Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus 2/2018: Oikeiden asioiden äärellä

Näyttökuva 2018-5-24 kello 11.05.08.png

Päätoimittaja: Eeva RaunelaNäyttökuva 2018-5-24 kello 11.04.43.png
PÄÄKIRJOITUS
STEINERKASVATUS 2/2018

Oikeiden asioiden äärellä


Lehden teema Luonto ja ympäristö - opi muuttamaan maailmaa on ajankohtaisempi kuin koskaan ennen. Merien muovisaastekuormat, ympäristöä tuhoavat kaatuneet säiliövaunut suurkaupunkien surkeasta ilmanlaadusta puhumattakaan saattavat saada yksittäisen ihmisen tuntemaan omien valintojensa vaikutuksen kovin pieneltä.

Harvat ihmiset pystyvät tekemään suuria globaaleja päätöksiä; ilmastosopimukset ja suojelualuepäätökset syntyvät suurissa pöydissä. Taustalla on kuitenkin monien ihmisten yhteistyö ja ennen kaikkea vielä valtava määrä yksittäisten ihmisten kokemuksia luonnon arvosta ja siitä, että ihminen ja luonto ovat yhtä ja hoitavat toinen toistaan.

Koulu voi tarjota näitä kokemuksia lapsille ja nuorille. Kun suhde luontoon ja maahan kasvaa hoitavaksi ja ymmärrys vastavuoroisuudesta kehittyy, uskallan väittää, että globaalit maailmanluokan luontoa kunnioittavat päätökset alkavat lisääntyä.

Jo pienen pieni teko koulussa voi saada aikaan suuren kokemuksen. Tässä lehdessä tuomme esiin joitain asioita, joita koulussa voi tehdä. Esimerkkejä voi hyödyntää kotonakin! Yksi esimerkki on näyttää lapsille ja nuorille ruoan alkuperä. Ylipäätään tuotteen valmistuksen kaari raaka-aineista valmiiseen tuotteeseen saa ymmärtämään, mitä kaikkea prosessin eri vaiheisiin kuuluu. Mitä enemmän ymmärtää sitä vähemmän on välinpitämätön.

Tampereen steinerkoulun kolmannen luokan opettaja Katariina Niinistö kuvaa omaa leivänvalmistusprojektiaan luokkansa kanssa. Projekti alkoi jo toisen luokan keväällä: “Viime keväänä 3. luokkani kylvi omaan peltoon jyvät. Vehnä kasvoi maan, auringon ja sateen voimasta. Elokuussa palasimme pellolle sirppien kera. Keräsimme sadon lyhteiksi ja kuhilaiksi. Vilja kuivui ja riihessä erotimme varstoilla jyvät akanoista.”

“Talven aikana oppilaat jauhoivat käsimyllyllä jyvät jauhoiksi. Tänään jokainen oppilas leipoi omasta viljasta lämpimän, taivaalliselta tuoksuvan vehnäleivän ja kotona perheenjäsenet saavat syödä rakkaudella tehtyä leipää. Itse kirnutun voin kera. Kiitos Kalervo, Sirkka, Henri ja Joona eli Rekolan biodynaamisen tilan väki! Työ on tehty ja sydän kiitosta täynnä! ‘Maasta versonnut on vilja tämä. Armaan aurinkoisen kypsyttämä. Rakas aurinko ja rakas maa, teitä emme tahdo unhoittaa.’"

Biodynaamisen tilan viljelijä Henri Murto kuvaa oppilaiden kanssa vietettyä aikaa yhtenä tärkeänä osana tilan toimintaa. Tilalla luonto ja ihmiset kohtaavat toisensa monin eri tavoin - jopa yhden päivän aikana: “Biodynaaminen tila voi olla melkoinen yhteiskuntamme mikrokosminen kuva, kun puhutaan käytännön työstä ekologian ja sosiologian alueilla.”

“Tänään yhden päivän aikana olen saanut olla leipuri ja opettaja, kun Tampereen Steinerkoulun kolmoset tulivat leipomaan itse kasvattamasta viljastaan leipää Rekolan leipomoon. Sen jälkeen tein puutarhurin töitä pari tuntia, sitten oli vuorossa metsurin töitä moottorisahan sekä hydrauliikkahalkojan kera ja illan päätteeksi vähän vielä rakennusmiehen töitä. Ja tilan eläimistössä bongattu mm. kurkia, joutsenia, moikattu lehmät ja Matti-kissaa rapsuteltu.”

Steinerkouluissa opiskellaan oikeiden asioiden äärellä. Leivän leipominen itse kylvetystä ja kerätystä viljasta on oiva esimerkki oppimisympäristön laajentamisesta luokkahuoneesta ilmiön alkuperäiseen ympäristöön. Samanlaisia kokemuksia voi tarjota niin oman koulun pihalla koulupuutarhassa kuin kulttuurimatkalla  Dominikaanisessa tasavallassa kehitysyhteistyöprojektien parissa. Toivottavasti saat tulevaa lukuvuotta varten paljon ideoita.

Steinerkasvatuksen toimitus toivottaa lukijoilleen sopivan aurinkoista, lämmintä ja maata ravitsevan sateista kesää!