Oppilaiden juttuja

Pienet filosofit

Näyttökuva 2017-04-24 kello 0.08.29.png
Kolme Oulun steinerkoulun tokaluokkalaista, Pyry Alavuotunki, Okko Viinikka ja Joel Sirviö, osallistuivat syksyllä
Baltic Sea Philosophy Essay Event (BSPEE) -kilpailun kansalliseen osioon pohtimalla arjen filosofisia ongelmia. Pojat menestyivät mainiosti ja kävivät pokkaamasa palkintonsa Unescon kansainvälisen filosofian päivän tilaisuudessa Opetushallituksessa 17.11.2016.

Pyry ja Okko pohtivat yhdessä sitä, miten karkit jaetaan tasapuolisesti, jos niitä ei riitä kaikille:

"Kukaan ei saa yhtään karkkia. Koska kukaan ei saa yhtään karkkia siksi että kaikille ei riitä. Mutta jos joku ei halua karkkia niin sitten ne jaetaan. Jos kaikki haluaa karkkeja ja on joku joka syö joka päivänä karkin niin se joka ei ole koskaan syönyt karkkia saa karkin. Jos kaksi ihmistä jakaa karkkeja ja toinen on allerginen karkeille niin se joka on allerginen karkeille antaa karkit sille joka voi syödä karkkeja. Ja jos kummatkin voi syödä karkkeja niin karkki puolitetaan. Ja jos toisella on kaikki karkit niin se jolla ei ole voi ostaa toiselta."

Joel puolestaan mietti sitä, miten vastaisi kaverille, joka kertoo uskovansa Muumeihin:

"Jos kaveri uskoo muumeihin vaikka ei oo totta. Annan kaverin uskoa. Sanon että niitä ei oo olemassa. En sille voi mitään. Koska niitä ei oo nähty. En ala jankkaamaan."


(Kuva ja koonti: Kirsi Perttola-Ylinampa) P+V.png

Kirjat opettavat

Lappeenrannan steinerkoulun 7. luokka on lukenut omavalintaisen kirjan ja pitänyt siitä esitelmän luokalle. Esitelmissä kuulimme monen mielenkiintoisen tarinan juonitiivistelmän sekä ajatuksia siitä, mitä kirja opetti lukijoilleen. Tällaisia asioita oppilaat oppivat kirjoistaan:


Miina: Jos tällä hetkellä kaikki on hyvin, ei pidä luottaa siihen, että jatkossakin kaikki on hyvin. (Lukemani kirja oli Kirsti Mannisen "Takapeilissä kuolema")Tinjamin: Ihmissuhteet voivat olla todella torjuttuja ja tuhottuja. Kosto on monelle ihmiselle määräävä piirre. (Lukemani kirja oli Emily Brontén "Humiseva harju")

Eero: Salametsästys ei ole aina paha asia, se riippuu siitä, mitä metsästää (Lukemani kirja oli Roald Dahlin "Iskä ja Danny, maailmanmestari")

Aino S.: Jos jokin asia on sinulla huonosti, muista kertoa siitä jollekin ihmiselle, johon luotat. (Lukemani kirja oli Laurie Halse Andersonin "Lukossa".)

Aava: Vaikka tilanne olisi nyt huonosti, kaikesta voi selvitä. (Lukemani kirja oli Eoin Colferin "Hiuskarvan varassa".)

Sarita: Vaikka olisikin asiat huonosti ja olet erilainen, se ei tarkoita, etteikö sinua rakastettaisi ja sinusta pidettäisi. (Lukemani kirja oli Holly Bournen "Oonko ihan normaali?")

Veera: Älä haikaile menneisyyden muuttamista, vaan elä nykyhetkessä. ( Lukemani kirja oli J. K. Rowlingin "Harry Potter ja Kirottu lapsi".)

Hans: Ei kannata lukea kaikkea, mikä vaikuttaa hyvältä. (Lukemani kirja oli Alex Barclayn "Blood runs cold".)

Anton: Ei kannata skipata sivua, kun sitten ei ymmärrä, mitä sen jälkeen lukee. (Lukemani kirja oli R. L. Stinen "Goosebumps - hän on kannoillasi".

Iljan: Ei kannata ikinä olla liian ylimielinen. (Lukemani kirja oli Bernard Cornwellin "Viimeinen kuningaskunta".)

Panu: Pidä omasta omaisuudestasi huolta. (Lukemani kirja oli J. R. R. Tolkienin "Hobitti".)

Ella: Usko itseesi. (Lukemani kirja oli F. H. Burnettin "Salainen puutarha".)

Venla: Älä anna muiden määrätä omia valintojasi. (Lukemani kirja oli Linda Olssonin "Laulaisin sinulle lempeitä lauluja".)

Lotte: Huonot ennakkoluulot voivat tehdä hyvistä asioista vielä parempia. (Lukemani kirja oli Susan Cooperin "Pimeä nousee".)

Aino T.: Kaikki ei ole aina sitä, miltä näyttää. (Lukemani kirja oli Ilkka Remeksen "Kirottu koodi".)

Wiljami: Tarinan asia voi muuttua kesken kaiken. (Lukemani kirja oli Laila Kohosen "Kellokiven arvoitus".)

Lukas: Kaikesta selviää. (Lukemani kirja oli Tapani Baggen "Pikkuveli".)

Colin: Näyt, jotka näkee unissa, voivat olla totta, vaikka kuulostavat hullulta. (Lukemani kirja oli Richard Adamsin "Ruohometsän kansa".)


Kirjoitus on julkaistu luokan blogissa 30.3.2017