaIQobChMIt8XYvYa46AIVxhUYCh0gzQC8EAAYASAAEgIsTvD_BwE

Kielten rikas maailma

Kielinuppu


Etsi ensimmäiselle kuvalle oikea riimipari kolmesta vaihtoehdosta. Mukana kaksi tehtäväideaa.
https://viitotturakkaus.fi/tuote/riimiparit-tehtavia/ 

Ekapeli - tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattava oppimispeli, joka harjoittaa lukutaidon perusteita
Ekapeli Alku soveltuu esikouluikäisille tai vanhemmille oppilaille. Pelissä harjoitellaan kirjaimia, tavuja ja sanoja.
Ekapeli Maahanmuuttaja on erityisesti maahanmuuttajalasten suomen kielen perustaitojen harjoitteluun tarkoitettu oppimisympäristö. Pelin sisällöt mukautetaan pelaajakohtaisesti kielen mukaan ja niissä korostuvat sen kielisille lapsille suomen kielessä tyypillisesti vaikeat äänteet, äänteiden kestoerot ja sanojen lukemisen vaiheessa myös vokaaliyhdistelmät.

Molla ABC on esiopetusikäisille suunnattu suomenkielinen oppimispeli tekstauskirjainten ja numeroiden piirtämisen harjoitteluun. Tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattava.

Lukulumo 
Lataa Lukulumo älylaitteellesi sieltä mistä sovelluksia löytyy, ja kirjaudu sisään käyttäen seuraavaa tunnusta ja salasanaa:
Käyttäjätunnus: lukulumokoti
Salasana: ‪987654321‬
https://www.iltoppiminen.fi/palvelumme/lukulumo/

Karstulassa järjestetään vuosittain valtakunnallinen Satusivellin -tapahtuma, jonka yhtenä osiona on valtakunnallinen sadunkerronnan Suomen mestaruus -kilpailu. Tämän kilpailun tuotteena on syntynyt tämä internet-sivu, jossa voi kuunnella satuja.
http://www.satunetti.fi/


Tutkin ja toimin ympäristössäni

Viihdevintiöt. Koottonu erilaisia peejä ja puuhia
http://viihdevintiot.com/category/pelit/ilmaiset/

Matematiikkaa ja väritystä
https://www.coloringsquared.com/

Apinamatikkaa
https://www.10monkeys.com/fi/free-access.html?fbclid=IwAR17YMl5rZh6nYdy71hDBTcagI1o1YpIQQXNYRr2IsYgOli2BUToizGzXhU

Noppa
http://sisalto.sanomapro.fi/tiedostot/noppa/noppa.html

Numerorata -peli on adaptiivinen eli mukautuva tietokonepeli, joka on suunniteltu vahvistamaan lapsen lukumääräisyyden ymmärrystä lukualueella 1-10. Peli harjoittaa lisäksi lukujonotaitoja, lukumäärien ja numerosymboleiden vastaavuutta sekä yhteen- ja vähennyslaskutaitoja.
http://www.lukimat.fi/matematiikka/materiaalit/Tietokoneohjelmat/numerorata

Heurekan temppukoulu
http://tempputehdas.heureka.fi/

Seilin sääskikamera
https://saaristomeri.utu.fi/osprey/

Norppalive. Saman sivunkautta löytyy myös Sääski, kyy ja talvilintu livet
https://luontolive.wwf.fi/norppalive/

Korkeasaaren eläimiä esiteltyinä
https://www.korkeasaari.fi/elaimet/


Minä ja meidän yhteisömme

Pelejä ja puuhaa
http://papunet.net/pelit/pelit 

Puuhakortit
https://drive.google.com/file/d/1eukai0NfAwZRp20H3Jli-W3UrnZ1um15/view?fbclid=IwAR0IlNiTYZrloJ6ASzuonY8cixOBGQaL2-P44TpSy3b6eixjwW9jancTWR0
 

Koronapäivitys 19.3.2020

Päivitys poikkeusoloista Taipalsaaren kunnassa

Arki muuttui meillä kaikilla nopeasti. Normaalit koulu- ja työmatkat sekä -päivät ja kauppareissut saivat ihan uuden sävyn koronan myötä. Muutoksia tuli paljon myös Taipalsaaren kunnan sivistyspalveluihin. Tässä on päivitys tämän hetkisestä tilanteesta.

Varhaiskasvatus

Päiväkoti Satulaiva pidetään auki. Valtioneuvosto suosittaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, tekevät niin. Jos ei pysty hoitamaan lasta kotona, voi terveen lapsen viedä varhaiskasvatukseen, vaikka huoltajat eivät työskentelisi kriittisellä alalla. Johtoryhmä on kokouksessaan 19.3.2020 linjannut, että koronavirusepidemian vuoksi kotihoitoon jäävien lasten osalta ei peritä varhaiskasvatusmaksua.

Esi- ja perusopetus

Etä- ja lähiopetus on saatu käynnistettyä pikaisesti tilanteessa, johon ei ollut aikaa valmistautua ennalta. Kouluissa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1−3 luokkien lähiopetus järjestetään niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla (ks. www.valtioneuvosto.fi). Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Poikkeusolon aikana on tavoitteena turvata oppiminen niin hyvin kuin mahdollista. Etäopetusta suunnittelee, toteuttaa, arvioi ja siitä viestittää oma opettaja: alakoulussa oma luokanopettaja, erityisen tuen luokissa erityisluokanopettaja ja yläkoulussa kunkin oppiaineen aineenopettaja. Laaja-alainen erityisopettaja antaa tarvittaessa tukea. Kouluilla on päivittäinen opettajapäivystys ilmoitetusti.

Kouluruokailu on järjestetty oppilaille, jotka ovat lähiopetuksessa koulussa. Poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen aikana kunnilla tai koulutuksenjärjestäjillä ei ole velvollisuutta järjestää ruokailua niille oppilaille, jotka ovat etäopetuksessa. Tällä järjestelyllä pyritään rajoittamaan sosiaalisia kontakteja. Kunta kuitenkin seuraa tilannetta ja tekee tarvittaessa tarkentavia päätöksiä.

Mikäli teillä herää huoli oppilaan hyvinvoinnista, olettehan välittömästi yhteydessä omaan opettajaan, rehtoriin tai koulun oppilashuollon tai kouluterveydenhuollon henkilöstöön. Koulukuraattori ja -psykologi ovat tavoitettavissa etäyhteyksin (puhelin tai Wilma). Kouluterveydenhoitaja on toistaiseksi tavattavissa koululla. Mikäli tähän tulee muutos, siitä tiedotetaan.

Nuorisotoimi

Nuorisotyöntekijät ovat poikkeustilanteessa auttamassa ja tukemassa nuorten hyvinvointia. Nuorisotalo Helmi hyppää virtuaalimaailmaan! Virtuaalinuorisotalo on nuorisolle avoinna arkisin klo 15−18, linjoilla on silloin vähintään yksi nuorisotyöntekijä. Nuorisotyöntekijät ovat sähköpostin, somekanavien ja pikaviestimien kautta tavoitettavissa arkisin klo 8−20 sekä satunnaisesti viikonloppuisin.

Nuorisotyöntekijöiden someyhteystiedot:
Saara: puh. 040 6685587, IG: riuska_, SC: riuska1, DC: riuska_#6881
Mari: puh. 040 6743755, IG: silveri16, SC: silveri16, DC: Silveri16#7289
Henna: puh. 040 8203119, IG: hennukkaine, SC: hennukkaine, DC: hennukkaine#9018

Nuorisotalo Helmen Instagramia (@nuorisotalohelmi) hyödynnetään nyt tiedottamiseen entistä aktiivisemmin ja sieltä löytyy myös ohjeet virtuaalinuorisotalolle osallistumiseen.

LISÄOHJEISTUS 19.3.2020

Päiväkotiin voidaan ottaa vastaan vain täysin terveitä lapsia.

Lapsi, jolla on nuhaa, yskää tai kurkkukipua, hoidetaan kotona oireettomaksi.

Tämän jälkeen hän voi palata päiväkotiin.

Taipalsaaren kunta tiedottaa 17.3.2020

TAIPALSAAREN KUNNAN TOIMENPITEET POIKKEUSOLOISSA KORONAVIRUSTILANTEEN VUOKSI 18.3.2020 LÄHTIEN

Taipalsaaren kunta järjestää päivähoitoa Satulaivan päiväkodilla niille lapsille, joiden vanhemmat eivät voi järjestää kotihoitoa. Kirkonkylän, Saimaanharjun ja Vehkataipaleen koulut suljetaan. Esiopetus ja lähiopetus 1-3 – luokkien oppilaille järjestetään valtioneuvoston linjauksen mukaisesti niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi erityisen tuen päätöksen saaneille lapsille järjestetään lähiopetusta sitä tarvitseville. Kotihoidon järjestämistä suositellaan.

Koulutoiminnan osalta keskittämistä valmistellaan.

Koululla ohjeistetaan oppilaita etäopetuksen käytännöistä Wilman välityksellä. Opettajat toteuttavat

etäopinnot Googlen palveluiden ja Wilman kautta. Myös varhaiskasvatuksen toimintatavat ohjeistetaan Wilmassa. Koululaisten ja kaikkien huoltajien kannattaa seurata Wilmaa aktiivisesti.

 

Kunnassa tehtävät muut toimenpiteet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ja hidastamiseksi

 • Liikuntasalit ja kuntosalit suljetaan 17.3.2020 lähtien.
 • Nuorisotila Helmi suljetaan 17.3.2020 lähtien. Taipalsaari Dream LANs-tapahtuma siirtyy tulevaisuuteen.
 • Kunnan toimitiloissa olevien tilaisuuksien, tapahtumien ja vuorojen varaukset peruutetaan 17.3.2020 lähtien.
 • Kirjasto suljetaan 18.3.2020 lähtien.
 • Väinölä suljetaan 17.3.2020 lähtien.
 • Kohtaamispaikka Luoto suljetaan 17.3.2020 lähtien.
 • Taipalsaaren kunnantalo suljetaan 17.3.2020 lähtien. Voit hoitaa asiasi sähköisissä järjestelmissä, puhelimitse tai sähköpostilla. Kunnantalon alakerran yrittäjän ylläpitämään ruokalaan pääsee rannan puoleisesta ovesta.
 • Kierrätysmyymälä EkoTaipolis suljetaan 18.3.2020 lähtien.

 

Järjestelyt ovat voimassa 13.4.2020 saakka.

Kunnan toimitilojen avautumisesta, ryhmien jatkumisesta, palveluiden järjestämisestä sekä muista toimenpiteistä tiedotetaan myöhemmin lisää. Kunta pahoittelee palvelujen ja tilojen käyttäjille aiheutuvaa haittaa.

Kuntalaisia pyydetään perehtymään aikaisempiin ohjeistuksiin sekä seuraamaan Valtioneuvoston, Eksoten ja THL:n tiedotusta oma-aloitteisesti. Valtioneuvoston tiedotteen 16.3.2020 mukaan mm. julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. 

 

Valtioneuvosto: Valtioneuvoston tiedote 16.3.2020

Eksote: Ohjeita Eksoten alueen asukkaille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Ajankohtaista koronaviruksesta

 

Taipalsaarella 17.3.2020

Kunnan johtoryhmä

Tiedote poikkeusoloista

Hyvät huoltajat!

Suomen hallitus totesi maan olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi ja linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Annetun ohjeistuksen mukaisesti:

 • Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
 • Koulujen ja oppilaitosten tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti.

Taipalsaaren kunnan johtoryhmä kokoontui maanantaina ennen Suomen hallituksen tiedotustilaisuutta ja linjasi, että kunta mahdollistaa etäopetukseen siirtymisen jo huomisesta (tiistai 17.3.2020) lähtien. Taipalsaaren kunta siis suosittaa, että kaikki ne lapset ja nuoret, jotka voivat, jäisivät kotiin tiistaista 17.3.2020 alkaen. Suositus koskee perusopetuksessa, esiopetuksessa sekä varhaiskasvatuksessa olevia lapsia.

Pyydämme vanhempia ilmoittamaan päiväkodin johtajalle (tiina.mikkola@taipalsaari.fi) mahdollisimman pian, mikäli lapsi tarvitsee hoitopaikan poikkeusoloaikana (18.3.-13.4.2020).

 1. Anna-Mari Summanen ja Tiina Mikkola

HUOMIO!

Päiväkodissa toimintaohjeena epidemioiden ehkäisemiseksi tehostetaan käsien pesua.
Lapset ja huoltajat peskää kädet päiväkotiin tullessa ja kotiin lähtiessä.

Ajankohtaista

KORONA-TIEDOTE

Maailmanlaajuiseksi pandemiaksi levinnyt korona puhuttaa syystäkin paljon niin yhteiskunnan, kunnan kuin päiväkotien tasolla. Koronatilanne elää jatkuvasti. Kunta ja päiväkoti kuuntelevat tarkasti valtion, THL:n ja Eksoten ohjeistuksia. Eksote vastaa väestön ohjeistamisesta ja Etelä-Karjalan alueen tilannekuvan tiedottamisesta.

Varhaiskasvatuksen henkilöstö sai perjantaina 13.3.2020 valmiussuunnitelman koronaepidemiaan valmistautumiseen. Suunnitelma on laadittu Lappeenrannan varhaiskasvatuksen ja Eksoten yhteistyönä laatiman suunnitelman pohjalta. Se on valmisteltu Opetushallituksen 4.3.2020 antamien ohjeiden mukaisesti. Taipalsaaren kunnassa seurataan tarkasti koronavirustilannetta ja tarkennetaan tarvittaessa suunnitelmaa. Viestitämme mahdollisista uusista ohjeistuksista ja suunnitelman tarkennuksista erikseen.

Ennaltaehkäisevät toimet

Päiväkodissa ylläpidetään korkeaa hygieniatasoa huolehtimalla riittävästä käsienpesusta, oikeanlaisesta yskimisestä ja kättelyn välttämisestä. Päiväkoti on saanut tarkemmat ohjeet tämän edellyttämistä toimenpiteistä. Näitä ovat muun muassa päiväkotiin lisätyt kuvalliset käsienpesuohjeet käsienpesupisteiden yhteyteen, käsidesit sekä ohjeistukset oikeanlaisesta yskimisestä, kasvojen koskettelun välttämisestä ja kättelyn välttämisestä. Henkilöstöä on myös ohjeistettu opastamaan ja valvomaan tehokkaammin lasten käsienpesua.

Huoltajien tulee huolehtia siitä, että lasta ei tuoda sairaana päiväkotiin. Lisäksi ulkomailta palaava lapsi pitäisi jättää Suomen hallituksen suosituksen mukaan kotiin kahdeksi viikoksi matkan jälkeen, ja tämän 14 vuorokauden ajan lapsen terveydentilan kehittymistä tulee tarkkailla.

Lapsen sairastuminen päiväkotipäivän aikana

Päiväkodin henkilöstö seuraa hoitopäivien aikana tavanomaiseen tapaan lasten terveydentilaa.

Koska päiväkodissa ei ole pelkästään oireiden perusteella mahdollista tunnistaa, onko lapsen sairastuminen korona- vai johonkin muuhun virustautiin liittyvä, päiväkoti ottaa epäilyttävissä tilanteissa välittömästi yhteyttä huoltajaan. Lapsen huoltajalta kysytään

 • onko lapsi ollut ulkomailla viimeisen 14 vrk aikana
 • onko hän ollut 14 vrk aikana kontaktissa henkilöön, jolla on laboratoriossa todettu koronavirusinfektio

Ellei tällaista taustaa ole, toimitaan normaalin sairastumisen mukaisesti.

Mikäli riskitausta on,

 • lapsi sijoitetaan erilliseen tilaan odottamaan, että huoltaja hakee lapsen hoidosta
 • huoltajaa kehotetaan soittamaan päivystysavun numeroon 116117 näytteenottoon ohjausta varten

Sairastuneen lapsen eristäminen ja sairastumiselle altistuneiden määrääminen karanteeniin

Mikäli lapsella todetaan koronavirustartunta, tartuntatautihoitaja/-lääkäri on yhteydessä kaikkiin altistuneisiin ja päiväkodin johtajaan.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri tekee päätöksen sekä eristykseen (potilas) että karanteeniin (kontaktit) määräämisestä.

Yksittäisen lapsen terveystiedot ovat salassa pidettäviä, mutta tartuntaan liittyvien mahdollisten laajempien karanteenitoimien toteuttaminen valmistellaan ja toteutetaan yhteistyössä Eksoten ja päiväkodin johtajan kanssa.

Päiväkoti tiedottaa karanteenitilanteeseen liittyvistä järjestelyistä huoltajia välittömästi Wilma-tiedotteella, sähköpostilla, tekstiviestillä tai puhelimitse.

Hyödyllisiä linkkejä:

Eksoten ohjeistusta asukkaille:

http://www.eksote.fi/eksote/ajankohtaista/2020/Sivut/Ohjeitaeksotenalueenasukkaillecovid19.aspx

THL:n ajankohtaissivu: 

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

 

Yhteistyöterveisin,

Anna-Mari Summanen

rehtori, vt. sivistysjohtaja Taipalsaaren kunta

puh. 0400 151445

anna-mari.summanen@taipalsaari.fi

 

Tiina Mikkola

Satulaivan päiväkodin johtaja

puh. 040 577 9863

tiina.mikkola@taipalsaari.fi

 

 

Saimaanharjun päiväkoti Satulaiva

Saimaanharjun päiväkoti Satulaivan toiminnassa painottuvat kestävä kehitys ja ympäristökasvatus, ilmiöpohjainen oppiminen sekä liikuntakasvatus.

Toimintamme perustuu lapsilähtöiseen suunnitteluun ja lasta kuuntelevaan ja kannustavaan ilmapiiriin. Toimimme pääosin pienryhmissä, jolloin lapsi tulee kohdatuksi ja kuulluksi. Ammattitaitoisella ja motivoituneella henkilöstöllä turvaamme lapsille turvallisen ja iloisen hoito- ja eskaripäivän leikkien, liikkuen ja oppien.
Satulaivan päiväkodissa tarjotaan päivähoitoa, vuoropäivähoitoa ja esiopetusta.
Päiväkotimme sijaitsee Kuhatiellä, yhtenäiskoulun, kirjaston ja nuorisotilan läheisyydessä.
Samassa rakennuksessa toimii myös Saimaanharjun yhtenäiskoulun koululuokka, iltapäivätoiminnan ryhmä, keskuskeittiö ja Eksoten neuvola/ oppilashuolto.