Teema: Digi ja tulevaisuus 3/2017

Markku Wilenius - Mikä on suosikki appisi?

IMG_0383.JPG
Markku Wileniuksen työhuoneessa Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tiloissa. Vasemmalta Jarno Paalasmaa ja Markku Wilenius. Kuva: Pia Pale
Teema: Digi ja tulevaisuus / Steinerkasvatus 3/2017

Markku Wilenius - Mikä on suosikki appisi?

- Ensimmäisenä tulee mieleen projekti, jossa olen itsekin mukana - vasta kehitteillä oleva uudenlainen ‘facebook’, joka perustuu enemmänkin ihmisten näkemyksellisiin suhteisiin, jossa samankaltaiset intressit koitetaan saada yhteen. Toinen on twitter, joka auttaa meitä moniäänisyyden kehittämisessä, jossa voi keskustella tiheässä muodossa samanaikaisesti kahden kesken ja laajasti. Eniten pidän kyllä whatsapp’sta, joka on joustava ja nopea, skaalautuu ja on monikanavainen: kuvat, äänet, kirjoitus, kaikki toimii todella yksinkertaisesti.

Poikani kautta olen tutustunut hänen ystävineen kehittelemään ‘Truly Social Network’iin’, jossa teknologia mahdollistaa videomateriaalin helpon liittämisen ja jakamisen eli siinä voidaan muodostaa laajempia sosiaalisia narratiiveja. Tässä kommunikaation muoto on dynaamista ja yhteisöllistä. Ja informaatio on hyvää silloin kun siinä on riittävästi osia jotka syntyvät yhteisön jäsenten toiminnan aktiivisuudesta.


Lue Steinerkasvatus 3/2017 -lehdestä koko Markku Wileniuksen haastattelu!

Digitaalisuuden mieletön lupaus

Tulevaisuuden tutkimuksen professori ja steinerkoulun kasvatti Markku Wilenius näkee digitaalisuuden mahdollisuutena tyydyttää inhimillisiä perustarpeita entistä paremmin. Digitaalisuus liittyy läheisesti ihmisyhteisöjen tapaan toimia yhdessä.

– Digitaalisuus on itse asiassa keskeinen ulottuvuus paljon tärkeämmässä asiassa eli vuorovaikutuksen lisääntymisessä. Koko ihmiskunnan historia voidaan lukea pyrkimyksenä vuorovaikutukseen, ihmisen eksistenssi ilmenee vuorovaikutuksena, Wilenius toteaa.

... Juttu jatkuu Steinerkasvatus 3/2017 printtilehdessä!

Haastattelu: Jarno Paalasmaa ja Pia Pale